Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- bambano: Bambanő háza tája
Új hozzászólás Aktív témák
-
fero02
nagyúr
-
fero02
nagyúr
válasz
neophyte79
üzenetére
Pont ezért!

-
fero02
nagyúr
válasz
neophyte79
üzenetére
Mit takar a kiegészítő fényforrás?
-
fero02
nagyúr
válasz
CsabaSteel
üzenetére
Először talán a kérdést kellene feltenni, utána kaphatnál válaszokat.

-
fero02
nagyúr
-
fero02
nagyúr
válasz
Zozzant
üzenetére
Nekem mindegy... Konkrétumot nem írt, én pedig csak egy elfogadott tesztelési folyamatot vázoltam le neki nagyjából.
Egyébként pedig attól, hogy bekapcsol egy tép és felpörög a rákötött hdd még nem azt jelenti, hogy az jól működik és a jövőben bármilyen hardver hibátlanul fog vele menni.

-
fero02
nagyúr
Ezek CCFL fénycsövek. Alapból csak világít, de létezik olyan inverter, ami ritmusra (hangnyomásra) villogtatja őket. Az így néz ki.
-
fero02
nagyúr
válasz
superecneB
üzenetére
Mezei Fahrenheit. Nincs 10e ft. Simán vállalható kategória és otthoni, barkács célokra kiváló. De ha ez nem gyere be, akkor van komolyabb is.
-
fero02
nagyúr
válasz
dfdfdf
üzenetére
A fórum erről szól (jó esetben). Nem ettől legyen valaki rendesnek tűnő...én akkor űberfasza vagyok, mert anno küldtem Neked csomagot is?

Nyugi, nem séróból mondja ezeket. A régi vidi gyár infóit bitorolja, illetve van oda kontaktja és ebből "táplálkozik". De felhívod a H2000 főnökét (Szatmári Sándort) és beszélsz vele, biztos lehetsz benne, hogy segíteni fog Neked, amiben csak tud (pl a régi VT dobozok újraélesztésében is).

-
fero02
nagyúr
válasz
GeronimoTama
üzenetére
Be tudod, nem kell előtét ellenállás.
-
fero02
nagyúr
válasz
800.henrik
üzenetére
Másik eszköz.
-
fero02
nagyúr
válasz
800.henrik
üzenetére
Kisebb csillapítású antenna az első és legolcsóbb megoldás...
-
fero02
nagyúr
válasz
Pit221
üzenetére
Attól, hogy a bemenő feszültséget csökkented a led-ek még fognak világítani, csak a fényerejük lesz kisebb. Még azt is el tudom képzelni, hogy mikorra a led-ek fényere teljesen lecsökken, addigra a venti is meg fog állni, mert kevés lesz neki a kraft.
Építéssel ne vesződj szerintem, készen is lehet kapni ilyeneket pici pénzért (pl Zalman Fan Mate). De ha a bütykölés a lényeg, akkor nem szóltam. -
fero02
nagyúr
válasz
Pit221
üzenetére
"marad a pozitív és a negatív ág + földelés gyanánt a harmadik vezetéket a házhoz csavarozom"
+/- stimmel (pontosabban +12V és GND), de földelés nincs. Sosem volt. Ha a sárga színű vezetékre gondolsz, akkor az a "fordulatszám visszajelző".
"kérdés,hogy így fog e működni a venti szabályozás"
Ha polaritáshelyesen kötöd be neki a tápot, akkor el fog indulni, de csak maximális fordulatszámon fog pörögni. A szabályozáshoz egy olyan csatlakozó kell az alaplapon, amit lehet szabályozni (BIOS-ból, vagy akár szoftveresen win alól egy programmal, pl Speedfan).
"Az elektronikán 3 kábel látható a kivezetésnél fekete, piros, és áttetsző a fekete és a piros kábel jön ki a molex csatiba csatlakozva az áttetsző kábel pedig a led -hez megy,az nincs kivezetve,csak két érpár!"
Nagyon zavaros. A fekete (és az átlátszó) a GND, a piros a +12V, az átlátszó (L+ a panelfeliratozása) pedig SMD ellenálláson keresztül kapja meg a feszültségét. Ha jobban megnézed, akkor minden LED-hez menő pozitív ág így van megoldva.
Az érpár az 4 szál kábelt jelent. Ugye a nevében benne is van: érpár, egy pár az 2 db mindig.
Az üresen hagyott forrasztási pont: lehetséges, hogy létezik ugyanez a venti 3 pin-es csatlakozóval is, vagy ugyanezzel panellal van szerelve egy másik fajta venti is a gyártó termékei közül...ki tudja.
-
fero02
nagyúr
válasz
krisztianAMG
üzenetére
-
-
fero02
nagyúr
Segítsetek nekem pls.
Adott egy táp, amiben egy 4700uF/10V kondi szemmel láthatóan fel van púposodva.
Egy fórum társ adta a tanácsot, h cserélje ki. Mondott egy konkrét típust is:"Ja tápegységbe nagyon jó a 3300-as is , abból van ilyen.
ELKO 3300uF 10V 105°C Low-ESR álló - Elektrolit kondenzátor, alacsony impedanciás
RoHS
Lábtáv: 5.0mm
Méret: 10.0x30.0mm
Gyártó: Teapo SC"Ezek után még mindig biztatta, hogy jó lesz az bele, mert ő is x éve ilyet használt.
Na most csak én tudom rosszul, hogy ilyen helyre nem szabad kisebb kapacitás értékű kondit betenni? Jelen esetben a 4700uF helyett 3300uF-ot? Továbbá eddigi picike tudásom szerint min. azonos értékűnek kell lennie, vagy ha nincs, akkor lehet nagyobb (pl 850uF helyett 1000uF) és ebből probléma nem származhat (kapcs. üzemű tápok esetén)?

-
fero02
nagyúr
válasz
Wind-Storm
üzenetére
A képet valóban nem néztem meg (bocs), de nem gondoltam hülyeségre, mert van benne 2200uF-os kondér is.

-
fero02
nagyúr
válasz
Wind-Storm
üzenetére
A 2db 220uF 16V-os helyett az eladó azt mondta, hogy „ennél csak kicsit nagyobb van" és mutogatta persze arról már nem tájékoztatott, hogy 25V-os.....
Az nem 2200uF akart lenni? Amúgy a feszültség érték lehet nagyobb, a kapacitás a fontos. Ja meg persze fizikailag férjen el a tápban (ált. ezek szokott elbukni).
Az 1db 0,47uF 50V-os helyett adott 100 Voltosat.
Nem probléma.
Végül 3 db 10uF 50V-os helyett adott 1 db-ot ami csak 85°C hőtűrésű ráadásul...
Nem túl egészséges a 85°C, de használható. Viszont mivel úgy sem kaptál eleget, majd a következő körben jót vegyél meg csak.

-
fero02
nagyúr
válasz
Norbi14
üzenetére
Lehet. Legjobb lenne ha találnál ugyan olyat, de ha nincs, akkor jó lehet más gyártó terméke is. Viszont ilyenkor figyelni kell arra, h a légszállítása ne legyen kevesebb, mint a gyárié volt, ill. h kis feszültség hatására is elinduljon.
Ez a topik amúgy jobb helye a kérdésednek.

-
fero02
nagyúr
válasz
Petzval
üzenetére
Egyfolytában hülyeségeket beszélsz több topikban is, nehogy már még Te legyél felháborodva!
Több (itt is már sokat bizonyított) szakember megkért, h inkább fejezd be a tanácsaid osztogatását, mert még a végén vkinek/vminek baja lesz. Nem viccből mondták. Fölösleges púposkodás helyett inkább vedd erősen fontolóra a dolgot.
A többiek nevében is köszönöm.
-
fero02
nagyúr
válasz
Lompos48
üzenetére
Petzval-ról sztem hamarosan új mértékegységeket neveznek el és a neves gyártók az ő ötletei alapján fognak szabadalmaztatni új kapcsolástechnikákat.

SchumiBácsi: ezek a tápok arany áron vannak. Ettől tudok olcsóbbat (->pü). A pc-s neon izéknek 12V egyenáram szükséges, a többit az inverter intézi.
-
fero02
nagyúr
válasz
DeadBullet
üzenetére
Mi a jó Istent csináltál vele?

-
fero02
nagyúr
válasz
DeadBullet
üzenetére
Ha nem értesz hozzá, akkor miért nyúlsz bele?
Az sztem elkó lesz, amit találtál. Arra figyelj, h a kapacitás értéke (100nF) és a kondi fajtája (kerámia) legyen egyforma, a fesz. értéke (50V) nagyobb lehet, de kisebb semmi képen sem.
-
fero02
nagyúr
válasz
Wind-Storm
üzenetére
.
-
fero02
nagyúr
válasz
Wind-Storm
üzenetére
Akár több is.

-
-
fero02
nagyúr
válasz
dudika10
üzenetére
Én azt hívom taknyolásnak.

Ha ratyi a kábel minősége, vagy nagyon nagyon vékony a szál, akkor elég, vagy nem jól futattható be cinnel...meg többször találkoztam olyannal is, h az elvezetett hő miatt berepedezett és később a használat során lejött a kábelről a szigetelő réteg és olykor rövidzárat csinált.

Ha olyan eszközt kapok, ahol ilyen kábellel kell dolgozni (pl szakadt füles madzag), akkor ha tehetem inkább cserélem őket.
-
fero02
nagyúr
válasz
Wind-Storm
üzenetére
Nem a vastagsága miatt kérdezte. Azon egy speciálisnak mondható bevonat van, ami szigetel is egyben. Azt mókásabb forrasztani.
Igen, az.
-
fero02
nagyúr
válasz
Wind-Storm
üzenetére
Igen, úgy jó lesz. Előtte azért próbálgasd egy másik kábelen is (vastagabbon), hamar rá fog állni a kezed, könnyen rá lehet érezni.

Én ilyet használok. Olcsó és jó.

-
fero02
nagyúr
válasz
Wind-Storm
üzenetére
Blankolás és sodrás után belemártod forrasztó kenőcsbe, majd egyik oldalról a cint, másik oldalról a pákát érinted hozzá a kábelhez. Gyönyörűen és egyenletesen végig fog futni rajta az cin.

-
fero02
nagyúr
válasz
Wind-Storm
üzenetére
Tudom, tudom. Egyenlőre az egyenletet szokták kihozni. Amúgy mentségemre szóljon, h nem vettem észre.

-
fero02
nagyúr
-
fero02
nagyúr
válasz
h.istvan
üzenetére
A Zen tápok első generációja különösen érzékeny volt a terhelésre. Köss rá egy autós izzót (12V 21W pl) vmelyik 12V-os ágra és ha akkor sem fog menni, akkor lehet tovább lépni.

dfdfdf első mondata pedig arra próbált célozni, h ennyit egy gagyi táp is le bír adni és nem amiatt nem megy, mert sok lenne.
-
fero02
nagyúr
válasz
mr_ricsi
üzenetére
A motor kiválasztáshoz pedig semmi adatot sem adtál meg. Nem, mert ilyet én sem tudok...még.

Hány N erő kell a rugó megfeszítéséhez, hány N a bowden surlódása, és a bowden -gondolom- valamit mozgat is: ahhoz hány N erőre van szükség? Ilyet esetleg akkor tudnék csinálni, ha egy iskolai taneszközt tudnék kérni kölcsön a mérésre. A bowden súrlódás az nagyon minimális lehet, mert bowden házban fut.
A motornak csak tengelye van, amire nyilvánvalóan kell egy tárcsa, amire a bowden feltekeredik. Nem ilyen módom szeretném használni. A motor forgó mozgását egy fogasléc segítségével alakítanám át (mint pl az autók kormánya), a fogasléc végére pedig vmi forgatható kis kerék, benne egy nút a bowdennek.
Hány voltos tápfesz áll rendelkezésre 12-14V egyen áram rengeteg A-al.
És végül, hogy mekkora (hány mm-es) lépésekben kell mozgatni a bowdent, és összesen milyen hosszban? Ezt csak akkor tudom megmondani, ha lemérem.
-
fero02
nagyúr
válasz
proci985
üzenetére
A legegyszerűbben és legbiztonságosabban sztem a 2-es képen látható lámpánál tudnád magadnak bekötni. A sorkapocs (csoki) kék és barna vezetéki mellé kellene bekötnöd a ventillátort (ha van, akkor a földelést a zöld-sárga).
Ha nagyon szakos akarsz lenni (és befér a sorkapocsba), akkor a vezeték végeit saruzod, ha kevésbé (vagy nincs szerszámod hozzá), akkor forrasztópákával becinezed, vagy összesodrod és bedugod a meglévő mellé. Kábelből nem kell vastag (0.75-től felfelé bármi jó).
-
fero02
nagyúr
válasz
mr_ricsi
üzenetére
Ha ellentétes sorrendben kapcsolgatod a feszt a motor tekercseire, akkor ellenkező irányba forog. Jogos, Nálad a pont.
A léptetőmotornak 2 feszültsége lehet: a léptető-, és a tartó fesz. Amit nem értettél az pont ilyet szeretett volna leírni, csak nem tudtam értelmesen megfogalmazni, bocs.

Akkor az eddigieket összegezve ez kivitelezhető lenne (most leírom h mit-hogy gondolok):
Van egy kikapcsolt állás: ilyenkor sehol semmi fesz, a motort tudom mozgatni manuálsan is ha szükséges. Elkezdem működtetni a motor "x" irányba. Amikor megnyomom az "a" gombot, akkor léptetőfeszt kap és mozdul a motor, de ahogy elengedem a gombot, akkor a tartófeszt kapja meg rögtön és abban a pozícióban megtartja a motor, akár több óráig is károsodás nélkül (?). Ha nyomok rajta megint egyet, akkor ismét lép egy egységet és ismét megtartja.
Ha megnyomom a "b" gombot, akkor az elektronika fordított "irányban" adja a tekercsre a feszt, ezáltal "y" irányba fog mozdulni, majd ismét tartó feszt kap és úgy marad.Jó a gondolatmenetem?

Köszi!

-
fero02
nagyúr
válasz
mr_ricsi
üzenetére
Ott a pont, félig. Azt is meg kellene oldani, h visszafele is tudjam mozgatni.
Legjobb vmi olyasmi lenne, h a bemenő feszültséget tudnám állítani a motornak és ahol jó a pozíció, ott megtartani. Aztán visszafele ezt tudnám csökkenteni fokozatosan a feszültség ejtésével. Csak kérdés, h ezt kibírja egyáltalán vmi?

Új hozzászólás Aktív témák
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- PlayStation 5
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- HDMI topic
- Sweet.tv - internetes TV
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- BestBuy topik
- Gitáros topic
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 10s 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Alpine Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2978
- LG 48C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Használt számítógépek/merevlemezek számlával, garanciával! Ingyen Foxpost/PostaPont!
- iKing.Hu - HONOR 400 Lite 5G Velvet Grey Vékony, könnyű, AI-kameragomb 8/256 GB- 2027. 07. 01
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)