Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- BerserkGuts: 9800X3D Hitvallás, Dogma megcáfolása egy RTX5080+12600K-val
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- balojazz: Szódakészítés üzembiztosan és olcsón! Figyelem, csak hardcore szódázóknak!
Új hozzászólás Aktív témák
-
perempe
veterán
nem azokkal reklámozzák a Mozart-golyót és a hasonló édességeket, akik eszik. tegnap a vonaton szemben ült velem egy ötvenes, mázsa feletti nő. fél liter kommersz teán, péksüteményen kívül betermelt 2 Mozart-golyót Füzesabonyig.
aki követi a topik ajánlásait, annak nincs szüksége hasonlókra, jól bírja kaja nélkül.
-
Üdv!
Van valami cég ami egész napos ketogén étrendet szállít házhoz? Mint a Teletál meg a többi.
-
fila
senior tag
válasz
perempe
üzenetére
a küldöldi tej/sajt termékek világpiaci ára nagyot bukott az elmúlt pár hónapban,
ezért csökkentette az import vaj árát a lidl/aldi, árrés meg tavaly márciustól maximalizáltén speciel jobban szeretem a magyar vajat, azok ára sajna nem követte az importét/vagy nem jó helyre járok vásárolni és nem látom
-
perempe
veterán
Egy hete vettem észre, hogy az árstop miatt megfizethető a vaj.
Lidl 250g 456Ft, de a többi is hasonló árban lehet, erre lehet alapozni. -
Land
veterán
Üdv!
Kálium-citrátot (vagy amit érdemes) vennék napi kálium pótlásra. Van bevált készítmény itthonról? Tegnap kezdtem a ketót és így is míg megjönne a készítmény kálium hiányos napjaim lesznek. Köszi!
-
perempe
veterán
Pár órája megettem egy banánt, valószínűleg hónapokkal előtte ettem gyümölcsöt. Újra éhes lettem, ez valami borzasztó. Zöldséget semmi pénzért nem ennék, vissza a carnivore + tengeri só kombóra.
-
teppik_amon
tag
TeCsőn ez a srác újabban sokat foglalkozik az evés, inzulin, böjtölés és a ketogén étrend témájával: [link] Hosszú videók, de ezek hatására elkezdtem az időablakos evést, amiből meglepően gyorsan átestem a napi 1x -i evésbe. Innen már csak 1 lépés lenne hogy ne krumpli/rizs legyen a köret és meg is érkeztem a ketogén étrendhez, ha jól selytem.
Témára feliratkoztam, jövök olvasgatni.
(5 hét -12 kg idáig és nem érzem hogy nagyon szenvednék.) -
Cathfaern
nagyúr
"na és ha az a ketó állati eredetű zsírokkal van összerakva, úgy szerinted hogy nézne ki az összehasonlítás?"
Továbbra is azt gondolom, hogy nincs olyan ember számára szükséges tápanyag, ami csak növényekből lenne beszerezhető. Továbbá minden növény tartalmaz olyan anyagokat, amik negatívan befolyásolják az emberi szervezet működését. Nyilván itt genetika közrejátszik és valaki jobban, valaki kevésbé tudja ezeket tolerálni. De szerintem mindenkinek hatékonyabban működik a rendszere nélkülük.Szóval igen, jelenlegi felfogásom szerint továbbra is az állati alapú (vagy kizárólag állati eredetű ételeket tartalmazó) keto a legegészségesebb. Amire nem tudok okosat mondani, hogy a tenyésztett állatok relatív magas linolsav tartalma mennyire okoz vagy nem okoz problémát. De figyelembe véve, hogy amúgy se praktikus baromfizsíron ketozni, Magyarországon jó eséllyel rendben lesz az ember (de pl. USA-ban sertések jelentős mennyiségben kapnak szóját).
Én személy szerint mióta carnivore-ral kísérleteztem kerülök minden növényi olajat (pedig akkor még nem voltam képben a linolsav problémakörrel), és baromfit amúgy is csak alkalmanként eszek. Magvakat se eszek, de annak az volt a kiinduló oka, hogy tudom hogy végtelen mennyiségben tudom magamba tömni őket (lehet pont a linolsav a magyarázat erre
). -
Cathfaern
nagyúr
Gondolom ez a kérdés nekem szólt, mert az idézet tőlem van

Alapvetően a linolsavval van a probléma, ami jelentős részét adja az omega-6 zsírsavaknak, ami a jelentős részét adja a többszörösen telítetlen zsírsavaknak (polyunsaturated fatty acid - PUFA). Olcsó, és ezért legtöbb termékben használt, illetve főzéskor tipikusan használt növényi olajok zsírtartalmának jelentős részét pedig többszörösen telítetlen zsírsavak adják. Szóval így érünk el a lentebbi kicsit leegyszerűsített állításhoz. De persze még ez is egyszerűsítés, mert bizonyos növényi olajok nem tartalmaznak olyan sok PUFA-t, pl. olíva olaj, avokádó olaj nem tartalmaz sokat, kókuszolaj meg szinte egyáltalán nem tartalmaz. Cserébe napraforgó olaj majdnem 70%-a, kukorica olaj majdnem 50%, repceolaj majdnem 30%-a. Állati eredetű zsírok PUFA tartalma egy kicsit bonyolultabb, lásd lentebb.
Nyilván akkor a kérdés, hogy mi a probléma a linolsavval. Ez önmagában egy legalább akkor kör, mint az egész keto / low-carb vonal, szóval csak nagyon leegyszerűsítve:
Tanulmányok azt mutatják, hogy a linolsav bizonyos mennyiség fölött hasonlóan kártékony a szervezet számára, mint a cukor.
Csak amíg a szénhidrát a vércukorháztartást és az inzulint borítja meg*, addig a linolsav a zsírsejteknek ártalmas. Megakadályozza a zsírsejtek normális működését, amitől egyrészt a bennük tárolt energia nehezebben érhető el, illetve sérülést is okoz bennük, ami akár a sejt pusztulását okozhatja, aminek a szervezet elébemegy sejtbontással, ami pedig gyulladást (és általános terhelést) okoz. Ez hasonlóan a magas inzulinszinthez elég széles körűen képes ártani a szervezetnek. Összefüggésbe hozzák az elhízással (pl. egereknél ugyanannyi kalória elfogyasztása mellett magas PUFA tartalmú tápot kapók jobban elhíztak), érelmeszedéssel, de rákkal is (pl. melldagant körül gyakoribbak a "linolsav-sérült" zsírszövetek). Valószínűsíthető, hogy növeli az étvágyat, és hozzájárul a béláteresztés fokozásához, és így sokféle emésztőrendszeri betegséghez.
És alapvetően a linolsav abszolút értéke a probléma, nem az omega-3 / omega-6 arány. Igaz vannak tanulmányok amik alapján az omega-3 valamennyi védelmet nyújt az linolsav negatív hatásai ellen, viszont a legtöbb omega-3 forrás egyben magas omega-6 forrás is, szóval olajat a tűzre (és nem, halak nem jó omega-3 forrás, egyrészt minimális a zsírtartalmuk, másrészt sajnos az összes halnak magas a nehézfém tartalma, ami több problémát okoz, mint amin az omega-3 segíteni tudna).* Ugye közvetlenül a magas vércukor ami roncsolja a szöveteket, és ez okozza a legtöbb tipikus mellékhatását a cukorbetegségnek, lásd idegkárosodás, lassú sebgyógyulás, stb. Viszont a magas inzulinszint a teljes emésztési és energiaháztartási folyamatba beleszól, de befolyásolja a vese, máj és agy működését is. Szóval krónikusan magas inzulinszint rendszerszintű problémákat okoz.
De linolsav képes inzulinrezisztanciát is okozni (lásd előbbi egeres tanulmány). Ez önmagában is érdekes, mert ahogy korábban többször linkeltem a kedvenc képem: [link], természeti népeket megnézve nem lehet önmagában a szénhidrát ősellenség, mert bőven vannak akik magas szénhidrátos étrenden egészségesek és nem lesznek cukorbetegek. Sőt, az ismert és feljegyzett természeti népek étrendjei nagy része közelebb áll az alacsony zsírhoz, mint a ketóhoz (lásd pl.: [link]). De nyilván itt hozzátenném, hogy az összes ilyen feljegyzés legjobb esetben is az elmúlt1-2 ezer (de inkább pár száz) évből van, évezredekkel az evolúciós környezet (megafauna) eltűnése után, így nem túl releváns arra, hogy evolúciós léptékekkel nézve mit evett a homo sapiens. De arra elég, hogy bizonyítsa, hogy emberek generációkon keresztül képesek magas szénhidrát alacsony zsír mellett, alapvetően egészségesen, élni.
De persze alacsony ch segít mindenféle vércukorproblémán (leszámítva az egyes típusú cukorbetegséget), és van némi (de nem minden mást kizáró) evolúciós bizonyíték, hogy közelebb áll a homo sapiens természetes táplálkozásához. Ettől még valahogy meg kell magyarázni, hogy egyáltalán hogy alakul ki az inzulinrezisztencia. Egyes elméletek szerint a linolsav fogyasztás a magyarázat, és ez esetben egy átlagos keto csak azért segít, mert amúgy keto segít karbantartani az inzulinszintet (de nem oldja meg az alapproblémát). Az egy külön történet, hogy tipikusan keto alatt jó eséllyel a zsírbevitel nagyobb része lesz állati eredetű (majonézt leszámítva növényi olajok tömény fogyasztása nem túl nagy élmény), carnivore esetén meg értelmeszerűen növényi olajok kizárva, tehát önmagában csökkenhet a linolsav bevitel (és így mégis megoldja az alapproblémát is).De itt jön be amit írtam, hogy nem feltétlenül: ha keto zsírbevitel nagy része például napraforgó olaj alapú majonézből jön, akkor sokkal nagyobb mennyiségű linolsav kerül be a szervezetbe, mint normál esetben. Vércukor háztartás ez esetben is rendben lesz, viszont általános egészség jelenlegi felfogásom szerint rosszabb lesz.
A magas ch - alacsony zsír étrend azzal hidalja át ezt a problémát, hogy mivel az összzsírfogyasztás minimális, így kényszerűen a linolsav fogyasztás is minimális lesz. És bár ahogy írtam továbbra is a keto mellett állok, mint "fő" étrend, nem ignorálhatom se azokat a népcsoportokat akik magas ch-n egészségesek, se azokat a modern egyedi eseteket akik magas ch-n egészségesek (és soványak és nem betegek).
De ahogy ketonal se mindegy mit eszel, magas ch - alacsony zsír étrendnek is vannak egészségesebb és kevésbé egészséges változatai. Például valószínűleg ahogy ketonál, itt is célszerű proteint közepes keretek között tartani: ellentétben a legtöbb húsevő állattal, az ember elég korlátozottan tudja a proteint felhasználni energiaforrásként (lásd "rabbit starvation"), illetve korlátozottan tudja a proteinbontás melléktermékeit feldolgozni/kiüríteni.
És tegyük hozzá, hogy az alacsony zsír tényleg alacsonyat jelent (<10% az összekalóriának), ami legalább olyan nehéz, mint az alacsony szénhidrát. Pl. ketón egy rendes "magyaros" pörkölt határeset a sok hagyma és paprika miatt, de ugyanúgy határeset magas ch alacsony zsír étrenden a zsírtartalma miatt. Hasonlóan legtöbb tejtermék (pl. sajtok) is problémások alacsony zsír mellett. Legtöbb étel relatív száraz lesz (ugye húsokból is csak száraz jöhet szóba, zsíros tészták, mint croissant is kizárva), és a legtöbb szósz (amivel az ember szeret nyakonönteni mindent, legyen az hús vagy zöldség, saláta) zsír/olaj alapú. Értelemszerűen semmi zsírban sütött, panírozott dolog nem jöhet szóba. De nyilván ahogy ketot is, ezt is össze lehet hozni hosszú távon tarthatóra. De legalább annyi mindent kizár, és legalább annyi étrendi változtatást követel, mint a keto.Linolsav egyébként annyiból nehezebb kérdéskör, mint a szénhidrát, hogy ez esetben tényleg "az vagy amit megeszel": linolsav beépül a zsírsejtekbe, ahonnan folyamatosan bekerül a véráramba (közfelfogással ellentétben a zsírsejtek nem statikus dolgok, folyamatosan adnak le és vesznek fel zsírt). Tehát ha elhízott valaki, és sok linolsavat fogyasztott, akkor ha le is csökkenti a linolsav bevitelt, akkor is még akár évekig a szervezet számára olyan lesz, mint ha fogyasztaná, mert a véráramba ugyanúgy bekerül a zsírsejtekből. Emiatt nehezebb is az alacsony linolsav tartalmú étrend hatásaival kísérletezni, mert nem tudsz egyszerűen csak váltani, mint keto esetén.
És itt visszautalnék a bevezetőben írtakra: ez nem csak ránk igaz, hanem állatokra is. Minél több linolsavat eszik egy állat, annál több linolsav lesz a zsírjában. Kivétel ez alól a kérődzők, nekik beleikben élnek olyan baktériumok amik a linolsavat lebontják (de még náluk is magasabb lesz a zsírjuk linolsav tartalma magas linolsav tartalmú táp esetén). Sajnos a leggyakoribb állat tápok (kukorica, szója, napraforgóolaj gyártás melléktermékei) magas linolsav tartalmúak. Magyarországon kapható sertés és marha esetén még nagyjából rendben van a linolsav szint, viszont baromfi esetén már elég magas (tojás nagyjából rendben kis mennyiségben, nagyobban itt is jobb lenne szabadon tartott és minél kevésbé tápozott tyúkoktól származó tojást enni). Tej és tejtermékeknek viszont mindenképp alacsony a linolsav tartalma.Végezetül bár nem tudományos érv, de egy "józan paraszti ész" érv is szól a PUFA / linolsav mellett: nem tudunk olyan "hagyományos" étrendről (értsd: valamilyen népcsoport által generációkon keresztül általánosan fogyasztott étrend), aminek magas lenne a linolsav tartalma. Ez nyilván önmagában nem jelenti azt, hogy a linolsav ártalmas, de jelzés, hogy nincs bizonyíték arra, hogy generációkon keresztül egészségesen lehet élni magas linolsav fogyasztás mellett. Széljegyzet, de ugyanez igaz a teljesen vegán étrendre is. Mert pl. indiában évezredes hagyománya van a vegetarianizmusnak, de ők is fogyasztanak tejterméket.
-
tlac
nagyúr
válasz
Cathfaern
üzenetére
én is azon az állásponton vagyok, hogy megevett az ősember, mindent, amit épp elérhető és ehető volt
a kérdés, hogy mi volt a domináns és vannak-e erre megfelelő bizonyítékokmagával az olajokkal nem vitatkozom, de azért a csonthéjas magok oké, hogy csak időszakosan érhetőek el, de sokáig elállnak önmagukban is (pl. mandula, dió, mogyoró, stb.) és elég laktatóak
Jelenlegi ismereteim alapján én azt mondanám, hogy egészség szempontjából jobb egy jól összerakott alacsony zsír - sok ch-s étrend ami minimális növényi olajat tartalmaz, mint egy keto sok növényi olajjal.
na és ha az a ketó állati eredetű zsírokkal van összerakva, úgy szerinted hogy nézne ki az összehasonlítás?
-
Cathfaern
nagyúr
Igazából a kukacos is azt állapítja meg, hogy az akkori emberek táplálékának jelentős része állati eredetű volt. Kukacok is állati eredetűek

A másik linkelt tanulmány meg cirka 15ezer évvel ezelőtti emberek vizsgálja, ami nem túl releváns: ez az időszak amikor a megafauna nagyrészt már eltűnt és muszáj volt valami új táplálékforrás után nézni (ennek a folyamatnak lett a végeredménye a mezőgazdaság kb. 10-12ezer évvel ezelőtt). Aminek az oka részben pont az volt, hogy az ember a kihalásig vadászta őket (ez modernebb időszakban is megfigyelhető, ahova ember betette a lábát, ott konzisztensen lecsökkent az ott élő állatok átlagos mérete).
Viszont a homo sapiens jelenlegi ismereteink szerint legalább 200ezer éves, szóval ez az utolsó ~15ezer év csak egy nagyon kis szelete a történelmének, és nem az a környezet ahol a homo sapiens kifejlődött.De nyilván nem fogom vitatni, hogy evett növényt is, nyilván megevett mindent ami szembejött, mint ahogy a legtöbb állat is megeszik mindent (igen, az úgynevezett növényevők is megeszik a húst ha hozzáférnek, meg a húsevők is van hogy esznek növényi eredetűt). Aztán persze vannak olyan anomáliák is, amikor a kutatók feljegyezték, hogy adott népcsoport milyen sok rostot eszik, csak az maradt ki a feljegyzésből, hogy azt a fakérget vagy gyökeret beveszik a szájukba, megrágják, majd kiköpik, szóval a rost sose kerül be az emésztésbe
Pre-hisztorikus időkből ilyesmit még nehezebb kideríteni, szóval pl. fogkopásból nehéz következtetni arra, hogy ténylegesen mit is evett.De növényi olajok akkor is modern találmány. Igen, olajos magvak, persze. De nem tudsz azokból olyan mennyiséget megenni, mint amit "folyékony" olaj formában el tudsz fogyasztani. Ráadásul ha figyelembe vesszük, hogy mezőgazdasági termelés nélkül ezek nem elérhetőek nagy mennyiségben, megint visszalyukadunk oda, hogy igen, nyilván megette az ősember ezeket is ha talált (ami jó eséllyel csak időszakos elérhetőséget jelent), de az drasztikusan kevesebb mennyiséget jelent, mint amikor minden nap eszi az ember az olajban sütött rántott húst meg keni a kenyérre a margarint. Illetve finomított olaj 70es évek óta elérhető csak, előtte csak hidegen sajtolt volt, ami nagyon drága volt és csak kivételes esetekben használták, nem napi főzésre (hanem pl. böjti időszakban). Mielőtt jön a "mediterrán és olívaolaj!" mantra: olívaolajnak arányaiban alacsony a többszörösen telítetlen zsírsav tartalma (ami a fő gond, lásd lentebb), másrészt a mediterrán olajtermelés oka nem az étrendi felhasználás volt, hanem a lámpaolaj előállítás. Nem is ette ezeket senki nagy mennyiségben egészen addig amíg hirtelen megszűnt az igény a lámpaolajra, viszont ott maradt a sok termelő az olajfaligetekkel.
Jelenlegi ismereteim alapján én azt mondanám, hogy egészség szempontjából jobb egy jól összerakott alacsony zsír - sok ch-s étrend ami minimális növényi olajat tartalmaz, mint egy keto sok növényi olajjal. Illetve pontosítsunk, a többszörösen telítetlen zsírsav (PUFA) a probléma, tehát mondjuk kókuszzsírral nincs probléma (ilyen téren, én gyomrom pl. hamar kiakad tőle), de kukoricán / szóján nevelt csirke nem ideális.
De ettől függetlenül én továbbra is az állati alapokon nyugvó keto pártján állok (saját tapasztalati útból is, pedig teljesen "standard" ketoval indultam, csak mindig elhagytam azt amiről észrevettem, hogy nem jól reagál rá a szervezetem).Persze ha valaki csak fogyni szeretni és nem tervez hosszútávon ketoval, akkor mindegy milyen zsír, csak egyen elég kalóriát (legtöbb mellék- és negatív-hatást amit esetlegesen tapasztalnak keto alatt nem a ketózis okozza, hanem a túlzott kalóriadeficit), de legyen a ch 20g alatt, és a kalóriának 70%-a legyen zsír.
-
tlac
nagyúr
-
Madwe
nagyúr
Ez eléggé csőlátás azért.
Az irodai munka elterjedése a fizikaival szemben, a túlzott stressz s leterheltség, az egyre több szennyezett élelmiszer, víz, levegő s még megannyi más dolog is változott ami okozhatta részben.Illetve a húsfogyasztás mértéke és mennyisége egyébként pont hogy elképesztő mértékben nőtt az elmúlt évtizedekben, nem csökkent.
-
Egyrészt rengeteg tanulmány van erről, másrészt meg biztos csupa véletlen, hogy azután kezdtek el a civilizációs betegségek járványszerűen terjedni (elhízás, diabétesz, szív-érrendszeri betegségek stb. stb.), amióta elterjedtek a magolajok és más ultrafeldolgozott ipari élelmiszerek (étolaj, margarin, finomított szénhidrátok, rengeteg cukor)...
-
Jó lesz, annyi különbséggel, hogy a húsokból a zsíros vörös húsok a jobbak (pl. legeltetett marha, tisztavérű mangalica).
A növényi zsírokat olajokat meg kerüld, főleg a magolajokat. Egy kis avokádóolaj vagy oliva belefér, de én nem erőltetném azokat sem.
Állati zsírok a legjobbak. -
I02S3F
addikt
Nagyon sokan ajánlották nekem a keto diétát, ezért belefogok. Az elképzelésem a következő:
-húsokból sovány szárnyas húsok
-növényi zsírok, olajok (hidegen sajtolt lenmagolaj, tökmagolaj, extra szűz oliva olaj)
-zöldségből a megengedettek
-állati zsírok minimalizálása -
fjudors
aktív tag
tészta recept
sütőben kezdtem sütni,190°C-on, de azután átraktam serpenyőbesütés után meg lehet pakolni akár pizzának is
96gr mandula liszt
2ek utifűmaghéj
1cs sütőpor
1k fokhagyma por
1tk só
1db nagy tojás
56gr reszelt mozzarella
2ek krémsajt
1ek olívaolajopcionális:
1 gerezd darált/reszelt fokhagyma -
T0mBd1gg3R
veterán
Sziasztok!
Több napos böjttel küzdök épp, elektrolitpótláshoz csináltam DIY 'Snake Juice'-t:
11g só, 5.2g Kálium-klorid. 4 adagba szétosztva, napközben 1-1 üveg vízzel ittam, hát mit mondjak, baromi sós. A negyediket most este már egy bögre melegvízzel ittam meg, olyan húsleves sósságú lett, ez sokkal könnyebben lecsúszott.
Viszont tényleg sokkal könnyebb így, mint enélkül.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Azonnali fotós kérdések órája
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- 200 megapixeles kamerával lép szintet a Moto G87
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Fogyjunk le!
- OLED TV topic
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- Távol-keleti webshopok OFF topikja (játékok, kuponok, stb.)
- Nintendo tulajok OFF-topicja
- További aktív témák...
- I7 2600K - RX 580 4Gb - 16Gb DDR3
- BONTATLAN Új iPhone 17 PRO 256-512GGB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Bomba ár! HP ProBook 430 G3 - i5-6GEN I 4GB I 500GB I HDMI I 13,3" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo Tablet 10 - Intel N4100 I 8GB I 128SSD I 10,1" WUXGA I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Eladó egy Xiaomi k50 ultra (Xiaomi 12t pro) snapdragon cpu
- BESZÁMÍTÁS! Asus B365M i5 9600K 16GB DDR4 250GB SSD GTX 1660 6GB Formula Air Mesh G3 DeepCool 400W
- Logitech MX Master 3S for MAC
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF VP249QGR FHD IPS 144Hz 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Apple MacBook Air 13" M3 (2024) 16GB / 256GB asztroszürke
- HIBÁTLAN iPhone XS 64GB Black-2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4845
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
).