Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- N€T0X|N: Poloskahegy
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Batman2
addikt
válasz
jericho69
üzenetére
Szevasz
Szerintem semmi más nem kell hozzá.
Előtét ellenállással vannak szerelve a szalagok, a LEDek 3-assával sorosan vannak kötve, ezért lehet csak bizonyos helyen vágni a szalagokat, hogy a 3-as egységek + ellenállás egyben maradjanak !Így közvetlen mehet 12V-ra.
Üdv.
-
Batman2
addikt
válasz
jericho69
üzenetére
Igen, én is így értem, a beltérinek van nayobb fényereje a leírás szerint (150 lumen a 48-cal szemben) !
Maga a LED különféle fényerejű változatokban kapható és attól is függ az össz fényerő, hogy milyen fényerejű elemekből építették fel azt a valamit, nem csak a darabszámtól !
Üdv.
-
Batman2
addikt
válasz
Zotya984
üzenetére
...Node ez csak egy szimpla csatlakozó, és mindkettőből a drót ugyanoda meg, akkor mitől lenne az egyik 12V a másik pedig 7V-os ??

(legfeljebb egy mezei ellenállás lehet benne, ami akár túl is melegedhet)A számítógépben alkalmazott ventik tudtommal 12V-osak, persze 12Von igen pörögnek, kicsit hangosak is esetenként, általában szükségtelen is annyira hajtani, azért érdemesebb nekik kevesebbet adni.
Jó, jobban megnézve mostmár látom, hogy két pozitív tépfesz ág van a két pólusnak bekötve,
a +12v és a +5V között matematikailag valóban 7V a külömbség, de igen furcsának, nem szokványosnak találom ezt a megoldást, nem csodálom, ha esetenként kipurcan tőle a táp, nem erre van felkészítve !
Ajánlom inkább a teljesítmény ellenállás, vagy leginkább a stbilizátor IC kockás megoldást, nagyon egyszerű kapcsolások (pl. a már említett LM317-essel), és még igény szerint változtatni is lehet a fordulatszámot !!

Üdv.
-
Batman2
addikt
Szevasz
Én 2W-os teljesitmény határra számoltam az ellenállást, igy jött ki a legalább 27Kohm, ha enneél kisebbet teszel be, akkor már több mint 2W-nyi hőt kell elfűtenie az ellenállásnak, ami még rövid idő alatt is annak elégését eredményezheti, nem véletlen, hogy elfüstölt a 2,7Kohmos !
Lehet ezzel a 27K-sal nagyon lassú lessz a töltés, de a matematika szerint csak ez fér bele a 2W-ba !
(a 27K-ós 8mA-ral tölti a kondit)Ha azt is hozzátesze, hogy az ellenállásnak csak egy rövid időt kell kibirnia ilyen terheléssel, mert a kondi hamar tölt és akkor már csökken az áramfelvétele, és ezzel az ellenállás melegedése is, akkor mondjuk a 2szeresét merném megengedni, tehát egy 13Kohm körüli értéküt !
A 2,7K-ós 19W-nyi hőt kell elfűtsön, teljes terhelésnél, ami persze csak egy rövid ideig áll fenn, de még akkor is nagyon sok !!
Leginkább próbálgatással lehet majd megtudni, hogy mi az az ellenállás és teljesitmány érték, ami még kibirja azt a pár másodperces erős fűtést !
Porcelán tokos a legjobb és persze huzal, nam réteg ellenállás, azok sokkal tűrőképesebbek, lasabban melegszenek, jobban birják a rövid idejű csúcs terheléseket !Üdv.
-
Batman2
addikt
válasz
wolfman
üzenetére
Szevasz
Lehet, jobban jársz, ha készitessz magadnak egy egyszerű stabil tápegységet egy stabilizátor "kockával", amit fixre beállitassz 5,5V-ra és megtáplálod egy kellő teljesitményű (min.10W-os) egyszerű trafóról !
Ilyen felhasználható stabilizátor IC az LM317 (1,5A-ig), az LM150 (3A-ig) és az LM138 (5A-ig) !
Természetesen mindegyik IC-t méretes hűtőbordával kell ellátsd !
A hűtőborda mérete és a trafó teljesitménye összefüggésben van a tápfeszültséggel, amivel a stabilizátort táplálod !
Minél nagyobb a trafó kimeneti feszültsége és a stabilizált feszültség közötti külömbség, annál több hulladék hő keletkezik a stabilizátorban, annál rosszabb a hatásfok, tehát annál nagyobb hűtőborda kell és annál több teljesitmény töblettel kell rendelkezzen a trafó !Legjobb lenne 7-8V körüli trafóról hajtani a stabilizátort, mivel egyenirányitás és pufferelés után úgyis lesz belőle vagy 10-11V, ami már bőven elég a stabilizáláshoz, mivel 2-2,5V feszültségeséssel dolgoznak ezek a stabilizátorok, tehát ennyivel nagyobb feszültségre van szükség a stabil feszültség érték előállitásához !
Szükség esetén 9V-os trafóval is megoldható, olyat biztos tudsz szerezni, min. 10W-os legyen, de 12V-ról is megoldhatod, csak akkor már kell vagy 15W teljesitmény legalább és sokkal nagyobb hűtőborda !
Sok sikert hozzá !
Üdv.
-
Batman2
addikt
Szevasz
Egy 27Kohmos, 2W-os ellenállással számolás szerint meg lehet oldani, de jobb lenne hozzá inkább 28,5-29Kohm, csak az meg nem szabványos érték, tehát ezt csak kettö darabból tudod összetenni, ez már bővebben befér a 2W-os teljesitménybe !
Ha a töltési sebesség igy nem elég, akkor nagyobb teljesitményű példányt kell beszerezzél, csak akkor mehetsz lejjebb az ellenállás értékekkel, de akkor a nagyobb mennyiségű hővel is számolj, nehégy elolvasszon burkolatot, vagy összeégessen nyákot, netán "kiforrassza" magát a nagy hőtől !!!
Sok sikert, majd jelentkezz, hogy jó lett e !
Üdv.
-
Batman2
addikt
-
Batman2
addikt
válasz
Stalker-2572
üzenetére
Hi
Hiába is tennéd, mert az előtte levő nagy, négyzetalakú csip hiányzik és még nehény kisebb, több, mint velószínű, hogy az vezérelné !
Nem csak a csatit hanem az alkatrészeket is le szokták hagyni az egyszerübb kivitelekről, amin nincsen feltüntetve az adott képesség megléte !
A gyártók sem hülyék !
Üdv.: -
Batman2
addikt
Gondolom, párhuzamosan vannak a LEDek kötve, akkor csak az a teendőd, hogy beforrazstassz azonos színű, plusz LEDeket és kicsréled az előtét ellenállatot egy kisebb értékre, R=U/I képlet alapján kiszámolva, mivel tudod a bemenő feszültség és a LEDekt száma alapján szükséges áramerősséget. Lényeg az, hogy kb. 2X áramerősségre számold az ellenállást értékét, mert az általa átengedett áram kb. felét veszik fel a LEDek.
Egyetlen kérdés ezzel kapcsolatban, hogy az USB port alapesetben asszem 100mA-t tud leadni, de valamilyen módon 500mA-t is le tud adni max.
Ezt hátha And meg tudja mondani !
Batman2
addikt
Esetleg a hangerő szabályozó potit, ha nem eleve dupla (sztereo), akkor csréld ki egy dupla potira. A duplából az egyikre kötsd a hagerő szabályozáshoz a földet, a bemenő jelet, meg a kimeneti vezetéket, a másikra pedig egy kis áramkörrel, mondjuk egy egy tranyós erősítővel a LEDet (mivel a hengerő szabályozáshoz több kiloohmos kell rendszerint, amiről direktben már nem megy a LED), amit beleraksz a szabályozó gombba.
Üdv.:
[Szerkesztve] -
Batman2
addikt
Hi
Ha a PC tápegység +12V és -12V-os ágát használod fel a GND nélkül tápfeszültségként, akkor van +24V-od.
Csak arra kell figyelned, hogy ez kb. max. 0.5A-rel terhelhető a -12V-os ág korlátja miatt.
Másik lehetőség, hogy haszálsz egy step up átalakító ICt, a szükséges kiegészítő alkatrészekkel együtt, mint feszltségnövelő tápegységet, így is lehet 24V-od, +12V-ból és akkor ráadásul nagyobb teljesítményt is kivehetsz, főképpen a konvertered paraméterei korlátozzák a teljesítményt.
Batman2
addikt
Hi
Induktivitás mintapéldányokat rendelt már valaki a Bourns-től?
Ha igen, akkor ingyen jöttek e, vagy azért fizetni kellett?
Üdv.:
[Szerkesztve] -
Batman2
addikt
válasz
Nightdragon
üzenetére
Hi
Igen, az réz-szulfát volt, ahogy előttem is említették.
Én is készítettem házilag szép nagy, palalelogramma formájú egy darab kristályt, teljesen szabályos és nincsen a felületén semmi fiókakristály vagy egyéb kinövés, csúnyaság. Elvileg még mindíg megvan valahol otthon.
Üdv.:
[Szerkesztve] -
Batman2
addikt
válasz
.:Kristian:.
üzenetére
. . . Taiwan is külföld, mégse nevezném csúcstechnikának, sőt . . .
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Batman2
addikt
Hi
Létezik üvegre ragasztható nyomtató fólia, szerintem azzal próbálkozz !
Én tavaly vettem olyat, nyomtattam is rá, egyetlen baja, hogy nem stabil a kép, tehát idővel, pláne napon, nagy fényben erőteljesen fakul a kép.
Egyébként eleve javaslom, hogy maximális fedettséggel és a legjobb minőségben nyomtassál !
A képnek sötétebbnek kell lennie és színtelítettebbnek, mint normál módon, hogy ha átvilágítjuk is látszódjon rendesen.
Sok sikert !
Batman2
addikt
válasz
bogingrol
üzenetére
Hi
Ide már csak spec potméter jó, mivel ez a terhelés (0.5W) már meghaladja az átlag szénréteges potik teljesítményét, az valamivel már drágább, de azzal megoldhatod, persze a hely problémát az végkébb nem oldja meg, mivek az sokkal nagyobb, mint egy (vagy 5) elleneállás.
De, ahogy írtam, használhatsz egy darab ellenállatot is, kb 30ohm körülit, az is legyen minimum 0.5W-os, akkor már nem teljesen maxon mennek a LEDek, azt már valszeg bírják hosszú távon is.
Batman2
addikt
Bocs, most látom, hogy abszolút hülyeséget írtam, úgy látszik túl fáradt vagyok!!!

Valamelyik MODERÁTOR törölhetné.
Kösz. -
Batman2
addikt
A PH! órája szerint már este nyolc is elmult és mindjárt holnap lesz (11-e) !!!

[Szerkesztve] -
Batman2
addikt
válasz
bogingrol
üzenetére
Hi
5db fehér LED: 5 x max. 20mA = 100mA
1db USB: max. 500mA (de van valami átkapcsolási lehetőség, a nélkül lehet csak 100mA)
Szóval mindenképpen rá tudod kötni!
A LEDeket párhuzamosan kell kötnöd, mindegyik elé külön előtét ellenállással és az ellenállásaok másik végét, + a LEDek másik lába az egyik és másik csomó- és tápfeszültség pont.
Számításaim szerint olyan 100-120ohmos előtét ellenelállás kelle egyenként a LEDek elé, vagy az 5db LED elé közösen egy darab 25ohm körüli ellenállás.
De ha meg akarod maximumra hajtani a LEDeket, akkor inkáb a full párhuzamos kötést javaslom, külön előtétekkel !
Üdv.:
[Szerkesztve] -
Batman2
addikt
. . .Ha van a készülékhez gyárilag garancia vállalva, akkor mindegy, hogy mennyibe kerül, el kell fogadni a garanciális reklamációs, vagy csere igényt. Ha nagyon kötözködnek, akkor hivatalosan a megfelelő szakmühely be kell vizsgálja a készüléket, hogy helyesen működik e vagy sem és csak az után lehetséges a csere, hiba esetén, de a gyakorlatban - mivel sok esetben nem javíthatók eleve ezeke a termékek - azonnal cserélik probléma esetén.
Üdv.:
LukE: Az asztalveréssel én is egyetértek, én sohasem hagyom, ha ilyesmi problémám van, eddig még mindíg el tudtam erni, hogy rendezzék az ügyet, ha más nem, asztal csapkodással
, de méginkább a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséggel fenyegetőzve.
Előtte persze tájékozódtam a dolgokról a felügyelőségtől és valóban kész voltam, ha kell el is indítani a folyamatot. De erre nem került sor, mindíg hamarabb elintézték.
Üdv.:
[Szerkesztve] -
Batman2
addikt
válasz
Ferdzsoo
üzenetére
Feree13 és jakewyler!
Az ilyen sercegő hang rendszerint a negyfeszültségű trafótól jön és akkor, amikor annak a nagyfeszültségű részében átűt az áram.
Az után a tekercsnek már csak egy része működik, a többi az átütés miatt rövidre záródik és így csak sokkal kisebb feszültséget ad le, mint kellene, ezért megy csak éppen alig, vagy egyáltalán nem.
Ha a trafót csréled a probléma megoldódik, de azt persze nem egyszerű cserélni, áttekerni meg lehetetlen sokesetben, mert nem lehet szétszedni, ha igen, akkor már az is időleges megoldás lehet, ha letekerjük a vékony drótot és visszatekerjük, mivel ilyenkor a sérült részek rendszerint máshova kerülnek mint ahol voltak és nem érintkeznek egymással.
Persze igen hamar megint átüthet.
Nekem autós szerelő neon (12V-os) ment szét ugyanígy, csak ott még a tranyó is elégett.
Azt kicseréltem egy BD243C-sre, a trafót meg megcsináltam vett fazék ferritmagra. Nem lett olyan jó messze, mint az eredeti, nehezebben gyújt be, de megy.
Sőt az eredeti trafóját is újratekertem, az jobban megy, mint az új.
Ez a helyzet ! Sok sikert!
Batman2
addikt
-
Batman2
addikt
válasz
bogingrol
üzenetére
Hi
Általában tényleg mindegy, hogy pl. melyik fekete helyére melyik feketét teszed, mert valóban a táp nyákján egy adott fóliarészből ered mindegyik. Két vezetéknél, konkrétan az egyik feketénél és az egyik narancssárgánál viszont van egy plusz vékonyabb fekete és vékonyabb narancs vezeték is ugyanazon csatlkaozó pontra kötve, ezt a két párost mindenképpen ugyanígy, ugyanoda kell kötnöd, mivel a két vékony vezetéken keresztül a táp az adott csatlakozó ponton méri a feszültséget és ez csak annál az adott csatlakozó pontnál szükséges így.
A többinél csak benn a táp nyáján, közös pontban méri a feszültséget, így az előbbi kisebb feszültség ingadozást tesz lehetővé, ami főként a proci és esetleg egyéb áramköröknél feltétlenül szükséges.
De itt is as vastag vezetéket kicserélheted egy másikra akár, mert én szemmel látható vastagság beli különbséget nem láttam a többihez képest.
Csak az a lényeg, hogy a két vékony, mérő vezeték ahoz a csatlakozó ponthoz kapcsolódjon, amelyiken volt.
Batman2
addikt
válasz
Mr-Pamacs
üzenetére
Hi
Ezt azért írtam, mivel az egér csak a PC felé szokott adatot küldeni és fogadni nem szokott (legfeljebb egy két beállítási parancsot), ebben az esetben pedig fogadnia is kellen vezérlőjeleket, amik egyediek, tehát az elektronikák erre biztosan nincsenek felkészítve.
Üdv.:
[Szerkesztve] -
Batman2
addikt
válasz
macilaci78
üzenetére
Hi
Végül is a sorosporton kétirányú is lehet az adatforgalom, tehát nem csak az egér információji mehetnek rajta a gép fele, hanem megfelelő szerkezet esetén pl. a billentyüzetröl származó utasítás információk is mehetnek a gépen keresztül a speciális egér elektronikához, ami ezeket a jeleket az autó vezérléséhez használja.
Itt csak a speciális egér elektronika jelentené a problémát ! No, meg persze valami speciális egér vezérlő progi kellene hozzá !![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Ez ugyan nagyon nehéz, de nem lehetetlen.
Üdv.:
[Szerkesztve] -
Batman2
addikt
válasz
Ákika1978
üzenetére
Hi
Ha max.on akarod hajtani a LEDeket, tehát 20mA környékén, akkor azt javaslom inkább, hogy mindegyiket külön, megfelelő előtét ellenállással kötsd párhuzamosan a tápra.
Ha elég csak max. 15mA-rel meghajtani, akkor kötheted zso73 hozzászólásában megadott módokon is.
Batman2
addikt
válasz
_Petya_
üzenetére
Hi
Esteleg nézzd meg ezt: [link]
Hírtelen csak ezt találtam.
Namost készíeteni házilag a már korábban leírt LM2678-as ICvel is lehet, de igaz, hogy nem sok külső alkatrész kell hozzá, mégis bonyolult a dolog (tapasztalatból is mondom), mert a megfelelő induktivitást elkészíteni, vagy megvenni hozzá nehéz és drága.
Ezek a készen kapható egységek meg egész olcsóak és nem kell velük bajlódni !
A persze, hogy milyen tartósak, nem tudom.
Én egy áramkörömet akartam táplálni a fent említett ICs tápegységgel, de nagyon sokat kínlódtam az induktivitással és így is csak 2A körülig stabil a kimenet, holott 5A-t ! kéne bírnia. Nem is vagyok ezek után biztos benn, hogy képes az IC az 5A-re.
Más cégeknek is vannak hasonló 'simple switcher' áramkörei, de azok max. 3A-ig mennek és ezek után nem tudom, hogy azokból is mit lehetne kihozni.
Van természetesen az alaplapokban is használt 90-100A-t is elbíró tápegység, de ott már az IC csak vezérel, meghajt és a kapcsolást a külső CMOS tranyók végzik, amiknek a beszerzése igen kérdéses, pedig azokon múlik szinte minden.
Ennyit tudtam segíteni így hírtelen.
Sok sikert!
Batman2
addikt
nemeth9, peet210 !
Nincs mit!
Batman2
addikt
válasz
nemeth9
üzenetére
Hi
A N@tional Semiconductornak van ilyen táp ICje, az LM2678, amelyiknek van 5V-os változata is (LM2678-5 T), ez megy bemeneti feszültségként 8-9V-tól talán 37V-ig és max. 5A stabil kimeneti áramot ad mellette
Ez egy kapcsoló üzemű tápegység IC, nagyon kevés külső alkatrész kell neki, a gond csak az, hogy igen nehéz a megfelelő induktivitást elkészíteni hozzá, illetve készen drága.
A dokumnetációja letölthető .PDFben a gyártó oldaláról (angolul), az alapkacsolás a doksi elején található.
Vagy próbálkozhatsz valami szokványos lineéris regulátor ICvel, de ahoz ilyen áram mellett tetemes hűtőborda kell.
Talán az LM317-es ICnek is van olyan változata, ami 2.2A még elvisel, vagy más hasonló ICvel lehet megoldani. Ennek szintén a már említett oldalról letölthető a doksija, ezt is igen egyszerű alkalmazni, még kevesebb külső alkatrész kell hozzá, az alapkacsolás (az elején) és sok egyéb tipp a doksiban található.
Az első verzió hűtőborda igénye igen kicsi !
Sok sikert !
Üdv.:
[Szerkesztve] -
Batman2
addikt
válasz
Peet210
üzenetére
Hi
Háttérvilágítást nehezen fogsz neki csinálni, ugyanis az átlag LCDk hátuljára egy fényvisszaverő bevonatos műanyag réteg, vagy vékony fémlemez van ráragasztva, azt pedig egyrészt nehéz leszedni, másrészt, ha leszeded, akkor meg nem fog valszeg rendesen látszani a kijelzés.
Bár, ha valami vékony fehér lapot raksz mögé (pl. vékony papír, műanyag lap), akkor még lehet, hogy látszik is a jelzés és át is lehet világítani.
De mindenképpen nehéz leszedni róla.
Viszont, ha az LCD két oldalára, ahol nincsenek kivezetések, oda teszel LEDeket, amik megvilágítják oldalról, az viszanylag jól bevilágítja és nem jár különösebb átalakítással. Lehet akár SMD LED is.
Sok sikert !
Batman2
addikt
Hi
Akkor valszeg mindenképpen érdemes tápot cserélned, de még az is lehet, hogy ha mozognak a vezetékek, akkor érintkezési hiba lép fel, persze csa ha tudnak mozdulni.
Jah, az nyém Codegen ház és táp, de már három éve semmi bajom vele, igaz ritkán használom.
Üdv.:
[Szerkesztve] -
Batman2
addikt
Hi
Mármint a számítógépekhez használt CCFL dekorációs neonok között?
Elvileg létezik, legalábbis bolban már mondták nekem, de még nem láttam !
Viszont citromsárgát már vettem, de elég vacak gyenge a színe és a fénye is kevés.
A sárga tán rendesebb lenne, ha igaz.
Ezt emlékeim szerint a Liszt Ferenc utca Csapó utca felőli végén levő számtech. bótban mondták, de lehet, hogy az @mikronban.
Batman2
addikt
válasz
Peet210
üzenetére
Hi
Kb. mint egy rendes LED, de nem teljesen értem, hogy mit akarsz vele a házban?
Az csak egy pontot világít meg, szerintem nem sokra mész vele dkoráció szempontjából.
Egyébként az elektro boltokban kapható lézer LEDek gyenge teljesítményűek (1mW), így a fényük is valóbban kicsi.
Én a debreceni tavaszi vásárban vettem tavaly lézeres pointer szerűséget. Annak állítólag 5mW a teljesítménye és valóban sokkal erősebben világít, mint a bolti. A boltinak a fénypontját már 2-3m után keresnem kellett, amit szereztem, annak meg este a szomszéd háztömbbig megy a fénye (kb. 500m)
Ráadásul a bolti lenne 800Ft, az meg csak 500Ft volt (lealkudva).
Javaslom neked is, hogy zsibiben, vagy majd a vásárban vegyél ilyet, aztán abból kiszedheted a lézer LEDet.
Üdv.:
[Szerkesztve] -
Batman2
addikt
Szevasz
Azt nem tudom, miket lehet kapni, nem is érdekel nagyon, de ha a potméteres dolog nem tetszik, mondjuk tényleg vannak hátrányai, nagy darab kell és melegedhet. De van egy kis PWM kapcsolásom 555-ös időzítő ICvel, egy 12Vos autós ventillátort kötöttem rá, eszik 400mA-t, de még csak nem is langyos a tranzisztor, tökéletes! (És egyszerű.)
Üdv.:
[Szerkesztve] -
Batman2
addikt
Szevasz
Előfordulhat tényleg, hogy olyan ezkozök egy ágon, melyek külömböző impulzusokat hoznap létre, vagy szaggatják kül. módon a tápfeszültséget egymást is zavarják, mivel sajátos zavarjeleket okoznak a tápellátásban. Esetleg egy ferrites fazékmag és a tápfeszültség mindkét agának ezen átvezetése tekercs formájában, tehát egy zavarszűrő létrehozása segíthet a dolgon, de ilyen leírásokat lehet is lelni az interneten, vagy venni készen boltban.A zavarszűrők utána pufferkondenzátor sem lehet még rossz megoldás.
Batman2
addikt
válasz
Balint133
üzenetére
Szevasz
Nem vagyok én akkora elktronikai zseni, nem is ebből van végzettségem, csak lelkes rajongója vagyok, az egyik hobbim és van nehány gyakorlati tapasztalatom már.
Megvan nekem is ezzel az IC vel egy kapcsolás, ez 2x55W-osnak mondja. A minősége persze nagyban függ a tok tulajdonságaitól, de feltételezem, hogy nem rosszak, maga a kapcsolás egyszerűnek, de jónak tűnik, még én sem építettem meg, de szeretném. Röviden ennyit!
Erősítőt diszkrét alkatrészekből lehet a legjobbakat építeni, de akkor nagyon érteni kell hozzá, vagy jó minőségű ICvel lehet próbálkozni, de akkor az mindenképpen megszabja az áromkör tulajdonságait, akármilyen kiegészítőkkel szerelem fel. Persze ez utóbbi jóval egyszerübb az építés szempontjából.
Jó építkezést!
Üdv.:
[Szerkesztve] -
Batman2
addikt
válasz
Balint133
üzenetére
Szevasz
Ezek szerint ez egy mindent egybe integrált áromkőr, én eddíg mindíg több alkatrészből pakoltam össze, hol 555-ös időzítő ICvel és tranzisztorral, mint kapcsolóelemmel, hol pedig tisztán diszkrét alkatrészekből. De praktikus lehet ez a megoldás. Pc tápegységekben vannak szép nagy hűtőbordák, ha tudsz rossz tápegységet szerezni akkor érdemes abból kiszedni és ha ez az IC olyan tokozású, mint a BD sorozatú tranzisztorok, akkor rá is lehet csavarozni. és lehet még a borda meg az IC közé egy kis hűtőpasztát kenni, amilyet a procikra kell tenni. Ha tudod, légy szíves add már meg az IC típusát és hogy milyen alkatrészek kellenek még hozzá.
Köszi előre is.
Batman2
addikt
válasz
Balint133
üzenetére
Szevasz
Kösz szépen az infót! Sokat próbálkoztam már inverterek és kisfeszültségű neoncső előtétek készítésésvel, de nekem is melegedtek elég rendesen, ugyhogy nagyobb teljesítményűt nem is sikerült készítenem.
Nem tudom, ez az áromkör tranzisztoros e, ha az akkor tirisztorral kellene kipróbálni, persze annak más meghajtás kell valószínüleg, de annak sokkal kisebb a belső ellenállása, így az mindenm bizonnyal kevésbé melegszik. A tekercs persze attól még melegszik, esteleg ha tul van méretezve, akkor melegszik csak kevésbé.
Ehez a megoldáshoz GTO tirisztor kellene, amit ki is lehet kapcsolni áramkörből, nem csak be, de még nem próbáltam meg ilyet szerezni, nem tudom, hogy az alkatrész katalógusomban szerepel e így.
Én egyébként ferrites fazékmag trafót szoktam használni, azt könnyebb megtekerni, mint a toroid magot.
Batman2
addikt
válasz
Balint133
üzenetére
Helló
Akkor valószínű egyről beszélünk, mert ez is olyan erős fényű. Egy félhomályos szobában, vayg este lémpafény mellett a plafont megvilágítja, kb. 4m-re még látszik. Sajnos candellában nem tudom a fényerejét.
Bár lehet, hogy ebből is már legalább kétféle kering a piacon, mert fehér LEDből is van 18000mcd erejű és van 10000mcd erejű is. Előbbi 500-700Ft, utóbbi 290Ft és az is igen erős fényű, ha belenézünk.
Batman2
addikt
Hi
Emberek! Az UV LEDnek milyen színe van? Van látható tartománya is, de átmegy UVba is a fénye, vagy mitől UV LED?
Üdv.:
[Szerkesztve] -
Batman2
addikt
Szevasz
Igen ám, de ha egyenáromú az a 24V-os nenoncső, már pedig valószínü, akkor nem lehet trafót használni, az egyenárom nem transzformálható. Vagy másik előtét kell a csőhöz, ami 12V egyenáromról megy,
vagy külön tápról kell a 24V-ot biztosítani,
vagy a 12V egyenáromot feszültségsokszorozóval meg kell növelni 24V-ra.
Feltételeztem, hogy a PC tápegysáégéről van szó.
Batman2
addikt
Szevasz
De mivel növeli a fogyasztó össz ellenállásást (LED+ellenállás együtt), az áromfelvétel csökken. Azonos feszültség mellett a nagyobb ellenállású fogyasztó kevesebb áromot fogyaszt, mivel kisebb áromerő tud átfolyni rajta, a kisebb ellenállású pedig többet fogyaszt, mert tőbb árom tud rajta átfolyni.
Így lehet a LED áromfelvételét szabályozni, hogy hány mA-t vegyen fel.
Batman2
addikt
Szevasz
Ismét átolvastam a nyilatkozásodat.
Akkor ezt úgy gondoltad, hogy két LEDet és egy ellenállást egymással sorosan kötsz és három ilyen csoportot pedig párhuzamosan kötsz?
Mivel nem írod le világosan a dolgokat, a párhuzamos kötés is csak az elején szerepel a szövegnek, a sorok közt is kell olvasni, hogy megértse valaki.
Tehát fogalmazz egyértelmübben!
Batman2
addikt
Szevasz
Igen, külömböző színü LEDeket nem érdemes és ajánlatos sorba kötni, mivel az egyik jól, vagy tul erősen menne, míg a másik gyengén vagy éppen jól működne, de ez sohasem egyszerre következne be, tehát valamelyikkel mindíg baj lenne. Elvileg, ha közéjük teszel nehány ohmos ellenállát, akkor a feszültségesések jobban meg tudnak oszlani az egyes LEDekre megfelelő értékre, de a párhuzamos kötés, külön ellenállásokkal az igazán jó megoldás ebben az esetben.
Batman2
addikt
Szevasz
Összeadod a LEDek nyitófeszültség értékét és ha az pont annyi lesz, mint a tápfeszültséged értéke, akkor elvileg lehet ellenállás nélkül, direktbe bekötni, de a gyakorlatban ezzel nagyon vigyázni kell, mivel itt akár pár század volt változás is befolyásolja a LEDek áramfelvételét, így könnyen a maximumuknak a sokszorosát vehetik fel, ami a tönkremenetelüket jelenti általában.
Tehát ebben az esetben is ajánlok legalább egy nehány ohmos ellenállást, ami korlátozza az átfolyó és felvehető aromerőt!
Így már nagyobb felszültségváltozásokat is átvészelhet károsodás nélkül.
Batman2
addikt
-
Batman2
addikt
And
Ha tudsz, légyszi válaszolj a # 717-es hozzászólásomra.
Köszi.
Batman2
addikt
Szevasz
Nem ártana tudni, hogy milyen színü ledben kellene az. Nem minden színben egyforma a fényerómax. A piros LEDeknél vannak a legerősebbek, bár manapság a kékek és a fehérek is igen erősek. A fehérek 7000-18000 mcd között vannak, a kékek is megvannak vagy 7000 mcd-sok. Bár a sárgában és zöldben is van elvileg 18000 mcd-s is. Egyébként a legtöbb jobb elektronikai alkatrész boltban lehet kapni. Itt nálink Debrecenben is van pár bolt, de szerintem feléd is, csak jobban körül kell nézni.
Batman2
addikt
Szevasz
Kösz az infót! Ja, párszor már én is tekergettem, de még máig sem untam meg, legfeljebb időnként félre teszem, de később aztán megintcsak nekilátok. Amint látom, ezek a kapcsolások ugyan olyanok, mint a kisebbek, csak nagyobb teljesítményben. Olyan változatot ismersz e, amelyik szintén ilyen kisfeszültségű, egyenáromú előtét, de a csö fütését is használja. Az energiatakaréskos 220V-os kompakt lámpák szerkezete ilyen, csak nem kisfeszültségben. Ha kültéri, hideg korülmények közti használatra szánom, akkor nem árt ha fűt is, legalábbis ezek a fűtés nélküli változatok 5-10 fok alatt már nehezen, vagy egyáltalán nem gyujtanak be. Persze az is lehet, hogy ami nekem van, annak tul kis teljesítményű az előtéte és hidegben ezért nem működik és nem ennek a fűtés nélküli módszernek a hibája. Javíts ki, ha valamit nem jól látok!
Batman2
addikt
Sziasztok
And, vagy valaki más tud egy jó, legalább 15W teljesítményü 12V egyenáromú neoncső előtét kapcs rajzot?
Nekem csak kisebb teljesítményüek vannak és azok közül is több elég jelentősen tud melegedni már 6-7W-nál is.
Előre is köszi!
Batman2
addikt
válasz
gromble_ziz
üzenetére
Szevasz
A VGA csatlakozó bekötését fejből nem tudom, de ennek alkalmatos könyvben a csatlakozó kiosztását meg lehet lelni. Szerintem, ha minden vezetéket több áromkörös kapcsolóval átkacsolunk, akkor probléma nem lehet, de a másik hozzászólásban említett szellemkép lehet, hogy előfordul.
Batman2
addikt
Egy PICI FIGYELMET FIÚK!!!!!!!!
Ez NEM a hűtöventillátoros oldal, eltévedtetek!
Itt csak az elektronikai részét vitatjuk meg a dolgoknak!
Batman2
addikt
Szevasz
Nekem ugyanilyen problémám merült fel, amikor a második vinyót tettem a házba. Az egy MAXTOR , de az is igen melegszik. Mivel alatta méág van egy kis hely (kb. 2cm) aláraktam egy régi processzorhűtö (P3Celeron hűtö) ventillátorát az alkatrészekre fújó üzemmódban, a ventillátort leszedtem a bordáról. Semmi probléma, halk és hatásosan hűti az IC-ket, nyáron is csak legfeljebb 35 fokosak.
Batman2
addikt
Szevasz
A potméterek ellenállásást a teljes huzal, vagy ellenállásréteg értékében adják meg. Tehát a két végkivezetés között mérhető ellenállást. A csuszka kivezetése ezen érték és 0 ohm közöt változtatható.
Azt, hogy mekkora ellenállás szükséges, szerintem a korábbi üzenetekben már megvitattuk nehányan, nézd vissza a hozzászólásokat!
Üdv: -
Batman2
addikt
válasz
Freddy TNT
üzenetére
A padlócsempék közti fuga helyére rakhatsz például az akváriumok és egyéb üvegdolgok ragasztásához használt, átlátszó szilikonpasztát, de ha az úgy tulságosan átlátszó lenne, akkor keverhetsz bele megkötés előtt egy kis hintőport, vagy más fehér, pornemü semleges anyagot is keveset és akkor már tejes lesz és szórni fogja a fényt. De ezt is javaslom előbb kipróbálni valami mintadarabbal, a véglegesnek megfelelő vastagság, stb. értékkel.
Batman2
addikt
válasz
Freddy TNT
üzenetére
Kedves Freddy TNT!
Elég fellengzős ötleted van, no de nem ez az érdekes.
Nem kell megijedned, a LED-ek életideje gyak. korlátlan, csak ha maximumra, vagy tul vannak vezérelve, akkor mennek tönkre belátható időn belül. Meg a sepciális szupererősfényü LEDek. Ezeket nem ajánlom ilyen beépített alkalmazáshoz.
Egyébként ha egy 20mA-es LEDet csak 10mA-rel hajtassz, akkor biztos hogy tovább bírja mint amennyi idő alatt megunod az egészet. És a soros vagy párhuzamos kötés sem zavarja őket tulságosan. Lényeg, hogy csak azonos színü LEDet kössél akár sorba, akár párhuzamosan, az áromfelvétel mellett még ez érdekes. Ha számítógép tápról akarod üzemeltetni, akkor kötheted a 12V-os részére, ebben az esetben több LEDet is tudsz sorbakötni. Nem árt úgy tervezni, hogy mindíg valamivel kisebb feszültségre legyenek alkalmasak a sorba kötött LEDek, így még egy kisebb ellenállást is beköthetsz eléjük, ami fokozza a biztonságukat az esetleges rövidebb túlárommal szemben. Ha a +12V és a -12V-os fészültségü drótokat használod, akkor akár 24V-ra is lehet számolni a LEDeket.
A számtech. táppal kapcs. van még egy észrevételem/gondom, mégpedig tudtommal ezeknek akkor áll be a feszültségük a névleges értékekre, ha a megfelelő terhelést megkapják, ami LEDekkel nem biztos, hogy bekövetkezik, mert lehet, hogy tul kevesek neki. Szóval előbb próbálkozz, utána építs be bármit is!
Sk sikert!
Batman2
addikt
Szevasz
Ha fordított bekötéssel sem megy az a bizonyos, titokzatos fényü LED akkor felmerül bennem a kérdés, hogy egyáltalán üzemképes e az a LED? Vagy netán sikerült beszerezni egy infra vagy UV fényt produkáló LED-et, mert akkor nem is fogsz fényt látni.
Mi a válaszod???
Batman2
addikt
Szevasz
Nem hoszem hogy komoly bajt okozzon ez a kis átalakítás, bár a tápvezeték ellenállása egy kicsit növekszik a hosszával, de ha nincs sok kártya a gépben, vagy egyéb igen nagy terhelés talán nem probléma. Ha netán nem minden bekapcsoláskor indul azonnal a gép, akkor le kell szedned, mert az azt jelenti, hogy az átfolyó árom a vezeték megnövekedett ellenállása miatt már tul nagy feszültségesést produkál bekapcsoláskor, amikor a csúcsfogyasztás jelentkezik. Sok sikert!.
Batman2
addikt
Szevasz
Kösz a linket, végigböngésztem. Azt tudtam eddig is, hogy IR LED-ek között vannak nagyobb teljesítményüek is, de én csak a 100mA-resről hallottam. Igen ezeknél már nem véletlenül van szó hűtésről és hűtőbordáról, mert ezek már melegednek és kb. ennek megfelelő mértékben öregednek is. Ebből is látszik, hogy kis terhelésnél és 30 fok alatti hőmérsékleteknél gyakorlatilag korlátlan az élettartam, ezt főképpen a hagyományos 20mA-es LED-ekre értem. De csak ha 100000 órát nézünk, már az is szinte végtelen.
Mindenesetre érdekesek, jó tudni róluk. Az még érdekesebb, hogy némely IR LED-nél még nehány 10 óra üzem után növekszik is a fénykibocsátás, sőt 20mA-res meghajtásnál vagy 10000 óráig folyamatosan nő a kibocsájtott fénymennyiség azonos táplálás mellett.
Ha nagy fényerőt akarunk, akkor jobb, ha a hagyományos LED-ekből egy világítótestet állítunk össze, mintegy LED-reflektorként. A LED-es fénysorompókban is lehet vagy 100db egy-egy hagyományos ízzós búra felületének megfelelően elhelyezve, és igazán jó fényt produkál mind a piros, mind a fehér. Százszor jobb, mint a vérszegény sárgás fényü ízzó (pedig azelőtt még kékes búra is van).
Én az autóm müszerfalában is átcseréltem az ízzókat LED-ekre, garantált, hogy nem mennek ki és jeleznek, ha kell. Sőt a műszerfal világítást is a régi 4W-os ízzó helyett három darab 3mm-es fehér LED-re bíztam. Azon is gondolkodom, hogy a fényszórókba való rossz helyzetfényízzók foglalatába beleépítek fehérledet ellenállással. Zseblámpaízzót már csináltam ilyen összeépítéssel. Akár be is lehet önteni múgyantával és bombabiztosan nem mozdul el, mitha gyári lenne. Csak arra kell vigyázni, hogy a LED búravégét ne érje mügyanta, mert a műanyaga felületét megmarja.
Batman2
addikt
Szevasztok
Mindenkihez, aki nyákot tervez készíteni és még nincs kiforrott módszere!
A napokban egy áromkört terveztem és ahoz készítettem a nyákot elő. Ez eddigi akrill modellfestékes szokásomtól eltérően most a már régebben megvett kért elvileg maratásálló filccel próbáltam a rajzot felvinni a nyáklapra. Azt már közben is tapasztaltam, hogy igen sérülékeny a vékony lakkréteg, könnyen karcolódik és az egyes vonások az előzőt elkenhetik, ezzel hézagokat hagyva. De, gondoltam azért hogy a maratást legalább kibírja, mire xedjére végre (nagyjából) sérülésmentes volt a rajz. Maratás közben vettem észre, hogy pereg le rendesen a filc, pedig nem is a hátoldala, ahol az edénnyel érintkezve esetleges mechanikai hatás éreti, ahenm a szinén. Az alja persze mé rosszabb volt. Gyorsan kivettem a vas-kloridból, lemostam és ismét csak a jól bevállt modellfestékkel kentem be. Az már megmaradt rajta.
Konklúzió: Lehet, hogy a nyáklap sem volt tökéletesen tiszta, bevallom előtte nem mostam le, de akkorsem ajánlom a filcet, mert csak egy három betüs szóval tudom illetni: sz.r . Előrajzolásnak nem rossz, könnyebb utána kifesteni.
Megjegyzem, két filcet is próbáltam: a magyar még fogni is nehezen tudott a lapra, pedig kifejezetten erre a célra szánták, a másik külföldi ugyan sokkal jobban fogott rá és fedte a fóliát, de az is pergett a maratás alatt.
Batman2
addikt
Szevasz
A nagyobb eltérések problémásak csak, a gyakorlatban sokszor alkalmazok hasonlót, és semmi probléma vele már elég régóta. Már csak azért sem olyan gon, mivel elég nagy tulterhelést kibírnak a 20mA-es LED-ek és ha a meghajtás 20mA alatt marad, akkor ez egyáltalán nem probléma. Nagyobb eltérésnél is csak a fénye lesz más.
Egyébként nem tudom, hogy a LED-eknek van e egyáltalán megahatározott üzemórájuk, bár már tösszőr hallottam 20000 óra körüli értéket, szerintem egy nem, vagy nem jelentősen tulhajtott LED nem károsodik egyáltalán, levegővel enm érintkezik, nincs oxidációra lehetőség, nem is melegszik, ami rendszerint ismét szokta okozni az elektronikai eszközök tönkremenetelét De persze nem vagyok fizikus és a LED-ek megalkotója sem.
Üdv:
[Szerkesztve] -
Batman2
addikt
Szevasz
Küldök egy kapcs rajzot mélen, amiben LED-ek vannak párhuzamos kapcsolásban. Az értékek 10 db. LED-re vannak számítva, a rajzon adott feszültséghez szükséges ellenállás értéke és teljesítménye. A 230V-os alkalmazás helyett inkább javasolnék transzformátoron, vagy egyéb tápegységen keresztüli alacsonyabb feszültségről való üzemeltetést. Bár elméletileg kellene mennie ennek is a megadott értékekkel, mivel szándékosan ebben az esetben alacsonyabb meghajtást számoltam ki a LED-eknek. Márcsak a hálózati feszültség veszélyessége miatt sem javaslom !!!
Batman2
addikt
Szevasz
A forrasztó teljesítménye (W) pont azért fontos, mert attól függ, hogy mekkora tömegü, felületü anyagot tud felmelegíteni annyira, hogy azt forrasztani lehessen, vagyis a cin ne szilárduljon meg azonnal rajta, annak ellenéra, hogy melegítjük. A teljesítmény a hőfok értékét nem befolyásolja, lehet 15W-os is 250-300 fokos, de lehet egy 100W-os is úgyszintén, csak azzal egyszerre nagyobb tömeget tudunk ilyen hőmérsékletre átmelegíteni. Általánosan a 100W-os pillanatpáka a jól használható, de meg kell jól nézni, mert sok a bóvli a piacon, amit 100W-osnak adnak el, de legfeljebb csak az 50-et teljesíti. A valódi 100W-os elég méretes és súlyos, kiló körüli. Amelyikben nagyobb a transzformátor mérete az biztos, hogy nagyobb teljesítményü is.
Üdv:
Új hozzászólás Aktív témák
- Goddess of Victory:Nikke
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Amazon Fire TV stick/box
- Mit tehetsz jogilag, ha átvertek, megkárosítottak a Hardveraprón?
- ASUS routerek
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Építő/felújító topik
- Futás, futópályák
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- További aktív témák...
- Apple iPhone 14 Plus 256GB,Átlagos,Dobozával,12 hónap garanciával
- LED Neon kötél 5 méter 8W/méter / 12 hó jótállás
- GeForce RTX 2060 (OEM HP) Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4060, 100% Akkumulátor
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

C109), ha megbontjuk a tokozását és fény éri az Si lapkát? Úgy gondoltam, erre csak a kifejezetten fototranzisztornak készített példányok képesek.