Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#5484) Dalai Láma válasza kymco (#5473) üzenetére


Dalai Láma
őstag

JJános hozzászólására volt válaszom ez a példa. Arra, hogy Isten mond valamit, és az úgy is lesz. Itt Isten mondott valamit, aztán máshogy cselekedett, erre Jónás kiakadt. Ez egy párhuzam azzal, hogy Éva és Ádám eszik a tiltott gyümölcsből, és ott utána nincs isteni irgalom.

bár igaz, hogy Jónás története sokkal kidolgozottabb, jóval később is keletkezhetett. A teremtés történet meg egyszerű, és nem árnyalja túlságosan a szereplők jellemét.

Én azért szeretem mégis, mert számomra egészen fontos, és egyértelmű jelentése van. Az emberré válásról szól, és arról, hogy amióta tudatunkra ébredtünk, és van szabad akaratunk, dönthetünk jól és rosszul is. Az állati létnek vége. Ruházkodunk, azaz elkezdünk civilizálódni.

Lehet, hogy ez az egész Isten büntetéseként van leírva, de ez részben ajándék is. A felemelkedés kockázatokkal ás áldozatokkal is jár. És nagyon tetszik, hogy ilyen egyszerű képekkel tudja érzékeltetni a szerző az emberi faj állatvilágból való kiemelkedését, és ami vallási szempontból fontos, a bűn megjelenését, ami ugye csak tudatos lénynél jöhet szóba.

A fa, a kígyó, Ádám és Éva szimbólumok. A paradicsom is szimbólum. De könnyen érthetők.

Eredendő bűn nincs, eredendő következmények viszont vannak. A felemelkedésünk következménye, és az, hogy minden csecsemő tudatos lénnyé válik. Génjeinkben örököljük ezt tovább.

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.