Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
FireKeeper
nagyúr
válasz Hieronymus #26 üzenetére
ha jól tudom ez az alapja az egész intermittent fasting nevű dolognak (nem hiszem hogy ennek van magyar fordítása ), amikor tudatosan egy szűkebb időablakban viszed be a kalóriádat, pl azzal, hogy nem eszel reggelit, vagy épp vacsorát. ezáltal azokban az idősávokban, mikor "fasting" állapotban vagy (kicsit csúnyán mondva koplalsz), alacsonyan tartod a vércukrot, majd adsz neki egy nagy boost-ot abban a pár órában mikor eszel. amennyiben lehet hinni az internetnek, ez egy egyre népszerűbb módszer, és nem egy pozitív hatása van, a legjelentősebb talán az, hogy sokkal könnyebbé teszi, hogy az ember kalória hiányban legyen hosszú ideig, mivel a rövidebb "evési ciklusban" nagyobbakat kajálhatsz, ezáltal megvan a teltség érzeted, akkor is, ha amúgy 20%-al kevesebb kalóriát eszel mint ami a szinten tartáshoz kéne.
steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 VI || Ultrawide & SFF masterrace || Unofficial and unpaid VXE R1 shill
-
Scholes9
nagyúr
válasz Hieronymus #26 üzenetére
Leírtam miket eszem. Amiket leírtam nem ugrasztják meg a vércukorszintet Nem véletlenül nem 2x esznek a testépítők egy nap. Pont a kevés étkezés. Én egy állandó, normális szinten tartom. Többször mértem mostanában. Hol reggel étkezés előtt, hol napközben étkezés után és mindig 5 mmol/l körül volt, ami tökéletes. Pont emiatt nagyon nem mindegy mit eszünk
Cat: annyit közel sem eszén egyszerre, hogy ilyen gondom legyen
[ Szerkesztve ]
PS5 Pro + PS VR2 <-> XSX <-> 65” S90C
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Hieronymus #156 üzenetére
Oké, átfogalmazom: kérdeztem már többször másokat, hogy éreznek-e valamit a lehelletemen, és mindig negatív volt a válasz
És azért az elég durva lenne, ha annyi aceton lenne valakinek a lehelletébe, hogy az elkezdjen oldani bármit isEladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/
-
Woodslave
félisten
válasz Hieronymus #187 üzenetére
ha sima szalonnát sütök akkor az csak zsír szinte.. Szóval szerinted is felejtős a bacon?
akkor marad hogy csináljak kolbászokat otthon sajnos nem fog menni
[ Szerkesztve ]
"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Hieronymus #246 üzenetére
"Ez nem tűnik elég meggyőző magyarázatnak."
Paradoxonnak hangzik, pedig tényleg ezt mutatják kutatások:
"Secondary causes of NAFLD include nutrition-related complications, such as total parenteral nutrition, rapid weight loss, and intestinal jejunoileal bypass surgery (Table 1)"
Table 1-et érdemes nézni, ott írja, hogy: "Extreme malnutrition". De igen, nyilván nem ez a leggyakoribb ok, hanem a fruktóz. De ha az illető tényleg keton volt, akkor nem tudok mást elképzelni, hogy mitől alakulhatott ki nála (vagy ugye nem volt keton, csak egy csomó zsírt evett).D1Rect
"Ha az ember nyitott füllel jár, és figyeli az élsportolók nyilatkozatait, olykor ott is el lehet csípni, hogy ketot sejtető megnyilvánulásaik vannak."
Bizony LeBron James biztos, hogy ketozik, de ha megnézi az ember, hogy Hosszú Katinka milyen kajákat postol, esélyes hogy ő is, vagy legalábbis paleozik[ Szerkesztve ]
Eladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Hieronymus #252 üzenetére
Napi ajánlott kálium fogyasztás 4700mg, azt ha nem eszik az ember naponta több avokádót nehéz elérni Szívleálláshoz meg 20g káliumot kéne egyben bevenni szájon át, az meg ugye nem az étkezési mennyiség.
Ezen kívül tudsz valamit ami miatt nem ajánlott?Eladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Hieronymus #408 üzenetére
A Helicobacter önmagában kevés a fekély kialakulásához, azon kívül más tényezőnek is fenn kell állnia. Ellenkező esetben az emberek legalább fele gyomorfekélyes lenne (fejlődő országokban 90%-a).
Eladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/
-
joelke HU
senior tag
válasz Hieronymus #453 üzenetére
És a pálmazsírt nagyon sok terméknék felhasználják. Állítólag nem kötelező kiírni a teljes nevét elég ha csak annyit, hogy növényi olaj. Azokban a termékekben amin a csomagolásán ez szerepel azokban benne van. Sokan nyugaton nem szeretik a pálmafák kiírtása miatt.
Egyébként én azért szeretem a kókusz meg a pálmazsírt is, mert nem égnek meg olyan könnyen, jó bennünk sütni és semleges ízzel rendelkeznek.
[ Szerkesztve ]
iPhone SE 2020 (PRODUCT)RED
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Hieronymus #455 üzenetére
A kókuszzsírnak nincs kókusz íze Mint ahogy a vajnak sincs tejíze, vagy a sertészsírnak sincs mondjuk tarja íze. Van egy sajátos íze, de igazából minden olaj / zsírnak van*, max annyira megszoktad már (pl. napraforgó vagy pálmaolaj), hogy nem tűnik fel.
*Kivéve amikor totál alkotórészeire szedik és ténylegesen csak a zsírt kapod, lásd MCT olaj.
Amúgy pálmaolajnak magas az Omega6 tartalma, szóval ha nem is ellenjavalt keton, de ha már van jobb alternatíva, akkor szerintem célszerűbb azt választani (meg ugye igen, a környezetvédelmi szempontok).
[ Szerkesztve ]
Eladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Hieronymus #474 üzenetére
Avokádóolaj: gyors googlizás 1600 Ft / 50ml árat dobott ki, szerintem nem ezzel fogunk fritőzben sütni
Amúgy hasznos a táblázat, disznózsírnál, illetve vajnál mik ezek az értékek? (bár gondolom vaj csalóka amiatt, hogy hamar elkezd megégni)[ Szerkesztve ]
Eladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/
-
Woodslave
félisten
válasz Hieronymus #474 üzenetére
ez alapján akkor a szűz oliva is alkalmasabb lenne mint a kókusz?
Kókuszolaj (a nem hidrogénezett)
Omega-6 és omega-3 aránya nem érzékelhető mennyiség
Omega-3 = 0
Omega-6 = 1%
Omega-9 = 8%
Telített zsírsav = 91%
Füstpont: 232 °C / 450 °F a finomítottnak a szűznek 177[ Szerkesztve ]
"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá
-
Auratech
őstag
válasz Hieronymus #477 üzenetére
A vaj füstölési pontja 150c körüli...
A füstölési pontok:
smoke points
Én nagyon szeretem a kacsa és libazsírt is.
Vajjal keverve bármilyen frissensült utolsó kérgezéséhez kiváló, vagy vaj nélkül is.
A vajat azért szeretem, mert víz és fehérjetartalma miatt picit bepárolja a húst és hamar kérget képez a hús saját fehérjéivel. Szóval finom..
Legtakarékosabban a piacon vett kacsa-, libahájjal jutunk hozzá, ami után jóféle tepertő is a jutalom. Óvatosan kell sütni, hamar megég..
Tilos tejet öntözgetni hozzá sütés közben! Sózni is csak kihűlve.[ Szerkesztve ]
Auratech Field Recording
-
nbg
senior tag
válasz Hieronymus #490 üzenetére
Hat jo, akkor nem foglalkozom vele...
Ujabb kerdes: elektrolit potlast megoldom a korabban linkelt porokkal, de mi a helyzet vitamin fronton? Salatat eszem gezdagon, de ugye a gyumolcsok nagy resze kiesik. Nezzek valami multivitamint esetleg?
[ Szerkesztve ]
I'm not saying there should be a capital punishment for stupidity, but why don't we just take the safety labels off of everything and let the problem solve itself?
-
Woodslave
félisten
válasz Hieronymus #606 üzenetére
a finomított kókuszolajnak nincs íze. Vagy azt mondod hogy akkor az pálmaolaj csak átbaxnak?
én a tojás sütéshez használok, de inkább lassan sütöm.
Meg a csirkemellet nem szűz oliva olajban pácolom és sütöm szintén nem füstölve.
[ Szerkesztve ]
"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá
-
Woodslave
félisten
válasz Hieronymus #608 üzenetére
[link] ez mi akkor?
Szűrt, színtelen, illatmentes kókuszolaj, amely egyaránt felhasználható sütéshez-főzéshez most konkrétan nem ilyet használok de annak semmi íze semmi nem emlékeztet a kókuszra
"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Hieronymus #629 üzenetére
Ah koszi, ezt jo tudni, akkor megprobalom azzal is Nemet terminologiaval kevesbe vagyok kepbe, plusz nemetul se nagyon tudok, szoval kenytelen voltam google forditora hagyatkozni, az meg kremsajtnak forditotta.
Eladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Hieronymus #637 üzenetére
Jah csak a helyi lidl-ben valamiért sosincs Metroban meg 3 kilós kiszerelésben van, amivel eddig úgy voltam, hogy mit kezdjek annyival, erre tegnap kiderült, hogy simán lehet fagyasztani... szóval hétvégén beszerzésre kerül
A recept amúgy tényleg ketos (bár paradicsom ch tartalmával vigyázni kell, de relatív nagy mennyiség azért megehető), csak az a baj, hogy nem bírom megenni a nyers paradicsomot Barátnőmnek (aki amúgy nagy paradicsom rajongó) meg ez a baja velük jelenleg: [link]
Eladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Hieronymus #1017 üzenetére
"Nulla mozgás mellé betol ebédre két adag ételt. Az egyik adag vegetárius, ami gyakran lisztalapú, cukros étel."
Miért jó az ha valaki eszik egy vegetáriánus meg egy (ha jól sejtem) nem vegetáriánus ételt is?Eladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Hieronymus #1020 üzenetére
Sejtettem, erre nehéz értelmes választ adni Mert ha még egyik kaja zerocarb, másik vegán lenne, akkor még el lehetne mondani, hogy vonzódik a szélsőségekhez, és így jobban hangzik mint ha simán dupla adag kaját enne
Eladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Hieronymus #1030 üzenetére
Túlevés alatt azt értem, hogy többet eszik, mint amennyi a szervezet egészségesen tartásához szükséges hosszú távon. Nyilván ha egy kígyónak az az emésztési rendje, hogy egybe lenyel valamit és egy hétig emészti, akkor nála nem túlevés, hiába eszi meg akár a testsúlyát is. Ugyanígy nem túlevés amikor a medve felhízlalja magát a tél előtt, mert ha nem tenné belepusztulna. Túlevés az, amikor valaki vagy valami annyit eszik amit nem indokol semmilyen túlélési szükséglet. Ilyen pedig tipikusan akkor történik ha olyan dolgot fogyaszt ami nem az ő eredeti tápláléka, vagy olyan arányban fogyaszt ami nem egyezik meg az eredeti táplálék arányával.
"Ha megnézed a haszon állatokat, naponta többször kapnak élelmet. Lényegtelen, hogy éhesek vagy sem. Idővel persze rászoknak a ritmusra és el kezdenek hízni."
Nem az a lényeg, hogy hányszor és mennyi élelmet kapnak, hanem hogy mit. Nem tudsz marhát fűvel felhízlalni, csak gabonával. Sertést se tudsz makkal, gombával, férgekkel, gyökerekkel (természetes tápláléka) felhízlalni csak gabonával, kukoricával. Ugyanez igaz libára vagy más baromfira is pl. De felsorolhatnék csomó házikedvencként tartott állatot is, pl. hörcsög vagy tengerimalac, amiknél az etetés azt jelenti, hogy folyamatosan legyen előttük kaja és nem híznak el tőle. Amitől elhíznak az a *dobpergés* magas cukortartalmú gyümölcsök és zöldségek (pl. sárgarépa, amit nyúlnak se szabadna adni hiába a sztereotípia).De könnyű ezt kipróbálni embernél is: edd tele magad bármilyen kajával, majd próbálj meg utána zsíros-proteindús ételt (mondjuk sült kolbászt) letuszkolni. Valószínűleg pár falatnál több nem fog lemenni. Majd próbálj megennyi ugyanennyi kalóriányi édes süteményt. Valószínűleg nem lesz vele gond (kivéve persze ha valaki nem szereti az édeset, de esélyesen olyankor meg a sós sütemény csúszna le hasonlóan. Vagy mondjuk sör)
A kiegyensúlyozott és optimális étkezésről, azt gondolom, hogy fogalmunk sincs. Egy eszkimónak és .japán őslakosnak nem lehet azonos az optimális élelmiszere. A katogén japánnak kevesebb jövője van, mint a katogén eszkimónak.
Nincs bizonyíték arra, hogy lenne ilyen szinten érdemi különbség a népcsoportok között, semmi sem támasztja alá ezt. De azt gondolom, hogy ha lenne is, akkor is jobban járna egy japán a ketogén étrenddel, mint a jelenlegi nyugati étrend ajánlással (ami nyilván nem egyezik meg a hagyományos japán konyhával).[ Szerkesztve ]
Eladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Hieronymus #1036 üzenetére
Én inkább azt mondanám, hogy a szénhidrát eteti magát Ha cukor vagy keményítő jelentős mértékben van a kajában, akkor az az éhség és jóllakottság érzet egyszerűen nem működik jól. Lásd chips, lásd sütik nagy része (ugye azokban a krém általában zsíros).
Eladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/
-
Teasüti
nagyúr
válasz Hieronymus #1053 üzenetére
És mit mond az orvos a finomított szénhidrát és koleszterin kapcsolatáról?
Nem fogok forrásokat megjelölni, annyira nem mentem bele a koleszterin témába - engem nem érint -, csak éppen érintettem a ketó kapcsán. De amennyire én tudom az érfalakra nem "rakódik ki" csak úgy a koleszterin, tehát nem ez az ok, hanem ez az okozat: az érfalakon keletkező sérüléseket "foltozza be". Ez egy olyan folyamat, mint a bőr hegesedése. Persze gyulladással jár, aminek a mértéke a nem mindegy. Ha nagy mértékű és kiterjedt a gyulladás, akkor jelent kockázatot.
És ahogy én értesültem az egész folyamat kiváltó oka pedig a finomított szénhidrát.
Mégpedig mert ha jól értem, akkor ebből más minőségű - kisebb méretű - koleszterin molekulák keletkeznek, amik irritálják a szervezetet.
Erre vonatkozóan mit lehet tudni az orvos elmondása szerint?
Amennyire én tudom az LDL koleszterint és a trigliceridet még a hagyományos nézetek szerint is a finomított szénhidrátokkal hozzák összefüggésbe.[ Szerkesztve ]
-
Woodslave
félisten
válasz Hieronymus #1053 üzenetére
Én csak azt tudom hogy tojás bacon reggelivel 6.5 vagy 6.2 nem emlékszem pontosan egy hónap tojás bacon nélkül 5.4... A rossz koleszterinem magasabb volt trig es hdl magas nem tudom most megmondani az arányt. Ettől függetlenül most megint eszek tojást...
Attól mert beraktam én sem hiszek a mostani konvencionális orvosi koleszterin elméletben. Legutóbb amit olvastam már nem is az ldl hanem az apo A molekulák száma mutatja a kockázatot.
"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá
-
Teasüti
nagyúr
válasz Hieronymus #1161 üzenetére
A vércukorszinted stabilizálódik ketó alatt.
Viszont amíg van inzulin a véredben, addig nem termelsz glukagont.
Az inzulin és glukagon két ellentétes hatású hormon, az első a raktározásért felel - a témához kapcsolódó szűk értelemben - és magas vércukorszint esetén termelődik, a második ellenkezőleg: alacsony vércukorszint esetén termelődik és a zsírégetést szabályozza.
Amíg nincs glukagon, addig nincs zsírégetés. Pont.(#1165) psyche
Nem egyértelmű? A raboknak se izmuk, se zsírjuk nem volt. Nem egyik vagy a másik. Egyik se. Örültek ha éltek.Mi az, h ők másik kategória? Ők nem emberek? Te nem tudod mi az a "fal" és hogy ilyenkor mi játszódik le a szervezetben? Nézz utána! Addig csak meddő vitát folytatsz.
(#1162) psyche
Mert inaktívak és a szervezet nem tart fent az indokoltnál nagyobb vázizomzatot. És ha nem esznek, akkor nincs fehérje bevitelük. Azt meg vhonnan pótolni kell.
Ha éhezik a szervezet, akkor 75% zsírból 25% izomból fedezi a szükségletet. Egy átlagos embernél.
Ketónál ez ugye ennél jóval kedvezőbb.
A szervezet jóval komplexebb annál, mint hogy szisztematikusan végigmenjen egy ilyen egyszerű listán.
Az a lista nem azt jelenti, hogy 100% alkoholt éget először, majd 100% szénhidrátot. Mindig vegyesen, csak az arányok tolódnak el.
Ahogy megtanulhattad már testépítésben is, hogy átlagos étrenden is a zsír- és ch égetés többféle arányban történik, amire a pulzusszám nagy hatással van (zsírégető tartomány megvan??). Alacsonyabb intenzitással és így alacsonyabb pulzussal nagyobb arányban égetsz zsírt, hisz az 1. típusú izomszövet zsírból nyeri az energiát. Nagyobb pulzusszámok esetén ez az arány jobban eltolódik a ch felé, hisz aktiválódnak a 2a típusú izomszöveteid, amik ch-val és zsírral is tudnak táplálkozni. A nagy erőkifejtésekhez a 2b típusú izomszövet anaerobic módban dolgozik és ch-val működik.
De ezek csak arányok, hisz minden tartományban égetsz zsírt is és ch-t is vegyesen (átlag étrenden).
A pontos arányokat nem tudom fejből, de vmi olyasmi rémlik, hogy HIIT esetén kb 50-50% arányban ég a zsír és ch. Alacsony intenzitáson meg vmi 70-80%-ban zsír, de erre a számra nem vennék mérget. Ebből azt kell látni, hogy a zsír kb ugyanolyan mértékben ég alacsony és magas intenzitáson is, csak magas intenzitásnál ehhez több ch adódik hozzá - ugye több kalóriát is égetsz HIIT-tel, mint egy laza kocogással.
Lista ide vagy oda...[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz Hieronymus #1186 üzenetére
Hát ezt otthon nem sokan fogják számolni. Honnan a fenéből vegyem a testzsír és izomtömeg százalékokat?
-
válasz Hieronymus #1186 üzenetére
BMI helyett én testzsír százalékot szoktam mérni a mérőszalagos módszerrel, BVI-ről még nem is hallottam.
Testzsír százalékra kb belőhető mi az egészséges mennyiség, de van ilyen izomtömegre is? Izomtömeget hogy lehet mérni v. kiszámolni, ha nem azzal a mérleggel? Nem tudom mennyire pontos az a mérleg, állítólag a BIA-s mérés nem az igazi.
-
tlac
nagyúr
válasz Hieronymus #1188 üzenetére
az ilyen egyszerű mérlegek is kb. csak saccolnak
-
szuszinho
őstag
válasz Hieronymus #1188 üzenetére
Persze...
-
Bei81
csendes tag
válasz Hieronymus #1204 üzenetére
Félreértettél. A testzsír mérésnél más más eredményt ad, ha más aktivitási szintet állítasz be. Viszont a testzsír adott pillanatban állandó, ahogy a súly is. Olyan nincs, hogy ha aktívabb vagy, akkor most 23%, ha kevés a mozgás akkor meg 35% (ugyanabban a pillanatban mérve, csak a beállítást változtatva)
-
Teasüti
nagyúr
válasz Hieronymus #1210 üzenetére
Nem ittam alkoholt vagy egy éve. Szerintem beleszagolnék és mehetnék rögtön arccal a wc-re.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Hieronymus #1247 üzenetére
A kenyér az erősen a szőlőcukorhoz áll közel glikémiás index terén.
Eladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/
-
margithid
veterán
válasz Hieronymus #1337 üzenetére
Én is zabot eszek főleg ch gyanánt!
Én ledarálom, kb annyit amennyi púpozva belefér egy kávédarálóba.
Darálok lenmagot is, a zabot holland kakaóval darálom le, összekeverem tejjel, rakok bele folyékony édesítőszert (0 ch-s) esetleg kókuszreszeléket és tök finom!
Ajánlom mindenkinek. Lehet variálni is, dióval, mogyoróval, esetleg a kakaót elhagyva aszalt gyümölcsökkel.
Évek óta ezt reggelizem!
A tejet érzem egyedül, hogy el kellene hagyni belőle, de vizzel nem jön be... Mandulatej meg társai eszeveszett drágák. -
margithid
veterán
válasz Hieronymus #1344 üzenetére
Én sem eszem sokat belőle.
De a zab alapvetően lassan felszivódó ch, igy talán annyira nem számít az, hogy darálom.
Aprószeműt veszek. Nem tudom mennyit ehetek meg, de vannak ezek a bosch kávédarálók, na azt jól megpúpozom és annyit. Szerintem nem lehet sok.
De a tej zavar, nem is a zab -
válasz Hieronymus #1358 üzenetére
Én úgy tudom nincs igazán jelentősége a gyakoriságnak a testsúlyra, kb mindegy. Napi 10x150 kalóriával ugyanott vagyunk mint 1x1500-al.
-
Teasüti
nagyúr
válasz Hieronymus #1462 üzenetére
Nem a biológiát tagadom, hisz mint gyakorló időszakos böjtölő nagyjából képben vagyok milyen folyamatok játszódnak le a testben tápanyagmegvonás esetén (ami nem egyenlő a "csak egy valamit eszek" kúrákkal). Azt mondom azokat a mondvacsinált diétákat kellene sorban betiltani, amikből terméket csinálnak és vmi "fogyasztószert" forgalmaznak az alap - még akár működő - koncepció mellé. Tipikusan ezeket szokták eladni a bűvös Méregtelenítés® varázsszóval. Az egyszerűség kedvéért én betíltanék mindent, aminél el akarnak nekem adni vmit.
Amúgy emberek nem betegségek miatt szoktak általában fogyókúrázni. Ezt a részét hagyjuk is inkább, nem erről volt szó!
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz Hieronymus #1541 üzenetére
Mesélhetnél egy kicsit a tejiparról, ha jobban belelátsz a dolgok mögé, mint mi!
Engem a biológiai és kémiai szennyezőanyagok érdekelnének, ha van erről infód.[ Szerkesztve ]
-
válasz Hieronymus #1549 üzenetére
A natúr joghurtba nem tesznek pluszba cukrot, attól is natúr. Az összetevők között fel kellene tüntetni az ilyen cukrot. Ami a tápérték táblázaton van cukor az a tej természetes cukortartalma miatt van.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Hieronymus #1557 üzenetére
4,2 meg 4,4 is hihető. Ahogy a sajtokat se, a joghurtokat se erjesztik már meg normálisan, hogy hamarabb ki lehessen pakolni a boltok polcaira. A 6g mondjuk tényleg hozzáadott cukor kell hogy legyen. Mondjuk ha jól értem az valami zsírszegény joghurt (mondjuk a joghurtot hogy minek még tovább zsírtalanítani... ) és szinte az összes zsírszegény termék hozzáadott cukrot tartalmaz, mert valamivel helyettesíteni kell a kivett zsírt, hogy maradjon valami íze (szinte az összes zsírszegény termék magasabb ch tartalmú, mint a "normális").
Eladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/
-
psyche
csendes tag
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Hieronymus #1569 üzenetére
Önmagában a magas HDL nem. A magas HDL és alacsony trig ami számít. Alapvetően a low carb emeli a HDL-t és csökkenti a Trig-et. Igen, közben LDL is megemelkedik, de LDL-nél nem a mennyiség az igazán fontos, hanem hogy milyen LDL molekula. Ha jó a trig / hdl arány, akkor LDL-ből is "jók" lesznek kutatások alapján (lásd lentebb). Zöldségeknek ehhez nem nagyon van köze.
Továbbá nincs olyan kutatás ami egyértelműen igazolni tudná a teljes koleszterinszint negatív hatását.psyche:
Szerintem a feldolgozott élelmiszerek csökkentésével tudsz a legtöbbet tenni, de mégegyszer, low carb elején gyakorlatilag mindenkinek megemelkedik a koleszterin szintje, ezért se javasolják a túl kora vérkép vizsgálatot. Illetve alapból ha fogy valaki akkor megemelkedik a koleszterin szintje.Eladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Hieronymus #1572 üzenetére
Az emberi szervezet napi szinten 800-1200mg koleszterint termel, a mennyiség függ attól, hogy mennyi a bevitt mennyiség (értsd: ha több koleszterint tud felvenni a szervezet, akkor kevesebb koleszterint termel). Tehát ha növényi rostokkal megakadályozod a koleszterint felszívódását, azzal csak annyit érsz el, hogy többet fog termelni a szervezet.
Egyébként emellé tipikus étrenden kb. 300-500mg koleszterint viszünk be. Keton legyen ennek a duplája (600-1000mg), akkor is még bőven fog termelni a szervezet.Ráadásul a megevett koleszterin több, mint fele koleszterint-észter, amit nem preferál a szervezet, mivel előbb át kell alakítani ahhoz, hogy felhasználja. Figyelembe véve, hogy az epe lényegében koleszterin-észterből áll, az emésztőrendszerben található koleszterin-észter 85% "saját termelés". Ennek egy kis részét forgatja csak vissza a szervezet.
Tehát ott tartunk, a megevett koleszterin max fele lesz az amit fel is tud venni és használni a szervezet.Továbbá a koleszterin felszívása nem automatikus folyamat, hanem szabályozórendszer végzi:
Bár a NPC1L1 "kapu" automatikusan felvesz minden nem észterizált koleszterint, a ABCG5/G8 ki is rakja őket, ha többet vett már fel a szervezet, mint amire szüksége van.
Tehát ha a szervezet jól működik, akkor nem fog több koleszterint felvenni amire szüksége van.Emellett a szervezetben 30.000-40.000mg koleszterin van állandóan, hormonokban, sejtmembránban (tömegre nézve minden sejt 33%-a koleszterin, agy száraz anyagának kb. 75%-a koleszterin), epében, stb. A lenti vérkép alapján 4 mmol/l (154mg/dl) "középérték" helyett 6.6 mmol/l (255mg/dl) van a vérében. Teljes vérmennyiségre nézve ezek 7700mg és 12750mg, teljes koleszterinmennyiséghez viszonyítva 19% és 31%-ot jelent, tehát 11% eltérés.
Továbbá a kérdés, hogy ez a 5050mg többlet azért jött össze mert bevitt naponta 300-500mg koleszterint (ugye duplázott keto lefelezve, mert nem veszi fel a szervezet), miközben termelt 800-1200mg-ot VAGY mert a fogyás miatt és a keto adaptáció miatt a szervezetben olyan folyamatok zajlanok ami miatt nagyobb koleszterin transzportációra van szükség a szervezetben?
Egyébként egyetlen koleszterin csökkentőt találtam gyors kereséssel ami a felszívódást akadályozza ([link]), de az is a NPC1L1 proteint gátolja csak (magyarul: kevesebbet fog beengedni, de figyelembe véve a fenti ábrát, ez csak annyit jelent, hogy a ABCG5/G8 kevesebbet fog kiengedni... ). Egyékbént eléggé vitatják is róla, hogy ér-e valamit vagy sem: "While ezetimibe reduces LDL cholesterol, it has not been shown to affect outcomes such as risk of death or major cardiovascular event like heart attack or stroke.[7] Its effectiveness in reducing atherosclerosis in clinical trials has been inconsistent." ([link]).
Valahol vicces amúgy, hogy bár több gyógyszer is van amik tudnak LDL szintet csökkenteni a vérben, de mégse tudják róluk egyértelműen bebizonyítani, hogy hatásosak az érrendszeri megbetegedések ellen. Erre nem az a konklúzió, hogy lehet akkor nem is az LDL a probléma itt, hanem hogy fejlesszünk másikatEladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/
-
paleinho
senior tag
válasz Hieronymus #1605 üzenetére
Manapság már nem hidrogénezik az olajakat a margarin készítése során, azt hiszem 2006 óta, elsősorban a transzzsírok miatt. Azt hiszem száraz elválasztásnak hívják az egyik jelenleg használt eljárást, gyakorlatilag felmelegítik az olajat , vagy olaj keveréket, majd gyorsan visszahűtik, a korábban kristályosodó, megszilárduló részeket elválasztják a még folyékony résztől. Ez tisztán mechanikai eljárás, mint vajnál a köpülés. Hogy melyik gyártó milyen eljárást használ, nem tudom, nyilván, az olcsóbb megoldásokat preferálják.
Ettől függetlenül a margarin egy többszörösen feldolgozott, finomított élelmiszer, hiszen már az alapanyag, növényi olaj is finomított. -
válasz Hieronymus #1605 üzenetére
Egészségi szempontból mindegyiknek van előnye-hátránya. Hogy számodra melyik jobb, az aktuális egészségi állapotodtól és az egyéb kajáidtól függ.
-
válasz Hieronymus #1609 üzenetére
Kevesebb benn a telített zsír. Tegyük fel neked magas a koleszterined, érelmeszesedésed is van, jórészt állati zsírokat fogyasztasz emberes mennyiségben (sok telített zsír), akkor neked a margarin a jobb választás.
Egyébként ha mégis a vajnál maradsz, akkor a vajas kenyér mellé hamarabb kapsz egy ilyet:
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Hieronymus #1609 üzenetére
Kókuszolaj miben jobb a vajnál? Vagy csak amiatt, hogy növényi eredetű?
Eladó Kinu M47 Simplicity: https://hardverapro.hu/apro/kinu_m47_simplicity_2/
-
válasz Hieronymus #1612 üzenetére
A margarin egy (kenhető) növényi olaj. Ma már nem sokkal egészségtelen a folyékony megfelelőinél. Ha te sok növényi olajat használsz, akkor nálad az omega 6 lehet sok. Talán az omega 3-6 arány sem jó. Eszel zsíros húsu halakat?
Ez esetben neked tényleg a vaj a jobb.
-
Teasüti
nagyúr
válasz Hieronymus #1612 üzenetére
Javíts ki ha tévedek, de az étolajat nem kémiai eljárással vonják ki napraforgóból, olívából és repcéből?
A sajtolás után hátramaradt hulladékból savval, ha minden igaz.
Vagyis ez egy többszörösen feldolgozott és finomított olaj.
Én emberi fogyasztásra nem találom alkalmasnak.Avokádó olajjal mi a gond? Szerintem semleges íze van, én használom serpenyőben való sütésre épp úgy, ahogy főzésre. De salátára is. Szerintem jó anyag.
MÁS
Amúgy ahogy nézem eléggé filozófiai kérdést csináltok a feldolgozott élelmiszer definíciójából.
Szerintem így helyes: az "iparilag feldolgozott" élelmiszerek kerülendők. A házilag és kisüzemileg feldolgozott élelmiszerek volnának ideálisak emberi fogyasztásra. Elvégre egy hagyományos füstölés, tartósítás is feldolgozás. Viszont nekem nem ez jut eszembe mikor szóba kerül ez a fogalom.[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz Hieronymus #1636 üzenetére
Jó volt olvasni, köszi!
Nyilván én a tizedét nem tudom úgy visszaadni annak, amiket csak hallottam. -
válasz Hieronymus #1663 üzenetére
Az étrendjük alapvetően helyi nyers zöldségekből és gyümölcsökből, tengeri halakból és kókuszból áll. Ez összességében 70% szénhidrátból, 10% fehérjéből és 20% zsírból áll. A szénhidrátok alacsony ill. közepes glikémiás indexű zöldségekből, gyümölcsökből származnak, gabonafogyasztás minimális, illetve nem fogyasztanak hozzáadott cukrokat tartalmazó élelmiszereket. A fehérjefogyasztás főként a halból származik, minimális baromfihúst esznek. A zsírok két fő forrása a hal és a kókusz, a telített zsírsavak többnyire középhosszú zsírsavakból állnak (MCT), viszont a halak miatt magas az omega-3 fogyasztás. Amit érdemes még kiemelni, hogy a népesség fizikailag igen aktív.
Kitava: Wrapping it Up
High Carb PaleoInnen vettem, van ott szó az inuitokról is, a források a cikk alján.
-
psyche
csendes tag
válasz Hieronymus #1735 üzenetére
Még ez sem?
https://bevasarlas.tesco.hu/groceries/hu-HU/products/2004120484511
De ez talán még érdekesebb:
https://bevasarlas.tesco.hu/groceries/hu-HU/products/2004008125947
Ezeket már rég nem hidrogénezik.
Nincs összefüggés egy anyag természetes vagy mesterséges volta, valamint hasznos vagy káros tulajdonságai között sem.
Én eddig sok helyen azt olvastam, hogy az állati eredetű, sok telített zsírsavat tartalmazó élelmiszerek, így a vaj túlzott fogyasztása is emelik az LDL- koleszterinszintet.
http://www.urbanlegends.hu/2012/03/vaj_vagy_margarin/
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hibátlan - GIGABYTE Z370 HD3 LGA1151v2 alaplap + Windows 11 Pro digitális licensz
- Hibátlan - INTEL Core i7-8700 LGA1151v2 dobozos CPU processzor
- Szép Tervező Vágó Dell Precision 5530 Laptop -80% 15,6" i9-8950HK 32/512 QUADRO P2000 4GB FHD IPS
- Apple Iphone 13 Pro - 256 GB (Space Grey)
- Komplett fénytechnika (Robotlámpa, stroboszkóp, vezérlő, állvány)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest