- Gurulunk, WAZE?!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bambano: Bambanő háza tája
- gerner1
- ASUS Transformer Book T101HA
- hdanesz: 50. Debrecen Nagydíj - nemzetközi salakmotorverseny - életemben másodjára
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
MineFox54
őstag
-
MineFox54
őstag
Sziasztok!
Hogy lehetne megtalálni azt a filet, amiben el van a domain név tárolva? Ugyanis a szerverem most server.hazias.hu-nak látja magát, de én ezt vissza szeretném állítani. A /etc/hostnameban csak annyi van hogy server
-
ampulla
aktív tag
Sziasztok.
Véletlen kitöröltem egy becsomagolt mappát amiben képek voltak .tgz kiterjesztéssel. Van valami program amivel ezt vissza tudom állítani?
-
Szipó
tag
Sziasztok!
Ubuntu 14.04 LTS alatt AMD driver problémáim vannak... HD 6950-em van és a driver telepítése után megfagy az Ubuntu bootolása, F6 segítségével simán el tudom érni a terminált, de amíg a driver fent van addig a grafikus felületet nem tudom működésre bírni. Volt esetleg valakinek hasonló problematikája és tudna segíteni?
-
Mtbsrác
senior tag
A Canon, Inc. CanoScan LiDE 60 scanneremet hogy tudom működésre bírni? Simplescan látja de mikor rányomok hogy scanneljen kiírja hogy a "scannelés meghiúsut nemsikerült elindítani a scannelést". De vbox alatt xp-be működik rendesen.
-
lev258
veterán
válasz
szundybence #20665 üzenetére
Nekem is 36-os van, de semmi baj a Skype-pal. Linux Mint Cinnamon. Viszont találtam nyomát annak, hogy XFCE-n lehet ilyen hiba (neked az van).
[link] -
lev258
veterán
válasz
szundybence #20663 üzenetére
Erős a gyanúm, hogy egyedül vagy a problémával (milyen rendszer is?). Annyit azért megpróbálhatsz, hogy átnevezed a Skype rejtett mappáját a könyvtáradban, így elvileg minden beállítása alapállapotra áll vissza.
-
válasz
szundybence #20660 üzenetére
Milyen Ubi? Mert nekem az LTS Kubuntu nem produkál bosszantó dolgokat frissítéskor. Az asztali gépemen a frissítéskezelő halt el egyedül, sokszor kézzel kellett lefrissíteni az OS-t, de nemrég teljesen átköltöztem a laptopra, és azon nincs gond ezzel se.
-
szundybence
aktív tag
válasz
szundybence #20648 üzenetére
Erre valaki?
-
-
Skilly
aktív tag
Sziasztok!
Windowsrol szeretnek valtani Ubuntura. Munkahelyen hasznalom, es nagyon szuper, foleg arra amire nekem kell. Viszont az otthoni gep eleg uj. Kerdesem a kovetkezo, kinek milyen tapasztalata van Haswell-es intelekkel? Most itt a HD 4600-os igp-re gondolok, driver szinten + alaplaphoz nincs linuxos driver, ez gondot okozhat?! (lapom Gigabyte B85M-D3H)
Amire hasznalom a gepet, office/egyeb munka, film, es egy kis jatek (Team Fortress 2, CS:GO).
Valaszokat elore is koszonom!
-
törölt tag
-
Santosh
tag
válasz
lev258 #20650 üzenetére
Igen, most zárolás nélkül használom, de jó lenne zárolni egy idő után. A másik két dolgot kipróbálom majd, köszönöm a tippet.
És lenne még egy kérdésem. Több helyen olvastam már olyat, hogy mindegy, hogy Ubuntut gnome-al vagy kde-vel használjuk. Azt viszont tudom, hogy a gnome az alapértelmezett, és már ebben a topicban is írtátok, hogy a kde gondot okozhat. Ez igaz, vagy bátran lehet kde-vel is használni? Az Ubuntu nekem kicsit egyszerűbbnek tűnik a Kubuntu-nál, viszont a kde több szempontból is szimpatikusabb, jobban használható nekem.
-
szundybence
aktív tag
Sziasztok!
Őszintén szólva nagyon idegesít, hogy minden harmaik-negyedik frissítésnél történik valami bosszantó dolog, amit aztán nem is biztos, hogy rendbe tudok szedni. Például most a Skype (pedig az nem is frissült) üzenet-sorában lévő linkre kattintva nem nyílik meg a linkelt oldal a böngészőben (Firefox36). Tudja valaki, hogy ez miért van és hogyan lehetne visszacsinálni?
-
Santosh
tag
Sziasztok!
Ubuntu 14.04-et használok. Az a gondom, hogy ha zárolódik a képernyő, akkor amikor megmozgatom az egeret, már nem tudom beírni sehova sem a jelszavamat. Az egyik (fő monitor) lemegy alvóba, a másikon megjelenik valamiféle bejelentkező képernyő, de a jelszót oda nem lehet beírni. Mi lehet a gond? KDE is telepítve van, de most gnome-al használom. Úgy látom, hogy ha csak kikapcsolnak a monitorok, de nem zárolódik még a képernyő, akkor rendben visszajön a kép.
-
_Dumber_
őstag
-
-
spammer
veterán
válasz
student #20635 üzenetére
A nagyon lassúnál azért gyorsabbnak kellene lennie.
Virtuális gép beállításaiban a Display-t (kijelző vagy mi, 3. menüpont) keresd meg, és ott az első fül lesz a "Video", ott húzd fel a videó memóriát 128 MB-ra (vagy amennyi a max nálad) és engedélyezd a 3D gyorsítást (pipáld be lent), meg a 2D-t is (ha támogatja, ha nem, akkor úgyis jelzi alatta, hogy érvénytelen beállítás).
Ha nem jó, akkor érdemes másik disztrót is megpróbálni, vagy ahogy már előttem is írták, Virtualbox helyett a VMWare Playerrel is tehetsz egy próbát.
Azért a te gépeden nem kellene ennyire lassúnak lennie, nekem gyengébb gépen is egész elfogadhatóan megy a VB.
-
válasz
MineFox54 #20631 üzenetére
Ha már így elárultad, nézd át ezt a howto- t.
Ha már megvolt, akkor sorry!Mivel ez nem egy support team, hanem önkéntes szakmai topik, ha javasolhatom, légy kicsit türelmesebb, ha valaki tudja a megoldást, úgyis válaszol majd.
Addig is keresd magad a megoldást, próbálgasd a beállításokat és ha sikerrel jársz, írd le a módszert, hátha másnak még jól jön később. -
MineFox54
őstag
Még 1x kérdezem: van egy mappám az én nevemre chownolva, chmodolva setuidolva, és hogy csináljam meg, hogy az összes leendő mappája az enyém legyen? Mert jelenleg ha létrehozok egy mappát ssh-n egy olyan mappában , ami az enyém (írásjogom is van rá, ftp-vel azt csinálok vele amit akarok), nem lesz jogom írni ftp-n.
-
bagyusz
őstag
válasz
lev258 #20624 üzenetére
Nos, megoldódott, újra raktam az nvidia drivert és jó lett. Ezek szerint nem szereti, ha megbontom az SLI-t majd úgy bootok be windows alá, gondolom már grub alatt észlelte a változást és ez miatt problémázott mikor újból be akartam bootolni ubi alá.
(#20625) growler: Mint írtam, nem volt se GUI-m, se apt könyvtáram.
-
bagyusz
őstag
válasz
lev258 #20617 üzenetére
Vendéggel sem. Log könyvtárban van auth.log,boot.log,kernel.log fájlok. Ezeket átnézegettem, egyedül a boot.log-ban találtam érdekeset mégpedig valamiért hivatkozott az etc/rc.local fájlmert nem tudta érvényesíteni a külső vinyó I/O ütemezőjét, amit még régen beállítottam neki. Ki kommenteltem, és után már nem volt hiba, de ugyan úgy változatlan. Mondjuk a logok utolsó néhány sorait néztem, ezért nem ártana még egyszer nekifutnom. Esetleg van rá mód, hogy megtudjam, hogy mik frissültek? Tuti, hogy valamit az update szúrt el nekem, mert tegnap még jó volt és a böngészésen kívül nem csináltam semmi mást.
-
-
Gyick
őstag
Hogy lehet egy folyamatot eröltetve bezárni?probálkoztam terminalban a pkill,killall parancsikkal de semmi
-
válasz
lev258 #20614 üzenetére
Egyetlenegy ilyenem volt, amikor még talán a 11-es Kubuntura kijött egy frissítés, ami az alaptémát állította. Egy nem létező témára...
Gondolom összevesztek a téma készítőjével, és sürgősen cserélték.
Kis terminálozással megoldottam, hogy működjön, de biztos sokan mondtak szépeket. -
lev258
veterán
válasz
bagyusz #20609 üzenetére
Nyiss egy Terminált (vagy Ctrl+Alt+T, vagy Ctrl+Alt+F1 és bejelentkezés). Írd be: less /var/log/apt/history.log
Nézd meg, mi frissült utoljára. Próbáld eltávolítani. Ha esetleg kernelfrissítés volt, megnézheted, korábbi kernellel indul-e a Grub-ból rendesen. Azért egy frissítés ilyet nem szokott csinálni. -
bagyusz
őstag
Sziasztok
Tegnap sikított a 14.04 ubi, hogy érkezett frissítés, azt felraktam, majd reboot után mikor bejelentkezek csak a háttér képem fogad. Hogy lehet vissza vonni a tegnapi update-t?
-
Hülye kérdés... A Dolphin automountját hogy lehet rávenni, hogy más beállításokkal mountoljon, mint egyébként tenné? Voltak partícióim, amik eddig fixek voltak az fstabban, de most az a winyó mobil lett. Rootként látok mindent, de ha simán a filekezelőben rákattintok az adott partícióra, akkor felmountolja, de nincs jogom olvasni.
-
MineFox54
őstag
Sziasztok!
Lenne egy olyan problémám, hogy sokat FTP-zek a szerveremen, és ha létrehozok ssh-n egy új mappát, (akár egy olyan mappában, amin volt setuid,chown, chmod 777 a nevemre) akkor ftp-n nem tudok bele írni ,csak a chown, chmod setuid után. Miért van ez így?
Mit csináljak?
-
gery2123
őstag
válasz
gery2123 #20587 üzenetére
Na úgy néz ki, hogy részben sikerült megoldani a problémát. Újrahúztam a rendszert és a Plex Home Theater raktam fel, mert az megy minden gond nélkül. De a Kodi ugyanúgy nem indul akármit csináltam vele. Valamit nagyon el tudtak szúrni az egyik oldalon, hogy nem megy. Esetleg ha van valakinek működő megoldása azt szívesen veszem azért mert a Plex nem egy Kodi
-
válasz
Pityu62 #20582 üzenetére
Ha valaki felhívja a figyelmed a fórum használatának szabályaira valamint a netikett irányelveire és erre szintén ezeket semmibe vevő, kötekedő választ adsz, az zavarhatja a topic látogatóit.
Ezt a stílust itt mostantól mellőzzük, ha kérhetem!
Ez egy szakmai topic, nem homokozó, légy tekintettel azokra, akik látogatják!
-
Gyick
őstag
Monitor kalibrálást hogy lehet szoftveresen megoldani ubuntu alatt? Fényerőt lejebb venni ilyesmi.Monitoron már nem tudom állitani ott már 0-án van
-
N0zer0
senior tag
Tudom, hogy nem bolhaapró, de talán itt tudtok ilyenről. Keresek nagyon régi, nagyon olcsó laptopot, vagy netbookot, max. 5 ezer forintos árig. Nyilván ennyiért nem izomgépet várok, hanem P3/régi atom/ócskacerka szintűt, minimális 128-256 mega RAM-mal, és esztétikailag sem támasztok vele szemben nagy követelményeket, pixelhiba is belefér, és az sem baj, ha az akksi sem jó, csak töltőről működjön, lehessen használni ÉS legyen rajta USB port. Lényegében egy sovány Archot kéne elvinnie egy awesome-hoz hasonló minimálablakkezelővel, és szövegszerkesztésre, TeX-ezésre (nem LaTeX!!!), zenehallgatásra, DivX-es sorozatok nézegetésére, e-könyvek olvasására, marha régi nosztalgia game-ek (DOS-os vagy hasonló szintű) játszására lenne használva. Azért keresek ilyen régi gépet második laptopnak, mert speciális környezetbe kell, ahol lophatnak, rongálhatnak, a körülmények mostohák, és ez az az összeg, amit még hajlandó vagyok kockáztatni. Ez az a gépkategória, ha el is lopja valaki, lóf4x pénzt nem kap érte, meg nem olyan óriási tragédia, ha tönkremegy, elrongálódik.
Ha van ilyen valakinek elfekvőben, vagy ismerősének, vagy hallott valakiről, akinek az ismerőse látott valakinél ilyen gépet, akkor jelezze priviben. Előre is kösz a segítséges és a figyelmet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Path of Exile 2 early access kulcs
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3036
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M2 ULTRA 2023 64GB 1TB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Lenovo ThinkPad P1 G7
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest