Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1707) Cathfaern válasza Arpee78 (#1706) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Igen, ez egyértelmű. Érdekes volt számomra is, hogy múltkor mikor Keys-nek jobban utánanéztem derült ki, hogy a híres tanulmányában tulajdonképpen nem azt hozta ki, hogy a zsír rossz, hanem hogy kifejezetten a telített zsír rossz. Ez valahogy kimarad mindig amikor szó van róla.

És igen, ahogy írod, keto teljes mértékben tartható akkor is, ha a telített zsírok arányát korlátozza az ember (zerocarb értelemszerűen nem). Megjegyzem ugye ez azt jelenti, hogy kókuszolajat teljes mértékben hanyagolni kell, mivel az szinte kizárólag telített zsírsavból áll.

Amúgy a linkelt oldal nagyon jól leírja, hogy mi a probléma a "tanulmányok tanulmánya" tanulmányokkal. Ugye a probléma az, hogy ez az összesre elmondható. Szóval igen, nehéz eldönteni kinek hisz az ember.
Egyébként feldob egy érdekes kérdést, ami lehet feloldhatná az ellentétet az LDL témakörben. Ugye azt írja, hogy
"Most of the evidence for this review is for the link with all-cause mortality – not cardiovascular mortality.".
Mi van ha LDL tényleg növeli az érrendszeri halálok kockázatát, viszont csökkenti a többi haláleset kockázatát? Az megmagyarázná az ellentmondó eredményeket. Ugye a lentebb linkelt tejtermékes tanulmány részben ki is hozza ezt az eredményt. Persze a kérdés innentől még nem megoldott, mert ha ez így van, akkor ki kell deríteni, hogy melyik milyen mértékben változik. Mert hiába csökken minden más kockázata, ha az érrendszeri annyira megnő, hogy a halálozás kockázata végeredményben nő. De ugyanez igaz fordítva is, hiába csökkentjük le az érrendszeri halálesetek kockázatát, ha minden más kockázata jobban megnő, mint amennyit nyertünk. De ehhez tényleg az kéne, hogy egy tanulmányon belül vizsgálják ezeket, mert ahogy a linkelt oldal is részletezi, tanulmányokat nagyon-nagyon összehasonlítani, és igazából egy az egyben nem is lehet összevetni őket.

Tök más:
Nem tudom Dr. Tóth Csabának annó végülis el lettek-e küldve a kérdések, de egy olasz oldal lehozott vele egy (angol nyelvű) interjút, amiben közvetve vagy közvetlenül válaszol a nagy részükre: [link]. (és mégegyszer: ő nem ketozik, hanem zerocarbozik, annak is a legszigorúbb tejtermékmentes formájában, de ez benne van az interjúban is).
Egyébként ő azt mondja (interjú alapján), hogy egy feldolgozott élelmiszereken alapuló paleo/keto/zc ugyanolyan rossz, mint a "hagyományos" nyugati étrend.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.