Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2017-02-10 12:19:08

LOGOUT.hu

Minden ami szünetmentes tápegységgel (UPS-sel) kapcsolatos. Ha kérdésed van akár készülék vásárlással, akár hibával kapcsolatban, vagy csak tanácsot kérnél, írd meg ide, és lesz aki segít!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4451) spyro1411


spyro1411
tag

Helló!

Van a Antec Nine Hundred Two számítógépházamban egy Corsair TX650W táp, amit a szereléskor ventilátorral felfelé raktam mert hát gondolom így jobban szellőzik, mivel a házon alul nincsenek lyukak a táp szellőzésére.
A kérdésem a következő:Ha megfordítom a tápot (vagyis a ház aljához lesz szorítva a venti) akkor nem éghet ki vagy valmi nem lehet vele ?
Gondoltam lyukakat fúrok csak nem lenne túl szép meg mi van ha majd egyszer el akarom adni!Meghát nem is nagyon szeretnék fúrni mert nem rég vettem.
Válaszaitokat előre köszönöm!

(#4452) mr_ricsi válasza ripla (#4449) üzenetére


mr_ricsi
veterán

"nem lesz probléma? menni fog vele? nem lesznek gondok ?"
A projector márkaszervizét kérdezd, ha biztosat szeretnél tudni.

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#4453) OceanStorm válasza OceanStorm (#4379) üzenetére


OceanStorm
tag

Kösz a válaszokat. :((

(#4454) G.I.JOE


G.I.JOE
senior tag

Helló!

Meg szeretném kérdezni, hogy nálatok mennyit fogyaszt a szünetmentes, ha nem megy a gép? Ha jól emlékszem kb. 1 éve mértem, nálam asszem 30W-ot evett, bár már nem mai darab és kicsit sokallom. Kíváncsi lennék, hogy egy mostani (pl. apc back 700-as) mennyit eszik, úgymond üresjáratban!

Köszi.

(#4455) mno válasza G.I.JOE (#4454) üzenetére


mno
tag

szia!

A régi AP600asod van még? (Anno vettél bele akkut tőlem) Mikori gyártású? Hátul vonalkódos matrica két első szám. Nagyon jól bírják a régi AP sorozat tagjai :R

Újabb SUA750 16-18W körül eszik üresen új feltöltött akkukkal.

üdv

Joe

(#4456) G.I.JOE válasza mno (#4455) üzenetére


G.I.JOE
senior tag

Helló!

Igen az van, de matrica már nincs rajta. Akkor olyan nagyon sokkal nem eszik többet, mint a maiak szerintem. 2004.ben volt az SOS UPS-ben , úgyhogy lehet, hogy azért is bírja ilyen jól.
Annak van értelme, hogy naponta este lekapcsolom és kihúzom és csak másnap mikor hazajövök kapcsolom be, hogy addig se fogyasszon? Pontosabban értelme van, de hogy nem fogja hamar hazavágni a szünetmentest?

(#4457) mno válasza G.I.JOE (#4456) üzenetére


mno
tag

Szia!

Hát én nem csinálnám, nem használ neki hosszú távon, de amúgy meg nem sok áramot spórolnál meg. Ha folyamatosan fogyaszt 30Wattot, kikapcsolod, kihúzod és másnap bekapcsolod akkor többet fogyaszt, kb 50-60Wattal indul ami folyamatosan megy le persze és pár óra alatt ér vissza 30Wra(oka: mire üzemmeleg lesz + akkuk tölétése miatt). Tehát spórolnál áramot de nem időarányosan, annál kevesebbet.

Az hogy még ma is működik - pedig az AP sorozat 10 évnél jóval idősebb - inkább APC érdeme, nem sosups-é, ez biztos :)

üdv

Joe

(#4458) G.I.JOE válasza mno (#4457) üzenetére


G.I.JOE
senior tag

Csak már duruzsol a drága egy kicsit és éjszakára gondoltam spórolok is, meg nagyobb is a a csend. :) De akkor inkább hagyom. A duruzsolás, vagy mi valamelyik kondi lassú végét jelzi?

(#4459) Crias


Crias
senior tag

Sziasztok!

Szeretnék egy szünetmentes tápegységet venni a gépemhez
A tápegységem egy chieftec ctg-500-80p
Nem kell nagy csak annyi hogy kitartson kb 5 percig hogy el tudjak menteni mindent és ki tudjam kapcsolni a gépet, ha áramszünet lenne.

Csak azért nem tudom hogy milyet érdemes venni mert olvastam hogy némelyik kvázi szinuszos jelet generál ami tönkreteheti a szünetmentest (vagy/és a rendes tápot).
Vagy ez a tápegység jó az ilyen szünetmentesekhez is?

Szóval tudnátok valami jót ajánlani ehhez?

Köszi előre is

Crias

(#4460) mno válasza G.I.JOE (#4458) üzenetére


mno
tag

Lehet, de az is hogy inkább akkutöltő trafó hangja lehet.

Joe

(#4461) mr_ricsi válasza G.I.JOE (#4456) üzenetére


mr_ricsi
veterán

"Annak van értelme, hogy naponta este lekapcsolom és kihúzom és csak másnap mikor hazajövök kapcsolom be, hogy addig se fogyasszon? Pontosabban értelme van, de hogy nem fogja hamar hazavágni a szünetmentest?"

Van értelme, és semmiféle ártalmára sincs a szünetmentesnek. És még áramot is takarítasz vele.
Sőt, ha zizeg a tekercs, az idővel elkoptathatja a szigetelést, és menetzárlatot okozhat. Az éjszakai kikapcsolással ennek a várható idejét is kitolhatod.

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#4462) mr_ricsi válasza mno (#4457) üzenetére


mr_ricsi
veterán

"Hát én nem csinálnám, nem használ neki hosszú távon"
Ezt fejtsd ki bővebben!

"Ha folyamatosan fogyaszt 30Wattot, kikapcsolod, kihúzod és másnap bekapcsolod akkor többet fogyaszt, kb 50-60Wattal indul ami folyamatosan megy le persze és pár óra alatt ér vissza 30Wra(oka: mire üzemmeleg lesz + akkuk tölétése miatt)."
Az ólomakkuk önkisülése napi 1 % legfeljebb. Ha az UPS töltőrendszere úgy van beállítva, hogy a csont üres akkut 8 óra alatt töltse fel, akkor az önkisülés visszatöltése számításaim szerint max. 5 percet vesz igénybe. Gyorsabban töltő UPSsel ez az idő még kevesebb, és az itteni esetben a kikapcsolt idő sem éri el a 24 órát.

És egy UPS mi célból áldoz arra külön áramot, hogy saját magát felmelegítse :F (A tervezője nem fél, hogy a környezetvédők megmerényelik?)

[ Szerkesztve ]

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#4463) mno válasza mr_ricsi (#4462) üzenetére


mno
tag

Ezt rosszul tudod :C

Joe

(#4464) mno válasza mr_ricsi (#4462) üzenetére


mno
tag

Mondom: hosszú távon, ha évekig csinálod folyamatosan naponta kétszer-háromszor, akkor nem tesz jót neki. Nem meghal emiatt, hanem elkezdhet hangja lenni, zúgás, cicergés, stb.. Fárasztod reléket, kondikat, trafót én nem csinálnám, és nem ajánlom. (Legalább öntesztet kikapcsolnám. :)

Fogtál már szünetmentest mikor semmi terhelés nincs rajta, hogy meleg? Olyankor ha pl 30Wattot fogyaszt, melegecske de minimum erős langyos, és ha hideg és tápra teszed akkor nagyobb az áramfelvétele, ez egyszerű fizika amúgy, esik vissza felé, de tizedwatt pontosan lehet 1 óra múlva éri el, egy elnyújtott grafikont képzelj el, ami egyre közeledik a nyugalmi fogyasztáshoz? Üzemmeleg állapotra van kiszámolva minden érték tervező által, hidegen kisebb az ellenállása mindennek, ez is egyszerű fizika. Ja és az akkuk sem mindig újak, egy 2 vagy 3 éves akku többet kér enni 8-10 óra állás után, de ez egyébként igaz folyamatos üzemben is. Akku már csak éppen jó, eredeti kapacitás felét vagy már kevesebbet tud, akkor elég rendesen kér ám áramot 8 óra állás után, egyszer próbáld ki.

De ettől függetlenül nem azt írtam hogy nem spórol meg áramot hanem nem időarányosan, illetve vállal egy kockázatot hogy meghibásodhat, ennyi volt a mondanivalóm lényege

A környezetvédők már azért "megmerénylik" mert ilyet gyártanak, akkuk, ólom, hulladék lesz egészből, nem biztos hogy jó helyre kerül, nem mindenki olyan hogy leadja gyártónak vagy valamilyen hulladékfeldolgozóba. Például környezetvédők még napelemgyártókat is "megmerénylik", mert mai hatásfokkal napelemek nem termelnek annyi elektromos áramot 25-50év élettartamuk alatt mint amennyi az előállításuk összes energiaigénye és végül hulladék lesz belőlük. Még a szélkerékgyártókat is "megmerénylik", természetre káros és tönkreteszi a tájképet.

üdv

Joe

(#4465) mr_ricsi válasza mno (#4464) üzenetére


mr_ricsi
veterán

"hidegen kisebb az ellenállása mindennek, ez is egyszerű fizika."
Akkor vissza kellene nézned az általános iskolába, ugyanis a félvezetőknek magasabb hőmérsékleten kisebb az ellenállása. Az UPS-ek pedig tele vannak diódákkal, tranzisztorokkal, FETekkel, IC-kkel, ugyebár.

" Ja és az akkuk sem mindig újak, egy 2 vagy 3 éves akku többet kér enni 8-10 óra állás után, de ez egyébként igaz folyamatos üzemben is. Akku már csak éppen jó, eredeti kapacitás felét vagy már kevesebbet tud, akkor elég rendesen kér ám áramot 8 óra állás után, egyszer próbáld ki."
A tudomány jelenlegi állása szerint a feltöltött ólomakkuk pozitív lemezein ólom-dioxid, a negatívokon fém ólom található. Kisütéskor mindkét lemezen primer ólom-szulfát keletkezik. Ez töltéssel még visszaalakítható. Ha a töltés sokáig nem történik meg, akkor átalakul szekunder ólom-szulfáttá, ami a továbbiakban nem vesz részt a reakcióban, mintha ott sem volna.
Az akku öregedése azt jelenti, hogy a lemezeken egyre nagyobb részben található a szekunder ólom-szulfát.
Mi következik mindebből:
- Ha egy 10Ah-ás akku fele kapacitásra öregedett, akkor az úgy viselkedik, mint egy 5Ah-s, vagyis fele annyi betáplált töltéssel tele tölthető.
- Mivel a lemezek reakcióban részt vevő felülete is lecsökken, ezért az akku belső ellenállása megnő, így azonos töltő feszültség mellett kisebb áram fog folyni.

Mindkét következtetés homlokegyenest ellentétes azzal, amit írtál. Ugyanaz az UPS öreg akkuval hamarabb feltöltődik, és eközben kisebb teljesítményt vesz fel, mint új akkuval.

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#4466) mno válasza mr_ricsi (#4465) üzenetére


mno
tag

Az hogy egy 10AH akku ami öreg pont úgy viselkedik mint egy új 5AH ez gyakorlatban azért nem teljesen így van :)

Azonkívül mint komplett eszközre tekintek a szünetmentesre, akkor igenis többet fogyaszt ha kikapcsoljuk egy ideig, állni hagyjuk, és újra tápra tesszük. Tehát akkor a Te elméleted szerint előbb 5Wattot fogyaszt és úgy megy fel 30Wattra? Na ne már mister... És egyébként a félvezető hogy újra meleg legyen ahhoz nem kell energia? Te írásod van tele ellentmondásokkal :W

Nem fogtál még öreg akkut, ami jó meleg pedig csak csepptöltést kellene kapnia, de nem töltődik fel, a töltő áramkör meg nyomja neki a delejt, de akku hővé alakítja betáplált teljesítmény egy részét?

Joe

(#4467) mr_ricsi válasza mno (#4466) üzenetére


mr_ricsi
veterán

"Az hogy egy 10AH akku ami öreg pont úgy viselkedik mint egy új 5AH ez gyakorlatban azért nem teljesen így van"
De én ilyet nem is írtam!
Csak a fele kapacitását elveszített 10Ah-s akku viselkedik úgy, mint egy új 5Ah-s. (Nem teljesen, mert az elektrolitból a szulfát egy része a szekunder ólomszulfát kristályrácsában tartózkodik, emiatt az elektrolit kicsit hígabb, ezért az akku belső ellenállása még egy kicsivel nagyobb. Emiatt pedig ismétcsak csökken a töltőáram, ami ellentétben áll azzal, amit 2 hsz-sal ezelőtt írtál.

"Azonkívül mint komplett eszközre tekintek a szünetmentesre, akkor igenis többet fogyaszt ha kikapcsoljuk egy ideig, állni hagyjuk, és újra tápra tesszük."
Az UPS-t milyen tápra :F 230 vagy 380 V-ról működnek...

"Tehát akkor a Te elméleted szerint előbb 5Wattot fogyaszt és úgy megy fel 30Wattra? "
Ilyet szintén nem írtam.

"És egyébként a félvezető hogy újra meleg legyen ahhoz nem kell energia?"
Nem célunk, hogy egy félvezető meleg legyen, ezért nem fűtjük az UPS-ben lévőket sem. (Majd úgyis felmelegszenek maguktól.)
Tehát a kérdésed nem igazolja, hogy egy éjszakányi kikapcsolás után miért lenne órányi ideig magasabb egy UPS áramfogyasztása.

"Te írásod van tele ellentmondásokkal"
Pedig akkumulátoros szakkönyvből idéztem. :)

"Nem fogtál még öreg akkut, ami jó meleg pedig csak csepptöltést kellene kapnia, de nem töltődik fel, a töltő áramkör meg nyomja neki a delejt, de akku hővé alakítja betáplált teljesítmény egy részét?"
Ez az akku nem öreg, hanem hibás: cellazárlatos.

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#4468) mno válasza mr_ricsi (#4467) üzenetére


mno
tag

Oké, biztosan mindenben igazad van én meg rosszul tudom, nem jó se a multiméterem , se a fogyasztásmérőm, de lehet az oszcilloszkópom sem, én meg biztosan abszolút nem értek hozzá :DDD

Nem reagálnék már, csak egy dolgot emelnék ki:

Az UPS-t milyen tápra 230 vagy 380 V-ról működnek... Na ezért a mondatért látod kár, már csak kötözködés, remélem te is belátod. Amúgy meg egyrészt már régen nem 380V a szabvány barátom, hanem 400V, másrészt vannak 3 fázisú szünetmentesek is mr...

Kösz a társalgást, üdv: mno

Joe

(#4469) G.I.JOE válasza mno (#4468) üzenetére


G.I.JOE
senior tag

Én már meg sem szólalok srácok ... Pontosabban szakmailag annyit tudnék hozzászólni, hogy: "Ööööö ... ..." :D
Szétverjem ezt a hülye szünetmentest? :DD

(#4470) mno válasza G.I.JOE (#4469) üzenetére


mno
tag

Ne bántsd azt a jó kis AP600ast. :DD Akkut magadnak cserélted ki legutóbb? Azok még nem annyira felhasználóbarátok akkucsere szempontjából, akkuk állnak benne, és egy lemez fogja őket. SU meg SUA sorozatban sokkal barátságosabb az akkucsere.

Egyébként géppel össze van kötve, kommunikálsz vele?

Joe

(#4471) G.I.JOE válasza mno (#4470) üzenetére


G.I.JOE
senior tag

Én cseréltem, nem volt vele semmi gond.
Nincs hozzá kábelem, asszem ... Már nem tudom. Lényeg, hogy nincs összekötve.

(#4472) mr_ricsi válasza G.I.JOE (#4454) üzenetére


mr_ricsi
veterán

"Ha jól emlékszem kb. 1 éve mértem, nálam asszem 30W-ot evett, bár már nem mai darab és kicsit sokallom."

Amikor mérted, nem volt rádugva a számítógéped, a monitorod, és más egyéb dolgaid? Mert néhány wattot készenlétben is fogyasztanak, amit te az UPS fogyasztásával egybe mérhettél.

Vagy nem megfelelően mértél, és az nem watt, hanem VA?

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#4473) G.I.JOE válasza mr_ricsi (#4472) üzenetére


G.I.JOE
senior tag

Majd újra eljátszom, de ma már nem. NBA döntőt kell néznem! :)

(#4474) mr_ricsi válasza mno (#4468) üzenetére


mr_ricsi
veterán

"Amúgy meg egyrészt már régen nem 380V a szabvány barátom, hanem 400V, másrészt vannak 3 fázisú szünetmentesek is mr..."
Ha már ennyire ismered a szabványt, akkor tudnod kellene, hogy a 400V (és a korábbi 380) a szimmetrikus három fázisú hálózatra utal. (És ha a 230V mellett ezt is szóba hoztam, akkor talán tudok róla, hogy ilyenről is mennek szünetmentesek. Sőt, talán már láttam is ilyet "élőben")

"én meg rosszul tudom, nem jó se a multiméterem , se a fogyasztásmérőm, de lehet az oszcilloszkópom sem, én meg biztosan abszolút nem értek hozzá"
A hozzászólásaidból pontosan ez jön le.

Egyébként megnéztem: egy több napja be nem kapcsolt 600VA-es UPS a feszültség alá helyezés után 17,6W-ot vett fel a hálózatról, 3 perc múlva 15W-ot, 1 óra múlva 12,9W-ot, 2 óra múlva 12,7W-ot.
Vagyis a kiinduló hozzászólásodnak egyik állítása sem igazolható. Sem a közel dupla teljesítményfelvétel, sem a több órányi megnövekedett áramfelvétel.

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#4475) t.imi


t.imi
addikt

Sziasztok.

Tudnátok segíteni a következőben?
Szeretnék egy AVR-s ups-t vásárolni, lehetőleg nem 80e-ért és kizárólag hűtőventilátor nélkülit.
Nekem csak az AVR funkció lenne fontos, mivel itt sokszor ~250V a hálózati fesz, legalábbis a mostani ups szerint.

3 hdd
2 dvd/rw
amd x4 965
5870 /6950 lesz vga
5db 14 cm venti
24" led monitor

Ennyit kellene elviselnie, nem tudom, ha van hálózati betáp, számit-e az ups teljesítménye.
APC BR550GI-t néztem ki, ennek 330w a max leadott teljesítménye.
Van még Trust, Centralion 1000VA ~480W AVR ups-k, ezekben mennyire lehet megbízni?
150W-al többet tudnak papiron mint az APC.

Előre is köszönöm :R

(#4476) mno válasza mr_ricsi (#4474) üzenetére


mno
tag

Természetesen tudom mert sok évig tanultam műszaki iskolákban. :DD

Na ugye hogy többet fogyasz ahogy mondtam, nem rögtön 12Wattot. :C

Egyébként meg én nem személyeskedtem csak te, nem értem miért kell...

[ Szerkesztve ]

Joe

(#4477) mno válasza t.imi (#4475) üzenetére


mno
tag

szia!

A 330W max teljesítmény már nagyon határeset ennek a konfignak, a nagyobbat vegyed.
Természetesen számít hálózati módban is max teljesítmény, annyit enged terhelni, felette túlterhelést jelez.

üdv

[ Szerkesztve ]

Joe

(#4478) t.imi válasza mno (#4477) üzenetére


t.imi
addikt

Szia.

Köszönöm a gyors választ, akkor marad a két kommerszebb közül valamelyik.

(#4479) mr_ricsi válasza t.imi (#4475) üzenetére


mr_ricsi
veterán

"Nekem csak az AVR funkció lenne fontos, mivel itt sokszor ~250V a hálózati fesz, legalábbis a mostani ups szerint."
Előbb mérj utána! Még ha veszel egy piacos multimétert, az is jóval olcsóbb egy új UPS-nél.
A magyar viszonyok között hihetetlen, hogy ennyivel több legyen a fesz.

A tápodat nem írtad, pedig az is számít, hogy milyen UPS-t vehetsz meg. (A jelenlegi milyen?)

"Van még Trust, Centralion 1000VA ~480W AVR ups-k, ezekben mennyire lehet megbízni?"
A te kívánalmaid szerint semennyire.
Ezeknek azonos a bele, és én ugyan a kisebb teljesítményű változataikkal találkoztam, de azokban a "microprocesszor vezérelte AVR"-nek nyoma sem volt. Csak egy passzív zavarszűrést és túlfeszvédelmet találtam a hálózati feszen, és ha túl sokat ingadozott a fesz, akkor átkapcsoltak akkura.
Nálad ez úgy jelentkezne, hogy állandóan hallanád a relé kattogását, ami egy idő után baromi idegesítő tud lenni.

[ Szerkesztve ]

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#4480) t.imi válasza mr_ricsi (#4479) üzenetére


t.imi
addikt

Szia.

Ez sem egyszerű ezek szerint:)
Megmértem, most a multin 235V mutat. Az eaton szoft ennyit tud ezek szerint. 240v volt sokszor, egyszer 250v.
Szomszéd telken -ők máshonnan kapják a betápot- 205-220! között szokott lenni, igaz ők az utolsók.
A tápom Corsair HX-650 ami egy AX-750-re módosul idővel elviekben.

Trust, Cent kilőve :R viszont nincs más nekem megfizethető áron a Ramiba, csak a 330W-os APC. Utána 50e és fölfelé a következő lépcső.

(#4481) t.imi


t.imi
addikt

Most telfonáltak a Ramirisból, megkérdezték a gyártót. Szerintük támogatja a full AVR funkciót.
De akkor ez sem olyan mint az Eaton, APC megoldása.

(#4482) mr_ricsi válasza t.imi (#4480) üzenetére


mr_ricsi
veterán

Neked már vásárolhatnékod van, mint Carrie Bradshownak a Louis Vuiton márkaboltban! :)

Biztos, hogy cserélni kell az Eatonod?
A HX tápod 100-240V-os hálózatban működik, és +10...-15% tűrés a szokásos. Vagyis a tápod úgy 265V-ig biztosan nem károsodik. A hatásfoka még kicsit jobb is lesz.
Javaslom, nézd meg a többi cuccodat is.
A 235V pedig teljesen tökéletes.

És többször hasonlíts össze az UPS-ed által mutatott feszt a multiméterrel, főleg, amikor az 250V körülit jelez.

Az Eatonod nem standby táp? Abból akkor ugyanannak kell kijönni, ami belemegy. Mérj rá valamelyik szabad kimenetére is.

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#4483) t.imi válasza mr_ricsi (#4482) üzenetére


t.imi
addikt

Én nem ismerek senkit akit így hívnak:) Köszönöm neked,ha igy van,akkor tényleg szügségtelen az ups.
Volt egy áramszünet és kikapcsolt gépnél 20 perc alatt elnémult szegényke. Eaton nv800h a tipusa,nem egy király kategória.

(#4484) mr_ricsi válasza t.imi (#4483) üzenetére


mr_ricsi
veterán

Nem azt írtam, hogy nem kell cserélni az UPS-t, hanem hogy mérések után lehet ezt eldönteni!

"Volt egy áramszünet és kikapcsolt gépnél 20 perc alatt elnémult szegényke. Eaton nv800h a tipusa,nem egy király kategória."
Ez tényleg elég gyors, de függ attól, hogy mi minden volt rádugva.
A hosszú áthidalási időre nincs mindenkinek szüksége, akinél gyakran van pillanatnyi áramszünet, az egy ilyennel is jól boldogul.
A Lidlben nemrég láttam fogyasztásmérőt 3e Ft alatt, azzal meg tudod nézni, hogy mekkora terhelés van az UPS-en kikapcsolt gép esetén.

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#4485) t.imi válasza mr_ricsi (#4484) üzenetére


t.imi
addikt

Csak a gép, semmi más nincs rajta, nem ehet egy kikapcsolt gép túl sokat szerintem. Fogyasztásmérőm van, de lemerültek az elemek, én is ott vettem:)

(#4486) mr_ricsi válasza t.imi (#4485) üzenetére


mr_ricsi
veterán

Ennek trapézjeles a kimenete. Lehet, hogy összeveszik a tápod PFC-jével.

Nem próbálod ki a Winpower újabb verzióját, hátha azzal jobban mér az UPS-ed?

[ Szerkesztve ]

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#4487) t.imi válasza mr_ricsi (#4486) üzenetére


t.imi
addikt

Elötte egy Enermax eco 80+ 625w volt, dettó ugyanazt csinálta. Már bent van szervízben,kb 2 hét és meglátjuk. Köszi a linket, jól esett :R

(#4488) ripla


ripla
őstag

sziasztok, lenne 1 kérdésem.
vettem 1 Eaton Nova AVR 625 kódnevű szünetmentes tápot. az lenne a kérdésem, hogy miközben elkezdtem tölteni, közben rá lehet dugni pl. 1 projektort? vagy várjam ki a 8 óra feltöltési időt és csak utána?
illetve ha feltöltődött, akkor miközben megy a szünetmentes, simán rá lehet dugni az eszközöket? vagy kapcsoljam ki előtte a szünetmentest, dugjam rá az eszközöket és csak utána kapcsoljam be megint? vagy hogy van ez? :)
(ez az első szünetmentes tápom)

plusz 1 fontos kérdés!!!
hallottam olyat, hogy állítólag gyárilag fordítva van bekötve az aksi. és használat előtt ezt meg kell cserélni. ez igaz vagy csak urban legend? :)

[ Szerkesztve ]

(#4489) mr_ricsi válasza ripla (#4488) üzenetére


mr_ricsi
veterán

Töltheted használat közben is. A töltési idő ettől nem fog megváltozni.

"miközben megy a szünetmentes, simán rá lehet dugni az eszközöket?"
Lehet menet közben rádugdosni eszközöket, de ha a terhelés meghaladja az UPS terhelhetőségét, akkor az ki fog kapcsolni.

"hallottam olyat, hogy állítólag gyárilag fordítva van bekötve az aksi. és használat előtt ezt meg kell cserélni. ez igaz vagy csak urban legend?"
Az UPS üzembe helyezését a hozzá adott dokumentáció pontosan leírja.
(olyan lehet, hogy az akkuk nincsenek bekötve, de a fordított polaritás nagy marhaság lenne.)

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#4490) ripla válasza mr_ricsi (#4489) üzenetére


ripla
őstag

értem.
"...ha a terhelés meghaladja az UPS terhelhetőségét, akkor az ki fog kapcsolni."
csak a projektort akarom rákötni, 230 wattos, a szünetmentes meg 400 watt körül van. tehát akkor jó lesz hozzá (?).

"...olyan lehet, hogy az akkuk nincsenek bekötve, de a fordított polaritás nagy marhaság lenne."
bekapcsolás után mindkét led pirosan világított, a táp sípolt kb. 3 másodpercig, majd a 2 piros led kialudt. ezután megnyomtam a bekapcsológombot, ami zölden világít...gyakorlatilag ennyi.
ez akkor okés így?

[ Szerkesztve ]

(#4491) ripla


ripla
őstag

illetve mégegy kérdés.
első használatbavétele van most a szünetmentesnek, ilyenkor, amíg még egyszer sem volt használva mert töltődik...most épp 3 órája, így rádughatom a projektort és használhatom is?
azérrt kérdezem, mert olyan nem lehet, hogy csak akkor lehet rádugni az eszközt, miután legalább egyszer fel lett töltve teljesen? nincsenek ilyen szabályok, hogy mit, mikor és hogyan? simán dugjam rá a projektort, és nem lesz baja, ha egyszer sem volt még feltöltve a szünetmentes és így akarom használni?

[ Szerkesztve ]

(#4492) mr_ricsi válasza ripla (#4490) üzenetére


mr_ricsi
veterán

"csak a projektort akarom rákötni, 230 wattos, a szünetmentes meg 400 watt körül van. tehát akkor jó lesz hozzá (?)."

Egyrészt a kérdésben "eszközök"-et írtál, ami nem csak a projector egyedül.

Másrészt ez az UPS nem színuszos feszültséget állít elő, ezért a projectorod tápegysége konkrét kapcsolási megoldásának ismerete nélkül nem lehet kijelenteni, hogy az UPS-ről működik-e, és hogy az UPS nem tesz-e kárt a projectorban.

"bekapcsolás után mindkét led pirosan világított, a táp sípolt kb. 3 másodpercig, majd a 2 piros led kialudt. ezután megnyomtam a bekapcsológombot, ami zölden világít...gyakorlatilag ennyi.
ez akkor okés így?"

Ha nincs terhelés az UPS-en, akkor nem biztos, hogy be kell kapcsolni, anélkül is töltheti az akkut. (pontos infóért lásd a kezelési útmutatót.)

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#4493) Mr-Pamacs


Mr-Pamacs
senior tag

Sziasztok

Régebben már kérdeztem hogy milyen szünetmentest ajánlanátok a következő konfighoz, de akkor anyagiak miatt nem lett belőle semmi. Most újra aktuális lenne a kérdés:

Következő konfighoz kéne nekem egy UPS:
Chieftech 400 W táp,
Gigabyte MA790FX- DQ6 alaplap,
AMD Athlon64 X2 4800,
2*1 GB Kingmax Mars ram,
MSI R6850 Cyclone 1GD5 Power Edition
vinyók:2*500GB,1*1TB, 1*160 GB
23" Samsung 2343nw monitor
Egy modem, és egy router

Lényeg hogy új legyen, megbízható, hosszú élettartamú. Áthidalás nem kell sok, 5-8 perc bőven elég. Lehetőleg jó ár/érték arányú, nem kell a legújabb hipermodern cucc méreg drágán.

Tápot nem akarok cserélni.

[ Szerkesztve ]

(#4494) Mr-Pamacs válasza Mr-Pamacs (#4493) üzenetére


Mr-Pamacs
senior tag

Még az is fontos lenne hogy sima fali csatlakozós aljzatok legyenek rajta.

Valamint ha jól tudom akkor a Chieftech tápom szinuszos, így ilyen szünetmentes kell hozzá.

[ Szerkesztve ]

(#4495) C0d3r


C0d3r
addikt

Sziasztok!

A magyar gyártmányú Pannon Power szünetmentesekkel van valakinek tapasztalata?
Eddig FSP a legszimpatikusabb a 10-15.000 Ft közötti árkategóriát tekintve, viszont ha a Pannon Power megbízható, ajánlott vétel, akkor inkább amellett döntök. Mindkettőre 2 év garancia van, tehát még ez se könnyítette meg a dolgomat. :)

(#4496) stol válasza C0d3r (#4495) üzenetére


stol
addikt

Ez annyira magyar, hogy kínában rakják össze.

(#4497) erikke17


erikke17
őstag

Üdv ennek az akkumulátornak a méretei szerintetek 151x65x94?[PH UPS teszt]
Vagy mennyi egy UPS-be való 12V9AH kapacitású akkumulátornak a mérete? :F
Előre is köszi :)

||Wot / WarThunder - Erixx93|| Steam - erixx18 ||Xbox Series X - Erikk24 || BMW R1200GS || Opel Astra F X16XEL|| BMW E39 530d 142kW||DJI Mavic Pro||

(#4498) Jim74


Jim74
nagyúr

Sziasztok!

Két szünetmentes között nem tudok dönteni:
FSP 850VA vs. FSP1000VA

A konfig, amit szeretnék vele kb. 5 percig működtetni (le tudjon állni a rendszer normálisan áramszünet esetén):
- AMD PehnomII 955@3600MHz alapfeszen
- 8 GB DDR3 1600 MHz
- Radeon 5850 alapon
- 2 db SATA HDD 7200rpm
- 1 db SATA ODD (DVD-RW)
- 19"-os LCD monitor
- router
- kábelmodem

Ha elég a 850-es is, akkor nem szívesen verném felesleges költségekbe magam, viszont, ha a nagyobb teljesítményen kívül egyéb plusz tulajdonsága is van az 1000VA-nak, akkor kifizetem a kb. plusz 5k-t érte.

Előre is köszönöm a segítséget. :R

(#4499) Gallowgater


Gallowgater
tag

Sziasztok!

Ide is berakom, hátha többen olvassátok itt.

CORSAIR Professional Series AX850 mellé szeretnék venni egy szünetmentest.
APC Back-UPS ES 700VA BE700G-GR néztem ki erre a célra.

Régebben azt olvastam, hogy az aktív PFC-s tápokat nem komálja.

Valaki használ ilyet közületek? Tapasztalatok?

Köszi a válaszokat!

Üdv,
Gallowgater

Z68X-UD7-B3 // Core i5-2500K // Noctua NH-D14 // G.Skill RipjawsX 16GB // MSI GTX 1070 gaming X // OCZ 60GB Agility 3 // WD 750GB Caviar Black // Corsair AX850 // Corsair 600T White // Corsair SP2500 // Roccat Tyon // Isku

(#4500) Jim74 válasza Gallowgater (#4499) üzenetére


Jim74
nagyúr

Ha jól olvastam a topikot, akkor a Delta beles tápokkal van baja az APC-nek, mint pl. A Chieftech egyes modelljei. Ha jól emlékszem, akkor a Corsair-re azt mondták, hogy menni fog vele. De a biztonság kedvéért keress rá a topikban a delta szóra, talán könnyebben előkerül a megfelelő hozzászólás.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.