- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Doky586: Helyreállítási partíció létrehozása (javítása)
- Gurulunk, WAZE?!
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
MZsoltee
veterán
Azt mondja aparticiók kiválasztásakor, h nincs gyökér partició létre hozva...
-
válasz
BlackJapan #19894 üzenetére
Linuxok alap filerendszere az ext (ext2, 3, 4) és a reiser...
-
spammer
veterán
válasz
BlackJapan #19894 üzenetére
Ubuntu USB, mármint pendrive-ra írtad ki? Ha igen, melyik programmal? Perzisztens módban kiírva meg kellene maradnia a beállításoknak/fájloknak. Írd ki pl. ezzel: UUI
-
BlackJapan
tag
olyan lehetőség van, hogy: MS-DOS FAT.
Úgy tűnik, hogy megoldódott:
system preferences --› startup disk --›macintosh HD
ezután már alapból erre bootol, a grub meg valahol a háttérben elfér ...
Még 1 dolog:
ubuntu usb-nél 9 gigát megadtam, hogy tárolja a létrehozott doksikat, stb. persze restart után nem volt semmi az asztalon. Erre milyen megoldás létezik?
Van olyan, hogy bedugom win7-es gépbe, csinálok egy "word" fájlt, majd bedugom egy mac-es gépbe és ott szerkesztem? Vagy azért nem ennyire egyszerű az ubuntu live?
-
válasz
BlackJapan #19891 üzenetére
Mondjuk Fat32-re Linuxot telepíteni, az elég perverz dolog
-
válasz
BlackJapan #19891 üzenetére
Lehet, hogy ezt egy Mac topicban kéne megkérdezni?!
-
BlackJapan
tag
Sziasztok!
Az alábbi témában szeretném a segítségetek kérni:
Adott egy macbook, rajta Yosemite. Csináltam egy 60 gigás partíciót FAT32-re, majd ubuntu install usb-ről.
Most nem sorolom, hogy miért, de végül megszabadultam a FAT32-es partíciótól ubuntustúl.
Amikor bekapcsolom a gépet az alma helyett bejön a GNU Grub minimál parancsora...csak úgy tudom az OS X-et indítani, ha bootolásnál alt-ot nyomok és kiválasztom a Macintosh HD-t (ami amúgy az egyetlen opció...)
Mit lehet tenni, hogy minden helyre álljon?
Amit próbáltam:
sudo fdisk -u /dev/disk0
Ez nem segített...
Köszi a segítséget előre is!
-
-
törölt tag
válasz
morfondír #19885 üzenetére
Hali!
Changing The Login Screen Background in Debian WheezyMagyarul egy admin joggal indított szövegszerkesztővel (gksu, ha grafikus felületen, mondjuk gedit-tel, sudo, ha terminálban, mondjuk nano-val) megnyitod az /etc/lightdm/lightdm-gtk-greeter.conf fájlt, és ott a background= sorban lecseréled az elérési utat a kívánt kép elérési útjára.
-
-
MZsoltee
veterán
Csináltam egy bootolhato pendive-ot, de mikor bootolok róla fekete képernyőt kapok a pc-n (AMD vga), a laptopon bebootol. Mi lehet az oka, hogy PC-n nem indul? Mi tudok tenni zért hogy elinduljon?
-
morfondír
csendes tag
Sziasztok. Bocs, hogy ide írok, de itt biztosabb választ kapok, úgy érzem. Azt szeretném megtudni,hogy miképpen tudom megváltoztatni a login screen témáját Debian Wheezy-n? Gondolom, valamelyik konfig. fájlt kell szerkeszteni, de nem tudom, hogyan..:-(
Angolul elég gyengén tudok, úgyhogy hiába lesegettem külföldi fórumokat, nem merek belevágni, félek, szétbarmolok valamit.
-
nemurea
aktív tag
válasz
Kendek #19880 üzenetére
Helló! Lefényképeztem a második postban azt a két képernyőt, ami hasznos infót hordozhat:
Verzió1: a root paraméter a kernel meghívásakor hibás (de ha az, akkor mi a helyes...?); verzió2: a telepítés során valamit beállított magának, amit egyértelműen a hd1-en keres (hiszen akkor ez a 'cél' pendrive még hd1 volt, a hd0 volt maga a live usb). Vagy más a megoldás, amiről fogalmam sincs...
-
nemurea
aktív tag
válasz
nemurea #19836 üzenetére
Sziasztok! Abban segítsetek, kérlek, hogy ha a boot folyamán a busybox-ba kerülök az initramfs-ba (tehát eddig azért eljut a folyamat), akkor szeretném megnézni a logokat, hogy mégis mi ment rosszul. Ezt a dmesg paranccsal ki is tudom listázni, csak az a gond, hogy végigrohan a képernyőn, és csak az utolsó kb. 25 sor látszódik. Tudom, hogy | more segítene, de cs*szik, egyszerűen nem reagál rá: dmesg | more, ugyanúgy a teljeset kiokádja. Ugyanez a helyzet az ls | more-ral. | less-t nem ismeri ez a busybox verzió. Mit csinálok rosszul???
-
válasz
V.Stryker #19877 üzenetére
Mountolás jelszóval valami ilyesmi (csak gúgliztam, az én nfs-emen nincs)
mount -t nfs -o username=foo,password=bar ipaddresofNAS:MEGOSZTÁS /hova/mountolod/
Aztán csinálsz egy file-t, aminek az első sora #!/bin/bash
utána beírod azt a parancsot, ami mountolja a megfelelő megosztást, elmented, futtathatóvá teszed. Ezután az a script akárhonnan indítva bemountolja a megosztást. De azt is lehet, hogy x percenként lefusson, és ha megfelelő IP-je van a gépnek, akkor a megfelelő megosztást mountolja. -
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
A következő két kérdésem lenne:
- Vannak ezek a letölthető google hangouts vagy google talk plugin-ok. Ezeket letöltés, telepítés után hogy lehet használni? min keresztül?
- A másik kérdésem, hogy itthon is és a munkában is van nfs megosztásom (synology). Hogy lehet olyan parancsot, szkriptet írni, hogy azt elindítva a benne megadott hálózati meghajtókat felcsatolja? Itthon ugye nem akarom a cégeset, a cégnél az itthonit, ezért mikor kellene, egy gombnyomással csatlakoztatnám, amelyiket épp kell. A csatlakozáshoz IP/mappa és név/jelszó kell...
+1 Apple telefon tulajok az itunes helyett mit használnak a telefon kezeléséhez vagy hogy oldják meg ezt a hiányosságot?
-
spammer
veterán
Csináltam Virtualboxban egy installt Minimal CD-ről, feltoltam egy --no-install-recommends ubuntu-desktop paranccsal, így nincs sok szeméttel tele. Viszont a Nautilusban nincs semmiféle beállítási lehetőség. A fenti panelen nincsenek menüpontjai és a "fogaskerék" gomb menüjében sincs "settings" vagy ilyesmi. Most a minimál install miatt ilyen és kell még hozzá valami, vagy ez bug vagy feature, vagy mi a franc?
Például azért kerestem a beállításokat, hogy van-e opció arra, hogy mindig mutassa a tabokat és/vagy hogy legyen +tab gomb vagy valami. Ez így ebben a formában eléggé Thunar feeling.
Amúgy rettenet szarul fut Virtualboxban.
-
-
-
-
sqpp
őstag
Töröltem, szerintem kipróbálok egy más linuxot, egyébként jött egy új HDD, úgy már nem akadna össze a grub?
-
-
sqpp
őstag
Na már jó a Grub, viszont a Windows 7 megint újraindulgat, ha kijelölöm -.-"
-
sqpp
őstag
Installing for i386-pc platform.
/proc/devices: fopen failed: No such file or directory
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
grub-install: warning: your embedding area is unusually small. core.img won't fit in it..
grub-install: warning: Embedding is not possible. GRUB can only be installed in this setup by using blocklists. However, blocklists are UNRELIABLE and their use is discouraged..
grub-install: error: will not proceed with blocklists.Valami nem oke nagyon
-
-
gery2123
őstag
Na akkor. Felraktam az ubuntu14.04.1 szervert, de sajnos azzal fogad hogy missing operating system.
Nem tudom miért de a grub az USB kerül. Ha azt adom meg hogy a dev/sda1 menjen akkor hibával visszadob. Mi lehet a baj? Külön /boot sose híztam létre. Mondjuk szervert nem is igaz telepítettem fel, de most azt akarom mindenképp. -
sqpp
őstag
Most megcsináltam fixmbr-el, de most meg grub nincs..xd
-
-
sqpp
őstag
Van egy kis gond, nem akar Win7 -be betölteni, amint kiválasztom és enter rebootol...
ötlet?:S
-
sqpp
őstag
és X-Fi 5.1-et hogy oldjam meg szerintetek? Mert nagyon nem szól az összes hangfal.. 3db szól a 6 csatornából.
Találtam közben egy leírást, szerintem jó lesz.
-
-
törölt tag
-
sqpp
őstag
KDE-re le lehet valahogy cserélni ezt a Unity-t? nem az a baj, hogy nem tetszik, csupán a KDE szerintem szebb..
apt-get install kubuntu-desktop ?
-
-
sqpp
őstag
Ez az nVIDIA driver sehogy se megy fel... ugye parancsorból kell indítani, hisz valamiért azt írja, hogy le kell állítani az X-Server-t, amit meg is tettem futtatnám, de azt írja, hogy valami másik driver van betöltve a kernelbe, ezért nem leheséges a futtatás? Ötlet?
Szerksz:
Úgy néz ki megoldottam, simán apt-get install-al telepítettem, úgy néz ki így jó lesz.
-
sqpp
őstag
Ubit, szerintetek hogy rakjam fel? Wubirol vagy inkább Pendrive? csak régen mindig gond volt a wubi, hogy ha letöröltem a Windowsból, akkor bebugozott a rendszerbetöltő.. és újra kellett raknom a mbr-t ...
-
nemurea
aktív tag
válasz
nemurea #19836 üzenetére
Eggyel tovább jutottam: az mire utal, ha a busyboxban az initramfs promptnál ha kiadom a blkid parancsot, akkor nulla darab eszközt talál?
Amúgy az első hibaüzenet a "Begin loading essential drivers ... Illegal instruction" a gyorsan lefutó egész képernyős visszajelző sorok után, itt megáll egy kicsit, majd utána jön a hosszabb magyarázat. Amúgy a /dev-en belül nemcsak a /disk/by-label hiányzik, hanem úgy általában a teljes /dev/disk könyvtár...
-
nemurea
aktív tag
válasz
N0zer0 #19552 üzenetére
Sziasztok! Most jutottam el odáig, hogy a már nagyon hibrid gépem pendrive-jára feltelepítettem egy teljes oprendszert. A háttér: adott egy eredetileg HTPC, ami most NAS-ként funkcionál, XPEnology fut rajta. A XPE miatt pendrive-ról boot-ol, a teljes HDD-t az XPE használja. Viszont néha szeretném kihasználni a gép nagyszerű multimédia képességeit, emiatt a 8 gigás boot pendrive többcélúvá válik.
A pendrive felépítése:
sdb1: 32 megás boot, grub legacy, ez tölti be alapesetben a NAS-t
sdb5: 250 megás partíció az OpenElec System számára, a grub legacy-ról tölt, ha ezt választom
sdb6: 500 megás partíció, OE Data, nem boot
sdb7: a maradék 6,x giga, erre került most az oprendszer (ami egyébként Linux Mint, de bátorkodtam továbbra is ide írni, hiszen mégiscsak Ubuntu-fork)
A telepítéskor az sdb7-re került a Mint grub2-je. sdb1-en lévő grub legacy-ba új bejegyzést írtam, megfelelő root, chainloader +1, át is ugrik a grub2-re. Itt ugye a Mint boot menüje tűnik fel. Alapból nem töltött be a rendszer, de ez nem lepett meg: mivel a live rendszert egy másik USB-re írtam ki, arról telepítettem a cél 8 gigás pendrive-ra, így telepítéskor a live volt a hd0, most meg a rendes 8 gigás a hd0. A grub2 config-ban átírtam minden hd1-et hd0-ra.
Viszont a rendszer boot folyamata megáll félúton: kidob busybox-ra, nekem nagyon úgy tűnik, hogy a root-ot nem tudja csatolni. Ha recovery módban indítom el, akkor látszik, hogy a
linux /boot/vmlinuz-3.13.0-37-generic root=UUID=2defc352-f7ea-4de8-979b-a0400817dff1 ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-3.13.0-37-genericsorok lefutnak, egy csomó visszajelző üzenet elrohan a szemem előtt, de amikor a device driver-eket szeretné betölteni, akkor várakozik egy 15 mp-ig, majd jön a busybox. A számomra értékelhető hibaüzenet kb. annyi, hogy a /dev/UUID=2def......dff1 mappa nem található, így a root-ot nem tudta felcsatolni.
Ja, és a vezeték nélküli billentyűzetemet is inaktiválja, a BIOS/grub-ok környékén még kiválóan működik, gondolom, itt új meghajtót akarna alkalmazni, de nem tudja betölteni, így a busybox-ban sem tudok egyelőre körülnézni. Kipróbáltam, hogy UUID helyett LABEL-t adok meg neki, de ugyanez a szimptóma, nem meglepően (reagált rá, mert akkor /dev/LABEL=MINT_LINUX-ot keresett).
Nem tudom, hogy a grub.cfg-ben van hiba, vagy valami oprendszeres beállításban, de én az előbbire tippelek, csak nem tudom, mit csinálok rosszul.
grub.cfg jelenleg:
Hardver: 8 gigás pendrive, grub2 szerint is hd0, 1 db HDD 3 partícióval, hd1-en, jelen esetben nem játékos szerintem.
Még nézem tovább is, de hátha van valakinek kapásból valamilyen ötlete, hogy egyáltalán melyik irányba induljak el. Linux kapcsán eddig a legtöbbet a boot-okkal sz*vtam eddig, lassan meg kellene tanulnom lépésről lépésre a folyamatot... Köszönöm!
-
Nem maradsz le sok dologról, de ezt a lépést ajánlottan csak két lépésből tudod megcsinálni, két frissítéssel egymás után. De a 15.04 most még fejlesztői verzió, áprilisban jön ki a végleges, mint azt gondolom te is tudod.
Ha viszont nincs időd kalapálgatni, akkor biztos, ami biztos alapon csinálj egy rendszermentést a mostani LTSről. -
Értem, például a Gnome 3.14- ről!?
14.10- re tudsz frissíteni, arra meg lehet telepíteni a Gnome 3.14- et. -
RBJ
addikt
Jelenleg 14.04. LTS t használok. Eddig mindig léptem tovább de most kihagytam. Érdemes lesz a 15.04 váltani, upgrade lni ha igen nem lesz gond két verzió ugrással. Eddig mindig újraraktam a gépet de most nincs kedvem és időm majd kalapálgatni, igaz, hogy kihagytam rengeteget felejtettem .
-
spammer
veterán
&(#19828) jFox
Nem tudom, de azt megpróbálhatod, hogy amikor nem magyar a kiosztás, akkor terminálban kiadod ezt a parancsot: setxkbmap hu
Ha működik (magyarra kiosztásra vált), akkor megpróbálhatod azt, hogy a /etc/rc.local fájl végére az exit 0 elé/fölé beírod ezt a parancsot, így rendszerindításnál elvileg beállítja magyar kiosztásra.
Esetleg megpróbálhatod újrakonfigurálni a billt: [link]
-
sqpp
őstag
válasz
lionhearted #19826 üzenetére
Igazából már megoldottam neki
-
-
growler
őstag
Bocs a fals linkért ![link]
-
volvofh
csendes tag
Üdv Mindenkinek! Még ismerkedek a rendszerrel,tegnap váltottam pontosabban Linux Ubuntu 14.04 LTS-re,és elakadtam a Teamspeak 3 felrakásánál.. Esetleg aki tudja ,hogy hogyan kell felrakni eme rendszerre terminálból az kérem dobjon egy PÜ-t! Előre is köszönöm!
-
válasz
ngabor2 #19820 üzenetére
Miért, cronja nincs a usernek? Daemon akárkinek a nevében futhat, akkor kell root, ha system (user ne piszkálja
) szolgáltatás, de akkor is sokszor kap saját usert, amiben valójában indítva lesz.
Ezért kérdem, hogy ha bekapcsolod a gépet, és a home mappa titkosítva van, akkor a root sem lát bele, hiszen nincs feloldva.
Igaz, nem olvastam végig a threaded, ez csak egy általános meglátás akkor, ha a root nem lát valamit.
A logfájl ismétlődő része viszont érdekes lehet. -
ngabor2
nagyúr
válasz
lionhearted #19819 üzenetére
Valószínűleg a daemon miatt kell a root.
Viszont valamit sikerült elszúrnom, mert szép titokban gyártott egy 80 gigás(!) logfájlt...
-
-
jFox
addikt
Sziasztok!
Az Ubuntu 14.04 LTS Gnome felülettel ellátott verzióját használom. Az a problémám vele, hogy amikor bekapcsolom a gépet, időnként elfelejti, hogy magyar billentyűzet van beállítva. Van amikor jól működik de van amikor csak akkor áll helyre a rend, ha kilépek és újra belépek. Ezt mi okozhatja?
Új vagyok még az ubuntuban, eddig Mandrivát használtam meg néha lubuntut de az nem csinált ilyeneket. -
ngabor2
nagyúr
válasz
lev258 #19816 üzenetére
Köszi, ezzel életre kelt. Már "csak" a motiont, vagy más progit kell életre kelteni úgy, ahogy én szeretném.
Az az érdekes, hogy ha saját könyvtárba másolom a conf fájlt, ott szerkesztem, és sudo motion paranccsal indítom, akkor szépen menti a képeket/videót. Ha daemonként indítom, akkor viszont nem. Pedig be van írva a konkrét elérési út (/home/ngabor/.motion/), de azt írja, hogy nem tudja megnyitni (root-ként).
Ha ez meglenne, akkor már "csak" a crontabot kellene belőni.
-
ngabor2
nagyúr
Tapasztalatból tudna valaki ajánlani webkamera alkalmazást, ami tud mozgásérzékelés alapján videót vagy képet rögzíteni? Addig már eljutottam, hogy pl. a vlc-vel megy rendesen a kamera, fel is vesz. Viszont nekem az kellene, hogy pl. reggel 7:30-tól délután 4-ig akkor rögzítsen, ha van valami mozgás.
Valamint van egy ilyen webkamera, amit még nem sikerült életre keltenem:
Bus 003 Device 008: ID 1b3f:2002 Generalplus Technology Inc. 808 Camera #9 (web-cam mode)
Esetleg ezzel valakinek tapasztalata?(Természetesen mindkét problémával még küzdök egyénileg, de hátha valaki csípőből vágja.)
-
szoke12
őstag
Sziasztok!
Olyat szeretnék csinálni, hogy egy vinyót 5 fele osztanék (swap, rendszer, +3 egyforma partíció)
Ugyanis lenne 3 felhasználó, plusz rendszergazda.
Hogy tudom megoldani, hogy a 3 felhasználó csak az egyes partíciókon tudjon gazdálkodni (fájlokat tárolni, hagfelvételeket készíteni, stb...), de telepíteni, vagy törölni senki ne tudjon, és ne is lássa a többi partíciót. Emellett jó lenne, ha csak adott alkalmazásokat tudnának elindítani.
Persze lenne egy rendszergazdai fiók is, aki bármihez hozzáfér.Ezek megoldhatók linux alatt? Hogyan tudom kivitelezni? Előre is köszönöm
-
-
-
gyulank
addikt
válasz
Kendek #19808 üzenetére
Én nem ismerem, ezért nem tudom. Képzeld el, hogy nincs kurzor! Látom az ikonokat, elkezdem húzni az egeret mondjuk lefele, aztán jobbra-balra, és az ikonokon látszik az aktiválási effekt, hogy a kurzor ezen van, vagy azon van, de csak ebből következtethetek a hol létére. De mondjuk az elején kijön, hogy engedélyezzem az OpenGL-t, és ott nem animálódik a gomb, marad a TAB.
-
-
kicsi83
tag
Köszi, megpróbálom.
-
kicsi83
tag
válasz
Kendek #19801 üzenetére
Lefagyást csak abból gondolom, hogy semmire nem reagál(billentyűzet, egér). Amíg használva van a gép addig működik rendesen, de ha nincs hozzányúlva kb 10-15 percig utána kép nem jön vissza. Újraínditás után tökéletesen működik (amíg nincs 10-15 perc szünet a használatban). Ctrl+Alt+F1-et még nem próbáltam.
-
válasz
kicsi83 #19800 üzenetére
Pontosan honnan tudod, hogy elsötétülés után lefagy a rendszer? Vagyis miből gondolod ezt, mit tapasztalsz? A kép nem jön vissza? Visszajön de nem reagál semmire? Nem lehet Ctrl+Alt+F1-el tty1-re váltani? Nem éred el SSH-val a rendszert? Szóval kicsit írd körül, hogy mi a helyzet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Tőzsde és gazdaság
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- GTA V
- ZIDOO médialejátszók
- iPhone topik
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Xbox Series X|S
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Sweet.tv - internetes TV
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Kingmax 1x2GB DDR2 800 RAM eladó
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Oppo Reno7 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged