Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
humigabi
aktív tag
válasz Borisz76 #26299 üzenetére
Ezzel kapcsolatban szerencsére csak jó tapasztalatom van. Egy 4K-s belépő szintű Lg tv-n eddig még nem volt olyan film - 4K-s sem - ami ne ment volna akadás mentesen. A feliratokkal sem volt még gond egyszer sem. Igaz kábelen van a hálózaton, de az csak 100 Mbps, még sem okoz problémát. Wifi-n pláne nem, ott 400 Mbps a belső sebesség.
humigabi
-
Nethooligan
tag
-
libus
őstag
Ha esetleg valaki DS218+ keresne...
Itt most jó áron van (112k) [link]
Én le is csaptam egyre.Ps5 Digital Edition, LG Oled55C9, LG Oled48C1, Hyper X Cloud II, Google Pixel 8 Pro
-
Marci112233
addikt
válasz humigabi #26300 üzenetére
Szemeztem én is a 918+-al, de végül csak egy 418 lett. Úgy sem torrentre vettem hanem csak médiamegosztásra főként. Mondjuk torrent a-tekintetben megy rajta keresztül, hogy PC- és laptopon fut a torrent kliens, és csak seed megy NAS felé. Letöltés mindig PC vagy laptop belső merevlemezére megy, majd ha lejött át NAS-ra majd seed-hez elérési út átállítása.
Amúgy viszonylag egyszerű és jól kezelhető, átlátható a Synology rendszere, és ami még jobbá teszi hogy tud magyarul.
[ Szerkesztve ]
Gigabyte B660 Gaming X DDR4, IntelCorei5 13600K/Arctic LF III 360,Kingston 4x8GB DDR4 3200MHz,MSI RTX 3070 Gaming X TRO,Samsung 970EVO Plus 500GB, Samsung 980 1TB SSD,Phanteks Eclipse P600S ,FSP Vita GM 750W
-
addikt
válasz Marci112233 #26305 üzenetére
Elég furcsa megoldás. Miért rosszabb ha NAS tölti egyből?
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
Marci112233
addikt
válasz AiRLAC #26306 üzenetére
Nem rosszabb, csak ahhoz Intel procis NAS kellett volna, az meg 4 lemezest nézve drágább lett volna.(Kiszemelt Intel processzoros esetén a 918+ volt.) Így olcsóbb volt, és mivel így is jó nekem, nem akartam töbet költeni rá, tekintve hogy eredetileg ennél is kedvezőbb áron akartam venni NAS-t.
Gigabyte B660 Gaming X DDR4, IntelCorei5 13600K/Arctic LF III 360,Kingston 4x8GB DDR4 3200MHz,MSI RTX 3070 Gaming X TRO,Samsung 970EVO Plus 500GB, Samsung 980 1TB SSD,Phanteks Eclipse P600S ,FSP Vita GM 750W
-
Alex91
félisten
válasz Marci112233 #26307 üzenetére
Nem kell intel procis, hogy torentezzen a NAS! Ahhoz kell, hogy gyorsan tudjon torrentezni. Ha valakinek lassabb nete van, vagy nem banja, hogy nem maximalis sebesseggel jon az anyag, az vehet nyugodtan gyengebb nas-t is. Nem mindenkinek hobbyja a NAS-sa allando baxtatasa, vagy a fel internet torrenten valo letoltese...
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
Multibit
nagyúr
csak ahhoz Intel procis NAS kellett volna
Miért is? Kötelező kimaxolni a nagy sebességű net előfizetésedet? Álmatlan éjszakáid lesznek, ha nem teszed?
Jól el vagyok egy ARM-os torrentező NAS-sal, ami nem használja ki az 500 Mbps netemet. -
Marci112233
addikt
válasz Alex91 #26308 üzenetére
Tisztában vagyok vele, hogy megy a torrent rajta, mert próbáltam pár kisebb torrenttel hogy megy-e és megy, de mivel gyakran szüneteltem a letöltést mert öcsém is használja a netet, viszont ha megy a letöltés, akkor internetezni lehetetlen a másik szobában. Így könnyebb szüneteltetni Win alól mint mindig belépni a NAS felületére és ott szüneteltetni, majd utána indítani mikor mehet.
Viszont ha már torrent a téma. Az miért volt, hogy egy sorozat évadjait kezdtem letölteni, aminek letöltési útját egyből a NAS-ra irányítottam, de a gép végezte a letöltést. El is indult szépen a maximum sebességgel. (1-1,2MB/s) Viszont egy idő után elvesztette a kapcsolatot. Újraindítottam, majd egy idő után újra megint megállt. Amint a NAS-t ki iktattam és a PC-re töltöttem ez megszűnt. Érdekesség képen a Seed gond nélkül megy úgy hogy PC-n megy kliensről, de fájl helye és elérési útja a NAS.
-
Alex91
félisten
válasz Marci112233 #26310 üzenetére
Nem kell semmit se leallitani, csak a klienst kellene megfeleloen beallitani! Korlatozni a peer-ek szamat, es limitet allitani a letoltes sebessegere. Kicsit jatszani kell mire az ember megtallaja a megfelelo beallitast. Ugyanigy a seed-re is kell sebesseg korlatot beallitani.
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
félisten
válasz Marci112233 #26310 üzenetére
Egy mobiltelefonról is simán lehet vezérelni a Transmissiont...
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
Bornie127
senior tag
Ha már torrent. A Realtek RTD1296 procival ami a 218-ban és a 418-ban van, milyen letöltési sebességet lehet kihozni? Valakinek tapasztalat?
-
maki001
tag
Sziasztok!
Szeretnék NAS-t vásárolni, vagy valami olyan eszközt amivel megtudom csinálni az alábbiakat:
- torrentezés
- Tv-re kötve FullHD és 4K filmek nézése
- privát fényképek és videók tárolása, megosztása
- távoli eszköz elérés
- max 100kÉn első körben a Synology DS218play-t néztem ki, de bármilyen javaslatot érdekelne.
Köszönöm szépen a segítséget.
-
Backspace
tag
Sziasztok!
Mi a jelenlegi vélemény az ASUSTOR ADM OS-éről a Synology DSM-jéhez képest?
Épp NAS vásárlás előtt állok és nem tudok dönteni az Asustor AS3102T és a Synology DS218 play között. Az ASUS-nál a 2GB RAM, HDMI output és az Intel proci szimpatikus. A Synology-nál ugye csak 1GB RAM, de 4 magos proci és szuper vélemények, tesztek.
Az ASUS-nak a live demo után jobb benyomásom volt az ADM OS-éről, mint a Synology DSM-ről. Ugyanakkor az ADM-ről több bug-os visszajelzést hallok, mint az atombiztos DSM-ről.Nálatok mik a tapasztalatok?
-
addikt
Nekem sokkal egyszerűbbenk tűnik hogy a NAS végzi a torrent letöltést. Azt sem értem miért KELL Intel proci ehhez. Ez valami verseny?
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
maki001
tag
válasz Borisz76 #26318 üzenetére
A Tv leírásában az van, hogy DLNA támogatás van.
-
Sanyi.mTs
addikt
(#26315) Backspace
remélhetőleg az asustor-t nem azért választottad, mert (hdmi-n keresztül) médialejátszónak használnád. sajnos ez csak parasztvakítás.
[ Szerkesztve ]
-
Marci112233
addikt
válasz AiRLAC #26319 üzenetére
Azért az Intel proci torrentre mert az a torrent NAS esetén tekeri a processzort rendesen.Bár ha nem vagy torrnent huszár és nem futtatsz sokat akkor nem feltétlen az Intel processzor, de azért ajánlott. Ezt alá is tudom támasztani, mert próbáltam én is NAS-al tölteni és mivel nem többet csak 1 és abból kisebb méretű torrent volt azt simán bírta, de a proci terhelése megugrott a megszokottnál.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz Backspace #26325 üzenetére
Synology.
Jobb távoli elérés és mobil appok - Andoridot ismerem csak.
Kiforrottabb OS. Nagyobb szoftverkínálat (bár gondolom Docker van Asusra is, ha Docker van minden van).
Kicsit nagyobb venti - jobb hűtés és csendesebb is.[ Szerkesztve ]
-
ekkold
őstag
válasz maki001 #26314 üzenetére
Egy régi HP T610-es mini PC-t vettem 12eFt-ért (2magos AMD proci, 4Gb RAM), + bele egy 1Tb-os Patriot SSD-t 27eFt-ért. Torrenten kb 30Mb/s-al tud letölteni, minimális prociterhelés mellett, közben kiszolgálja a TV-t DLNA-n, 4k filmek sem gond. XPEnology-t telepítettem rá (= synology csak a gyári szolgáltatások nélkül). A synology mobilappok és minden egyéb jól működik.
[ Szerkesztve ]
http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/ https://www.hobbielektronika.hu/apro/index.php?u=1574
-
Patice
nagyúr
válasz Backspace #26331 üzenetére
Ez a fogyasztási érték honnan jött? (Csak kíváncsiságból kérdezem.)
T610-ben egy 18W TDP-s kétmagos AMD proci van, azaz max. ennyi hőt disszipál működés közben, gyakorlatban szerintem csak akkor, ha közel maxon pörög.
Perifériák szerintem nem visznek el 50W-ot...Az én "gépszörnyem" eszik ennyit 4 vinyóval... (A cikk már kicsit régi, azóta volt upgrade odabent, most egy Core i5 7500T ketyeg 16GB RAM társaságában, NVMe SSD-n OMV rendszerrel, 4x8TB HDD-vel.)
Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
-
Backspace
tag
válasz Patice #26332 üzenetére
Nem biztos, hogy pontos információ, de az alábbi cikkben olvastam.
"There are two models: the t610 and the t610 Plus. Externally both have 4 USB 2.0 (2 front/2 rear), 2 USB 3.0 (rear),1 DVI-I, 1 DisplayPort, 2 PS/2, 1 serial, 1 GB RJ-45. Both models also offer built-in WiFi. The slightly larger Plus model adds support for 1 parallel connector and 1 half-height PCIe x4 card slot. The HP t610 units consumes about 65W HP while the t610 PLUS uses about 85W which is less than many light bulbs."
szerk.: Lehetséges, hogy összekeverték a PSU teljesítményével és fogyasztási adatnak címkézték helytelenül.
[ Szerkesztve ]
-
ekkold
őstag
válasz Backspace #26331 üzenetére
Amikor nem csinál semmit akkor kb. 15W-ot fogyaszt, nagy terhelés mellett (közel 100% proci terh.) felugrik 25W-ig. Átlagban (pl. torrent+fimlnézés közben) 20W alatti a fogyasztása.Továbbá amikor a fogyasztását megmértem, akkor winyó volt benne, jelenleg viszont SSD van. Tehát néhány W-al még kevesebb is lehet.
A 65W-ot talán akkor fogyaszt, ha minden perifériát használ, és a videokártya is dolgozik... ennél sokkal többet meg nem is tudna felvenni, mert a tápja is 65W-os.
[ Szerkesztve ]
http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/ https://www.hobbielektronika.hu/apro/index.php?u=1574
-
petrosilov
tag
Sziasztok!
Tisztelettel kérdeznék NAS vonalon.
Az alapvető felhasználás fotóarchívum tárolása és felhőbe mentése lenne. Eddig egy Synology DS209-et használtam 2x2T Raid 1 módban. Megtelt a tárhely, már nem a mai a NAS sem, bővíteni nem lehet, lassan váltani kellene valamire. De mire?
Ahogy nézem a QNAP és a Synology érdekelne. QNAP--os tapasztalatom sajnos nincs, viszont talán -szemre- jobb hardvert adnak ugyanazért a pénzért és ugye nincs kolbászból a kerítés. Érdekelnének tapasztalatok, hogy hosszú távon mennyire lehet együttélni vele. Az is lényeges hogy a felhőbe mentést megcsinálja a NAS rendesen. Konkrétan az iDrive szolgáltatással kellene együtt működnie. Előreláthatóan 4T tárhely pár évre megoldaná a gondokat, aztán feltehetően bővíteni kellene újra. És újra és újra.
A tervezett munkamenet valami ilyesmi: Az asztali gépe(ke)n az ott tárolt élő adatokkal dolgozunk, innen napi mentéssel átkerülnek a változások a NAS-ra. NASról időnként külső merevlemezre történik mentés illetve adott időnként automatikusan menti a tartalmat az iDrive felhőbe.
Kell-e még valami fontosat tenni, illetve milyen eszköz lenne ide jó? -
addikt
válasz petrosilov #26336 üzenetére
Ahogy nézem az iDrive-nak első ránézésre csak Synology-ra van kliense.
Egy DS218j 2x4 vagy 2x6TB HDD-vel jó lenne erre."After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
Alex91
félisten
4 lemezes Synology SHR-rel, ha folyamatos bovitest szeretnel. Persze, ha a 4 TB-ot mondjuk 10 ev alatt teszed tele, akkor 2 lemezes eleg, mert kovetkezo alkalommal erdemes lesz NAS-t is cserelni...
-
Borisz76
veterán
Miért ne lehetne bővíteni ?
Azért mert a DS209-et 2009-ben adták ki és az angol nyelvű : Technical Specifications részben azt írja, hogy Max 2Tb HDD ?
Csak azért mert nem frissítik a leírást...attól még a nagyobb lemezeket is megeszi !
Azaz egyesével ki tudod cserélni a Raid1 tömb lemezeit nagyobbra.[ Szerkesztve ]
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
petrosilov
tag
válasz Borisz76 #26339 üzenetére
Köszönöm szépen a válaszokat.
Borisz76:
Zseniális! Hát erre nem gondoltam, de tényleg. Még rá sem kerestem, pedig. E szerint 4TB-ot még megeszik. Kösz szépen.DS209-el még annyi a gondom, hogy ahogy fut a felhős mentés rajta, az erőforrások kiakadnak 100%-on és eléggé elfoglaltnak tűnik. Oké nem mai darab, ez tény, vagy 10 éves. Úgyhogy lehet meglépem az újabb nast, amíg el nem hasal.
Alex91:
Egy év alatt kb 300-400 GB "digitális szemét" keletkezik, amit el kell helyezni. A meglévő 2TB mellett, ahol 2016-ig vannak képek, helyi mentésben lakik már 3 év anyaga kb 1,1TB méretben, szóval már régen lépni kellett volna, de halasztgattam. Mentve ez is van persze, de elég katyvasz az egész, rendbe kell tenni, nincs mese. Szóval már most van 3,5TB adat amit azonnal el kell helyezni, ha minden költözne az új eszközre.
Van most itt a fiókban 2db új WD Red 4 TB, ezzel kellene elindulni. Ha négy lemezesben gondolkodunk, akkor elég nekem a 418j? (szemben a 418 vagy 418+ -al) Illetve itt versenyezne a QNAP Ts431p is, ha. Vagy a kétlemezesek, de ott már jövőre cserélni kellene a lemezeket.
AiRLAC:
Az iDrive oldalán írják, hogy 4 gyártót támogatnak Syonology, QNAP, NEtgear, Asustor de a gyakorlatban mennyire mennek ezek csont nélkül arra nincs rálátásom. -
Alex91
félisten
válasz petrosilov #26340 üzenetére
Ha megint 10 evre tervezel, akkor a kicsit dragabbat vennem .
-
Lasersailing
senior tag
Ha még fizikailag működik a régi és mégis veszel újat, akkor a régit megtarthatod backupnak, RAID nélkül. Esetleg rokonnál pár km-rel odébb és máris van egy közel 100%-os megbízhatóságú mentésed. + még egy off line backup HDD-n máshol és kész is vagy.
(ezzel lehet nem fognak mások egyetérteni, de nekem így már nem is kellene RAID1) . Azt nem tudom, hogy mennyire gond Neked, ha a file-ok helyreállítása lasabb, mert a fenti módszernél tuti, hogy lasabb, mint RAID1-nél. Cserébe lényegesen olcsóbban meg lehet oldani.
FYI: még én is csak ismerkedem a NAS-ommal, de ha rosszul gondolom a nagyobb tapasztalattal bírók jelezni fogják. -
freelanced
addikt
Üdv!
Érdeklődnék, hogy 100.000 körüli kerettel már érdemes lehet saját gépet összerakni?
Nincs szükségem a Synology szoftverére, elegendő lenne a hardver, de gondolom akkor magamnak is építhetnék nem?
Tudtok esetleg konfigurációt javasolni?Természetesen a fogyasztás, méret, zajszint stb azért szempont.
Köszönöm!Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.
-
Patice
nagyúr
válasz freelanced #26343 üzenetére
Fractal Design Node 304 ház
Be Quiet System Power táp 300 v. 350w-os kivitelben (80+ Bronze)
Asrock J5005 lap (integrált 10W TDP proci, natív 4 mag), vagy hasonló lap.
Kompatibilis notebook RAM apróról kívánt méretben.
Nem lesz olyan kicsi, mint egy gyári, de fogyasztásban és csendességben felveszi a versenyt.Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
-
Tibro5
senior tag
válasz freelanced #26343 üzenetére
Én nem rég raktam össze egy kis microATX-es házban A320 chipset + AMD Athlon 200GE, 8GB DDR4, 120GB WD green M.2 boot ssd, táp. Ez kb.70eFt még egy 3TB-os WD Reddel is belefér 100ba.
Semmi hangja és keveset fogyaszt, mondjuk nem olyan kicsi mint a dobozos NASok. -
freelanced
addikt
Üdv!
Köszönöm a válaszaitokat!
Igazából pont erre gondoltam, még egy "rendes" méretű gépházat is bevállalnék, sokat lehet vele spórolni, és igazából elfér, nem a világvége. Persze egy kisebb jobb, viszont ha majdnem dupla az ára az egésznek emiatt akkor már nem éri meg. Amit ti ajánlottatok azok is jónak tűnnek.Még annyi, hogy mi a véleményetek arról, hogy esetleg 6500T / 7500T processzort használjak? Vagy esetleg 2200G-t? Bár ott ugye a 65W kicsit sok...
Köszönöm!
Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.
-
petrosilov
tag
Hoppá, volna itt egy új versenyző:
Synology's $300 DiskStation DS420j is a great way to kickstart your home server
https://www.androidcentral.com/synologys-300-4-bay-diskstation-ds420j-great-way-kickstart-your-home-server -
Tarokk79
aktív tag
válasz Patice #26344 üzenetére
Én is ezen gondolkodom, de egyrészt felvetődött, hogy várjam ki a j5040-et.
Másrészt a tápon gondolkodtam, mert a házba beférne 6 tároló is, viszont amit írtál táp annak csak 4 SATA csatlakozása van. Tudom drágább, de ezért elkezdtem nézni a pure power 500W-ost. Vagy hülyeség, mert lehet rárakni elosztót?
-
addikt
válasz petrosilov #26347 üzenetére
Ez se rossz ha kell a négy hely. Már a 416j és 418j is jó volt, nekem volt mindkettő. Csendesebbek is mint a sima és +is változatok, mert nem első fiókos hanem lenyitható hátlaposak (szerintem ez jobb megoldás).
-
Patice
nagyúr
válasz Tarokk79 #26348 üzenetére
Arról most nem volt szó, hogy a kérdezőnek mikor kell, én csak írtam elérhető alternatívát. Bár lehet a J5005 sem kapható már. Nem vagyok ezzel teljesen képben most.
Tápra lehet rakni elosztót, pl. a molex csatira. Én is úgy használom. Bár nálam most csak 4 lemez van.
Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elektromos autók - motorok
- iPhone topik
- Garancia kérdés, fogyasztóvédelem
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- TCL LCD és LED TV-k
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- BMW topik
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Gumi és felni topik
- További aktív témák...
- Imperium Ryzen 5 Phoenix 8000 PC Ryzen 5-8600G, A620TUF, 16GB DDR5 RAM, 1TB SSD
- Garanciális be quiet! Silent Loop 2 360mm (BW012) ( Light Wings ventikkel )
- IPad Mini 4 - 128 GB - Cellular + Wifi (+ TOK + FÓLIA)
- ÚJ Lenovo Legion 5 16IRX9 - 16" WQXGA 2k 165Hz - i5-13450HX - 16GB - 512GB - RTX 4060 - 3év garancia
- 1 TB Samsung M.2 2280, NVMe, PCIe, Gen4X4, SSD /számlával / 12 hónap jótállással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs