Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Fire/SOUL/CD

félisten

válasz Giovanny #15032 üzenetére

Ebből nem derül ki semmi. Én leellenőriztem és nem megy a TRIM a legújabb Ubi-ban sem, csak a ha a szokásos módon az fstab-ba beleírod a discard opciót. A TRIM működését manuálisan úgy lehet ellenőrizni, hogy létrehozol egy fájlt, meghatározod melyik szektoron kezdődik, törlöd a fájlt, majd egy kicsi várakozás után visszaolvasod azt a szektort. Ha a szektor tartalma megváltozik (általában 0-val lesz feltöltve, de egyes gyártók esetén más érték is lehet(pl egyes Samsung SSD-k 0xA5-el töltik fel), csak akkor működik a TRIM.

Szerencsére van rá script, terminálból

wget -O /tmp/test_trim.sh "https://sites.google.com/site/lightrush/random-1/checkiftrimonext4isenabledandworking/test_trim.sh?attredirects=0&d=1"

chmod +x /tmp/test_trim.sh

sudo /tmp/test_trim.sh tempfile 50 /dev/sdX

Megjegyzés: az utolsó sorban az sdX-ben az X-t az aktuális SSD-nek(amiről a Linux fut) megfelelően kell módosítani. Ha nem tudod, akkor Dashboard, begépeled hogy lemezek, elindítod, bal oldalt kijelölöd az SSD-t és egyből látni fogod, pl esetemben a Samsung 470-ről fut a Linux, azaz sdb lesz. [link]
    (A script pont az teszi, amit fentebb írtam, elindítod, ütsz egy billentyűt, majd várakozik 2 percig és visszaolvassa a szektort.)

Új hozzászólás Aktív témák