Aktív témák
-
GD
őstag
[OFF]nincs kezdőknek linux, linux ismeret nélkül sincs linux, és nem, ha beteszel a fejed alá egy pendrive-ot éjszakára tele linux tudású pdf-el, nem fog a fejedbe menni éjjel..
de a distrowatch érdeklődik utánad mint testmanps: ubuntunál nincs gy.k.-abb distro..ha ez sem megy.. és nem vagy hajlandó új ismereteket elsajátítani..
[/OFF][ Szerkesztve ]
-
valóságépítő
tag
te embör, következő gyalu előtt sztem szólj be ide, hátha valaki tud segíteni. ha így folytatod megdöntöd az ubi install/nap rekordot
a linuxban pont az a profi, hogy nem kell a folyamatos újrainstall
#5693) blackrulz
kóstolgasd végig a lejátszókat banshee, exaile, rhythmbox, amarok mind kezeli az ipodot is, az utóbbi telepít kde-s libeket is, van aki nem szereti
[ Szerkesztve ]
-
_ak_
addikt
Próba erejére feldobtam egy Kubuntu-t, GUI jobban tetszik, de kb még annyira sem tom használni, mint a sima ubunut. (media lejátszók vagy el sem indulnak vagy reflexből leállínak, a rendszer alatt van hang, mp3 alatt nics stb.) Szal 8.04 ubuntu x86 jön ^^
Btw, kezdőknek az ubuntu-nál van kényelmesebb linux? (tehát amivel jobban ellehet boldogulni, linuxos ismeretek bélkül.)
-
törölt tag
még egy ha valaki tudja a választ:
itunest ki hekkelt 7.10 alá? 7.3 verzió megy wineban de nem látja az ipodot. ötletek? -
vamzi
senior tag
skacok. van olyan program linuxra amivel megtudom nézni, hogy melyik port van nyitva a szerveren és melyik nincs?Mivel a rendszergazda baszik nyitni, a torrent meg sipákol, hogy nat mögül vagyok, és tényleg, látja de nem tölt.a rendszergazda magának ugy is nyitott egy portot mert ő is torrentezik. hogy tudnám azt használni?
-
törölt tag
válasz
Major Major #5661 üzenetére
nem régen találtam, hátha valaki még nem ismeri, kezdőknek hasznos lehet alternatíva keresésben: [link]
van CAD-ra is néhány cucc. -
escape
aktív tag
Sziasztok!
Adott egy gép, Windows XP fut rajta..
Szeretnénk dual-boot ban működtetni mellette egy Ubuntu 7.10-et.
A gond akkor adódik amikor netezni szeretnénk, mivel ADSL nete van az illetőnek, és automatikusan nem akar menni.
A nagyobbik baj az, hogy nekem az életben nem volt ADSL netem, ezért nem tudom hogy lehetne beállítani.... Ebben kérnék egy kis segítséget.A gép:
Abit lg-95c alaplap
Maxtor vinyó
Intel Dual core prociHa szükség van még valamire megérdeklődöm..
Hálás lennék ha tudnátok segíteni, mert ez nekem nagyon fontos...
Egy hónapig azt hallgattam az illetőtől, hogy milyen hülye vagyok, hogy linuxot használok...Most pedig meggyőztem, és szeretné élesben kipróbálni, csak ez elég nehezen megy net nélkül.. -
GD
őstag
válasz
Major Major #5676 üzenetére
jelentem a 8.04 bétához adott amsn már ismeri a TT betűket is, nem kell trükközni
-
Vladi
nagyúr
Az ablakkezelő és a beépített alkalmazások. kde és gnome. De tetszés szerint moddolható.
Ja és azt Te még nem látod, mennyire moddolható. Azt én is még csak sejtem.
pl: 10 mega egy teljes média rendszer, futtassuk fagyiautómatán, tegyük irdatlanul gyorssá, netezzünk firefoxszal egy 486-oson, csináljunk bármiből hardvers tűzfalat éssatöbbi.Az nVidia mostanában saja elkezdett köcsögölni. Evan. Viszont azt mindenkinek mondom, ha igazán stabil rendszert akar, ne is nézzem rá más kiadásra mint az lts.
-
_ak_
addikt
7.10-es vmit nem szeret vagy konfigban vagy a userben, de miután bejön a töltőképernyő kb 1 perc múlva kezd el dolgozni, addig csak áll, bejelentkező képernyő felbontását minden további nélkül 1800*1440-be rakja + 50hz, de miután bejelentkezek utána is áll pár másodpercig mire betölti rendszert teljesen. a monitor hzel meg nem tom mi van. 50-60-61-62hz közül választhatok, ahol mindegyik 60hz, kivéve ha 60hz-re teszem, mert akkor 70hzen megy a monitor (pedig kiválasztottam a típust és a legújabb nvidia driver is fent. 8.04 lehet beta, de ezen hibák egyikével sem találkoztam. A hang az nálam is elment, de mondjuk emlékszem, h vmit babráltam vmelyik beállításban.
Azt már látom viszont, h marad a Vista. ugyanis ha a userben van az error, akkor mind1 melyik oprendzsert használja.. (2 nap alatt láttam már critical errort és számos váratlan összeomlást), viszont az elismerem, h aki ért hozzá, annak jobb os nem is lesz valszeg, hisz nyitottsága miatt, még én is látom, h mennyire "moddingolható", pedig nekem aztán tényleg fingom nincs a témához. Továbbá nagyon tetszik, h egy rakás programot tartanak az adatbázisba, amit kijelölés esetén stabil full sávszéllel leszedi és telepíti is. Bár eddig nem látom értelmét, h többet használjam ezt mint a win-t, de attól még nem adom fel egyenlőre. Valaki meg tudná esetleg nekem mondani, h mi a különbség a kubuntu, ubuntu és a KDE közt?
-
rtom
senior tag
Sztem csak egyre több linux érdeklődő van, pl. emiatt, vagy mert a vista b...ik felmenni/normálisan működni a a legújabb vason is
Kösz a chat-táblázatomhoz a hozzászólást
, mintha GD és vamzi fórumtársak is szakértettek volna ebben a témában, még várok...
Persze szívesen veszem bárkitől a segítséget
-
Vladi
nagyúr
Vajon milyen bolygó együttállás okoz ilyen szintű újonc rohamot?
(#5668) rtom:
pidgint használok:
Gyakorlatilag az összes csevegő protokollt támogatja. Van skinelése és emó pakkok. Betűk passz.(#5670) eziskamu:
Akkor használj 32-est. VladimiR-nek is szólj.
Ha van kedved kutatni kezd a logokkal:
/var/log/boot.log
/var/log/messages(#5671) blackrulz:
Az mkv az a matrijóska? Akkor mplayer minden változata viszi.
(#5674) dekoninck:
A pulse audionak nem sok köze a dologhoz. Kernel modul a driver. Utána az alsa és e fölött fut a pulse. Az nem húz ki a csávából. Először nézzünk, milyen kernel modul kell. Utána egy lspci -t. Masd lsmod. Lássuk! A gép pontos típusa kéne.
[ Szerkesztve ]
-
Major Major
senior tag
Van még ugye a Kopete, bár én még nem nagyon használtam, mert csak MSN-re van szükségem, arra meg jobb az aMSN. De nem szar az sem.
aMSN-ről meg annyi plusz, hogy Voip nincs, emoticonshoz beteheted, hogy custom/animated too, fontshoz azt, hogy ügyeskedni kell hogy normális legyen, egyéb feature-nél meg talán a rezgetést, vagy azt lehet írni hogy közel azonos szolgáltatások mint a normál msn-ben. -
törölt tag
válasz
valóságépítő #5672 üzenetére
jepp. ezzel jó. csak most hang nincs, a többivel volt
cannot findcodek for audio format 0x162 -
dekoninck
aktív tag
Már többször kipróbáltam az Ubuntu és Kubuntu 7.10-et, de sose tudtam hangot kicsikarni az Acer notimból, amin Realtek chip van. Ez normális jelenség, vagy tuti szívás lesz vele? A 8.04 Pulse Audiója jobb lesz vajon e tekintetben?
-
eziskamu
addikt
válasz
valóságépítő #5672 üzenetére
Az én kérdésemre valamit? Amúgy meg naná, hogy MPLAYER, az BÁRMIT le tud játszani BÁRMIN
-
törölt tag
sziasztok
vista összeomlás után döntöttem úgy hogy akkor ubuntu, egészen szépen fel is ment, kisebb zökkenőkkel, de felment minden ami fontos volt. egy kérdésem viszont lenne. mkv fileokat mivel lehetne belőni hogy rendesen játsza le?
köszönet -
eziskamu
addikt
Csak kíváncsiságból. Először is, tudom, használjak 32 bites változatot, de miért van, hogy egy 7.10-es 64 bites telepítő miután bejőn a kernel mapping, vagy milyen felirat, és felpörög a meghajtó, újraindítja a gépet (P31-es Giga p31-ds3l lap, 945-ös lappal nem csinálta, és a mostani lappal a 32 bites kubuntu se nyavajog) ?
-
törölt tag
az normális, hogy ha Ctrl+C segíŧségével másolok valamit, és után bezárom azt a programot, amiből másoltam, akkor nem lehet már beilleszteni?
-
rtom
senior tag
Esetleg erre valaki?
-
Major Major
senior tag
válasz
bizi990 #5666 üzenetére
A nagy gépemen nem megy sem a suspend sem a hiebernate mert régi fglrx van rajta, de nem piszkálom mert minden más műxik. A kicsin is gondok voltak, de ott a nyílt driverrel, (fglrx azt a kártyát már nem támogatja) végülis ez a communitynek hála megoldódott. Azóta nincs vele gond, nem szoktam kikapcsolni a gépet, csak hibernálni, nem fagyott le még egyszer sem.
-
bizi990
senior tag
Hibernáláskor elsőtétül a képernyő és a végén csak a kurzor villog, de nem áll le a gép, csak a reset-el lehet újraindítani. Mi lehet a hiba?
Ubuntuban a hibernálás mennyire "megbízható"? Azért tértem/térek át, mert win2k összeomlott múltkor visszaálláskor. -
.:GoliBali:.
aktív tag
válasz
.:GoliBali:. #5656 üzenetére
Na itt van az osx-es menü kreálása ubuntura. Sajnos 64bites csomag nincs, így nem próbáltam ki, (nincs kedvem most tönkrezúzni a gnomepanelt avval hogy én foltozgatom a 32bitest 64bitesre).
Ennek ellenére akinek tetszik az saját felelősségre próbálhatja.
Ha van 64bites megoldás, akkor irom.
-
_ak_
addikt
válasz
valóságépítő #5660 üzenetére
Nos, ezt tudva már csak az kell, h 1-2 játék is elfusson, pl cod4, elvileg megodlható nem?
Btw már az ubunutról írok és elsőre awesome
, bár critical error votl a boot loader installnál (grub vagy mi) és a frissítések többsége sem ment fel, mert talált vmi bibit, de lehet, h csak azért mert nem tuddtam neki swap fájlt csinálni. Egyenlőre tetszik, még egy kicsit barátkozom vele.
[ Szerkesztve ]
-
Major Major
senior tag
Ez a QCAD nem az igazi. Elégf fájdalmas vele rajzolni. De megint csak ismételni tudom, ott a Pro|E, leportolták, működik.
Apple mániákusoknak mondom, hogy KDE-ből sokkal egyszerűbb Mac OS-t faragni, helyből van ilyen opció, hogy a menü elemek fönt jelenjenek meg. Ráadásul itt a 4, nyárra már egész használható lesz.
(külön a figyelmetekbe ajánlom a Dashboard cuccok installációjának lehetőségét) -
valóságépítő
tag
ntfs - ext oda vissza
legegyszerűbb ha a telepítőre bízod, ha minden jól megy akkor felajánlja majd hogy lecsippent az üres helyből x Gb-ot, és te csak tologatással kijelölöd, hogy mennyi legyen, azon belül meg a swapot is elintézi magának
persze flash java megy rendesen, lehet, hogy majd egy kicsit kell bütykölni rajta
remélem sikerül
-
róland
veterán
Találtam egy CAD programot Ubuntura: QCAD.
Lehet, hogy nem ez a legprofibb alkalmazás, de létezik ilyen is.
-
válasz
.:GoliBali:. #5651 üzenetére
-
_ak_
addikt
válasz
valóságépítő #5653 üzenetére
Ha jól értesültem, nemsokára kint van a végleges, így valószínű sok bugba már nem fogok belefutni (legalábbis reménykedem + ezt az ajánlatot kaptam)
java-val nem tom mi a helyzet, de szintén csak hallomásból úgy tudom, h a flash gond nélkül megoldható
ha elérhető az ntfs, akkor az esetleges letöltött fájlokat is menthetem oda és nyithatom meg win alól?a partició. jelenleg 2 partícióm van egy 50gb vistának és a maradék 400valamennyi pedig ntfs. gondolom akkor elegendő nekem ebből kivágnom egy szeletet és és particiónátlanul hagynom? ebből elkészíti a swapot is és a saját rendszer partícióját is? kérdés h mekkora szelet kell neki? 10-50gb?
-
aktív tag
válasz
valóságépítő #5655 üzenetére
hát kb feladtam, mert ilyen problémája nem nagyon volt senkinek sem, ami nekem hogy minden beíllitás megvan, csak a 3dwindow nincs....
amúgy ittvan meg1 kep
-
valóságépítő
tag
válasz
.:GoliBali:. #5651 üzenetére
.:GoliBali:. megy már a 3D windows vagy feladtad?
-
valóságépítő
tag
hali
- elsőre nem egy bétát kellene
- 32 bitest (64en nehezebb az alap dolgokat telepíteni, java, flash)
- NTFS elérhető, de a linuxot nem tudod erre. majd magától megformázza ext3-ra
- swapot is felajánl de 4GB ram mellé nem biztos, hogy kell
- bétával valszeg lesz hardver szívás[ Szerkesztve ]
-
_ak_
addikt
Hi!
Gondoltam én is belecsapok a linuxba, de elég sok dolog zavaros még. Kiszemelt áldozat egy 8.04es beta ubunut, ami ráadásul 64 bites. Kérdés, h szükséges-e a 64bit (4gb ramom van) és/vagy mennyire hátrányosabb a 32bithez képest? E
Elérhető marad-e az NTFS partícióm, kb mekkora partíció szükségeltetik a rendszernek és milyen fájlrendszerű legyen? (vagy inkább lehet-e ntfsre telepíteni?) 1-2 régebbi hszben arról volt szó, h KELL neki egy swap partíció, igaz ez még mindig vagy csak ajánlott?
Továbbá számíthatok-e vmi nehézségre hardver témában?Előre is kösznöm!
-
aktív tag
válasz
Neil Watts #5633 üzenetére
Na jelenleg itt tartok. link
Login is at van alakítva. Boot még nincs mert nem találtam megfelelő widescreen-es bootolot, grub sincs, de azt még hagyom.
Amit most még meg akarok csinálni, hogy a gnomepanel balfelső sarkában az ubuntu jel helyett apple jel legyen. VAGY ami kicsit nagyobb projekt, hogy megcsinálni teljesen osx-esre, szal minden aktualis ablak menuje jelenjen meg ott fent. Vagy valahogy így van az osx-nel. ( erre is lattam mar leírást de még nem teljesen egyértelmű számomra. link)
-
Protezis
őstag
válasz
dekoninck #5638 üzenetére
1. GTK-ra epulok eseten mukodnek.
2. Olyan elofordul, hogy OO-ban nem jelennek meg az ikonok. Ezeket a temakat mellozom.
3. Kerdes mi a kulonbseg a kozmetikai hibak es azok kozott, amik a hasznalhatosag rovasara mennek. Ha OO-ban fekete a lap, az szerinted mi? Igaz, ez inkabb feature, mint bug.
4. Igen, ujrainditas nelkul lehet valtani. Kb 2-3 mp.
5. Beryl-t ne hasznalj, az ubuntuban alapbol van compiz. A beryl fuj regi, nem kell. -
zoltanz
nagyúr
Én úgy gondoltam ha kell formázok egyet linux swap -ra (vagy formázok egyet ext3 és létrohozok egy swap file -t.), ha kell ugyanezt a partíciót format NTFS -re (ritkán) és kihelyezem ide a page file-t.
(mivel RAM -ból sosem elég R-GO swap file -ból sem így a lemez végén hozható létre hatékonyan, hogy mindig lehesen növelni.) Szerintem ma 512 MB 1 GB RAM -mal lehet dolgozni hatékonyan.
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
válasz
zoltanz #5642 üzenetére
Mennyi az a kevés ram? Mondjuk én szketpikus vagyok, hogy windows alól tudnád használni out-of-the-box a linux swapot. Amit tehetsz:
- Csinálsz egy partíciót. A fájlrendszer a kérdés. Ext3 win alatt is beüzemelhető.
- Ide rakod a wines pédzsfájt vagy mi a szöszt és csináls swap fájlokat is.
Ismeretanyag: winext3, swapfájl. -
qwertly
addikt
Sziasztok fent van a 8.04 elégedett vagyok vele
de pár dolgot nem tudok beállítani,a firefox 3 béta hogyan tudnám magyarositani ay openoffice 2.3 ezt miképpen lehetne 2.4 frissíteni van egy progi Automatix 2 ey nem megy fel a 8.04 hiba űzivel van valakinek 5lete?És a legfontosabb miképpen tudnám a magyar billentyűzetet beállítani mert most y betűhöz a z kell lenyomnom és fordítva is.Köszi
-
zoltanz
nagyúr
válasz
#25954560 #5637 üzenetére
Nem egyszerre csak egyik rendszer használná swap-nak a partíciót, mivel végűl is mindkét oprendszer elvan e nélkűl is (elegendő RAM-mal) csak néha kell bekapcsolni. Nem csak az 1-2 GB miatt, de mivel csak 4 elsődleges boot -olható partíció hozható létre, nem árt ha esetleg ki a akarok próbálni egy BSD rendszert is.
[ Szerkesztve ]
-
róland
veterán
válasz
Hogy magad dönthesd el, érdemes letöltened az Innotek VirtualBox termékét, majd egy virtuális gépre telepítened az Ubuntu-t. Már a 8.04 bétája is egész jó, pedig még sokat fog fejlődni a végleges kiadásig. Amúgy egy LTS (Long Term Support - hosszú időn át támogatott, pontosan 2011. áprilisig) termék használhatóságában szerintem biztos lehet a felhasználó is nem csak a gyártó.
[ Szerkesztve ]
-
dekoninck
aktív tag
válasz
Major Major #5639 üzenetére
Köszi, erre rájöhettem volna, de már tűkön ülök!
-
Major Major
senior tag
válasz
Hát ha vársz pár hónapot, akko már érdemes megvárni a 8.10-et, abban biztos több minden lesz
Viccet félretéve, a 8.04 ún. LTS (long term support) verzió lesz, ami azt jelenti, hogy egyrészt sokáig lesz hozzá támogatás, másrészt a stabilitása az elsődleges az újítások előtt. De ha aggódsz, akkor várj max pár napot, itt úgyis mindenki rá fog pörögni és kiderül hamar ha anyázás esete áll fenn. -
dekoninck
aktív tag
Helló,
Azt szeretném megkérdezni, hogy a közeljövőben megjelenő 8.04 az egy használható valami, ready-to-use, vagy érdemes vele várni pár hónapot, míg a hibákra (ha van) jobban fény derül?
Jó, izé, működnek a Windows beidegződések(a Vista, megjegyzem, azért nem rossz, sőt)
Másik kérdésem, hogy a Gnome és XCFE témák (amiket a ...-look.org helyről lehet beszerezni) minden szoftverrel rendesen működnek vagy csak azokkal, amik a GTK-ra épülnek - nem minden Gnome app ilyen? Konkrétan az Elegant Brit-re, Aurora-ra vagy a Slickness-re gondolok; az előbbi pl. még az OOo-t is átszabja, de nem világos, hogy mik azok a téma-bugok - a használhatóság rovására mennek ezek, vagy csak kozmetikaiak?
Egyébként az EB-t mikor megláttam, csak néztem, hogy ilyen van?Bámulatosan jó bőr.
Mégegy: a témák között újraindítás nélkül lehet váltani?
Ja, és mi a különbség a Gnome és XFCE közt? Elvileg az utóbbi a könnyedebb, de szinte az összes téma mindkét webhelyen szerepel.
Nameg mi köze a Berylnek a fenti kettő között?
Köszi előre is a válaszokat![ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz
zoltanz #5635 üzenetére
mi az, hogy felvaltva hasznalni neha?
egy particio es mindketten azt hasznaljak swap-nek? akkor nincs konnyu dolgod, mert valamelyik oprendszer ala kell nem nativ driver. akar a linux-nak akarsz ntfs-t, akar a win ala ext-et. nem javaslom. tenyleg azon a par gigan (~2) kell sporolni? -
qwertly
addikt
válasz
#25954560 #5629 üzenetére
Köszi a segítséget de már meg hallgattam a Vladi tanácsát és letöltve a 8.04 bétát újra telepitettem
.Igy már nincsen keveredés és van hang.Egy két dolgot még állítanom kell de ez jobban tetszik mint a 7.10 így marad és tanulgatom a linuxot
.Így talán sikerül a "demó" windowsoktól is megszabadulnom ha már tudom a linuxot is kezelni.
-
zoltanz
nagyúr
Hogyan oldható meg, hogy Windows és Ubuntu lapozófájl particiót akarom felváltva használni néha, ehhez mit kell tennem cfdisk -el tudok létrehozni neki Linux swap partíciót és milyen programmal vagy shel -el. Takarékoság sosem árt és egyszerűség okán. Köszi.
[ Szerkesztve ]
-
aktív tag
válasz
Neil Watts #5633 üzenetére
Bocs, de ma már nincs időm felrakni, de holnap majd folytatom.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
.:GoliBali:. #5631 üzenetére
rakj be egy képet, hogy hol tartasz most, utánna navigállak, hogy mit kéne... Én már összeválogattam, majd holnap telepítem, mert ma már nincsenek idegeim hozzzá...
[ Szerkesztve ]
-
aktív tag
válasz
Neil Watts #5630 üzenetére
Jaja, az első kettő linket gyakorlatilag ugyan az amit én is belinkeltem. Ez már eléggé közelít ahoz amit szeretnék, de a macmenubar még nem teljesen olyan mit amilyen a képen...
-
válasz
.:GoliBali:. #5628 üzenetére
[ Szerkesztve ]
-
aktív tag
válasz
dr_strange #5625 üzenetére
Nem rosz. Közben én is találtam egyet.
ez már majdnem tökéletes, már csak az ubuntu logot kéne lecserélni a bal felső sarokban és király lenne.
Arra 5let hogy ezt hol tudom kicsit "meg faragni"? -
thaler2
senior tag
A Linux képesítésekről, valakinek infója, tapasztalata van? Itt gondolok konkrétan az lpi-re.
-
dr_strange
senior tag
válasz
.:GoliBali:. #5621 üzenetére
ez elegge hasonlit
http://www.gnome-look.org/content/show.php/gekos-leopard?content=77773
-
Brutforsz
senior tag
válasz
.:GoliBali:. #5619 üzenetére
A konkrét igényed megvalósítására külön alkalmazások léteznek, én régebben egyet kipróbáltam, az Avant Window Navigatort (képernyőfotók), jópofa volt, de mindennapos használatra nem fogtam be. Synaptickal fel tudod tenni (célszerű az awn-managert kijelölni, ez hozza magával a többi szükséges csomagot).
-
aktív tag
Köszönöm a pontos választ
Ezeket már én is nézegettem, de kicsit többet szeretnék elérni. Konkrétan az OS X tálcáját/panelját szeretném megvalósítani. Láttam már néhány ilyen theme-ekkel foglalkozó oldalon hogy nekik úgy nézett ki, de sehol sem volt leírva, hogy hogyan is valósította meg, és a letölthető theme pedig általában csak egy sima GTK theme volt.
Na azért keresgélek tovább.
ui:jah és köszönöm a másik kérdésre is a választ, tehát inkább hívják gnome panelnak mint tálcának az emlegetett dolgot.
-
Brutforsz
senior tag
válasz
.:GoliBali:. #5615 üzenetére
A panel (Gnome Panelről írok) egy érdekes része a grafikus környezetnek, és a megjelenésének módosítása körülményesebb, mint a többi grafikai elemé.
Az eddigi tapasztalataim alapján az alábbiakat tudom mondani:A panel két leglényegesebb része a háttere, valamint az Ablaklista kinézete és viselkedése.
A panel hátterének módosítása
A legegyszerűbb módosítás a panel egy üres területén jobbklikk > Tulajdonságok > Háttér ablakban történő variálás. Itt három lehetőséged van:
Nincs (a rendszertéma használata) - ekkor a panel háttere a gtk-2.0 (azaz a fő téma) által meghatározott szín vagy kép.
Homogén szín - ez egyértelmű, lehet állítani az átlátszóságot is.
Háttérkép - az itt megadott képet vízszintesen többszörözi, hogy a panel teljes szélességében látszódjon. Mivel itt nem lehet átlátszóságot állítani, ezért én úgy szoktam eljárni, hogy magát a beállítandó képet készítem áttetszőre, 1x30-as méretű png vagy svg formájában. Ha a gtk-2.0 téma is tartalmaz háttérképet, akkor érdekes öszvér panelek jöhetnek létre (egyes elemek az egyiket, mások a másikat vehetik át háttérnek), érdemesebb ilyenkor az első opciót választani.Az Ablaklista kinézete és viselkedése
Ezt egyértelműen a gtk-2.0 téma (amit a Rendszer > Beállítások > Megjelenés alkalmazással telepíthetsz / módosíthatsz) határozza meg, ezen belül is a Téma > Testreszabás alatt elérhető Felhasználói felület elemei.
Az egyszerűbb felülettémák nem tartalmaznak háttérképet az ablaklistához (sem), ezért a nem aktív ablakoknál a panelen beállított háttérkép vagy szín látszik.
Az egyes felülettémákat nem lehet egyszerűen módosítani (legfeljebb a színeiket, ha a téma ezt támogatja), ahhoz bele kell nyúlni a téma fájljaiba (például kicserélni képeket, vagy átszerkeszteni konfigurációs fájlokat). Az utólag telepített témák a .themes könytárban találhatóak.
Összefoglalva: a Rendszer > Beállítások > Megjelenés > Téma > Testreszabás > Felhasználói felület elemei és a Panel tulajdonságai > Háttér ablakban tudsz variálni, ezen beállításokban a CompizFusionnek nincsen szerepe.
-
Protezis
őstag
válasz
.:GoliBali:. #5615 üzenetére
A gnome panelre katt jobbal, tulajdonsagok.
-
Cathfaern
nagyúr
Terminálról jut eszembe: az mitől van, hogy nálam a telepítés utáni első bootot leszámítva olyan, mintha bezoomoltam volna rá? Tehát a betűk kb. mintha 50-es betümérettel lennének, s a dolgok nagy része kint sincs a képernyőn, hanem csak az első 2-3 sor fér ki, azoknak is csak az eleje. Ha nem tévedek, az ati zárt drivere okozza a gondot, mert mintha azután jelentkezett volna.
-
aktív tag
Egy ujabb kérdésem lenne, amire nem nagyon találtam megfelelő választ.
CompizFusion-nal hogyan lehet beállítani hogy a beállított theme ne csak az ablakeretet alakítsa át, hanem a menüt/tálcát is?
Emeraldot használok, ha nem lehet avval ilyesmit, csak az ablak kereteket, akkor a tálcát mivel lehet skinezni? (ugye tálcának hivják linuxban is ahol az idő ki van irva, meg a főmenük vannak.)
-
törölt tag
válasz
qwertly #5613 üzenetére
az xorg.log-ot megnezni kell
plless /var/log/Xorg.0.log
es akkor a space-t nyomkodva lapoz. ( es a "/" utan irhatsz be keresnivalot )
esetleg beteheted ide v valahova es majd vmi okos ember megmondja h mi a gond. persze lehet h az xorg.conf-ot viszont muszaj lesz szerkeszteni -
qwertly
addikt
válasz
#25954560 #5612 üzenetére
Szia próbáltam evvel update-manager -devel-release de hibát ad.Most már meg sem kérdezi,hogy milyen felbontással induljon el
,a terminált eltudom inditani az Alt+F2 de itt hogyan tudnám xorg.logban írni
.Én mindig a grafikus felületen szoktam tevékenykedni mert sajnos nem értek a linuxhoz
.
-
törölt tag
válasz
qwertly #5607 üzenetére
ra kene eroltetni megegszer az upgrade-et.
vagy legalabb azokat a csomagokat felpakolni, amik el sem indultak es amivel megallt. ha most egy mixed van 7-es es 8-as ubibol, akkor siman megfaradhat.ha indulaskor megkerdezi milyen felbontasban induljon, kerd meg h karakteres legyen a draga. aztan kukkolj bele az xorg.log-ba.
-
Sir Pocok
őstag
Sziasztok!
A következő a problémám:
Adott egy edimax print server, beállítottam tökéletesen tudok nyomtatni.
DE, a nyomtató feladat kezelője nem törli ki a nyomtatásokat, ami azért problémás mert ha én kézileg nem törlöm akkor nem nyomtat.
Tehát ahhoz, hogy folyamatosan tudjuk nyomtatni kézileg kell törölnöm a feladatokat.
Valami 5let?
-
a 2.-ra:
[Ezt már írták...] ,de SZVSZ ez a legjobb...
az 1.-re:
Én még nem találtam ilyet, de SZERINTEM ilyen progi (se free, se fizetős) nincs...
-
qwertly
addikt
Sziasztok elment a hang az ubuntubol próbálkoztam de semmi így előre menekültem fel updateltem a 8.04 majdnem felment de a feltelepítés előtt 3 perccel megfagyot amikor chillispot fájloknál járt.Nem csinált semmit igy kénytelen voltam újra inditani a gépet most induláskor megkérdezi milyen felbontásban induljon el utána bejött egy homogén hátér megjelenik az egér mutató és kész.Utána semmi nem változik.A képernyőn semmi több nem jelenik meg ilyenkor mit lehet tenni?
-
escape
aktív tag
Nem tudok tapasztalatbol beszélni, mert nem próbáltam, de gondoltam megosztom veled!
-
dunc
nagyúr
Felratam az ubuntu 8.04 béta verziót,kapásból van hangom
Hol tudom állítani,tesztelni a wifimet? -
Dave™
nagyúr
Sziasztok!
Lenne két kérdésem:
#1 Tudtok-e olyan programot mondani Ubi-ra, ami képekből készít mozgás és zoom effektekkel videót?
#2 Tudtok-e olyan programot, ami beállított időpontok alapján vált hátteret (napszakhoz állítva)? Desktop drakes-et ismerem, de ott csak intervallumot lehet, időpontot nem.
Köszi szépen!
Aktív témák
- Elektromos autók - motorok
- PlayStation 5
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Politika
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Dune Awakening: Megjelenési dátumot kapott a PC-s kiadás
- További aktív témák...