Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Processzorok, tuning  »  Milyen processzort vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:07:54

LOGOUT.hu



TOPIK ÖSSZEFOGLALÓ
Kérlek, KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el!



HA KÉRDEZEL, EZEKRE AZ ADATOKRA SZÜKSÉGÜNK LESZ:

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#85951) Dißnäëß válasza Vincsó (#85945) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Szia, saját meglátásom kicsit had írjam le: szerintem egy jóféle B450-essel elég vagy Ryzen-re, hacsak nem egy Ryzen 9-est akarsz vízzel rommá tépni (már ameddig ők engedik, mert annyira nem szaladnak gigahertz-ekbe, mint Intel-ek). Időtállóság ? Nos, mire a kinézett komolyabb chipsetet teletömnéd mindazzal az addigra megolcsósodott jósággal, amire most nem költenél, addigra több nanométernyit fejlődik ismét a technológia, így olcsó "vackokkal" fűtenél, ugyanarra a teljesítményre, mint új "vackokkal". Példa: itt az AM3-as konfigom, 8 SATA port, de nem fogom be 24 órás NAS-nak, nem őrültem meg, a sima X2-es Athlon procim hozzá 65W TDP-s. Oké, nagyrészt idle ülne, de akkoris morbid belegondolni, hogy ugyanennek többszörösét megkapom most egy 15W TDP-s csoffadt kis akármitől, kis túlzással egyjegyű Watt-os ARM-ból ..

Hacsak AZONNAL nem tömöd ki a "csúcs lapot" valami SLI/Crossfire állat duál konfiggal, nem Thunderbolt-ozod szét Magad, vagy nem teszel bele már most egy kőkemény csúcs Ryzen-t, szerintem nincs értelme. :N De ez csak magánvélemény.

Időtállóság ? Még itt hever mellettem dobozába visszatéve az akkori ~lassan 10 éves (?) konfigom, amit anyám használt, aztán én ismét tavaly óta, ő laptopra váltott, most pedig én frissítettem egy hete. Gigabyte AM3, anno kétmagos Athlon X2-vel (ezt megtartottam, semmi ára), az elmúlt fél évben meg egy Phenom II X6-ossal próbáltam ki. Tökéletes volt sokmindenre, bár nem egy izompacsirta már a Phenom. A dolog pikantériája, hogy az akkor vett Arctic Freezer akárhanyas, sokhőcsöves nagyhűtőmet most 1:1 rápattintottam az új Ryzen 3600-osra is, teljesen lol - és eltelt közben IT-ban nagyon soknak számító év. Én nem aggódnék az AM4-en, max. kijön majd egy AM4+ ami az AM5-höz közelít majd, például PCIe 4.0 (amiket most tiltogattak le) vagy esetleg DDR5-öt tudni fogja ez is már, passz. Bár nincs előttem az AMD roadmap..

Én ilyen alkalmi gamer vagyok. Kis Starcraft II, BF4, BF1, BF V nemsokára, CS : Source. Ezekből ugye a BF az érdemi. 24-es fullHD moncsi, semmi kül. Pont elég méretben is, felbontásban is, semmi 4K játék tv-n, asztalon meg ekkora méretben értelmetlennek látom. Kerítettem egy XFX RX480 8G-t, úgy megy a BF mint az állat :) A 250-ezerért 2 éve vett 1050Ti-s valós négymagos i7-es laptopom után felüdülés. Namost itt ilyen 80-150 fps-ekről beszélünk nem ultrában, hanem high-ban. (BF-ek előnye, hogy amúgy még low-ban is egész jól néznek ki, ahhoz képest, mekkorát lendülnek fps-ben, high-ban nekem már klassz az élmény, fasza fülessel totál benne vagy az eksönben).

Két moncsim van, a régi AM3-as konfigom 22-ese a második. Task Manager, CPU szálak kihasználtsága, GPU kihasználtság .. -> BF alatt leg-hardcore-abb játékmenet (online, 64 fő, nagy pálya) a procim konkrétan 40% körül lógatja a lábát, pár szál be van terhelve, van ami félig, van, ami teljesen, többi 10%-ra, van ami üresen is van, ugye mikor hogy, GPU pedig 100%-on.

Amit ezzel mondani akartam, hogy szvsz mocskosul jól sikerültek ezek a Ryzen-ek és én tök AUTO-ban játszok, még a Precision Boost-ot is levettem BIOS-ban, a CPU-m nem tolja magát alap max. órajel fölé. Húzva pedig addig megy, mint a 3600X, egy centivel sem jobb egyik sem a másiknál. A 3600-ost bármikor beállítod egy jó BIOS-ban 3600X értékekre (és vice versa, csak minek). X-est én nem vennék, pénzkidobás. Pláne a 3600X, mert ha meg villogás miatt veszed az X-et, nem R5-el villog az ember, hanem csinálja azt rendesen egy R9-el. :U

A motyó alatt egy MSI B450M Mortar. Ajánlották a MAX-ot, Titanium is van, szerintem felesleges, bár nem is drágább jelentősen egyik sem. (Mivel nem voltak raktáron, jött a sima Mortar, amin ugyanúgy aranyozott az audio csati, ugyanúgy külön áramkör, ugyanúgy nagyok a hűtőbordák, stb, szóval nem egy holnapi halálra ítélt lap, ha húzol benne valamit nagyobb feszen, nagyobb árammal).

Az alaplapos topic-ban nézz körül az összefoglalóban, melyik lap mit támogat. Nem mind tud LLC-t és egyéb nyalánkságokat, chipsettől függetlenül, ez jelölve is van.

Szóval ilyen 1-kártyás tipik alkalmi-játékos (vagy akár 24h játékos) :) dologra rohadt jók.

Még valami: ha nem 144Hz-re gyúrsz csilliárd fps-el, érdemes a következőket is nézni:
1. Abszolút listában 20000 pont felett a sima R5 3600, lehet nézni, mik előzik be. A 3600X-et nem érdemes nézni, vagy a kettő között különbséget tenni, én megmondom őszintén, nem tudom, miért csinálta az AMD a 3600X-et, jó marketing fogás, de a két proci terhelten tökugyanúgy szalad..

2. Teljesítmény/ár arány: mekkora számítási teljesítményt kapsz egységnyi pénzért. Marha jó grafikon, ez a kb. "megéri-neméri?" grafikonja. [link] Itt sem szerepel szar helyen a 3600, konkrétan 3. legjobb :) A 2600-osra csak azért nem esett a választásom, mert bár olcsóbb és teljesítményben szerényebb, tudtam nyújtózni a 3600-ra, játék mellett kell nekem a CPU egyéb dolgokra is (pár virtuális gép, szoftver fejlesztés, stb), úgyhogy inkább a VGA-t fogtam szerényebbre.

3. Játéknál legfontosabb - miután a CPU már vélhetően tudja etetni - a VGA. Itt is van egy legjobb ár/érték arányú lista -> [link], engem a fűtés nem érdekel egyáltalán, pont letojom, hogy mennyivel energiahatékonyabb egy új nVidia. Úgy voltam vele, hogy amennyit költenék rá, egy RX570 jó lesz, előkelő hely, a pénzemért elég jó teljesítményt kapok, de tudtam nyújtózni kicsit az 580-ra is, ott kapok legtöbbet a Forintomért. Na mondom legyen. Ph-n körbenéztem, ááá necc + csak 2 napom volt vásárolni, RX480 ugyanaz a power, nem szignifikáns a kettő közötti eltérés, na mondom akkor behúzok egy RX480-at, 8G. Megkaptam 570 árban (ami 4G lett volna), még pár hó garral, fullosban, a legkomolyabb modellt.

Ha tele vagy lével, szerintem nem kell itt a fórumban több kérdést feltenned, bemész a boltba és kéred a legkeményebb konfigot. Ha kicsit fancy-zni akarsz és olcsóbb Intel procikat a jövőben, akkor az AMD-t segíted és AMD konfigot veszel :D ;] A verseny mindenkinek jót tesz.

Ha viszont kérdezel, gondolkozol, mire kell, mit vennél, én biztos nem mennék komoly lapra akkor, ha nem pakolom tele a torony gépházat 2-3 VGA-val és R9-es vízhűtött rommá tépett Ryzennel.

Régen sok-sok isten lapom volt, Abit-ot a veteránok ismerik, IC7, BX6 2.0, BH6, AN8 Ultra, később ASUS TUSL2-C, A7N8X Deluxe, MSI K8N NEO2 Platinum, DFI LANPARTY UT CFX3200_DR_G (a RAM és Opteron gyilkos :DDD ) , ... miiiind kidobott pénz volt... mind .. :K

Tehettem volna az extrát jobb GPU-ba, ugyanazt a procit "szolídabban" tuningolva bukva CPU-ban pár százalékot, bőven gyári tudás felett ígyis - az össz fps-em jobb lett volna. :K

Ha nincs az említett fél milla vágott dohányod csak úgy eltapsolni, én a helyedben elővenném a két fülem közötti puha kocsonyás szervem és használnám ! :DDD ;)

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#85952) BerserkGuts válasza Dißnäëß (#85951) üzenetére


BerserkGuts
őstag

1. Abszolút listában 20000 pont felett a sima R5 3600, lehet nézni, mik előzik be. A 3600X-et nem érdemes nézni, vagy a kettő között különbséget tenni, én megmondom őszintén, nem tudom, miért csinálta az AMD a 3600X-et, jó marketing fogás, de a két proci terhelten tökugyanúgy szalad.. ;] ;] ;] Még most.

Lesz majd különbség csak jósolgatni lehet 1-2-3 év és driverek meg új utasításkészletek beérnek vagy ha játék akkor az új effektek amiket még csak tesztelgetnek hogyan legyen jó.
Meg ugye nincs már választék a legtöbbnél hogy vissza veszed a grafikát mert így néz ki szóval vagy elszenved vele vagy nem nincs választék ők választanak mi legyen a minimum konfiguráció persze nem kell félni.

LOW MIN:

MAX:

BFV 200% Resolution scale ULTRA:

BFV LOW:

Megvan kötve a kezük mert a többség még 4magon ragadt de szerintem látható is hogy:

12600KF/ROG Strix 4070ti/ROG Strix B660/Noctua NH-D15S/ROG Strix AuraEdition 850W/SamsungOdysseyG7 32" 1440p/ThermaltakeTower900/RazerViper8K/F4-3200C14D-16GFX(FlareX)/Kingston A2000

(#85953) Vincsó válasza Dißnäëß (#85951) üzenetére


Vincsó
aktív tag

Szia!

Értem a mondandód lényegét, és el is fogadom de ez nem segített a választásban, a többire meg csak annyit, hogy ez is egy nézőpont, de másnak fontos, hogy pl. az említett bf5 ultrán fusson magas felbontásban, folyékonyan, magas fps-el.

Vegyük példának az említett Ryzen 3600-at van pár videó róla bf5 multi alatt és én azt látom, hogy a 64 fős gameplayben, nem sok marad a prociban, ha elköltenék x forintot egy ilyen konfigra engem ez zavarna.

Lehet jobb lenne egy 3700X de annál meg van olcsóbb inteles megoldás, ami játékban nem hoz rosszabb teljesítményt.

(#85954) BerserkGuts válasza Vincsó (#85953) üzenetére


BerserkGuts
őstag

Na pont a BF olyan amit nem kell ultrán játszani :C Semmi értelme csak az fps-t rontod le vele semmi előnye nincs fogod a Texuraszűrést Highra vagyis magasra rakod ugyan ott vagy cserébe többlet fps-t kapsz.

És az a dúrva mindenhol még a csapból is ez folyik ez az egyetlen multis játék a piacon csak hogy nincs értelme tipikus paraszt vakítás de nem akarok én mindenkinek észt osztani kellenek az olyanok is akik futnak rtx effektért és megveszik hogy menjen az üzlet legyen profit.
(csak az a szomorú nem azok kapják akik megdolgoztak érte hanem a befektetők/spekulánsok)

12600KF/ROG Strix 4070ti/ROG Strix B660/Noctua NH-D15S/ROG Strix AuraEdition 850W/SamsungOdysseyG7 32" 1440p/ThermaltakeTower900/RazerViper8K/F4-3200C14D-16GFX(FlareX)/Kingston A2000

(#85955) Laby


Laby
senior tag

Sziasztok!

LGA1155 foglalatú alaplaphoz mi a játékhoz legerősebb intel processzor amit még újonnan belehet szerezni? Akár külföldi beszerzés is játszik, és csak új jó, számla miatt.

[ Szerkesztve ]

(#85956) palfitom válasza Laby (#85955) üzenetére


palfitom
félisten

Szia,

i7-3770 / 3770K (vagy esetleg Xeon, ha a lapod támogatja), de egyáltalán nem érdemes újonnan megvenni! :N

Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!

(#85957) Rick4


Rick4
félisten

Sziasztok!

Ugyan már megvan a processzorom, de nekem valami nem tiszta, ti mégiscsak jobban vágjátok, az én esetemben mi a helyzet, ezért kérek itt segítséget.
Intel vonalon maradtam az AMD 2500+ óta, túl vagyok pár procin és foglalaton, egyikkel se volt bajom, igaz sosem 2 magos Pentiumokat használtam. 1.5 hónapja váltottam i7-6700-ról i7-8700-ra, nem csak au új, garis alkatrészek voltak fontosak, hanem az új lapban egy igen gyors m.2 ssd is helyet kapott, ( a kompett konfig az adataimnál) de a problémám nem is ez, végülis minden működik.

Szóval adott most egy i7-8700-as proci, bent van a gépben, erről írok most is. Az alap freki 3.2GHz. Mivel böngészésre használom a gépet, illetve fut egy vlc stream a jobb alsó sarokban, nincs leterhelve a gép, és valahogy ránéztem tegnap a cpu-z-re. 3.2GHz, kiírja ugyan, hogy a szorzó 8-től indul, de 32 alá nem megy, és az én felhasználási szokásaimmal inkább a szorzók alsó részén kellene ugrálnia. Bios a legfrissebb, speedstep enabled, minden bekapcsolva, átnézve, A régi emlékeim szerint ilyen volt 1.2GHz körül elfutkosott, de megmondom őszintén, nem nagyon nézegettem akkor sem.

Tehát a kérdés, egy i7-8700-as proci képes a speedstepre és terhelés függvényében akár 2GHz alatti frekvencián menni egy Asrock H370M ITX lapban? Köszönöm előre is.

Samsung 49" monitorok eladók: https://hardverapro.hu/apro/samsung_49_32_9-es_monitor_elado_meg_2_honap_papir/friss.html

(#85958) palfitom válasza Rick4 (#85957) üzenetére


palfitom
félisten

Szia,

Van erre való topik: Mi a baja a gépemnek?

Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!

(#85959) Rick4 válasza palfitom (#85958) üzenetére


Rick4
félisten

Köszönöm, bár nem biztos, hogy ez hiba, simán lehet tökéletes üzemszerű működés, csak én gondolom rosszul, de akkor a tanácsodra megírom ott is. :R

Samsung 49" monitorok eladók: https://hardverapro.hu/apro/samsung_49_32_9-es_monitor_elado_meg_2_honap_papir/friss.html

(#85960) palfitom válasza Rick4 (#85959) üzenetére


palfitom
félisten

Szívesen.
Bár lehet, hogy csak a Win energiagazdálkodási sémája van teljesítménycentrikuson, de azért mégiscsak ott a helye a kérdésnek! ;)

Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!

(#85961) Rick4 válasza palfitom (#85960) üzenetére


Rick4
félisten

Isten vagy, erre nem jöttem rá 2 napig... A kiegyensúlyozott sémánál a minimális processzor teljesítmény IS 100%-on volt. Kérdés, ki rakta át, mert én tuti nem... Köszönöm!! :R
Azonnal működik is ahogy kell:

Samsung 49" monitorok eladók: https://hardverapro.hu/apro/samsung_49_32_9-es_monitor_elado_meg_2_honap_papir/friss.html

(#85962) palfitom válasza Rick4 (#85961) üzenetére


palfitom
félisten

Szuper, örülök! :)

Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!

(#85963) Zicokuka válasza Laby (#85955) üzenetére


Zicokuka
senior tag

Újonnan semmiképp se vegyél,de használtan egy I7 2600(k),2700 vagy 3770(k) még teljesen élhető.

(#85964) Dißnäëß válasza Vincsó (#85953) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Én úgy látom, Te tudod mit akarsz :K
Szia :)

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#85965) Laby válasza Zicokuka (#85963) üzenetére


Laby
senior tag

Céges vásárlás lenne, nem 1 darab és számla is kéne, ezért kéne új.

(#85966) Rick4 válasza Laby (#85965) üzenetére


Rick4
félisten

Szerintem ez: [link], ha él még az akció, de 20K egy új lap, és erőben kevesebbért lesz jobb proci is újonnan..

Samsung 49" monitorok eladók: https://hardverapro.hu/apro/samsung_49_32_9-es_monitor_elado_meg_2_honap_papir/friss.html

(#85967) kspree


kspree
csendes újonc

Sziasztok,

Érdeklődnék, hogy véleményetek szerint 3-4 éves időtávban gondolkodva mennyire szabad 6c/6t processzort venni manapság casual full hd 144hz játékra? Egy i7 9700 itx konfigurációban (FD Node 202) gondolkodok, de ha a másik topikban azt mondják, hogy nem fogom tudom hűteni rendesen, akkor Intel vonalon marad a 9400f, vagy éppenséggel a sima 8700, de ha a 9700 non-k hűtése bajos, akkor a 8700-al se lennék szerintem beljebb.

Sok olyan véleményt hallani, hogy végnapjait élik a 4-6 magos single thread procik, ami hosszú távon talán igaz is, főleg a 4 magosok esetén, de azért szeretném azt hinni, hogy 3-4 éves időtávra egy 9400 azért még ki tudja szolgálni az embert.

(#85968) palfitom válasza kspree (#85967) üzenetére


palfitom
félisten

Szia,

Ennek megválaszolásához jósgömb kellene, amivel én sajnos nem rendelkezem.
A 9. gen forrasztott kupakos, nem hiszem, hogy gondod lenne egy non-K 9700 hűtésével. Ha csak Intelben gondolkozol, akkor én ezt venném.
Ugyanakkor használt i7-8700-at az aprón már 65-70k körül lehet kapni, ami szintén elég versenyképes ajánlat.

Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!

(#85969) kspree válasza palfitom (#85968) üzenetére


kspree
csendes újonc

Nem zárom ki az AMD-t, de az ég világon semmit nem csinálok játékon és általános felhasználáson kívül a gépen, így igazából a sokszálas teljesítmény nálam szinte teljesen kihasználatlan. BF5-tel nem játszok, a Ryzen 3600 meg játékban nem annyival erősebb a 9400f-nél, mint amennyivel drágább. A 9700 8 fizikai magja erős egyszálas teljesítménnyel meg szerintem jobb, mint bármelyik jelenlegi 6c/12t és nem kell mellette attól tartanom, hogy 2 év múlva hirtelen minden játék kinövi a 6c/6t-t. :) A 3700x is zseniális, de megint az a sok kihasználatlan szál. Fene tudja mi lenne a legjobb, tényleg jósgömb kellene ide... :D

(#85970) palfitom válasza kspree (#85969) üzenetére


palfitom
félisten

OK.
Ha nem játszol sok szálat kihasználó multikkal, akkor a 9600K-t is érdemes megfontolni, a 144Hz-hez jól jönnének a magas órajelei.
Az, hogy 2 év múlva kevés lenne a 6/6, nem tudni...

Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!

(#85971) Zicokuka


Zicokuka
senior tag

Mindig várjuk a kánaánt és a sok szálas bulikat,várjuk.De ma még nagyon vegyes a limit,de sztem ha mindenképpen intel egy 9600kval nagyon nem lősz mellé.

(#85972) hahakocka válasza kspree (#85969) üzenetére


hahakocka
senior tag

3700x nem kihasználatlan busz jövóre jönnek a 8 magos amd a konzolok a játékok 6 vagy 8 maggal mennek majd jobban.

(#85973) Vincsó


Vincsó
aktív tag

Elég jól lement a 3700X ára, így már megfontolandó...

(#85974) Oryctolagus


Oryctolagus
tag

Érdeklődnék,
hogy milyen CPU-t vegyek, ha egy 3840x2160-as felbontású monitort szeretnék használni.
Nem fogok 4K filmet nézni sem Youtube videókat ezen a felbontáson.
A játék szintén nem lényeg.
A Windows 10 esetleg a Linux menjen 60 Hz-en Displayporton keresztül stabilan ezen a felbontáson.
Intel vagy AMD? Nem tudom.
Nem tuningolok. Nincs még semmi a konfigurációhoz és jelenleg nincs asztali gépem.

Per aspera ad astra.

(#85975) solfilo válasza Oryctolagus (#85974) üzenetére


solfilo
veterán

Ennél kicsit több infó kéne. 4K@60Hz képet kb bármelyik mai IGP kitol neked, ha van a lapon DP csati.
Ha csak netezgetnél, AMD Athlon 200GE/220GE/240GE, amelyik a legolcsóbb ezekből, 2 mag, 4 szál.
Ha kicsit több kakaó kell, Ryzen 3 2200G, 25k körül megkapod már, 4 magos már (4 szál).

Az összes felsorolt proci IGP-je tudja a 4K-t, DP-s lapot keress alájuk. Youtube-ot és filmet is visznek 4K-ban, ha úgy hozná a helyzet. A felsoroltak kék párjai is jó procik, csak felárasak (Pentium G5400, i3-8100), így maradnék az AMD variánsok közül valamelyiknél.

Komplett gép ajánlatért fáradj át a Milyen asztali gépet vegyek? topicba, összefoglaló alapján írt kérdésre gyorsan kapsz ajánlatot. :)

[ Szerkesztve ]

solfilo

(#85976) xors


xors
senior tag

Sziasztok, processzort szeretnék cserélni, mert sajnos a Lightroom annyira zabálja az erőforrást, hogy mellette a zene már akadozik.
Jelenlegi konfig:
Intel i3 8100 <- e helyett kellene valami erősebb (az sem baj ha régebbi használt)
Gigabyte b360m d3h <- ebbe az alaplapba kellene passzolnia
500W -os tápom van, még elbírja bőven az erőforrást

Árban pedig a szükséges minimumot szeretném, ami azért már elég lenne az akadásmentes munkához.

(#85977) palfitom válasza xors (#85976) üzenetére


palfitom
félisten

Szia,

Az Összefoglaló kérdései szerint kellene írnod, mert így egy csomó infó hiányzik!
Pl. nem tudni, hogy van-e dVGA-d, vagy mindenképp IGP-s proci kellene...

Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!

(#85978) xors válasza palfitom (#85977) üzenetére


xors
senior tag

Hoppá igen az kimaradt, van egy Nvidia GTX 1060 -om, szóval grafika nem feltétlen szükséges.

(#85979) palfitom válasza xors (#85978) üzenetére


palfitom
félisten

Hááát, ez is több, mint a semmi...

i5-9400F / i7-8700 (az aprón már 65k alatt is kapható) / i7-9700 / i7-9700F
de proci csere előtt BIOS-frissítés az alaplapodra!

Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!

(#85980) xors válasza palfitom (#85979) üzenetére


xors
senior tag

Tökéletes, köszi!
Az i7-8700 lesz a legjobb!

(#85981) Scarletiel


Scarletiel
senior tag

Sziasztok.
Fontos kérdés merült fel bennem. Kell-e nekem a Ryzen 5 3600 vagy elég-e a 2600. Már ha kell egyáltalán.
Szeretnék tőletek ész érveket meghallgatni úgy, hogy most az anyagiakat nem vesszük bele olyan értelemben, hogy "ha van felesleges pénzed akkor miért ne kellene bármelyik".

Szóval jelenlegi konfigom a következő:

MSI H97 Gaming 3 s1155-ös alaplap
Intel Core i5 4590 3,3Ghz-es processzor
HyperX DDR3 1600Mhz 16GB kit (2x8) ram
MSI GTX 1070 Gaming X 8GB videókártya
1TB WD Blue HDD
250GB Samsung Evo 850-es SSD

Amit szeretnék:
Jobb átlag és sokkal jobb minimum fps-eket szeretnék látni játékokban 1080p-ben. Jelenleg is megvan a legtöbb játékban a 60+ de a cpu bottlenec kalkulátor szerint meg 40%-ban visszafogja a procim a vga-t. Én ehhez nem teljesen értek, van olyan játék ahol 100% a vga kihasználtságom és van ahol 100% a proci de 60-70% a vga, az afterburner szerint. No ezt szeretném ha 100% lenne mindig a vga és minél kevesebb a proci terhelődése. Illetve szerintetek is valós az a 40% bottleneck? Egyik fórumon azt olvasom hogy visszafogja a másikon, hogy pont jó hozzá, a harmadikon meg, hogy overkill neki (amit azért kétlek) És ha váltást javasoltok, akkor melyiket? Mármint a vga egy jódarabig nem lesz cserélve szerintem max jövőre vagy azután egy majd akkori középkategóriásra. Illetve mennyit nyernék a 3600-al a 2600-al szemben? Mert videók alapján ilyen 15-20 fps difi van minimumban meg átlagban kb.

Köszönöm előre is a segítséget. Bocsi a regényért. :R :R

(#85982) Devas válasza Scarletiel (#85981) üzenetére


Devas
őstag

Inkább megvárnám a Ryzen 3500-ast.
Játékok nem mindig szeretik az SMT-t.

Melyik volt előbb, a tyúk vagy a tojás? A tojás... mivel az reggelire volt... a tyúk meg ebédre.

(#85983) emiki6


emiki6
veterán

Sziasztok!
Olyan pc-t szeretnék, ami vga mentes, m-itx alapú, de gamingre viszonylag jó. Egy biztos, G-s Ryzent szeretnék. A cél egy hosszú ideig jó, megbízhatóan működő rendszer összerakása lenne. Ha jól látom a zen2-es APU-k durvák lesznek, érdemes megvárni őket vagy a jelenlegi 4 db G-s is megteszi?
Ha nem fontos olyan sokat várnom, akkor tudnátok adni egy kis eligazítást, hogy iGPU tekintetében, ár/érték arányban, újonnan melyik a legjobb? Illetve mennyibe kéne kerülnie a 3400G-nek, hogy megérje megvenni? Azt még szívesen megvárom, amíg lemegy az ára értelmes szintre.

A RAM-ot már megrendeltem [link]

[ Szerkesztve ]

Kívánom neked, hogy mindent megkapj az élettől, hogy rájöjj, nem elég.

(#85984) csucsbicep válasza Devas (#85982) üzenetére


csucsbicep
nagyúr

Én csinaltam egy kisebb smt on/off tesztet 2600al 1660ti mellett es semmi lenyeges különbség nem volt. Odyssey, Origins, F1 2018, Tomb raider, Strange brigade, Metro exodus.

(#85985) Devas válasza csucsbicep (#85984) üzenetére


Devas
őstag

Én Heroes of the Storm-al teszteltem ott 10%-ot rontott a HT. SMT-vel nem próbáltam mondjuk, de egy neves oldal tesztjén is időnként jobban teljesítettek a procik HT/SMT nélkül.
Proci limites környezetben érdemes csak tesztelni nyilván.
Ezekre az AA címek nem a legjobb alternatívák.

Melyik volt előbb, a tyúk vagy a tojás? A tojás... mivel az reggelire volt... a tyúk meg ebédre.

(#85986) BerserkGuts válasza Scarletiel (#85981) üzenetére


BerserkGuts
őstag

Legfontosabb az volna hogy te mit érzel? Érezd hogy szaggat a játék laggol vagy lassabb?

Semmit nem érnek a számok főleg ez a hülyeség hogy cpu kihasználtság meg gpu nem ezt kéne nézni amúgysem na meg kalkulátor :)

Hanem hogy minden 16.6milliszekundon (60FPS) tudja-e kirajzolni a képeket vagy kimaradoznak szóval laggol a játék.

Ezt nehéz mérni is mert annyira minimális és sokminden bezavarja a mérést pl:lehet egy pályabetöltés.

MSI afterburnerben van ilyen funkció benchmark fül kell hozzá meg hogy monitorozd játék közben.
Érdemes megvárni még minden betölt és utánna elkezdeni.

Bár mondom a legfontosabb hogy te játék közben érzel-e szaggatást mert sajnos a mérés se ér sokesetben sokat.
PL nekem mutatott már mindent BFV alatt ahol azért a szerverlaggot is figyelembe kéne venni volt hogy a 0.1% csak 25 volt de folyamatosabbnak tűnt mint amikor többet hoztam ki belőle.

Ez azért is történt mert a szaggatás száma se mindegy hogy 1x 2x egy játék menetben de hosszabb érezhető ez lenyomja rendesen a mérő számot viszont simán túlélhető.

A sunyibb az amikor folyamatosan csak apróbb kimaradásokkal szivat a játék és az a számokban nem tűnik rossznak de az egész játékmenetet elrontja mert folyamatos a mérésen meg nem látni nagy különbséget.

12600KF/ROG Strix 4070ti/ROG Strix B660/Noctua NH-D15S/ROG Strix AuraEdition 850W/SamsungOdysseyG7 32" 1440p/ThermaltakeTower900/RazerViper8K/F4-3200C14D-16GFX(FlareX)/Kingston A2000

(#85987) Scarletiel válasza BerserkGuts (#85986) üzenetére


Scarletiel
senior tag

Hát én azt érzem, hogy lehetne simább is a játék és van még potenciál az 1070-ben. Stutterel, vagyis hirtelen be szokott esni a frame a játékok alatt aztán vissza megint 60-70-80-ra. Ezt clean driver installal is csinálja meg friss windows-nál is. Szóval én fluidabb élményre vágynék, de lehetőség szerint nem szeretnék sok százezret elkölteni feleslegesen, hisz platformcserével jár a dolog és kell ram meg alaplap is + hűtő mert a gyári semmit nem ér. Ezért kérdeztem tőletek, hogy ti mit gondoltok az R5 2600-nak melyik az a vga amit maximálisan kihajt még gond nélkül és elég-e ez a processzor szintén egy 5 évre a játékokhoz (ezt a részt nyilván nehezebb megmondani, mert senki se jövőbelátó), vagy kell az R5 3600?

#Devas:
Nem tudom mi az az SMT, de ha jól tippelem olyan mint intelnél a Hyper Thread. Ha igen akkor én arra igényt tartanék, mert ha jól tudom így több szálon képes dolgozni a processzor és AMD esetében nincs sebezhetőség vagy micsoda ami miatt ezt érdemes lenne kikapcsolni. De nem vagyok szaki a témában szívesen fogadok linket, ahol leírják a dolgokat halandó nyelven :D

(#85988) csucsbicep válasza Devas (#85985) üzenetére


csucsbicep
nagyúr

Neztem mar en is millio tesztet errol. :) Pl. a legujabb TR beepitett benchmarkjanak az elejen hàtràny az smt/ht, de a vegen, a faluban már előnye van, ahol a cpu hasznalat is megnő. Mondjuk egy 2 vagy 4 magos procinal biztos nem kapcsolnam ki a plusz szalakat, ha ujabb jatekrol van szo, 6 magtol mar erdemes lehet. Konkretan az adott jatekot erdemes vizsgalni, hogy mikent viselkedik.

(#85989) solfilo válasza emiki6 (#85983) üzenetére


solfilo
veterán

Zen 2 alapú APU-k (Renoir) desktopra elvileg csak jövőre (év eleje talán?) jönnek, nem tudom mennyit akarsz rájuk várni. Annak viszont növekszik az esélye, hogy még ezek is Vega IGP-vel jönnek, legalább is egyre több az ilyen pletyka.

Az ár-érték bajnok a 2200G, de mivel gondolom nem lesz később sem dVGA, érdemes lehet többet költeni. Ha később váltanál Renoirra, akkor is 2200G-t vennék. Ha nem lesz később csere, megfontolandó lehet a 3400G is, mert bár a teljesítménytöbblet nem indokolja az árdifit, mégis elgondolkodnék, mert forrasztott elvileg és jobb hűtő is jár mellé (Stealth helyett Spire). 3000G széria viszi a PlayReady 3.0-t, ha ez számít neked (4K Netflixhez kell) Szóval sok függ az igényektől, meg hogy mennyire szigorúan keresed az ár-értékben legjobbat. :)

Néztem egy webshopot:
2200G - 25k
3200G - 32k
2400G - 38k
3400G - 47k

Ezt a néhány tesztet érdemes átnézned, hogy eldöntsd, neked melyik éri meg leginkább.
2400G vs 3400G
2200G és 2400G teszt
2200G tuning

Kérdés esetén itt a topicjuk.

solfilo

(#85990) BerserkGuts válasza emiki6 (#85983) üzenetére


BerserkGuts
őstag

Ne álmodjál már ilyen nics.

Hosszútávon igp? Milyen mesevilágból jöttél?

Kizárt dolog hogy gaming gép lesz ezekből hosszútávon hát már most erős kompromisszum 720p low grafika.

Tavaly megettem a mesét olcsó gamer gép 2400G vettem techspot tesztek alapján.
Aha csak nekik azokhoz az eredményekhez nem olcsó a gépük meg válogatott darabokat kapnak amik 100% hozzák azt a teljesítményt.

Már tavaly elfogyott az ereje BFV undorító grafikával 720p-n épp hogy elfut.

Időtállóságot játékra ezektől ne várjál persze ha a paszinászra gondoltál játék címszó alatt akkor elegendő lesz.

Na meg az m atx-et felejtsd el ha gamingre akarsz megbízható alaplapot.
Azokat inkább más feladtra szánták.

Msi b350 gaming pro lapom volt még nem is egy gagyi de
mert a vrm-eket legalább hűtőtték.
Abban a lapban korlátozott a teljesítmény mert r5 2600-at nem bírtam csak 4Ghz-ig húzni szemben az új lappal 4.2GHz-et is bír.
Teljesen rossz alapokra építkezel ha gamer gépet akarsz hosszútávra.

[ Szerkesztve ]

12600KF/ROG Strix 4070ti/ROG Strix B660/Noctua NH-D15S/ROG Strix AuraEdition 850W/SamsungOdysseyG7 32" 1440p/ThermaltakeTower900/RazerViper8K/F4-3200C14D-16GFX(FlareX)/Kingston A2000

(#85991) BerserkGuts válasza emiki6 (#85983) üzenetére


BerserkGuts
őstag

Single rank: [link]

12600KF/ROG Strix 4070ti/ROG Strix B660/Noctua NH-D15S/ROG Strix AuraEdition 850W/SamsungOdysseyG7 32" 1440p/ThermaltakeTower900/RazerViper8K/F4-3200C14D-16GFX(FlareX)/Kingston A2000

(#85992) emiki6 válasza BerserkGuts (#85990) üzenetére


emiki6
veterán

Félreértesz, nem gamer gépnek kell, hanem általános felhasználásra kell, de ha néha játszanék valamit, akkor legyen rá lehetőségem. Mittomén, ha kedvem támad, akkor a portal 1-2-t végig tudjam vinni jó minőségben vagy egy kis bf3. AAA minőségű game-ekkel úgyse fogok játszani, inkább olyanokkal, ahol nem cél a minél realisztikusabb kinézet.

Kívánom neked, hogy mindent megkapj az élettől, hogy rájöjj, nem elég.

(#85993) Scarletiel válasza emiki6 (#85992) üzenetére


Scarletiel
senior tag

Szerintem arra tökéletesen megfelel a 3400G. Legalábbis ha elég a fullHD 30-60 fps medium-low beállításokon játéktól függően, de teszem azt régebbi játékokhoz meg mobákhoz elég, kb mintha egy gt1030 lenne a proci mellett a gépben úgy kell számolni vele, jó ramok esetén.

(#85994) FatCutter válasza emiki6 (#85983) üzenetére


FatCutter
kezdő

R5 2400G - kb. 37-38
R5 3400G - kb. 46 (a 2400G tavaly novemberi ára, tehát árcsökkenésre és a Zen2-es APU-kra felesleges várni. Majd valamikor jövőre.)

A RAM KIT-ed 28k-ért baromi jó fogás. G.Skill Aegis 3000/CL16 2x8GB KIT-ért tavaly 45k-t fizettem.

mITX lapból IS inkább MSI-t. Friss BIOS-os B450-es pont jó. 2400G-hez még BIOS frissítés sem kell, a lap eszi egyből és MSI lapokkal a memó beállítások is sokkal egyszerűbbek. (Ha az XMP nem akaródzik valamiért, akkor ott van a "Memory Try it" funkció. )

--------------

Ja. A 2400G 3,9 GHz "fixre drótozva" simán hozza egy 4,4GHz-s i7 4770k teljesítményét mind single, mind multicore-ban is, no meg néha valamivel többet.

[ Szerkesztve ]

(#85995) Bella80_


Bella80_
tag

Sziasztok!

Segítsetek nem tudom eldönteni, melyik processzor vegyem meg. Új gépet veszek, simán otthoni, netezős gép lesz, viszont nem szeretnék elavult procit se venni.

1. INTEL CORE I3-9100F BX80684I39100F PROCESSZOR

2. INTEL G5400 BX80684G5400 PROCESSZOR (jelenleg ezt néztem ki)

3. AMD RYZEN 3 2200G YD2200C5FBBOX PROCESSZOR

Illetve még azt szeretném kérdezni, hogy minden alaplaphoz van integrált videókártya? mert a kiválasztásnál nem tudom hol kell nézni. PCX-en akarom beszerezni a gép alkatrészeit.

(#85996) palfitom válasza Bella80_ (#85995) üzenetére


palfitom
félisten

Szia,

Már jó ideje nem az alaplapban, hanem a procikban van az integrált megjelenítő.
A 9100F-ben (F jelzésű Intelek) például nincs, ezért az nem is lesz ajánlott számodra.

Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!

(#85997) emiki6 válasza FatCutter (#85994) üzenetére


emiki6
veterán

Minél többen írtok, annál jobban hajlok a 3400g felé. :R

Scarletiel: én is így voltam vele. Hiába költenék +tízezreket vga-ra, nem használnám elég gyakran, sajnálnám rá a pénzt. A ryzen apuk jó kompromisszumok.

[ Szerkesztve ]

Kívánom neked, hogy mindent megkapj az élettől, hogy rájöjj, nem elég.

(#85998) Paxker315 válasza Bella80_ (#85995) üzenetére


Paxker315
addikt

Haho!
? Alaplaphoz integrált VGA? Már nagyon régóta nincs.

CPU-ban van. Kivéve: Ryzen "Nem-G" illetve Intel "F" jelzésűek.

Az intel 8100-ban, 2200G-ben van. Én utóbbit venném ~ 25ezer ft-ért, bőven elleszel vele, később még eladható, s mégis csak 4 mag, erős IGP. Szerintem netezős gépbe teljesen megéri, a 2 magosok sem sokkal olcsóbbak, s ezt is tovább tudod majd örökíteni minimálveszteséggel. (bár érdemes megnézned az AMD Athlon 200GE ; 2xxGE darabokat is.. azok ugyan csak 2 magosak, de ~12ezer ft-tól már vannak)

Alaplapod még nincs, gondolom. :)

szerk: jé, késés.

[ Szerkesztve ]

https://dynotech.hu/ - Új, kultúrált környezet, könnyen megközelíthető : )

(#85999) Bella80_ válasza palfitom (#85996) üzenetére


Bella80_
tag

Szia!

Akkor a 2. amit kinéztem Intel G5400 vagy az AMD Ryzen a jobb?

(#86000) FatCutter válasza Bella80_ (#85995) üzenetére


FatCutter
kezdő

Szia!

3. AMD RYZEN 3 2200G YD2200C5FBBOX PROCESSZOR - Én ezt ajánlom. (A 2400G "nagytestvérével" van tapasztalatom.)
4 processzormag / 4 utasítás végrehajtó szál -> azonos prociteljesítmény kb. a régi 4 magos i5-ökkel vagy a jelenlegi i3 9100-akkal, csak ezek drágábbak.
Az R3 2200G IGP-je (integrált grafikus processzor egybetokozva a processzormagokkal) rommá veri az intel féle IGP-ket.

Monitorodtól/LED TV-dtől függően kell alaplapot választani. Régi megjelenítő -> csak VGA (D-SUB) csatlakozó - olyan lap kell ami még mindig tudja ezt is. Pl. az enyém : MSI B450M PRO-VDH ( PLUS v. MAX verziók kaphatók már csak) De van GigaByte-ból és Asrock-ból is. (Ez utóbbitól kiráz a hideg.)

--------

(#85997) emiki6 : Nem csodálom. ;)

-----

Bella80_ : Egyértelműen az AMD Ryzen !

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Processzorok, tuning  »  Milyen processzort vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.