Hirdetés

2024. május 8., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:42:15

LOGOUT.hu

WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#11901) dim dim válasza Alex91 (#11900) üzenetére


dim dim
tag

És mit kapok tőled, ha találok olyan 3 antennásat, ami NLITE?
Sőt, olyan 3 antennásat, ami csak G?

(#11902) club1 válasza dim dim (#11897) üzenetére


club1
veterán

Az különbözteti meg őket, ami a dízel bömöst a benzinestől: Rá van írva. Vagy a dobozára, vagy a kézikönyvében. Egy olcsó, így gyenge belső procijú/kis memóriájú routerre nem terveznek 300 Mbps-t. Az ár gyártón és termékcsaládon belül jól kifejezi, hogy milyen routert próbálnak rád sózni. De az alapelv itt is adott: Mielőtt autót veszel, megnézed/utánaolvasol mit tud.

(#11903) Alex91 válasza dim dim (#11901) üzenetére


Alex91
félisten

Most arrol volt szo, hogy N-es vagy N light... Na, most ha N-esnek van irva, de nem tudod, hogy mi, akkor a 3 antennas nagy valoszinuseggel N-es. Az 1 antennas meg N lite.

Ha G-snek van irva, akkor azt ugyis tudod, hogy G-s, nem? :D Legyen rajta barmennyi antenna...

[ Szerkesztve ]

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#11904) kali válasza dim dim (#11897) üzenetére


kali
legenda

a lite n elméleti maximuma 150 megabit/sec, az n szabvány eléméleti maximuma pedig 300 megabit/sec! lehetőleg olyan routert vegyél, ami nem lite n, tehát 300-as legyen, és az az igazi, ha 3 antennája van, főként a 3 * 3 mimo funkció miatt - plána, ha az ellenoldal is kezeli adott funkciót!

[ Szerkesztve ]

(#11905) netreg válasza kali (#11904) üzenetére


netreg
tag

Azt gondoltam az a lényeg, hány rádió van benne nem az, hogy hány antennája van. Ha 3 antennája van, de csak 1 rádiója, akkor egyszerre csak egy frekvenciát tud használni. Esetleg lehet irányítgatni az antennáit a lefedettség javítása érdekében. Bár ezek általában körsugárzók...

BTW ha két vagy 3 antennája van, akkor elképzelhető, hogy az egyik antennáját kicserélem egy falon kívüli irányított antennára? Pl azzal csinálnám meg a router-access point (két épület között) az átvitelt, de fontos lenne, hogy a maradék antenná(i)val a lokális gépet is kiszolgálja. Én úgy gondolom, a kommunikációs partnertől függ, melyiket fogja végül használni (ahol erősebb a jel v. kevesebb a hiba...). Jól gondolom?

Ha ez így van, akkor már hab a tortán, hogy az egyik antennát n-osztályban használom (pl. a sajátját) a "helyi" kommunikációra, a másodikat pedig g-ben, router és AP összekötésére (vagy fordítva), így szimultán is tudnának forgalmazni (két rádióval).

[ Szerkesztve ]

[-o--o-> ......................<VOLVO 4 Life>..........................................................

(#11906) pigatt


pigatt
őstag

Üdv.!

Srácok azt, hogy lehetne megoldani, hogy adott két smc wifi-s router, az egyik lent van a földszinten és felcsatlakozik a netre rá van kötve egy asztali kábelen, meg megy róla egy noti wifin. És azt akarnám, hogy egy kábelt felvinni az emeletre oda berakni a másik routert és arról menne még egy noti az emeleti wifijéről, hogy kivitelezhető ez? Pass throught connection lehetőség nincs a routerekbe.

[ Szerkesztve ]

i9 / 4080 / 32"

(#11907) kali válasza netreg (#11905) üzenetére


kali
legenda

érdekes (finoman fogalmaztam) variációkat írsz, de And korábban már a legtöbb a témával kapcsolatos dologot leírta neked - vagy másnak, utóbbira keress rá -, azokat meg kár ismét leírnod - akár mecsavarva is -, ha neked nem segít... :U
olyan funkciókat akarsz összehozni, amihez kicsit nagyobb hozzáértés, komolyabb technikai háttér, és speciális eszközök szükségeltetnek! nem rosszindulatból írom, csak minimalizáció mellett, általában nem lehet extra dolgokat elérni, nem áll arányban a kettő...

(#11908) Csabee. válasza pigatt (#11906) üzenetére


Csabee.
nagyúr

Úgy kivitelezhető hogy a felvitt kábelt a router lan csatlakozójába dugod bele, és fenn az osztani fogja a wifi-t!

Üdv: Csabee.

(#11909) pigatt válasza Csabee. (#11908) üzenetére


pigatt
őstag

De mit állítsak a fenti routeren az itt a kérdés??? Dinamikus statikus IP, PPPoE, vagy mit? Ezt vágtam eddig én is. Mert nem sikerült ezt összehozni, meg az itt a legnagyobb baj, hogy fent is érzékelhető a lenti wifi-je csak gyengén és így nem tudom mikor melyik router állítgatom, mivel tök egyforma mindkettő.

Alex91: Akkor factory default és kész?

[ Szerkesztve ]

i9 / 4080 / 32"

(#11910) Alex91 válasza pigatt (#11909) üzenetére


Alex91
félisten

LAN portjaba...

Ha ugy nem megy, akkor WAN portba, ott dinamikus IP-t, ha DHCP-t hasznalsz a masik routeren, es a fenti routeren WiFi-re az IP tartomanyt allitsd valami masra, mint a lenti (192.168.2.x pl.)

[ Szerkesztve ]

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#11911) Csabee. válasza pigatt (#11909) üzenetére


Csabee.
nagyúr

Programozd be előbb a routert, wifit kódold le és engedélyezd wifin a dhcp-t és kb ennyi!

Üdv: Csabee.

(#11912) gergo21013


gergo21013
csendes tag

Sziasztok!

Nem tudom megoldható e, ez a dolog amit akarok:
Nyílt wifi hálózaton internet elérése.
Régi net-szolgáltatómtól maradt nálam egy wifi antenna, szereztem egy tplink wr542g wifis routert.Leszedném a gyári antennát és rákötném a tetőn lévőt, mivel gondolom több jelet venne mint a pici ami rajta van,aztán utp kábel jönne le a tetőről a gépbe.Igazából nem tudom, hogy lehetne ezt működésre bírni.Mit kell beállítani windowsban kell e hozzá valamilyen program.Összekötöttem a géppel utp kábellel be tudok lépni a menüjébe a routernek.De itt megáll a tudomány,routerhez manuált letöltöttem de programot nem találtam hozzá.Mindenhol csak olyan leírásokat találtam ahol router oszt meg netet ,én meg pont a routerrel akarok fogni a wifis netet .
Ha valaki útbaigazítana ez ügyben megköszönöm ,nem vagyok otthon ezekben a dolgokban.
Üdv!

(#11913) club1 válasza gergo21013 (#11912) üzenetére


club1
veterán

A routerrel nem fogsz tudni fogni és továbbosztani free WiFi kapcsolatot, mert ahhoz legalább az kell, hogy akinek a jelét fogod, az betegye a routered mac address-ét a WDS (wireless distribution system) rendszerébe, és logikusan ezt a rendszert támogassa a routered.
A másik: A tetőn egy WiFi antenna van? Mert ugye antenna és antenna között van némi különbség...

(#11914) gergo21013 válasza club1 (#11913) üzenetére


gergo21013
csendes tag

Hello!

Köszönöm a gyors reagálást,akkor ez nem fog menni sajnos.
Még annyit hogy akkor pl. laptoppal amiben van beépített wifi hogy megy mégis a net ?(nem értek hozzá bocs).

Igen egy wifi antenna van fenn ,csak ez egy zárt rendszerű szolgáltatás volt amiért fizetni kellett ,egy gép volt fenn amiben wlan kártya van amire ment az antenna, és utp vel jött le a net.Ezeket a dolgokat kifizettük igy itt maradtak,és kezdenék velük valamit...vagy csak kipróbálnám.De max eladom ha nem lesz jó semmire.Egyébként parabola az antenna.

(#11915) And válasza gergo21013 (#11912) üzenetére


And
veterán

Megoldható, ha az adott router képes wifi-kliensként működni. Sajnos a TL-WR542g úgy tűnik, erre nem képes, csak az alap AP-módot támogatja, valamint a WDS-hidat, ami ehhez nem jó. Alternatív firmware sem áll rendelkezésre az 542g-hez, pedig azokkal is össze lehet hozni a kliens-módot.
#11913: Nyílt hálózathoz való csatlakozáshoz a WDS felesleges, nem is arra való. AP-hez szokásosan kliensek csatlakoznak, a WDS pedig hídkapcsolathoz (két v. több LAN egyenrangú AP-kkel létrehozott összeköttetése) vagy jelismétléshez szükséges.
"A másik: A tetőn egy WiFi antenna van?"
A kolléga ezt írta: Régi net-szolgáltatómtól maradt nálam egy wifi antenna, ..

(#11916) Alex91 válasza club1 (#11913) üzenetére


Alex91
félisten

Szerintem meg mehet...

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#11917) club1 válasza Alex91 (#11916) üzenetére


club1
veterán

Boxold le And-el is...

(#11918) And válasza club1 (#11917) üzenetére


And
veterán

Te általában írtad azt, amit, és Alex91 sem említett típust, csak annyit, hogy a dolog igenis lehetséges. Az más kérdés, hogy az adott routerrel nem, de csak azért, mert nem eléggé multifunkciós, és nem is tehető azzá egy 3rd-party firmware segítségével, mivel legjobb tudomásom szerint olyan nincs hozzá. Egy csomó másikhoz viszont létezik, ill. gyárilag tudják a kliens-módot. Pl. emlékeim szerint az 543g is ilyen.

[ Szerkesztve ]

(#11919) Alex91 válasza And (#11918) üzenetére


Alex91
félisten

Igy van.

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#11920) club1 válasza And (#11918) üzenetére


club1
veterán

Felhívnám a figyelmeteket arra, hogy névelővel kezdtem a válaszomat. Nálam ennek van szerepe.

(#11921) Alex91 válasza club1 (#11920) üzenetére


Alex91
félisten

Csak a magyarazat nem volt jo, nalunk meg annak volt szerepe... :)

[ Szerkesztve ]

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#11922) sziada5925


sziada5925
aktív tag

Sziasztok!
Létezik olyan program XP-re, ami nem a Windows-os wifi csatlakozó alkalmazást használja?
Vagyis egy külön kis program, ami magától észleli a wifi hálózatot és fel is csatlakozik rá. Google-ban kerestem, de semmi érdekeset nem találtam a problémára. NetStumbler nevű programot próbáltam, de nem képes a csatlakozásra.

Üdv: Ádám

(#11923) netreg válasza kali (#11907) üzenetére


netreg
tag

??? :F Nem igazán értem, amit írtál (hozzáértés, technikai háttér, speciális eszközök).
Bocs, nem gondoltam, hogy hülyeséget kérdezek. :U Rendben a MIMO-val kapcsolatban igazad van, utána néztem a dolognak és a mátrix kommunikáció miatt tényleg van értelme a több antennának egy rádióval is.

De legalább visszaolvastam. látom jó sokat kérdeztem és sok butaságot is, de sok értelmes kérdésre mégsem kaptam választ sajnos. :N Na mindegy.

Pont And írta (11734):

"Egy 802.11g-s eszközön az antenna diversity miatt lehet két antenna, vagyis azok mögött egyetlen rádió van. Ha fizikailag két rádió lenne egy repeaterben (vagy épp magad alakítasz ki két különálló routerből egy ilyen ismétlőt), akkor mindkettő működhet ugyanazon a 2,4 GHz-es sávon, hiszen az átvitel különböző csatornákon zajlik, amelyek ugyan a 2,4GHz-es wifi-nél részben átfedik egymást, de ha pl. az 1-es és a 6-os csatornán működik a két eszköz, akkor már nem. Ezért nem kell feltétlenül keresztsávos jelismétlést alkalmazni, elegendő az egymástól távoli csatornák használata. Ezzel tényleg megkerülhető a sávszél felezése, és az antennákat is fizikailag szeparáltan lehet telepíteni. Tehát ez nem (csak) szofver és antennaszám kérdése, hanem a rádiómoduloké is. Akárhány antennája van egy routernek, és akármilyen szoftver fut benne, egyetlen belső rádióval ezt nem lehet megtenni."

Bár itt a fél duplex-duplex upgraderől volt szó, gondolom azt nem lehet 1 rádióval elérni, de jelenleg az izgat, hogy a kétféle antenna (külső pl. biquad és a sajátja) felállás a szeparációban működik-e majd. Én úgy emlékeztem és ha nem tévedek a fenti idézetből is ez derül ki, akkor ez lehetséges és fog működni. Az antennák diverzifikációját arra fogom használni, hogy kiszolgáljam a helyi klienst és átjátszam a másik házba az AP-nek a vonalat ugyanazon eszközzel.

Mr. And, mi a véleménye? :B

[-o--o-> ......................<VOLVO 4 Life>..........................................................

(#11924) gergo21013 válasza sziada5925 (#11922) üzenetére


gergo21013
csendes tag

Hello!

Ilyesmire gondolsz? :

[link]

(#11925) naattila


naattila
tag

Sziasztok.
Az lenne a kérdésem mi a
különbség a kábel és a modem router
között?Nem nagyon ismerem ezeket.
Van egy UPC netem és azt szeretném
elosztani egy wi fi-s routerrel.
melyik lenne nekem a jó?
köszi :R

one+ 64GB fekete

(#11926) netreg válasza naattila (#11925) üzenetére


netreg
tag

naattila:
Már működik a net? Ha igen, akkor csak annyi a dolgod, hogy a tetszőleges WiFi router Wan vagy ha nincs neki, akkor az egyik LAN portjába vezeted azt az UTP kábelt, amit most a gépbe kötöttél. Ha gép általában be van kapcsolva, akkor ha teszel bele egy WiFi kártyát vagy egy USB klienst kötsz rá, router sem kell, mert a géped lesz a router. Pont az UPC esetében egyébként ha jól tudom regisztrálva van a MAC címe a gépednek, ezért ha routert teszel a szolgáltató eszköze és a gép(eid) közé, akkor klónoznod kell a beregisztrált MAC címet vagy meg kell azt változtatnod az UPC ügyféllapján a routerére.

Ha még nem működik a net, akkor elvileg a szolgáltató fog adni neked olyan eszközt (kábelmodem), amivel szintén UTP kimenetet fogsz kapni, innen az 1. variáció. Ha neked kell venned, amit kétlek, akkor szintén ők tudják megmondani, mit vegyél.

Egy kis fogalomtár, a tisztánlátás végett (ne keverd őket): :N
kábel modem (kábeltévés általában koax kábeleken net eléréshez), kimenet: UTP
telefon modem (33,6k, 56k stb. "old style betárcsázás"), kimenet: belső kártya pl. PCI busz vagy USB vagy soros vagy párhuzamos...
ADSL modem (telefonvonalra, ADSL, 2, + szolgáltatások elérése esetén), kimenet: UTP
modem router: ez egy kombó (két eszköz egybeépítve) sokszor WiFi és Ethernet kimenetekkel

Nem találkoztam még olyannal (persze lehet, hogy van), ami kábeltévés pl. koax bemenetet kap és WiFi routerként osztja tovább...

Remélem tudtam segíteni ;)

[ Szerkesztve ]

[-o--o-> ......................<VOLVO 4 Life>..........................................................

(#11927) And válasza netreg (#11923) üzenetére


And
veterán

Az a véleményem, hogy még mindig tévúton jársz. Háromantennás eszközökről írsz, én meg a 802.11 b/g/a szabványokra vonatkoztatva említettem ezt a kétantennás dolgot. Utóbbiaknál ugyanis (ha csak nem többsávosak, pl. a/g-szabványúak) nincs kettőnél több antenna, sőt ez még a 802.11n-nél sem követelmény jelenleg, mivel a kettő spatial stream feletti lehetőséget a mostani eszközök még nem használják ki. Az n-szabvány plafonja ugyanis négy párhuzamos rádiófolyam, 600 Mbps jelzési sebességgel. Ok, láttunk már olyat is, hogy g-szabványú eszközön van 3 antenna, de ettől még a 802.11g a szabvány szerint nem alkalmaz több rádiófolyamot az átvitelhez, vagyis annál nincs MIMO. A g-nél egyetlen antenna is tökéletesen elegendő az átvitelhez, vagyis nem lesz attól 'g-lite' egy b/g-s router, hogy csupán egyetlen antennát szereltek rá.
Az n-szabványnál viszont ez nem igaz. Ott muszáj 'több rádiót' használnunk, csakhogy azok nem egymástól függetlenül léteznek, hanem a szabvány teljesítéséhez szükségesek, ráadásul ugyanazon frekvenciatartományt használják. Ez volna a MIMO, amellyel úgy érünk el nagyobb linksebességet, hogy mindenféle trükkel párhuzamos rádiófolyamokat alkalmazunk, de úgy, hogy az átviteli spektrumot nem növeljük meg, magyarul a párhuzamos adatfolyamok mind ugyanazt a rádiócsatornát használják.
A #11807-ben kérdezted: "Ha egy WiFi router 2db, leszerelhető antennával rendelkezik és az egyik helyére egy külső (szabadban elhelyezett) antennát szerelek, akkor beltérben a megmaradt gyári és kültérben a külső fog működni egyszerre? Úgy értem kvázi egyszerre, mert gondolom egy rádió van benne, egyszerre csak az egyiken fog tudni klienssel kommunikálni."
Amit pedig én írtam, abból pont az következik, hogy nem működhet így a dolog, ráadásul az oka már elég sokszor említve lett. A lényege, hogy a két antenna nem párhuzamosan (vagyis nem csoportantenna módjára) működik a routeren, azzal ugyanis 'csak' nyereségnövekedést lehetne elérni, nem diversity-t. A kettő közül az egyik mindig lekapcsolásra kerül, és magad is írtad, hogy ez a szelektálás a térerő / bithibaarány függvénye, és nem a kiszolgálandó klienseké. Vagyis nincs olyan, hogy a router 'megjegyzi' , hogy az egyes kliensek melyik antennával érhetőek el, és minden, az adott klienshez tartozó csomag adásakor / vételekor majd azt választja ki. Egyszerűen annyi történik, hogy antennát vált, ha az aktuálisról vett jel hibaaránya megnő. Ha a link egy adott klienssel él, és a jel folyamatosan jó minőségű, esze ágában sem lesz antennát váltani, mert nincs értelme. Ez a diversity, és ezért lehet eljátszani egy kétantennás b/g routerrel azt, hogy csupán egyetlen külső antennát csatlakoztatunk hozzá, a másikat meg üresen hagyjuk. Fix telepítésű AP-kliens kapcsolatnál a külső antennáről mindig értékelhető jelszintet kapunk, így a leválasztott aljzat sosem aktiválódik.

(#11928) naattila válasza netreg (#11926) üzenetére


naattila
tag

Köszi a segítséget.
Igen koax kábelen jön és van egy modem
amiből jön a utp, telefon és koax a tv-hez.
Akkor nekem egy kábel router kell.
Működik már a net csak szeretném
osztani.A családi ház padlásán lenne a router.
Milyent ajánlanátok ehhez?
A wi fi-hez egy telefon meg egy touch lenne.

[ Szerkesztve ]

one+ 64GB fekete

(#11929) kali válasza naattila (#11928) üzenetére


kali
legenda

itt konkrétan router kiválasztósdi van; milyen_routert
kellene, hogy milyen gyors a neted, milyen wifi szabványos router kell - esetleg sebesség függvényében, bár az általad használni kívánt wifi eszközök vélhetően csak g szabványos átvitelt támogatnak -, és végül mekkora összeget szánsz rá?

(#11930) sziada5925 válasza gergo21013 (#11924) üzenetére


sziada5925
aktív tag

Szia!
Igen, valami ilyesmire gondoltam, de ha feltelepítem, akkor se a laptop wlan eszközét, se az usb stickemet nem ismeri fel. Azért köszönöm! :R

Üdv: Ádám

(#11931) Jam.


Jam.
aktív tag

Sziasztok!

Adott egy D-Link router és rajta egy yagi, ehhez szeretnék én csatlakozni 5-600 méterről, de köztünk sajnos egy ház és több fa is van. Az antenna egy oszlopon van, a földtől számítva kb. 4-5 méterre, én pedig kb. a duplájáról 10m látok (pontosabban a ház és a fák miatt nem) rá az antennára. Egy 3Com AP-vel csatlakoznék, ami természetesen RP-SMA csatlakozós. Alapesetben, ha az AP házon belül van természetesen nem is látom az adott hálózatot, de ha kirakom az ablakon kívülre az AP-t, akkor 4-5%-os jel van. Egy kicsit tovább mentem és kipróbáltam, hogy az AP antennája mögé egy 25cm átmérőjű alufóliával bélelt műanyag edényt raktam, így már 20-25%-os jelem volt. Ez bizakodással töltött el és gondoltam beruházok egy antennába, a 18dBi-es cső yagi-kat nézegettem, de aztán itt olvastam a grid-ekről is, és ez elbizonytalanított.
Ti mit ajánlanátok?

Előre is köszönöm válaszaitokat!
Üdv.

[ Szerkesztve ]

(#11932) drater


drater
csendes tag

Sziasztok! Szeretnék 2 gépet wifivel összekötni. de raouterem már van (sima). és a netet az egyik gépből szeretném átvinni a földszintre az egyedül álló géphez. router csere nélkül megoldható ez valahogy? pl az egyes gépre lehet vmi wifi antennát tenni? nem vagyok nagyon benne a témában. pls help. előre is köszi.

(#11933) And válasza Jam. (#11931) üzenetére


And
veterán

Miért bizonytalanított el? Ha már ilyen tákolt antennákkal is van értékelhető jeled, akkor egy normális, nagyobb nyereségű fajtával biztosan nem jársz rosszabbul, legyen az yagi vagy grid. Arra törekedned kellene, hogy a saját antennádat kültérre, tetőre, olyan helyre telepítsd, ahonnan kicsit jobb rálátásod van az ellenállomásra. Ekkora távra (tiszta rálátás mellett) kisebb teljesítőképességű antenna is megfelelne, de ha minőségi - nem vacak, feltűnőel olcsó, kamu nyereségértékű - yagival vagy egy nagyobb grid-del (20..24 dBi) próbálkozol, valószínűleg normális jelet kapsz (ja igen, a százalék nem jelszint-mértékegység, még ha sokdszor is írom le már ebben a topikban; azt minden kliens / szoftver úgy értelmezi, ahogy akarja). Ezen felül ügyelned kell az alacsony kábelcsillapításra, vagyis nehogy elveszítsd a rosszabb kábellel azt, amit a nagyobb nyereségű antennával javíthatsz a kapcsolaton. Az biztos, hogy nagyobb nyereségértékkel nem ronthatsz a link minőségén, legfeljebb a pénztárcád bánhatja kissé ;).

(#11934) netreg válasza And (#11927) üzenetére


netreg
tag

And:
Hmmm, teljesen egyetértek az általad leírtakkal. Talán kicsit elbeszélünk egymás mellett.

A 3 antenna nem rémlik, nem igazán akartam ide keverni. Csak azért hoztam szóba, mert kvázi téged idézve: hiába több antenna, ha 1 rádiója van. Nekem csak annyi a lényeg, hogy >=2, mivel trükközni akarok velük:)

"Vagyis nincs olyan, hogy a router 'megjegyzi' , hogy az egyes kliensek melyik antennával érhetőek el, és minden, az adott klienshez tartozó csomag adásakor / vételekor majd azt választja ki."

Én is így gondolom.

"Egyszerűen annyi történik, hogy antennát vált, ha az aktuálisról vett jel hibaaránya megnő. Ha a link egy adott klienssel él, és a jel folyamatosan jó minőségű, esze ágában sem lesz antennát váltani, mert nincs értelme."

Természtesen. Pont ezért fog antennát váltani azonban akkor, mikor az (irányított és fal külső oldalán lévő) antennán keresztül nem tudja elérni a házon belüli klienst (vagy csak nehezen), ezért megpróbálja (felkapcsolja) a másik antennát, hopp, ez jobb: vált és viszont... Legalábbis ha én programoztam volna, biztos így csinálom. Talán pont így is van. Persze ez késleltetést biztosan okoz majd, de mivel nem a két különböző antennával elérhető kliensek egymással való kommunikációja a cél, hanem a routeren jelen lévő net kapcsolat diverzifikálása, ezért ez nem tűnik túl nagy problémának.

Nyílván szebb lenne, amit írtál is, ha jól emlékszem, hogy 2 routerből csinálok ethernet kábellel egy olyan megosztást, hogy az egyik befelé sugároz, a másik kifelé (akár más csatornán, akár más frekin). Végül is ezt akarom, kicsit egyszerűbben és kevésbé hatékonyan elkövetni.

Jó, tudom, hogy ez kicsit fából vaskarika, de azért kevésbé kiélezett helyzetben is megtörténhet, csak nem tudunk róla. Mivel az antennák alapban omnipolárisak, így nem tud nagy eltérés lenni a 2 v. 3 egymáshoz közel ültetett hatékonysága szempontjából. Gondolom amelyiknél kielégítően működik, ott lehorgonyoz, ha viszont lefedettségi határon van a kliens, akkor valsz. folyamatosan váltogat, hátha jobb lenne a másik, stb... Ezért is lassabb (meg persze a hibák miatt)...

"A g-nél egyetlen antenna is tökéletesen elegendő az átvitelhez,... Az n-szabványnál viszont ez nem igaz. Ott muszáj 'több rádiót' használnunk, csakhogy azok nem egymástól függetlenül léteznek, hanem a szabvány teljesítéséhez szükségesek, ráadásul ugyanazon frekvenciatartományt használják. Ez volna a MIMO, amellyel úgy érünk el nagyobb linksebességet, hogy mindenféle trükkel párhuzamos rádiófolyamokat alkalmazunk, de úgy, hogy az átviteli spektrumot nem növeljük meg, magyarul a párhuzamos adatfolyamok mind ugyanazt a rádiócsatornát használják."

Tehát itt is a rádiók száma dönt? Lényeges, hogy hány antennája van? Vagy az n-szabványnál ez ugyanazt jelenti? Akárhogy is, ahogy Kali is írta, gondolom csak akkor tudod a maximumot kihozni, ha a másik oldal is "ugyanilyen" felépítésű, hiszen a mátrix kommunikáció akkor teljes. Jól értettem?

[-o--o-> ......................<VOLVO 4 Life>..........................................................

(#11935) herhi


herhi
tag

Sziasztok!
Rövid, de velős probléma: adott egy régi Fujitsu laptop, újrarakott XP-vel és nem csatlakozik a más laptopokkal simán használt, lakáson belüli hálózathoz...XP újrarakás előtt, másik házban működött a wifi-je....problem tipp??
köszönöm

(#11936) sziada5925 válasza herhi (#11935) üzenetére


sziada5925
aktív tag

Szia!
Kiír valamit csatlakozás közben?
Az otthoni hálózatot látja?

Üdv: Ádám

(#11937) kali válasza herhi (#11935) üzenetére


kali
legenda

wifi illesztve és bekapcsolva? megfelelő szabványos hálózatra akarsz vele csatlakozni?
mac adress szűrés nincs? előre létrehozott kapcsolat van a notin - ebben az esetben titkosítás típusa, jelszó...stb megfelelően beállítva? -, vagy rákeresel? utóbbi esetben látja a hálózatot, csak nem csatlakozik, vagy nem is látja?

(#11938) ADOMISZ


ADOMISZ
csendes tag

Üdv mindenkinek!

Egy kis segítség kellene:Thomson speedtouch 780i wl telepítő cd,és beállítási leírást keresek.Ha van valakinek az jó lenne!

(#11939) And válasza netreg (#11934) üzenetére


And
veterán

"Pont ezért fog antennát váltani azonban akkor, mikor az (irányított és fal külső oldalán lévő) antennán keresztül nem tudja elérni a házon belüli klienst (vagy csak nehezen), ezért megpróbálja (felkapcsolja) a másik antennát, hopp, ez jobb: vált és viszont..."
Ha arra gondolsz, hogy csupán egyetlen klienst kell így kiszolgálnia a routernek, az esetleg működhet, mint arra korábban itt utaltam. Ilyennel nincs tapasztalatom, úgyhogy majd számolj be róla ;).
"Mivel az antennák alapban omnipolárisak, így nem tud nagy eltérés lenni a 2 v. 3 egymáshoz közel ültetett hatékonysága szempontjából."
Omnipoláris antennáról még nem hallottam, csak omnidirekcionális (körsugárzó) kivitelűről. A polarizáció egy másik fogalom, az lehet lineáris (horizontális vagy vertikális) vagy körpolarizált (a helix típusnál). Ha pedig a több antenna célja az antenna diversity, akkor igenis nagy különbség lehet az egyes antennák által vett jelek szintje között egy adott pillanatban, a zárt térben kialakuló visszaverődések okozta helyi térerőváltozások miatt. Ha nem így volna, nyilván nem lenne értelme dinamikusan átkapcsolni sem közöttük. Hogy az antennák közel vannak egymáshoz, az ne zavarjon meg, az üzemi hullámhossz ugyanis nagyon alacsony, 2,4 GHz-en mindössze 12 centiméter körüli, vagyis ilyen nagyságrendnél is jelentős különbség lehet az egyes antennák által produkált eredő jelszintben.
"Tehát itt is a rádiók száma dönt? Lényeges, hogy hány antennája van? Vagy az n-szabványnál ez ugyanazt jelenti? Akárhogy is, ahogy Kali is írta, gondolom csak akkor tudod a maximumot kihozni, ha a másik oldal is "ugyanilyen" felépítésű, hiszen a mátrix kommunikáció akkor teljes. Jól értettem?"
A 'rádiók' száma 802.11n-nél (és most csak erre értve) meghatározza a párhuzamos spatial stream-ek számát. Ez jelen állás szerint minimum kettő, de a szabvány szerint a későbbiekben lehet 3 ill. 4 is. Az n-szabvány talán túlságosan is rugalmas. Tehát az n-nél nem ugyanazt jelenti a rádió fogalma, mint a csupán egyetlen jelfolyammal dolgozó a/b/g-szabványoknál: ezek a rádiók 802.11n esetén összetartoznak, az általuk kisugárzott / vett jelek kombinálásával érhető el a teljes sávszélesség. A dolgot elég sokáig lehet bonyolítani, hisz az antennák számát növelheti még a 'sima' diversity (vagyis két stream-hez is tartozhat három antenna), a többsávos kivitel (a 802.11n nincs sávhoz kötve, mint az a/b/g-szabványok voltak, működhet 2,4 és 5 GHz-en is), de még az eszköz multiszabványú kivitele, hiszen léteznek a/g/n - ami egyben a/b/g/n - routerek és kliensek is. Az is megvalósítás kérdése lehet, hogy egy sugárzót kétsávosra alakítanak-e ki (ilyen pici körsugárzóknál némi járulékos veszteség árán még könnyen megoldható), vagy éppen ehhez hasonló trükközéssel készítenek olyan antennát, amely fizikailag egyetlen tokban van, logikailag mégis kettő (RF-jellemzőiben szeparált). Szóval ember legyen a talpán, aki ránézésre meg tudja mondani, hogy egy több (köztük az n-) szabványt támogató, többsávos routeren látható 'antennaerdő' egyes tagjai éppen mire valók, melyik sávon és mely módoknál működnek, és melyek kapcsolódnak át az antenna diversity során..

(#11940) yanna


yanna
őstag

Hali!

Némileg off, de talán nem köveztek meg...

TP-LINK modem + router kombón firmware-t frissítettem. :O
Bárcsak ne tettem volna! :W
Gyakorlatilag minden sikeresen megtörtént, beállítások megmaradtak, !csak! az ADSL jelet vesztette el a kütyü. Olyan, mintha egyáltalán nem lenne bejövő jel, a led meg sem nyikkan, netre nem csatlakozik, hozzáférés csak helyi hálózathoz van. A drótban tuti itt a jel, mert erről írok egy másik modemmel.

Nem igazán merem hinni, hogy a frissítéssel tönkrement a modem, remélhetőleg valami új beállítást kaphatott a frissítéssel, de halvány fogalmam sincs, hogy hol, és mit keressek. :F

(Bár szerintem -mint laikus- a lednek mindenhogy jelezni kellene...)

Segítsetek légyszi! Sürgős lenne, mert kölcsön van a jelenlegi modem.

(pontos típus: TP-LINK TD-W8920G)

[ Szerkesztve ]

(#11941) yanna válasza yanna (#11940) üzenetére


yanna
őstag

...új manual nincs hozzá, ugyan az van a gyártó oldalán ami a régi firmware-hez passzol, pedig van 1-2 újabb menüpont.

[ Szerkesztve ]

(#11942) herhi válasza sziada5925 (#11936) üzenetére


herhi
tag

Szia!
Látja a hálózatot, rámegyek , h csatlakozás, kéri a jelszót, megadom, szórakozik kb 30 másodpercet. aztán visszaáll minden....tehát újra rá lehet nyomni a csatlakozásra:O

(#11943) herhi válasza kali (#11937) üzenetére


herhi
tag

wifi illesztve, bekapcsolva, hálózat oké, látja is...
a mac adress szűrést nem tudom:) :O EHHH
és látja a már létrehozott hálózatot, de nem csatlakozik, nem is "próbálozik" nagyon...:O:S
másik laptoppal, szintén XP alatt semmi gond.
itt meg bebootol az XP és már alapbol kiírja, h nem sikerült a kapcsolódás az előnyben részesített hálozathoz....aztán ha én megyek rá manuálisan, h csatlakozás, megadom a jelszót, akkor sem. :O :)

(#11944) mezis válasza herhi (#11943) üzenetére


mezis
nagyúr

Csak nem egy HP lapos Bradcom szoftverével szenvedsz ?

mezis

(#11945) evamacska


evamacska
csendes tag

sziasztok!
Az SMC7004VBR v3 (PN:752.8869) típusú routerhez firmware frissítést próbáltam volna letölteni a www.smcnetworks.hu oldalról, de sajnos nem sikerült.
Tudna valaki segíteni? Esetleg mailben megküldeni?
Előre is köszönöm.

(#11946) herhi válasza mezis (#11944) üzenetére


herhi
tag

Minek a milyével?:O amúgy nem hiszem, bár nem értem, hogy a bradcom szoftver mire vonatkozik:)

(#11947) netreg válasza And (#11939) üzenetére


netreg
tag

And:
"Ha arra gondolsz, hogy csupán egyetlen klienst kell így kiszolgálnia a routernek, az esetleg működhet, mint arra korábban itt utaltam. Ilyennel nincs tapasztalatom, úgyhogy majd számolj be róla"

Igen pont ezt akarom. Most indulok Pestre*, úgyhogy a projekt felfüggesztve, de remélem lesznek majd fejlemények... :K

*Legalább egy darabig nem nyaggatlak benneteket az újabb ötleteimmel :DDD

[-o--o-> ......................<VOLVO 4 Life>..........................................................

(#11948) netreg válasza yanna (#11940) üzenetére


netreg
tag

Downgrade?

[-o--o-> ......................<VOLVO 4 Life>..........................................................

(#11949) yanna válasza netreg (#11948) üzenetére


yanna
őstag

Hi !

Meg volt az is, de csak egyel korábbival mint a legfrissebb, a helyzet ugyan az. :((

(#11950) ArchElf válasza ArchElf (#11778) üzenetére


ArchElf
addikt

Na végre. Felment rájuk a DD-WRT és sikerült életet lehelnem beléjük. Valamiért nem működik a WAP mód bennük (nem a titkosítás, hanme hogy a firmware Linksys WAP54G rev. 3.x-nek ismerje fel őket), de anélkül is prímán működnek. Ha minden igaz a héten majd még rájuk nézek, de nem volt velük semmi gond.

AE

Csinálok egy adag popcornt, és leülök fórumozni --- Ízlések és pofonok - kinek miből jutott --- Az igazi beköpőlégy [http://is.gd/cJvlC2]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.