- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Rap, Hip-hop 90'
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ghandi
aktív tag
válasz
moha21 #10395 üzenetére
Nincsen csak RCA bemenetek,és egyetlen egy gain poti van amivel mind a 4csatorna teljesítményét lehet szabályozni.
Blaupunk BQA120 ITT egy kép róla,amit találtam neten,igaz az enyém nem ilyen összekokányolt,hanem minden csatija rendben van.
Ha 4RCA kimenete lenne a fejegységemnek akkor semmi baj sem lenne mert a fejegységen faderelnék,de az enyémen csak 2RCA van(de szerintem a legtöbb fejegységen csak 2van) -
Ghandi
aktív tag
-
Ghandi
aktív tag
Sziasztok!
Lehet nem ide vonatkozó a kérdésem,max jól elküldtök
Szóval vettem egy 4csatornás autó erősitöt.4RCA bemenete van,4 hangszoró kimenete,de csak egy teljesitmény szabályzó potija van,és a fejegységen is csak 2RCA kimenet van.
Valahogy meg kellene oldanom az első-hátsó hangszórók szabályozását.
Tudna ebben valaki segiteni? -
Jb001
tag
Segítsetek légyszi ha tudtok:
GB 785gt-ud3h alaplap
[link]A proci mellett lévő R60-as jelzésű mosfetek nagyon melegednek, terhelésnél simán 70 fok felé mennek, lenne tipp hogy mit csináljak vele?
Táp vmi általános 400-as, alaplapi hd4200 a vid.kari, tehát elvileg elég neki. Feszültségek HW monitor szerint nem ingadoznak (azt mondták e miatt melegedhetnek).
Köszi előre is a válaszokat.
Ja még annyi, hogy azt is mondták h. 100 fokig bírják ezek a "mosfetek"... igaz ez, tehát elleszek vele sokáig, nem hal meg a folyamatos 60-70 foktól?
-
pirate29
tag
válasz
---Lasali--- #10387 üzenetére
Gondolom a lefogató kéne odébb fúrni a lyukakat
De amúgy hiába is fúrnám odébb szerintem akkor sem lenne jó, mert felülről kell becsavarozni a tartót és hát elég necces mert ferdén álna benne a csavar. A menetet meg nem akarom megszakítani
-
pirate29
tag
Sziasztok!
Lenne egy olyan kérdésem, hogy hogyan tudnék egy ASUS Silent Square Pro processzorhűtőt rárakni egy 1156-os foglalatú alaplapra! Ugyanis a hűtő csak 775 és am2,am3-ra van tervezve. És olyat szeretnék amivel ezt rá lehet valahogy tenni 1156-os foglalatra! -
Kvazár
őstag
Sziasztok!
Tud valaki olyan Bp.-en kapható ventit mondani, ami 14 centis és nem a szokásos 25 mm vastag, hanem vékonyabb? És 20 dB alatt van a hangja.
-
Wind-Storm
őstag
Sziasztok!
Valakinek van bármi tapasztalata Be Quiet SilentWings USC 140mm (BL014) ventijeivel?
Maxon érdekelne a hangereje, illetve az a fordulatszám amin már hangtalan.Nekem van 2db 120-as, remek ventik, de az a fordulatszám amin már némák, nem fújnak eléggé... pedig elég sok ventilátor van 12-esben ami képes alacsony furdulaton is kielégítően fújni, ez a be quiet 14-es is így van tervezve ránézés alapján.
-
sz_abika
addikt
Köszi a válaszokat!
Hűtők lesznek rájuk kötve majd.
-
CounterBoci
senior tag
válasz
sz_abika #10380 üzenetére
Igen.
Mit akarsz rákötni? Alább az USB porton folyó áramerősségekről szóló szösszenet:
"Power
The USB 1.x and 2.0 specifications provide a 5 V supply on a single wire from which connected USB devices may draw power. The specification provides for no more than 5.25 V and no less than 4.75 V (5 V±5%) between the positive and negative bus power lines. For USB 2.0, the voltage supplied by low-powered hub ports is 4.4–5.25 V.[34]
A unit load is defined as 100 mA in USB 2.0, and was raised to 150 mA in USB 3.0. A maximum of 5 unit loads (500 mA) can be drawn from a port in USB 2.0, which was raised to 6 (900 mA) in USB 3.0. There are two types of devices: low-power and high-power. Low-power devices draw at most 1 unit load, with minimum operating voltage of 4.4 V in USB 2.0, and 4 V in USB 3.0. High-power devices draw the maximum number of unit loads supported by the standard. All devices default as low-power but the device's software may request high-power as long as the power is available on the providing bus.[35]
Some devices like high-speed external disk drives may require more than 500 mA of current[36] and therefore cannot be powered from one USB 2.0 port. Such devices usually come with Y-shaped cable that has two USB connectors to be inserted into a computer. With such a cable a device can draw power from two USB ports simultaneously.[37]
A bus-powered hub is initialized at 1 unit load and transitions to maximum unit loads after hub configuration is obtained. Any device connected to the hub will draw 1 unit load regardless of the current draw of devices connected to other ports of the hub (i.e. one device connected on a four-port hub will only draw 1 unit load despite the fact that all unit loads are being supplied to the hub).[35]
A self-powered hub will supply maximum supported unit loads to any device connected to it. An externally-powered hub (battery or DC converter) may supply maximum unit loads to ports. In addition, the VBUS will supply 1 unit load upstream for communication if parts of the Hub are powered down.[35]
In Battery Charging Specification,[38] new powering modes are added to the USB specification. A host or hub Charging Downstream Port can supply a maximum of 1.5 A when communicating at low-bandwidth or full-bandwidth, a maximum of 900 mA when communicating at high-bandwidth, and as much current as the connector will safely handle when no communication is taking place; USB 2.0 standard-A connectors are rated at 1.5 A by default. A Dedicated Charging Port can supply a maximum of 1.8 A of current at 5.25 V. A portable device can draw up to 1.8 A from a Dedicated Charging Port. The Dedicated Charging Port shorts the D+ and D- pins with a resistance of at most 200 Ω. The short disables data transfer, but allows devices to detect the Dedicated Charging Port and allows very simple, high current chargers to be manufactured. The increased current (faster, 9 W charging) will occur once both the host/hub and devices support the new charging specification."
forrás: [link]
-
sz_abika
addikt
Egy usb hubról ha mind a 4 foglalatba teszek usb eszközt, ugyanazt a feszültségés áramerősséget kapja?
-
PHM
addikt
válasz
---Lasali--- #10378 üzenetére
Sajnos nem tudni, milyen ellenállású a termisztor.
Kb 100 ohm és néhány Kohm között bármi lehet.
Mivel nincs rajta felirat, ezt csak méréssel lehet megállapítani.
Az elgondolásod a meleg vízzel szerintem jó, ugyanezzel a módszerrel
mérd meg az érzékelőt 32 fok körül is. -
---Lasali---
Közösségépítő
Oké!
Majd elkezdek vele kísérletezni ha meglesz, nem valami könnyű ezeket a ventiket beszerezni, mindegyik készlethiányos az ismertebb nagykerekbe.
Szerinted milyen értékeket mérhetek majd, kb mekkora ellenállást kell majd betennem? Vagy ez megtippelhetetlen?
Ha nem kell hozzá nagyon szétbarmolni, akkor kiforrasztom majd, aztán megmérem úgy ahogy mondtad.
Én úgy gondoltam egyébként a kalibrálást, hogy van egy jó hőmérőm, ilyen kábeles, érzékelős cucc az is, kis kijelzővel, azzal kimérek 40 fokos vizet és abba bele lógatom a venti érzékelőjét. -
PHM
addikt
válasz
---Lasali--- #10376 üzenetére
A képből ítélve az érzékelő nagy valószínűséggel egy NTK termisztor.
A legkorrektebb az lenne, ha megmérnéd a termisztor ellenállását
32 és 40 fokon is, majd a különbséggel megegyező értékű ellenállást
kötnél sorba az érzékelővel.
Ennek hiányában egy sorba kötött potméterrel is meg lehet a dolgot
oldani, de akkor pont 40 fokosnak kell lennie a hűtendő alkatrésznek,
amíg beállítod a potit. -
---Lasali---
Közösségépítő
Sziasztok!
Keresek valami elektro mágust aki tud nekem erre válaszolni:
Adott a következő ventillátor: [link]
Ez egy hőmérséklet függvényébe saját magát vezérlő ventilátor.
Ezen a képen látszik jobb oldalt a hőmérő szenzorja: [link]
Ezen a képen lehet látni hogy milyen hőmérsékletek közt vezérel: [link]
32 fokig 300 rpm en járatja a ventit, majd 38 fokig emeli a maximális 1350 es fordulatig.Nah most én ezt át szeretném állítani, hogy mondjuk 40 foknál legyen a minimum.
Úgy tudom hogy ez a szenzor úgy működik hogy a hő változás hatására az ellenállása változik, csökken vagy nő.
Vagyis ha én bekötnék a hőmérő kábelére egy potmétert, vagy vágnék ki a kábelből, akkor el tudnám tolni ezeket az értékeket? -
atkaHC
csendes tag
Hello!
Van egy XDL Happy 5B házam, alapból van az oldalán egy 8 cm-es venti és még a hátulján van hely 2 8cm-esnek. Oda szeretnék majd venni és azt szeretném kérdezni, hogy milyen elrendezésben hűtenék legjobban a házat? És milyen ventilátort ajánlott venni? Elég-e egy olcsóbb 500 Ft körüli Coolink vagy inkább vegyek mást? Most konfigot újítgatok és nem szeretnék rá sokat költeni, de nem is akarom, hogy ne érjen semmit.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
CounterBoci #10371 üzenetére
"Akik szeretnek kísérletezni, barkácsolni, azon pár emberkének hasznos lehet a veszélyek figyelembe vétele mellett."
Akik szeretnek barkácsolni, kísérletezni, azok a 200Ft-os csatlakozó helyett beforrasztanak a venti kábelébe sorba egy 20 Ft-os ZY5.1 zenert, és rámelegítenek 2x7mm-nyi zsugort. (A hozzáértőbbek ZY2.2 és ZY3-at forrasztanak sorba, 3 db zsugorral.)
Vagy csinálnak egy áteresztőtranyós potméteres szabályzót. -
PHM
addikt
válasz
CounterBoci #10371 üzenetére
Fordított bekötésnél például.
Márpedig az ilyesmi megeshet, még gyakorlott barkácsolóknál is.
Vagy ha megszorul és összeég a venti belseje.
Tudom, erre vajmi kevés az esély, de megtörténhet.
De, mint említettem, elég egy gányolt, rosszul szigetelt kötés.
S ha megtörténik a baj, az egész gép a másodperc töredéke alatt
távozik az örök vadászmezőkre.
A ventilátorok fordulatszámának csökkentésére kismillió megoldás van,
ezek közül a tiéd az egyetlen, amitől óva intek mindenkit.
Ettől függetlenül felőlem a saját szerszámával mindenki
úgy paskolja a csalánt, ahogy akarja.
De ha lehet, ne biztasson erre másokat. -
CounterBoci
senior tag
Lehet én vagyok tudatlan, de egy PC ventilátor hogy tud rövidzárlatot okozni?
Akik szeretnek kísérletezni, barkácsolni, azon pár emberkének hasznos lehet a veszélyek figyelembe vétele mellett. Nekem is van olyan ventim, ami 5V-ról nem indul. 12V-ról elképesztően hangos, pedig azért vettem azt a típust, mert itt fórumon többen ajánlották, hogy milyen halk.
-
luckyboi82
tag
Sziasztok!
Vettem egy artic coolink l2 pro vga hutot es nem tudok neki aramot adni mert nincs olyan csatlakozom a vga reszerol(3 illetve 4pin), es atkotottem a piros es fekete kabeleket a ventrol a meglevo 2 pin csatiba de meg se moccan a venti. Honnan tudom megallapitani,hogy hibas a venti vagy mi a baj? A fent latott molex atalakitot is mellekelte a gyarto, de azzal sem megy...a regi zalmannal minden rendben ,azt probaltam,tehat nem kotottem felre semmit.
-
PHM
addikt
válasz
CounterBoci #10365 üzenetére
Csatlakozom az előttem szólóhoz.
Nem csak a venti okozhat bajt, hanem például egy rosszul szigetelt kötés is.
Meg lehet persze így is csinálni, s működni is fog, amíg be nem üt a baj.
Ilyesmit ajánlani azonban, különösen egy vélhetőleg hozzá nem értőnek,
enyhén szólva felelőtlenség.
1-2 ezer forint spórolás miatt nem érdemes kockáztatni egy komplett,
esetleg méregdrága konfigurációt. -
mr_ricsi
veterán
válasz
"Egyszerű matek, csak nem szabad rövidrezárni véletlenül sem."
Hogyan tudod megakadályozni, hogy meghibásodjon a venti, és az csináljon rövidzárt? -
Danex
addikt
válasz
külső (kisvonat trafóról) elindult, de mikor rádugtam a gépre zsupsz... utána csináltam átalakítót úgy már elindult normálisan tehát (ezt a 7voltos gányolást kihagyva) nem a bekötésemnél lehetett a gond
. A lényeg most már megy és a gépem is túlélte
-
CounterBoci
senior tag
Nekem pedig még sosem volt ezzel a bekötési móddal semmi gondom. Se vargáné, se márkás táppal. Több gépben is üzemel, az enyémben is. 5V-tól nagyobb a légszállítás, viszont még szinte ugyan úgy hangtalan. Egyszerű matek, csak nem szabad rövidrezárni véletlenül sem. 12-5=7. Ennyi feszültség esik a kettő között. Ráadásul erről minden venti elindul, 5V-ról már nem mindegyik.
Akinek pedig probléma, hogyan kössön rá akármit is, egyértelmű, hogy ne is fogjon neki.
-
moha21
veterán
válasz
Batman2 #10357 üzenetére
Egy stabilizált feszültséget miért kellene stabilizálnom? Annyira nem igényes a venti.
Záróirányba be egy zener es zenertol függően esik x V fesz.4.7 V 1.3 W darabja 10 Ft, ha 2 darabot párhuzamosan köt már nem melegszik jelentősen.
Ez csak egy alternatíva, lehet potméterrel meg amivel az ember akarja.
#10359) Batman2 : Persze induláskor nyilván többet vesz fel, mint minden motor, azért is kérdeztem, hogy milyen venti, mert nekem van 8x8 cm-es ventim ami 1A vesz fel 12V-nál. Bár ő 7 V-nál még nem is mozog / illetve lehetne pwm-el szabályozni, de nem is használom /
-
-
Batman2
őstag
válasz
Zotya984 #10346 üzenetére
...Node ez csak egy szimpla csatlakozó, és mindkettőből a drót ugyanoda meg, akkor mitől lenne az egyik 12V a másik pedig 7V-os ??
(legfeljebb egy mezei ellenállás lehet benne, ami akár túl is melegedhet)A számítógépben alkalmazott ventik tudtommal 12V-osak, persze 12Von igen pörögnek, kicsit hangosak is esetenként, általában szükségtelen is annyira hajtani, azért érdemesebb nekik kevesebbet adni.
Jó, jobban megnézve mostmár látom, hogy két pozitív tépfesz ág van a két pólusnak bekötve,
a +12v és a +5V között matematikailag valóban 7V a külömbség, de igen furcsának, nem szokványosnak találom ezt a megoldást, nem csodálom, ha esetenként kipurcan tőle a táp, nem erre van felkészítve !Ajánlom inkább a teljesítmény ellenállás, vagy leginkább a stbilizátor IC kockás megoldást, nagyon egyszerű kapcsolások (pl. a már említett LM317-essel), és még igény szerint változtatni is lehet a fordulatszámot !!
Üdv.
-
Batman2
őstag
Szevasz
Én 2W-os teljesitmény határra számoltam az ellenállást, igy jött ki a legalább 27Kohm, ha enneél kisebbet teszel be, akkor már több mint 2W-nyi hőt kell elfűtenie az ellenállásnak, ami még rövid idő alatt is annak elégését eredményezheti, nem véletlen, hogy elfüstölt a 2,7Kohmos !
Lehet ezzel a 27K-sal nagyon lassú lessz a töltés, de a matematika szerint csak ez fér bele a 2W-ba !
(a 27K-ós 8mA-ral tölti a kondit)Ha azt is hozzátesze, hogy az ellenállásnak csak egy rövid időt kell kibirnia ilyen terheléssel, mert a kondi hamar tölt és akkor már csökken az áramfelvétele, és ezzel az ellenállás melegedése is, akkor mondjuk a 2szeresét merném megengedni, tehát egy 13Kohm körüli értéküt !
A 2,7K-ós 19W-nyi hőt kell elfűtsön, teljes terhelésnél, ami persze csak egy rövid ideig áll fenn, de még akkor is nagyon sok !!
Leginkább próbálgatással lehet majd megtudni, hogy mi az az ellenállás és teljesitmány érték, ami még kibirja azt a pár másodperces erős fűtést !
Porcelán tokos a legjobb és persze huzal, nam réteg ellenállás, azok sokkal tűrőképesebbek, lasabban melegszenek, jobban birják a rövid idejű csúcs terheléseket !Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
wolfman #10304 üzenetére
Szevasz
Lehet, jobban jársz, ha készitessz magadnak egy egyszerű stabil tápegységet egy stabilizátor "kockával", amit fixre beállitassz 5,5V-ra és megtáplálod egy kellő teljesitményű (min.10W-os) egyszerű trafóról !
Ilyen felhasználható stabilizátor IC az LM317 (1,5A-ig), az LM150 (3A-ig) és az LM138 (5A-ig) !
Természetesen mindegyik IC-t méretes hűtőbordával kell ellátsd !
A hűtőborda mérete és a trafó teljesitménye összefüggésben van a tápfeszültséggel, amivel a stabilizátort táplálod !
Minél nagyobb a trafó kimeneti feszültsége és a stabilizált feszültség közötti külömbség, annál több hulladék hő keletkezik a stabilizátorban, annál rosszabb a hatásfok, tehát annál nagyobb hűtőborda kell és annál több teljesitmény töblettel kell rendelkezzen a trafó !Legjobb lenne 7-8V körüli trafóról hajtani a stabilizátort, mivel egyenirányitás és pufferelés után úgyis lesz belőle vagy 10-11V, ami már bőven elég a stabilizáláshoz, mivel 2-2,5V feszültségeséssel dolgoznak ezek a stabilizátorok, tehát ennyivel nagyobb feszültségre van szükség a stabil feszültség érték előállitásához !
Szükség esetén 9V-os trafóval is megoldható, olyat biztos tudsz szerezni, min. 10W-os legyen, de 12V-ról is megoldhatod, csak akkor már kell vagy 15W teljesitmény legalább és sokkal nagyobb hűtőborda !
Sok sikert hozzá !
Üdv.
-
válasz
Batman2 #10342 üzenetére
Másik topikban ajánlottak 2k2-es ellenállást. Mivel az nem volt raktáron, beraktam egy 2k7-es metál-oxidosat, és a töltési idő +- jó volt de az ellenállás nagyon melegedett, el is füstölt
Bolt környékén nem tudom mikor járok megint, szóval egyelőre jegelem a dolgot. Elképzelésem sincs hogy oldották meg az elvtársak a dolgot, hogy az idő is jó legyen, meg ne is melegedjen túl a cucc.
-
Batman2
őstag
Szevasz
Egy 27Kohmos, 2W-os ellenállással számolás szerint meg lehet oldani, de jobb lenne hozzá inkább 28,5-29Kohm, csak az meg nem szabványos érték, tehát ezt csak kettö darabból tudod összetenni, ez már bővebben befér a 2W-os teljesitménybe !
Ha a töltési sebesség igy nem elég, akkor nagyobb teljesitményű példányt kell beszerezzél, csak akkor mehetsz lejjebb az ellenállás értékekkel, de akkor a nagyobb mennyiségű hővel is számolj, nehégy elolvasszon burkolatot, vagy összeégessen nyákot, netán "kiforrassza" magát a nagy hőtől !!!
Sok sikert, majd jelentkezz, hogy jó lett e !
Üdv.
-
Undoroid
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #10339 üzenetére
Szia TESCO-Zsömle
KOMOLY elektronikai ismeretek, rengeteg türelem és drága szerszámok együttes megléte kívántatik meg! Elég bonyolult a dolog...felejtős! Inkább használtan vásárolj egy 15' TfT-t és azt gányold át!
...szerintem...
-
TESCO-Zsömle
titán
Sziasztok.
Mi kéne ahhoz, hogy egy laptop (Acer 1410) kijelzőjét működésre bírjam D-Sub vagy DVI bemenettel?
Előre is köszönöm.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
zozz12 #10337 üzenetére
igen, mdpct ismerem, de azoknál a gépeknél a ház+kiegészítők kb a tízszeresénél indulnak, mint amit szánnál rá. szépek a temjinek, de nem olcsók. ha ilyen igényesre vágysz, akkor csak a kábelharisnyára több fog elmenni, mint 15k.
szélességben szerintem 20 centibe nem fogsz beleférni, én úgy számolnék, hogy olyan 165mm maradjon a procihűtőnek.
ok, szóval milyen hardvernek kéne beleférnie?
házi bakrács, ták, gépbarkács topik, szerintem menjünk át oda, relevánsabb.
-
zozz12
tag
válasz
proci985 #10336 üzenetére
Átlátszó a hangszigetelés miatt nem lehet. Az Antec meg drága, mint a franc. És mint mondtam építeni szeretnék. És hogy miért? Mert egy olyan egyedi házat, szeretnék építeni ami megfelel az igényeimnek, különleges és még talán árban is jó. Kb. 15k -ra gondoltam. Úgy számoltam, ha nagyjából hagyományos méretű formájú lenne a ház, 45x20x45cm, akkor kerekítve 5 m2 üvegpaplan elég lenne, ami kb. 4000Ft (konkrétan 3kg 450g/m2 -esből, tehát még marad bőven). Ehhez 3kg poliészter műgyantát gondoltam, ami kb. 4500Ft.
Visszatérve az építés miértjéhez: egy olyan házat szeretnék, amivel (ha lesz egyátalán) az MTH -n is büszkén/nyugodtan meg lehet jelenni, tele van kisebb-nagyon praktikákkal, spécivel. A hangszigetelése és szellőzése is minél jobb. Kívül is, belül is látványos, egyedi. Mintaképek, ötletadók -
proci985
MODERÁTOR
válasz
zozz12 #10335 üzenetére
ha átlátszót akarsz, akkor szerintem acryl. abból pár gyártó csinál házakat, és működnek.
namost, halk üzem, jó szellőzés, pöpec kinézet, ez az antec p183. olcsó? hm...
pontosan miért akarnád építeni? milyet szeretnél? mennyiből akarsz kijönni?
egyébként a házi barkács, gány, megdöbbentő gépek topik lehet jobb ötletgyűjtésre.
-
zozz12
tag
Sziasztok!
A radikalmod egyenlőre megdöglött (de már régóta szinte semmi nem történt), a fórum még megvan, de már-már az is halott...bennem viszont továbbra is él a "gépházat akarok építeni" gondolat. Teljesen házit, nagyjából minden igényt kielégítőt. Ehhez szeretnék segítséget és ötleteket kérni, mire érdemes figyelni, mit és hogy előnyös "beleintegrálni" a házba és mit érdemes elkerülni?
Elsődleges cél a halk üzem, a jó szellőzés és hozzáférhetőség/szerelhetőség alacsony ár mellet, ehhez jön a másodlagos, de mégsem elhanyagolható pöpec kinézet menüpont. Gondolom most sokan csóválják a fejüket, hogy mit akar ez a szerencsétlen, de úgy gondolom kisebb-nagyobb kompromisszumokkal megvalósítható ez a terv.
A házat üvegpaplan+poliészter műgyanta párosából tervezem elkészíteni, 3+1 rétegben, laminálással. (a 3 réteg alkotja magát a házat utána egy több anyagból álló hangszigetelés és erre jön a +1 záróréteg) Aztán kialakítom a nyílásokat, felpolírozom az egészet, festem és kész is.
Az az óriási probléma jutott eszembe, hogy az üveg nem fog statikusan feltöltődni, kisülni és tönkretenni a hardvereket? Ha ez fennáll, hogy lehet teljesen, 100% -osan megszüntetni ezt a jelenséget?
Milyen problémák merülnek fel egy gyári háznál, amire azt mondjátok, jó volna kiküszöbölni vagy jó volna valamivel kiegészíteni?
Milyen elrendezést érdemes alkalmazni? (PSU, alaplap, HDD, ventik, ODD) Tehát mi hova kerüljön, merre nézzen a nyílása, stb.
Mi kell bele mindenképp és mit érdemes kihagyni?
Bármi ötletet, tippet, megoldást, stb. szívesen vennék!Köszi!
UI.: bocsi a hosszú hsz. -ért és remélem jó topikba írtam!
-
proci985
MODERÁTOR
usb 5Vt tud, szóval kevés lenne (legerősebb talonban fekvő venti is kb 1200-1400rpmet menne). illetve nincs konnektor sem sajnos a közelben. valamint pcre a duplamotoros extravastag 92esek is ritkák, jelen esetben pedig egy 100mm vastag a kiszemelt darab.
ötlet viszont jó, köszönöm!
-
fero02
nagyúr
válasz
mr_ricsi #10326 üzenetére
A motor kiválasztáshoz pedig semmi adatot sem adtál meg. Nem, mert ilyet én sem tudok...még.
Hány N erő kell a rugó megfeszítéséhez, hány N a bowden surlódása, és a bowden -gondolom- valamit mozgat is: ahhoz hány N erőre van szükség? Ilyet esetleg akkor tudnék csinálni, ha egy iskolai taneszközt tudnék kérni kölcsön a mérésre. A bowden súrlódás az nagyon minimális lehet, mert bowden házban fut.
A motornak csak tengelye van, amire nyilvánvalóan kell egy tárcsa, amire a bowden feltekeredik. Nem ilyen módom szeretném használni. A motor forgó mozgását egy fogasléc segítségével alakítanám át (mint pl az autók kormánya), a fogasléc végére pedig vmi forgatható kis kerék, benne egy nút a bowdennek.
Hány voltos tápfesz áll rendelkezésre 12-14V egyen áram rengeteg A-al.
És végül, hogy mekkora (hány mm-es) lépésekben kell mozgatni a bowdent, és összesen milyen hosszban? Ezt csak akkor tudom megmondani, ha lemérem.
-
fero02
nagyúr
válasz
proci985 #10327 üzenetére
A legegyszerűbben és legbiztonságosabban sztem a 2-es képen látható lámpánál tudnád magadnak bekötni. A sorkapocs (csoki) kék és barna vezetéki mellé kellene bekötnöd a ventillátort (ha van, akkor a földelést a zöld-sárga).
Ha nagyon szakos akarsz lenni (és befér a sorkapocsba), akkor a vezeték végeit saruzod, ha kevésbé (vagy nincs szerszámod hozzá), akkor forrasztópákával becinezed, vagy összesodrod és bedugod a meglévő mellé. Kábelből nem kell vastag (0.75-től felfelé bármi jó).
-
proci985
MODERÁTOR
kicsit régebbi történet folytatása:
cicawcbe kell valami ventilátor. 92es a lyuk, lámpára akarom kötni.
két helyen van a helyiségben hely, ahol a ventit be tudnám kötni.
az első képnél az alsó két kábel megy a villanykapcsolóba. a második lévő kép mutatja a bemenetet a villanyba, a harmadik pedig a villany és a fal közötti csatlakozást.
erre szeretnék rákötni egy 220V, 15Wos ventit. eladó szerint hálózatra lehet kötni. azután szeretnék érdeklődni, hogy szerintetek hogyan -és milyen csatlakozókkal- lehetne behelyezni a jelenlegi rendszerbe? melyik kábeleket, és hogyan lehetne megbontani, hogy rendben legyen?
-
mr_ricsi
veterán
válasz
fero02 #10325 üzenetére
Szóló motor -ami nem valamilyen gyári készülékből van- úgy 15 éve volt legutóbb a kezemben, és fogalmam sincs, hogy hol forgalmaznak ilyeneket.
A motor kiválasztáshoz pedig semmi adatot sem adtál meg.
Hány N erő kell a rugó megfeszítéséhez, hány N a bowden surlódása, és a bowden -gondolom- valamit mozgat is: ahhoz hány N erőre van szükség?A motornak csak tengelye van, amire nyilvánvalóan kell egy tárcsa, amire a bowden feltekeredik. Ennek a sugarából és az erők összegéből lehet kiszámolni, hogy mekkora nyomatékú motor kell neked.
Az erőkből és a sugárból lehet kiszámolni, hogy a tartónyomaték elég lesz-e. (A bowden súrlódása ilyenkor a rugóerő ellen hat.) Ha nem, akkor csigaáttételre van szükség.Hány voltos tápfesz áll rendelkezésre?
És végül, hogy mekkora (hány mm-es) lépésekben kell mozgatni a bowdent, és összesen milyen hosszban?
-
mr_ricsi
veterán
-
fero02
nagyúr
válasz
mr_ricsi #10317 üzenetére
Ha ellentétes sorrendben kapcsolgatod a feszt a motor tekercseire, akkor ellenkező irányba forog. Jogos, Nálad a pont.
A léptetőmotornak 2 feszültsége lehet: a léptető-, és a tartó fesz. Amit nem értettél az pont ilyet szeretett volna leírni, csak nem tudtam értelmesen megfogalmazni, bocs.
Akkor az eddigieket összegezve ez kivitelezhető lenne (most leírom h mit-hogy gondolok):
Van egy kikapcsolt állás: ilyenkor sehol semmi fesz, a motort tudom mozgatni manuálsan is ha szükséges. Elkezdem működtetni a motor "x" irányba. Amikor megnyomom az "a" gombot, akkor léptetőfeszt kap és mozdul a motor, de ahogy elengedem a gombot, akkor a tartófeszt kapja meg rögtön és abban a pozícióban megtartja a motor, akár több óráig is károsodás nélkül (?). Ha nyomok rajta megint egyet, akkor ismét lép egy egységet és ismét megtartja.
Ha megnyomom a "b" gombot, akkor az elektronika fordított "irányban" adja a tekercsre a feszt, ezáltal "y" irányba fog mozdulni, majd ismét tartó feszt kap és úgy marad.Jó a gondolatmenetem?
Köszi!
-
Danex
addikt
válasz
Undoroid #10320 üzenetére
Hello, végül már megoldódott a probléma, a fő ventit amibe a vezérlés volt meghalt, de a másik 2 túlélte. tápomat márkásnak tartom corsair, és most nagyon örültem, hogy többet fizettem nem pedig vmi noname-et, gépnek semmi baja, semmi nem füstölt el.
Mondjuk azt nem értem, hogy hogyan adhatnak ki ilyen átalakítót ami kárt okozhat?
-
Undoroid
őstag
Szia Danex!
" minden kábele össze lett dugva mindennel amit adtak hozzá " Ez nem hangzik valami jól...
Mire lett csatlakoztatva a ventihez adott Molex? Ha jól gondolom, akkor a ventiknek semmi bajuk sincs...ellenben a két kis csatlakozó illetve a tápegység (amire rá lett kötve) károsodott!
A kábelek azért, mert az 5V-os és a 12V-os ágakat közösre húzta és ennek hatására -ha pár pillanatig is- de nagy áramok keletkezhettek! Ezt a közösítést pedig sem a tápegység se a többi alkatrész (Alaplap, vinyók, stb..) NAGYON nem preferálják! Egy minőségibb tápegység talán megvédi a többi alkatrészt, de egy nevenincs biztos, hogy nem...
Ezért is óva intek mindig mindenkit a 7V-os átalakítótól...
Ha szerencséd van, akkor csak valamelyik bekötőkábel füstölt el a Molexen...
Szerk: Most látom, hogy PWM-es csatlakozású a nagyobbik venticsatlakozó...Így sajnos nagy a lehetőség arra, hogy bekrepált az összes ventid...
Utólagosan linkesítettem a beillesztett hatalmas méretű fényképedet, mert nem volt átlátható...
-
Danex
addikt
Hello, kicsit hosszú lesz amit írok de a segítségeteket kérném!
szereztem egy accelero extreme pluszról való 3-as ventilátort, az előélete ,hogy minden kábele össze lett dugva mindennel amit adtak hozzá
tápot le is vágta, na és így van most nálam. Rákötöttem molex-re majd a 3pinest a 7voltosra -> meg se mozdult, ezt az összes kombinációval kipróbáltam nem indult sehogy sem.
Kérdésem, hogy ennyitől nagy rá az esély, hogy gallyra ment a ventilátor, illetve ötleteket kérnék, miket próbáljak csinálni vele?!
Holnap megpróbálom,kihagyni az első ventit, hátha csak azzal van a baj.
Előre is kösz!
[ Módosította: Undoroid ]
-
Kvazár
őstag
válasz
Koczka #10316 üzenetére
Plexije válogatja. Állítható fordulatú dekopirfűrésszel szépen lehet vágni. Csak vigyázni kell vele, mert ha túl gyors fordulaton használod, akkor megolvaszthatja.
Amit régebben vettem, viszont olyan rideg volt és vékony is, hogy csak szikével megkarcoltam és könnyedén eltört a karcolás mentén.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
fero02 #10315 üzenetére
"Azt is meg kellene oldani, h visszafele is tudjam mozgatni."
Ha ellentétes sorrendben kapcsolgatod a feszt a motor tekercseire, akkor ellenkező irányba forog."Legjobb vmi olyasmi lenne, h a bemenő feszültséget tudnám állítani a motornak és ahol jó a pozíció, ott megtartani. Aztán visszafele ezt tudnám csökkenteni fokozatosan a feszültség ejtésével. Csak kérdés, h ezt kibírja egyáltalán vmi?"
Ezt nem értem.
A léptetőmotorokat nem egyenárammal működtetjük, hanem impulzusokkal.
A léptetőmotornak 2 feszültsége lehet: a léptető-, és a tartó fesz.
A léptető fesz hatására a forgórész a következő pozícióba ugrik, a tartó fesz pedig ahhoz kell, ha 2 egymás melletti tekercs bekapcsolásával köztes pozícióba állítod a forgórészt, akkor az ott is maradjon. (Pl. 4 tekercses motornál a 45-135-225-315°os pozíciókhoz.)
Ha motor tekercse tartósan a léptetőfeszt kapja, akkor általában leég.
Ha fogaskerék-áttételt használsz, és nem kellenek a köztes pozíciók, akkor a tartófeszre nincs szükséged.
Ha a léptető feszt csökkented, akkor csak a motor nyomatéka csökken. -
Koczka
tag
Plexit szerintetek mivel tudnám szépen vágni?
-
fero02
nagyúr
válasz
mr_ricsi #10312 üzenetére
Ott a pont, félig. Azt is meg kellene oldani, h visszafele is tudjam mozgatni.
Legjobb vmi olyasmi lenne, h a bemenő feszültséget tudnám állítani a motornak és ahol jó a pozíció, ott megtartani. Aztán visszafele ezt tudnám csökkenteni fokozatosan a feszültség ejtésével. Csak kérdés, h ezt kibírja egyáltalán vmi?
-
Helló! Van egy öreg szovjet Norma Fil 40 vakum, amiben elfüstölt az egyik ellenállás, konkrétan az R3 az alábbi ábrán. Sajnos nem tudom az értékét, mivel leégett róla minden azonosító, és lemérni sem lehet. Szemre 2-3 wattos lehetett, de nem tudom hány ohmos. Valami ötlet, mekkorát tegyek helyette? A kondenzátor, amit tölt 800 uF-os, és úgy cca. 2 másodperc alatt már el lehetett sütni a vakut.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
fero02 #10311 üzenetére
Önzáró fogaskerék-áttétel kell a motorodra, hogy megmaradjon a beállított pozícióban, ne húzza vissza a rugó.
"a motornak egy bowdent kellene húzni vagy tolni (ez mindegy, csak kialakítás kérdése)"
A gépészeti gyakorlatban bowdent nyomni nem szoktak. Akkor sem, ha egyeres acéldrót van a közepén. -
fero02
nagyúr
válasz
moha21 #10310 üzenetére
Hi!
Kaptam Tőled a múltkor linket léptetőmotorral kapcsolatban. Olvasgatás közben eszembe jutott egy fontos infó, ami miatt valószínű nekem az ott leírt megoldás nem biztos, h jó lesz.
Esetemben a motornak egy bowdent kellene húzni vagy tolni (ez mindegy, csak kialakítás kérdése) egy rugóerő ellenében és az adott pozíción megtartani. Úgy gondolom emiatt a HE oldalán leírt dolgok számomra nem megfelelőek.
Erre esetleg tipp?
Köszi.
Üdv!
-
wolfman
veterán
Akkor ez tökéletes nekem!?
KATT -
moha21
veterán
válasz
wolfman #10304 üzenetére
Alapvetően a 100% az az 5.5 V amit mondjuk stab ic-vel vagy ha másképp nem dióda/ellenállásal lehet csinálni 6V-ból könnyen. Az 1,5 A kell ( nem biztos, de így távolból igen ). Szóval van egy adapter pl 2 A tud 6 V, fél voltot ejtessz rajta valamivel ( soros ellenállás is jó csak sokat fogyaszt 0,5 * 2 = 1 W :> ) ez a legegyszerűbb talán.
Egyébként szerintem 5V-ról is megy, de az 1,5 A legyen meg. / de ezt nem készpénznek venni /
-
wolfman
veterán
Sziasztok!
Vettem nemrég egy HIMEDIA HD200b média lejátszót. A szerkezetet kb. 3 helységben szeretném használni. Hogy ne kelljen folyton a TVket tologatni meg huzigatni, és hogy csak magát a lejátszót kelljen arrébb vinni, adatkábeleket vettem már hozzá, de adapter még egy van, ezt szeretnék hozzá venni.
Az adapteren ezen paraméterek állnak:
AD/DC ADAPTER
5.5V / 7.5W
100-240VAC
50/60Hz
DC5.5V-1.5AGondolom itt a lényeg, hogy a médialejátszónak 5.5Volt kell 1.5Amperrel. Egy istenért sem találok ilyen adapter sehol!
Esetleg ha hasonlót veszek, mi lenne a jobb, ha az adapter a megadott értékek alatt teljesít (pl. 5V ; 1A) vagy ha picit fölötte(pl. 6-7V ; 2-3A)?
-
Xaels
félisten
Üdv. Remélem jó helyen teszem fel a kérdést.
Adott egy NZXT Vulcan. Az oldalára fel lehet rakni egy 20cm-es ventilátort. Szeretnék a ventilátorhoz beiktatni egy kapcsolót a ház oldalába. A Molex kábelek közül melyikbe kell a kapcsolót beiktatni? Illetve milyen kétállású kapcsolót ajánlotok?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Motoros topic
- Autós topik
- Opel topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Kerékpárosok, bringások ide!
- MIUI / HyperOS topik
- Dark Souls sorozat
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 13 2024 M4 512GB Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! ASRock H310CM i3 9100F 8GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD GTX 1060 3GB AeroCool Strike-X 500W
- Több Lenovo Thinkpad x1 carbon gen 4 / 5 / 6 / 7 X1 Yoga gen3 6-9. gen i7, i5 procik
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged