Hirdetés
- A legolcsóbb gamer laptop RTX 4060-al.
- Asszociációs játék. :)
- Android másképp: Lineage OS és társai
- Évente csak egyszer látod! 11 11 11 11 11
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- OpenSuse Leap 16.0 pre alpha
- Tesco Népköztársaság
- Építkezünk 6. rész (2024)
- Milyen mosógépet vegyek?
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jbnd-007
tag
Van két nagyjából egyforma árú 1.6m körüli ajánlatom, az összefoglalóban lévő számomra érthetetlen technikai leírást olvasva a hibás kombinációkról, gondoltam, inkább megkérdezem, hogy ezek jó napelem/inverter kombinációk-e, illetve hogy melyiket gondoljátok jobbnak.
- 15xSharp ND-AK 275, Fronius Primo 4.0-1, 4.125 kWp
- 14xBisol BMU PERC 285W, Fronius Primo 3.6-1, 3.99 kWpDéli 25 fokos tetőre. A szomszédban van egy fa, ami néha árnyékol, ezért két string valószínűleg jobb lenne, mint egy. De még lehet, hogy meg tudom győzni, hogy vágja ki.
[ Szerkesztve ]
-
jbnd-007
tag
válasz #32577792 #2522 üzenetére
A fa most őszi reggeleken árnyékol leginkább, 10 órára az egyik string már teljesen termelne, a másik inkább csak 11 után. Nyáron kicsit jobb a helyzet, tavasszal meg még nincs lombja. De csak egy vadon kinőtt ecetfa, remélem, hogy nem nőtt a szomszéd szívéhez.
Készpénzes lesz.
-
jbnd-007
tag
válasz Geresics #2526 üzenetére
Kértem egyet a tisztaenergiáktól, köszi a tippet.
A magyar forgalmazó leírása alapján ugyanúgy kell szerelni, mint bármelyik másik napelemet. Ez azt jelenti, hogy nyugodtan rábízhatom a kedvenc helyi cégemre, vagy azért ez túl van szépítve és nem árt, ha a telepítőnek van már vele tapasztalata?
-
jbnd-007
tag
válasz Geresics #2528 üzenetére
Napelem márkákat tudsz írni? Magyar oldalakon csak a Suntech-et sikerült megtalálnom. Vagy más nem is gyárt Maxim chipes napelemet?
http://www.naploposhop.hu/suntech_275_wp_smart_polikristalyos_napelem_1212
-
jbnd-007
tag
válasz FamulusSolar #2532 üzenetére
Hát, az egyik ajánlatban ugye Bisol napelem van, netto 41 ezres áron. A Suntech kábé ugyanennyi. A másikban a Sharp olcsóbb (29e), ott valahova máshova trükközték be a felárakat. De kipróbálom majd, hogy mit szól a Bisolos cég egy 1:1 cseréhez.
Október ugyan elég spéci hónap (alacsony nap és még van lomb is), de most az árnyék délelőtt végigsöpör az egész tetőn és nem nagyon tudom úgy elképzelni a két stringet, hogy ne lógjon bele folyton mindkettőbe. Ráadásul az ajánlataim 1 stringesek, a plusz DC túlfeszvédő is jelent kb. 50e plusz költséget, nem?
Az már nekünk is eszünkbe jutott, hogy felajánlunk másik fát, meg hogy fizetjük a favágást. De a Maximmal ez is megoldódna.
-
jbnd-007
tag
Megegyeztem a szomszéddal, hogy kivágja a két ecetfát. A gyökér kiszedése markolóval nem lehetséges, rossz helyen van, szóval ettől még vissza fog nőni, de legalább 5-6 évig nyugi lesz.
Így akkor a kérdésem arra módosul, hogy feltéve, hogy nem jelentős a költségtöbblet, érdemes-e Maximot telepíteni? Vagy az ilyen részleges hótakarás/átrepül felette a sas/jelentősen leromlik egy napelem teljesítménye valami hiba miatt/stb dolgok már annyira ritkák, hogy kár vele foglalkozni?
Nekünk is van egy fánk, ami pár év múlva okozhat némi árnyékot, ha ki nem vágjuk.
-
jbnd-007
tag
válasz FamulusSolar #2546 üzenetére
Amit te reklámozol az oldaladon (Longi) annak a hatásfoka 19.1%, nem jobb, mint a Bisol poly-é, cserébe drágább. Vagy más oka is van, amiért a monót ajánlod?
[ Szerkesztve ]
-
jbnd-007
tag
válasz pakfong #2548 üzenetére
És akkor ebből a Longi 320-as monóból 12 db (3.840 kWp) megtermelné nagyjából azt, amit 14 db Bisol poly (3.99 kWp) a jobb hatásfok miatt? (Amúgy vagy elnéztem valamit, vagy mindenütt más van leírva, de most már a Bisolra csak 17.4%-os hatásfokot találok.)
[ Szerkesztve ]
-
jbnd-007
tag
Lenne még pár kérdésem.
1. Inverter garancia hol érvényesíthető? Ha mondjuk az eredeti telepítő cég már nem létezik, elmehetek bármelyik Fronius szervizbe?
2. Ugyanez a kérdés napelemekkel. Hova fordulhatok például egy kínai panel esetében?
3. Szaldó elszámolás fordulópontját mennyire nehéz áthelyezni? Kell igazodni az üzembehelyezéssel mondjuk áprilishoz, vagy bármikor el lehet indulni úgy, hogy áprilisra essen? Melyik az ideális fordulónap?
4. Túlnapelemezés: hány órára becsülhető egy évben az, amikor a panelek csúcson pörögnek? Például egy 4 kWp-s rendszernél érdemes 4.0-ás invertert venni ennek kihasználására, vagy elég a 3.6-os? -
jbnd-007
tag
Kaptam egy ajánlatot arab gyártású napelemmel. Van ezzel bárkinek tapasztalata?
325-ös mono, PERC, félcellás panel br. 58000.
[ Szerkesztve ]
-
jbnd-007
tag
Olvasgatom itt fent a tudnivalókban a méretezést, és nekem nem jön ki sehogy a matek a Fronius inverterre. Mondjuk az egyik ajánlatomat nézve 3.9 kWp-s a rendszer, Fronius Primo 3.6 és 12 darab 325-ös napelem Vmpp=34.19V (összesen 410V). Közben az összes Froniusnak 3.0-tól 4.0-ig 710V az optimális munkaponti feszültsége.
A tudnivalók szerint, ha jól értem, vagy több napelemmel emelni kell a feszültséget, vagy nem lehet Fronius az inverter.
A Fronius adatlap szerint 50-100% közötti outputnál 2-3% , 5-30% közöttinél pedig 4-7% hatékonyság veszteség várható az alacsonyabb feszültség miatt. Ez annyira sok, hogy érdemes ezért másfajta invertert keresni? Nem tudom megítélni.
-
jbnd-007
tag
Beszéltem egy napelemes céggel, azt mondták, (volt) Démász területen a szaldó időpontja megegyezik az első leolvasás időpontjával, tehát mindenkinek más.
Azt is mondták, hogy nagyon lelassult az ügyintézés, az év első felében súrolta a 6 hónapot az első bejelentéstől az óracseréig eltelt idő. Mostanában kicsit jobb, de még mindig 4-5 hónapra számíthatok.
-
jbnd-007
tag
válasz Janusz001 #2645 üzenetére
Bocs, most olvasom, hogy hülyeséget írtam reggel álmosan. Szóval azt mondták, hogy a szaldó időpontja az üzembe helyezés időpontjával egyezik meg (gondolom az az óracsere). Azt meg elfelejtettem megkérdezni, hogy áthelyezhető-e.
Kérdeztem azt is, hogy bekapcsolhatom-e a rendszert óracsere előtt, de nem lehet. A digitális órák lopásvédelmi okból a kifelé menő áramot is fogyasztásnak számolják.
-
jbnd-007
tag
Az én elfogadott ajánlatom 1580e lett végül. Fronius Primo 3.6-1, Bisol tartószerkezet, 12 db QCells 325 mono/félcellás napelem (3.9 kWp). Ezen biztos lehetne még faragni kínai inverterrel és napelemmel. Kisebb, újabb cég, nem sok infó szerezhető be róluk, valószínűleg ezért is olsóbbak. De legalább nem kérnek előleget. Ha gondolod, keresd meg őket is. https://www.solarmania.hu
-
jbnd-007
tag
válasz Janusz001 #2734 üzenetére
Előadott valami sztorit, hogy a vámszabadterületen vannak a napelemek és ha kifizetem előre az anyagot, gyorsabban ki tudja hozni. Mivel régi cég volt és az építészünk is ismerte, nem néztem utána alaposabban, csak már későn. Pedig ha lekérem a részletes céginfót, láttam volna a rengeteg végrehajtást. De végül 3 év után visszaadta a pénzt, gondolom enyhítő körülménynek számít és én egy kis ügyfél voltam, nekem nem kellett sokat visszaadni.
Sokáig jól működő, ismert cég volt, aztán nem tudni, pontosan mi történt, valószínűleg csak elkapta egy építőipari körbetartozás, amit nagyon rosszul kezelt, megpróbálva előremenekülni és az új ügyfelekből fizetgetni a régi tartozásokat. Végül lett 40 károsult, 30 millió feletti tartozás és most nagy értékre elkövetett csalás bűntette miatt fogják elítélni.
-
jbnd-007
tag
válasz Geresics #2789 üzenetére
Nekem fele-fele a H-tarifa és az A1. Ha csak az A1-et fedném le egy viszonylag kicsi, 2 kWp-s rendszerrel, akkor 8-9 év megtérülés jött ki. Ha az egészet, akkor 11-12. Ront a megtérülésen a H tarifa, de annyit szerintem sem, mint amennyit Famulus írt, hogy csak 100e/kWp-nél érné meg.
(Más kérdés, hogy aki most dönt, az lehet, hogy jobban jár egy gázfűtéssel, mint egy drága hőszivattyú + napelem kombinációval.)
-
jbnd-007
tag
válasz Janusz001 #2920 üzenetére
Biztos, hogy beküldték, mert az NKM rögtön hiánypótlást is kért, amit szintén beadtak még aznap. De nekem mondták is, hogy ex-Démász területen munkaerőhiány miatt nagyon lassan mennek mostanában a dolgok, könnyen lehet, hogy 6 hónap lesz a teljes folyamat. De majd próbálok érdeklődni.
-
jbnd-007
tag
válasz FamulusSolar #2923 üzenetére
Nem a telepítés utáni papírmunkánál tartok, hanem az előzetes hozzájárulás nem jött meg.
-
jbnd-007
tag
Végül még nem értem rá zaklatni őket, de ma magától is jóváhagyta az NKM/Démász az október 30-án beadott telepítési igényünket. A héten adja be a telepítő a terveket. Kíváncsi vagyok, mennyi idő alatt jön meg a szerződés.
-
jbnd-007
tag
Megjött az ítélet az előző napelemes kalandunkról, amikor a vállalkozó lelépett a pénzünkkel. 1 év 8 hónap letöltendőt ért a dolog 2 sértettnél, de van még folyamatban másik ügy is másik bíróságon (azt hallottam, hogy 30 körüli sértett van), plusz felfüggesztett hatálya alatt áll a fickó hivatalos személy elleni erőszak miatt (biztos kidobott egy végrehajtót), most azt az 1 évet is leültetik vele.
És ez egy régóta működő, ismert cég volt akkoriban. Tanulság: mindig kérjetek részletes céginfót az http://e-cegkozlony.gov.hu/ oldalon. Szopás letölteni és átnyálazni egyesével a PDF-eket, de ha megtettem volna, már 3 éve lenne napelemem. De legalább a tőkét megtérítette végül (a kamatokat nem erőltettem). -
jbnd-007
tag
El kellene döntenem, hogy vegyek-e kiterjesztett garanciát az inverterre. Elég rossz minőségű a hálózat nálunk, gyakori a pillanatnyi áramszünet, ingadozik a feszültség, villognak a lámpák, sorra halnak a szünetmentesek.
Milyen inverter meghibásodások fordulhatnak elő és mennyibe kerül azokat javítani? Létezik totálkár is, amikor teljesen újat kell venni?
-
jbnd-007
tag
Ma megrohanták a házat a szerelők és 6 óra alatt megcsinálták a telepítést. Kivéve a Fronius WLAN kártya konfigurálását, azzal már 1 órája kínlódik, de valami miatt nem megy neki.
Már csak 1-3 hónap és lesz új villanyóra is.
Azon kicsit meglepődtünk mindannyian, hogy víz csöpögött a biztosítékszekrényből. Kiderült, hogy az építkezéskor a villanyszerelő elfelejtette beszilózni a padlásra menő csöveket és 6 éve csordogál a kondenzvíz. Ez azt is megmagyarázza, hogy a FI-relénk miért hisztizett néha minden látható ok nélkül.
-
-
-
jbnd-007
tag
válasz FamulusSolar #3584 üzenetére
Köszi neked is. Az androidos app a telepítő Samsung Galaxyján és az én Xiaomi Redmimen se ment. Meg windowsos laptopra is leszedtem az app-ot és az se. De a böngészős módszer megy.
-
jbnd-007
tag
válasz FamulusSolar #3587 üzenetére
Ezt a címet találtam hirtelen a neten. Wifivel kapcsolódtam és működött úgy is.
-
jbnd-007
tag
válasz FamulusSolar #3587 üzenetére
Lehet, hogy én vagyok az egyetlen errefelé, aki WLAN kártyával rendeli az invertert. Vagy régebbi firmware-kkel nem volt ennyi gond. Nem tudom.
Én a Froniusnak is adnék azért pár fekete pontot. Rendesen le tudja rombolni a hardver minőségébe vetett hitet a rossz szoftver. Ha egy ilyen problémával vásárlás előtt találkoztam volna, nehéz lett volna meggyőzni, hogy az inverterük nem ugyanolyan selejtes vacak, mint a szoftverük.
-
jbnd-007
tag
Na, itt a hideg napos nap, vétek lenne kikapcsolva hagyni az invertert. Ha rárakok egy hősugárzót, ami a teljes termelést elhasználja, akkor nem ártok vele senkinek, ugye?
-
jbnd-007
tag
válasz FamulusSolar #3594 üzenetére
Megnéztem a firmware verziót, 3.13.3-2, nem lehet túl régi, csak egy frissítés volt azóta, abban sincs sok érdekes.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem