Hirdetés

2024. május 19., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#3095) Cathfaern válasza pilóta (#3091) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Én is kb. ugyanezt akartam leírni, de rákerestem és rájöttem, hogy tévedek :) Tofu alapvetően nem fermentált (bár létezik fermentált verziója is), illetve szója tejet kb. 17 század óta rendszeresen fogyasztanak Kínában. Másik oldalról megjegyezném, hogy nyugati népességhez képest az ázsiai népesség szignifikánsan alacsonyabb, ami drasztikusan megváltoznak indult amikor a nyugati hatás elkezdte érni ezeket a térségeket a II. VH után, és íg az étrendet is (pl. japán és korea: [link] ). Szóval attól hogy valami ázsiában elterjedt és népszerű, még nem biztos, hogy egészséges és jó a szervezetnek. Az már csak személyes vélemény, de szerintem a kínai / japán / koreai népek nem azért élnek sokáig, mert azt eszik amit, hanem annak ellenére. Plusz ott van ellenpéldának Hong Kong, világ egyik legnagyobb húsfogyasztásával és legmagasabb várható élettartamával :)

Abban viszont egyetértek, hogy azért kerül bele mindenbe a szója, mert egyszerűen olcsó. TIpikusan húspótlónak használják, tehát felvágottak és egyéb húskészítményekbe kerül bele a szójaliszt (főleg mióta "gluténérzékenység" divat lett és jobban el lehet adni mindent ha rá van írva, hogy "gluténmentes"). Nem igazán látom, miért lenne versenyben a tejfehérjével, tudtommal szójából nem is csinálnak protein táplálékkiegészítőket, ha vegán proteinpor, akkor szinte mindig borsófehérje van benne.

Hieronymus:
Azt hiszem a Natto lesz az :) Amennyire tudom nagyon megosztó hazájában is, van aki nem hajlandó közelébe se menni, van aki viszont tényleg szívesen fogyasztja és kifejezetten élvezi a ragacsos állagát. Viszont tele van vitaminnal, ráadásul tipikusan olyan dolgokkal ami egyébként növényi ételekben nem található meg (pl. nagyon magas a K2 tartalma). Szóval meglepően egészséges kaja :)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.