Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  PLC programozás

Hozzászólások

(#7101) Szirty válasza crucified (#7099) üzenetére


Szirty
őstag

Szervusz!

"Létezik egy DB171, akkor elvileg azt is le kell töltenem ha jól értem?"

Ha a PLC-be küldöd az FB blokkot a PC-ről (Download) és az FB használ DB-t, akkor a helyes működéshez azt is le kell töltened a PLC-re, Ez csak akkor kötelező, ha a PLC-ben nincs program vagy a PC-n úgy módosítottad az FB blokkot, hogy IN, OUT, IN/OUT vagy STAT változót adtál hozzá, vettél el vagy valamelyik típusát módosítottad. Ilyenkor ugyanis az instance DB-t újra kell generálni és át kell küldeni az FB-vel együtt.
Hogy melyik DB-t használja, azt az FB hívásánál lehet megnézni.

"A STEP7 nem töltötte fel az FB-hez tarozó változók neveit, gondolom a letöltés után sem okoz ez majd problémát?"

Amikor a PLC-ben lévő project nincs meg, és áttöltöd onnan PC-re (upload) akkor a szimbólum neveket nem kapod meg, illetve elvesznek. Azokra a PLC működéséhez nincs szükség, így nem tárolja őket. Ilyen esetekben a rendszer ad nekik nevet (IN*** OUT*** STAT*** stb).
Ez a program megértését nehezíti, de a működésére nincs hatással.

(#7102) crucified válasza Szirty (#7101) üzenetére


crucified
tag

Szervusz, nagyon köszönöm a magyarázatot és a segítséget. Típust nem módosítottam csak pár logikai feltételt így elég volt letöltenem az FB-t, tökéletesen működik. Gondolom elég volt letöltenem az FB-t - online módosítottam -, mivel elmenteni csak offline-ban tudom. Ebből kifolyólag mentés nélkül - csak download ahogy említettem - főkapcsoló után a módosított vagy az eredeti FB töltődik be?

Ahogy tudom a CF kártyán ott a komplett project, amit ha jól tudom az RCS Commander-el lehet elérni. Sosem használtam még ezt, találok valahol leírást erről? Vagy valami rövid magyarázattal tudnál ebben segíteni?

Köszönöm és üdv

(#7103) Szirty válasza crucified (#7102) üzenetére


Szirty
őstag

Szia!

Igen a save / save as menüparanccsal csak file-ba tudod menteni. Ha online módosítod a programot pl. úgy hpogy megnyitod az accessible nodes-t majd a CPU-t végül a blokkot, akkor csak download kell hogy a PLC-be kerüljön.
De a PLC-ben lévő blokkokat el tudod menteni file-ba úgy is ha az eredeti project nincs meg.
Erre jó a PLC / Upload station to PG menöparancs.

Vagy létrehozol egy üres projectet, abba teszel egy CPUt (lehetőleg ugyanolyat mint amelyiket menteni akarod. Megnyitod az üres project blokk listáját, majd online a PLC blokk listáját.
A PLC online blokkokat tetszés szerint átmásolhatod az ürs projectbe copy/paste módszerrel: Online blokkot kijelölöd, CtrlC, átváltasz offline blokklistára és Vtrl-V.
De ilyenkor csak a kijelölt blokkok jönnek át értelemszerűen a HW konfig nem. Upload stationnal az is jön.

"Ahogy tudom a CF kártyán ott a komplett project, amit ha jól tudom az RCS Commander-el lehet elérni."

MC kártya van a régi CPU-kban (nem CF). Az újakban meg MMC.
Ha a CPU régi MC kártyás, akkor abban még háttértelep van. Azoknál van olyan lehetőség hogy a programot rámásolod a kártyára Simatic manager PLC / Copy RAM to ROM menüparanccsal.
A futó program mindig RAM-ban van. Ennek tartalmát őrzi kikapcsoláskor az elem. A Copy RAM to ROM parancs után a program másolata a kártyára kerül.
Ha az elem kimerül és elmegy a tápfesz, akkor a legközelebbi bekapcsoláskor a CPU a kártyáról a RAM-ba tölti a mentett programot és azt futtatja.
Ezzel kapcsolatban két fontos dolgot kell tudni:

1.: Ha a copy RAM to ROM után a programot módosítják, az a RAM-ban lesz csak módosítva, a ROM-ban nem, ahhoz újra végre kell hajtani a copa RAM to ROM funkciót. Ha ez nem történik meg, akkor amíg a RAM őrzi a tartalmát addig a módosított program fog futni, ám amikor az elem kimerül, visszatölti a régit a ROM-ból és a módosítás előtti változat fog futni.

2.: A DB tartalmak a másoláskor aktuális értékekkel kerülnek a ROM-ba. Ezért ha a program nem is változik de a DB tartalmak igen, akkor visszatöltéskor a mentéskori állapot kerül vissza. Az a vezérelt berendezés működését súlyosan is érintheti a kialakított program és a DB tartalom változásától függően (elfelejti hol tartott, beállítások változnak meg, stb).

(#7104) biigi


biigi
tag

Sziasztok!

Szoftverfejlesztő vagyok, plc-vel soha sem foglalkoztam, de most valahogy kedvet kaptam hozzá.
Hogyan érdemes nekiállni a dolognak Siemens Step7 -ben szeretnék megtanulni első sorban.
Google kiad egymillió tutorialt, programming guide-ot, de tudom, hogy szoftverfejlesztésben is az ilyen trainingek végigcsinálása néha csak árt, mert annyi félinformációt vagy akár téves infót tartalmaz.

Minden hozzászólást köszönök! :K

(#7105) Szirty válasza biigi (#7104) üzenetére


Szirty
őstag

Szia!

Előny ha rendelkezel valamilyen elektronikai, automatizálási, mechatronikai ismerettel.

Azt javaslom előbb ismerd meg a PLC feladatait, nézd meg milyen területen alkalmazzák őket.
Ismerd meg az S7 rendszer jellemzőit:
Hardver felépítés, a különböző CPU típusok és változatok, a használható perifériák, I/O egységek választéka, program kezelés, szervező és program blokkok, adatkezelés, adatblokkok, címzési módok és adatterületek, hibakezelés, digitális és analóg I/O-k kezelése, később terepi buszok alkalmazási területe, profibusz, profinet kezelés, buszos eszközök kezelése, távoli I/O-k, HMI-k és megjelenítő rendszerek, HMI-k kezelése stb.

Ezután jöhet a fejlesztői környezettel való és utasításokkal való ismerkedés, példa/teszt programok írása, kipróbálása. Ez utóbbit bizonyos fokig PLC szimulátorral is meg lehet tenni.

Javasolt irodalom az általad is említett temérdeken kívül (így hirtelen összeguglizva):
S7 alapismeretek
S7-300 programozás
S7 adattípusok
S7 LAD utasítások
Programozás

Illetve javaslom a saját web oldalam ahol igaz csak részinformációk vannak, de hasznos lehet. Mint pl.
analóg jelek kezelés, időzítők és időmérési módszerek, hibakezelő blokkok, S7 tipp gyűjtemény, stb.

Persze lehet tanfolyamra is menni a Siemens-hez. Rendkívül alapos és hatékony de magánembernek túl drága...

Arra számíts hogy más világ mint a PC programozás magas szintű OOP nyelven. Eltérő gondolkodásmódot igényel. Azt pedig vagy szeretni fogod vagy pedig nagyon utálni.
Állj hozzá kíváncsian és nyíltan, hagyd hátra a már kialakult elvárásaid és megszokásaid.

[ Szerkesztve ]

(#7106) biigi válasza Szirty (#7105) üzenetére


biigi
tag

Köszönöm! Nagyon korrekt válasz! :R

A cég ahol dolgozom ipari gépek építésével foglalkozik. Nagyából ismerem hogy milyen eszközök vannak, mi hogyan működik, mik a leggyakrabban elkövetett PLC-s hibák, de mindent csak külsősként.
Nagyon sok megbízhatatlan rosszul működő gépet láttam, és minden PLC-s mindig azt mondta, hogy ő mindent tud (mindent is), de a végeredmény általában siralmas volt.
Ezért is gondoltam, hogy kicsit elmélyülök a témában, egyszerűen nem értem hogy nem lehet minőségi munkát csinálni. :W

(#7107) Szirty válasza biigi (#7106) üzenetére


Szirty
őstag

Szia!

Erről nem nagyon tudok nyilatkozni.
Nyilván embere válogatja (és néha nem kis mértékben a körülmények) hogyan áll hozzá a dologhoz valaki.
Az hogy ha valakinek "nagy az arca" nem szimpatikus tulajdonság még akkor sem ha van mire.
Úgy gondolom kellő alázattal kell hozzáállni a világ dolgaihoz.

Nem hiszem hogy egy PLC programot nem lehet jól megcsinálni. Viszont van az a helyzet amikor nem lehet jól és megbízható gépet csinálni aminek nem a program vagy a programozó az oka, hanem a nem megfelelő tervezés vagy a túlzott spórolás (a kelleténél kevesebb vagy rosszabb minőségű szenzor, vagy mindkettő).
Egy gép megbízhatóságát a hardver, a szoftver, valamint a megfelelő használat csak együtt tudja biztosítani. Nem elég ha csak az egyik jó!
Minden szakmában lehet barmolni. Még orvosként is. Ugyanakkor kertészkedni is lehet profi módon.

PLC programozás terén ugyanúgy vannak kemény feladatok, meg akadnak könnyűek is.

(#7108) crucified válasza Szirty (#7103) üzenetére


crucified
tag

Szervusz, nagyon köszönöm a kimerítő válaszodat és a segítségedet. Megoldottam, minden tökéletesen megy amit akartam módosítani.

Sikerült elérnem a kártyát, a 22-es portot kellett engedélyezni a 840D sl-ben. Gondolkodtam azon, hogy miért korlátozza a Siemens a kártyához való hozzáférést, aztán rájöttem, hogy ha intraneten fut a gép, akkor a külső behatolás ellen jó a 22-es port lezárása.

Rosszul gondolom?

(#7109) crucified


crucified
tag

Sziasztok, a segítségeteket szeretném kérni.

Két CPU-ról szeretnék mentést készíteni. Az 1200-as CPU-t látom, de hibaüzenettel nem engedi feltölteni a programot.

A másik egy 840d sl CPU, elérem de ott sem aktív az upload to PG.

Mi lehet a gond?

Köszönettel és üdv

(#7110) wmarci


wmarci
senior tag

Sziasztok!

Tud valaki ebben [Ethernet]segíteni, hogy az alábbi számolásban, mennyi a az ismétlők késleltetése és a tartalék idő?

Köszi

(#7111) DP_Joci válasza crucified (#7109) üzenetére


DP_Joci
tag

Szia,

Tia P esetén talán a cpu-t ki kellene vele találtatni. Van olyan hogy detect és az felolvassa utána a programot is lehet fel fogja engedni. Jelszóra nem gyanakodnék az üzenetből, de akkor lehet, hogy a programon belül lennének lakatok az Fc-ken.
Nem foglalkoztam a dologgal, de valamikor még talán a V10.5 körül kellett ilyet csinálnom, akkor sikerült, de csak azzal a verzióval amivel íródott, tehát a V11 –el nem ment ha jól emlékszem. De hardvert állítottam be egy üres projectbe és oda töltöttem vissza.

(#7112) Ferkoka


Ferkoka
újonc

Üdv!
Tanácsot illetve segítséget szeretnék kérni abban, hogy hogy tudnám megoldani a következő feladatot: Egy Siemens 1200-as PLC-vel mért értékeket kellene PC-s adatbázisban tárolni, és grafikusan megjeleníteni. Nagyon jól jönne konkrét segítség, munka is, természetesen megfelelő díjazásért.
Előre is köszönet!

(#7113) Dezső_38


Dezső_38
csendes újonc

Sziasztok!
Profibuson kell egy SEW frekvenciaváltót mozgásra venni. (MOVIDRIVE Compact 41)
SEW_6002.GSD
Egy irányba már mozog, hogyan tudom a másik irányba is forgatni a motort?
Köszönettel
Gábor

[ Szerkesztve ]

(#7114) Szirty válasza Dezső_38 (#7113) üzenetére


Szirty
őstag

A Control word-ben kell lennie egy bitnek ami az irányváltásért felel.

Továbbá nézd meg a 350-es paramétert!

(#7115) jmarcell


jmarcell
csendes tag

Sziasztok!

Olyan problémával fordulnék hozzátok, hogy van egy Siemens S7 1215-ös PLC-m, az analóg bemenetére van kötve egy kétvezetékes nyomástávadó (Unik 500 PTX5072) és azon a Word-nyi (IW) területen ami az analóg bemenethez tartozik mindig 32767-t látok mind1, hogy mekkora nyomás van állítva. Mi okozhatja ezt?
A hardver konfigurációban az analóg bemenetet beállítottam 4..20mA-re, más tartományokban mindig nullát kaptam (pl. 0-20mA, 0-5V).
Előre is köszönöm a segítséget!

[ Szerkesztve ]

(#7116) Dezső_38 válasza Szirty (#7114) üzenetére


Dezső_38
csendes újonc

Szia!
Köszönöm a válaszodat!
Sajnos nem tudom mire gondolsz.
Nem siemenses vagyok! :(
Valami leírás esetleg? Szívesen átnézném hátha megvilágosodok! :))
Bár a hálózaton siemenses eszközök is vannak a Master Omron.
Egyenlőre ezeket ismerem a kommunikációból.

3221 Fr 92 Control word 1. (Control bit)
3221.01 Fr 92. Start 1.
3221.02 Fr 92. Start 2.
3221.05 Fr 92. Hiba törlés
3222 Fr 92 Control word 2 (Max. sebesség)
3223 Fr 92 Control word 2 (Cél. sebesség)

3342.01 Fr 92. Üzemkész
3342.08 Fr 92. Inhibit (0-ok, 1-hiba)
3342.09 Fr 92. Nem forog, de üzemkész
3342.10 Fr 92 Forog
3343 Fr 92 Input word 2 (Pillanatnyi sebesség)

A két start parancsokat már teszteltem, hátha az egyik hiánya más irányt eredményez.
De nem mind kettő kell az engedélyhez.
Esetleg ahol a start bitek vannak ott valamelyik eddig ismeretlen a felelős az irányért?

(#7117) Szirty válasza Dezső_38 (#7116) üzenetére


Szirty
őstag

"Nem siemenses vagyok! "
A profibus porofil teljesen független a PLC-től, tehát mindegy hogy Siemens vagy más.

Tipp:
Adj neki negatív referenciát (negatív előírt sebességet)! :)
Zárójelben ismét felhívom a figyelmet a 350-es paraméterre.

(#7118) And válasza Dezső_38 (#7116) üzenetére


And
veterán

Leírás: MOVIDRIVE Fieldbus Unit Profile.
Tipp-1: próbáltad már, hogy a referencia (célsebesség) értékét negatív számként adod meg? Annyira nem látok bele, meg valószínűleg - más frekvenciaváltóhoz hasonlóan - egyéb paraméterek függvénye is lehet az értelmezési tartomány. Talán akkor működhet így, ha a setpoint %-os értékben (max = 4000h) van megadva.
Tipp-2: a doksi szerint a CW1 vezérlőszó 8. bitje váltja a forgásirányt (valamint nem az 5., hanem a 6. bit a reset).
Mod.: na, mire leírom.. :U

[ Szerkesztve ]

(#7119) Dezső_38 válasza Szirty (#7117) üzenetére


Dezső_38
csendes újonc

Köszönöm a válaszodat és And-nek is!

A negatív előjelt kipróbáltam!
Két módon is átalakítottam a jelet (-) ra.

A motor jelet kap hallom a hangján, a vivő frekvenciát. De a valós elmozdulás semerre sincsen.

Ugyan azzal az értékkel + előjellel határozottan fordul. Negatív előjellel meg sem mozdul!
Ez a Frv. az eredeti vezérléssel mind két irányba fordul tehát paraméter nem tiltja.
Meg köszönném ha leírnád, hogy hol olvassam el a 350-es paramétert!

Üdvözlettel
Gábor

(#7120) Dezső_38 válasza And (#7118) üzenetére


Dezső_38
csendes újonc

Szia!

Bocsi!
Most vettem csak észre amit ajánlottál!
Köszi elolvasom és kipróbálom!
Ez sajnos csak hétfőn lesz, mert akkor férek hozzá!

Üdvözlettel
Gábor

(#7121) Dezső_38 válasza Dezső_38 (#7119) üzenetére


Dezső_38
csendes újonc

Köszönöm a segítséget mind kettőtöknek!

Átnéztem a doksit!
Úgy gondolom most már a hibát is megtaláltam.

A Max Sped. értéket nem változtattam!
Fordított iránynál azt is negatívra kell átváltanom.
Köszi nektek ezt nem vettem észre, igaz ezt a doksit eddig nem találtam még meg!
:R

(#7122) crucified válasza DP_Joci (#7111) üzenetére


crucified
tag

Szervusz, köszönöm.

Detektáltattam a hardware-t a TIA, val illetve megadtam a pontos konfigurációt manuálisan. Mindkét esetben ugyanazt a hibát írja ki.

Az online modul 6ES7 214-1AG31-0XB0 nem támogatja a feltöltést a PG-re.

Ezt gondolom a RW/Know-how/Copy védelem beállítása okozhatja?

(#7123) Zsolt Emi


Zsolt Emi
újonc

Sziasztok,
Segítségre van szükségem. Tegnap rövidzár volt a lakásunkban és sikerült kiütnöm a MOELLER easy 819-AC-RCX PLC-met. Van rajta esetleg egy biztosíték amit cserélni lehetne, vagy teljesen tönkrement a rövidzár miatt?
Köszönöm a segítségeteket

(#7124) Dezső_38


Dezső_38
csendes újonc

Sziasztok!
Omron Funkció blokkokkal ismerkedek.
Egy funkció blokkot átszerkesztettem és most minden szempontból hibátlanul működik.
Hogyan tudom ezt elmenteni, hogy máshol is tudjam használni?

(#7125) crucified válasza Dezső_38 (#7124) üzenetére


crucified
tag

Szia, egy hasznos anyag erről:

https://www.fa.omron.com.cn/data_pdf/mnu/r144-e1-04_cx-programmer.pdf?id=1605

üdv

(#7126) Dezső_38 válasza crucified (#7125) üzenetére


Dezső_38
csendes újonc

Szia!
Köszönöm a linket!

Megtaláltam már egyszer, de át szaladtam rajta és így nem találtam meg akkor!
Most javaslatod szerint átnéztem most már alaposan és mégis ott volt benne.
Munka elmentve.
Köszi! :C

(#7127) joci9 válasza Dezső_38 (#7124) üzenetére


joci9
tag

Szia!

Omron CX programmerben FB-t elfelejtettem hogy hol kell hova menteni, de sima ctrl-c ctrl-v vel át tudod másolni két megnyitott projekt között.
Én úgy szoktam.

ü
Józsi

(#7128) Dezső_38 válasza joci9 (#7127) üzenetére


Dezső_38
csendes újonc

Szia!
Köszi de már eltudom menteni az FB-t.
A kép szerinti módon.
A Saját FB mappába.

(#7129) InFlames86


InFlames86
csendes tag

Hello,

Mennyit érhet egy gyári Siemens S7 PC USB Adapter?

6ES7 972-0CB20-0XA0

[ Szerkesztve ]

(#7130) Szirty válasza InFlames86 (#7129) üzenetére


Szirty
őstag

Szia!

Gyárilag újonnan Siemens-től 120e körül volt. Most már nem nagyon lehet kapni, PC adapter USB A2 van helyette.
Sajnos ipari cuccokat "maszekon" még újonnan bontatlan csomagolásban is kb az eredeti ár max feléért megy el.
De megnézed mások mennyiért adják és annak alapján belövöd az árát.

(#7131) InFlames86 válasza Szirty (#7130) üzenetére


InFlames86
csendes tag

Köszi. :)
Rég beszéltünk ;)

(#7132) Szirty válasza InFlames86 (#7131) üzenetére


Szirty
őstag

Szia!

"Rég beszéltünk"

Mert nem tolod az IRC-t...

Egy A2-es nekem is jól jönne. Vettem e-bay-en egy kínai utánzatot, amit PC adapter USB A2 néven hirdettek.
Persze tudom én hogy ebben van némi kockázat, de nem volt drága, gondoltam próba-szerencse.
Meg is jött, ahogy kell. Teljesen úgy néz ki mint a Siemens: tokozás, csatlakozók, forma, színek, LED-ek, kábelek, stb. A belseje azonban teljesen újra van alkotva. Egy ATMEL próbálja utánozni az eredeti működését
Mint kiderült ezt több-kevesebb sikerrel teszi.

Az első érdekesség ami szembe jött a próbálgatásoknál, hogy bár A2 néven hirdeti és az A2-nél is ezt is az USB port táplálja meg a PC felől, nem a 24V az MPI/DP felől (ami nagy előny tud lenni amúgy) de nem az A2 drivereit csomagolták mellé.
Mint kiderült az eszköz a régi PC Adapter USB eszközt szimulálja. A drivere sem saját, hanem az eredeti Siemens driverrel működik.
...már amikor működik.

Kipróbáltam többféle környezetben, még S7-200-al is (PPI). A legtöbb esetben 300/400-asokkal működik (leginkább amikor MPI a kapcsolat és csak egy PLC van a buszon.
Amikor azonban profibusszal kerül szembe amin 10-20 eszköz is lóg még a PLC mellett, már gondok vannak. Nem veszi fel a kapcsolatot, nem látja a PLC-t és a drivert befagyasztja.
Maga az eszköz is képes befagyni. Normál MPI buszos működés közben elveszti a kapcsolatot és újraindításig nem is áll helyre.
Virtuális gépről nem tudom elérni, nem használható így (a gyári PC adapternek ezzel nincs gondja).

Szóval nem mondom hogy teljesen használhatatlan, de közel sem tökéletes.
Ami azért nagy gond, mert ha el kell menni a egy ismeretlen géphez vele, nem tudhatom előre hogy hajlandó lesz-e kommunikálni a PLC-vel az ottani körülmények között vagy nem. Ami elég kellemetlen több órás utazás után... No mind1 ez van.

[ Szerkesztve ]

(#7133) molntomi


molntomi
csendes tag

Sziasztok! :)

SIEMENS HMI kérdésem lenne.

Adott két kijelző, WinCC-be név és version azonos (TP177B 6"color PN/DP, version 1.1.4.0)

1. kijelző
Név: TP177B 6"color PN/DP
Cikkszám: 6AV6 642-0BA01-1AX1

2. kijelző
Név: TP177B 6"color PN/DP
Cikkszám: 6AV6 642-0BA01-1AX0

A legutolsó számban tér el (0 vagy 1), a kérdésem az lenne, feltudok-e tölteni egy 1. kijelzőben megírt projektet a 2. kijelzőre, ugyanez visszafele is játszik? (Ha igen akkor backup mentésnél se jelentene problémát?).

Olvastam mind a két kijelző leírását, de különbséget nem találtam egyenlőre köztük.
Tartalék HMI miatt lenne jó tudni, hogy mind a 2 fajta kellene vagy csak 1.

U.i.: Version mennyire számít a kijelzőknél?
Van leírás a Cikkszámokról, amelyben tudod milyen betű/szám mit jelöl? :))

Köszönöm a válaszokat! :) :)

(#7134) Szirty válasza molntomi (#7133) üzenetére


Szirty
őstag

Egészen biztos hogy rá tudod tölteni ugyanazt a projectet tölteni mindkettőre WinCCF-ből.
Hogy az egyikről lementett image backup (pl. Prosave) a másikra felmegy-e azt nem tudom, szerintem igen.

Ha a verzió tér el, akkor a WinCCF project töltés előtt a verzió egyeztetés után figyelmeztet hogy OS update kell és megkérdezi hogy megcsinálja-e.
Ha igent nyomsz megcsinálja és átmegy a project, ha nem-et, akkor kilép.

OS update elég hosszadalmas és ha közben megszakad (pl. "erase flash" közbel emegy a HMI tápja, akkor nem bootol be utána szóval abban van egy kis kockázat. Helyrehozható az is, de körülményes lehet a dolog).

Ha az order number kibontását akarod tanulmányozni, akkor a MLFB numbering system nevű dokumentumot keresd (Machine-Readable Product Designation).
Regisztrációhoz kötött, de letölthető a Siemens-től. Bár szerintem sokat abból sem fogsz megtudni az utolsó számjegy jelentésével kapcsolatban.

[ Szerkesztve ]

(#7135) molntomi válasza Szirty (#7134) üzenetére


molntomi
csendes tag

Szia!

Köszönöm a gyors választ! :)
Ha lesz alkalmam rá kipróbálom a backup-ot és beszámolok róla, hogy az is mehet-e!

(#7136) vtomcsire válasza molntomi (#7133) üzenetére


vtomcsire
csendes tag

Szia!

Tapasztalataim szerint a Siemens komponensek visszafelé kompatibilisek. Eddig nem volt probléma újabb hardver esetén, mind PLC, IO (Safety is) és HMI is gond nélkül cserélhető volt. Ha a régebbi HMI-re csinálsz projektet és mentést, akkor működnie kell az újabb követő típusnál is. Természetesen HMI-nél az OS állapotát ellenőrizni kell, mert ha frissítés történt a régebbi készüléken már nem a cikkszám a mérvadó.
Ha jól értem mind a két típusod van, akkor le is tudod tesztelni.

(#7137) Szirty válasza vtomcsire (#7136) üzenetére


Szirty
őstag

Szia!

Én óvatosabb lennék azzal a kijelentéssel hogy visszafele kompatibilisek egymással.
Eleve háromféle HMI szoftver van (ProTool, WinCC Felxible, TIA WinCC). Ennek megfelelően a HMI-knek meg van három csoportja ami az adott szoftverrel kezelhető. Ezek között vannak átfedések.
Van olyan HMI típus anelyik kétféle szoftverrel is kezelhető. Pl. KTP BASIC panelek WinCCF-el és TIA WinCC-vel is kezelhetők. De pl. a WinCCF és ProTool között ilyen átfedés nincs.
Ugyanakkor a ProTool panelek is két csoportba oszthatók, mert vannak Windows alapúak (77-es sorozat) és nem windows alapúak (7-es sorozat). Az utóbbiak további két csoportba oszthatók, mert vannak karakteres kijelzővel rendelkezők és grafikus kijelzővel rendelkezők, melyek közül az utóbbiak további két csoportra oszthatók, mert vannak színes és monokróm változatok.
Arról nem is beszélve, hogy az egész családban, amik grafikusak, vannak nyomógombos és érintőpaneles változatok, melyek közül az utóbbiak két csoportba oszthatók, mivel vannak olyan érintő paneles típusok, amin gombok is vannak!

Na most a szoftver tud migrálni a korábbi változatról bizonyos feltételekkel. Pl. a ProTool project beolvasható WinCCF bizonyos változataival (2007, 2008SP1, stb). Bizonyos változataival azonban NEM (pl. WinccF 2008 SP2). Továbbo a WinCCF egyes SP verzió sem kompatibilisek egymással, bár bizonyos verziók beolvassák bizonyos korábbi verziókkal készült projectet, de nem bármelyiket.
De pl. TIA WinCC-vel esélytelen ProTool projectet beolvasni, mert arra nem képes.
Amúgy is furcsán nézne ki egy OP27-ről komfort panelre átrakott project.
Arról nem is beszélve hogy a nyomógombos HMI pérojectet hogyan tudnád használni egy touch panelen.
No meg ott van még a felbontás problémája, hiszen a grafikus panelek különböző felbontásúak. Nehezen tudnék elképzelni egy régi, színes 800x600-as panelről áttöltött projectet egy újabb 320x240 felbontású monokróm panelen.

A fentiek miatt ha valaki azt állítja hogy ""a Siemens komponensek visszafelé kompatibilisek" akkor annak eddig könnyű élete volt...

(#7138) vtomcsire válasza Szirty (#7137) üzenetére


vtomcsire
csendes tag

Szia!

Félreértettél. Nálam a követő típus például: 6AV6 642-0BA01-1AX0 -> 6AV6 642-0BA01-1AX1, tehát az adott eszköz újabb kiadása... (6AV6 642-0BA01-????)
Kíváltó típus például: OP7 -> OP77 (migrálás szükséges!)

molntomi példájánál maradva, backup/restore működik az újabb "követő" típusnál.
így értettem ;)

(#7139) crucified


crucified
tag

Sziasztok, van 10 gyártógép, amiről információkat gyűjtök. Milyen PLC-t javasoltok ezen adatok adatbázisba rendezéséhez és annak utólagos lekérdezéséhez hálózaton keresztül? A lekérdezéshez valamilyen magas nyelvű programra is szükség van ilyenkor?

Köszönöm

(#7140) Szirty válasza crucified (#7139) üzenetére


Szirty
őstag

Nem biztos hogy adatgyűjtésre egy PLC a jó választás. Annak inkább vezérlési feladatok a testhez álló feladatok, adatgyűjtésre, kezelésre jobb talán egy mini PC, valamilyen SCADA vagy HMI rendszer, esetleg egyedi program.

Első körben azt érdemes megvizsgálni, hogy milyen módon építhető ki a kapcsolat az adatgyűjtő és a gépek vezérlői között. Beleértve a kábelezést, a protokolt, a kapcsolat fizikai módját (ethernet/UTP, RS485, stb).

(#7141) crucified válasza Szirty (#7140) üzenetére


crucified
tag

Szervusz, köszönöm a válaszodat.

15 db termelő gépről lenne szó. Minden gépben van 2 db szabályozó egység, aminek működéséről kapok egy jelet (amikor szabályoz). Ezeket a jeleket akarom adatbázisba gyűjteni mely tárolja a gépet, az időpontokat, mely utólag hálózatról lekérdezhető (melyik gép melyik szabályzója mikor szabályzott).

A gépek egymástól kb. 20 méterre vannak, tehát elvileg bármely kábelezés és protokol megoldható.

Erre mit javasolnál?

Üdv

(#7142) Szirty válasza crucified (#7141) üzenetére


Szirty
őstag

"A gépek egymástól kb. 20 méterre vannak, tehát elvileg bármely kábelezés és protokol megoldható."

Jó de igazából itt nem csak a távolság számít, hanem inkább az hogy a gépek vezérlése miféle adatkapcsolat megvalósítására képes, milyen port van rajtuk.
Heterogén-e a rendszer, vagy ahány gép annyiféle vezérlő ("legjobb" ha van közte kínai is) stb. Én ezeket mérném fel először.

(#7143) crucified válasza Szirty (#7142) üzenetére


crucified
tag

Szia, a gépek homogének (SINUMERIK 840D SL NCU720.3PN MIT PLC 317-3PN/DP, SINAMICS S120 ACTIVE LINE MODULE, SIEMENS SIMATIC I/O MODULE), profibus kommunikációval. Az ET200S 8DI, 24V D modulokról le tudom venni a jelet amikor az egységek szabályoznak, úgy gondoltam ezt kötném be egy olyan adatgyűjtőbe, ami képes 24 V DC jeleket feldolgozni, azt akár SQL-ben eltárolni (mikor melyik gép melyik egysége szabályzott).

Erre kérnék valami ötletet ha lehetséges.

Köszönöm előre is.

Üdv

(#7144) peter1998 válasza crucified (#7143) üzenetére


peter1998
tag

Szia! Nálunk munkadarab számlálásra s7-1200-at használunk. Ezen van ethernet csatlakozás is. Jön a takt jel és küld egy http kérést a szerkezet.Érdemes még megnézned az IOT 2020-at is.

(#7145) crucified válasza peter1998 (#7144) üzenetére


crucified
tag

Szia, köszi. Minden trigger jelre küld egy http kérést a http serverre, ahol mondjuk Php-val tudom rögzíteni és feldolgozni az adatokat?

Jól értem?

Köszi előre is.

(#7146) peter1998 válasza crucified (#7145) üzenetére


peter1998
tag

Pontosan.

(#7147) crucified válasza peter1998 (#7146) üzenetére


crucified
tag

Szia, nagyon köszönöm.

Üdv.

(#7148) mcwizard


mcwizard
tag

Sziasztok!

Siemens License key pendrive fájlrendszerének visszaállítására van lehetőség?
A license megvan a gépen, azzal nincs baj, de most szükséges lenne visszatennem a pendrive-ra. Viszont a pendrive-ot bármilyen gépre csatlakoztattam, azt írta ki, hogy formázás szükséges és a license manager sem látta. Jobb híján formáztam a pendrive-ot, de így csak egy egyszerű adathordozóként funkcionál, a license managerrel nem lehet áthelyezni rá a license-t.
Erre tudtok valami megoldást?

Köszi!
Üdv

(#7149) BG* válasza mcwizard (#7148) üzenetére


BG*
csendes tag

Üdv!

Üres Siemens-es pendrive-ról tudok csinálni kép-filet ( USB image tool), ezt vissza lehet állítani a tiedre (elvileg).
Leghamarabb hétfőn tudom megcsinálni, most nincs nálam a gép.
Én azt gondoltam bármilyen adathordozóra tehető a kulcs, de még nem próbáltam ki.

BG

(#7150) mcwizard válasza BG* (#7149) üzenetére


mcwizard
tag

Szia!

Köszönöm a tippet, a képfile visszaállítás bejött. :R

Sajnos nem lehet akármilyen pendrive-ra visszaállítani a Siemens liszenszeket. Valahogy megoldották Siemensék, hogy csak a saját pendrive-jára lehessen a kulcsot visszamozgatni. Másikra is lehet, de onnantól inaktív lesz a kulcs (szürke lesz az ALM-ben a pipa a liszensz kulcs mellett).

Üdv,

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  PLC programozás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.