Hirdetés
- Steven: Miért váltottam Tv-ről projektorra?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
Új hozzászólás Aktív témák
-
zsolt0638
tag
válasz
Lacerta #3797 üzenetére
Azért a nyamvadt brazilok sima machetaval elboldogulnak a burgyingosban.
Nekem a 3000 forintos tramontina van, ütöttem vágtam a gazt, nem nagyon vitte . Na rájöttem nem úgy kell, markolattal megcélzom majd hosszában húzom, így vágja a lágyszárút is. Ami vastagabb 2-3 centinél azt lendületből átvágja. Az 5 centist vagy vastagabbat több ütésből. Nem sajnálom háromezerért, ha tönkremegy veszek másikat. Mondjuk két éves de nem akar baja lenni. -
Lacerta
aktív tag
válasz
gyapo11 #3795 üzenetére
Én inkább a hatásfokban látom a különbséget.
Tekintsünk hosszú szálú, könnyű anyagú, rugalmas, sűrű növényzetet.Ha gondolatban lemodellezem a vágást a kétféle ívelésre, akkor a klasszikus machete formáknál a hegynél, ahol épp a legnagyobb a penge sebessége, a szárak hajlamosak lecsúszni a pengéről.
Ráadásul, mivel sűrű és rugalmas a növényzet, a lecsúszó/elmozduló szálak, egymással összekapaszkodva, úgy mozdulnak el a vágás útjából, hogy az él esetleg már nem is érinti őket. A kés mozgási energiája tehát részben úgy emésztődik fel, hogy az nem következik be, ami a cél volt.A kampós pengénél viszont épp hogy összegyűlnek egy csomóba a szálak, és nem tudnak lecsúszni a pengéről, hiába kicsi a szárak egyenkénti tömege. Amíg a mozgási energia kitart, addig vágás is történik.
Márpedig az energia nem kevés, az általad becsült 3.5 J már egy egész használható fúrókalapács.
-
discrate
aktív tag
Egy kis fizika a kés topicban. Vágod?
-
gyapo11
Topikgazda
válasz
Lacerta #3793 üzenetére
Nekem nincs horgas, de elméleti alapon az egyenessel csak csapni lehet, a horgassal viszon csapás közben húzni is. Így nem csak a vágás pillanatáig felhalmozott mozgási energia végzi a vágást, hanem a kar súlya+a húzóerő is besegít. Ha fél kilónak veszem a penge súlyát, és 2 m/s-ra gyorsítom a tömeget az 1 Joule. Ha a karom súlya a hozzáadott erővel 5 kg és 1 m/s a sebessége, az energia már 3.5 Joule. Persze a csuklót igénybe veszi, de jóval nagyobb energiával hatol az él a fába.
-
Lacerta
aktív tag
Nekem ezek linkelt a horgos végűek jönnének be leginkább.
Azt szeretném elsősorban tudni, hogy az egyenes élű eszköz használati jellemzői miben térnek el a horgasétól?Kicsinek ott a Ganzo G740-esem, az kb. 9-es nyéllel együtt, és van húzása is. Bicajozáshoz azt hordom, volt már haszna.
-
-
betyarr
veterán
-
FerNandor
őstag
válasz
MittuDomain_ #3786 üzenetére
Köszi a tippet. Nem tűnik rossznak, de jelenleg sold out.
Mondjuk sima vegetable cleavernek tűnik, de a súlyra 900g-ot írnak.. -
MittuDomain_
őstag
válasz
FerNandor #3783 üzenetére
Én sem tudom, ez milyen lehet, kuponnal 30USD/9e HUF:
LiRen Forged 3 Layers Composite Stainless Steel KnifeEz a gyártő elvileg "XIAOMI Cooperation Brand", jelentsen ez bármiféle minőséget a gyakorlatban. Az ívelt alak és a design jobb, a 9Cr18MoV egy korrekt késacél.
(Szerk: korrekt, értsd kb 440C, csak konyhakésben.)A kupon amivel ennyi:
BGLIREN29Az értékelések több mint meggyőzőek...
-
FerNandor
őstag
Sziasztok!
Szeretnék véleményt kérni kínai szakácskésekkel kapcsolatban.
Kinek van? Melyiket ajánljátok stb?
Általános konyhai felhasználásra, mindenesnek. Persze vannak még kések otthon, csak nagyon megtetszettek ezek.Én ezt a kettőt néztem, többet nem is költenék rá, mint itt a drágábbik:
[link]
[link] -
G@ben
addikt
válasz
Lacerta #3781 üzenetére
Tramontina machete. Irtottam már vele gazt, vágtam ki 12cm körüli akácot, metszettem fát, mindet jól vitte. Könnyű, gyorsan lehet lendíteni, ami lágyszárúnál jó, könnyű élezni, elég jó az éltartása. Nem tudom, mi a maximum hossz, amit elviselsz, de a bozótos részhez a minél nagyobb a jó. Én a 14-18" közötti méretet ajánlanám.
-
Lacerta
aktív tag
@vendingo:
Nem tudom, te mennyire vagy gyakorlott túrázó, de én azt tapasztaltam, hogy a gazra pont nem jellemző, hogy előre szól, hogyha valahol benövi az utat. Jelzett turistaúton sem. Nincs róla adatbázis, hogy előre tudd, hova ne menj. Mész, oszt' egyszer csak nem tudsz továbbmenni. Embermagas csalán, bebukó szederbokor, felserdült akácos. Az úton. Néha meg lehet kerülni, de többnyire nem.
A következő terepjáró, vagy erdészeti traktor, ami arra jár, el fogja intézni, csak nem akkor, amikor épp ott vagyok. Alkalmasint gyerekekkel.@gyapo11:
Igen, kicsik, ez a lényeg. Nem akarok 70-80 centis pallosokkal mászkálni, és nem is jók lágyszárú gazra, ahogy írtad is. A kampós vég miatt gondolom, hogy ezek a cuccok rövid hossz mellett is hatékonyak lehetnek. Van külön fejszém, bicska fűrészem is, ha az kell, ez kifejezetten menet közbeni problémamegoldásra kellene.
@lugosi:
Barátomnak van hasonló méretű kukri machetéje, nem igazán vált be terepen. Rövid is, hosszú távon forgatni nehéz is, a lágyszárúak meg eléggé kiröhögik.
Az ár annyira nem faktor, bár nyilván ami jó ár-érték arányú, azt szeressük.Igazából az érdekelne, hogy ez a kapmpó forma tényleg olyan jó-e, mint gondolom ( és mint állítják sokan ), és hogy a fenti 3 közül melyik lenne az optimális?
Használ valaki itt ilyesmi cuccokat? -
gyapo11
Topikgazda
válasz
Lacerta #3777 üzenetére
Nem néztem meg a méreteket, de nekem így szemre ezek kicsik. A piacon vettem egy machetét ezeöccá kicióccó, de hosszabb és baromi nagyot lehet vele sújtani, viszont csalán és egyéb lágyabb szárú növényekre nem jó, nem lesz elég ellenállás a vágáshoz. Én tuskón darabolok szét ágakat, könnyebb mint a balta és kb. 5 centis átmérőig jó.
-
Lacerta
aktív tag
Felhorgadt bennem az igény, hogy túrázáshoz beszerezzek egy problémamegoldó eszközt, különös tekintettel a susnyára, a dzsindzsára, valamint a surjánosra.
Hosszas törpölést követően oda lyukadtam ki, hogy nekem alighanem az európai machete forma ( sújtó/gallyazókés ) forma lenne a legjobb ( ha szerintetek nem, érveljetek ellene pls.
).
Amire használnám: Lágy/félkemény szárú gazok, vékony fásszárú surján, csalán, tüskés indák. Kb. ami egy közepesen önszopató jellegű túra során meglepheti az embert. Nem akarok sem új ösvényeket létrehozni, sem egész focipályákat kigazolni.
Eddig 3 jelöltem van ( de nyitott vagyok minden javaslatra ):
Fiskars X3
Ez korábbi modellnek tűnik, de kapható még. Elég badass forma.Fiskars XA3
Mintha ez lenne az X3 utódja, de tudja a bront. Mi lehet az "A" betű a modell jelölésben? Advanced...?
Előnynek látom, hogy nehezebb egyetlen jól irányzott csapással a sípcsontomba állítani a hegyét.385071-1002
Rendkívül fantáziadús néven, amerikai piacra. Jobb a tokja, de nehezebb. Tetszik a fűrész benne, bár nem okvetlenül látnám hasznát. Kizárólag egykezes a markolata, nem tudom, élőben lenne-e ennek jelentősége?Ti mit gondoltok?
-
guppy
őstag
Sziasztok!
Sokat olvasgattam itt, de nem találtam egyértelmű választ, melyik 2oldali fenőkő ajánlott 5k környékén King 1000/6000 szimpi meg jókat olvasni róla, csak pont 2x annyi mint a keret.
Előre köszi
-
válasz
vendingo #3768 üzenetére
*Szerintem* a Para 3-nál erre spyderco-n belül jobb - és olcsóbb - választás is lenne.
A jobbat úgy értem, hogy a para 3 az 3 mm vastag ha jól látom, én evéshez vékonyabbat jobbnak gondolok. Ezen kívül a para 3-at én 50-ért látom, és házon belül a chaparral gray 2mm vastag (35k körül látom), ennek szerintem a formája is nagyon jó, vagy a delica 4 ami 2.2 mm vastag és 30k körül van.
-
vendingo
veterán
Spy para 3-ról vélemény? Megéri az árát? Bátyámnak gondolkodok egy ilyenben jövőre szülinapjára.
Fekete penge szín mennyire tartós? Nagy igénybevételnek nem lenne kitéve, kb csak evésre lenne használva. -
pulutodurumo
őstag
Én ilyet vettem a feleségemnek. Apró, talán 6cm a penge. GearBest app link, ha nem működik ez az: Sanrenmu B7 - 762 Pocket Axis Lock Folding Knife
-
denko
senior tag
Sziasztok,
Egy kis segítséget kérnék:
Egyenlőre 3 kés fajtát keresek túrázáshoz:
1. Egyszerű mindenes kés amit leginkább ételhez használnám, kisebb mindenes feladatra. "Mora" félékre gondoltam max 5k ért. Van különbség köztük? Nekem mindegyik ugyanúgy néz ki 5000-ig.
2. Egyszerű kés ami nem férfias, asszonynak hogy legyen nála (kiránduláshoz szintén) max pár ezer forint..alig használna, de jó ha van..mit ajánlotok?
3. Komolyabb túrakés max 10-15k ért. mora bushcraft survival black, black fox,böker magnum tracker tetszenek. Mi ajánlott köztük?
A pengék fajtáihoz nem értek, azért kérdezem
ui: Lehet külföldi rendelés, van időm beszerezni .. -
benfolds
őstag
amit most lehet az aldiban (vagy lidlben?) kapni fenőkést, az milyen lehet?
-
Helló, tudtok ajánlani valami olcsóbb fenőacélt általános otthoni használatra? Kissé sokallom a Fiskars 4000 forintos árát, vagy ennél lejjebb nem érdemes adni?
-
-
discrate
aktív tag
A Mol kutakon pontgyujto akcioban megvasarolhato Carl Schmidt Sohn kesekkel kapcsolatban van vkinek tapasztalata? A 20 centis chefkes erdekelne elsosorban (2700 huf).
Új hozzászólás Aktív témák
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
- Sennheiser Momentum True Wireless 3 (2222132) (ELKELT)
- Csere-Beszámítás! Számítógép játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 256GB SSD + 1TB HDD
- Motorola G72 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest