Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#22246) borg25 válasza MageRG (#22245) üzenetére


borg25
senior tag

Értem amit mondasz. Neveltetés, környezet meghatározza a gondolkodásunkat, mi érdekel, hogy döntünk.
Extrém példa, a befolyásolásra, mikor egy bűvész tudat alatt úgy befolyásol, hogy te olyan döntést hozz, olyan szót mondj, amit ő akar, előtte elültei a dolgokat a fejedben, s te nem érted hogy találta ki mire gondolsz.

Szigorúan véve igen, az ok-okozati öszefűggés miatt nincs szabad akaratunk. Elismerem, hogy eddigi tapasztallataim alapján érvelek a szabad akarat mellett, mint ahogy te ellene. Ha olyan hatások értek volna mint téged, ugyanaz lenne az alap gondolkodási struktúrám, akkor ugyanazt a döntést hoznám meg mint te.
Sulykolással, propagandával, lehet befolyásolni a döntést, s illúzió, hogy szabad akarat miatt döntöttünk a választásokon úgy ahogy, célzott befolyásolás volt az emberek félelmére, gondolkodására. Igen.
De ha nem ilyen szigorúan nézzük, akkor az én szavazatomat nem befolyásolta a környezetem véleménye, nem állt az urna mellett senki, nem kaptam bűntetést vagy jutalmat a szavazatomért. (Leszámítva azt, hogy a állami csatornából tájékozódva megtudhattuk, hogy most meg tudnak védeni, aztán ezt könyvelje el mindenki úgy ahogy akarja.)
Szabadabb vagyok mint egy rabszolga, vagy egy XVIII. sz jobbágy, ha lesz lányom, nem fog rá vonatkozni az első éjszaka joga, képezhetem magam, fejlődhetek, számomra ez MÁR szabadság. Látom a korlátait, de elégségesnek tartom arra, hogy azt mondjam szabad vagyok, mert nem kell attól félnem/nem félek hogy éjszaka elvisz egy fekete autó, s másnap megtalálják a holttestem.

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.