Új hozzászólás Aktív témák

• J.K.F.

csendes tag

Sziasztok!

Fontolgatom, hogy esetleg 20/1Mbps (Netmánia M) csomagba kérjem át magam a jelenlegi 10/0.5Mbps-ből (Netmánia S). Légvonalban kb 800 méterre vagyok a központtól, de a kábelnyomvonal ennek többszöröse is lehet, meg hát a kábelezés minősége is kérdéses a környéken.

Ki lehetne valamelyik vonali paraméterből okoskodni, hogy kb. milyen sebesség várható az esetleges áttérés után, vagy ez lehetetlen a sok változó (pl. Telekom központ oldali beállításai) miatt? Az "Attainable speed"-ben valahogy nem nagyon hiszek, gyakorlatilag nem láttam még olyan screenshot-ot, amelynél az aktuális sebesség akár csak 10%-on belül is lett volna ahhoz (na jó, 100-ból ha 1 képen van ilyen - sőt, olyat is láttam már talán, amikor az aktuális sebesség volt a nagyobb érték :DDD ).

A vonali paraméterek egyébként ilyesmik:

Bocs a kezdetleges felületért, de nem mertem firmware-t cserélni, inkább összedobtam ma az utóbbi két délután egy kis lekérdező programot a módosítatlan firmware-ű DSL-360R T1E-re. Szebb is lehetne (lehet, hogy majd még csiszolgatok rajta), de tőlem ennyire telik, nem vagyok valami gyakorlott programozó.

Vizsgáltam az itthoni kábelezést is, hátha azzal lehetne kicsit tuningolni a vonalon: van vagy 35 méter, több darabból áll. Próbaképp ehelyett egy tized ilyen hosszú, tehát 3.5 méteres fali Cat5e kábellel is bekötöttem a modemet közvetlenül a Telekom házfalon lévő dobozába - vagy 20 éves darab, még csavaros rögzítésűek az erek, a földkábel oldali kábelvégek környéke eléggé oxidált, de azt inkább nem piszkáltam (nehogy letörjön vagy ilyesmi), csak a továbbmenő kábelt kötöttem ki -, de a "nyereség" elenyésző volt: 26.0dB helyett 25.5dB lett a letöltési csillapítás és valami 200kbps-el magasabb Attainable speed.

Az SNR margin a feni képen valamivel jobb a szokásosnál, 6dB szokott lenni, de láttam már 4.3dB-n is.

Ja igen, és az mitől lehet, hogy ha kikapcsolom a modemet majd vissza, akkor az Attainable speed kb 15200kbps-re áll be, míg ha ezután kihúzom a vonalat a modemből és fél perc múlva visszadugom, akkor 17700kbps-re? Nagyjából minden más paraméter ugyanaz marad (legalábbis a modem gyári webfelületén - amikor ezt próbálgattam, még nem volt kész a fenti programocska, amivel a grafikonokat is össze tudtam volna hasonlíani), csak az elmélet max sebesség nő meg.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés