Hirdetés

2024. május 22., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2017-02-10 12:19:08

LOGOUT.hu

Minden ami szünetmentes tápegységgel (UPS-sel) kapcsolatos. Ha kérdésed van akár készülék vásárlással, akár hibával kapcsolatban, vagy csak tanácsot kérnél, írd meg ide, és lesz aki segít!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4835) sünpávakutya


sünpávakutya
csendes tag

Én majd' öt éve használok egy APC Back-UPS RS-1000 gépet (teljes megelégedettséggel), most viszont megint kérdéseim lennének (de nem ezzel a géppel kapcsolatban).

Egy ismerősömnek két keringető szivattyú "életben tartásához" kellene egy UPS. A kazán nem gázos (nem gázkazán), így ha elmegy a villany, az "gázos", mert a víz hamar "gázos" lesz (felrottyan) keringetés híján és ezek a modern Henco csövek nem nagyon szeretik a 90 °C feletti hőfokokat. A kazán olajtüzelésű, így ha még 10-20 percig fennmarad a keringés a kazán leállása után, az már elegendő ahhoz, hogy ne történjen baj. (Szenes kazánnál kellene még vagy 1-2 óra...) Sajnos abban a kis faluban olyan "színvonalas" az áramellátás, hogy havonta 1-2 villanytalansággal bizton lehet számolni. A fűtési szezon meg minimum 4-5 hónap nagyon barátságos időjárás és rövid + enyhe tél esetén is.
Az első kérdés az lenne, hogy van-e valakinek tapasztalata kis méretű villanymotorok UPS-ről táplálása kapcsán? Én úgy gondolnám józan paraszti ésszel, hogy egy indukciós motor annyira nem borzasztóan finnyás a feszültségalakra; persze nem négyszöghullámú táplálásra gondoltam, de egy "normálisabb" kváziszinusz kimenetű UPS-ről gond nélkül el kellene mennie. Nem 'tom, mennyi a cos φ-je ezeknek a motoroknak, de tán 0,6-nál csak nem rosszabb... A két szivattyú együtt kb. 150 W, azaz kb. 250 VA lenne. Ehhez egy 300 W / 500 VA teherbírású UPS bőven elég. Ha...
És itt jön a másik kérdés: mennyire intelligens ezeknek az UPS-eknek az akkutöltő-elektronikája? Mert az természetes, hogy nem az eredeti törpe zselés akku (7...8 Ah) kerülne az UPS-be, hanem egy 40...60 Ah-ás autóakku. Erről gond nélkül megy akár egy órát is a két szivattyú, a gond csak az, hogy nehogy tönkrevágja majd az UPS akkutöltő egységét... Ha az akkutöltő elektronika kellően intelligens, akkor úgyis maximálja a töltőáramot, legfeljebb nem hat óra, hanem másfél...két nap alatt tölti fel az akkut. Meg különben is: van pótakku, meg akkutöltő is a világon...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.