- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Argos: Szeretem az ecetfát
- No Voice in the Galaxy
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
bacsomarton
tag
Sziasztok!
Nemrég frissen telepítettem egy 64 bites Raspberry Pi OS-t egy Pi4-re. Szeretném eltávolítani a "Futtatás" és a "Kijelentkezés" parancsokat (de főleg az utóbbit), de sehogy sem sikerül. Régebben ehhez elég volt kiszednem pár sort a "config/lxpanel/lxde-pi/panels/panel" fájlban, de itt a mappa sem létezik. A fájlok megvannak az /etc/xdg mappában, de ott hiába csinálok bármit is, nincsen változás. Esetleg van valakinek ezzel kapcsolatban információja?
Előre is köszönöm :-). -
bacsomarton
tag
Próbáltam azt is, de nem segített. Viszont most követtem az általad berakott fórum 2018-as hozzászólását, töröltem az alsa cuccokat és egy reboot után minden működik. Köszönöm a segítséget. :-)!!! (remélem holnap a benti gépeken is menni fog)
-
bacsomarton
tag
válasz
sztanozs #42378 üzenetére
Sehol sincsen hang, se Chromium, se KODI, se VLC és a + sor sem segített a config.txt-ben. A fórumot már láttam, de most a tetjén észrevettem ezt a parancsot: "omxplayer -o hdmi piano2.wav" és ez megszólalt. Szóval elvileg annyi a gond, hogy nem a megfelelő kimenetet választja a rendszer annak ellenére, hogy a felületen egyértelműen a HDMI aktív.
-
bacsomarton
tag
válasz
sztanozs #42376 üzenetére
Köszönöm a gyors választ. Az opciót Libreelec alatt ismerem, azonban Raspbian alatt nem tudom, hogy hol kellene állítani. A hiba több Pi és több típusú TV-nél is előjön. Egy iskolában használjuk őket és néhány teremben a projektor helyett TV-k vannak (Toshiba, Samsung). A Raspbian-on futó KODI-ban egyébként nincsen meg az előbb említett funkció.
-
bacsomarton
tag
Sziasztok!
Szükségem lenne egy kis segítségre. Eltünt a hang a HDMI kimenetről. Az analóg rendben működik. A HDMI is elvileg rendben megy, mert a pavucontrol alatt látom lejátszás közben, ahogy a potméter mozog, azonban a TV-ből semmi hang sem jön ki. Továbbá érdekes módon ha egy olyan HDMI-VGA átalakítót csatlakoztatok a géphez, amin van jack kimenet, akkor azon nagyon halkan, de hallom a hangot.
Van esetleg valakinek ötlete, hogy miért? Előre is köszönömöm a segítséget! -
bacsomarton
tag
válasz
bacsomarton #41844 üzenetére
Természetesen, miután tegnap órákat szenvedtem vele, most az üzenet elküldése után nem sokkal sikerült rájöjjek...
Akit esetleg érdekel:
Jack unmute && 100%
pactl set-sink-mute 1 0 && pactl set-sink-volume 1 100%HDMI unmute && 100%
pactl set-sink-mute 0 0 && pactl set-sink-volume 0 100%HDMI-Jack váltás
pacmd set-default-sink 0 (vagy a 0 helyett 1 a Jack) -
bacsomarton
tag
Sziasztok!
Nemrég frissítettem egy tavalyi telepítést és sajnos az audió rendszer csere miatt két parancs, amiket gyakran használok, már nem működik. Elég sok időt töltöttem tegnap keresgéléssel, de sajnos nem találtam rájuk megoldást. Esetleg tudna valaki segíteni abban, hogy mi az új pulse audió kompatibilis módszer ezekre?
Hang kimenet csere Headphone-ról HDMI-re:
amixer cset numid=3 2
(+ még mahináltam az .asoundrc file-al is, de ugye az sincsen már meg)
Némítás feloldás és a hangerő maximumra vétele:
alsactl --file ~/.config/asound.state restore
(hiába mentem el a beállításokat a store paranccsal, nem jön vissza semmi sem a restore -al)
Minden választ előre is köszönök!!! -
bacsomarton
tag
válasz
cog777 #40347 üzenetére
Lehet, hogy a kábellel lesz gond. Én nemrég vettem egy szettet egy kifejezetten málnás boltból. A 2.0-ás portokon keresztül ment minden, de a 3.0-ás portok nem működtek. Viszont ez az oldal segített:
STICKY: If you have a Raspberry Pi 4 and are getting bad speeds transferring data to/from USB3.0 SSDs, read this - Raspberry Pi Forums
A cmdline.txt -t kiegészítve minden helyrejött. -
bacsomarton
tag
válasz
bacsomarton #34200 üzenetére
Meglett a megoldás. A config.txt-ben, azoknál a Málnáknál, ahol a gépre szeretnénk bízni a felbontás megállapítását hozzá kell adni a hdmi_group=0 sort. Így nem fogja figyelembe venni a más széria számok alatt megadott beállításokat.
-
bacsomarton
tag
válasz
azbest #34198 üzenetére
Neked is köszönet az idődért.
Sajnos igen. Még azt is, hogy minden #megjegyzést kitöröltem. Cserélgettem a három szekciót is, minden variációt kipróbálva. 0 eredmény. :-(
És igen, ez a legfrissebb Buster, még firmware frissítést is csináltam, mert az általunk használt távirányító csak a múlt hetivel működik.
Holnap lehet, hogy megpróbálom egy régebbi rendszerrel, hátha.
Edit: egyébként a nagyrésze megy, egyelőre úgy tűnik, hogy csak a kijelzővel kapcsolatos paramétereket veszi semmibe.
-
bacsomarton
tag
Én is csak most az új Raspbiannal vettem észre, mert az új image config.txt-je alapértelmezetten tartalmazott pár bejegyzést a Pi4 miatt.
Lehet, hogy megpróbálom, csak annyira, hogy megy-e, de az EDID nekem nem lenne jó, mert tucatnyi típusú TV/projektorról van szó és rossz lenne, még erre is odafigyelni. A leírás alapján mennie kellene, nem értem, hogy miért nem működik. "You can also use this to select different display settings"
Edit: azt is kipróbáltam, hogy a teljes szériaszámot beírom, az sem segített. -
bacsomarton
tag
Köszönöm a választ!
A config.txt-ben lehetőség van arra, hogy egy darab telepített Raspbiant több Pi között is cserélgessünk oly módon, hogy bizonyos paraméterek csak bizonyos málnákon legyenek érvényesek. Pl. egy Pi2 esetén legyen overclocking, egy Pi3 esetén ne. Egy Pi4-nél legyen bekapcsolva az új grafikus meghajtó, egy régebbin ne. Ezt, a leírás alapján, annyira egyénre lehet szabni, hogy akár széria számokra lebontva készíthetsz egyéni konfigot. Ez az ami nekem most csak félig működik, mert a VGA beállításokat akkor is figyelembe veszi, amikor nem kellene.
Konkrétan ezek a sorok válnak aktívvá minden esetben:
hdmi_force_hotplug=1
hdmi_group=2
hdmi_mode=16
hdmi_ignore_cec_init=1
config_hdmi_boost=4Így néz ki most a config.txt (az eredeti sokkal több Pi-ről tartalmaz adatot).
-
bacsomarton
tag
válasz
bacsomarton #34192 üzenetére
Az MPEG2 kódra már kaptam választ (sikeres aktiválás után permanensen megmarad, nem kell folyamatosan benne lennie a config.txt-ben), azonban sajnos az égetőbb HDMI/VGA kérdés továbbra is nyitott :-(.
-
bacsomarton
tag
Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata a config.txt filterezésével kapcsolatban? Szériaszám alapján szeretnék szűrni, de úgy tűnik, hogy az egész sor lefut, a rendszer nem veszi figyelembe a változásokat.
Pl.:
[0x12345678]
ide írom a paramétereket az adott Pi-re vontakozóan,
pl. MPEG2 license, VGA beállítások, stb..
[all]
GPU mem, stb...
Pár paraméter akkor is végrehajtódik, mikor nem kellene, pl.: aktiválódik egy A széria számhoz tartozó MPEG2 kód még akkor is, ha az a B széria számos filter alá kerül be, vagy a VGA beállítások, amelyek a legtöbb esetben a projektorokhoz igazítva 1024x768-as felbontást írnak elő azoknál a széria számos gépeknél is aktívak, ahol ilyen paraméter nincsen megadva.
Érdekes módon van ami működik, pl.: a GPU memória mennyisége, vagy a WiFi/BT eszközök tiltása/engedélyezése.
Van valakinek ötlete? Minden választ előre is köszönök!
-
bacsomarton
tag
Tegnap óta annyit sikerült elérnem, hogy egy előző kernelre visszaállva a probléma megszünt. Azonban továbbra is érdekelne, egy hosszú távú megoldás.
Leho_89: A 3 zöld villogás elvileg azt jelenti, hogy a start.elf fájl megsérült. Próbáltad egy másik SD kártyával elindítani a gépet?
-
bacsomarton
tag
Sziasztok!
Sajnos ismét belefutottam egy AirMouse vs Raspbian hibába. Az áprilisi kiadás remekül működik, azonban ha frissítem a gyári csomagokat, akkor a "raspberrypi-kernel" után a rendszer tejesen megbolondul (amennyiben a géphez csatlakoztatva van a T3 Airmouse érzékelője). Az egér mutató ugyan mozog, de kattintani már nem lehet vele. A CPU figyelő folyamatosan 25% körüli értéket mutat, a top parancs szerint pedig az Xorg folyamat 100%-on terheli a rendszert. Sajnos innen nem tudok továbblépni. Gondolom, hogy az egeret vezérlő meghajtó és az ablakkezelő balhézik, de ehhez a tudásom már kevés. Esetleg ki tudna segíteni valaki? :-)
-
bacsomarton
tag
Sziasztok!
Két dologban kérném a segítségeteket.
1. Szükségem volt Raspbian alól a HDMI-CEC vezérlésre, ezért telepítettem a cec-utils - t. Rendben működik minden, de sajnos újraindítás után bekapcsolja a TV-t. Van arra mód, hogy ezt a funkciót kiiktassam (mint pl. Libreelec alatt)?
2.) Raspbian GUI alatt szeretném elrejteni a Synology által létrehozott @eadir mappákat a megosztott NFS meghajtón. Van erre lehetőség anélkül, hogy a Synohoz hozzányúlnék?
Minden választ előre is köszönök!
-
bacsomarton
tag
válasz
kovbandi82 #30264 üzenetére
Step-by-step leírás, de ugyan itt találsz egy nem túl régi bekonfigurált ISO-t is.
-
bacsomarton
tag
válasz
danielberndt #30114 üzenetére
Szia!
Ha még aktuális....
Elvileg megy a captive portál is, de én még nem próbáltam. Viszont egyszer használatos idő, vagy forgalom arányos kódokat remekül tud generálni. A lapon találsz előre bekonfigurált img-et is.
https://bacsomarton.com/2016/03/15/vallalati-wifi/
https://bacsomarton.com/2016/03/16/vallalati-wifi-3-resz-daloradius/ -
bacsomarton
tag
válasz
Zsírkrétamen #29578 üzenetére
Nézd meg, hogy mennyi memóriával gazdálkodhat a GPU. Akár a windows alól is szerkeszthető config.txt-ben, akár Raspbian alatt (beállítások menü, Raspberry config, Performance fül). Én 384Mb-al használom, ami lehet túlzás, de a gyári értéket mindenképpen érdemes feljebb állítani.
A RetroPie nekem sem ment, azonban a kevésbé testreszabható, de szerintem felhasználóbarátabb Recalbox rendben megy. A több telepítőt tartalmazó Noobs csomaggal egymás mellé is telepítheted őket és a bekapcsolás után választhatsz, hogy melyiket indítod el.
-
bacsomarton
tag
válasz
azbest #29063 üzenetére
Én is gondoltam rá, de 15-ből 6 csinálja ezt és mindnél az új ID jön elő.
Mindenesetre szétszedtem egy régit és egy újat. A nyáklapokon ugyan az a dátum (2016.08.25), azonban a hibás esetén v3.2 szerepel míg a régin v3.1. A chipeken pedig ez:
Régi:
BEKEN
BK2535
CH610KCÚj:
BEKEN
BK2535
DH7188SHolnap megnézek egy szintén jót az új szériából (azokat bent hagytam), illetve írok az eladónak, hátha tud valamit. Köszönöm a segítséged.
-
bacsomarton
tag
válasz
azbest #29061 üzenetére
Ismételten köszönöm a választ! A KODI alatti joystick mizériáról tudok és az rendben is van.
A Raspian teljesen friss, azonban most lefuttattam egy rpi-update-et és úgy néz ki, hogy ha már a boot alatt az Ethernet felöli felső USB portban van az érzékelő, akkor a hibaüzenetet ugyan kiírja a dmesg, de rendben működik az eszköz. Ráraktam egy USB voltmérőt és érdekes módon ha cserélgetem az érzékelőket, akkor a réginél minden rendben, de az újnál reseteli magát (nem a Pi, hanem az USB mérő). Próbáltam külső tápegységes USB hubot is, de az nem segített.
-
bacsomarton
tag
válasz
azbest #29057 üzenetére
Köszönöm a gyors választ!
Igen, a rendszer minden teremben ugyanaz és a távirányítók is csak egy teremhez lesznek hozzárendelve. Az új eszközök pénteken érkeztek, ma végeztem a felcímkézéssel és arra gondoltam, hogy amíg az új gépek nincsenek felszerelve, addig egy régi teremben kipróbálom, hogy rendben működnek-e....
Tényleg más az ID. ilyenkor mit lehet tenni?
-
bacsomarton
tag
Sziasztok!
Gyors segítség kellene. Egy iskolában dolgozom ahol több MálnaPC-t is használunk PPT, Internet és filmvetítés céljából. A gépeket pár T3 Airmouse-al irányítják a kollégák és már 1,5 éve minden a legnagyobb rendben megy 6 különböző teremben. Most azonban bővíteni szeretnénk, ezért a rendeltünk 15 darab új távirányítót, amiknek viszont a fele hol működik, hol nem a málnákkal.
- Az "udevadm monitor -p" parancs esetén látszik, hogy az USB pöcök csatlakoztatását érzékeli, azonban rögtön ki is dobja, mintha kihúztam volna (a log).
- Több alkalommal történő próbálkozás során egyszer-egyszer rendben megmarad a csatlakozás, de csak a következő indításig.
- Ha olyan pöcköt is csatlakoztatok a géphez, amivel minden rendben, akkor a rosszul működő távirányító is rendben működik.
- Windows alól minden rendben.Mielőtt írok az eladónak (Aliexpress, de eddig is innen rendeltünk), szeretném kizárni, hogy én rontok el valamit, illetve hátha létezik egy szoftveres megoldás, ami megakadályozza, hogy a gép "leválassza" az eszközt.
Minden segítséget előre is köszönök!
Márton
-
bacsomarton
tag
LibreOffice frissítésben szeretném a segítségeteket kérni.
A jelenlegi rendszeren (Raspbian Jessie with Pixel) elérhető LibreOffice kissé idejétmúlt már, és bár eddig rendben működött nemrégiben egy egyszerűbb PPT teljesen kiakasztotta. Ezért arra gondoltam, hogy megpróbálom frissíteni, amivel kapcsolatban találtam egy fórum bejegyzést is:
Követve az utasításokat (a "sources.list" fájlban kicseréltem a "jessie" szót "stretch"-re) a frissítés rendben lezajlott, azonban a visszaállítást követően az "apt-get update" parancs nem adott már olyan szép hosszú listát, mint eddig (pl.: hiányoztak a HU-val végződő sorok), illetve a KODI-hoz kellő pipplware repository GPG hibát jelzett azok után is, hogy a hozzá való kulcsot eltávolítottam és újra feltelepítettem.
Esetleg tud valaki segíteni? Van más, kevésbé rizikós, módszer arra, hogy hogyan frissítsem az irodai programcsomagot?
Minden segítséget előre is köszönök!
-
bacsomarton
tag
válasz
CHIPman #22981 üzenetére
Szia!
Én erről a két helyről rendeltem ismerősöknek / családnak. ~ 2 hét a szállítás, van nyomon követes is.
https://www.aliexpress.com/store/701314
https://www.aliexpress.com/store/1659037Eddig nem tapasztaltam semmilyen minőségbéli különbséget az itthon vásárolt és a külföldről rendelt egységek között.
-
bacsomarton
tag
válasz
azbest #19694 üzenetére
Nekem sokkal kezelhetőbbnek tűnik, mint a beépített böngésző.
Itt van egy lépésről lépésre telepítési útmutató Raspbian-ra.(Közben láttam, hogy Te is ezt linkelted) :-) Mindenestre a youtube kiegészítő az első hozzászólásban van benne.
Amennyire látom, mennek vele a kiegészítők is (mi pl. az uBlock Origin-t használjuk, ami egész élvezhetővé teszi még a nagyobb oldalakat is), de az is igaz, hogy Windows alatt én IE-t használok, így nincsen igazán összehasonlítási alapom.
A belinkelt fórumon egyébként most jelent meg egy új kiegészítő, ami az OMXPlayeren keresztül tud Youtube videókat megjeleníteni. Nem volt még időm telepíteni, de a leírás alapján sokat tud dobni a teljesítményen.
-
bacsomarton
tag
Kedves Raspberry rajongók!
Ahogy az előző hozzászólásomban írtam egy iskolában dolgozom, ahol azzal kísérletezünk, hogy a projektorral rendelkező termekben fixen felszerelt Raspberry-vel helyettesítsük a hordozható gépeket.
A próbaterem január óta szinte problémamentesen üzemel, azonban belefutottam két olyan dologba, amivel a szerény Linux tudásom már nem tudott megbirkózni.
1.) A kezdetek kezdetén a Raspbian remekül felismerte a csatlakoztatott Pen Drive-okat és kérésre meg is nyitotta őket a filekezelőben, mostanában azonban a megnyitásra kattintva hibaüzenetet dob nem létező eszközre hivatkozva. Érdekes módon viszont Windows alól WinSCP-vel belépve root-ként minden rendben, látszik az eszköz és a rajta lévő fájlok is. Az usbmount telepítése megoldotta ugyan a gondot, már a grafikus felületen is megnyílnak a mappák, azonban azóta a jobb felső sarokban lévő "eject" gombra kattintva a Pen Drive-ok szürkék, nem lehet rájuk kattintani. Mi lehet ennek az oka?
2.) Eleinte a Berryboot segítségével váltogattunk az OpenElec és a Raspbian között. Azonban nemrég sikerült felrakni a KODI-t a grafikus felületre és mivel eddig nem tapasztaltam teljesítménybéli eltérést meg is maradnánk az egy rendszer elvénél, de... ...míg OpenElec alatt nem volt gond az ISO fájlok lejátszásával, Raspbian alatt csak az után jelentek meg a DVD-k menüi, miután hozzáadtuk az MPG2 licencet a config.txt-hez. A menüt egyébként a program betölti, mert ha vakon eltalálom, akkor elindul az adott jelent, de az egész olyan fekete, mintha lefagyott volna a program. Tud esetleg valaki olyan megoldást, ami nem igényli az eszközönkénti újabb kiadást?
Előre is köszönöm az esetleges válaszokat! :-)
Márton
-
bacsomarton
tag
válasz
azbest #19638 üzenetére
Kedves azbest!
Egy iskolában dolgozom, január elején kísérleti jelleggel felszereltünk egy Pi 2-est az egyik projektorral rendelkező termünkben. A projektor miatt természetesen kellett HDMI-VGA átalakító is, de eddig nem is gondoltam arra, hogy külön táp nélkül ilyen gondok is előjöhetnek.
Végigolvastam a hozzászólásokat az általad linket oldalon, azonban a legtöbb még az eredeti szériával kapcsolatban keletkezett, ráadásul a frissebb (2015 vége) bejegyzések között már azt írják, hogy a B+ -tól felfelé a Pi már több energiát is képes leadni a HDMI porton és azóta beépítettek egy plusz chipet is ami az áramfelvételt kordában tartja.
Szerinted ha eddig minden rendben ment, akkor bírni fogja továbbra is, vagy mindenképpen ragaszkodjak egy tápkábeles változathoz? Ha a rendszer beválik, akkor több termet is felszerelnénk, de pl. a málnapc.hu csak táp nélküli kábelt árul, ami majd megnehezíti a beszerzést.
Előre is köszönöm a segítséged!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- SSD kibeszélő
- alza vélemények - tapasztalatok
- Nyaralás topik
- Túraautó topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Futás, futópályák
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Gigabyte alaplap topik
- További aktív témák...
- Elado szamitogep (gephaz nelkul)
- Ryzen 7 5800X / RX 7700 XT Nitro+ / B550M / 16GB vagy 32GB RAM / 256GB M.2 + 1TB M.2 SSD / 750W
- HP Prodesk 600G4 SFF - i5-8500, 16GB DDR4, 512GB NVMe SSD, ATI R5 430 2GB eladó!
- Gamer PC - R5 5600, RTX 3060 és 16gb RAM + GARANCIA
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
- iKing.Hu - Apple 16 Pro Max - Natural Titanium - Új, kipróbált
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Napi 1000 -ft tól elvihető RÉSZLETFIZETÉS BANKMENTES MSI Cyborg 15 A13VE
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged