Hirdetés

Aktív témák

törölt tag

válasz PuMbA #24986 üzenetére

akkor miért nem veszik ki teljesen a telepítőből? :) amúgy ez ilyen két béta verzió közti partial upgrade volt, de az a baj, hogy ilyenkor nem is engedi csak a csomagokat frissíteni, vagy megcsinálom a partial upgrade-et, vagy bezárja a firssítéskezelőt.

más: van egy olyan gondom, hogy amikor akksiról megy a laptopom, akkor folyton olyan 5-10 másodpercenként kivágja a vinyó a fejet, és kattan egy jó nagyot, elég egészségtelen hangja van szegénynek. pedig ki van kapcsolva a power management-ben a disk spindown opció. hálózatról nem csinálja, csak akksiról. itt olyasmit találtam, hogy csak a megfelelő idle-control meglétével szabad engedni, mert amúgy nem tesz jót a vinyónak, ha folyton kikapcsol, feléled (mondjuk a journaling fs miatt). namost a wiki-ben emlegetett laptop-mode-tools az nekem nicns feltelepítve, és nem is ubuntus csomagként jelenik meg synapticban, helyette van egy egyszerűsített powermanagement. szóval nem tudom, hogy ennek lehet-e köze a dologhoz, illetve hogyan lehetne kikapcsolni, vagy ésszerű körülmények közé szorítani ezt a spindown dolgot.
    egy 7200rpm-es WD vinyóról van szó egyébként. de ami izgi, hogy (bár régen volt már), de az eredeti Hitachi 5400rpm-es vinyómmal nem volt ilyen gond.

Aktív témák