- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Samsung 980 PRO 1TB M.2 (MZ-V8P1T0BW) vs Samsung 990 PRO 2TB M.2 (MZ-V9P2T0BW)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Gurulunk, WAZE?!
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- ldave: New Game Blitz - 2025
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
Új hozzászólás Aktív témák
-
spdrfx
tag
mondtam hogy zokni vagyok elektrobol
egyebkent ez egy dvd meghajtobol kifabrikalt dioda, kicsereltem egy kinai piacos kulcstartos lezerben talalhatot erre, jo is volt, 290mA -t vett fel, csak ugy kb 5 perc utan megadta magat az aramkor. Amit neten talaltam aramkoroket azok altalaban 5V folott mukodnek, ilyen 3.6V rol hajthatot meg nem talaltam.
-
And
veterán
Szerencsére kiderült, hogy mi a célod. Így azt tudom írni, hogy lézerdiódához nem feszültségforrás kell, hanem a (ledekhez hasonlóan) áramforrás, vagyis a nyitóáramot kell állandó értéken tartani. Egy LD esetén ezt meg szokták fejelni annyival, hogy mégcsak nem is az áramot tartják állandó értéken, hanem az optikai kimenőteljesítményt, hiszen az nem csak az áram függvénye, hanem pl. erősen a félvezetőréteg hőmérsékletéé is. Erre a célra szolgál a majd' minden lézerdiódában megtalálható monitor- (foto-) dióda. Szokásos LD-meghajtó áramkörök: [link] (jó kis ascii-grafikával
), [link], de a netem kismilliót lehet találni: Google. A konkrét megvalósítás eléggé bekötés- (a két dióda valamelyik kivezetése közösített ezért van az LD-knek szokásosan három lába, de típusfüggő, hogy épp melyik elektródákat kötik össze), ill. üzemi- és küszöbáram-függő, szóval nem árt tisztában lenni az adott típus képességeivel. Az LD elég érzékeny állatfaj, egy pillanat alatt tönkre lehet tenni, ezért 'csak úgy' feszültséggenerátorra kapcsolni nagyon rossz ötlet, ahogy az is, hogy olyan meghajtást készíts, amely nem veszi figyelembe a monitordióda fotoáramát.
-
spdrfx
tag
koszonom valaszod, egyebkent egy lezerdiodat szeretnek meghajtani vele, max300mA rel. Kb 3.1V nal eri el ezt az aramot, csakugye nagyon finoman kell hangolni, mert ez az ertek korul ugrasszeruen valtozik az aram felvetele. Meg esetleg azt meg tudnad mondani hogy hova kellene ellenallas helyett potit raknom hogy valtoztatgatni tudjak kicsiket a feszultsegen? elektrobol zokni vagyok elegge
-
And
veterán
Nagyon nem mindegy, hogy pontosan mekkora kimenőfeszültség kell (pl. megelégedsz-e kerek 3V-os értékkel), ill. hogy mekkora a várható terhelőáram. Vannak olyan lineáris stabilizátorok (LDO-k), amelyek már néhány tizedvolt feszültségeséssel működőképesek. Csakhogy a NiMH-akkuk 1,0V-os kapocsfeszültségig merülve adják le a teljes tárolt energiájukat, így ezzel a lineáris LDO-s megoldással nem tudod teljesen kihasználni az akkukat, mert a kapcsolás mindenképp hamarabb lesz működésképtelen, mint ahogy az akkucsomag lemerülne.
Ahhoz, hogy ezt ilyen be- és kimenőfeszültségek mellett korrekt módon tedd, kapcsolóüzemű DC/DC konverterre volna szükséged. Ennek az eszköznek az adatlapján épp egy ilyen példakapcsolás látható: [link]. Igaz, Li-Ion cellához javasolják, de három sorbakötött NiMH-akkuval éppen úgy működőképes. -
spdrfx
tag
Hello!
Adott 3 akku elem sorba kotve. Ez ugye ~3.6V de toltottsegtol fuggoen valtozik. Hogy tudnam fixen 3.2V korul tartani a feszultseget?
-
moha21
veterán
-
pohár
félisten
Hú, jókat kérdeztél
Mivel tápláljam? Fogalmam sincs230?
A minőségre arra nem tudok mit mondaniSzóljon szépen, tisztán, ahogy kell
Amilyet moha linkelt, nagyon jó lenne
Mármint tudásilagKétféle kimenet, az erősítő bemenetére nincs ötletem mi legyen
Mivel jobb az RCA mint a 3,5mm jack? Mert gépről jönne a jel, azt hiszem nem kell rá RCA -
pohár
félisten
Skacok, valaki tudna mutatni egy olyan fejhallgató erősítőt, ami névleges 50Ohm-os fejhallgatót meg tudna tekerni?
-
Daemon09
őstag
Sziasztok!
Notebook billentyűzetet nem lehet valahogy összekötni asztali géppel? Létezik hozzá valami elektronika vagy ilyesmi?
-
And
veterán
-
Narancs
őstag
Annyiból csupán, hogy "Ennél jobban nem lehet megfogalmazni" sajnos nem tudtam kitalálni, hogy az ezt követő link a potik méretezéséről fog szólni - nyilván én vagyok a hülye, hiszen mindenki tudja itt a fórumon, hogy az "ennél jobban" kódszó a potenciálmétert jelenti, a "nem lehet" a méretezést, a "megfogalmazni" szó pedig valójában azt jelenti, hogy hűtéshez.
Egyébként köszönöm a választ és a linket, 224Ft nagyon jutányos árnak ígérkezik a csöndes gépért cserébe. Viszont ha lehet még egy kérdésem: egy termisztoros cuccost mennyivel lenne parább összedobni, figyelembe véve, hogy csak most kezdetem ismerkedésem az elektronika témával? Potival egyszerűbb gondolom, azt csak beforrasztom, tekergetem, örülök - de ez a termisztor téma utána olvasgatva azért bonyolultabbnak tűnik, elég sokat kéne segítséget kérnem hozzértőktől. Újabb ötlet: valaki nem foglalkozik ilyesmivel szabadidejében? Én tuti vevő lennék egyre. -
And
veterán
válasz
Narancs #8475 üzenetére
Első körben csupán annyit kellene tenned, hogy a közvetlenül a hozzászólásod előtt linkelt cikket elolvasod a potméterek méretezéséről.
Azután egyből világos lesz, hogy ventilátorok közvetlen vezérléséhez nem használunk kΩ-os nagyságrendű potmétereket, pláne 50..100kΩ-osokat nem (az 50k0 pont 50kΩ-ot jelent). Lomex árlista, kategória: ellenállás / furatszerelt / változtatható / potméterek. Sajnos itt pont nem látni megfelelő értékű és terhelhetőségű példányokat.
Az Elektrokontha-ban viszont találni pl. 100Ω / 4W-os huzalpotmétert, 224 Ft-ért. De 4W-osban van 250Ω-os hasonló árban, meg 50Ω-os is, utóbbi viszont jóval többe kerül. -
Narancs
őstag
válasz
Narancs #8475 üzenetére
A hol és mennyiért -et úgy értem inkább, hogy hol adják darabra. Turkálok itt a Lomex honlapján, de igazából fogalmam nincs ezek az elnevezések mit takarnak, pl: 50K0 LIN MONO KAPCS. (THL) D=6 FOGAZOTT TENG. D=17 FÉMHÁZAS
Ha az 50K0 azt jelenti 50ohm-os akkor az nekem jó lesz, nem? Legalábbis közel van a 47-hez. Lin az gondolom lineárist jelenti, ami megint jó nekem. Még a fogazott és fémházas is megvan, de a többiről fogalmam sincs. És az hogy hány W meg sehol nincs benne. A másik para, hogy a csomagolási egység 150db, nekem meg csak egy kellene.
-
Narancs
őstag
Sziasztok!
Van egy AC Alpine64 procihűtőm, ami állítólag PWM-es, de gyanús, hogy csak 3 pines (piros, fekete, kék), és az alaplap ASRock A780lm nem is tudja szamályozni a fordszámát.Gyári adatai: 2000rpm (ehhez képest 2400-at forog)
12V < 0,20AMár korábban azt tanácsoltátok, egy lineáris potival szabályozzam le, ami 47ohmos és min 2W-os legyen. Ezt a vacakot azóta sem sikerült beszerezni, igaz nem is nagyon kerestem. Az lenne a kérdésem, hogy sztetek hol kapni és mennyiért?
Másik dolog: ha másfajta potival oldom meg mi történik? Lehet vmi kárt okozni a tápnak vagy a ventinek? Találtam a pincében egy rossz erősítőt, van benne több poti is, ez van rajtuk: 100k(ohm)B 36 C
Ezek nem jók?Előre is köszi,
Narancs -
moha21
veterán
válasz
banderasz77 #8471 üzenetére
Ennél jobban nem lehet megfogalmazni:[link]
-
válasz
Zolinho1026 #8472 üzenetére
szia
Ac97-re
MIC IN + GND - 1-es 2-es
S-R - 5-ös
S-L - 9-es -
Zolinho1026
tag
Sziasztok!
Nem igazán tudtam hova írjam, úgyhogy ide írom.
Beszeretném kötni a front audio panelt, de nem igazán tudom mit hova kéne.
Alaplapi csatik:HD:
1 MIC2_L
2 GND
3 MIC2_R
4 -ACZ_DET
5 LINE2_R
6 FSENSE1
7 FAUDIO_JD
8 No Pin
9 LINE2_L
10 FSENSE2AC'97:
1 MIC
2 GND
3 MIC Power
4 NC
5 Line Out (R)
6 NC
7 NC
8 No Pin
9 Line Out (L)
10 NCFront panel csatik:
MIC IN + GND
S-R
S-L
MIC BIASElőre is köszönöm a segítséget.
-
moha21
veterán
válasz
Speeedfire #8466 üzenetére
Egyáltalán nem vitatkozásképpen mondtam.
-
-
rlazol
veterán
válasz
Viktoár #8467 üzenetére
a legefyszerűbb, ha csak az egyik oldalát fogatod fel a winyónak. Így ugyan lesz pár cm hely a másik oldalán, de ha nem mozgatod túl sűrűn a házad nem lesz gond. Több vinyó esetén pl üres CD tokokat tudsz az alul lévőre rakni, arra rakod a következő HDD-t és úgy csavarozod be.
Amúgy meg megfelelő méretre vágsz egy lécdarabot és átfurod, hosszú csavarral rögzíted. -
Viktoár
addikt
Sziasztok
Segítséget szeretnék kérni a következő probléma megoldására.A számítógépházamban betelt az a hely ahova a vinyókat lehet becsavarozni.Viszont 5,25" -ös helyem az akad bőven.(Toronyház) A kérdés hogy milyen megoldással tudom a vinyókat 5,25" -ös helyre beszerelni.A lehető legolcsóbb megoldás érdekel és ebben az esetben az esztétika nem lényeg mert a házon belül lesz.Mobil rack nem kell mert nem szeretnék "füleket" meg "kallantyúkat" a ház elejére.
Ötleteket/tippeket várok sőt házibarkács megoldások is jöhetnek.
Tudom boltban lehet venni külön erre a célra kitalált cumót de szerintem indokolatlanul drágák.Vagy csak elnéztem valamit?
-
moha21
veterán
válasz
Speeedfire #8464 üzenetére
Kisebb ventilátor más szélcsatorna stb...ergo megváltozhat jelentősen a többi alkatrész hűtése.
"ami most benne van gyári 8 cm-es elmondom h épp csak annyi levegőt szállít h szellős a táp, de olyan hűdenagyon nem hűtheti szerintem"
"Az a baj, hogy nem ismerlek és így nem vagy számomra hiteles mérőeszköz, tehát engedd meg, hogy szkeptikus legyek. Ha eléd raknak egy tápot, amire rá van írva 500W,, gyanítom, arról sem tudod megmondani, hogy ez 500W. Na a ventivel is ez a helyzet. És mivel a biztonsági, tűzvédelmi előírásoknak, MEEI-nek, EU-nak, Pistikének elvileg szigorúan megfelelő tápegységekből is szép számmal jön be olyan az országba még márkásnak mondottak közül is, amikre a ráírtak enyhe jóindulattal is hazugságnak nevezhetőek, ezért nem hiszem, hogy a ventilátoroknál kőbe véshető lenne a ráírt adat, mert köblábat senki nem fog otthon mérni, ahogy légnyomást sem. Az eléteszem a kezem módszer pontosságát meg remélem, nem akarjuk firtatni." by didyman
üdv:moha
-
Speeedfire
félisten
akármilyen kicsi is 4 volton csak nem lehet hangos
van egy 12cm-es ventim is, csak az 5 volton is "hangos", ellenállásokkal meg nem akarok szöszmötölni, h melyikkel indul még el
ami most benne van gyári 8 cm-es elmondom h épp csak annyi levegőt szállít h szellős a táp, de olyan hűdenagyon nem hűtheti szerintema másik meg h nekem szinte semmi sem halk
este még hallom a venti motor zaját -
moha21
veterán
válasz
Speeedfire #8462 üzenetére
A légszállítás azért maradjon közel az eredetihez. Miért nem keresel 1 halk 8cm-es ventilátort? A 3 kicsi biztosan zajosabb lenne..
-
moha21
veterán
válasz
Speeedfire #8460 üzenetére
Üdv! Elvileg meglehet oldani,de gyakorlatilag át kellene alakítani az egész tápegységedet. Magyarul olyan alkatrészek kellenének bele, mint egy passzív tápban
Szóval gyakorlatilag újratervezni az egészet és az bizony nem kezdő munka.
Röviden a válasz: nem! nem elég a nagyobb borda az ic-n minden mást is hűt az a ventilátor( nem csak kondikat). És gyorsan tűzveszélyt tud okozni.
Szóval nem nem és nem!!!Banderasz: milyen lap 1000%, hogy nem tudja vezérelni?
-
Speeedfire
félisten
talán ez a megfelelő topic nekem, majd elválik
van egy 350 watt-os tápom egy 8cm-es hűtéssel
meg lehet oldani h passzív hűtésű legyen? nagyon bordák az ic-ken?
vagy akkor érdemesebb lenne már cserélni a kondikat is, meg a jobban melegedő alkatrészeket? -
banderasz77
addikt
Sziasztok. Azt szeretném kérdezni, hogy van 1 Hyper TX 2-es hűtőm. 3 vezetékes, és az alaplap nem vezérli egyáltalán a fordulatot sajnos. Mivel tudnám pontosan megoldani és hogyan (valami potira gondoltam), hogy manuálisan tudjam vezérelni?
A 3 vezetékről tudom, hogy Ground, Power, On. jelzésűek. -
Tikakukac
titán
Ez lenne az. Satu hülye nem vagyok a dolgokban csak inkább rákérdezek
Faterom villanyász, de az ilyen kis kütyükben ő sem jártas sajnos
A 4 led/sor pedig nagyjából marad, ventikbe fogom beforrasztani őket, plexihez mennek éltvilágítani és 1-2 darab csak úgy natúrban lesz a házban. -
-
And
veterán
válasz
Tikakukac #8454 üzenetére
A megadott nyitófeszültség kék v. fehér ledekhez jó, remélhetőleg olyanokat szeretnél. A 150Ω jó lesz 1/10W-osból is, a 330Ω-os viszont tényleg minimum 1/4W-os legyen. Kapcsolóval nem lehet gond, a terhelhetősége bőven elegendő. Az áramkorlátozó ellenállásokat pedig elvileg ugyan mindegy, hogy hová kötjük a sorban, de én mégis inkább a +12V felől tenném azokat (úgy például kisebb az esély egy rövidzárlatra, ha az első led anódja a PC házának fém részeihez érne).
Azzal a kulcsos kapcsolóval lehet ugyan indítani a gépet, de a szépséghibája, hogy kétállású, míg az eredeti nyomógomb csak pillanatkapcsoló (vagyis addig zárja az áramkört, míg nyomod). Nem tudom, mi történik akkor, ha folyamatosan rövidzárba kapcsolva indul a gép, mert normál esetben (feléledt gépnél) működtetve a kapcsolót ugye a setup beállításától függően vagy azonnal, vagy 4 másodperc múlva lekapcsol. Mod: persze ha minden indítás után visszafordítod alaphelyzetbe (szakadás állásba), akkor biztos nem okoz semmilyen gondot, csak az nem túl praktikus. Kulcsos pillanatkapcsolót meg nem látok sehol. -
Tikakukac
titán
Sziasztok!
2 kérdésem volna. Csináltam egy ilyen rajzocskát. Nézegettem az ellenállásokat, de nem tudom melyiket hozzam le. Szerintem a 0,25w-os is elég de majd megmondjátok
Tervezem még néhány kapcsoló beszerelését is, ezekre gondoltam, 2X4 led után kötném be a körbe. Ha ezzel is lenne valami gond vagy egyéb dolog amit nem vettem figyelembe, jelezzétek bátran
A másik pedig hogy ezzel akarom majd indítani a gépet. Az eddigi kivezetés két vezetékét simán rákötöm és ugyanúgy zár- nyit az áramkör a kulcs elforgatásnál vagy még kell valami hozzá?
Köszi a segítséget előre is -
DeKol
csendes tag
Valaki csinált már ilyen ledsort?Esetleg tudna nekem feltölteni pár képet? előre köszi
-
DeKol
csendes tag
Ezek szerint elég 1 molex csatlakozó nekem?
-
rlazol
veterán
#8422-re vki?
-
DeKol
csendes tag
Köszi a választ!
És akkor a molex csatira hogy tudom őket rácsatolni meg 1 sorba akkor 5 db led kerüljön ugye.És minden sor elejére ellenállás.
-
And
veterán
(Na így inkább ne kössünk ledeket. Párhuzamosan, különösen ennyit: ezt inkább kerüljük. Nincs két egyforma led /tudom, a szimulátorban van
/, a pirosak nyitókarakterisztikája pedig amúgy is elég meredek. 12V-os táp mellé 5 db. vörös színű simán mehet egy sorba, soronként a kívánt fényerőtől és áramtól függően min. 120..200Ω, 1/4W-os ellenállásokkal. Ja, amúgy az a sima dióda jobboldalt minek?)
-
DeKol
csendes tag
Sziasztok!
Lenne pár kérdésem kérésem.A gépházamba akarok 20 darab 3mm-es piros ledet molexcsatlakozórol.És a gépház külömböző pontjain helyezném el.Ebbe kérném a segítségeteket mert nem vagyok eletronika profi.Az lenne a kérdésem hogy mekkora ellenálláskell meg egy molexra hány led mehet?Remélem érthető voltam és valaki létszives rajzoljon nekem egy Mórickarajzot.Előre köszi sziasztok
-
moha21
veterán
Köszi a nyelvatani felvilágosítást!
Megvallom nem sokszor írtam le, hogy Ω csak kézzel és így
Valószínű az Ohm törvénye miatt írtam naggyal az maradt meg, de jó tudni ezt is
Alt+num-ra gondoltam én is néztem ASCII táblázatokat, de nem működik. a Venti nem lineáris ellenállás igen, de csak ezt tudtam betenni, motort nem találtam (egyelőre).
Szóval köszi! -
And
veterán
Ez eddig világos, csakhogy a venti ugye nem lineáris ellenállás, különösen azokon az alacsony feszültségszinteken, amelyeken már nem indul el (lehet, hogy ilyen tápnál egyáltalán nem vesz fel áramot, hiszen a vezérlése félvezetős, azok pár tizedvoltnál és az alatt nem nagyon nyitnak).
Ohm: ha mértékegységként és teljes szóval írjuk ezeket, akkor kisbetűvel írandók: 100 ohm, 12 volt. Naggyal csak akkor, ha (Georg Simon) Ohm-ot mint személyt említjük. Ω: ezt én kopipésztelni szoktam korábbi hsz-ekből, bár biztos létezik hozzá valamilyen unicode-os beírható kód (ALT billentyű + numpad, sokjegyű számmal), de az ilyen beírás sikeressége a kiválasztott aktív kódlaptól is függhet.
Mod.: Ω -> ALT+2126, a pluszjelet (!) és a számokat is a numerikus padon kell beütni az ALT lenyomása mellett. -
And
veterán
Akkor nem sokat tévedtem. Ez a bázisáram pedig a terhelés (ami a rajzodon 100Ω) nélkül is kialakul a zöld led felé. Ráadásul ha az egy PC-s ventilátor, akkor előfordulhat, hogy azon a nagyon alacsony feszültségen, ami a 'kikapcsolt' állapotban rajta esik, a félvezetős vezérlés miatt csak nagyon minimális áram folyik át rajta, így a bázisáram nagy része mindenképp a zöld led felé megy.
#8422: De miért egy olyan oldalt veszel alapul, amelyen szimmetrikus átvitelt mutatnak? Oké, a jack fizikailag ugyanolyan, de a szimmetrikus jel nem két csatornát jelent, csak egyet, ami földfüggetlen. Neked a sztereó / kétcsatornás bekötés kell: [link]. Tulajdonképp te most aljzatot kötöttél be, vagy dugót? Mekkora méretűt? Ha aljzatot, akkor az leválasztós-e? Ha dugót, akkor háromérintkezőset, amelynek a hossza is megfelelő? -
PHM
addikt
Na ugye.
Amúgy jó ez a kapcsolás lecsatlakoztatható ventihez is.
Annyit kell csak módosítani rajta, hogy a zöld leddel párhuzamosan
be kell kötni egy 10-12 Kohmos ellenállást.
Ez esetben nem fog világítani a zöld led kikapcsolt kapcsolónál.
Abban az esetben viszont, ha lehúzható a ventilátor, én inkább
úgy oldanám meg a dolgot, hogy a zöld led csak akkor világítson,
ha van tápfeszültség és a venti is rá van dugva.
De ez már csak elméleti fejtegetés részemről.
"Kiürítéses MOSFET-tel meghajtott piros LED esetére viszont igaz a terhelés nélkül is világító piros LED esete."
A FET-ekhez már öreg vagyok, a bipoláris kapcsolástechnika az én világom. -
And
veterán
Zárt kapcsolónál biztos nem alakul ki a bázisáram, node nyitottnál a zöld leden és a vele soros 1kΩ-on keresztül miért ne? Működik a dolog, az egyetlen hátrány az lehet, hogy ez a kevés (nagyságrendileg 0,1mA-es) bázisáram csak a zöld led felé folyva enyhén kinyitja, így töksötétben talán még látható egy minimális zöld fény a 'kikapcsolt' állásban is. Erre biztos gyógyír egy PNP-darlington, de én inkább maradnék a váltóérintkezős kapcsolónál..
-
rlazol
veterán
sziasztok,
urak, kérlek segítsetek egy egyszerű fülhallgató bekötésében szimmetrikus jack kábellel. A házból kijövő 3 eres dróton elvileg van egy BLINE_OUT_R, egy BLINE_OUT_L és egy GND.
EZ alapzján próbáltam bekötni. A jelenség a következő: ha tökig bedugom, nincs hang, ha kicsit kihúzom, sztereó van... Mit csinálok rosszul? -
04ahgy
nagyúr
Nem deszkamodell kell. A tranzisztor bázisáram nélkül nem vezet, nem világít a piros LED. Ebben egyezik a véleményünk.
A két kérdésem:
- Hogy alakul ki a bázisáram a kapcsoló nyitott állásában?
- Hogy alakul ki a bázisáram a kapcsoló zárt állásában?Egy feszültségforrást látok csak, és...
És átgondoltam. Túl univerzálisan gondolkodom, affenébe. Ott a ventilátor, fixen bekötve. Én lecsatlakoztatható terhelés esetére vettem figyelembe a dolgokat, mint univerzális be-kikapcsoló piros-zöld jelző. Amikor is a kapcsolónak rácsatlakoztatott terhelés nélkül is kell jelezni, mikor van kikapcsolva. Arra az esetre nem jó a kapcsolás, de fixre beforrasztott ventilátorral jó. Túlságosan erős a négypólus-szemléletem, azt hiszem.
Kiürítéses MOSFET-tel meghajtott piros LED esetére viszont igaz a terhelés nélkül is világító piros LED esete.
HGyu
-
moha21
veterán
Elég, minőségtelen kondik szoktak lenni általában az asztali dvd lejátszók tápjában(sőt a legtöbben az egész táp elég igénytelen), érdekes "elmélet" ez a sorba kötött ellenállás estére szétkapok egy rossz lejátszót és kipróbálom, bár szerintem ez önmagában nem sokat ér, úgyhogy előtte körülnézek
-
PHM
addikt
Nos, nem igazán tudok konkrétumot mondani.
Az a véleményem, hogy a motorral sorbakötött ellenállás,
bár hatásos, nem az eredeti hibát javítja, csak tüneti kezelés.
Annyi a hatása, hogy csökkenti az indulási áramlökést.
(A korábban említett járulékos hátrányokon kívül.)
Azt meg, hogy a motor áramfelvétele változott-e meg, vagy a meghajtó
áramkör áramkorlátja, esetleg a táp terhelhetősége, ugye nem tudjuk.
Mondjuk én a kikapcsolásból leginkább tápproblémára gyanakodnék.
De visszatérve az eredeti kérdésre:
Én a 2W-os ellenállásokból túrnék egy csokorral a fiók mélyéről.
Mondjuk úgy 3,3 ohmtól 12 ohmig.
Aztán próbálgatnám őket, hátha bejön valamelyik.
De először azt nézném meg, hogy kikötött motorral elindul-e a DVD játékos.
Meg azt, hogy menet közben visszakötve a motort, kikapcsol-e,
és hogy mekkora áramlökést generál a motor, mikor visszakötöm.
Végül, de nem utolsó sorban azt, hogy mennyit esik a táp
feszültsége a becsült névleges terhelés hatására.
Az a link pedig jól jönne, hátha sikerül valamit kiokoskodni. -
PHM
addikt
-
fero02
nagyúr
Tehát akkor elvileg baja nem származhat belőle, gyakorlatilag meg ki tudja. Hmm...
Megmérném én az áramát, de mivel a csere-bere kör a végéhez ért, így egyik masina sem hajlandó bekapcsolt állapotban maradni. Anélkül meg mókás dolog kimérni.
Némi háttér infó:
A lejátszó a külcsínen kívül teljesen megegyezik az Orion 2602 illetve a Strong 1700-as játékosokkal. A Gyártó a török Vestel.
Persze a másik linket (ahol az ellenállásos dolgot írták) ricthig, h nem találom.
-
And
veterán
Ilyenről még nem hallottam, de ez persze az én bajom. Namost alapelv szerint azzal, hogy egy jóval nagyobb teljesítményű (pontosabban: terhelhetőségű) ellenállást teszel az áramkörbe, mint kellene, nagy kárt biztosan nem okozol, csak épp egy többwattos ellenállás ugye nem kis darab, meg valószínűleg felesleges is. Jó lenne tudni a motor áramát, de azt éppen ki is mérheted menet közben, ha ismered a névleges tápfeszültségét. Nem voltam sosem túl erős villamos gépekből, de a dc-motor ellenállása ebből a szempontból nem jó kiindulópont, mert az csak az indulóáramot határozza meg, nem az üzemit (a kettő között nagyságrendi eltérés is lehet). A motorral sorbakötött ellenállás meg a fordulatszámon kívül természetesen csökkenti a motor nyomatékát is. Szóval számomra érdekes módszernek tűnik, hogy a motor nyugalmi ellenállásából indulunk ki, és ahhoz keresünk egy megfelelő soros tagot..
-
fero02
nagyúr
Bocs.
A sztori lényege, h régebbi Hyundai (még másik 2 gyártó termékpalettáján is megtalálható volt más néven) dvd lejátszók változó idő elteltével azt produkálták, h a bekapcsolást követően azonnal kikapcsoltak. Ez nem csak 1-2 db-ot érintett.
A neten bogarászva több helyen is olyan írásokra bukkantam, miszerint úgy javították (szervízből visszajött darabokat szedtek szét), h egy x értékű ellenállást forrasztottak be a motor elé. Az írásra alapozva a jó motor ellenállása 10-12 Ohm, egyes fejmozgató motoroké 22-23 is lehet. Szétszedvén az én hibás 2 lejátszómat, rámérve a motorokra jelentős eltérés tapasztalható.
Ha a két lejátszóban kicseréltem ugyanazon motorokat (amiknél nagy volt a difi), akkor a lejátszó a fentebb leírt hibajelenséget nem produkálta, hosszabb ideig (~ 1.5 év) ismét hibamentesen működött.A netes irományban azt is említették, h rengeteg pc-s optikai eszközben található kompatibilis motor. A környékemen elérhető összes rossz meghajtót összegyűjtöttem, de én speciel egyben sem találtam számomra megfelelőt.
Ezért gondoltam azt, h most megmérem az összes motort és mindegyik elé beteszek egy ellenállást, h meglegyen a megfelelő ellenállás. Mondjuk ez nem tudom mennyire árthat a motorokat figyelő elektronikának. Gondolom ez az egész egy védelmi funkció bekapcsolása miatt történik.A környékemen található bolt kínálatában ilyen ellenállások vannak:
0.25W szénréteg ell.
0.6W fémréteg ellenállás
2W fémréteg ellenállás
5W huzalellenállás
10W huzalellenállásEzek kiválasztásához kérném a segítséged.
-
And
veterán
..amelynek megvan az a hátránya, hogy nyitott érintkező, vagyis kikapcsolt állás mellett, terhelés nélkül mindkét led (halványabban ugyan, mint eredetileg terveztük) világítani fog. De meglévő terhelés esetén is függeni fog mindkét led fényereje a terhelésen folyó áramtól, a zöld led pedig nem fog teljesen kialudni. Így aztán a terhelést sem lehet teljesen lekapcsolni, hiszen a piros led árama "kikapcsolt" állapotban részben a zöld led, részben a terhelés felé is folyni fog. Ezt a feladatot csak váltóérintkezős kapcsolóval lehet korrekten megoldani.
#8410: "Ha szükséges leírom, h miért lenne rá szükség."
Szerintem nem ártott volna azzal kezdeni.
Mod: nahát, megváltozott a kacsintós smile kódja.. -
fero02
nagyúr
Megkérnék egy hozzáértő személyt, h világosítson fel arról, h hány mW-osak az olyan kis motorok, amik pl az optikai meghajtókban vannak. Illetve ha előtét ellenállást szeretnék alkalmazni előttük, akkor az hány W-os legyen. Ha szükséges leírom, h miért lenne rá szükség.
Köszönöm!
-
fireproof
őstag
Sziasztok.
A segítségeteket szeretném kérni
Van nékem 5 Db kapcsolóm 2 Db - UV-s neoné 3 DB pedig ventiké. Szeretnék ezekhez ledes visszajelzőt tehát olyat hogyha fel van kapcsolva (egyenként) akkor mindegyik kapcsolóhoz tartozó led zölden világítson ha pedig le van kapcsolva akkor egy másik pirosan...(tehát mindegyik kapcsoló felett lenne egy piros és egy zöld led is
Nekem az is jó ha privátban válaszoltok vagy felvesztek msn-re ( adatlapomon) A segítséget előre is köszönöm
-
Bakker.. jól látom,hogy ez Infrás távírányítós?
Magyarán mint egy tv távírányító...(ha nem látják egymást akkor nem mükszik)Nagyon rég illetve nem mélyen foglalkoztam elektronikával..csak tanították anno..
De.. sztem ez egy infrás távirányítós cucc.. feltételezem, akkor azt a 4-5 funkciót valami különböző mudulációval különbözteti meg..(inpulzus mennyiség vagy tudja fene..ennyire nem vagyok benne)
A lényeg,sztem ezen nem fogsz tudni változtatni.. (pl rádiós kütyünél a vivő frekit lehetne változtatni..(elv).
Ezeknél nem tudom, van-é valami alap freki amit megmodulál, vagy nincs..Illetve megtalálni azt az alakatrész, amivel ezt lehet változtatni..
Aztán a vevő(vonat) egységben is..
Ha jól sejtem távirányító egység paneljének másik oldalán van valahol valami fekete trutyival leöntott púpocska is...Bár lehet,hogy annyira primitiv, hogy még az se
De hátha jön valaki okosabb, és lesz valami megoldása.. most amúgy is rohannom kell melózni -
14adam
addikt
-
norbi19884
tag
Hali!
Lenne egy olyan kérdésem vettem casetek 1018-as házat de nincsenek hozzá rögzítő fülek illetve van egy 5.25-ös meg találtam hozzá otthon 3.5-ös ez egy codegen házé volt és kéne még ilyet hol kapni,ha egyáltalán lehet.Előzöleg egy 1016-os házam volt és azt hittem azé jó,de tévedtem. -
kataiv
csendes tag
Üdv Mindenkinek!
Egy sürgős segítség kellene nekem. Vettem a Tesco-ban a fiaimnak távirányítós vonatot. 2 db teljesen egyformát. A baj csak az hogy a távirányítók mind a két vonatot irányítják, egyszerre. És így biztos nagy veszekedés lenne belőle játék közben. Szétszedtem,hátha valami potméter, vagy kapcsoló más frekvenciára, de semmi ilyesmit nem találtam. Rakok fel pár képet, hátha tud valaki segíteni, vagy tud valami megoldást. Karácsonyi ajándék lenne, úgyhogy megbütykölni van idő. viszont szombaton vettem, és ha holnapig nincs remény a valahogy megcsinálni akkor inkább visszaviszem. Köszi Viktor
Ez lenne a játék
A szétszedett vonat
A szétszedett vonat
A szétszedett vonat
A szétszedett távirányító
A szétszedett távirányító
-
zolikaDB
veterán
Hali mindenkinek!
Érdekelne az a dolog, hogyha veszek a gépembe fénycsöveket, akkor van-e a dobozban valami felszerelés, amivel rögzíteni lehet a gépházban; honnan kapja az áramforrást; és lehet-e ki-be kapcsolni, vagy állandóan világít?
Színeket lehet-e keverni, azaz pl alulra lila, felülre meg piros? Úgy értem, nem-e ütik egymást, vagy mutatnak szarul? Ha UV fénycsöveket veszek, akkor abból minimum mennyi kell, h értelmesen világítsanak az UV reagens cuccok? Azokból pedig mit érdemes: spirál vagy harisnya?
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen légkondit a lakásba?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Windows 11
- TCL LCD és LED TV-k
- Merevlemezek megbízhatósága, élettartama
- Motoros topic
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- További aktív témák...
- LG 48C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3326, 94% Akkumulátor
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
- Prémium gépház most fantasztikus áron!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest