Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cariddis
friss újonc
HDD-t később tudok bele venni, de bekapcsolni természetesen be fogom, és szerződést is írúnk, szóval tiszta ügynek tűnik. Az aktuális szoftverek kompatibilisek egy ennyire régebbi modellel?? Van tapasztalatod? Ha hülyeséget írók, kérdezek, boccs... :_)
-
diegho
nagyúr
Létezik olyan NAS, aminél van programozható fizikai gomb a NAS-on, amire be tudom állítani, hogy adott helyről másoljon valamit?
-
addikt
válasz diegho #25653 üzenetére
Synology DS218+ például
(amennyiben custom script-et akarsz futtatni gombnyomásra, akkor ha jól olvastam a /usr/syno/bin/synousbcopy file helyére kell a scriptet tenni. Google a barátod a részletekért )
[ Szerkesztve ]
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
padi68
senior tag
Sziasztok,
Milyen típust érdemes venni, sok fénykép, egyetemi filé és torrent futtatasahoz?
2 vagy 4 tb hattertarolo jobb választás?
Természetesen 2 hdd-s lenne jó.Köszönöm
http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=padi68
-
Borisz76
veterán
válasz padi68 #25657 üzenetére
Vegyél 4 fiókosat és tegyél bele 2 db lemezt SHR-ben.
Ezzel a megoldással tükrözve lesznek az adatok.
1 lemeznyi tárhely és 1 lemez védelem.Ugyanakkor ha a későbbiekben betelik a tárhely könnyű a bővítés mert csak mellé dobsz 1 vagy 2 db lemezt ( ugyanakkora méretűt ) és mehet a kötet bővítés.
Amúgy 4 lemezesek közül én a Synology DS 918+ -t javaslom :
[DS918+ rendszer telepítés, bemutató.]
[Synology összefoglaló.]Torrentezéshez INTEL cpu-val szerelt NAS javasolt !
[ Szerkesztve ]
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
őstag
válasz padi68 #25660 üzenetére
Én vennék egy DS118-at egy darab 4T-os WD Red-del. Majd később csatlakoztatnék egy külső WDMyBook-ot USB3-on. Ezen utóbbira történne a napi backup. Ez már nem fér bele a keretbe, ezért írtam külön. De addig is, amíg nem veszed meg, menthetsz mondjuk az asztali gépedre vagy laptopodra.
Egyébként több előnye is van a külső lemezre történő backupolásnak.
1) Külön tápjuk van, tehát ha táphiba miatt hal meg a NAS, a backup elérhető.
2) Ha NTFS-re formázod, akkor Windowsos gépre direktben rádughatod, csak le kell húzni a NAS-ról, és átdugod a saját gépbe USB-n.Természetesen egy kétlemezes NAS elegánsabb, csak épp annyiért, amennyiben a DS118-as kerül, csak gyengébb hardverű kétlemezes NAS-t kapsz.
Fentiek természetesen csak akkor igazak, ha Synologyban gondolkodik az ember. Más NAS-okból nyilván van olcsóbb kétlemezes is.
The Amiga, Born a Champion
-
félisten
válasz Intelligencs #25662 üzenetére
Egyetértek!
Annyit még hozzátennék, hogy szerintem erősen túlértékelt a több lemezes kivitel otthoni körülményekhez. Okosan előregondolkodva egy egy lemezes is tökéletes megoldás lehet.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
diegho
nagyúr
Egy utolsó kérdésem lenne még, vagyis kettő.
218j vagy 118 legyen, ha csak 1 lemez a cél és külső merevlemezre fog menni minden még hetente?
A synology is tud olyant, hogy csak megadott időben van bekapcsolva, máskor mindig ki van kapcsolva? -
addikt
válasz diegho #25664 üzenetére
"A synology is tud olyant, hogy csak megadott időben van bekapcsolva, máskor mindig ki van kapcsolva?"
Sőt, olyant is hogy WOL-ra felébred, nekem a Kodi felébreszti a NAS-t ha valamit le akarok játszani és éppen ki van kapcsolódva. Persze időzített ki és bekapcsolás is alap.
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
diegho
nagyúr
Köszönöm a válaszokat. Akkor a 118 és egy USB3 külső hdd már elég biztonságos és gyors megoldás lesz.
-
vmilan
csendes tag
Sziasztok!
Napok óta olvasgatom a topicot és lassan kezd körvonalazódni bennem, hogy mire van szükségem, de mivel látom, hogy rendszeresen írnak ide tőlem dimenziókkal kvalifikáltabb emberek, ezért feltennék 1-2 kérdést, hátha kapok rá választ.
Zeneszerkesztéssel foglalkozom és jelenleg van 2db 2TB-os külső vinyóm USB 2.0-s csatlakozással. Ebben a szűk keresztmetszet a gépem, mert már 8 éves a masina és csak 2.0-s USB van rajta, de gépet egyelőre nem szeretnék cserélni, mert semmi nem indokolja, hálistennek' a zeneszerkesztés nem emészt fel időben egyre több erőforrást.
Szóval ezeket a külső vinyókat használom a hangminták tárolására amik időben folyamatosan gyarapodnak és egyre jobban rettegek, hogy egyszer elszáll valamelyik vinyó és akkor évek munkája tűnik el.
Emiatt mindenképp be fogok ruházni egy Synology DS218-ra 2db 6TB-os WD Red-del Raid 1-ben használva.
A kérdésem az lenne, hogy jól gondolom, hogy ethernet kábellel csatlakoztatva a géphez (már ha jól értem és lehet ilyet) gyorsabb lesz a fájlok elérése, mint most 2.0-s USB-vel?
Egy NAS (és a vinyók) ilyen használatot bírnak? Napi szinten használom ezeket a hangmintákat, illetve magukat a projekt fájlokat is ide mentem/innen nyitom meg.
Köszi előre is, ha valaki helyreteszi a fejemben lévő káoszt. -
félisten
válasz vmilan #25671 üzenetére
Az Ethernet átviteli sebesség elméletileg nagyobb, mint az USB-é. Már egy sima Cat5e kábel is tudhat 30 méteren belül 2 Gbps-ot, de ez csak maga az átviteli közeg, a tényleges, pillanatnyi hálózati sebességet sok tényező befolyásolja.
Egy HDD élettartamát nehéz megjósolni. Az első, 80 MB-os Connerem egy hetet bírt, volt egy 1 TB-os Samsung 2008-ban, ami egy napot -- de a 10 éves aktív használatban levő Seagate-jeim SMART-táblájában most kezdenek megjelenni az első öregedésre utaló adatok.
A HDD-k legfőképpen két dolgot nem szeretnek: a meleget és a fejparkoltatást. Ezért aztán érdemes a NAS-t hűvös helyet működtetni, NAS-ba való HDD-t tenni bele, és ha rendszeres használatban van, akkor nem engedni, hogy kikapcsolja a HDD-ket.
MaCS
-
Alex91
félisten
válasz vmilan #25671 üzenetére
Ha asztali geped van, es csak erre kellene, akkor talan ez is megoldas lehet...
[link] , usb 3.0 kartya a gepbe + [link] kulso raid merevlemez.Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
félisten
válasz padi68 #25673 üzenetére
Ez egyrészt a felhasználási körtől függ.
Ha virtualizálni akarsz vagy Plex szervert futtatni, akkor jól jöhet a 218+.
Ebben lehet bővíteni a RAM-ot és a HDD-k számát, tehát az adatmennyiség és a felhasználók száma is rugalmasan növelhető.
15e Ft ugyanakkor az egészhez képest nem olyan nagy felár.
MaCS
-
Marci112233
addikt
válasz Somatom #25677 üzenetére
Nem feltétlen jelenti a 8 éves gép azt hogy csak 10/100-as port van rajta. Régi gépemben is megvolt az 1000 pedig az nem mai darab, Gigabyte GA-EP45-UD3LR lap volt. Igaz maga idejében nem is fapados lap volt, de már akkor megvolt az 1000-es csatlakozó rajta. [link]
Gigabyte B660 Gaming X DDR4, IntelCorei5 13600K/Arctic LF III 360,Kingston 4x8GB DDR4 3200MHz,MSI RTX 3070 Gaming X TRO,Samsung 970EVO Plus 500GB, Samsung 980 1TB SSD,Phanteks Eclipse P600S ,FSP Vita GM 750W
-
Somatom
veterán
válasz Marci112233 #25678 üzenetére
Én arra utaltam, hogy jó lenne ezt az "apróságot" tisztázni, mielőtt kijelentjük, hogy az ethernet gyorsabb, mint az USB 2.
Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G
-
Marci112233
addikt
válasz Somatom #25679 üzenetére
Ez is igaz. Bár pontosat akkor tudnánk mondani ha adna egy pontos alaplap típust, de ha picit ért a kereséshez saját mag is kiderítheti a pontos lap után.
Gigabyte B660 Gaming X DDR4, IntelCorei5 13600K/Arctic LF III 360,Kingston 4x8GB DDR4 3200MHz,MSI RTX 3070 Gaming X TRO,Samsung 970EVO Plus 500GB, Samsung 980 1TB SSD,Phanteks Eclipse P600S ,FSP Vita GM 750W
-
vmilan
csendes tag
válasz MaCS_70 #25672 üzenetére
Köszi a válaszokat!
Ez egy mid 2010-es iMac, 10/100/1000Base-T Ethernet port van rajta, szóval az nem gond. Az USB 3.0 bővítőkártya szintén nem opció ebből kifolyólag. Csak hogy elejét vegyem a további találgatásoknak. Elvagyok egybéként a 2.0 sebességével, ezek a hangminták elég kicsik, 100-200k nagyságúak általában. Csak azért fontos lenne, hogy lassabb ne legyen.
NAS-t tekintve ami nekem fontos lenne, hogy redundánsan legyen minden tárolva, gyorsan és kényelmesen el tudjam érni a gépemről az adatokat és kifújt. Nem akarom távolról elérni, nem akarok 0/24 torrenteket seedelni, szóval nekem igazából egy NAS szolgáltatásainak a 90%-a kihasználatlan maradna. Ettől függetlenül a DS 218-at nézegetem még mindig két darab 6TB-os WD Red-del, de ha valaki javasol valami jobb megoldást, azt kíváncsian várom. -
félisten
-
vmilan
csendes tag
válasz MaCS_70 #25682 üzenetére
Köszi a választ és a jótanácsot.
Lenne még egy elképesztően amatőr kérdésem, de totál új nekem ez az egész és ez annyira alap kérdés, hogy választ sem igazán találtam rá. Szóval a NAS gyakorlatban hogyan érhető el egy fájlkezelőből, vagy egy adott programból ahonnan tallózni akarunk fájlokat? Úgy, mint egy külső adattároló (pendrive, külső vinyó), vagy hálózati helyként jelenik meg? -
-
félisten
válasz vmilan #25685 üzenetére
A MacOS-t nem ismerem, de gondolom, hogy az elv hasonló. A NAS-on megosztásokat tudsz létrehozni, amelyeken belül szabadon tudsz persze könyvtárakat is generálni. Megosztásokhoz, illetve a bennük található mappákhoz rendelhetsz meghajtót.
MaCS
-
Somatom
veterán
válasz Alex91 #25688 üzenetére
Viszont, feleannyiba kerül. Engem az NSA310 nagyon régóta kiszolgál. A WebDAV -hoz kellett némi hekkelés, de belső hálón erre nincs szükség. A biztonsági szintje valóban nem naprakész, de belső hálón ennek sincs jelentősége. Ráadásul, ahogy itt olvasom, ezen a téren a sokkal drágább QNAP sincs a helyzet magaslatán.
[ Szerkesztve ]
Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G
-
Alex91
félisten
válasz Somatom #25689 üzenetére
Es mondjuk hanyas verzioju smb-t tud? Nekem is van egy regi WD World, de pl. most belefutottam, hogy valami mar nem tamogatja az smb 1-et...
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
Devilstudio
tag
Sziasztok!
Van egy qnap 253a nassom.
Telekom sagemcom modem.
Kérdés hogy ha két lanon csatlakozom a modemre hogyan tudom megoldani hogy ne legyen két ip címemem?
Haver említett valami bondolást.
Ezt hogyan lehetne kivitelezni? Segítsetek légyszíves. KöszönömAz adatvédelem halott, és a szociális média tartja a dohányzó fegyvert.
-
tajati
aktív tag
Sziasztok!
Az idodákba szeretnék egy nast, biztonsági mentésekhez. Alapvetően a cél hogy a mappa rendszerhez lehessen jogokat adni. Vagyis ki az aki másolhat, szerkezhet vagy csak megtekintheti az adatokat. Továbbá létezik-e olyan nas amelyben a Google Drive sinkronizáció adott. Viszont ha esetleg törlésre kerülnének adatok a nason az a Google Driveban ne tünjenek el.
a keret 100-200k között
Köszönöm a válaszokat.!
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz tajati #25693 üzenetére
A jogosultságkezelés teljesen alapvető szolgáltatás minden értelmezhető NAS-nál.
A Google Drive szolgáltatás is általános, csak az a kérdés, hogy az applikáció mennyire frissül naprakészen. Qnap-Synology-Asustor szinten szerintem ezzel sem lehet gond. Azt, hogy az egyirányú frissítést hogyan tudják megoldani, az adott típusok használói tudják megmondani.
MaCS
-
félisten
válasz Devilstudio #25692 üzenetére
Magyarán azt szeretnéd, hogy a két Ethernet-kábel sávszélessége adódjon össze?
Ezt Link Agregationnak vagy Ethernet Bondingnak csúfolják, a Qnapnál szerintem ez a Port Trunking.
Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, a drótok mindkét végén támogatnia kell ezt az eszköznek, ami az esetedben SZERINTEM egyik oldalon sem valósul meg.
MaCS
-
padi68
senior tag
Sziasztok, zsír új
Synology DiskStation DS415+ mennyire ajánlott vétel ca 90e Ft-ért?
Köszönöm Árpi
http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=padi68
-
Danex
addikt
Üdv, agyalok otthoni NAS rendszer kiépítésén, de ahogy néztem a webshopokat elég nehéz az ottani adatok alapján jó választást tenni laikusként.
2 dolgot szeretnék megvalósítani.
Egyik és backup/ családi cloud ahova lehetne a családi fotókat stb feltölteni, ezt duplikálva szeretném, viszont ilyenkor ha a NAS hal meg egy ugyan ilyen készülékkel újra üzembe lehet bírni az adatokat?
Másik pedig egy nVidia Shield TV-hez lenne ami PlexServer és Client-ként üzemelne, és ehhez szeretném média tárolásra egy 2 lemezes NAS-t szintén (2x4TB lenne szerintem)
Melyikre mi lenne az ajánlott? árértékben gondolkoznék, ha lehet nem szállnék el az árakkal, ha lehetséges -
Patice
nagyúr
válasz padi68 #25697 üzenetére
Régi, de NAS viszonylatban erős Intel Atom procis gép, elég RAM-mal. Újonnan, kicsivel félár alatt jó üzletnek tűnik.
De van benne egy kis rizikó: ez érintett a proci miatt ebben a hibában.
Nem biztos, hogy elszáll az ember gépe proci hibával, de sajnos benne van a pakliban.
Synology + 1 év garit ad, ha megfelelő helyen veszi az ember.
Adnának rá garit?Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Xbox Series X|S
- Okos Otthon / Smart Home
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen okostelefont vegyek?
- AliExpress tapasztalatok
- Android szakmai topik
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- További aktív témák...
- IPad Mini 4 - 128 GB - Cellular + Wifi (+ TOK + FÓLIA)
- ÚJ Lenovo Legion 5 16IRX9 - 16" WQXGA 2k 165Hz - i5-13450HX - 16GB - 512GB - RTX 4060 - 3év garancia
- 1 TB Samsung M.2 2280, NVMe, PCIe, Gen4X4, SSD /számlával / 12 hónap jótállással
- DJI Mavic 3 Pro RC - drón szett új állapotban - Garanciával
- Playstation/Xbox konzolok
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest