- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Lalikiraly: Astra kalandok @ Harmadik rész
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- LordAthis: AI Kérdés érkezett - 3600 soros Spagetti kód refaktorálása és budget
- Lalikiraly: Sencor SMC BS30 aktív hangfalszett bemutató
Új hozzászólás Aktív témák
-
bombibmw
veterán
Köszi!
Végre valaki válaszolt.
Az a baj,hogy ez az egy 4 pines csatim maradt és mind a négy ventim PWM-es,4 pines.Most 3 y kábellel megy mind a négy venti ere az egy 4 tűs csatira.Szerinted ez sok neki?
Vagy tegyek rá hármat és egyet osszak meg a processzorhűtő csatival?
Vagy azt mondod,hogy mind a négy menjen rá a processzorhűtő csatijára a procihűtővel egybe,4 y kábellel?
Akkor mind a négy úgy lesz szabályozva,mint a procihűtő.
Ha jelen állapotban baja lenne,annak már jelentkeznie kellett volna,vagy később is előjöhet? -
killertibi
tag
Sziasztok!
Problémám laptop tápegységgel kapcsolatos. Egy compaq presario laptopom van, melynek a tápegysége ha bedugom a konnektorba, pittyegő hangot ad, és nem tölti a gépet sem. Az utánaolvasásból annyit tudtam meg, hogy valszeg zárlatos.
Első kérdésem ez lenne, hogy ennyi infoból meg tudja valaki mondani, hogy mi lehet a pontos baj? És lehet-e javítani valahogyan?
Másik kérdésem. Ez a táp max 90W-ot tud leadni, 19V és 4,75A a többi jellemzője. Van egy másik laptop tápom, egy hp 620-as gépé. Ez 65W, 3.5A, és 18,5V-ot tud. Természetesen a gépbe menő csatlakozójuk különböző. Ha megpróbálnám a csatlakozót kicserélni, működőképes lenne a régi táp a gépemmel? A mostani táp gondolom akkor ad le 90W-ot ha tölt+a gép is megy. Nekem az akksim már rossz, szóval elég lenne, ha csak hálózatról menne a gép mindig. Feszültségben ugye 0,5V különbség van, az még nem vészes, viszont nem tudom, mit befolyásol az, hogy a régebbi táp kisebb áramot ad le? Csak a teljesítményt, vagy más szerepe is van?
Összefoglalva tehát, javítható-e a tápom, vagy ha nem, megoldás lenne-e a csatlakozót áttenni a régebbi tápra? Elnézést, ha nagy marhaságokat kérdeztem, a segítséget pedig előre is köszönöm! -
bombibmw
veterán
Sziasztok!
Asus p8p67-m alaplapom van,amin egy 3 pines,egy 4 pines procihűtő és egy 4 pines házhűtő csatlakozó.Rákötöttem a házhűtő csatijára 4 ventilátort y kábelekkel(3 db.).
A kérdésem az lenne ,hogy károsodhat-e ettől az alaplapom,vagy csak kevesebb lesz a fordulatszáma a ventiknek?
Sajnos a házventilátor csatlakozójáról nem találtam semmilyen adatot.
Egy-két adat a ventilátorokról:Fordulatszám: 800-1700rpm
Légszállítás: 60.4-127.6 m3/h
Akusztikus Zaj: 8.5-27.1 dB/A
Bemeneti Teljesítmény: 3.96W
Bemeneti Áram: 0.33A
Feszültség ingadozás: 7-13VElőre is köszi.
-
Bari
Modder
válasz
Wind-Storm #14492 üzenetére
A hőérzékelő DS1821 a legdrágább tétel a kapcsolási rajzban, alkatrészbolttól függően 1900-2100ft/db körül van az ára.
-
Wind-Storm
őstag
Aha, köszi.
Az egyszerűbb ígéretesnek tűnik.
Főleg, ha a megépített elektronikával kiváltható lenne mind a két kattogós, bár ez már egy igény lenne.
Soros port szerencsére még van és kell is, mint azt az aláírásomból láthatod..
Csak kérdés, mennyiből jönne ki összesen a megépítése? Próbanyákkal gondolom bőven elég lenne kivitelezni. -
Bari
Modder
válasz
Wind-Storm #14490 üzenetére
Sajnos az oldalon én sem találtam pontosabb adatlapot.
A neten rengeteg egyszerű termosztát kapcsolás kering, könnyen át lehet alakítani az egyiket, hogy 5°C-on kapcsoljon. Pl ez, minimális mennyiségű alkatrész, bár itt az érzékelő ami drágább tétel, és számítógép kell az érzékelő felprogramozásához, vagy ez, itt minimális módosítás szükséges, mert alapból magasabb hőmérsékletre vannak az alkatrészek kiszámolva. -
Wind-Storm
őstag
Köszi, hogy utánanézegettél. Én megtaláltam a gyártó? honlapját és a szériát, de több infót még nem: [link]
Mint már írtam peltieres boxról van szó, főleg annyi lenne a lényeg, hogy 5 fok alatt nyisson, a 65 felett nyitó még működik.
Viszont nem találok ilyet sehol sem.
Gondolkozom már valami egyszerűbb és olcsó digitális kapcsoláson. Ha erre lenne ötleted, szívesen várom. -
Bari
Modder
válasz
F e Z o #14488 üzenetére
Szia
Pcgear-ben van készlet bár nem olcsó. A használhatóságáról nem tudok nyilatkozni, mert nem használtam még, amikor kellett tűzőgépkapoccsal operáltam
#14487 Wind-Storm: Sajnos nem találtam adatlapot a termosztátodhoz, így a helyettesítése is elég nehéz lesz, a második sorban lévő karakterek jelölik a kapcsoló hőmérsékletet egy hasonló típus adatlapja alapján, de a képen lévőkről sajnos nem találtam ilyen adatlapot.
-
F e Z o
veterán
Srácok, hol tudok venni pinkiszedőt? Érdekelne molex és atx csatihoz is, kerestem már weben, de egyszerűen nem találok sehol. Ma szívtam annyit egy tápcsatival, hogy még a legrosszabb ellenségemnek se kívánom.
-
Wind-Storm
őstag
Így ránézésre valakinek van ötlete, milyen típusú/kivitelű hőkapcsolók lehetnek ezek?
Peltier elemes hűtő/melegítő dobozban tönkrement az egyik, így cserélném már mindkettőt.
A hűtő specifikációiból következtetvén az egyik 5°C alatt nyithat, míg a másik 65 fok felett. Eléggé szűkös a hely, szóval akármilyet nem lehetne betenni helyettük. -
Hello!
Hülye kérdés, igényfelmérés :
Lenne-e igény egy olyan kijelzőre, ami
- kb. 1cm magas, 5cm széles, 4 számjegyű, hétszegmenses, zöld színű /eléggé retro/
- külső, vagy belső usb-re dugható
- alkalmas óra, vagy CPU- és egyéb hőfok kijelzésére (akár váltogatva is)
- beépíthető PC házba, akár előlapba, akár másképpen (megoldható a kijelző és a vezérlő között egy kábel, így a kettő nem feltétlen kerül egy helyre)
- külön dobozolva laptopokhoz is megfelelMostanában ilyesmin dolgozok, főleg tanulásképpen, de 1-2 példányt modding célokra is lehetne hasznosítani.
(Konkrétan most két kijelzőm van a dologhoz.) -
PHM
addikt
válasz
#65313280 #14482 üzenetére
Bekapcsolt állapotban adj 12V-ot "1" és "1b"-re.
Ha nem világít, próbáld meg ugyanezt fordított polaritással.
A biztonság kedvéért köss a táppal sorba egy kb 1 Kohmos ellenállást.
Ha így sem világít, akkor vagy rossz a led a kapcsolóban,
vagy valamit sikerült nagyon félreértelmezni.
Amúgy az említetteken kívül mi van még a kapcsolóra írva? Már ha van. -
vegyszer
addikt
Szervusztok!
Az lenne a kérdésem, hogy a picoPSU tápoknak, mármint amin lehet leválasztani a Molex/SATA ágat, milyen csatlakozó fejen keresztül csatlakozik a PSU nyákjához?
Mellékelek két íbéjes képet.
Az a problémám, hogy jelenleg a pico PSU tápon a "kanócán" a SATA mellett egy Molex->Slim SATA átalakítót vagyok kénytelen használni, valamit egy flopy csati is a semmibe lóg, és ha már egy ITX-es házba rakom el a dolgot, ott ez csak a levegő járását akadályozza. És betárolni sem jó érzés egy csomó oda nem illő elemet.
Egy régi ATXes tápom kivérzett, a SATA ágat tartalmazó tyúkbelet levágtam róla, és az a kósza ötletem támadt, hogy ha a nyákcsati oldalt valaki meg tudná fejteni, akkor lehet, kókányolnék egy új egyedi kanócot a SATA vinyó, és a slim SATA DVD közé.
Így ha valaki fejből, képről, vagy valami katalógusból megfejtené nekem, milyen csati kellene a PSU "header" csatlakozásnak, kérem ossza meg velem.
KÖSZÖNÖM!
-
Lompos48
nagyúr
válasz
jozsi252 #14475 üzenetére
Igen. A fényerőszabályozás miatt van. Azt triac-kal oldják meg, ami fázishasítást végez. Ez utóbbi nagyon gyors frontokkal (áram- és feszültségváltozásokkal) jár, ami tekercsekben, izzószálban (esetleg) rezgéseket okoz(hat). Olcsóbb konstrukciós megoldásoknál még a rádióban is hallható lehet.
-
jozsi252
veterán
Sziasztok
Elektronikai kérdésem lenne. Kaptam egy nagy álló lámpát 300w-os halogén izzóval. Ennek lehet szabályozni a fényerejét egy kis távirányítóval. És amikor nincsen teljesen feltolva a fényerő akkor egy nagyon halk zúgást lehet hallani a távirányítóból illetve a lámpából is, de télleg nagyon halk.
Ez a szabályzó miatt van?
-
PHM
addikt
válasz
Wind-Storm #14472 üzenetére
Remélem előbb-utóbb bepereli őket valamelyik póruljárt user.
Igazából nem is értem a dolgot.
Annyi más elegánsabb, flexibilisebb, korrektebb és nem utolsó sorban
veszélytelenebb megoldás van... -
PHM
addikt
De van. Illetve volt, az enyém után, csak a kolléga közben kiszerkesztette.
Tehát:
Te a táp 12 és 5V-os kimenete közé kötsz egy fogyasztót.
Mindaddig elvileg nincs gond, amíg ennek a fogyasztónak az áramfelvétele
nem haladja meg az alaplapon és esetleg az USB portokon lévő fogyasztók
áramfelvételét. Ha azonban ez a feltétel nem teljesül (márpedig ez előfordulhat)
akkor az 5V-os tápfeszültség esetleg nem 5V lesz, hanem több.
Szélsőséges esetben, ha netán az említett fogyasztó zárlatos lesz, 12V.
Az 5V helyett. A többit a fantáziádra bízom...
Éppen ezért, bár az nem zavar, ha te ilyet csinálsz, arra azonban
nyomatékosan megkérlek, hogy másokat ne biztass ilyenre. -
TaaT
nagyúr
Tehát nincs magyarázat...
Olvastam olyat hogy nem indult el vkinek a gépe így keresztbe kötve, de nálam semmi probléma nem volt
Mondjuk én vettem egy ilyet, de nem azért mert bármi veszélyét látnám a dolognak, csak a szabályozhatóság miatt...
szerk.: természetesen én is DDC-hez fogom majd használni...
-
Wind-Storm
őstag
válasz
krisztian98 #14464 üzenetére
-
PHM
addikt
válasz
krisztian98 #14464 üzenetére
"A kérdésem, megcsinálhatom-e, hogy a 12V és 5V közzé kötöm be szivattyút?"
Semmiképp se tedd!
Használj inkább egy LM317-est 12V-ról a megfelelő feszültség beállítására.
Ennek járulékos előnye, hogy pontosan be fogod tudni állítani a feszültséget.
Hátránya, hogy 1-1,5A-ig használható önmagában és hűtőborda is kell hozzá.
Külső tranzisztorral persze jelentősen megnövelhető a terhelhetősége. -
krisztian98
csendes tag
Sziasztok,
Remélem megfelelő fórumba írok.
A következő kérdésem gondom lenne:
Van egy 12V-os Laing 1T szivattyúm a vízhűtéshez.
Amit 12V-on hangosnak találom és sokat is pörög.
5V-on pedig nem indul el.
5,5V-on már elindul.
Olyan 7V-al szeretném hajtani.
A kérdésem, megcsinálhatom-e, hogy a 12V és 5V közzé kötöm be szivattyút?Vagy mindenfajtaképpen A +12V-ból csináljak Diódákkal vagy más egyéb trükkel kisebb feszültséget?
Köszi:
K -
>Deego..
senior tag
Üdv
Érdeklődnék hogy egy Xigmatek Asgard III házból hogyan tudnék egy ITX vagy egy mATX méretú házat összehozni?
Avagy ha nem menne akkor hangszigetelni szeretném, dem tudom hogy hogyan.
-
Eszelős
csendes tag
válasz
Wind-Storm #14460 üzenetére
bocs nem tudtam THX
-
Wind-Storm
őstag
válasz
Eszelős #14459 üzenetére
Szia!
Ez itt nem az apróhirdetések helye.
A HardverApró megfelelő kategóriájában hirdesd, ott nagyobb sikere lesz, vagy úgy egyáltalán... ott adnak-vesznek. -
Eszelős
csendes tag
Sziasztok eladóvá vált processzor hűtőm, ha valaki kér küldök képet is
Termékleírás- Intel LGA775 és AMD AM2 -re szerelhető
- kék színű és kéken világít
- hőmérséklet kiírása!
- külőnleges kivitelezés körkörös hőleadás
- óriási 112 x 36,5mm -es ventillátor, halk műkődéssel 17dBA!!!
- kék led a ventillátoron
- sűrű aluminium bordázat kékre festeve
- óriási réztalp a jobb hőelvezetésért
- könnyű felszerelhetőség
- áramfelvétel: 5,4WSpecifikációk
Foglalat: LGA775, AM2
Ventillátor: 112 x 112 x 36,5 mm
Fordulatszám: 1800rpm +/- 10%
Levegőkeringetés: max - 70,0CFM
Zajszínt: 18dBA
Élettartam: 50.000 óraSúly: 566 g
videó: http://www.youtube.com/watch?v=HViwXNUvgVk
e-mail:nissan1998@freemail.hu
telefonszám:06307265134 -
TaaT
nagyúr
válasz
Lucif-R #14457 üzenetére
Köszi
bár azt nem írják hogy konkrétan milyen eljárással festenek... Vettem egy TT Xaser VI házat, és azt akarom átalakítani, de nem szeretném itthon festegetni, vmi minőségibb megoldás kéne, mint pl a P180Mini belseje
[link]
De láttam már olyat hogy vki lefóliázta a gépház belsejét, ez se tűnik rossznak [link] [link]
-
Lucif-R
senior tag
Valószínűleg igen ( ha egyáltalán festik, és ha festik is általában teljesen más minőségűre mint a külsejét ) mert az a leggazdaságosabb, és megfolyás is a legkevésbé valószínű, de az is lehet hogy simán valami szórópisztolyos festéket húznak rá azt viszlát.
És íme egy gyártási folyamat ( van is szó a festésről). [link]
-
TaaT
nagyúr
Gyárilag milyen eljárással festik a számítógépházak belsejét/fém részeit? Porfestéssel?
-
Lucif-R
senior tag
válasz
hackeeeee #14453 üzenetére
Ha ez az a szivacs amit az alaplapok alá szoktak tenni a dobozba akkor szerintem ne. Ez nem nyitott szerkezetű hanem buborékok vannak benne és az jelentősen meg fogja enni a légszállításodat. Vagy próbálkozz apróban hátha van valaki porszűrősdivel ( régebben voltak, most is találtam vagy 2-3 eladót de 2011-es utolsó up-okkal ) illetve itt egy [link] az hirdetés tulaja most dec20.án volt aktív utoljára.
Hallatom még nem műanyag hanem az a fekete szövetszerű szúnyogháló dupla rétegben való alkalmazásáról, illetve vékonyabb harisnyából is lehet okosítani.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Ł-IceRocK-Ł #14450 üzenetére
Jó lesz, holnap már rábólinthatsz az általunk írottakra.
Jó éjt!
-
Ł-IceRocK-Ł
veterán
-
PHM
addikt
válasz
Ł-IceRocK-Ł #14446 üzenetére
Célszerű lenne a csatlakozó dugót úgy bekötni, ahogy itt az alsó képen van.
Ha nem érdekel, hogy melyik a jobb és a bal oldal, illetve ha jól értelmeztem
az első hozzászólásodat, elég a pirosat megcserélni a rézszínűvel.(#14445) Wind-Storm: A testet felcserélte az egyik hangkimenettel.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Wind-Storm #14445 üzenetére
PHM "kisakkozta" és mattot adott. Rajzold csak le!
@Ł-IceRocK-Ł
Teljes jelet kap, de ellenfázisban. Így torzul a hangkép (ami egyébként is a másik miatt...).
-
PHM
addikt
válasz
Ł-IceRocK-Ł #14442 üzenetére
Baja éppen nem lesz tőle.
Jelenleg az egyik füleddel az egyik oldalt hallod fordított polaritással,
míg a másik füleddel a 2 csatorna közti különbséget.
Ezért ez az oldal csak sztereo jelnél szól, halkabban. -
Lompos48
nagyúr
válasz
Ł-IceRocK-Ł #14442 üzenetére
Nem lehet baja.
-
Ł-IceRocK-Ł
veterán
válasz
Lompos48 #14440 üzenetére
Ilyenem sajnos pont nincs itthon.
De az az érdekes hogy amkor teszteli a jobb oldalt akkor az szól ahogy kell, a bal nem, csak zene alatt. Na holnap átvariálom a kép alapján.
PHM: ez így tiszta és meg is játszom holnap.
Köszi szépen, aztán meglátjuk hogy sikerál.
Akkor így ne is használjam az este?
lehet tőle baja? -
PHM
addikt
válasz
Ł-IceRocK-Ł #14439 üzenetére
"Akkor valamit elrontottam ugye?"
Igen.
A réz színű a közös test, a másik 2 a bal és a jobb oldal.
A jack dugó tövére kell a test, a közepére és a végére pedig a 2 oldal.
Hogy melyik melyik, fejből sajna nem tudom.Szerk: (#14440) Lompos48 hozzászólásából az alsó kép kell neked.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Ł-IceRocK-Ł #14439 üzenetére
Lehet. Tegyél rá valami olyan jelet, ami kiemelten sztereo. Vagy, ha erősítőbe tudod dugni, akkor a balansz gomb csavargatása is megteszi.
Sajnos, ha létezik is színjelölős szabvány, azt nem tartják be, mert végülis mindegy. Milyen drót/kábel van raktáron.
Talán a következő 2 képből kispekulálsz valamit:
Ezek is különböznek...
A @PHM-press alapján az alsó lenne a jó.
-
Ł-IceRocK-Ł
veterán
válasz
Lompos48 #14438 üzenetére
Elvileg kész is és működik is. Nem recseg, nem ropog, szépen szól ahogy előtte.
3 szál van. Piros, Narancs(alap réz szín) és zöld. A pirosat raktam alulra, a két másik színt pedig balra-jobbra.
Honnan tudom hogy valami nem jó? Vagy szerencsém volt?
Kipróbáztam a hangkari softverével oldalanként.
A bal nem működik a jobb szól.Viszont midnen másnál meg jó, jó a tévé, jó a zenénél is. Szól mind a kettő csak a tesztnél nem szól a bal.
Akkor valamit elrontottam ugye?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Ł-IceRocK-Ł #14437 üzenetére
Csigának a fülre helyezett kagylókat izéket nevezetm. Nálam egy néhány típus van és mindegyiken írja, hogy bal vagy jobb.
A szálakat ki kell sakkozni. Felteszed a fejedre, aztán egy 1.5V-os elemre érintgeted a szálakat, amíg kerül kettő, amire recseg valamelyik füledbe. Azok oda tartoznak, a másik kettő pedig egyértelműen a másikhoz.
Jó lenne a polaritást nem felcserélni. Valami jellegzetes kell legyen, ami a 2-2 szálat kinézetre megkülönbözteti.
Egyébként a szakadt kábelben 3 vagy 4 szálat látsz?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Ł-IceRocK-Ł #14435 üzenetére
Csak akkor érdemes keresgélni, ha a kis csigákra rá van írva az L és R. De az sem bonyolult, mert egy elemmel megrecsegtethetők.
-
Ł-IceRocK-Ł
veterán
Sziasztok!
Sikerült leszaggatnom a Philips shp1900 as fejesemről a csatlakozót. Már úgyis baja volt, recsegett, nem szólt mindig, csak ha megmozgattam a csatlakozóját. Nos van nekem itthon egy csatlakozóm, azt kérdezném hogy a két vezetéket mindegy melyik fülhöz forrasztom? Gondolom mivel stereo nem cserélődik fel, vagy ha igen, akkor megfordítom és kész. Vagy hogy működik ez? -
rlazol
veterán
sziasztok!
nagyon láma vagyok elektronika témában, kis segítséget kérnék.
van nekem egy szivattyúm a vízhűtéshez, aminek kell néhány másodperc a bekapcsolás után, hogy elérje azt a fordulatszámot, akit a rákötött érzékelő monitor megfelelőnek tart. És addig ez a monitor csipog.
Arra gondoltam, nem lehetne a monitor elé valamiféle időzítőt(?relét?) betenni, hogy ő se azonnal éledjen fel, csak pár mp után?köszi
-
And
veterán
válasz
dabadab #14427 üzenetére
Ja, a 'hidegítő' kapacitás feladata annyi, hogy a tápról leszedje, kisöntölje a nem odavaló, (pl. a kapcsolóüzemű működés miatt) rászuperponálódott nagyobb frekvenciás összetevőket.
Mod: ezeket a zavart okozó vagy épp a zavarra érzékeny áramkör tápágához legközelebb szokás elhelyezni. -
válasz
tPedro_ #14426 üzenetére
A kulonbseg a felhasznalt LED-ekben van.
Amit en linkeltem, abban egy "buta" ledszalag van: ha raadod a 12 voltot, akkor vilagit, ha nem, akkor nem. Ezert aztan minden darabkahoz kell harom (piros, zold es kek ledekhez) kapcsolhato vezetek, raadasul ezeket nagyon gyorsan ki-be kell kapcsolgatni (masodpercenkent ugy par ezerszer), hogy azzal az ember megkapja a fenyszabalyzast (mivel a LED-ek fenyereje valojaban fix, ezert a negyed fenyerot pl. ugy lehet eloallitani, hogy az ember mondjuk 30 ms-ra kikapcsolja, utana meg 10 ms-ra meg bekapcsolja - ezt nevezik PWM-nek). Na, ehhez kell az a ket chip meg a kiszolgalo aramkor koreje, mert a mikrokontrollernek egyreszt nincs ennyi kimenete (foleg nem olyan, amin van PWM), masreszt meg azok a kimenetek valoszinuleg nem is tudnak annyi aramot leadni, mint ami a LED-nek kell.
Amit te linkeltel, ott ez az egesz cucc bele van integralva a LED-be, ami miatt joval dragabb, viszont digitalis interface van rajta, ahol a beepitett vezerlochipnek ki lehet adni a parancsot, hogy "a harmadik piros ledet allitsd 60%-os fenyerore", igy ezt kozvetlenul ra lehet kotni a mikrokontrollerre - cserebe persze joval dragabb.
A hutoburda meg a venti nekem egy kicsit tulzasnak tunt, azok a chipek max ~2,5 wattnyi aramot tudnak kiadni (a konkret megvalositasnal meg kevesebb, mint 1,5 W ment ki a chipekbol), ennek a toredeke az, ami futi oket.
-
"tápot hidegítő kondenzátor"
Jesszusom, ez majdnem olyan, mint a pukkasztott nulla
Megtalaltam a Wikipedian, de nem teljesen tiszta, hogy akkor erre most az oszcillatornak vagy a PWM drivernek van-e szuksege (es persze az sem, hogy miert). -
tPedro_
őstag
válasz
dabadab #14422 üzenetére
Lenne egy kerdesem nekem is:
Az altalad linkelt leirasban, a masodik lepesnel keszitenek egy aramkort.
Jol ertem, hogy arra azert van csak szukseg, mert kettonel tobb led csikot akar hasznalni az illeto?A leirasban amit en talaltam, ilyet nem hasznalnak, sot hutoborda meg venti sincs. Ennek a miertje erdekelne.
-
And
veterán
válasz
dabadab #14423 üzenetére
1.) Kell még pár külső elem, de minimális: tápot hidegítő kondenzátor (ajánlás szerint 100nF), és a maximális csatornánkénti ledáramot meghatározó külső ellenállást az IREF-láb és a GND közé (lásd adatlap 21. oldal, 22. ábra). Az R(IREF) értékét a 14. oldalon említett összefüggés adja meg.
2.) A TLC5940 vezérlőjeleinek bemeneti árama igen alacsony, a GSCLK-lábon is mindössze ± 1µA (4. oldal, input current). Az oszcillátor ennek a sokszorosát - mA-es nagyságrendben - tudja biztosítani, ezzel nem lehet gond. Az oszcillátor maximális terhelő kapacitása viszont csak 15pF lehet, amivel hamarabb túl lehet terhelni. A ledmeghajtó bemeneti kapacitásáról nincs adat, és ez ebben a nagyságrendben már a kivitelezéstől is függ a szórt kapacitások és a hosszabb lehetséges jelút miatt. Normális kivitelnél (nem túl nagy nyák) pár driver meghajtása közös órajellel valószínűleg nem lesz problémás. -
tPedro_
őstag
válasz
dabadab #14422 üzenetére
Koszi szepen, a leirast atolvasom.
Szerencsere van a csaladban segitseg, mert az osszerakassal asszem bajban lennek.
A masodik hozzaszolasodbol pl. nem sokat ertek.Tudsz ajanlani olyan elektronikai boltot, ahol az alkatreszeket jo aron be tudom szerezni?
Vagy olcsobb, ha kulfoldrol (pl. ebay) rendelem?Szerk.: Talaltam egy eleg reszletesnek es jonak tuno leirast: [link]
-
Ja, igen, kerdezni is szeretnek.
Mivel en Raspberry Pit fogok hasznalni, ezert a TLC5940-ek grayscale orajelet (max 30 Mhz-et bir a PWM controller) sajat magamnak kell eloallitanom, ehhez ezt az oszcillatort.
A ket kerdesem a kovetkezo lenne:
1. Eleg-e erre egyszeruen rakotni a 3,3V-ot, a foldet meg az outputot az 5940 GSCLK labara, vagy kell-e meg valami ellenallas, kondenzator, dioda, akarmi?
2. Ez az oszcillator meg tud-e hajtani ket (vagy esetleg tobb) 5940-et, vagy mindegyiknek sajat kell?
-
válasz
tPedro_ #14421 üzenetére
Hoho, en pont egy ilyen epitesere adtam a fejemet, mert egyszer minden ferfi eleteben eljon a pillanat, hogy szines ledeket akar villogtatni (bar ezen sokan mar altiskolas korukban tulesnek, de soha sem keso!
)
Kesz cuccrol nem tudok (marmint azt leszamitva, hogy a Philips dragabb TV-in van ilyen illetve most adnak ki egy 27"-es monitort is ilyesmivel), ez amolyan hazibarkacsolos dolog. Ami kell hozza:
- RGB LED strip (valami ilyesmi)
- PC-n program
- valami mikrokontroller (az Arduino nepszeru platform)
- mikrokontrollerre program (Arduinohoz van)
- egy marek elektronikai kacat
- turelemAz egeszben a legnagyobb koltseg az Arduino (az olyan 6-7 kHUF), az egesz a vegere olyan tizenparezer forintra johet ki.
-
tPedro_
őstag
Sziasztok,
Egy monitor hatuljara erositheto, a kepernyo tartalmara reagalo vilagitast szeretnek beszerezni/megepiteni.(ambient light).
Az alabbi video adta az otletet: [link]
Az alabbi ledsor felhasznalasaval keszitette az illeto: [link]Probaltam a temaban keresgelni, de magyar oldalakon nem jartam sikerrel.
A kerdesem az lenne, hogy beszerezheto-e Mo-on ugyanilyen vagy hasonlo kutyu, illetve hogy merre talalnek a temaban bovebb anyagot (ha magyarul van az meg jobb, de angolul se gond).
Lehet ilyet nalunk vasarolni keszen is, vagy csak szereld magad megoldas letezik?
Ha valaki rakott mar ossze hasonlot, akkor szivesen fogadok tanacsokat, tippeket is.Elore is koszonom.
Udv.
-
zarew
senior tag
Én csak bementem a konradba elmondtam mire kell és ezt adta a szakértő eladó . Mondom én sok mindenhez értek, de az elektronikához sem! De most a nullát direktbe kötöttem,a fázist megszakítottam a relével,és a dugón megjelöltem. Nem nagy gáz,ha bedugom előtte mérek egy fázist. De mondjuk nem gyakran húzom ki..... Pillanatnyilag működik. Természetesen a relét beraktam egy dobozkába. Esetleg ha linkelnétek egy boltot és a relét ahonnan emberi áron kiküldik.
Köszönök minden segítséget! -
draff
aktív tag
Veszel egy két pár morse-s relét - de nem a Conradban, mert az a legdrágább - és akkor megszakítod mind a két pólust. Tehát teljesen független lesz a dugód konnektori állapotától.
Ám a szakszerű szigetelésre nagyon figyelj oda, mert ha nem a szivattyú vág agyon, azt a relé még simán megteheti ...
-
draff
aktív tag
Hogy miért kellett neked a legdrágábbat választanod a relék közül? Bővel elég lett volna egy egy- vagy kétkapcsoló-páros változat. Vagy egy sima autósrelé, az 12 V-os, a morse-je meg legalább 15 A.
Egyébként a relék házára valahol (tán e tetején) rá is szokták írni, melyik lábai micsodák. Melyik morse érintkezőpár a bontó és melyik pár a kapcsoló.
-
draff
aktív tag
válasz
Wind-Storm #14398 üzenetére
Bocsánat, igazad van!
-
jozsi252
veterán
Sziasztok
Az lenne a kérdésem hogy egy jópár éves ceruza akkura, ami nemsokat volt használva, és most szükségem lenne rá, rámértem multi-val és 0.85-0.89 V között van a feszültség bennük. Ezek az értékek mennyire számítanak gázos értéknek?
Illetve tervezem vételét külső akksinak. De nemcsak az én telefonom akarom tölteni ( iPhone ) hanem lenne egy nokia meg samsung, aminek a gyári töltője 5-600mA körül van maximum. A külső akksi 1A ad le a kimenetén. Lehet valami baja a Nokiának meg Samsungnak hogy dupla akkor áramerősséget kap? Vagy a telefon az 1A-es töltés ellenére is csak 5-600mA fog felvenni a külső akksi felől?
iPhone-omnak alapból 1A kell szóval annak tutira nemlesz baja.
Ebbe a 2 dologba szeretnék segítséget kérni. Köszönöm
-
korcsi
veterán
Nem zarew-nek ment!
PC tápos kérdés:
Az osztott 12V-os ágak annyit jelentenek, hogy a kész 12V egy-egy túláramvédelmen keresztül van kivezetve?
Az alaplapon a P4-es (4v8 pol.) csatlakozó és a 24 pólusú csatlakozó 12V-a össze van kötve? (Erre csak kíváncsi vagyok)
Az ötlet:
Az APN 350 1. 12V-os ága a P4-es 4 pólusú csatira megy csak, minden más a másik 12V-os ágon van.
Mennyire lenne zűrös ha a P4-es csatiról hajtanám a VGA-t, és az össze többi fogyasztó menne a másik ágról, így a terhelésem sokkal szimmetrikusabb lenne, csak egy két megszerelt csatlakozó-toldó kábel kellene hozzá. -
Hege1234
addikt
Sziasztok!
ebben esetleg tudnátok segíteni ?
-
zarew
senior tag
válasz
moha21 #14409 üzenetére
Köszönöm a segítséget!
Mondtam annak a .... eladónak a conradban,hogy mihez kell és rajzoljuk be hogyan kell bekötni , de ennyit ért..Nekem az egyik ág direktbe kötése tetszik,mert most nem tudok hirtelen olyan 2 utas relét szerezni. Csak nem értem hogyan tudom a fázist bekötni a relébe, mert ügye ha fordítva dugom be a villásdugót....Vagy megjelölöm a dugót....Vagy miért baj,ha csak a nullát szakítom azon kívül,hogy ha megharapom a szivattyút megráz? Fogyasztani nem fogyaszt,csak hát áram alatt lesz. Vagy ha belinkelnétek a fent említett boltból egy megfelelőt akkor azt megrendelném,mert úgy is kell onnan rendelnem .
-
moha21
veterán
Itt van hogyan kell bekötni.
3-6 láb a rajz szerint egypotenciál, ez alapon "rávezetődik" 2-7 -es lábakra. Amint a tekercs behúz átkapcsol a 4-5 lábakra.
Tehát a fázist kellene a 3-as vagy 6-os lábra kötni és ha behúz a tekercs megjelenik elvielg a 4-5 lábakon a fázis. Nullát direktbe. Viszont sokkal jobb egy olyan ami úgy viselkedik, mint egy kétsarkú kapcsoló, tehát bontja a fázist és a nullát is, mert ha fodítva dugod az aljzatba, akkor a nullát szakítod csak meg. -
Lompos48
nagyúr
Ha jól látszik, egyetlen kontaktust kapcsolgat ide-oda. Ha igaz, akkor az egyik szálat direktbe kötöd a hálózat és szivattyú közé, a másikat pedig kapcsolgatod a relével. De érdemes lenne mindkét szálat kapcsolni egy dupla érintkezős relével.
A durranás lehet kinyírta már a relé érintkezőit. -
zarew
senior tag
válasz
Lompos48 #14401 üzenetére
Sziasztok!
Vettem egy ilyen relét ,hogy a vízszivattyúmat kapcsolja a gépem.
Na most azt mondta a bótos,hogy a 1-8-ra menjen a 12v az eddig ok. működik is szépen rángatja a fémlapot. De a 5-6 lábra kötöttem az állandó 230 at és a 3-4 re a szivattyút. Csak azt nem értem,hogy a relén belül 3 egybelemez van ami közül a középső ügye vált. Na de ha a lábaknál a 2-7 3-6 4-5 tehát így párban ugyan abból a lemezből jönnek ki,ha összezár a relé zárlat keletkezik mert mind a 4 lábat ( 3-4 5-6 ) összeereszti. Ki is próbáltam durrant is az automata .
Szóval hogyan kellene bekötni ezt a relét?
Esetleg úgy,hogy a szivattyúnak is az egyik felét és a 230 nak is csak az egyik felét kötöm a relére,a másikat meg összekötöm???? -
Relo
tag
Egy pioneer mikrotorony erősítőjében kiment egy c143e tipusú tranzisztor, azonban nem találok ilyet.
Tudnátok segíteni, hogy mivel (-kel) tudnám helyettesíteni ezt?
Új hozzászólás Aktív témák
- Dell Optiplex MT/SFF 3040, 3050, 3060, 3070, 5070, 7060/ Hp ProDesk /SZÁMLA- GARANCIA
- BESZÁMÍTÁS! MSI A320M R3 4100 16GB DDR4 120GB SSD 500GB HDD GTX 1050Ti 4GB Zalman T7 NBASE 600W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X395 - AMD Ryzen PRO 5 I 8GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- EREDETI NINTENDO Pokemon Go Plus autocatcher dobozban eladó
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD 1TB HDD RTX 2060S 8GB Rampage SHIVA 600W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest