- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gurulunk, WAZE?!
- bambano: Bambanő háza tája
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Argos: Szeretem az ecetfát
- GoodSpeed: Ugrás 32 GB RAM-ról 64 GB RAM-ra: Corsair Vengeance CMK64GX5M2B6000Z30
-
LOGOUT
Tartalom:
1. Telefon összesítõ, B20 hiánya, Telekom B20-as térkép (Köszönet Korisnak)
2. Bootloader nyitás, hivatalos ROM telepítés, TWRP, EU ROM
3. Multirom telepítése zárt Bootloader esetén
4. Hibák és javításai
5. Hardbrick
6. Magyar nyelv
7. Ajánlott kiegészítõk
8. Fényképezés MI MAX-szel (Köszönet Krammerernek)
9. ROM linkek gyûjteménye a teljesség igénye nélkül
10. Lockscreen resetelés TWRP-bõl (Köszönet OberMotznak)
11. MAX visszaállítása eladás elõtt (Köszönet Milestone2-nek)
12. MIUI téma testreszabása
13. Camera2 API engedélyezés (Köszönet Pistike1985-nek)
Új hozzászólás Aktív témák
-
vinczetibor
aktív tag
válasz
Milestone2 #2499 üzenetére
Lehet, hogy elkerülte a figyelmemet, de nem találtam semmi utalást se kiadási dátumra, se arra, hogy a nougat rom miui 8-cal jönne ki. Tudnál egy linket adni?
-
Milestone2
nagyúr
válasz
vinczetibor #2497 üzenetére
3. Update for Mi Max / Prime suspended for making preparations for Android 7.0 beta testing.
Csak mondjuk ha felmész a hivatalos miui oldalra...nem az a legegyszerűbb?
http://en.miui.com/thread-439252-1-1.html
-
Criminal017
őstag
válasz
vinczetibor #2497 üzenetére
Ezért érdemes a hivatalos miui.en fórumot nézni.
-
vinczetibor
aktív tag
Őszintén megvallva csak találgatni tudok, de ha rákerestek a google-lel a xiaomi mi max nougat frissítésre, akkor nekem mindenhol a miui 9-cel együtt hozza csak és sehol nem találtam rá semmi utalást, hogy a miui 8-cal is elérhető lesz majd. pl. [link]
és millió számra hasonlókkal találkozom csak. -
gyuri1979
aktív tag
Miui9 majd valamikor tavasszal. Addig tuti miui 8 7.×.× lessz. Meg ne kapkodjak el,inkabb tartson tovább,mint egy sz😭rt kiadjanak.
-
Criminal017
őstag
válasz
vinczetibor #2494 üzenetére
Egyelőre MIUI9 csak a habokban létezik, egyelőre MIUI8 lesz 7.x alapon. Ennyi biztos.
-
vinczetibor
aktív tag
válasz
Milestone2 #2491 üzenetére
Akkor rosszról beszéltek, mert tudtommal nem lesz MIUI 8 android 7 alapon, hanem a MIUI 9-cel kapjuk az android 7-et.
-
zsloti
senior tag
Sziasztok nekem is megérkezett a telefon 4/128!
Még csak kibontottam este beköltözöm és majd írok
Zs -
*Mukeey*
addikt
válasz
vinczetibor #2490 üzenetére
MIUI9 nem csak Max-ra fog akkor èrkezni,hanem mindenre,kb èvente adnak ki új verziót,MIUI8 májusban jelent meg(ha jól emlèkszem)
-
Milestone2
nagyúr
válasz
vinczetibor #2490 üzenetére
Nem MIUI 9-ről beszélünk.
MIUI8 - Droid 7.x.x alapokon. -
vinczetibor
aktív tag
válasz
Milestone2 #2485 üzenetére
Valahol azt olvastam, hogy kb. jövő év közepén várható a MIUI 9 Maxra. Hát az még nagyon messze van...
-
Criminal017
őstag
válasz
Milestone2 #2487 üzenetére
Én totál lehangolódnék beta teszterként, nem is jelentkezek ilyenre, pedig csábító.
-
Milestone2
nagyúr
válasz
Criminal017 #2486 üzenetére
Hétfőig lelkes voltam én is...aztán hétfőn nem jött BETA Tesztelő ROM, és nem volt jelezve a napi changelogban, hogy MiMax kimarad...aztán kedden sem jött BETA Tesztelő ROM, és nem volt jelezve a napi changelogban, hogy MiMax kimarad...aztán szerdán sem jött BETA Tesztelő ROM, és nem volt jelezve a napi changelogban, hogy MiMax kimarad...aztán csütörtökön sem jött BETA Tesztelő ROM, és nem volt jelezve a napi changelogban, hogy MiMax kimarad...aztán péntekes nem jött publikus ROM sem és végre méltóztattak ezt az egy kis rövid sort leírni magyarázatként....úgy hogy ne csodáld, hogy nem vagyok annyira lelkes...
-
Criminal017
őstag
válasz
Milestone2 #2485 üzenetére
Jóvanna'
-
Milestone2
nagyúr
válasz
Criminal017 #2483 üzenetére
"...Update for Mi Max / Prime suspended for making preparations for Android 7.0 beta testing...."
Sajnos az én olvasatomban nem a BETA tesztelés miatt marad el, hanem még csak a BETA tesztelés előkészítése miatt....
Mi5/Mi5s már vagy 4 hete nem kap...
-
*Mukeey*
addikt
válasz
Criminal017 #2483 üzenetére
Igy van,mai global dev se jött ki!
Örülünk!?😂 -
Criminal017
őstag
Na, elnapolták a frissítéseket mind a sima, mind a prime verzióra a 7.0 tesztelés miatt.
-
TpS
őstag
válasz
borztej #2480 üzenetére
A spemall-tól rendeltem. Még októberben előrendeltem, de mivel mindig csak ígérgettek, hogy majd feladják, ha érkezik, közben meg másik email címről megkérdezve azt írták, hogy van készleten és azonnal tudják küldeni, ezért visszakértem a pénzt, és megrendeltem újra 1 hét gondolkodási idő után. Már másnap fel is adták. Azért ez elég gerinctelen hozzáállás, de az ár meg vitathatatlanul jobb, mint máshol. Mivel a 4/128 és a 6/256 között kevesebb, mint 50$ különbség volt, így a nagyobbat rendeltem. Máshol 1000$ körüli áron van a nagy, itt 785.
-
TpS
őstag
válasz
Milestone2 #2479 üzenetére
Köszi szépen az infót! Így éreztem én is, de ti értetek is hozzá, nekem csak sejtéseim vannak!
-
Milestone2
nagyúr
A nyitási engedély a MI ACCOUNT-odhoz kaptad.
Ezzel a Fiókkal, havonta tudsz új (másik) készüléket nyitni.
Nem is tudsz MIX--hez külön nyitási engedélyt kérni.
Legfeljebb egy új MI ACCOUNT létrehozása után.
Azt neked kell eldöntened, hogy egy ACCOUNT több telefon, vagy telefononként külön ACCOUNT a neked szimpatikusabb. -
TpS
őstag
Ha kinyitottam a max bootloaderét, akkor a mix nyitásához külön kell igényelni, vagy csak egyszerűen azon is hajtsam végre a nyitást? Nem jött fel a kérdőív, hanem egyből a mi unlock letöltés és nyitási infó esett be. Hamarosan érkezik a mix, már kaptam értesítő sms-t a dpd-től, és felkészült akarok lenni, mire megjön. Mivel csak kínai rom van, ezért erre is menni fog fel az eu rom.
-
-
futo001
senior tag
Magyar nyelv már a hivatalos ROM-ban is van, szóval ha frissíted a telefont, mindenképpen megtalálod. A Frissítés menetét az összefoglalóban találod, egyszerű és teljesen bolondbiztos a Xiaomi megoldása, szóval nem kell tartani tőle.
Itt sokan egy Aliexpesses eladóra esküsznek, feljebb valahol megtalálod a nevét.
Aztán van még eglobalcentral.eu. spemall.com, stb...Arra figyelj, hogy EU raktárból érkezzen vagy az eladó intézze a vámot, különben még lesz egy kisebb felmerülő kiadásod.
-
futo001
senior tag
válasz
Kellerzs #2461 üzenetére
Jelentéktelen 20-30%-os eltérés a kínai oldalakhoz képest.
Tényleg majdnem ugyanannyi.A garról annyit, hogy némelyik kínai oldal is európán belül szervizeltet, így eléggé problémamentes a dolog. Azt sem hiszem, hogy ez az üzlet helyben, gyorsabban javítja a készülékeket, ők is elküldik valahova véleményem szerint. Semmi pluszt nem adnak, max annyit, hogy ha van raktáron, pár nappal előbb kapod meg a telefont.
A magyar nyelv meg általában elérhető előbb vagy utóbb minden készülékre, ez sem hozzáadott érték. -
*Mukeey*
addikt
Aki saomi-zik,mindenki ismeri ezeket az oldalakat,mègis kìnából rendelünk😂😂😂
-
Milestone2
nagyúr
Ohh, ezek a "bujtatott reklámok..."
-
Kellerzs
csendes tag
Sziasztok!
Aki ilyen vagy hasonló xiaomi telóra vágyik nézze meg a xiaomishop.hu oldalt. Majdnem olyan áron dolgoznak mintha külföldről vásárolnál de Magyar gar van hozzá és természetesen Magyar nyelvű a menüÜdv
-
gyuri1979
aktív tag
Most miui8 global 6.12.8. beta van rajta
-
AttilaMvh
tag
válasz
AttilaMvh #2457 üzenetére
Bocs,már nem hagyja szerkeszteni az előzőt, nekem global stabil volt, és az még akkor nem tudott magyarul. Nem tudom a kínai stabil milyen, de biztos tud angolul, próbáld meg a leírtak alapján a beállítások angol megfelelőivel dolgozni. Remélem, hogy működik. Ha mégsen, akkor bocsánatot kérek, hogy beleszóltam a nagyok dolgába.
-
AttilaMvh
tag
válasz
dragontiger #2439 üzenetére
Szia, az eladóm utasításait követve én is PC nélkül cseréltem le a kínai stabilt global developerre, próbálkozz a következő módszerrel ha műkszik az internet a telefonodon, és hajlandó vagy 1.6 Gb letölteni:
1 filekezelővel kêszíts egy mappát a telefon belső memóriájába, pl. "Romcsere" névvel
2. innen töltsd le a http://bigota.d.miui.com/6.12.1/miui_MIMAXGlobal_6.12.1_862986f10f_6.0.zip global dev december 1-i kiadását és másold/mozgasd a fenti mappába
3. A telefon beállításainál menj oda, hogy Beállítások-a telefonról- rendszerfrissítés majd a jobb felső sarokban a három pontra nyomva válaszd ki a "ROM telepítés kiválasztása" opciót, a filekezelővel válaszd ki a letöltött zipet a romcsere mappából, és kezdődik a tánc
Persze előtte mentsd amit akarsz, mert ez leradíroz mindent a telefonról. -
*Mukeey*
addikt
válasz
Milestone2 #2454 üzenetére
Ph-t èn csak asztali nèzetben használom,úgy látni mindent az oldalon.
-
futo001
senior tag
válasz
dragontiger #2443 üzenetére
Más opció nincs, mivel a Recovery nem megy nálad (sem).
Próbáld meg az összes Google app cache-ét törölni, és utána szinkronizáld a fiókoddal a telefont. -
gyuri1979
aktív tag
válasz
Milestone2 #2448 üzenetére
Köszi!! En a mobilon néztem,nem a netes oldalon,ezért nem találtam. Na megp megcsinálni,hatha,nem szűrők el.
-
gyuri1979
aktív tag
Egyébként szuper egy tél,rem nem bánom még később.
-
gyuri1979
aktív tag
Sziasztok!!
Tudna valaki segíteni,hogy az összefoglalót hol találom. Vettem ezt a max telot,de valami gagyi shop rom van rajta ,és szeretném lecserélni. -
*Mukeey*
addikt
válasz
Sajnos tènyleg pc nèlkül nincs lehetősèg flashelni.Updaterrel nem megy fel semmi ìgy.
-
TpS
őstag
válasz
PC nélkül nincs opció sajnos.
-
TpS
őstag
válasz
dragontiger #2441 üzenetére
Nézz szét a gsm boltok között, valaki biztos bevállalja.
-
bebe159
aktív tag
válasz
dragontiger #2439 üzenetére
Akkor valakivel beszéld meg, aki rendelkezik géppel.
-
*Mukeey*
addikt
válasz
dragontiger #2434 üzenetére
Üdv a klubban!
A 2/16ra dobj egy global dev-et,minden szuper lesz😎
Pc-vel kb 10perc alatt megleszel vele.Összefoglalóban nagyon pontos,jó leìrás van,gyerekjátèk feltenni. -
jtzk
tag
Sziasztok!
TopOne-ról rendeltem a ketyerémet dhl-lel, így nem volt plusz költség. Tudtok esetleg olyan oldalt,ahol kínai táblagépeket/laptopokat/miniPC-ket árulnak hasonló felállásban?
Privátban is írhattok, ne legyen túl sok off -
TpS
őstag
válasz
dragontiger #2432 üzenetére
Melyiket vetted? 16/32/64/128?
-
futo001
senior tag
válasz
dragontiger #2430 üzenetére
Próbáld meg a tárcsázó > kontaktok tab alól megnyíló beállításokból szinkronizálni, továbbá nézd meg ott is a beállításokat.
-
futo001
senior tag
válasz
dragontiger #2428 üzenetére
Üdv itt.
Ebben az esetben sajnos PC-vek kell feltenned az új ROM-ot, Emergency módban. Vagy kérsz bootloader nyitási engedélyt és vársz, akkor menni fog rendesen is, de PC mindenképpen kell.
-
dragontiger
tag
Sziasztok
csatlakoztam a táborba
viszont vannak bajaim
első, hogy kinai stabil van rajta(8.1.4.0), és pc nélkül akarnám globálra váltani, de a recovery mód helyett egy telefon van adatkábellel, bárhogy próbálok belépni
a fő bajom viszont az lenne, ami miatt váltani akarok ,hogy nem bírom a google-l a kontaktjaim szinkronizálni, így nincs meg egyetlen telefon számom se
nekem már az is jó lenne ha a szinkron menne. Play rajta volt ,mikor hozzám került, beállításokban a fiókokhoz hozzá adtam a gmailom, minden pipa, de csak a hívás listám szinkronizálta le, a neveket egyet sem
-
*Mukeey*
addikt
válasz
Milestone2 #2421 üzenetére
Várjuk
-
futo001
senior tag
válasz
Milestone2 #2424 üzenetére
Nem volt gond eddig, ez sem óriási, segítőkészek és gyorsan válaszolnak, de most marhára nem ezzel akartam foglalkozni.
Ja, az angol szerviz a kijelzőcsere során letört egy LED-et az alaplapról, ezért kuka.
-
futo001
senior tag
Ma visszajelzett az EglobalCentral, nem javítható a telefon és jelenleg nem tudnak küldeni másikat.
Amit nem értek, hiszen a honlap szerint van raktáron, erre rá is kérdeztem.
Azt írták várjak 3-6 hetet, vagy válasszak más terméket azonos értékben. -
TpS
őstag
válasz
Milestone2 #2421 üzenetére
Ez jó hír, remélem nem kell sokat várni!
-
Milestone2
nagyúr
Beta Test MiMax / MiMaxPrime ma felfüggesztve....remélhetőleg jót jelent....remélhetőleg droid7-et jelent...
-
törölt tag
válasz
*Mukeey* #2419 üzenetére
Innen nem látom, hogy rosszul csinálsz-e valamit, mindazonáltal a 100-as érzékenységet értelemszerűen csak bizonyos fényviszonyokig bírja alulexponáltság nélkül. Átlagos szobamegvilágításhoz már kevés tud lenni a 100-as érzékenység vaku nélkül - persze akkor sem fekete folt, csak a kívánatosnál sötétebb kép. Nézd meg, a záridő nincs-e valami fix, rövidke értékre állítva, ha igen, azt tedd automatikusra.
Ha nincs elég fény, akkor ugyebár nem mozgó témához, stabilan tartott kamerával érdemesebb lehet a HDR-móddal próbálkozni - már csak azért is, mert a telefon saját vakuja ugyebár nem sokat ér. De inkább a fényviszonyokat kell javítani.
Mindazonáltal, ha szobai fény mellett csak fekete foltot ad, akkor a záridő nyilván be van állítva valamilyen fix, rövidke értékre, tehát növelni kell, illetve még jobb automatikusra állítani, mivel a fix érzékenység úgyis megszabja, hogy milyen záridő értéket kell választania a gépnek. A leghosszabb lehetséges zárideje egynegyed másodperc a jelek szerint - legalábbis a global developerben. -
törölt tag
Értelemszerűen úgy gondoltam, hogy a beépített ledes villanóról nem nagyon van mit értekezni, de igény esetén arról is írok vagy három-négy mondatot.
-
törölt tag
Nos, hát az alábbi szöveg az alábbi formában kerülne a hallgatóság jóváhagyása után a témaösszefoglalóba. Azért teszem be ide, hogy az esetleges változtatási javaslatok a köz szeme-füle előtt tárgyaltassanak meg. Változtatási javaslatokat ellenben megfontoltan kérek, mert a szöveg is nagyon megfontoltan a lehető legtömörebb összefoglalása a feltétlen szükséges, de lehetőleg elégséges tudnivalóknak, összefüggéseknek.
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
FÉNYKÉPEZÉS MI MAX-SZEL
Ez a fejezet közkívánatra azért íródott, hogy a fényképezésben laikusabbak is minél jobb minőségű fotókat készíthessenek a telefonunkkal, kihasználván a viszonylag minőségi hardver és szoftver nyújtotta lehetőségeket. Hogy jobban érthetőek legyenek a konkrétan a Mi Max kamerakezeléséhez adott konkrét javaslatok okai, következményei, a szöveg igyekszik mindegyik alfejezetében a legfontosabb fényképezési alapfogalmakat és alapelveket is bemutatni.
A.; Technológia és képminőség viszonya
Nincs "ingyenleves", valahol mindennek ára van. Azaz, a technológia korlátaiból adódóan, a fényképezés minőségi paraméterei nem tudnak önmagukban működni, minden előnynek van hátulütője is, sőt, az egyaránt fontos minőségi paraméterek általában egymás ellen játszanak. Tehát adott technológián belül nincs legjobb képminőség, hanem ízlés szerint különféle kompromisszumok valósíthatóak meg egyik vagy másik minőségi paraméter előnyben részesítésével, a hardver és/vagy a szoftver beállítási lehetőségeinek segítségével.
A Mi Max kameraszotftvere megadja a lehetőséget, hogy a legfontosabb opciókat manuálisan (azaz kézzel) állítsuk be, ne hagyatkozzunk az automatikára. Ennek felettébb örülünk, merthogy manuális beaállításokkal sokkal jobb képeket készíthetünk, mint amilyeneket automatikus beállításokkal. A Mi Max kamerájának okos kezelése tehát ott kezdődik, hogy nem használunk előregyártott témákat, nem használunk automatikus témafelismerő-beállító módot, hanem Kézi módban kell fényképezni.B.; A Mi Max kamerájának technológiai korlátai
A képminőséget behatároló alap hardverelemek
1.; az optika (lencserendszer),
2.; az érzékelő, vagyis szenzor (az optikán bejövő fényt fényképpé alakító filmkocka vagy elektromos lapka).
A fix gyújtótávolságú fix optika fix látótávolságot és látószöget ad, a zoomobjektív avagy gumioptika ellenben lehetőséget ad, hogy a távoli tárgyakat közelebb hozzuk, mint egy távcsővel (ez persze szűkíti a látószöget, miáltal kevesebb tartalom fér a képkivágásba). A Mi Max ugyebár fix optikával rendelkezik, nem tudunk vele zoomolni, ami azért lényeges, mert emiatt vágyat érzünk arra, hogy használjuk az úgynevezett digitális zoomot, ami itt és most ezennel a leghatározottabban betiltatik, mert nagyon nagy minőségromlást okoz, a használata értelmetlen, káros. Zoomobjektívként tehát ilyenkor kizárólag a lábunkat használjuk, közelebb menvén a lefényképezendő tárgyhoz. Ha nem tudunk közelebb menni, pech, vegyünk rendes fényképezőgépet, hehe. (Mindez természetesen videó készítésére is vonatkozik.)
A mobiltelefon legfőbb hátránya, hogy nagyon kis hely jut benne a kamerára, emiatt az apró méretű optika kevés fényt tud begyűjteni, és az a kevés fény elég zavarosan oszlik meg az aprócska méretű szenzorlapka nagyon aprócska, és egymáshoz nagyon-nagyon közel levő képpontkészítő elemi egységei között - lásd, a Mi Max hátlapi kamerájának pöttöm szenzorlapkáján 16millió ilyen képpontkészítő elemi egységnek kell elférnie egymás mellett. A mobiltelefon kamerájának képminőségére nézve tehát a legnagyobb veszély a zajosodás, ami elsősorban abból adódik, hogy a bejövő fényrészecske (foton) nem pont a megfelelő képpontkészítő elemi egységbe érkezik, hanem valamelyik szomszédosba. A második legnagyobb veszély pedig a kicsike dinamikaátfogás, ami azt jelenti, hogy szűk a sávszélesség a kép lehetséges legvilágosabb és legsötétebb tartománya között, ennek pedig az is következménye, hogy a kamera nagyon rosszul alkalmazkodik a sötétebb fényviszonyokhoz (az "igazi" fényképezőgépekre is jellemző, hogy sokkal kisebb a dinamikaátfogásuk, mint az emberi szemé, hát, a mobiltelefonos kamerákra hatványozottan). Emiatt a mobiltelefonok kameraszoftverei(nek tervezői) különösen hajlamosak szoftveres eszközökkel küzdeni a hardver korlátai ellen, ezzel komoly bajokat okozva egyéb minőségi paraméterekben, amiből ugyebár megintcsak az következik, hogy az okos felhasználó felülírja a gyártó automatikus beállításait, mert az okos felhasználó manuálisan sokkal jobb képeket tud készíteni, mint amilyenre a gyártó predesztinálná az automatikával.C.; Optimális alapbeállítások és módszerek a Mi Max-szel való fényképezéshez
Nézzük, mik azok az alapparaméterek, amelyeket minden fénykép készítésekor be kell állítanunk úgy, hogy a paraméterek között optimális kompromisszumot kell létrehoznunk.
- Érzékenység. Azt jelenti, hogy az optikán bejövő egységnyi fény mekkora "képalkotó hatást" tud előidézni a szenzor elemi képalkotó egységeiben. Nagyobb érzékenység esetében kevés fényből is világos képet lehet létrehozni, rövid záridő mellett. A nagy érzékenység tehát jó dolog - lenne, ha a rendelkezésre álló technológiák mellett meg tudnánk oldani jelentős képminőségromlás nélkül. De nem tudjuk megoldani. Analóg, azaz filmes fényképezőgép esetében kisebb a gond, ott a nagyobb érzékenységű film úgy jön létre, hogy a filmkocka fénymegkötő anyagának szemcséi nagyobb méretűek, tehát kevesebb van belőlük, így kevésbé részletes, azaz kisebb felbontású képet tudnak létrehozni, mint a kisebb érzékenységű film kisebb szemcséi. Digitális technológiánál a szenzor érzékenységnövelése elektromos, szoftveres… stb. manipulációkkal van megoldva, ez pedig nem csak a részletesség csökkenését eredményezi, hanem a zajosságot is drasztikusan megnöveli. A jó képminőség legfontosabb tényezője a lehető legalacsonyabb érzékenységi fokozat melletti exponálás. Az automatikus témabeállítások szeretik magasabbra állítani az érzékenységet, ezt azonban a drasztikus minőségromlás miatt nem engedjük - hacsaknem nagyon speciális körülmények miatt. Telefonunkon a 100-as a legalacsonyabb érzékenység, tehát átlagos körülmények között a Kézi módot választjuk a tematikus-automatikus módok helyett, és 100-as fix érzékenységet.
- Blende, azaz a rekesznyílás. Az optikán bejövő fény egy kis lyukon, a blendén, azaz rekesznyíláson áthaladva kerül rá a szenzorra. Normális fényképezőgépeknél a rekesznyílás állítható méretű, ami leginkább két paramétert befolyásol. Ha nagy a rekesznyílás, akkor sok fény jut át rajta, ami jó, mert a fénymennyiség a képminőség alfája és omegája, illetve rövid záridőt tesz lehetővé. Ám nagy rekesznyílásnál kicsi lesz a mélységélesség, ami pedig rossz, tehát mégiscsak arra törekszünk, hogy minél kisebb rekesznyílás (ennek következtében hosszabb záridő) mellett tudjunk elegendő fényt a szenzorra juttatni. (Zoomobjektív tele állásában romlik az objektív fényáteresztő képessége, ami ugyebár nagyobb rekesznyílást tesz szükségessé.) Mindent meg kell tennünk azért fényképezéskor, hogy a fényviszonyok minél jobbak legyenek. A Mi Max-en a blende fix, tehát adott fényviszonyok mellett csak a záridővel tudjuk szabályozni, hogy mennyi fény jusson a szenzorra.
- Záridő. Értelemszerűen azt jelenti, hogy az exponáláshoz mennyi ideig van nyitva a rekesz a fény átengedése céljából. Jellemzően a másodperc tört része, akár kétezred másodperc rövidségű is lehet. A hosszú záridő jó, hiszen sok fényt enged át, de egyúttal rossz is, ha a téma mozog, illetve ha nem áll stabilan, például állványon a kamera a fényképezés közben (telefonunkban nincs képstabilizátor). Mivel a legfontosabb cél, hogy alacsony érzékenység mellett fényképezzünk, lehetőleg a záridővel és a blendenyílással alkalmazkodunk, vagyis lehetőleg nem mozgó témát választunk, és gondoskodunk a készülék stabilitásáról.
- Tömörítés. A használt JPEG képformátum eleve tömörítéses forma, mert a tömörítetlen képformátumok igen nagy képfájlméretet eredményeznek. Az érzékenység után a tömörítés a digitális képminőség legfőbb ellensége, azonban sajnos a telefonok szoftverei több okból is szeretnek erősen tömöríteni, például 16MP-es képet 2-3MB-ba sűríteni, ami iszonyat tömörítési zajokat és a részletek mosottságát eredményezi. Kameraszoftverünkben a Képminőség menüpontban lehet a tömörítés mértékét állítani, és szerencsénkre a Kiváló opcióra átállítva, egészen kulturált, 10MB körüli képfájlméreteket kapunk, ami telefon esetében nagyon jó értéknek minősül, és eléggé részletes képet enged meg.
- Fókusz. Ugyebár a téma élességének alaptényezője, hogy a lencserendszer pontosan ráfókuszáljon. A digitális fényképezőgépek egyik kétes értékű vívmánya, hogy többpontos élességállítást lehetővé tevő módjuk is van, ami sokszor eredményezi, hogy a kép egyes részeinél igen rossz lesz a fókusz. A fotós tehát egypontos fókuszt használ, csakhogy a telefonszoftverünk alapból többpontost, ezért, ha a fókuszálás zavarait érezzük, megpróbálkozunk azzal, hogy egy ujjunkkal rábökünk a képernyőn a témának megfelelő részre (lehetőleg középre), és akkor elvileg oda fókuszál, egypontosan - ha minden jól megy.
- Élesség. Ezen címszó alatt most nem a helyes fókuszálásról beszélünk, hanem a zajcsökkentésről. A szoftverünk beállításainak Élesség menüpontja alatt a zajcsökkentés mértéke állítható. A korábban vázolt zajosodásra hajlamosság miatt a telefonok jellemzően kiugróan erős zajcsökkentést próbálnak alkalmazni. A zajcsökkentés egy algoritmus (fésűszűrő), amely nem csak a zajt, hanem a hasznos képinformációt is gyilkolja, ami a kép részlettelenségében, az élek elmosódottságában jelentkezik. Szerencsénkre szoftverünkben van olyan beállítás, amely alacsony zajcsökkentést használ. Ez kell nekünk, tehát a Legmagasabb opciót választjuk az Élesség menüpontban, így sokkal élesebb, részletesebb képet kapunk, mint a kamera által forszírozott normál állásban - egyúttal kicsit nagyobb zajt is, de épelméjű fotózási körülmények esetén ez nem lesz veszélyes, sokkal többet nyerünk a réven, mint vesztünk a vámon.
- Kontraszt, Telítettség, egyebek... A kontraszt esetünkben a fénykép lehetséges dinamikaátfogását jelenti, azaz, amint korábban tárgyaltuk, hogy mekkora világosságkülönbség tud lenni a legvilágosabb és a legsötétebb képpont között. E téren a fényképezőgépeknek, hát még a telefonos kameráknak igen pocsék képességeik vannak, ezért ezt nem forszírozzuk, hagyjuk normál állásban, hasonlóképpen a telítettséget is, ami színtelítettséget, szaturációt jelent a kameránknál.Tanulság tehát, hogy a szélsőséges körülményeket és célokat kivéve kézi módban, 100-as fix érzékenységi, legkiválóbb képminőségi és legmagasabb élességi beállításban fényképezünk, és ezzel drasztikusan jobb képminőséget kapunk, mint a szoftver automatikus alapbeállításaiban. Egyéb paramétereket normál állásban hagyunk, illetve lehetőleg nem veszünk igénybe mókusvakító opciókat, mint "Automatikus éjszakai képjavítás" és hasonlók. Nem létezik képjavítás, mert a kép az a fény, ami bemegy az optikán, és annyi megy be, amennyi bemegy, nem megy be több.
Egy módon tud mégiscsak "több fény bemenni", ha több fényképből gyártunk egyet. Ezt teszi a HDR mód, azaz egy exponálásra több, jellemzően három képet készít (tehát egy exponálásra háromszor exponál, hehe), és a több képet fésüli össze eggyé. High dynamic range módnak azért hívják, mert a többszörös exponálással (többszörös fénymennyiséggel) keletkező képeket úgy tudja összefésülni, hogy jelentősen megnőhet a kontraszt, azaz dinamikaátfogás. Persze, a HDR se ingyenleves, vannak hátulütői azon kívül is, hogy ugye a többszörös képkészítés tovább tart, mint az egyszeres, és eközben mozoghat a telefon is és a téma is, de a HDR móddal nem eleve tilos próbálkozni szélsőséges körülmények között, például sötétben. Sajnos szoftverünk nem engedi a Kézi mód és a HDR mód együttes alkalmazását, emiatt a tapasztaltak számára is különösen lutri, hogy mikor érheti meg az alkalmazása - aki elhivatott, kísérletezzen vele.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
-
AttilaMvh
tag
Van egy beütemezett mentésem a külső SD kártyára, szombat éjjel. Minden vasárnap reggelre az időjárás widgeteim fejreállnak, az accuweatheré helyett forgó karika, a Transparent weather clock helyett egy váz, benne minden nullázva. A hozzátartozó alkalmazások működnek, és ha újra kiteszem a kezdőképernyőre a widgeteket, akkor minden helyrejön. Valaki beleakadt még ebbe a hibába? Na nem mintha nem lehetne túlélni a dolgot, de bosszantó hétről hétre feltámasztani a döglött widgeteket.
-
*Mukeey*
addikt
válasz
Criminal017 #2404 üzenetére
B20 nem èrdekes,Sopronban b3-on van a Telenor lte.
Köszi -
TpS
őstag
válasz
Milestone2 #2400 üzenetére
Ilyenkor mindig megnyugszom, miután már sokáig ültem egy javításon, mert én is szoftverfejlesztéssel foglalkozom, persze nem ebben a témakörben.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen routert?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Azonnali informatikai kérdések órája
- PlayStation 4
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Medence topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Új Apple iPhone 16 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- Apple iPhone 13Pro 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Teljesen új iPhone 16 128GB Black eladó (bontatlan+garancia)
- iPhone XR 128GB Vodafone Használt/1 hónap gar./Akku 87%/p4302
- Samsung Galaxy A35 5G 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Iphone 15 Plus 128GB Pink Dobozos 12 Hónap Garancia
- NJOY Aster 3K 3000VA/2700W Rack Szünetmentes Táp
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 TomaHawk R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 XC 12GB Rampage SHIVA 600W
- Lenovo Legion Slim 5 82Y900BVHV Notebook
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest