Hirdetés

2024. május 12., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Alaplapok, chipsetek, memóriák  »  Mini-ITX (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 07:36:22

LOGOUT.hu

Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#26561) HookR válasza imibogyo (#26553) üzenetére


HookR
addikt

Az előlapra nem tennék szellőzőnyílást, hogy a választott anyag (legyen akár alumínium, akár fa) színe és textúrája letisztult, sallangmentes formában érvényesüljön. Ennek megfelelően a bekapcsológombnál is érdemes fontolóra venni, hogy inkább a ház tetejére kerüljön.
Mivel nincs dVGA, ami akadályozná a légáramlást (és ahogy látom a ház lábai esetében sem gond, ha magasak), ezért ventilátort alulra tennék, a ház elejéhez igazítva, az alaplap alatt csak a vastagságának megfelelő távolságot hagyva. 140 vagy 180mm-est attól függően, milyen alkatrészeket is szeretnél elhelyezni, illetve a ház arányaival szemben mik az elvárások:

(A) 140mm-es venti esetén a DC és AC táp a ház előlapjának belső oldalán, állítva, egymás mellett. 2,5"-es meghajtók a ház aljában, a ventilátor mögött (Megfelelő méretezés esetén a ház hátlapjának belső oldalán, az alaplap hátlapi kivezetése és a ház bal oldalfala közötti részen is szóba jöhet.).
(B) 180mm-es venti esetén alulra csak a légkavaró menne. DC és AC táp az alaplaptálca hátoldalán, állítva, egymás mellett. 2,5"-es meghajtók a ház előlapjának belső oldalán (Illetve megfelelő méretezés esetén a ház hátlapjának belső oldalán, az alaplap hátlapi kivezetése és a ház bal oldalfala közötti részen is szóba jöhet.)
(C) Alul csak a 180mm-es venti. 1db 3,5"-es és 2db 2,5"-es meghajtó, valamint a DC és AC táp a fentiekhez hasonlóan a ház előlapjának belső oldalán, illetve az alaplapi tálca hátoldalán elosztva a preferált szempontok szerint. Úgy mint:
- Funkció szerint csoportosítva: Külön a tápegység részei és külön a meghajtók.
- Méret szerint optimalizálva: AC táp + 2,5"-es meghajtó, valamint 3,5"-es meghajtó + DC táp. (Feltételezve, hogy az AC táp legalább ~1cm-rel keskenyebb a 3,5"-es meghajtónál)

Minden esetben 1db nagyobb, alacsony fordulatszámú ventilátor gondoskodna a CPU-hűtő, a tápegység és adott esetben a meghajtók hűtéséről. Ha az alacsony terhelés okán épp le van kapcsolva, a ház passzívan alulról fölfele amúgy is könnyebben átszellőzik.

Személy szerint nem használnék 18mm vastag bútorlapot, mert helypazarló, ha nem marod ki belülről valamennyire.

[ Szerkesztve ]

▌www.thunderbolts.info | youtube.com/ThunderboltsProject ▌16personalities.com▐

Útvonal

Fórumok  »  Alaplapok, chipsetek, memóriák  »  Mini-ITX (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.