- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: AOMEI Backupper Professional Edition: Lifetime Subscription
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- LordAthis: AI Kérdés érkezett - 3600 soros Spagetti kód refaktorálása és budget
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Tutti Georg: A Microsoft 2025. augusztusi biztonsági frissítései hibásak
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Viktoár
addikt
Sziasztok
Érdekes problémám akadt egy speckó fekvő házzal.Egy 8x8 cm-es ventit szeretnék belerakni és a speckó kialakításnak köszönhetően csak a ház aljába fér el.Viszont azt szereném hogy a bővítő kártyákra fúja az alulról beszívott levegőt.Ehhez kellene valami 90 fokos terelő amit a ventire lehetne rögzíteni.Csináltam egy móricka rajzot hátha nem fogolmaztam érthetően.Létezik ilyen terelős cumó vagy marad a házi megoldás?
A kép nem az én fekvő házamról készült,csak illusztráció. -
69er
csendes tag
válasz
Wind-Storm #10891 üzenetére
ment pü.
-
Wind-Storm
őstag
-
69er
csendes tag
válasz
Wind-Storm #10889 üzenetére
nincs már van vagy 4-5éve hogy vettem, szóval majd lehet belekukkantok
az elképzelés egyébként az, hogy új piros világítású házba szeretném majd berakni ezt a tápot, csak hát az ugye hogy néz már ki...(kéken világít)
-
69er
csendes tag
válasz
Wind-Storm #10886 üzenetére
igen az lehet nem értek annyira hozzá. könnyen szét tudom kapni anélkül hogy bármi baja lenne? mert akkor egyszerűnek hangzik a venti csere, bár semmi moddingot nem csináltam még.
-
69er
csendes tag
Sziasztok!
Tápegység led-jét ki lehet kapcsolni valahogyan, vagy esetleg lecserélni más színűre? Asus 450W lenne egyébként a kérdéses darab. -
Wind-Storm
őstag
válasz
hypno skate #10883 üzenetére
Majd megpróbálom, de szerintem reménytelen hogy pont a lukakon átható körzeten belül legyen az a vacak... a másik kérdés meg hogy kifér e..
-
hypno skate
senior tag
válasz
Wind-Storm #10882 üzenetére
Csipesz, vagy kampós végű drót?
Már ha látod, hogy mit is akarsz kiszedni.
-
Wind-Storm
őstag
Ezen kérdésemnek ugyan nem túl sok köze lesz az elektronikához, bár van mondjuk ha számít hogy elektronikus vezérlésű mosógép
Elég költői kérdés lesz de hátha van erre a problémára egy általam is kivitelezhető megoldás..
Nem épp ma, már sokadik hónapja valamelyik családtag helyettem kimosta a ruháimat, és figyelmetlenségből odacsukta valamelyik kapucnis ruhadarab zsinórját természetesen a végén lévő műanyag kis haranggal együtt...
Ez még rendben is volna ha a szivattyúszűrőn fennakadva megtaláltam volna, de azóta sem, hiába reménykedtem.. még mindig ott tengődik a dob környezetében.
Ha jobban meg van tömve a gép és elkezd centrifugázni következésképp sok víz jön ki a dobból, valószínűleg a többletvíz felkapja az említett kis műanyag kapucnivég harangot és kattogó hang kíséretében tengődik a dob és a körülötte lévő részek környezetében...Ilyen esetben azonnal ki kellene venni az ajtóval szemben lévő műanyag marhaságot.
De kérdem én, ezeken a kis lukakon a kisujjam nem fér át (pedig vékony ujjaim vannak) nemhogy két ujjal megfogni bármit is ami beesett.. hogy lehetett ilyen marhaságot kitalálni?A mosógép pontos típusa egyébként Zanussi ZWQ5100 (nem általam lett kiválasztva, miért is kérdeztek volna meg engem vásárlásnál..
)
Végül beszéljenek a képek...
Az utolsó képen még a dob ajtó melletti hatalmas rés is látszik (azt hiszem az egyik ruha cipzárjának húzókája így törött le ahogy az ott kilógott..
-
Wind-Storm
őstag
válasz
hypno skate #10880 üzenetére
Ez azért van mert két ventilátor együttes fordulatszám visszajelzésétől megzavarodna a mérő amire rákötnéd (alaplap vagy ventilátorpanel) és fals eredményeket adna, tehát egy időben csak egy ventilátor fordulatszámának a monitorozása lehetséges.
-
hypno skate
senior tag
válasz
fenergie84 #10879 üzenetére
Értem. Köszi.
Szóval ne szarozzak átkötéssel, meg ilyenekkel, mert felesleges.
(De akkor is hülyén néz ki, hogy a szabadon lógó 4 pines csatlakozóba mind a négy vezeték be van kötve, a ventillátoréba meg csak három, a negyediket meg lengeti a huzat.
)
-
fenergie84
addikt
válasz
hypno skate #10878 üzenetére
Az F9 PWM venti PST technológiával van ellátva, ez semmi bonyolult dolgot nem jelent. Rádugod az alaplap 4 pines venti csatijára és működni fog...
A venti szabadon lógó 4 pines csatijába másik PWM-es ventit lehet dugni, de célszerű egyforma ventiket ilyen módon összekötni (a paraméterek miatt, rpm...stb..).
A ventiből lógó sárga 2 pines kábelt nem muszáj bekötni az alaplapba, az csak a fordulatszám visszajelzést szavatolja, bizonyos lapoknál... -
hypno skate
senior tag
Sziasztok szakik!
Segítségeteket kérem.
1. probláma
Vettem egy Arctic F9 PWM ventillátort, ami eredetileg házhűtőnek született, de a feladata a kicsi, gyors, ám zajos procihűtő ventillátorának kiváltása lenne.
Amikor kibontottam látom ám, hogy őkelme ugyan négy tűs dugóval csatlakozik az aljzathoz, viszont a sárga vezetéke nem ide van bekötve, hanem egy különálló 3 pines dugóba, amit kizárásos alapon csak az alaplap 3 tűs ventillátor csatlakozójába dughatok. (Vagy egy Y kábel egyik ágába, de az nagyjából ugyanaz.)A négytűs csatlakozó egyébként Y kábelként funkcionál oly módom, hogy az egyik ág a ventillátorba fixen be van forrasztva, míg a másikon egy 4 tűs lengő aljzat van. A használati utasítás szerint a processzorhűtő ventillátora számára. Merthogy mint írtam ez a drága eredetileg házhűtő és nem más.
Ez az aljzat bezzeg megkapta mind a négy vezetéket.Szándékom szerint ennek a ventillátornak négy tűvel bele kell mennie abba a nyomorult alaplapi aljzatba minden faxni nélkül, de ha már ott a másik ág, akkor azt esetleg felhasználnám egy ugyancsak PWM-es ventillátor csatlakoztatásához.
Kérdésem, hogy azt az árva kis sárga vezetéket dugjam egyszerűen a CPU számára fenntartott Y ág aljzatába, vagy próbáljam meg inkább átkötni az alaplapba dugandó csatlakozóba?
Mennyi az esélyem, hogy elrontom minimum a csatlakozót?
2. gondom
Az alaplap 3 tűs ventillátor csatlakozójára 2 db 8 cm-es ventillátort szeretnék kötni.
Van itthon (igyért) egy Delta DSB0812H típusú (2850rpm, 0,14A), egy Xilence xpf.80r (1500rpm, 0,07A, 7 volt minimális feszültség). és egy Sharkoon Silente Eagle 1000 8 cm-es (1000rpm, 0,12A)
Van még kéznél egy - vélhetően zalman ventillátorhoz kapott - ellenállásom szépen bekötve három tűs csatik közé. A színkódja zöld/kék/fekete/arany (vagy fordítva, de a táblázatok alapján annak nincs értelme), ami elvben 56 ohm-ot és 5% tűrést jelent.
Adja magát, hogy a gyorsabbik ventillátort kellene belassítani.Kérdésem, hogy ekkora ellenállás jó-e valamire, és várhatóan hogyan fognak egymáshoz képest viselkedni a ventillátorok? Ha nem akarok ricsajt, akkor felejtsem el a Deltát?
Hát ennyi. A probléma nyilván nem akkora, mint amekkora terjedelmű a hozzászólásom, de csak így tudtam elmagyarázni mit szeretnék.
-
moha21
veterán
válasz
[CS]Blade2 #10876 üzenetére
igen.
-
[CS]Blade2
addikt
Ezt a kettőt így kötöm össze: ?
Jack - Sony csati
1(left) - (5) DFMS/SP_L
2 (right) - (6) DTMS/SP_R
3 (ground) - (2) SP_REF vagy (9) GND -
moha21
veterán
válasz
Wind-Storm #10870 üzenetére
Akkor az mi?
-
moha21
veterán
válasz
haromegesz14 #10867 üzenetére
Lehet fűrésszel is. Én jobb napokon flexxel kivágom
Amúgy igen vannak ilyen kis méretű sarokcsiszolók azzal szépen ki lehet vágni, utána meg sorjázni lehet stb..
(#10868) Wind-Storm : Azért írtam, hogy nem mindegyiknél. Tudok mutatni olyan ventit amin a kék a föld.
-
haromegesz14
aktív tag
Hello!
Egyre jobban tetszik ez a moddingolás dolog, pláne a teljesen egyedi megoldások, így kedvet kaptam a "barkácsoláshoz". Elsőnek egy plexinek szeretnék helyet vágni a gépház oldalába, de nem tudom, milyen eszközökkel tehetem, illetve mi lesz a következménye a lyukon kívül
Vágni dekopírfűrész megfelel? Úgy képzeltem el, hogy egy sima négyzet mintát vágnék ki, mégpedig úgy, hogy felrajzolom a szamárvezetőt, 4 sarkát kifúrom és onnét vezetve a dekopírt, kivágom a lapot. Mennyire viseli meg az oldallapot az ilyen metódus, illetve utómunkálatnak valami kis csiszolás elég lesz, vagy mást is kellene még vele csinálni?
Tube-on nézegettem pár ilyen "háutuméjk" videót, de inkább saját tapasztalatokra, tippekre lenne szükségem. Van itthon pár régi ház, bőven van min gyakorolni a vágást! Segítségeteket előre is köszönöm! -
moha21
veterán
válasz
bugizozi #10864 üzenetére
Szia!
Fogod megkeresed melyik a 12V -os ága a ventinek meg a földet ( a föld 99%-ban fekete, a 12 V sárga ,de érdemes megnézni. És közé beraksz egy potmétert.
Előtte azonban ezt fusd át: potmeter_meretezese_huteshez
Relatíve filléres a dolog.
-
bugizozi
őstag
válasz
Wind-Storm #10862 üzenetére
Szia,
"BIOS-ban állítsd be a szabályozást ha lehetséges."
sajnos nem lehetséges
ami a linkelt képen van cumó olyanom nekem is van, arra rádugtam a ventit de nem lett lassabb/halkabbmoha21: és van ilyen olcsóbbfajta potméter amivel ilyen 4pin-es (nem molex) csatlakozójú ventit lehet szabályozni?
Köszönöm!
-
moha21
veterán
válasz
Wind-Storm #10862 üzenetére
Néhány ventilátor 5 V -on meg sem moccan, ha meg szabályozni akarja miért nem potméter?
-
Wind-Storm
őstag
válasz
bugizozi #10854 üzenetére
Amiről te beszélsz az PWM-es, ha az alaplapon találsz ilyen 4 tűs csatlakozót, akkor kösd oda és a BIOS-ban állítsd be a szabályozást ha lehetséges.
Az átalakítóval kapcsolatban meg létezik ilyen nyitott [link]
Rádugod és akkor megy 12 Volton vagy ha átkötöd akkor 5 Volton.
Manuális vezérléshez meg tudom javasolni a Scyhe Kaze Master ventilátorszabályzó családját. -
EneMy84
tag
Sziasztok olyan üggyben érdeklödnék hogy alaplapi 4pin-es táp hosszabitot hol tudok beszerezni. valami tip?
-
joe999
tag
válasz
eXoGopher #10834 üzenetére
OFF
A disszipáció az órajel változásával egyenes arányosan, a magfeszültség változásával négyzetesen változik.
Tehát, ha magfeszültség a felére, a disszipáció negyedére csökken. Ha ehhez még a magok frekvenciája is felére csökken, akkor a disszipáció is feleződik, így szerintem a disszipáció összességében a nyolcadára csökken.
Egy kis olvasmány:
[link]
ON -
PHM
addikt
válasz
intercooler #10853 üzenetére
A 2-es és a 4-es láb a testre, a 6-os a + táp, a 3-as a bemenet.
Ezzel kell a kisebb kondit sorba kötni.
A 6-os láb a kimenet, erre a nagyobb kondi "+" kivezetése kötendő.
A "gain" ebben az esetben erősítést jelent.
Ha kicsi lenne az IC erősítése, az 1-es és a 8-as láb közé kötött
10 mikrós kondival meg lehet növelni. -
bugizozi
őstag
Sziasztok!
remélem jo helyen jarok
Azt szeretném kérdezni, hogy 4 pines (nem molex) cpu hűtő ventilátort mivel tudok szabályozni? vagy van olyan átalakító ami 4pin-est átalakít 3-ra?Köszi
-
PHM
addikt
válasz
intercooler #10851 üzenetére
A bemenetre kb 10 mikrós, a kimenetre 220 mikrós.
-
PHM
addikt
válasz
intercooler #10849 üzenetére
Az LM386-hoz a legpuritánabb kapcsolásban 2db kondi kell.
1 a bemenetre, 1 a kimenetre. -
PHM
addikt
válasz
intercooler #10845 üzenetére
Egy műveleti erősítő, pár egyéb alkatrész
és némi szakértelem kell hozzá.
Végszükség esetén megteszi 1 egyszerű HF végfok is, például az LM 386. -
intercooler
őstag
válasz
haromegesz14 #10846 üzenetére
-
haromegesz14
aktív tag
Sziasztok!
Egyedibb fénytechnikával rendelkező 8*8as ventilátorokat tudnátok nekem linkelni, melyek hazánkban is megvásárolhatóak? Előre is köszönöm!
-
intercooler
őstag
Üdv!
Valami elektronikai szakértő véleményét kérném.Gép hang kimenetéről szeretnék villogtatni ledeket, TIP31c tranyoval. DE egyszerűen nem hagyja el akkora jel ezt a szerencsétlent hogy megnyikkanjon 1általán
kérdés gondolom már 1értelmü, ha nem. Mível tudnám erősíteni a jelet? nem 3-4k-s erősítökre gondolok (stb) hanem valami kis elektronika, ic vagy akármi csak erre kell szóval nem kell minőségi cucc.
Van 4x100-as erösítöm arról szépen viszi, de ez nem megoldás legalábbis számomra
-
Wind-Storm
őstag
-
Xaels
félisten
Sziasztok. Egy ügyeskezü mesterembert keresnék akinek megvan a tudása és szerszáma ahhoz, hogy az NZXT Vulcan tetején levő dupla ventit tartó rácsozatát ki tudja vágni úgy, hogy a csavar lyukakat tartalmazó műanyagok ott maradjanak. Mobilról vagyok, képet most nem tudok betenni.
-
nemethati
senior tag
Sziasztok!
Kész az új vízhűtésem, azonban a DDC igen csak hangos.
Van egy Scythe KazeQ szabályzóm, áganként max. 12W-ot bír. A szivattyú 18W-ot kajál. Mi történne ha rákötném? Elbírná hosszútávon vagy csak ideig-óráig? Mögötte van egy 12-es venti, szóval kapja a levegőt is rendesen.
Előre is köszi -
kungzi
veterán
válasz
intercooler #10839 üzenetére
nagyon tuti
-
kungzi
veterán
válasz
intercooler #10837 üzenetére
mennyi az ára? és melyik osztályon van?
-
kungzi
veterán
köszönöm mindenkinek. királyok vagytok
-
eXoGopher
csendes tag
Sziasztok! Nem tudom, hogy hova lehetne írni ezzel a kérdéssel kapcsolatban, de egyetemen kaptunk egy feladatot, amihez közöm nincsen (azt sem tudom hogy került bele a kurzusba). Csoportársammal, és egyik barátommal próbáltunk rájönni, google-n találgattunk is valamit, de számunkra érthetetlen hogyan lehetne számolni. Szóval, ha lehet segítségeteket kérném a következő feladat megoldásában:
"Határozzuk meg, hogy ideális esetben a dinamikus disszipáció mely mértékben csökken kétmagos CPU alkalmazása esetén, ha az alkalmazás futásideje nem változik? (Az alkalmazás két részre partícionálható, vagyis az egyes magoknak elég fele frekvencián üzemelniük. Tételezzük fel továbbá, hogy a magfeszültség arányosan csökkenthető a frekvenciával)"
Választási lehetőségek:
felére
nyolcadára
30%-ára
negyedére esik visszaElőre is köszönjük!
-
Petzval
senior tag
válasz
Wind-Storm #10832 üzenetére
Ezek szabványkapcsolók szerintem azokat a védőket más gyártja.Hisz azt nem tudni hogy valaki állandóan hozzáférhetően építi be vagy épp védővel véletlen kapcsolás ellen.
-
kungzi
veterán
-
V.Dave
senior tag
válasz
Wind-Storm #10820 üzenetére
a felvett teljesítmény most 70W, de a leadott-at hogyan kell?
-
V.Dave
senior tag
Hogyan tudnám lemérni az ATX tápegységem hatékonyságát? Tudom a pontos típusát, és van fogyasztásmérőm, viszont nem tudom hogy a táp milyen tanusítványi kategóriába tartozik:
Cooler Master silent pro
-
mr_ricsi
veterán
válasz
Hunter2 #10812 üzenetére
"van valakinek tapasztalata meleg levegős pákákkal? az ilyen 60 dolláros cuccok mennyire használhatók?"
Használható. A dolognak az a része érdekes inkább, hogy te tudod-e, hogy mire fogod majd használni. Mert az IC reworkhöz még egy csomó egyéb nemolcsó dologra is szükséged lesz.
-
Dezike
tag
válasz
Hunter2 #10812 üzenetére
Teljesen használhatók. És most már elég olcsók is.
Petzval ha valamihez nem értesz maradj csendben! Mert az fix, hogy közöd nincs hozzá.
Meséld már el, hogy is veszel le 1 ilyen alkatrészt a nyákról ?
Biztos elfújod a levegővel az ónDe a te szuper pákáid megoldják egyszerre mind a 44-láb melegítését és nem égeted szét a QFP tokot sem
-
mclaren777
senior tag
Sziasztok!
Lenne egy olyan kérdésem, hogy az ilyen 3-4K-s tartományban kapható márkás (APC, Belkin, Eaton stb.) zavarszűrős, túlfeszvédős elosztók érnek-e valamit kisebb túlfeszültségek pl. 280-400V ellen, valamint a bennük levő Több 10 dB-es Mhz-es tartományú zavarszűrőnek (EMI/RFI) van-e értelme rákötött LCD TV, számítógép stb. esetén?
-
Petzval
senior tag
-
Hunter2
addikt
van valakinek tapasztalata meleg levegős pákákkal? az ilyen 60 dolláros cuccok mennyire használhatók?
-
Petzval
senior tag
válasz
#10034944 #10809 üzenetére
Kétfajta nyomógomb van a záró és a nyitó. Egyszerűen így kell kérni ebben az esetben záró gombok kellenek.Amúgy a szabványos kétfajta gombot ránézésre is meg kellene tudni különböztetni. Ugyanis a zárógombnak a két lába párhuzamosan áll a nyitógombé meg szögben széttartóan.
-
törölt tag
válasz
fenergie84 #10807 üzenetére
( ) elvben az jelenti, hogy "momentary" pillanatnyi szóval alapból nyitott és érintésre zár.
kapcsoló Off (On) szóval pont jó. Nekem így rémlik, de biztos ír valaki aki cáfol vagy megerősít. -
intercooler
őstag
-
Petzval
senior tag
válasz
fenergie84 #10803 üzenetére
Hát ha dizájnosat akarsz akkor az drága.Van egyszerű de az nem szép.A lényeg hogy mindkettő záró nyomógomb legyen.Nem kapcsoló kell!
-
moha21
veterán
válasz
fenergie84 #10803 üzenetére
A lényeg ,hogy csak egy pillanatra zárja az áramkört.
-
fenergie84
addikt
válasz
fenergie84 #10802 üzenetére
Találtam még egyet: [link]
Ez szerintetek jó lenne, Power és Reset gombnak, sajnos leírás nincs hozzá... -
fenergie84
addikt
Nem tudjátok, hogy igényes, kerek nyomógombot hol lehet olcsón venni?
Találtam egy párat, de nagyon drágák: [link]
Ház bekapcs és reset-nek kellene...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Óvodások homokozója
- Interactive Brokers társalgó
- Bittorrent topik
- Energiaital topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- TCL LCD és LED TV-k