- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- eBay-es kütyük kis pénzért
Hirdetés
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
gery2123
őstag
válasz
growler #20895 üzenetére
Azért itt már ha jól tudom akkor systemd az alap. Mondjuk nekem a 15.04 volt hajlandó a fenyerő nagyságát megjegyezni. Sokkal gyorsabb mint a 14.04 (gnome)
Pedig már fent volt a Korora (fedora alap) de egyenlőre még egy kicsit távol maradok az rmp világától. (szerintem tényleg csak kis időre) -
growler
őstag
válasz
Gordiann #20894 üzenetére
A 15,04 még csak béta szakaszban van...de hamarosan kiadják a végleges verziót is.
Szerintem, nem rossz, de különösebb újdonságot nem látok benne.
Telepíteni...nem sok értelmét látom (hacsak, olyasmit nem találsz benne, ami a hardvereidre jótékony
hatással van)
Csak 9 hónapig lessz támogatva ! ( ha, nincs gond a 14.04-el, a helyedben megtartanám ! )"hogy lehetne az összes prog-ablakot..." ezt nem igazán értem...kattints a képen látható legalsó
ikonra.Látom, kaptam egy "lelkes" jelzőt !
-
Gordiann
őstag
válasz
growler #20892 üzenetére
Igen, pontosan
Most 14.04 alatt ha egy programnak több ablaka van nyitva és az ikonjára kattintok, akkor azokat szétdobja, de nem tudom hogy lehetne az összes prog-ablakot...
15.04 Az mennyire stabil, elterjedt egyébként? Én azért tettem fel most a 14.04-et, mert gondoltam ezzel nem lehet gondom nagyon. Gondolom van pár prog, ami kifejezetten 14.04/14.10-re van készítve, de ezeken kívül mennyire stabil?
-
újraregelt
tag
válasz
jbauer05 #20890 üzenetére
Wifin lóg a hoszt rendszered vagy kábelen?
Ha kábelen, akkor a legegyszerűbb megoldás, hogy a virtuális gép (egyik) hálókártyája bridged módban működjön, a tűzfalon (ha bekapcsoltad az ubuntuban) engedélyezni a squid portját, és a proxy-t használó gépeken megadod proxy-ként a bridged interface címét és a portot.
Vagy ha NAT-olt, akkor port forwardot kell a virtualboxban beállítani és a hoszt címét + a forwardolt portot kell megadni proxy-ként.Ha wifi kapcsolaton lógsz, akkor lehet, hogy sokkal macerásabb...
-
jbauer05
tag
Üdv
Ubuntu Server 14.04.2 verziót használok virtualboxban. Beállítottam rajta egy squid3 proxy szervert amit teszteltem és jól működik a virtuális gépben. A proxy címe a virtuális gép saját ip címe. Viszont belehetne valahogy állítani, hogy távolról is ellehessen érni ezt a proxy szervert?
-
-
spammer
veterán
válasz
Gordiann #20883 üzenetére
Nem próbáltam, de talán ez ilyesmi: windowNavigator, vagy ez: Launch And Expose vagy keress rá az Overview szóra az extensions oldalán. Amúgy elementary OS alatt alapból van ilyen funkció, csak az nem Gnome, hanem Pantheon Desktop.
szerk: Unity alatt meg a Compiz tud ilyet, elvileg.
-
Gordiann
őstag
"gksu-val indítani a geditet : gksu gedit"
ezzel tökéletesen működött köszönöm.
hcl:
KDE-m nincs, gnome van, Ubuntu 14.04.2 LTR.
Erre kellene valami... -
-
-
Gordiann
őstag
Sziasztok!
2 kérdésem lenne:
1. Hogy lehet a /usr/share/gnome-bluetooth mappában megváltoztatni (beleírni egy sort) a file-t?
Tehát admin jogokat kellene gondolom adni magamnak.<device oui="28:18:78:" type="mouse" name="Microsoft Sculpt Comfort Mouse" pin="0000"/>
Ezt kellene beilleszteni, de nem lehet save-elni gedit programmal.
2. Létezik olyan szoftver, ami OSX Expose-hoz hasonlóan szétdobja a nyitva levő ablakokat és kiválaszthatom, hogy melyiket akarom éppen?
Vagy bármilyen más ablakkezelési lehetőség. Mert most ez az alap nekem nagyon átláthatatlan, végig kell klikkelni sokszor a futó programokat, hogy visszatérjek az előzőre (alt+tab nélkül). -
Sheld
senior tag
válasz
forzamo #20872 üzenetére
Nem is az nVidia kártyával akartam elérni azt az üzemidőt. Alapvetően valamiért azt kezdte el használni a gép, és nem az intelt. Sajnos új gépen van, ezért hiányos a támogatás ezek szerint. Azóta sikerült rávennem, hogy az Nvidia kártyát ne használja, és azóta közel 5órát bír a noti aksikról, míg win8 alatt épp hogy 4-et... Eddig bejövős a dolog. Ha még az a pár játék is futna rajta, amivel bohóckodni szoktam, nem használnék microsoft terméket.
-
forzamo
tag
Értelem szerűen a 4 órás üzemidőt csak az intellel fogod elérni. Ha az nvidia-t használod ne is álmodj ennyi üzemidőről. Ez átkapcsolható a 14 utáni ubuntukon. A telepítésnél (általában) felismeri hogy dupla vga-s a laptop. Ha egy újabb nvida kártyáról van szó az szívás mert később kerül be a a repoba. (én ugyanígy jártam, asus ultrabook) Innen [link] lehet (egyszerűbb) feltenni friss nvida drivert ami támogatja az új kártyákat. Az nvda x server settings prime profiles-ben tudsz váltani a két gpu között. Ezután a powertop beállításaival tovább tudod az üzemidőt növeli de több nem lesz mint amit win-ben lehet elérni. Az intel 01.org-os driver nálam is sok galibát okozott én hanyagolom.
-
student
őstag
hogyan tudok 2ablakot egymás mellé tenni splitben mint winben a win gomb+ nyilak kombóval?
-
törölt tag
válasz
God Vazzeg #20866 üzenetére
Azzal nincs baj. -
törölt tag
válasz
God Vazzeg #20864 üzenetére
Mármint hogy a VBox bevegye az usb-n csatlakoztatni kívánt eszközöket? Ránézek majd, köszi.
-
spammer
veterán
Ezekkel lehet próbálkozni: [link]
Nálam az volt, mint ennek a kommentelőnek [link], tehát nekem is csak az acpi_osi=Linux működött, de nálad lehet, hogy valamelyik másik javítja meg.
Az is lehet, hogy egyik sem fogja, mert most éppen nálam sem megy sehogy, kivéve az xbacklight-ot, azzal tudom állítani a fényerőt (nem az igazi, de megteszi). Konzolos, de billentyűkhöz rendeltem, szóval kényelmesen használható.
-
rolland88
tag
Üdv.
A minap vettem egy logitech m185-ös bluetooth os egeret. Az lenne a kérdésem hogy mivel a laptopban van bluetoot, valahogy működésre lehet bírni az egeret a kis usb-s csati nélkül is?
ubuntu 14.04 et használok. -
RBJ
addikt
Noti kijelző fényerejét hol tudnám állítani? fn kombo nem megyen. nvidia server setting ben lehet?
valahogy vagy én vakulok vagy én úgy érzem, hogy mintha halványodna a kijelzőm. 5év ezt teszi? -
ngabor2
nagyúr
Feltettem win7 alá egy virtualboxot, ebbe egy Ubuntu 14.10-et. Telepítettem a vbox addont is, hogy legyen normálisabb képernyő. Viszont a t-mobilos mobilnet stick nem megy. Hozzácsatoltam az usb résznél a virt. géphez, az lsusb látja is:
ngabor@dell:~$ lsusb
Bus 001 Device 002: ID 19d2:0117 ZTE WCDMA Technologies MSMKicsit megkurtítva az lsmod kimenete:
ngabor@dell:~$ lsmod
Module Size Used by
option 46774 0
usb_wwan 19865 1 option
uas 23215 0
usbserial 45100 2 option,usb_wwan
usb_storage 66398 1 uas
hid_generic 12559 0
usbhid 52566 0
hid 110426 2 hid_generic,usbhid
ahci 34062 2
libahci 32424 1 ahciAmi érdekes, hogy ugyan ez az eszköz egy natívan telepített 14.10-en megy rendesen. Ugyan ebben a gépben, w7 alól is megy, most is a vox által natolt hálóról használom. De szeretném a win elől teljesen elrejteni a hálózatot, hogy csak a virtuális gépé legyen.
Valami ötlet, hogy hogyan tudnám működésre bírni?
-
Gyb001
senior tag
Sziasztok lenne egy gyors kérdésem.
Ha fölteszem a 15.04 es ubuntu-t akkor ahoz érkeznek frissítések? Vagy csak a napi kiadások formályban fissítik? -
ampulla
aktív tag
Sziasztok!
Egyszer kaptam egy olyan kérdést egy állasinterjún, hogy mit csinálnék egy Man in the Middle támadás esetén ha lenne egy Linux szerverem és én lennék a renszergazda? Valakinek valami jó kis ötlet?
Valami parancsra gondoltak szerintem. -
alitak
senior tag
sziasztok, a phpstorm programot próbálom életre lehelni. Betettem az /opt mappába, csináltam az indítójához linket a /usr/bin-be. Ha terminálból indítom a phpstorm paranccsal (ami a link az /usr/bin-ben), akkor elindul prímán. Csináltam menüpontot neki, de se a phpstorm, se az /usr/bin/phpstorm, se az /opt/Phpstorm/bin/phpstorm.sh utasítással nem indul el. Mit rontok el?
-
-
Sheld
senior tag
válasz
lev258 #20838 üzenetére
Nvidia drivert az nvidia honlapjáról próbáltam meg letölteni, .run-ra végződött, rányomtam, és kb egy órán keresztül nyitott meg egy közel egymillió soros file-t. Egy itt egy hibaüzenetet dobott, amire így hírtelen nem emlékszem... Fedoránál ugyan ezt csinálta, azért váltottam ubuntura.
-
Sheld
senior tag
Sziasztok!
Adott egy laptop, amit hurcolnék magammal órára, mert mikrokontrollereket kell programoznunk, a fejlesztő környezet linux alapú, ezért lenne szükséges számomra.
A probléma az, hogy aksi üzemidő maximum egy óra, míg windows alatt több, mint 4 óra. Egyedül csak az intel drivert tudtam telepíteni, az nvidia driver furcsa dolgokat művelt telepítés helyett.Ötletem sincs, hogy miért lehet ez. Vagy hogy hogyan tudnám rendesen feldriverezni, hogy működjön...
A notim: Lenovo y50-70
i7-4710HQ
Intel HD4600
Nvidia GTX860m (4GB)
12GB RAM -
válasz
Grafiqs #20835 üzenetére
Nincs mit!
Ha most telepítetted, mindenképpen nézz utána jogosultságoknak, külső meghajtóknál ezzel szokott gubanc lenni, igaz ebben az esetben a rendszer fut külsőről. Gondolom a fáljrendszerrel nem lehet sok gond, az Ubi mindenevő, de, hogy ez a Plex miként kezeli? Remélem sikerül megoldani a hozzáférést! Ha nem, akkor jön majd képbe a Linux - haladóknak topik, a guruk oda inkább benéznek!
-
Grafiqs
őstag
Azzal a problémával szembesültem, hogy a plex.tv nevű médiaszerver program nem hajlandó látni a gépben lévő winchester tartalmát.
A konfig egy D252MW Atomos lap, Satára kötve 2TB WD RED, a rendszer (Ubuntu 14.04) pedig egy usb-s vinyóról fut.
A WD /media/grafiqs/Storage néven található. A Plex csak a Storage-ig látja annak tartalmát már nem, pedig azon vannak mappákban a zenék, filmek etc.
Az a tippet kaptam, hogy a jogosultság probléma lehet. A jogosultságoknál mind a három résznél "fájlok létrehozása törlése" van beállítva. De a "Jogosultságok alkalmazása a tartalmazott fájlokra" gombra kattintva felugrik egy ablak. Ott a legalsó belállításnál ugyan úgy bekattintom. Dolgozik egy darabig, de nem hajtja végre. Van valami tippetek?G
-
megema
őstag
Sziasztok!
Két Ubuntu Servert szeretnék összekötni VPN-en keresztül. Az egyik egy VPS fix IP-vel, domain névvel, a másik pedig egy itthoni, 0-24 üzemű gépen Virtualbox-ban futó példány. Első körben egyetlen célja lenne, mégpedig hogy a levelezés itthon legyen tárolva. Elsősorban a VPS kevés tárhelye, másodsorban a biztonság miatt.
Az már biztos, hogy OpenVPN-re van szükségem, csak a részletek nem tiszták.
1) Nyilván a VPS-re lenne célszerű a VPN szervert telepíteni. Viszont mennyire fogna vissza egy egymagos VPS-t a folyamatos kapcsolat?
2) Mivel itthon dinamikus IP-m van, így mi történne IP változáskor?
3) Meg tudom valahogy szabni, hogy csak a levelezés menjen VPN-en keresztül a két gép között? Minden más kapcsolatot a saját internetelérésükön folytassanak. A szervernél ez nyilván automatikus, inkább a kliens az érdekes. Gondolom a kapcsolat típusa határozza meg.
Van valami normális összefoglaló cikk, amit érdemes lenne elolvasnom magáról a(z) (Open)VPN-ről, amiből kiderül, hogy pontosan milyen beállításokat kellene használnom?
-
törölt tag
válasz
szundybence #20822 üzenetére
Akkor nem értetted meg: a Windows 1991 óta folyamatosan semmilyen sebességgel nem írja, sőt, még csak nem is olvassa az ext-fájlrendszereket. Lassan 25 éve.
„Hiszen egy operációs rendszernek elsősorban az a feladata, hogy a fájlrendszert kezelje hibátlanul.”
Sorold már fel, hogy a Windows mennyi fájlrendszer típust kezel? Segítek: FAT, exFAT, NTFS, ReFS. Oszt' kifújt.
File systems supporting operating systems -
lev258
veterán
válasz
szundybence #20826 üzenetére
Azért raktam off-ba magamat, mert a vitába nem akarok beszállni. Szakmai oldalról már leírtam, amit lehetett. És ismétlem, ez hcl kollégának is szól.
-
szundybence
aktív tag
válasz
lev258 #20823 üzenetére
Miért tetted offtopikba? Hiszen egy operációs rendszernek elsősorban az a feladata, hogy a fájlrendszert kezelje hibátlanul. Tehát ez bizony egy kardinális kérdés. Emiatt ezek a kérdések aktivitást és elsőbbrendűséget kellene élvezzenek egy szakmai topikban. Hogy mi van ehelyett? Érzelmek. Mert már megint valaki bántja az ingyenes oprendszert ami pedig egyre jobb és szebb. És hát bánja a fene! Szeretem és nagy-nagy szeretettel használom nap-mint-nap. Viszont bosszankodom is rajta néha. Ennek adtam hangot. Mert mi mást tehetnék? Én nem vagyok programozó. Megjavítani én nem tudnám. De legalább felhívom a problémára a figyelmet. Ennyi.
-
-
lev258
veterán
válasz
szundybence #20822 üzenetére
Már kicsit unom ismételni magam, de már írtam, hogy nem is a dokumentáció hiánya okoz különbségeket, hanem a fájlrendszerek és az, ahogyan a fájlokat kezelik. Erről lehet mondani ezt, meg azt, de a lényegen nem változtat. Egyébként az extra lassú sebességre is már írtam egy lehetséges megoldást, ami szintén az alapkülönbségekben rejlik.
-
-
válasz
szundybence #20820 üzenetére
"Míg ilyen elemi dolgok hibásak, nem is lenne szabad csicsázni. "
Nézzük meg, milyen gyorsan írja a win az ext filerendszereket. Oh wait.
A NTFS kezelés meg úgy készült, hogy a MS-től semmilyen dokumentáció nem volt hozzá... szóval én nem szidnám. -
szundybence
aktív tag
Végül sikerült exFAT-ra formázni a pendrájvot. Fel is írtam rá. Méghozzá gyorsan írta. Viszont a tévém ezt a formátumot sem ismeri. Szóval mégiscsak jó lenne már az ubuntuban megjavítani az NTFS fáljkezelést. Míg ilyen elemi dolgok hibásak, nem is lenne szabad csicsázni. Innen nézve például az Unity teljes fejlesztése is egy eszetlenségnek tűnik. Aki nem tud járni, mert csetlik-botlik, az ne akarjon balettozni.
-
válasz
szundybence #20811 üzenetére
Az az érzésem, hogy félreértesz valamit, amit írtam, az nem személyeskedés volt.
Amúgy éppen az nem visz előre egy szakmai topikot, hogy ha a kérdésedre nem megfelelő választ kapva elkezded sértegetni a válaszadót és mindenkit leteremtesz inkompetenciájára hivatkozva!
Igazából ezek minősülnek személyeskedésnek egyébként.Visszatérve arra, mit írtam:
változtass a stílusodon itt a topikon! utóbbi három szót kellett volna kiemelnem!
Itt az a lényeg, hogy bár semmi közöm a stílusodhoz, arra mégis figyelmeztetnem kellett, hogy itt a topikon ne alkalmazd azt!
Jó lenne, ha nem történne meg az, ami 2014.10.30-án, amikor szinte mindenkivel összevesztél, aki segíteni próbált!
Ebben a hsz- ban, (#20812) imibogyo, sem látni személyeskedésnek nyomát sem egyébként, inkább volt jó szándékú megnyilvánulás.
-
Rimuru
veterán
válasz
szundybence #20815 üzenetére
-
imibogyo
veterán
válasz
szundybence #20813 üzenetére
Ebben mi volt a személyeskedés? Ne legyél érzékeny. Csak egy "baráti" intés volt, hogy nem csak másban lehet hibát keresni. Ráadásul ezt a témát te hoztad fel, hogy mi visz előre egy topikot és mi nem. Ha pedig te ezt a véleményedet vállalod egy nyilvános topikban, akkor vállald azt is, hogy válaszolnak rá. Vagy pedig alkalmazhatod a saját nagyon okos tanácsodat, hogy ilyeneket te is csak privátban tegyél közzé annak akit érint és akkor majd nem kapsz rá választ.
-
imibogyo
veterán
válasz
szundybence #20811 üzenetére
Nézd én alapvetően offline szoktam lenni itt, de tény, hogy elég érdekes stílusod van. Szakmai, vagy nem szakmai topik, azért így nem szoktunk reagálni, ahogy te itt néha megengeded magadnak. Mi ugyan lerendeztük viccesen a tegnapit, de azért ott is látszódott, hogy mindenre azonnal ugrasz. Ez az, ami hosszútávon nem viszi előre a topikot, mert mindig harag lesz belőle és nem segíteni akarás. És ebből következik, hogy az emberben marad egy tüske az irányodba és természetes, hogy legközelebb már kétszer is meggondolja, hogy akar-e segíteni, vagy sem....
-
fradi81
veterán
KDE+nvidia 340, videónézés közben tearing. Minden beállítás jó, régebben nem volt gond. Most került vissza a kártya és nincs ötletem, valaki? Csak videó nézésekor mindegyik lejátszóval.
-
válasz
szundybence #20801 üzenetére
Érdekes felvetés és biztos vagyok benne, hogy fórumtársunk stílusminősítés helyett inkább szakmai jellegű hozzászólásokkal színesíti ezután is a fórumot!
Ehhez mindössze arra van szükség, hogy változtass a stílusodon itt a topikon! Eddigi munkásságodat szemlélve ez tűnik egyedül reménykeltőnek ez ügyben.
Amíg itt a topikon ilyen reakcióid vannak, amilyenek, milyen alapon várhatnád el, hogy ne itt, hanem magánban véleményezze ezt bárki is?
-
szundybence
aktív tag
-
Skilly
aktív tag
válasz
#40553216 #20802 üzenetére
Kar. Probalj ki egyet, sokkal jobb mint egy mezei eger.
En is csak a CS:GO miatt akarom feltenni, mert lehet allitani a CPI-t es a Polling Rate-t, meg windoz alatt megszoktam es hasznos.
Akkor ez az ntfs vs ext4 szerintem megfer egymas mellett, mar mint nekem megfelelo lesz. Ugyse fogok egyfolytaban fajlokat mozgatni.
Koszi a valaszokat.
-
válasz
szundybence #20781 üzenetére
Nem lehet, hogy az USB cacheléssel van kapcsolatban, a pendrive nem tud olyan gyorsan írni, mint ahogy a mobilwinyó. A Linux meg nem akít, hanem a valós adatot mutatja; legalábbis nekem wien sokszor van, hogy már rég befejezte a máslást, a pendrive meg még mindig villog.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- PC Game Pass előfizetés
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Lenovo ThinkPad P1 G7
- MacBook Pro 16" M3 Pro 36GB 512GB Gar. SPACE BLACK
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Olcsó Notebook! Dell Latitude E7280! I5 7300U / 8GB DDR4 / 256GB SSD!
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest