- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
P100
senior tag
Kingston HyperX 2048MB-os RAM-om van, elvileg CL4-es, mégis ilyen időzítéssel megy: 5-5-5-18 (CL-RCD-RP-RAS)
Ez nem CL5-ös időzítés? Mit tehetek?
CPU típusa DualCore Intel Pentium E5200
Alaplap neve Gigabyte GA-P31-ES3G -
válasz
Dyingsoul #23290 üzenetére
Az elméleti sávszélesség növekedésével nem sokat érsz, ha valós alkalmazásokban nem tudod kamatoztatni. Magyarán, LGA775-ös rendszereknél semmiféle gyorsulást nem fogsz tapasztalni DC és SC között az alkalmazások futtatása során. Nem látom át, miért jó neked, ha magasabb elméleti sávszélt nyersz, amit semmire sem tudsz használni. Többet érsz nagyobb mennyiségű RAM-mal SC-ben, mintha a DC-t erőlteted minden áron.
-
fgordon
senior tag
válasz
pityaa23 #23297 üzenetére
Én azt tapasztalom, hogy általános célra jobb az 1066 mint a 800, mert nagyobb a memória sávszélesség. DDR2-ben szerintem csak 1066-ot vagy gyorsabbat érdemes venni, és lehetőleg ne fogyasszon többet 2.0V-nál, bár az utóbbi csak az én "hülyeségem"...
Gondolom 2x1 gb ram-ot akarsz venni, bár én a helyedben vennék inkább 2x2 gb-ot, akár CL6-osat is, mert érezhetően gyorsabb lesz tőle sok minden...
Pár tesztben lehet, hogy az 2x1 gb 1066 CL5 lesz a gyorsabb a 2x2 gb 1066 CL6-tal szemben, de "érzésre" a 4 gb a jobb... sok tesztben meg kb azonos lesz...
-
pityaa23
senior tag
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni hogy E5300as proci mellé milyen mhz-ű ramot ajánlatok? Eddig ezt néztem mellé
INGSTON HyperX 2048Mb DDR2 1066MHz CL5 KIT. Csak nemtudom mit jelent az fsb a procinál. Ha a proci csak 800as akkor elég lenne egy 800as ram mellé?
-
fgordon
senior tag
-
nemesmatee
tag
OCZ Reaper 2x2 Gb 17k-ért Ősembertől... Szerintem nagyon megéri, ennyiért nem nagyon kapok jobb DDR2-es ramokat
-
lsc
nagyúr
válasz
Dyingsoul #23288 üzenetére
Ezek azonban csak a mért sávszélességre igazak! Az alkalmazások futási teljesítményében (tipikusan):Socket A: ~0% növekedés
Netburst architektúrájú procik (P4 és a megfelelő Celeronok): 10-70%
Socket 939 és AM2: 3-5%
Core2 Duo architektúrájú procik: 2-5%Idézet szintén onnan, tovább kellene olvasni .
-
Dyingsoul
veterán
válasz
ThaBoss #23285 üzenetére
Hehe köszi szépen! és milyen alaplapnál müködött ez? a geil ramok milyenek voltak órajel és típus tekintetében? Egyébként nem bánom, ha 5% csak a teljesítménykülönbség is, jól jön minden plussz!
Jorus :
Idézet a topic első hsz-éből:
"Mennyivel növeli a teljesítményt a dual channel?
Socket A rendszerben 3-5% teljesítménynövekedés
Socket478 és LGA775 rendszereken 20-80% teljesítménynövekedés
Socket939 rendszeren majdnem annyi mint az inteles rendszereken" -
SI
tag
sziasztok
segítségetek szeretném kérni
mi a különbség a két Ram pár között
4GB (2x2048) D/C Kit PN - OCZ2RPR10664GK4GB (2x2048) D/C Kit PN - OCZ2RPR10662G
válaszod előre is köszi
-
ThaBoss
senior tag
válasz
Dyingsoul #23282 üzenetére
Szerintem menne a DC, de első slotban legyen a 2x2, másodikban a 2x1...
Nálam ugyanez volt, csak még bonyolultabban: volt 2x2 geil-em, meg 2x1 adata-m, de működött rendesen a DC...
Amúgy sokkal nagyobb különbség tényleg nincs a SC és a DC között, de azért jobb az utóbbi (azért mégis csak 2x64bit-es sáv)
DC-nél a lényeg a két azonos modulén még úgy tanultam school-ban hogy SC és DC között kb. 5% teljesítménykülönbség van..., bár szintetikus tesztekben akár 70-80%-ot is mutathat, de nem jelent semmit
-
válasz
Dyingsoul #23282 üzenetére
LGA775-ös rendszer esetében nem érdemes a DC miatt különösebb erőfeszítéseket tenni. Ha megy, megy, ha nem megy, nem megy, nehezen kimutatható, és valós alkalmazásokban egyáltalán nem érezhető a memóriavezérlő DC és SC üzemmódjai közötti különbség. Inkább törekedj a minél nagyobb mennyiségű RAM-ra, akár SC-ben is.
-
sith7
félisten
Sziasztok
Azt szeretném kérdezni, hogy az Everset amit kiir a ramról , az a típusa ?
Erre gondolok:KLDE88F-B8M05
5-5-5-18Csak azért kérdezem, mert lehet vennék még ramot a gépbe, és ugyanolyant szeretnék, mint amilyen benne van
Ha azt mondom az eladónak ilyen típusú kell, akkor tud ilyet adni ?
Vagy a típus mindegy, adott márkán belül, csak az időzítés legyen ugyanaz ? -
Dyingsoul
veterán
Hali!
Tervezek egy kis rambővítést a gépembe!
Jelenleg 2*1GB Geil value DDR2 1066mhz van a gépemben, de szeretnék még 2*2BG-t beletenni, ugyanilyen geil value-t, 1066-on. A topic elején olvastam hogy 4 memóriamodulnál is megvalósítható a dual channel, szerintetek 2*1gb+2*2gb esetén is müködne? vagy hogy lehetne gazdaságosabban jobb teljesítményt kihozni belőle?Arra is gondoltam, hogy ha nem müködne ennél a 4 memóriánál a DC, akkor eladnám a 2*1GB-t, szerintetek?
Szerk: a lapom EP35 DS4
Totál tanácstalan vagyok, valaki segítsen dönteni! Válaszaitokat előre is köszönöm!
-
_kg
csendes tag
Sziasztok!
Meg tudja valaki mondani, hogy az új Core7-hez kapható 6 GB-os 1,65 Volt (low voltage) DDR3 Ram-kitek működnek -e probléma nélkül az intel x48-as chipsettel ellátott asus workstation lapokban?
Csak 4 GB-ot raknék bele, de működnének benne egyáltalán és ha igen, akkor több ram feszültség kellene nekik az x48-ban?
Konkrétan ez a ram [link] és ez az alaplap "Asus P5E64 WS Evolution" lenne. Az alaplap tud a ram-nak akár 1,5-2,78 V-t is adni...
Minden válaszért hálás volnék!
Előre is köszi: _kg
-
winfier
senior tag
Eladók a Team Xtreem ramok: LINK
-
rokec
csendes tag
ohh köszi a választ..
Még annyit had kérdezzek hogy a játékok a windows által megadott memóriát használják vagy azok kihasználják mind a 4 gigát??
-
válasz
norbi19884 #23274 üzenetére
64 bites oprendszert csak 64 bites proci mellett lehet tudomásom szerint.
-
norbi19884
tag
Sziasztok!
Tehát 64-bites xp 3gb ram-nál többet kezel?Intel procival miért nem lehet telepíteni?
-
degu
senior tag
válasz
Gyuri27 #23247 üzenetére
Hiiii!
Most mar ertem!
Tehat az elso oszlop a tablazatban a prociszorzo.A masodik az ezekhez a szorzokhoz tartozo memoszorzok.
Az en esetemben a prociszorzo 13,az ehhez tartozo memoszorzo /800-on/ 7
Ha tehat felhuzom a proci fsb-jet 200-rol 230-ra,akkor /ha nem doglik bele/ a proci 2990Mhz-en fog futni.A memosebesseg 2990/7 - 427Mhz /854 Mhz/
Kocce! -
rokec
csendes tag
Sziasztok! Az mért van h a windows csak 3gb ramot ismer fel 4 helyett?? Pedig a bios felismeri..
-
LanyUs
őstag
Köszönöm a segítséget. Eldöntöttem, akkor legyen 2*2 GB, már csak az a kérdés, hogy az E5200-nak számít-e a gyakorlatban, hogy CL3-as vagy CL5-ös ramokkal hajtod. Tehát a kérdésem az lenne, hogy vennék pl. 800-as geil ultrát cl3-on és kész vagy inkább ugyanennyiért 1066-os persze az rosszabb időzítéssel. Vagy elhanyagolható a különbség, gyakorlatilag csak tesztek mutatják, játékban nem érezhető?
-
-
lsc
nagyúr
válasz
Chosen #23263 üzenetére
Socket A: ~0% növekedés
Netburst architektúrájú procik (P4 és a megfelelő Celeronok): 10-70%
Socket 939 és AM2: 3-5%
Core2 Duo architektúrájú procik: 2-5%Idézet az 1. hsz.-ból.
-
-
FireKeeper
nagyúr
A patriot ddr2 ramokkal (esetemben viper) van valami gondja a phenom II-es prociknak?
-
KaraDani
addikt
válasz
Chosen #23259 üzenetére
Elméletileg core2 nél nem sokat számít, én úgy tudom, hogy max 1-2%
petymeg iszonyat tág ez az időzítés amit használsz, így nem sok értelem van mhz et emelni, inkább szorítsd le az időzítéseket legalább CL6 ra, többre mész vele. (így már értem, hogy mehetnek ennyit eszek a kingmaxok
)
-
PetiBlasteR
csendes tag
Sziasztok!
az idozitesekkel nem vagyok teljesen tisztaban... kene egy kis felivalgositas.
OCZ Reaper 1150
5.5.5.15 on megy
ezek a szamok mit csinalnak valojaban (mit idozitenek), hogyan valtoztassam hogy a ramom gyorsabb legyen..
koszonom elore.
-
Sziasztok!
Ha egy darab 2GB-os DDr2 modullal megy a gép, mennyivel lassabb, mint 2x1 Gb-os DC-ben?
-
fgordon
senior tag
válasz
petymeg #23252 üzenetére
petymeg, csak MIATTAD megnéztem most, hogy megy-e az én Kingmax-om 1200-on, olyan beállításokkal, ahogy írtad, persze nekem a CPU szorzó nem 7.5 hanem 9.5, de elindult, tehát
FSB: 375 Mhz
RAM: 375 * 3,2= 1200 Mhz
CPU: 375 * 9.5 = 3563 MhzÉn a 4 x 2 Gb Kingmax-omnak csak 2.0V-ot adtam, de nem volt stabil... Lehet, 2.0V-nál többet kellene adni, de én nem akarok.
Most éppen a gépem én 366-os FSB-vel használom (cpu: 3477 Mhz), ram az 585.5 Mhz-en, így 5:8 arányú az FSB és RAM...
-
fgordon
senior tag
válasz
petymeg #23252 üzenetére
Én azt javaslom, hogy 366 * 3,201, az 1172 Mhz, azt bírja, ha adsz neki 2.0V-ot, a proci meg 2745 MHz-en fog menni...
Ezzel menni fog, nekem 4 x 2 gb Kingmax-om van, és atomstabil így is...
Én ha feljebb viszem az FSB-t, lentebb veszem a RAM-ot, hogy max ilyen 1200 alattin menjen...
Fontos lehet a 2.0V, de nézd meg a gyártó oldalán, hogy mennyi javasol pontosan a te memóriádnak.
-
haze81
csendes tag
sziasztok, kezdő tuningos vagyok, ddr2 memóriát szeretnék vásárolni de nem tudom melyik lenne a megfelelő. E8200 processzor msi p45 platinum lappal, szeretném a procit olyan 3,5-re felhúzni ha lehet. A másik gond, hogy van benne egy scythe mugen2 is, és ha ráteszem a ventit, akkor nem nagyon fér már el az első dimm-ben egy magasabb hűtővel ellátott memória.
-
petymeg
addikt
sziasztok!
ma kapom meg a q9300 procimat, egy e7200-t vált le. alaplapom ep-35 ds3 és 2*2 giga kingmax ram van a lapban. a terveim szerint 1200 megaherzen szeretném a ramokat járatni. fsb: 375 * 3,2= 1200 így jönne össze. a processzor meg 375*7,5-ön pörögne.
szerintetek működne a dolog? (jelenleg 333*3,2=1066-on járnak.) -
-
AlerMeta
csendes tag
Sziasztok,
Szeretnék váltani X58 - I7 platformra. És lenne néhány kérdésem.
Feltételezett 920 proci és 3x2 GB kit esetében:- Minek van nagyobb jelentősége memóri téren: késleltetés / mhz ?
- Van értelme 1600 / 1800 / 1866 mhz memóriának ? Melyiknek ?
- A fenti memóriák a megadott órajelükön működnek proci tuning nélkül is ?
- Ha csak processzor tuningnál van értelme a magasabb (>1333) órajelű ramoknak,
akkor melyik az a párosítás, amely a legoptimálisabb?
(Processzor órajel - memória kit)- Van e valami amit figyelembe kell venni 6x2 gb használata esetén ?
Mondjuk működik e azonos 2x3-as kit esetén ? smile2.gif- Mennyire érzékeny a triple channel ?
Nem kit, hanem sima modulokkal (pl kingmax márka) is működik biztosan ?Köszi. Remélem még nem voltak túl sokszor ezek a kérdések.
-
SPC3RUN
tag
milyen jó ár/minőség arányos
cl4es DDR2 ramot tudtok ajánlani?
fsb 800/1066
4gb-ot szeretnék de lehet 4db os kit,vagy 2es.
geil ultrán gondolkozok..
egyéb ötlete van valakinek?geil ultra tapasztalatok is jöhetnek...
-
fps8
senior tag
HELP!
Van 1 nagy gondom, és már kezdek álmosodni 2-óra szenvedés után.
Vettem 2x1Giga Micron D9GMH 1066 KIT 555-12 memót.
Matrica nélküli, ismeretlen nyák. Első próbára semmi, kipróbáltam az összes dual variációt és se kép - se hang. Majd egyesével is őket, és az történt hogy bios macerálgatás nélkül auto-környezetben az egyik memóval elindult a gép, a másikkal nem. Lehetséges hogy a másik csak akkor indul el ha bekonfigurálom az időzítést és feszt? Másik kérdés pedig, ha húzni szeretném a memót hogy menjen 1066-ot akkor proci feszt is állítani kell??? -
Gyuri27
félisten
Ez a legegyszerübb. Ezért linkeltem.
Tehát: minden proci szorzóhoz tartozik 4 ram osztó. Vegyek a 10-s szorzót. A proci alap 200MHzx10= 2000, /5=800MHz (ram), /6= 667, /8=500, /10=400. Tehát így tudod kiszámolni mennyin fog menni a ram. Na most ezt a procit 10X200 elkezded húzni. 10X230=2300MHz. Mennyin mennek a ramok? Egyszerű oszom, 5,6,8,10. Ha öttel osztasz a ramok 920-n mennek.Amit a cpu-z mutat az időzitések. Egyik oldalon az spd (ram biosa serinti időzités és fesz) a másikon amin használod.
Ha a ramot a gyári értékeken használod pl 800 akkor használhatod a gyári időzitéseket. Jelen esetben ez lesz a legbiztonságosabb. Két féleképp tuningolhatod a ramot. Hagyod a gyári időzitéseket pl 5-5-5-15 (vagy 18) és ahogy tuningolod a procit mennek vele a ramok. Persze ehhez 1,8v már nem elég 2v környéke már jó. Másik mód vissza osztod a ramokat. A példánál maradva nem az 5-s osztót használod hanem a 6-t. Húzol kicsit a procin (fent) 2300/6= ram 766MHz. Itt adsz neki kis feszt és az időzitéseket szükited. Egyesével, majd teszt, vagy használat (legjobb mindkettő), hogy stabil-e. Pl 766MHz 5-4-4-12.
FireKeeper: itt olyan fantasztikusakat nem írtak erről a ramról (kingston), tesztet sem nagyon láttam. Az 1100 jó választás, ha nem kerül sokkal többe mint az 1066-s. Ha rám halgatsz lv szériából szerzel be. Nézz be a nagy ocz totyikba. [link]
-
fps8
senior tag
Üdv... Az nagy probléma ha CPUZ-ben a memória órajele fel-le ugrál 201 és 263mhz között??? 2db különböző memó van benne, 2x1giga, egyik 533-as másik 1066-os. Életképes ez így vajon???
-
McCoy
tag
Sziasztok
Asus P5GDC Deluxe alaplapom van és van egy olyan gondom, hogy a Kingmax ddr2 800-as ramjaimat csak 600-asként hajlandó hajtani. Nincs is olyan beállítási lehetőség, hogy 800-as dram frekvencia és a dram/fsb szorzó sem állítható. Erre lehet valami orvosság?
-
degu
senior tag
válasz
Gyuri27 #23240 üzenetére
Koszi a turelmedet,de azt hiszem nem fejlodott ki kellokeppen az agyam
,mert a linkelt tablazatot egyaltalan nem ertem!
Tudod aki ert hozza,annak teljesen termeszetes egy par fogalom,ami viszont egy laikusnak teljesen sotet!
Hogy mit nem ertek a tablazatban?
Hogy hogyan jottek ki ezek a szamok,es hogyan kell szamolni veluk?
Tehat ahhoz,hogy ertelmezni tudjam pl. a 7,5-et,ahhoz tudnom kene,hogy hogyan jott ki!/na ezt speciel tudom,mert mar valaki itt elmagyarazta!/
Az 5-5-6-7 sorozatrol,ami a 800-as memok tablazataban egymas alatt sorakoznak,azt megint csak nem tudom,hogy mi?! Memoszorzok.../ezt sem tudni,hogy mibol jott ki/
De a vegso csapas az,hogy nem tudom,hogy ezekkel a szorzokkal mit kell szorozni.Es hogy a vizszintes sorokban mi az osszefugges a beirt szamok kozott.
Szoval azt hiszem itt az alapveto elmeleti tudas hianya okozza a kavart nekem...
A memom egyebkent 4-4-4-12 -es idozitesekkel megy./Annyira azert nem vok fps-fan,hogy nekialljak buveszkedni az idozitesekkel,mert mindig rafaragok!/
Van esetleg valahol egy leiras,vagy cikk,ahol ezek a primko dolgok el vannak magyarazva? -
Gyuri27
félisten
válasz
FireKeeper #23241 üzenetére
Lv blade vagy platinum. Ha mindenképp micron kell meg crucial ramot vegyél. [link] szemezgess.
-
FireKeeper
nagyúr
Sziasztok!
A Kingston HyperX 1066 Black kit, vagy a HS a jobb választás? Esetleg inkább várjam meg, míg lesz újra Geil Ultra Plus? Jó lenne olyat találni, amin micron van, de iponon nem nagyon találtam (PCX-en sem) ami viszonylag emberi árban van és micronos. Esetleg OCZ? Bár azt hallottam hogy azon is inkább powerchip van micron helyett. Vagy ez a D9 dolog túl van lihegve? Ti milyen DDR2 ramot ajánlanátok egy Phenom II-höz?
-
Gyuri27
félisten
[link]
sok jelentőség nincs a 800 és a 743MHz között. Viszont ha tudod szűkisd az időzitéseket. Nekem pl a platinum nem tudja 800-n a cl4-t. Viszont most 750-n cl4-4-4-12 megy. Ha nem matx lapom lenne és a ramok nem érnének össze (egymást fűtve) kicsit több fesszel (a mostani 2v helyett) mehetne szűkebben is. Amit próbáltam és ment a 4-4-3-9. Szóval hajrá. -
Free_Frag
csendes tag
válasz
KaraDani #23236 üzenetére
Szia!
A rendszerem ez:[IMG://dl/upc/2009-07/13/164706_y9mqnntotpjgrrgx_rendszerem.jpg ][/IMG]
A gépen XP van oprendszerként, van 1db 300 GB-os és 1db 250 GB-os belső, 1db 500 GB-os külső vinyó
-
Free_Frag
csendes tag
Sziasztok!
Memóriát szeretnék bővíteni, DDR modulokat viszi az alaplap. Jelenleg 2db 1-1 GB-os RAM van a gépben, ezt szeretném feltornázni 4-re.
Az lenne a kérdésem:2GB-os modul létezik sima DDR-esben vagy csak DDR2-től? Ha létezik, akkor hol lehetne venni ilyet, mert sehol nem találtam neten.Előre is köszi a választ!
Free_Frag
-
degu
senior tag
Hat elolvastam a linkelt cikket,de ennek megertesehez,es alkalmazasahoz az en agysejtem - keves!
Diegho!
Amit irtal,logikus lenne,de en ugy tudom,hogy a procikban a szorzo fixalva van!Egyebkent mielott a kuncogoba kotok ki,tenyleg jo lenne tudni,hogy van -e akkora jelentosege annak,hogy a memo sebessege 800Mhz helyett 743 Mhz?
-
Fücsök007
őstag
válasz
LanyUs #23232 üzenetére
Elvileg bírnia kellene, de ha nem tuningolta az illető, akkor nem lehet biztosan tudni, hogy nem egy antituning példány jutott neki, mivel még a márkásabb ramoknál is előfordul, hogy a gyári értéknél alig mennek jobban, de ha hosszútávra tervezel, akkor 2*2Gbyte lenne az optimális, mivel az általad kinézett alaplap csak 1 fázist ad a ramoknak, és ha 4 ramot raksz bele, akkor vagy nem mennek együtt magas frekvencián vagy, és ez a jobbik eset ,mennek, de nagyobb fesz kell nekik. Emiatt húzásra csak két modul ajánlott neked!
-
LanyUs
őstag
Sziasztok, lassan a kialakul az új konfigom a segítségetekkel, de van még egy aprócska kérdésem. GIGABYTE GA-P31-ES3G lappal szeretném az E5200 procit húzni ha majd szükség lesz rá. Haverom tud adni 2*1GB 800-as kingmaxot 3,5e -ért hozzá. ( Az, hogy nem "neves" nem izgat és a tesztértéke sem, mert játéknál már nem számít igazán ) Ez az ár tetszene is érte, de bírni fogja az emelést tapasztalataitok szerint?
-
nolika
senior tag
CL5 és a CL6 között mi is a különbség?
Köfi
-
lsc
nagyúr
válasz
Gyuri27 #23226 üzenetére
El kellene döntened hogy segíteni akarsz vagy kötözködni . Ennek :Hogy elejét vegyen nem, nem fogom leírni. tükrében én a másodikra szavazok . De nem gond, csak ha nem segíteni akarsz neki akkor egyáltalán miért írtál ? Az meg hogy Őt cseszegeted holott másnak "gondolod" a választ elég érdekes, de biztosan velem van a gond . Nem, nem várok választ "költői kérdés" volt. Részemről ennyi .
-
Gyuri27
félisten
Mondjuk aki 2004 óta itt van elvárható, hogy legalább a ph-n tudja mi hol van. Te is megtaláltad amit linkeltél, meg én is.
Majd veszek neki én lapot és procit akkor megszünik a problémája.
Amúgy meg lehet kérdezni amd-s arcoktól mennyi jelentősége van annak ha a ram 775-n vagy 800-n megy? Meg azt is, hogy eme nagy veszteséget, hogyan lehet kompenzálni.
Hogy elejét vegyen nem, nem fogom leírni.diegho: A 9400 kb 53k. A 810 38k egy árban a q8200-l. [link] tudásuk is kb ugyanaz. Az, hogy + 15k-t kapsz némi + teljesitményt meg evidens. Majd az amd-nek is lesz ennyiért procija. A 810 ugyanúgy 95w-s.
Dízeles: manualban szépen le van irva. Ha ügyes vagy még a dc is meg lesz.
-
-
Dízeles
aktív tag
Üdv fórum társak
Azt honnan lehet tudni milyen sorrendben kel a RAM-okat a helyükre rakni?Ugyanis az egyik masinában 3(DDR) foglalat van .Kettőben 256-256mb és ha beteszem az 512 mb néhány perc múlva lefagy esetleg újra indul.A cimborám gépében tökéletesen működik napok óta.
Alaplap:Asus a7n8nx socket A -
SalvadorLynx
aktív tag
Most vettem új gépet, de sajnos rendre elszáll kékhalállal. Memtest szerint a ram hibázik 2x2 gb kingmax 1600mhz ddr3. Pár nepja még pár percet bírt aztán elszállt. Akkor 1600-ra volt állítva a ram, mert a lap gb ma790fxt-ud5p alapból 1300-on kezelte. Most visszaállítottam auto ra, tehát 1300-on ketyeg, és most sokkal ritkábban látom kékhalált. Belenéztem a biosba és a cas latency alapból 9-en volt, a ram dobozán meg az áll, hogy az 1600-as ramok cas latency-je cl=7. Lehet ezért száll még mindig el a gépem?
Mit kell állítanom, hogy 7-7-7, CL=7 -et kapjak? Elég sok állítási lehetőség van, elég ha csak a cas latency opciót állítom 7 re? -
diegho
nagyúr
válasz
Gyuri27 #23218 üzenetére
K8-ról volt szó, ott pedig az általam leírt módszerrel kell kiszámolni a memória órajelet, de a phenom örökre fekete folt marad az életemben. (Mondjuk az amd számomra is "szar" marad, a fogyasztás miatt - ez idővel majd változik. Már rég phenom II X4-em lenne, ha nem enne olyan sokat)
-
Gyuri27
félisten
"Meg kell még említenünk a memória órajelét is. A K8 és K10 processzorok egyik sarkalatos pontja az integrált memóriavezérlő. A memóriavezérlő a processzor órajelén jár, ezért a memória órajelének meghatározásához valamilyen képletre van szükségünk. A K8-ban ez úgy működött, hogy a processzor órajelének valahányadán működött a memória (ennek az volt az eredménye, hogy a memória sokszor nem a referencia-órajelen jár, például 2200 MHz-es CPU-órajel esetén DDR2-800-ra állítva a memóriát csak 367 MHz-en jár, mert a CPU órajelét 6-tal elosztva kaptuk meg a referencia-órajelhez [DDR2-800, azaz 400 MHz] legközelebb álló memória-órajelet). Az AMD mérnökei ezt a problémát felismerték, ezért a K10 a memória órajelét másképpen határozza meg.
Megfigyeléseink arra engednek következtetni, hogy a memória órajele immár az FSB-ből származik, ugyanúgy, mint az Intel processzoroknál. 200 MHz-es FSB esetén a 2x-es szorzó jelenti a 400 MHz-es memória-órajelet, azaz a DDR2-800-as beállítást. 1,66x-os szorzóval kapjuk meg a 333 MHz-et (DDR2-667), 1,33-assal a 266 MHz-et (DDR2-533) és 1x-essel a 200 MHz-et (DDR2-400). A memóriavezérlő egy új lépcsőfokot is támogat, a DDR2-1066-ot, ehhez 2,66x-os szorzót használ a processzor (2,66 x 200 = 533 MHz)."
Az fsb szó hibázik, de a lényeg megvan. [link]
Amúgy mindenkinek ajánlom, főleg a szakértőknek, hogy két hülyeség között olvassanak kicsit. Ráadásul magyarul van. Ill másik oldalt sem kell meglátogatni érte.
-
diegho
nagyúr
fogalmam sincs hogyan van már amd-nél én nem büntetem magam tovább velük. És ez nem csak amd chipsetnél van így, hanem minden amd processzoros rendszernél. Prociba épített memória vezérlő "előnye". Amúgy a szorzót vissza tudod venni, az fsb-t meg feltolni és úgy normális órajelen fog menni a memóriád.
-
degu
senior tag
válasz
fgordon #23210 üzenetére
Kezd az AMD kizuhanni nalam a szatyorbol!
Ezek szerint,ha 55%-al felemelem az FSB-t /333/ akkor fog nevlegesen futni a Corsair tunning ramom?
Beszaras!
Melyik szerencsetlen proci birja el ezt az eszement tunningot?
De elvesztettem a fonalat...
Ezt a *leptek*,meg *1:1* aranyt megvilagitanad nekem?/Mert itt lehet a trukk!/
-
fgordon
senior tag
Intel-nél biztosan tudod állítani a memória sebességet is, olyan mértékekben, hogy 667-800-1066-1150-1280, ilyesmi... Tehát ha emeled a proci FSB-t, akkor lejjebb tudod venni ilyen léptékekkel a memória órajelet, és így be tudsz állítani 1:1 arányú memóriát is.
Például: 533 FSB, és 1066 memória, vagy bármit...
De alapból nekem pld 333 fsb és 1066 memória... -
degu
senior tag
válasz
diegho #23208 üzenetére
Tehat minden AMD chipsetes alaplap eloadja ezt a baromsagot?
Ha felemelem 231-re az fsb-t,akkor faszan felemelkedik 375Mhz-re a memosebesseg?! Le kene loni,aki ezt kitalalta!
Tehat az AMD chipsetes alaplapokban nem lehet huzni a memot?
Es mi az a biosban a memobeallitasoknal,hogy auto-1-2-3-4? -
diegho
nagyúr
AMD-nél így kell számolni:
proci órajel/400 ezt felkerekíted egészre, a felkerekített számmal elosztod a proci órajelét és ezt megszorzod kettővel.
Optimális eset:
2400mhz cpu órajel
2400/400=6
2400/6=400
400*2=800 mhz memória órajelPélda:
2200mhz cpu órajel
2200/400=5.5
2200/6=367
367*2=733 mhz memória órajelTe eseted:
2600mhz cpu órajel
2600/400=6.5
2600/7=371,5
371*2=743mhz memória órajelLegrosszabb eset:
2100mhz cpu órajel
2100/400=5.25
2100/6=350
350*2=700mhz memória órajel -
rob72
tag
válasz
FireKeeper #23202 üzenetére
de próbaképp raktam bele geil ultrát , akkor is csak 2x1GB-ból egyel ment a rendszer
-
rob72
tag
válasz
FireKeeper #23202 üzenetére
igen kétoldalas mindkettő, külön külön mennek, de akkor miért jók egyenként? ha a lap nem támogatná?
-
rob72
tag
tudna e nekem segíteni valaki ?, 2x2gb kingmax ramot vettem, és ha mindkettőt belerakom akkor a gép nem indul el, de egy 2gb-al jó ilyenkor a biosban kell valamit állítani? mert próbáltam és semmi beállítást nem találtam, ami benne volt ram 4x512mb kingmax rendesen ment, a lapom m2n-e sli, x2 amd 6000+ proci az lehet hogy a lap nem támogatná?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 10% -tól elvihető. Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetés! Lenovo Legion Pro 7
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
- AKCIÓ! ASUS PRIME Z390-P i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 DEEPCOOL Matrexx55 630W
- Samsung Galaxy S23 Plus 256 GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest