Hirdetés

2024. június 16., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#19836) #40553216 válasza Noddy (#19833) üzenetére


#40553216
törölt tag

Az állam általi kivégzés is bosszú, minden más büntetés is bosszú. Még ha nem is így hívják. Ugyanis az állam átvállalja a bosszúálló szerepet.

„mint az igazságos ítélet”
Remélem nem kevered az „igazságos” és a „jogos” ítéletet. A kettő nagyon sokszor messze van egymástól.

„A törvény az áldozat pártján áll”
Nagy tévedés.

„de az ítélet nem lehet igazságtalan”
Ez is.

„de az áldozat mégis igazságtalan ítéletet szeretne”
És ez is.

Ne haragudj, de olyan mintha nem ebben a világban élnél.

„A katonaságbeli példád sem jó”
Amennyiben a tízparancsolatból vagy Krisztus beszédeiből hozol olyan példát, amely alátámasztja ezt a véleményedet -- azaz hogy bárkinek is bármilyen okból felmentést ad az ölés alól --, akkor elfogadom.

„Itt is te káromkodva, a keresztyéneket ócsárolva beszélsz, holott erre semmilyen okod nincs általánosan, pláne egy intelligens beszélgetés keretében, szerinted milyen lenne az igazságos reakcióm a te dühkitörésedre?”
Hol is volt káromkodás? Most nem keresem vissza...

Keresztényeket ócsárolva? Fel sem tűnt, hogy én titeket nem tartalak keresztényeknek, mert a véleményem szerint Krisztus tanításaival homlokegyenest szembemenő elveket vallotok? Az „igazságos reakciód” meg egyértelmű: amikor Kálvint mentegetitek, hogy helyes volt kereszténykényt tevékenyen részt venni egy ember megölésében pusztán azért, mert ennek az embernek a gondolatai egészen mások voltak, mint az övé. És még kifogásokat is találtok, hogy így meg úgy az állam biztonsága, blablabla. Jut eszembe, Kálvin és Luther sem tartotta keresztényeknek pl. a baptistákat olyan hitbéli különbség miatt, amihez a saját elméletük alátámasztásául nem nagyon tudnak alátámasztást hozni abból a Bibliából, amelyet úgy tartanak fel és mutogatnak, emlegetnek, mintha csak és kizárólag arra alapoznák a tanaikat. Ahogy kymco-tól már kérdeztem az eleve elrendelős történet magyarázatát, ami elől lazán kisiklott, méghozzá nem is akárhogy: a válasza alapján 4-500 évvel ezelőtt máglyán halt volna meg, saját egyháza vezetőinek kezdeményezésére.

„Jézus sok törvényt eltörölt”
Őőőő, nem. Segítek:

18
Ne gondoljátok, hogy jöttem a törvénynek vagy a prófétáknak eltörlésére. Nem jöttem, hogy eltöröljem, hanem inkább, hogy betöltsem.
Mert bizony mondom néktek, míg az ég és a föld elmúlik, a törvényből egy jóta vagy egyetlen pontocska el nem múlik, amíg minden be nem teljesedik.
19
Valaki azért csak egyet is megront e legkisebb parancsolatok közül és úgy tanítja az embereket, a mennyeknek országában a legkisebb lészen; valaki pedig cselekszi és úgy tanít, az a mennyeknek országában nagy lészen.
20
Mert mondom néktek, hogy ha a ti igazságotok nem több az írástudók és farizeusok igazságánál, semmiképpen sem mehettek be a mennyeknek országába.
21
Hallottátok, hogy megmondatott a régieknek: Ne ölj, mert aki öl, méltó az ítéletre.

„A rabszolgaság lehet megfelelő formája a termelői társadalomnak”
Mi van? A rabszolgaság teljes kizsákmányolás.

„Vannak olyan rabszolgák akik szeretik a gazdájukat, mert az jól bánik velük, sőt a felszabadítást is lehetővé teszi”
Persze. Van olyan elrabolt ember vagy túsz, aki beleszeret az elrablójába vagy a túszul ejtőjébe.

„Jó példa a Bibliából erre József és Dániel esete, mindketten rabszolgák voltak”
Hát ezt is éppen csak a Bibliából tudjuk.

„Az ember lelkével van a baj, nem konkrétan a rabszolgasággal”
Akkor nem kívánok rosszat, amikor azt kívánom, sose legyen jobb életed, mint egy zsidó törvények alapján szerintetek emberségesen tartott rabszolgának, akinek a feleségét és a gyerekeit megtartja a gazdája, ha őt magát felszabadítja is.

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.