Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Opera böngésző (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2014-02-19 17:17:02

LOGOUT.hu
Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#19751) fatal` válasza LonGleY (#19750) üzenetére


fatal`
titán

A Next ág ilyenkor nem frissül? Érdekes módszerrel fejlesztenek.

(#19752) LonGleY válasza fatal` (#19751) üzenetére


LonGleY
veterán

Sok helyen így van (pl. a Dropbox), hogy a véglegesnek jelölt változat megjelenés körül frissebb a tesztverziónál.

[ Szerkesztve ]

(#19753) lck


lck
senior tag

Bookmark manager
[link]

(#19754) AtHoS válasza lck (#19753) üzenetére


AtHoS
nagyúr

vótmá [link] :DDD

M_AND_Ms
Semmitől több, de ha már Bookmark, akkor legyen normális személyre szabható

Mondjuk ismeretségi körömben hirtelen többeket is fel tudnék sorolni, akiknek vagy nincs könyvjelzőjük vagy max. 5...10, ami elfér a gyorshívón. Persze olyanok is akadnak, akik azért almappázva tárolják, szóval előbbieknek nem gond a 15, míg utóbbiaknál kikapcsoltattam az automatikus frissítést, míg legalább a könyvjelző probléma megoldódik.

Jut is eszembe. webprogramozással nem lehetne egy spec oldalt kreálni, ahol szépen mappázva lehetne tárolni a könyvjelzőket? Még nagyon régről van egy saját szerkesztésű html oldalam, ahol táblákban vannak a linkek, de bazira elavult már és az oldalsávban lévő könyvjelzőkhöz képest kényelmetlen is a használata

[ Szerkesztve ]

read-only mode on the forum

(#19755) M_AND_Ms válasza lck (#19753) üzenetére


M_AND_Ms
addikt

Nem dicsérik túl.

Aki tejszínhabot szeretne, az inkább verje ki a fejéből!

(#19756) Samanbacsii


Samanbacsii
őstag

Sziasztok!

Néhány oldalt veszélyesnek ítél,
("Figyelmeztetés támadó oldalra!

A lap látogatása veszélyes lehet. A lapot rosszindulatú szoftverek terjesztésével vádolják.

Az Opera határozottan ellenzi az oldal látogatását." Yandex)
és korlátozásokkal nyitja meg ha engedem mégis. Hol lehet ezt kikapcsolni? Pl. login ablakot megsem jelenít, stb... :R :R

" ... ááhhh, zavaros ez Szilágyi úr, kérem...! "

(#19757) Sk8erPeter válasza lck (#19753) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Ez a kiegészítő úgy tűnik, próbálkozásnak is gyenge. Az a durva, hogy először azt hittem, hogy ezt valaki otthon gyorsan kísérleti célból összepötyögte, és hogy ne előzze meg senki, gyorsan fel is rakta az extensionök oldalára. De aztán láttam, hogy ez az Opera Software terméke... :W Komolyan, hova lehet még süllyedni színvonalban? Tudom, mindig van lejjebb, de ennek az extensionnek az igénytelensége tényleg kiakasztó.

Egy kommentár egész jól összefoglalja, mennyire érdemes komolyan venni ezt a mérhetetlenül gagyi extensiont:

"2013. június 30. - Verzió 1.0
toscho szerint:
Osztályzat: 1.0

Slow, terrible user interface. Barely usable.
No description
No shortcuts
No keyboard access
No Icons
No sorting
No editing
No bookmarklets (but they are imported)
There is a misleading Unbookmark button. Does nothing, shows up on pages that aren’t bookmarked and block real bookmarking.
This is just a bad joke."

Nos, ez sajnos mind igaz.
Na, akkor hierarchikus rendezés: oké, lehet "mappákat" létrehozni, de amikor a létrehozásra megyek, akkor nem engedi egyből átnevezni a fantáziadús "New folder" névről, ahhoz nekem külön rá kell kattintanom a mappanévre. Amikor könyvjelzőzni akarok, hiába kattintok létre az előbb létrehozott mappára, a könyvjelzőzés ostobán csak bedobálja a többi közé, a "gyökérkönyvtárba" az aktuálisan létrehozott könyvjelzőt.
Keresés: van valami filter az extension oldalán, de az is felér egy nagyon rossz viccel, ugyanis csak egészen pontosan a könyvjelző nevének elejétől hajlandó keresni, szövegközi keresés nincs (például "ez egy nagyon érdekes tesztkönyvjelző" névnél az "érdekes" szóra rákeresve semmi találatot nem mutat), ráadásul - ami még rosszabb - a mappákban NEM keres! :O

Tovább nem volt kedvem foglalkozni a problémákkal, inkább el is felejtem, hogy volt ez a kiegészítő.
Az Opera meg elbújhatna szégyenében valami földalatti bunkerbe, hogy egy innovatív böngészőfejlesztőből egy demagóg és szemellenzős béna viccbrigád lett.

Ez a bookmark manager tehát tényleg viccnek is rossz.

Sk8erPeter

(#19758) fatal` válasza Sk8erPeter (#19757) üzenetére


fatal`
titán

Erről a cuccról képet már láttam, de most nézem, hogy valóban Opera fejlesztés. Ez tényleg egy rossz vicc, én is azt hittem, hogy valaki jobb híján összedobott egy béta kieget, amit majd fejlesztget. Ez az egész még viccnek is rossz, remélem minél hamarabb jön a Simple Mail 3-as verziója FF-re és már váltok is. Csak aztán szét ne barmolják azt is :(

(#19759) Bici válasza Sk8erPeter (#19757) üzenetére


Bici
félisten

Nem lehet, hogy ez egy átmeneti állapot pár verzión keresztül?

Van egy tök új böngészőjük, amibe rengeteg idő beletenni a régi jó funciókat. Vagy kiadják, vagy pöcsölnek vele még sok hónapot és akkor adják ki fullextrásan.
Eldöntötte a marketing, hogy így is ki kell adni, mert csak. A fejlesztők - akik pontosan tudják, hogy ez egy félkész termék - csak annyit tudtak kiharcolni, hogy ne legyen rá auto update.

Én valahogy így látom reálisnak a helyzetet, a saját IT céges tapasztalataim alapján.

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#19760) fatal` válasza Bici (#19759) üzenetére


fatal`
titán

Az alapján így lenne, csak sajnos megmondták, hogy a funkciók nagyrésze nem kerül vissza és könyvjelzőket pl. egyáltalán nem terveznek.

(#19761) #27441408


#27441408
törölt tag

Az opera minit azt fejlesztik még, vagy az is leállt?

(#19762) Penge_4 válasza Sk8erPeter (#19757) üzenetére


Penge_4
veterán

"De aztán láttam, hogy ez az Opera Software terméke... :W Komolyan, hova lehet még süllyedni színvonalban?"

Én megmondtam. Már akkor elkezdődött ez a trend, amikor még az Opera 11-et, 12-t fejlesztették. Furcsa lenne egy hirtelen pálfordulás pont akkor, amikor felrúgtak minden eddigi alapértéket és elkezdeni tényleg funkciógazdag böngészővé tenni a Chromium alapú Operát.

"Az Opera meg elbújhatna szégyenében valami földalatti bunkerbe, hogy egy innovatív böngészőfejlesztőből egy demagóg és szemellenzős béna viccbrigád lett."

Már összehoztam egy új designtervet az új fansite-nak, ami jobban illik az Opera mostani szellemiségéhez.

(#19763) Penge_4 válasza Bici (#19759) üzenetére


Penge_4
veterán

"Én valahogy így látom reálisnak a helyzetet, a saját IT céges tapasztalataim alapján."

Ami tény:
1. Az Opera már a régi vonal fejlesztése utóbbi éveiben is (nagyjából Tetzchner távozása óta) magasról leszarta a power usereket és csak csilivili marhaságokat tákoltak. Még az Extensions lap is egy vicc volt, címsora se volt, pedig bőven bele lehetett volna integrálni egy opera:extensions alá. Ezen kívül olyan funkciókat raktak ki, mint widgetek, amiket nem sokkal azelőtt kiszerveztek külön processz alá, ami akár az Opera futásától függetlenül is tudott futni (kontrasztként: utána vezette be a Google az Apps-et, majd követte a Mozilla), valamint kivették a Unite-ot is, ami szintén egy nagyszerű, forradalmi cucc volt, csak szar marketinggel harangozták be. De az nem mentség arra, hogy utána sokáig elhanyagolták. Ahogy a témákat, userJS-eket és az összes többit.

2. A fejlesztők (akik szigorú NDA terhe alatt mondhatnak bármit is) többször több irányból kijelentették már, hogy ne is várjuk, hogy valaha olyan lesz, mint a 12. Dacára az internetes petícióknak és az Operás házi petícióknak az M2+RSS sem fog visszakerülni a többire meg homályos, marketinges célzásokat tettek csak, hogy talán majd lesz.

3. A 15-öt (nem sokkal a biztonsági incidens után, ami "épp jókor jött") könyvjelzők és Opera Link nélkül adták ki véglegesként. Az Opera 12.16-ot még támogatják (mivel Linuxra nem is jelent meg 15-ös verzió), kérdés, hogy meddig. Erre is csak a szokásos marketingszagú szöveget kaptuk.

(#19764) Sk8erPeter válasza Penge_4 (#19762) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Ez jó, látom már át is írtátok a blogon a szlogent. :DDD ("A svájci bicskától a kőbaltáig")

Amikor dqdb emlegette a rejtett lehetőségeket, elemezte, hogy elméletben miket lehetne még kihozni a dologból, akkor azért naivan még reménykedtem, hogy nem fogják teljesen hülyének nézni a júzereket, és szépen kimagozni a böngésző lényegét, vagy legalább a jövőben mutatkozik erre valami biztató jel, és nem népámító dumákkal próbálják lesöpörni magukról az anyázásokat.
Azt is el tudom képzelni, hogy átmenetileg jelentősen megugrik a felhasználók száma emiatt a butítás és kevesebb kompatibilitási probléma miatt, mert most úgy állítják be, mint valami óriási innovációt, mintha a régi böngésző feltört volna rejtett zugaiból. Hosszú távon nem tudom, mi lesz, de elég szomorú, hogy pont ők, akik a legtöbbet tették hozzá a böngészőkben ma fellelhető hasznos dolgokhoz, most olyan szépen herélték ki a saját böngészőjüket, hogy azt rossz nézni. Kíváncsi vagyok, mondjuk úgy 5 év múlva rájönnek-e, hogy mégsem ártana valami minimális egyediség, és nem biztos, hogy jó az, hogy egyenruhát adnak rá az összes böngészőre.
Amúgy meg ha már Chromium-fork, akkor legalább a Chrome-extensionökben mutatkozó potenciált nem kellett volna szétszedni, szintén kicsit kiherélni, és majd megpróbálni maguktól belerakni, hanem ahhoz kellett volna csiszolni a saját szarságukat, hogy legalább az abban használható dolgok működjenek, aztán ehhez még hozzátenni pluszban a saját okosságaikat. De most legalább az extension API is teljesen eklektikus, csak hogy nehogy valami következetes legyen.
Persze ez megint csak egy kiemelt dolog a sok, már említett idegesítő dologból. Most néztem a 15-ösről szóló blogcikkben belinkelt bemutató videót, ami egyébként profi és igényes, de az meg hihetetlenül nevetséges, hogy a bookmarkok miatt panaszkodó kommentelőknek az Opera a saját szégyellnivaló bookmark managerüket ajánlja szerintük megfelelő alternatívaként. Na erre mondtam többek közt, hogy hazug népámítás.

Sk8erPeter

(#19765) Sk8erPeter válasza Bici (#19759) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Ez tök jól hangzana, de az a baj, hogy a zavaros, terelő és mindent kimagyarázni próbáló (lásd például szerintük a rettenetesen gagyi Bookmarks Manager extensionjük tök jól kiváltja a régi bookmark-funkciót, hát pedig qrvára nem) kommunikációjuk nem erre utal.
Úgy tűnik, hogy ezzel a közlésformával akarnak valahogy érvényesülni, elfogadásra találni szélesebb körben is. Most a power userek, akik közül sztem sokan voltak Opera-felhasználók között, le vannak szarva, az egyszerű júzer az, akire most építeni kívánnak, mondván, több pénzt hoz. Csak nem tudom, vajon a Chrome és a többi böngésző mellett ezzel mennyire fognak érvényesülni. Lehet, hogy fognak, nem tudom, majd az idő eldönti a kérdést. Ettől még valami kevésbé radikális váltással, némi finomabb átmenettel, vagy legalább bizonyos feature-ök kilátásba helyezésével lehet, hogy kevesebb power usert vesztettek volna.

Sk8erPeter

(#19766) Sk8erPeter válasza fatal` (#19760) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

"Az alapján így lenne, csak sajnos megmondták, hogy a funkciók nagyrésze nem kerül vissza és könyvjelzőket pl. egyáltalán nem terveznek."
De ezt így pontosan ebben a formában már explicite ki is mondták? Tehát ez már teljesen biztos? Tudsz erről a hivatalos bejelentésről egy linket dobni?

Sk8erPeter

(#19767) LonGleY válasza Sk8erPeter (#19766) üzenetére


LonGleY
veterán

Itt volt a kommentek közt is linkelve az egyik újabb blogbejegyzésük, miszerint adott az extension-support, majd azzal kiegészítgeti a user a böngészőt, ahogy akarja... Nem keresgélek, mert annyira nem izgat.

(#19768) Penge_4 válasza Sk8erPeter (#19764) üzenetére


Penge_4
veterán

"Kíváncsi vagyok, mondjuk úgy 5 év múlva rájönnek-e, hogy mégsem ártana valami minimális egyediség, és nem biztos, hogy jó az, hogy egyenruhát adnak rá az összes böngészőre."

Komolyan mondom, olyan triviális funkciókról kell vitatkozni a fejlesztőkkel, mint a könyvjelzők létjogosultsága, tényleg úgy érzem magam, mint ezen képregény "főhőse". És ezen már annyira nem tudok nevetni sajnos. :(

"bemutató videót, ami egyébként profi és igényes, de az meg hihetetlenül nevetséges"

Cousin333 magyarázta bele, hogy rejtett jelentéssel bír, miszerint kinyílik az ejtőernyőjük. Én meg válaszoltam rá, hogy attól még a kinyílt ejtőernyő is csak a mélybe visz, csak lassabban, mint a gravitáció. ;] Ki hogyan értelmezi...

"Ettől még valami kevésbé radikális váltással, némi finomabb átmenettel, vagy legalább bizonyos feature-ök kilátásba helyezésével lehet, hogy kevesebb power usert vesztettek volna."

Nem a radikális váltással van a baj, hanem a közlésformával, hozzáállással és az új irányvonallal. Egyébként meg eddig is a power userek tartották fenn, mert marketingjük 0 volt. Ők tették fel nagymama, nagypapa, öcsi, hugi és Fifi kutya gépére is. Most majd a Firefoxot vagy a Chrome-ot fogják feltenni... Vagy az IE10-et, amit fel se kell tenni.

(#19767) LonGleY: Azzal aztán ki lehet. Mintha a Trabantba való illatosítót és üléshuzatot hoznák fel példaként arra, hogy "A lehetőségek korlátlanok. Akár automataváltót, fedélzeti számítógépet és szervokormányt is rittyenthetsz hozzá ezzel az eszközkészlettel." Firefoxnál még megállja a helyét ez az érvelés, de a Chrome-os kiegészítők buták és szénné vannak korlátozva. Se belső lapokon nem működnek, se a program mélyebb működésébe nem engednek belenyúlást.

[ Szerkesztve ]

(#19769) dqdb válasza Sk8erPeter (#19764) üzenetére


dqdb
Topikgazda

naivan még reménykedtem
Lassan kijózanodhatsz.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#19770) sdfasdc


sdfasdc
csendes tag

Kipróbáltam a 15-öst, de azt se tudtam sírjak vagy nevessek.
ezt a gyorshívó mizériát nem kéne ennyire túlerőltetni és a beállítási lehetőségek egyenlőek a nullával(opera:config-ot is elfelejthetjük)
Folyamatosan azt kérdeztem magamban, hogy mi a ló....túró ez??!! :O

(#19771) brd válasza sdfasdc (#19770) üzenetére


brd
nagyúr

A marketing győzelme az értelem felett. :U

The only real valuable thing is intuition.

(#19772) LonGleY


LonGleY
veterán

12.16 - no changelog.. err

[ Szerkesztve ]

(#19773) Penge_4 válasza LonGleY (#19772) üzenetére


Penge_4
veterán

Én azért leszek olyan kamikaze, hogy nem frissítek. Kíváncsi leszek, építettek-e bele valami easter egg-et, ami majd random omlásokat és hasonlókat idéz elő mondjuk x hónap/év múlva, hogy rábírják a makacs usereket a váltásra.

(#19774) slashing


slashing
senior tag

Hát erre szavak sincsenek....

A legjobb böngésző lehetett volna ha ráhúzzák azt a konfigurálhatóságot ami eddig jellemezte, mert ugye baromi gyors lett eltűntek belőle az idegesítően belassult oldalak pl. a facebook két görgetés és már nyekkent is.... Ehelyett lett egy króm 2 de még a krómnál is kevesebb tudással ami már a művészet kategória.
Ezen szerintem egy hetet annyit nem dolgoztak csak elkérték a krómot aztán még abból is kivettek mindent...

Még azt sem lehet beállítani hogy mivel induljon a program, üres lappal vagy keresővel, ehelyett betölti a kilépéskori állapotot....

Már várom azt hogy a régi fejlesztők mikor állnak össze és hoznak létre más néven egy operához hasonló új böngészőt, ez lenne a legjobb, minél előbb.
Az opera itt és most meghalt mint olyan böngésző amit azok választottak akik nem elégedtek meg azzal hogy nesze ez van használd de semmit nem állíthatsz be rajta...

(még egyéni keresőt sem sikerült csinálnom pedig mintha azt támogatná....)

[ Szerkesztve ]

(#19775) Penge_4 válasza slashing (#19774) üzenetére


Penge_4
veterán

"Már várom azt hogy a régi fejlesztők mikor állnak össze és hoznak létre más néven egy operához hasonló új böngészőt, ez lenne a legjobb, minél előbb."

Ez lenne a legjobb, de ehhez baromi nagy indulótőke kellene. Én már a kiadott forráskóddal is megelégednék. Ezért levelezek Tetzchnerrel.

Már látom magam előtt az új marketingkampányt, amint Thor (mellkasán egy piros O betűvel) a kalapácsával lesújt a Google Borg Cube-ra vagy egy Google polipra, amit Cthulhu-ról mintáztak. Olyan közösségi marketing lenne belőle (főleg most, hogy a PRISM miatt amúgy is utálják a Google-t), hogy öröm lenne nézni.

Persze ehhez meg kéne legalább triplázni a régi fejlesztők számát (beleértve az egykori Core csapatot) és gatyába rázni a Presto-t.

(#19776) LonGleY válasza Penge_4 (#19775) üzenetére


LonGleY
veterán

Elvileg eddig rázták, mégis egyre inkább akadt, és nem lehetett látni, hogy javulna a támogatása. Mégis mitől változna a fejlesztői trend, ha az eredeti fejlesztők (megháromszorozva) dolgoznának rajta?

Áh, túl sok a feltételes mód mostanában a topikban... :]

[ Szerkesztve ]

(#19777) Penge_4 válasza LonGleY (#19776) üzenetére


Penge_4
veterán

Egyszerű a képlet. A CEO váltás óta meredeken romlott a munkamorál, hogy Lars és részvényes barátai megszedjék magukat.

Ahhoz, hogy minőségit alkoss 3 dolog kell: pénz, tehetség és munkamorál/szervezés. A pénzt átcsoportosították, a munkamorált elcseszték és a tehetség szépen lassan elszivárgott vagy leépítették. Ezek után a bugok csak szaporodtak, mert tessék-lássék munkát végeztek. Lars pedig gondolt egyet és azt mondta: "A drágaszágomat nem adom!" így amellett döntött (a részvényesekkel karöltve, akik szintén ezen az állásponton voltak), hogy dobjuk ki az egészet, 1%-tól már úgysem lehet rosszabb (itt megsúgnám, egészen 2,5%-ig emelkedett, amikor lemondott Tetzchner, elszarták és megint csökkent), maximum beletolunk egy kis marketinget, úgyis az kell a népnek.

Azt senki nem tagadta, hogy a Presto-s Opera ne pusztult volna le az utóbbi időkben. Itt a háttérben meghúzódó okokat kell vizsgálni. Ha a piramisok vagy a Colosseum tatarozását átvenné a Strabag, abból se lenne ma már semmi.

Egyszer mindenki megtanulja, hogy nem lehet a végletekig profitot maximalizálni anélkül, hogy egy részét visszaforgatnád a cégbe. Előbb-utóbb az aranytojást tojó tyúk is éhen döglik, ha nem adsz neki enni.

(#19778) stfx


stfx
aktív tag

Oldschool opera fanoknak kotelezo:
Peticio a presto open source megnyitasara.

(#19779) LonGleY válasza stfx (#19778) üzenetére


LonGleY
veterán

És ennek mi értelme, mondd már meg?!

Még ha az Opera is van mögöttük, akkor sincs. Nem véletlen váltottak.

Előbb az alapokat kell megcsinálni, meg még a Linux verzió is várat magára.

(#19780) Penge_4 válasza stfx (#19778) üzenetére


Penge_4
veterán

Hány ilyen petíció lesz még? Egynél kéne mindenkinek összpontosulni, akkor talán lenne esély. Bár én a hackerekben jobban bízom. ;]

(#19779) LonGleY: "Még ha az Opera is van mögöttük, akkor sincs. Nem véletlen váltottak.

Előbb az alapokat kell megcsinálni, meg még a Linux verzió is várat magára."

Bizony nem véletlen. Pénzért. Lars-nak kevés volt a 10 milla. Értelme pedig annyi, hogy legalább tovább élne a Presto. Te örülhetnél, használhatnád ezt a szart (főleg ha tényleg okkal váltottak). Mi pedig használnánk a Presto-s változatot.

Okod nincs félni, maximum attól, hogy kiderülne az igazság (és ezt az Opera jelenlegi vezetése nagyon nem szeretné, mert végleg elásná magát vele), hogy a Presto-val semmi baj nem volt (sőt, még a Blink-től is sokkal jobban össze van rakva), csak több profitot akartak, ez volt az egyetlen ok.

(#19781) Bici válasza Penge_4 (#19780) üzenetére


Bici
félisten

És miért baj, ha egy cég több profitot akar?
Teljesen logikus döntés, hogy egy viszonylag kis cég nem öl egy rakás zsét egy saját böngészőmotor fejlesztésébe, mikor van alternatíva.
Az persze más kéréds, hogy milyen az az alternatíva, de én gyakran futottam olyan oldalba, amit nem jelenített meg normálisan a régi Opera a mostani meg igen.
Persze, sok funkció hiányzik a régiből, pl. a Wand.
Ezeket vagy beépítik később, vagy nem.
Az valóban rossz döntés lenne, ha nem lennének később elérhetőek a régi jó kis funkciók.

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#19782) Telefunen2 válasza Bici (#19781) üzenetére


Telefunen2
csendes tag

Főleg azért, mert nem vagyok részvényes:P Egyébként én szinte sosem találkoztam problémás oldallal (nem fbzek, nincs gmailem, remete vagyok). A funkciók többsége pedig sosem fog visszakerülni, ez nyilvánvaló:(

(#19783) Bici válasza Telefunen2 (#19782) üzenetére


Bici
félisten

Én sem vagyok közösségi bubus, de ennek ellenére voltak gázos oldalak.
pl. egy mai találat: mnc.hu
Régebben a vmoda weboldala sem volt jó, azt mondjuk már javították. A google docs is szörnyű volt.
Egyébként ennek ellenére mindig is Operát használtam, de mégsem érzem rossz döntésnek a mostani váltást.

Így elmúlnak azok a gondok, hogy nem, vagy rosszul nyílik meg XY oldal, ami lehetővé teszi az átlagfelhasználók számára is az Operázást (fb, google cuccok, stb.).
Igaz, a vérbeli Opera felhazsnálók számára visszalépés.
Az idő majd eldönti, hogy jó döntést hoztak-e.

[ Szerkesztve ]

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#19784) Penge_4 válasza Bici (#19781) üzenetére


Penge_4
veterán

"És miért baj, ha egy cég több profitot akar?"

Azért, mert az egész világot a pénzéhesség teszi tönkre. Az ember csinálja azt, amit szeret és kapjon érte annyit, amennyiből jólétben tud élni, de ennyi. Más egy rohadt aláírással milliókat keres, megint más egy kattintással, aztán a magas pozícióban lévő tehetségtelen férgek frusztráltak lesznek, hogy más ugyanazzal többet keres.

A Ferrari pl. kevesebb autóeladással többet keres, mint a Suzuki. Ez van, ezt kell szeretni. Az Opera alapításakor azt a célt tartották szem előtt, hogy egy jó, szabványkövető, funkciógazdag böngészőt hozzanak létre. Ez van. Ha Lars pénzt akar keresni, akkor menjen el a Wall Street-re, vagy politikusnak, vagy ügyvédnek, vagy olajmágnásnak vagy akármi másnak, akik harácsolnak. Esetleg jelentkezzen a Google-hoz vagy a Microsofthoz vagy az Apple-höz és ott küzdje fel szépen magát a ranglétrán.

De nem az egyetlen létező funkciógazdag böngészőt kéne tönkretenni. Egyetlen létező funkciógazdag böngésző. Nincs több. A Firefoxból még halvány, lomha másolatot lehet csinálni, de az se lesz már olyan egységes.

A világban normális esetben fejlődnie kéne a dolgoknak, nem visszafejlődni.

"Az persze más kéréds, hogy milyen az az alternatíva, de én gyakran futottam olyan oldalba, amit nem jelenített meg normálisan a régi Opera a mostani meg igen."

De ez 99%-ban nem az Opera hibája volt. Most tényleg azért kell egy nyilvánvalóan szarabb versenyzőnek (Webkit/Blink) nyernie, mert az emberek ennyire leszarnak mindent?

(#19785) fatal`


fatal`
titán

Szart sem érne, ha opensource lenne a presto. Opensource a chromium is mégsem csinált senki normális böngészőt.

A Prestoban meg szerintem annyi kókány rész lehet, hogy 5 év is kevés lenne kipucolni, nem véletlenül nem sikerült magának az Operának sem, gondolom nem jókedvükből maradt egy bugtenger az egész.

(#19786) Bici válasza Penge_4 (#19784) üzenetére


Bici
félisten

Senkit nem érdekel, hogy kinek a hibája volt, hogy a weblapok egy része nem ment operán.
Egyszerűen így volt, és többek között ezért nem nőtt a népszerűsége, mert a nagy látogatottságú weboldalak magasról szartak az Operára. Vagy működött véletlenül, vagy nem. Miért? Mert kevesen hazsnálják, kevés felhasználót bukott vele a weblap üzelemtetője. Mivel a weblap fejlesztőkre nem tudtak hatással lenni, így kénytelenek ők alkalmazkodni.
Valószínűleg ezt az egy módot látták a felhazsnálóbázis növelésére.

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#19787) LonGleY válasza fatal` (#19785) üzenetére


LonGleY
veterán

Na igen... Ez az elhivatottság, amely oly hatalmas technológiai előnyhöz juttatta (?) a Presto-t (legalábbis az itt fórumozók egy része szerint), pontosan azzal járt, hogy a feature-öket úgy dobálták hozzá, hogy közben 3 másikat elcsesztek. Tapasztalatból, idővel minden főbb verziót kihagytam, mert egyszerűen használhatatlanok voltak. Aranyos ez az irányelv, meg szabványkövetés, ha aztán félúton lerobban a cucc. Közelébe nem ért a Firefox stabilitásához. Never.

Persze, a nagy piros O betű... de miről is beszélünk igazából? Legalább 12 éve legalább használom, de eddig mindig volt valami hibája, ami a hétköznapi használatban rendszeresen érintett. Azon csodálkozom, hogy az utolsó pár 12-es verzióra sikerült összehozniuk végre, hogy a címsorból az ikont elkapva tetszőleges ablakba url-t dobhassunk. Persze bugos, mint az állat... Pl. ha egyszer már kihúzod az Opera felületéről, de még nem engeded el, és véletlen ismét az Opera fölé viszed, többé ugyanazt már nem tudod az asztalra vagy ablakba helyezni, simán beragad a felületére. Rendszeresen előfordul, hogy egy mappát áthelyezek máshova (sokat használom a drag & drop és mouse-gesture funkciókat az Operán kívül is), de elsuhan az Opera felülete fölött, akkor az ikon szellemképe menthetetlenül a képernyő egy pontján ragad, míg az Operát be nem zárom. És ez csak 2 példa a megszámlálhatatlan közül, ami még csak a webfejlesztők ignoranciájához sem köthető...

(#19788) Penge_4 válasza fatal` (#19785) üzenetére


Penge_4
veterán

"Szart sem érne, ha opensource lenne a presto. Opensource a chromium is mégsem csinált senki normális böngészőt."

És ebből nem az lenne a logikus következtetés, hogy ez azért nem történt meg, mert a Chromium egy kibaszott buta alap? :D

Ne gondold már azt, hogy azért lett a Presto-s Opera az, ami mert kereskedelmi módon fejlődött. Az IE is úgy fejlődött, meg a Chrome is, mégis mindkettő buta.

"A Prestoban meg szerintem annyi kókány rész lehet, hogy 5 év is kevés lenne kipucolni, nem véletlenül nem sikerült magának az Operának sem, gondolom nem jókedvükből maradt egy bugtenger az egész."

Amíg konkrét tények nem derülnek ki, addig mindenki azt hisz, amit akar. Te azt, amit ők mondanak, én azt, ami az információmorzsákból lejön, meg amik a saját tapasztalataim. Ugyanis elég zseniálisan csinálják a szar elfedést, ha tényleg szar a Presto...

(#19787) LonGleY: Én meg többre értékelem, hogy ki tudok jelölni szöveget egyszerűen, még ha link is a szöveg, mint az ilyen marháskodást. A lényeg, hogy megcsinálták, nem?

De jelöld már ki ebben a demóban a szöveget Firefox-szal vagy Chrome-mal, kérlek.

(#19789) Bici válasza Penge_4 (#19788) üzenetére


Bici
félisten

Az említett demoban le van tiltva a kijelölés css-ből.
Marhára szabványkövető volt a Presto, ha ezt figyelmen kívül hagyta. :)

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#19790) Vangelis


Vangelis
nagyúr

Segítsetek már ki.

Pár hete de lehet régebb óta annyira belassul a böngésző. (opera 12.15)
Főleg ha a facebook is megy vagyis leginkább az nyírja ki. :(

Itt meglóban 3,2 P4 és 1gb ramal muzsikál.

De sokszor csinálja, hogy nem válaszol módba megy át.

Friss rendszer minden.

Otthon sem jobb helyzet. Böngésző ugynaz.

@@@@ https://armegoszto.hu/deals/new

(#19791) dqdb válasza Bici (#19789) üzenetére


dqdb
Topikgazda

-webkit-user-select: none;
Igen, ezzel a sorral. Az O15 jogosan nem teszi lehetővé a szöveg kijelölését, mert neki szól ez a sor. Az O12 jogosan nem tiltja le a szöveg kijelölését, mert nem neki szól ez a sor. Szóval most tényleg szabványkövető volt a Presto.

Remélem, nem bajlódnak azzal, hogy open source legyen a Presto, hiszen arra is nem kevés erőforrást kell allokálni, hogy összeállítsanak egy kiadható csomagot, ami nem sérti a felhasznált zárt forrású komponensek egyetlen licencét sem, és a böngésző mégis képes lefordulni. Inkább az O15 hiányzó funkcióinak megvalósítására fordítsák azt az erőforrást. Ja, és az egész PR részleget rúgják ki a fenébe, mert amit művelnek kommunikáció szintjén, az katasztrófa.

Vangelis: Facebookra használjál másik böngészőt, O12-ben használhatatlanul lassú tud lenni. O15-ben rendben van. Az időleges megfagyások a kevés memóriára vezethetőek vissza, szerintem O12 "feature", bár másik szerint nem létezik.

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#19792) Bici válasza dqdb (#19791) üzenetére


Bici
félisten

Okés, igaz, ezt benéztem, ez tényleg csak a webkitre vonatkozik. :B

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#19793) Vangelis válasza dqdb (#19791) üzenetére


Vangelis
nagyúr

Ennyire nem szereti a fb-t?

1gb kevés neki.. remek.

Otthon 2gb van, de ott is szokott matekolni...

@@@@ https://armegoszto.hu/deals/new

(#19794) Rimuru válasza Vangelis (#19793) üzenetére


Rimuru
veterán

Nem kevés az 1gb , legalábbis Linux alatt nekem nem akad RAM miatt (míg meg nem telik és elkezd swappolni :P).

Vigyázat, csalok!

(#19795) dqdb válasza Vangelis (#19793) üzenetére


dqdb
Topikgazda

Nekem 4 GB-tal tud "szépeket" akadni. Amúgy nem a fizikai RAM teljes mennyisége a fontos, hanem a szabad memóriáé. Mivel nálam 80-85% alá csak ünnepnapokon megy a foglalt memória aránya, így az O12 két aktívan használt fül közötti váltáskor is képes néha elgondolkozni hosszú másodpercekre. Az O15 ilyen téren a többfolyamatos működés miatt jobban teljesít nálam, de 1-2 GB fizikai memória mellett nem tudom, igaz-e ez.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#19796) fatal` válasza Penge_4 (#19788) üzenetére


fatal`
titán

És ebből nem az lenne a logikus következtetés, hogy ez azért nem történt meg, mert a Chromium egy kibaszott buta alap?

Az új Operán látszik, hogy nem (lenne). Csak a kutya nem foglalkozik vele. Szépen fejlődik a coolnovo is, belenyúltak picit a letöltéskezelőbe, látszik, hogy azt is meglehetne csinálni mégsem csinálják.

Szóval nem következik belőle semmi.

Szóval szerinted azért hagyták a bugokat a prestoban, mert az úgy jó? (Simított görgetés pl.) Ne röhögtess már :D

(#19791) dqdb: Jó az O12-ben is csak ki kell pucolni socialfixerrel a sok felesleges szart az oldalról.

[ Szerkesztve ]

(#19797) Penge_4 válasza Bici (#19789) üzenetére


Penge_4
veterán

1. A webkit-user-select-et mióta is kéne az Operának értelmeznie? :DDD
2. Ez egy Working Draft. És mint olyan megteheti az Opera, hogy nem támogatja. Látod, ezt szerettem az Operában, hogy volt saját véleményük és ilyen faszságokat nem implementáltak. Mert ez egy faszság. Ez maximum pár köcsög tartalomtulajdonosnak az érdeke (ilyen Rupert Murdoch-féle fizetős hírportálos suttyóké). És ami a legviccesebb a legjobban azt szívatják vele, aki pl. idézni akar a szövegből, vagy azért kijelölni, hogy rákeressen egy szóra, esetleg lefordítsa, ha idegennyelvű. De aki le akarja nyúlni, az lenyúlja még akkor is, ha képként van beembeddelve az oldalra a tartalom, mert akkor jön az OCR.

Vagy tudsz rá normális, logikus magyarázatot, hogy ilyen marhaságokra miért is van szükség?

Ettől még a scrollbar meg a checkbox stílusozás (amit csak az IE meg az Opera támogatott) is értelmesebb volt.

(#19798) Penge_4 válasza dqdb (#19791) üzenetére


Penge_4
veterán

"Remélem, nem bajlódnak azzal, hogy open source legyen a Presto, hiszen arra is nem kevés erőforrást kell allokálni, hogy összeállítsanak egy kiadható csomagot, ami nem sérti a felhasznált zárt forrású komponensek egyetlen licencét sem, és a böngésző mégis képes lefordulni."

Miért is? Fogtak egy Chromiumot és a 0-ról újraírták az egészet. Szóval egyetlen sor Presto-s Opera kód nincs már az új Operában. Az egészet kiadhatják. Az M2-t úgysem fogják sokáig fejleszteni. Megél még max 1 verziót, aztán kuka.

(#19796) hunfatal: "Szóval szerinted azért hagyták a bugokat a prestoban, mert az úgy jó? (Simított görgetés pl.) Ne röhögtess már"

Nem. Valószínűleg az a majom (mivel gondolom a programozáshoz nem ért) lefaragta a költségeket, magának és a részvényeseknek átpasszolta a bónuszokat, majd a leépített programozógárda kevésbé volt hatékony. Utána egyre stresszesebb légkörben kellett dolgozniuk, mert basztatva voltak a kevésbé hatékony működés miatt, ami miatt még kevésbé voltak hatékonyak és még többen mondtak fel, mentek el. Aki kinyitotta a pofáját az valószínűleg repült is. Meghirdették az állásokat, de az újoncoknak már nem igazán voltak régi motoros mentorok, akik bevezessék őket a forráskód rejtelmeibe. Attól, hogy valaki profi C++ programozó még idő, míg megismeri az adott, már meglévő, hatalmas forráskódot, hogy kitapasztalja milyen elven, logika szerint lett leprogramozva. Lehet, hogy full jóindulatból csinál még nagyobb bugokat, mert nem gondol arra, hogy x összefügg y-nal.

Emlékezzél, hogy le lettem oltva programozásban jártasabb emberek által, mikor említettem, hogy a Presto egy egységes egész és nem csak a Fit-to-Width-et bukjuk, hanem mindent, mert be van drótozva az egész rendszerbe.

Na nyilván ilyennel még nem volt dolga egyiknek sem, még ha át is böngészte szakmai gyakorlatként a Firefox vagy a Chromium forráskódját, mert teljesen eltérő elven lett leprogramozva.

Legalább 3x volt, hogy ajánlottam UserJS-t postban és az első hozzászólások között valaki felhívta a figyelmemet, hogy a script írója (aki nem én voltam) hol baszta el, mert sokkal egyszerűbben/logikusabban/gyorsabban lehet ezt meg azt megcsinálni.

Még talán itt valaki (talán dqdb vagy Sk8erPeter?) hívta fel arra is a figyelmemet, hogy a fullcommentlist eltávolító userJS-em is szarul volt leprogramozva, mert dupla annyi erőforrást zabált.

Egy ekkora userJS-nél elenyésző a különbség, de képzeld el, hogy ilyen logikával építenek fel egy hatalmas programot. Még egy jó példa dqdb-től: [link]

(#19799) Steelmanus


Steelmanus
addikt

Sziasztok!
Le vagyok maradva, vagy valoban jott ki friss (Old) Opera? Beszoktam nezni napiszinten az USite oldalara, es ott latom a Opera 12.16-ot.

(#19800) Badman 4ever válasza Steelmanus (#19799) üzenetére


Badman 4ever
őstag

Igen, megérkezett, nálam már le is van frissítve.

Android: elavult, mókolt Linux kernelre rágányolt virtuális gép. Macrohard SpyDOS 11 - Something went wrong. :( Vigyázat, a pingvin harap! Házi szerver Tualatin Pentium III-S 1.4 GHz alapon, Ryzen nagyvas, Bulldozeres AMD laptop és Pine64 PinePhone - Arch Linux mindegyiken. Ender 3 Pro rules!

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Opera böngésző (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.