Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Victoryus: Rapoo VT9Pro egér
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Degeczi
nagyúr
Játékra jó (pl. vicces véletlenszerű bemondások), gyakorlatban nem túl sokmindenre. Csúsztatást, forgatást, dobálást jól észreveszi, kopogtatást kevésbé - de ezek egyike sem olyan, h precíz vezérlést bízzon rá az ember. Mondjuk hangerő vagy fényerő állításhoz nem jó a forgatás, hiszen ott sok lépésre lehet szükség, így max. talán lejátszási listában track léptetésre tudnám elképzelni.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
amargo #33244 üzenetére
Így van, hasznos ha az ember látja, hogyan működik.
Saját beszerelésnél viszont kell legyenek szerszámok otthon:
- a Redőnydiszkonttól rendelt típuson popszegeccsel volt rögzítve a tok hátfala, így a motor beszereléshez le kell fúrni a szegecs fejét, a beszerelés után pedig szegecselni
- a Redőny Outlettől rendelt példányokon ugyanitt lemezcsavarok tartották a hátfalat, viszont az oldalfal közepén volt egy csonk, amit először le kellett műteni, h oda kerülhessen a motor rögzítése. Multifunkciós szerszámmal ez gyorsan megvolt (vékony aluöntvény az oldalfal)
Nem vészes egyik sem, de ha vki nincs ilyen barkácsra fölkészülve, egyszerűbb eleve motorral rendelni a gyártótól. -
amargo
addikt
Nem túl nagyok 2nm-es a nagyobbat a kicsi az alig 1,3nm körüli:
133cm X 146cm
112cm X 113cmSzerk: Azért az hozzáteszem, hogy elsőnek kicsit bántam időhiány miatt, hogy külön-külön vettem meg a redőnyt és a motorokat (én szereltem össze), de végül inkább csak örülök neki..
Kiszedtem a sorjákat a házból, a tengelyt is kellett faragni, zsírozni, stb.. értem én, hogy csomagolva szépen néznek ki, de amint kinyitja az ember a fedelét, máris ott vannak a későbbi probléma források. -
simico
aktív tag
válasz
-ZeeZee- #33233 üzenetére
1. Arra nem igazán lehet már semmit sem rakni. Nekem is ez a modell volt amíg tavaly le nem váltottam egy DIY ("saját építésű") NAS-ra.
2. Megoldható bármilyen okosotthon rendszerrel, például az itt népszerű HA-val. A fűtőpatron / fűtőszál áramellátását a biztonság kedvéért nem közvetlenül mütyűr okosrelével, hanem kontaktorral kapcsolnám, azaz a HA vezérelné a relét, a relé meg csak a kontaktort. Így tuti nem ég össze a mütyűr relé, illetve vizes dolgoknál (fűtés, HMV, medence) nem árt a fázis mellett a nullát is megszakítani (talán kötelező is, de ezt villanyszerelő tudja). -
Andras6800
senior tag
válasz
Lanash #33235 üzenetére
Szia,
nekem is van ilyen hivatalos vezérlő közpon Smart Home redőnyökhöz. Pozíciót csak a drágább BIDI motorokkal lehet állítani. A vezérlő kb ugyan azt fogja tudni mint a távirányító amit adnak hozzá. Ha ahol le/fel/stop van, ez lesz elérhető vezérlővel is.
Azt a leírást be tudod linkelni, hogy hogyan lehet betenni HA alá? Én sehol nem találtam róla leírást.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
_Dumber_ #33236 üzenetére
A forráskód oldalán ez elég beszédes:
-
_Dumber_
őstag
Sziasztok,
Ha szeretnék fejleszteni Home assistant rendszerre smart kütyükre.. stb akkor milyen programnyelvet célszerű elővenni? Magyarán, ezek a homekütyük vezérlései, kapcsolati pluginek (pl egy ötnözőrendszerrel) milyen programozási nyelvben vannak elkészítve?
-
-ZeeZee-
senior tag
Üdv!
Kezdőként kérdeznék. Inkább csak hangosan gondolkodok és remélem kijavítotok, ha valamit rosszul gondolok.
Hamarosan napelemes rendszer lesz telepítve a házra. Először csak a fogyasztást/visszatöltést szerettem volna legyűjteni, de úgy néz ki szinten lépnék. Arra gondoltam, hogy a villanyóra után tennék egy Shelly 3EM-et, amivel a fázisonkénti oda-vissza áramot mérném (elnézést a konyhanyelvért). Az inverterből (Fronius) szintén ki lehetne nyerni az adatokat, ekkor viszont már jó lenne, ha lenne egy összefogó rendszer, ahová ezt tudnám gyűjteni. Aztán megtaláltam a Home Assistant-ot. Ez képes integrálni a Fronius és a Shelly-t is. Ennek nagyon megörültem és innentől jönnek a kérdések.
1. Zyxel NSA325V2 NAS-om van otthon, jobbára csak mentésre és file megosztásra. Erre lehet HA-t telepíteni, vagy inkább RPi kell hozzá?
2. Felmerült benne, hogy a jelenlegi vegyes tüzelésű fűtést valahogy bővíteni kellene egy puffertartállyal, ami az én elgondolásom szerint úgy működne, hogy amikor süt a nap (persze fűtési időszakban), akkor a napelemes termelést nem a hálózatba tölteném vissza, hanem inkább ezt a puffertartályt fűteném. Ez tartály lenne bekötve a jelenlegi rendszerbe és egyfajta előfűtésként üzemelne. Arra gondolok, hogy amikor az invertertől kapott visszatermelés elér egy bizonyos szintet, akkor kapcsolja be ezt a fűtőszálat (fűtőpatront), 15 percenként nézze meg, hogy süt-e még a nap (van-e még megfelelő visszatermelési szint), ha igen, akkor bekapcsolva marad addig, amíg egy ilyen 15 perces időszak végén azt nem kapja vissza, hogy most már nincs olyan nagy termelés, álljunk le. Ez megoldható lenne valamilyen programozással? Ugyanez pepitában, amikor nyáron egy medencefűtés menne erről...Előre is köszönöm.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Elemental #33228 üzenetére
Pont a héten (is) volt róla szó, h ezeken a motorokon nagyon ritkán fordul elő kétirányú vezérlőbemenet, ezért csak rádiósan irányíthatóak. Még azon a márkásabb típuson amit a héten linkelt vki, is csak egyetlen bemenet van, ami csak vészkapcsolásra jó, irányításra nem. A Smart Home-on meg szerintem még az sincs.
Ettől még korlátozottan okosíthatóak egy 433 MHz-es adásra is képes wifi-433 eszközzel (régebben azt írtad itt, használt Sonoff RF Bridge-et, az elvileg jó lehet erre), a módszer hátrányaival: nem lesz pozícióinformáció vagy pozícióra állítási lehetőség, és késleltetéseket kellhet beiktatni egyszerre több redőny vezérlése közé.
Dragon1993: "Amennyiben a DD7002B készülék kis LED-je zölden villog, a gyártó frissíti az applikáció szoftverét (ez eltarthat akár 12 óráig is)" - WTF
-
dragon1993
őstag
válasz
Elemental #33228 üzenetére
Szia!
A hivatalos megoldás ez lenne: [link]
Én vettem egy Sonoff RF Bridge-et a butább DC105 távirányítóval rendelkező redőnyhöz.
Alapból nem támogatja Portisch FW telepítés után MQTT-n vagy webhookat tudom vezérelni.
Sajnos redőny pozíciót nem tud (szerintem a hivatalossal se tudna), erre akarok egy időzítésből számolt értéket, de időm nem nagyon volt foglalkozni vele. -
mr.perfect
tag
válasz
koala69 #33229 üzenetére
ja.. esphome tényleg nagyon jó... pl. közvetlen lehet flash-elni HA-ból, + javítani a config-ot ha
kell..
Én most kezdtem használni ezt a project-et csinálom:
klaasnicolaas/home-assistant-glow: ⚡ The power of energy measurements in your house (github.com) -
koala69
tag
válasz
RAiN91 #33227 üzenetére
sajnos tasmota-ban nem vagyok jartas, de vannak itt sokan, akik hasznaljak, biztos, hogy vki ir majd ra megoldast.
Ha megsem, vagy surgos, ajanlom, probald ki az esphome-ot, nativan tamogatott HA-ban, en erre a celra hasznalom, pont mint amire te is akarod - egy ventillatort kapcsol be, majd le 501-es PIR-el. -
Elemental
addikt
-
RAiN91
őstag
válasz
koala69 #33226 üzenetére
Ha GND-t összekötöm egy vezetékkel az adott GPIO-val, akkor a Tasmota kapcsol. Viszont ha 3.3V-ot kötöm össze az adott GPIO-val, semmi nem történik. A PIR szenzorom 3.3V-ot ad érzékelésre, ezt kellene invertálnom (gondolom ezt nem lehet), vagy a Tasmota-ban beállítani, hogy 3.3V-ra kapcsoljon.
-
koala69
tag
válasz
RAiN91 #33221 üzenetére
szerintem nem "lehuzasra" kapcsolnak, hanem te allitod arra hogy a gpio negativ potencialon legyen, ne "lebegjen" a ket allapot kozott. Ha erre a PIR kapcsol 3V-ot, akkor ezt a gpio erzekeli, es latod, hogy mozgas tortent.
bar a tasmota-t nem ismerem, de ez altalaban igy mukodik, pl esphome-nal is -
RAiN91
őstag
Sziasztok,
ráraktam a Tasmota-t egy Wemos D1 mini-re.PIR szenzort szeretnék rá tenni, ami az OUT-ot 3.3V-ra kapcsolja, ha érzékel. Viszont a D1 bemenetei csak lehúzásra kapcsolnak. Ezt hogyan tudom felcserélni?
-
LouiS22
veterán
válasz
Fall-N #33219 üzenetére
Szerintem itt valami félreértés van. Mit értesz a nemzeti háttér alatt? Annak nem sok köze van ahhoz, hogy cserélik-e vagy sem. Az Aliexpressről rendelt bármilyen termék esetében is lehet "gariztatni", csak nem sok embernek fűlik a foga visszapostázni Kína országába a terméket. De egyébként ha a probléma valós, minden további nélkül fognak küldeni egy csereterméket (saját tapasztalat).
Vagy a nemzeti háttér az adott országban székelő képviseletet/hivatalos disztribútort takarna?
-
Fall-N
veterán
Én kerülném az Alis cuccokat, ha nem nemzeti háttérrel rendelkező cég az. A Sonoff és a Shelly az, bármilyen jól felszerelt villamossági szaküzlet tart belőlük. Ha hibás vagy bármi baj van, szó nélkül cserélik újra. Kínából rendelt másodpolcos minőségű OEM cuccokkal ez nem játszik. Így lehet, hogy ami olcsóbb elsőre az később drágábbra jön ki.
Sonoff Mini darabja kábé 5ezer Ft. Az nem magy összeg. Igen a Shelly drágább, de még így is bőven megéri. Részletekben építsd ki, akkor nem vészes az ára. Na meg persze alapnak legyen megfelelő a router is, az alap.
-
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Próbálkozok az itthoni időjárásállomásunk adatait felvinni a HA-ba. Ami végül is sikerült is, de azért van egy olyan problémám, hogy a hőmérséklet és a párartartalom is előfordul, hogy átvált 0 értékre, majd kicsivel később újra a helyes adatot jeleníti meg.
Az alábbi sorokkal olvassa ki az mqtt üzenetből a HA a külső hőmérsékletet:
- platform: mqtt
state_topic: 'rtl_433_k/Bresser-6in1/313532598'
name: Külső Hőmérséklet
unit_of_measurement: "°C"
force_update: true
value_template: "{{ value_json.temperature_C}}"
Nézegettem az mqtt-n érkező üzeneteket és azt vettem észre, hogy nem minden üzenettel érkezik meg minden adat. Ennek nem tudom mi az oka, de igazából annyira nem zavarna, csak arra gondolok, hogy nem-e esetleg ez okozza a fenti jelenséget.
Valakinek van esetleg ötlete, vagy tapasztalata ezzel kapcsolatban?Köszi előre is a segítséget!
-
tutis
őstag
válasz
Fall-N #33213 üzenetére
Előzőleg már írtam, kb azért tuya, mert amit kerestem alin, mindenhez oda volt írva hogy tuya kompatibilis, de nekem mindegy mivel oldom meg amit szeretnék, a lényeg hogy működjön, és ne legyen túl drága. Szóval minden ajánlást szívesen fogadok. De ahogy nézem a shelly nem egy olcsó cuccokat gyárt. Előzőleg kérdeztem pár kapcsoló relayt, avatto, aubess márka, ezek milyenek? Árban ezek nem rosszak.
-
RAiN91
őstag
Sziasztok,
csak leírom a tapasztalataim, kezdőként.
Elsőre vettem két darab ilyen Gosund SW9 kapcsolót: [link]
Fázis kell hozzá, de a szobában pl. a csillárnál gyárilag két kapcsolt fázis volt, de már LED-es lámpa van ott, ezért a második fázis kapcsolt vezetéke lett a nulla, így nem kellett nullát oda vezetni.Tasmota-t raktam rá, a gyári leírás szerint könnyen ment, egy Nodemcu-val.
A rendszert egy 10e Forintos Dell Wyse-n futtatom, pár hete írtátok, hogy elég neki, és tényleg elég, illetve teljesen néma.
A HA panelem így néz ki: [kép]
-
Fall-N
veterán
Ha már Tuya platform, akkor Blitzwolf hasonló szerkentyűje.
De múltkor már kérdeztem: fontos a Tuya? Van egyáltalán valami eszköz, ami miatt kell? Mert ha nem akkor inkább a Shelly cuccait ajánlanám. Ha most kezdenék építeni okosotthont, akkor lehet én is Shellyket vennék. Bár nincs semmi bajom a Sonoffal sem.
-
tutis
őstag
válasz
LouiS22 #33204 üzenetére
Nekem minden alternatíva megfelelő ami működik, nem horror áron van, és kiszolgálja a kis igényeimet. Csak ugye én eddig ha kerestem wifis cuccokat, kb 90%ban tuya kompatibilisre emlegetik, ezért kezdtem el tuya felé menni, mert úgy láttam minden eszköz amit akarok a tuya platform alatt össze lehet hangolni egyszerűen.
-
Olympia76
tag
válasz
LouiS22 #33210 üzenetére
Szerintem egyrészt nem hungarikum, másrészt pedig szerintem jó sok szempontból érhető is. A manual-ok nagy része vagy total hülyéknek szól és 90%-a magától értetődő információkat tartalmaz (tehát nyugodtan érezheted magad okosabbnak azoknál, mint akiknek írták), másrészről szarul/ félreérthetően/ rossz nyelvezettel/ google fordítóval vannak megírva, harmadrészt az már nincs benne amire Te advanced userként kíváncsi vagy.
Persze ez sem magyarázat arra, hogy adott esetben az ember nem ad neki egy esélyt és néz rá, de egyfelől érthető.
Mindez persze kevésbé igaz a HA és környezetére (ami elég jól dokumentált) amivel ez a topic foglalkozik, de az emberek általánosítanak.
Viszont mivel most Te is általánosítottál és hungarikumnak nyilvánítottad, ez kijött belőlem...
-
LouiS22
veterán
Szombat van, reggel van. Én meg hozom a karcos formám, de te legalább nem sértődsz meg. Szóval repo felvesz, de előtte tanulmányozd át a config részt is a manualban. ;)
A manual meg nem véletlenül születik ősidők óta. Csak hát szeretünk okosabbak lenni azoknál, akik megírták. Hungarikum ez is
-
Sipi-
őstag
Atom procis gépemen fut a Home Assistant. Vettem egy Sonoff Zigbee usb sticket. Viszont az Addon-ok között nem találok Zigbee-s addon-t, csak a Decomz-t. Hogy lehet felrakni a Zigbee2mqtt-t?
-
LouiS22
veterán
Még annyi ugrott be (de nem szentírás), hogy majd tedd mérlegre a Tuya wifi cuccait és az egyéb alternatívákat. Nem beszélek a Tuya ellen, mert sokat fejlődtek és nyitottak a közösség felé, de továbbra is egy felhőben futnak a dolgaik, a localtuya pedig egészen biztosan nem jelent megoldást minden eszközükre.
-
tutis
őstag
Eg gyors kérdés még, ezt elfelejtettem. Amennyiben a nappaliba a kapcsoló aljzatok elhelyezése miatt nem tudom beszerelni a wifis touch kapcsolókat, abban az esetben a hagyományos kapcsoló mögé [ilyet] vagy [ilyet] téve meg tudom oldani az előzőleg felvázolt esetet, miszerint manuálisan és hanggal is tudjam kapcsolni a lámpákat? Nem tudom ezek jó eszközök-e amiket csatoltam
Új hozzászólás Aktív témák
- Jó állapotú Kona Shred / Pike 454 dual-air 110mm-140mm / Shimano Deore felszereltség!
- ÚJ, BONTATLAN Bespoke AI Jet Ultra álló porszívó 400 W - GYÁRTÓI garanciával
- AWS 5x108 R17 felni + Bridgestone Potenza Sport gumi
- Siemens EQ6 Series 700 premium ritka tipus keveset használt
- Gree klíma AKCIÓS áron beszereléssel együtt!
- AKCIÓ! Sapphire Nitro+ RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 1600W Corsair AX1600i Titanium tápegység garanciával hibátlan működéssel
- Fujitsu USB Port Replicator PR09 docking station (1x5K vagy 2x4K felbontás) (DisplayLink)
- Apple iPad 8 32GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- AKCIÓ! Gigabyte X570 AMD R9 5900X 32GB DDR4 1TB SSD RX 6750XT 12GB Zalman Z1 Plus CM 750W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest