Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sefter
veterán
válasz unicumnext #26497 üzenetére
Nem akarom, hogy az játsza le...van külön htpc-m, csak azt kell kiszolgálnia.
Psn ID: sefter_hun
-
mrhitoshi
veterán
Kicsit utánajártam ennek az iPhone-os mizériának, és találtam egész korrekt alkalmazásokat fotó és videó + fájl szinkronizálásra. (pl.: PhotoSync [link] ) Poén, hogy a 3rd party appok sokkal jobbak, mint pl ha Syno appot használnék Syno NAS-al.
Szóval ahogy (#26477) Somatom kolléga írta, szabványos portok rendelkezésre állnak, és ezt ki is lehet használni, meg is teszik.Ez volt a legnagyobb ellenérvem az épített NAS-al szemben, úgy hogy szerintem ezen az úton indulnék el. Főleg azért is, mert ház + táp eleve rendelkezésemre áll, és így akár lemezekkel is kevesebb induló tőke kell. Az már abszolút egyéni preferencia, hogy régi vágyam egy szerver építése.
Itt lenne még pár kérdésem:
Van kézzel fogható teljesítmény különbség DDR3 és DDR4 között ezen a szinten ? Nézegettem az inteles lapokat, és inkább a DDR3 felé hajlanék, tekintve hogy SO-DIMM DDR3 eleve van itthon elfekvőben.
Illetve milyen integrált CPU-s lapot ajánlotok ?Ami a szoftvert illeti, vannak nyitott kérdések bennem. Néztem az OwnCloud megoldást, ami nagyon megtetszett. Letisztult, korrekt szoftvernek tűnik, akár saját alkalmazással, viszont mivel nem csak Cloud szolgáltatás lenne a fő cél, emiatt kicsit kérdőjeles számomra, hogy tényleg megéri -e. Ami tetszett még emelett az Open Media Vault. Itt bőven van repertoár mindenre. A kérdésem az lenne, hogy megtudják mondani, mik a főbb különbségek a kettő között ? Gyors ránézésre az OMV sokkal többet tud, van hozzá cloud alkalmazás is telóra, stb... viszont az OwnCloud felülete sokkal jobban tetszik.
[ Szerkesztve ]
PS4
-
Tonyk
veterán
-
gazi12
újonc
Sziasztok!
Vettem egy Buffalo LS520DE NAS-t! Nagy örömködés közepette beüzemeltem, 2 db 1T HDD van benne, RAID0, fix IP webacces fut. Minden príma, szerezzünk SSH-t és root jogot, ez is simán ment, PUTTY-al be tudok lépni root-ként. Nme igazán tapasztaltam gondot /...eddig, DE, egy volt, kicsit rezgett a ház a két vinyóval, kis filc alátét megoldotta, azóta nagyon csendes lett/ Ami nem tetszik az végtelenül lebutított transmission kliens. Nosza, frissítsük le....és itt filmszakadás . Egy hónapja próbálom felrakni rá, de úgy érzem végleg elakadtam. Akárhány leírást próbáltam, mind ott akad el, hogy a /mnt könyvtár csak olvasható! Itt kellene létrehozom: /mnt/disk1/tmp könyvtár szerkezetet, de nem sikerül. Az attribútumot nem sikerül rw-re állítanom. Linux tudásom ehhez már kevés, valaki futott már hasonlóba, vagy esetleg ötlet, hogy merre induljak el?
Ez alapján kezdtem el: http://forums.buffalotech.com/index.php?topic=26222.30
és ez: https://vanducuy.wordpress.com/2010/05/25/nas-buffalo-linkstation-with-transmission/Előre is köszönöm!
-
Kroni1
veterán
Sziasztok!
Szeretnék egy nas-t építeni, a XPenology féle rendszer nem igazán nyerte el a tetszésemet, ezért OMV felé kedztem el kacsingatni. Ahogy olvasom a raspberry pi4 nem rossz alap már egy NAS építéshez. A kérdéseim:
-Tényleg tudja a 100-110MB/s körüli sebességet?
- Transmission-nel milyen tempóra képes? (A MyCloud-omat le kellett korlátozni 4MB/s-re, mert különben elérhetetlenné szokott válni..)
- Érdemes lehet a 4GB-os verziót venni? Ahogy nézem az OMV-nek bőven elég valamelyik kisebb is..
-
Alex91
félisten
válasz Kroni1 #26507 üzenetére
Szerintem ezt a Raspberry Pi topicban tedd fel...
Bar szerintem ezt hanyagolni kellene, ha epitesz, akkor valami x86 alaput kellene...
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
Kroni1
veterán
válasz Alex91 #26508 üzenetére
Hát, én próbáltam már inteles gépen xpenology-t, és ment is szépen 115MB/s sebességel, de azért szerintem felesleges egy alap NAS-hoz egy x86 rendszer. Egy ITX gép még használtan is drágább, jó eséllyel hangosabb, többet fogyaszt és több helyet is foglal mint egy pi4+hdd.
Ugyanakkor ha igazak amiket olvasok akkor a 4-esnek tudásban már nem nagyon kell szégyenkeznie. Többek közt pont Macs_70 egyik korábbi hsz-e keltette fel a kiváncsiságomat. Ha tényleg tudja a 105-115MB/s sebességet, akkor szerintem átlag felhasználóknak elegendőnek kell lennie.
Ebből kiindulva azt hittem itt több vele a tapasztalat, de akkor rápróbálok az omv topikban, sajnos a rpi topikban nem nagyon van NAS-os tapasztalat, ott inkább mediacenteres és a speciális használatról van infó..
[ Szerkesztve ]
-
Somatom
veterán
válasz Kroni1 #26507 üzenetére
Emlékeztem, hogy nemrég láttam valamit a témában. Megtaláltam.
Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G
-
ekkold
őstag
válasz MaCS_70 #26513 üzenetére
Felhasználás kérdése. Nekem nincsenek pótolhatatlan adatok a NAS-on, viszont torrentezik, webszerver, fájlszerver, naplózik, médiaszerver... Karácsony előtti akcióban vettem egy 1Tb-os SSD-t bele (Patriot P200 - 27eFt volt akkor), lehet, hogy majd egyszer elfárad, de addigra valószínűleg el is avul.
http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/ https://www.hobbielektronika.hu/apro/index.php?u=1574
-
ekkold
őstag
válasz Kroni1 #26510 üzenetére
Nekem HP-T610-ből van XPenloogy-val. 15...20W körüli a fogyasztása terheléstől függően, és alig nagyobb mint egy vaskosabb router. Maga a vas kemény 10eFt-volt, ennyiből egy PI4-el sem jössz ki.
http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/ https://www.hobbielektronika.hu/apro/index.php?u=1574
-
Kroni1
veterán
válasz ekkold #26517 üzenetére
Ez tetszetős! Ránéztem HA-n, egyet árulnak győrben 14-ért, de idővel gondolom ki lehet fogni helyileg megfelelőt is jó árban..
Amiket én néztem ott a passzív CPU-s, tisztességesebb ITX gépek inkább 25-től kezdődtek használtan is. A fogyasztás pedig nem a költség miatt zavarna, inkább a szekrényben rekedő hő, és a ventilátor hangja miatt. Ez a T610 jól látom, hogy teljesen passzív? Látom külső tápos, ami plusszpont, az ITX tápokhoz képest.[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz ekkold #26516 üzenetére
Igazatok van, széles skálán érheti terhelés a tárolót egy NAS-ban is.
Tulajdonképpen nálam is pörög már egy notebookból kivett 1 TB-os HGST már három éve, és nincs baja. Mondjuk extrém kíméletes üzemmódban megy, néha mentek rá...
A 2,5"-os WD RED nekem újdonság, de jó, hogy van. Olcsóbban még jobb lenne...
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
interstate76
addikt
válasz Somatom #26514 üzenetére
Én - igaz, nem durván, de azért - szoktam torrentezni, mégis évek óta ugyanazt a 2,5" WD Black-et használom a NAS-ként üzemelő laptopokban/mini pécékben, és nemcsak a rendszer fut rajta, hanem első körben az összes letöltés is arra kerül, és csak azt pakolom át a szintén 2,5" méretű, 2 TB-os barátjára, amit hosszabb távon is meg szeretnék tartani. Vészhelyzet esetére van róla egy másolatom, amit 2 perc alatt bepattintok a helyére, ha esetleg elszállna - eddig nem volt rá szükség, pedig már legalább a 3. vagy a 4. vasban csücsül.
(#26518) Kroni1 Ha alternatív NAS-megoldásokban gondolkodsz, akkor vess egy pillantást erre a kis beszélgetésre is!
[ Szerkesztve ]
téglalap, Amerika, hangszóró, hétfő... eladó PS4 játékok (lemezes és digitális, sok exkluzív és playlinkes)
-
Kroni1
veterán
válasz interstate76 #26522 üzenetére
Igen én is nézegettem az ilyen kis netbookokat, pont az előnyei miatt, tényleg szuper ez is! Az első xpenology telepítésemet én is egy acer 15"-os gépre csináltam..
Amúgy konkrétan te milyen passzív gépet használsz? amiket én néztem azok ventisek, és ha jól emlékszem ezek az asus eeepc-k eléggé visítós hanguak is voltak sajnos.
A rpi4-es ötlet csak azért lenne nekem most célszerűbb, mert van egy WD Elements 2TB külső 2.5" hdd-m, azt usb3-on rá tudom kötni, és kész. Persze ha lesz a látókörömben egy ilyen noti akkor arra is lehet lecsapok. A lényeg, hogy most omv felé kísérleteznék inkább.
-
interstate76
addikt
válasz Kroni1 #26524 üzenetére
Lenovo G40-30, full passzív. Óránként 10 watt alatt fogyaszt, sokkal-sokkal erősebb, mint a hasonló árkategóriában kapható NAS-ok, optibay keret használatával 2 hdd-t kezel, de van rajta usb 3-as csati is, ha neked az szimpatikusabb/egyszerűbb, és - ahogy korábban is írtam - a legnagyobb előnye az akksi. Remote Desktop segítségével elérem a laptopomról és a telefonomról is, de ha nem akarsz windows-t futtatni egy NAS-ként üzemeltetett laptopon, akkor erre is tehetsz xpenology-t vagy OMV-t. HDD-k nélkül, 4GB RAM-mal együtt 24e Ft-omba került (használtan, gari nélkül).
téglalap, Amerika, hangszóró, hétfő... eladó PS4 játékok (lemezes és digitális, sok exkluzív és playlinkes)
-
Kroni1
veterán
válasz interstate76 #26525 üzenetére
Őszintén szólva windowsban nem gondolkodtam, inkább omv felé. Köszi az ötletet, majd még kitalálom mi legyen, ez is tetszik, az akksi valóban mellette szól, bár a mycloud 6 éve bírja az áramszünetek ellenére is. A pár W fogyasztású pi is nagyon jó, lehet az lesz amelyiket olcsóbban találok.. :R
[ Szerkesztve ]
-
interstate76
addikt
válasz Kroni1 #26526 üzenetére
A Windows helyett Linuxszal és Plex Media Serverrel is felszerelhető, és máris tudja az összes alapvető NAS-funkciót. Extra igények esetén pedig nyilván inkább xpenology vagy OMV.
Gondolkodtam épített NAS-ban is, de nem igazán kerülne kevesebbe, és nem lenne sem akksi, sem kijelző, szóval amíg elvagyok 1-2 lemezen, addig nálam ez marad.
A Pi is biztos királyság, meg a mini PC-vonal is jó, amilyet pl. ekkold használ, ill. már itt is szóba került, hogy androidos mini PC-re is lehet OMV-t varázsolni. OFF-cunami vége!
-
félisten
válasz interstate76 #26525 üzenetére
Ezalatt mit értesz:
"Óránként 10 watt alatt fogyaszt"
?MaCS
-
félisten
válasz interstate76 #26530 üzenetére
Tehát 10 watt az átlagos teljesítményfelvétele?
Olyan, hogy watt óránként, nem igazán van, illetve teljesítményváltozást jelenthet.
MaCS
-
interstate76
addikt
válasz MaCS_70 #26532 üzenetére
Elárulod, miről szeretnél oktatófilmet pörgetni? Legalább tedd OFF-ba, hogy ne legyen annyira feltűnő a tudálékoskodás és a kéretlen okoskodás szándéka...
Írhattam volna azt is, hogy az általam NAS-ként használt laptop fogyasztása 0,01 kWh alatt van, hogy a hozzád hasonlóknak is megfeleljen a megfogalmazás, de nem tettem. Ezer bocsánat érte! Remélem - velem együtt - te is túl tudsz lépni ezen a szörnyűségen.
-
félisten
válasz interstate76 #26533 üzenetére
Akkor szigorúan ON-ban:
Szerintem nem szégyen az alapvető ismeretek megléte, és itt a NAS-topicban visszatérő kérdés a fogyasztás, tehát ON-TOPIC.
A Nők Lapja / Dívány vonalon nyilván elmegy a fogyasztás watt per órában, illetve a legutóbbi ötleted, a fogyasztás kWh-ban, időegység nélkül.
Ez itt viszont egy szakmainak, technikainak tartott fórum, és ezért szerintem NEM JÓ, HA NYILVÁNVALÓAN TÉVES ADATOK, MÉRTÉKEGYSÉGEK BENT MARADNAK. Akkor meg különösen nem, ha gyakran előforduló, de a mindennapi életben is jelentős, ráadásul alapvető tévedésről van szó.
Az első kérdésem egyébként teljesen komoly volt, mivel ténylegesen több megszokott feloldása is lehetett volna az Általad beírt sületlenségnek.
És akkor lássuk a filmet, mivel talán másnak sem haszontalan, Neked pedig nyilvánvalóan szükséges, új ismeretekről van szó:
A fogyasztásnak egységre bontva van értelme. A fizikában ez jellemzően a teljesítmény, aminek a mértékegysége a watt, ami az egységnyi idő (másodperc) alatt elvégzett joulnyi munka megfelelője.
Ha ezt nézzük másodpercenként, óránként, akármennyi időnként, akkor már semmiképpen nem fogyasztást, hanem teljesítményváltozást kapunk, ami itt alig releváns, és Te sem erre gondoltál.A (k)Wh mint órával visszaszorzott teljesítményérték ismét csak munkát, energiát jelent, mégpedig 3600 joult. (Egyszerűen azért ezt használjuk, mert életszerűbb egység.)
Hasonlat: az, hogy a NAS-od 10 wattot fogyaszt óránként, kb. olyan, mintha azt mondanád, hogy a kocsid 5 liter/100 km-t fogyaszt 100 km-enként.
Ha ez szerinted okoskodás, azt sajnálom. A 10 w fogyasztás óránként szerintem valóban olyan szörnyűség, aminek egy technikai fórumon ne legyen helye, ezért szerintem igenis ki KELL javítani.
A részletesebb filmet tekintsd szívességnek!
MaCS
-
interstate76
addikt
válasz MaCS_70 #26534 üzenetére
Aki szakmázik, az téves adat/infó láttán nem (ál)kérdez, hogy bevigye az erdőbe a szerinte rossz pályán motorozó fórumtársat, hanem tényszerűen, okoskodást, kioktató stílust mellőzve javít. Ez utóbbi (oktatófilm pörgetése) az ún. szaktopikokban azok szokása, akik a saját szakterületükön nagyon messze vannak a kiemelkedőtől, de amatőrök között úgy érzik, megmondhatják a tutit.
Nem vagyok tök hülye a fizikához, de nem is a szakterületem. Az olyan topikokban, melyek az utóbbiba tartoznak, naponta 15, itt félistenként tisztelt fórumtársat feszíthetnék keresztre a képernyőre vetett hülyeségei miatt, de nem teszem, mert ez - szerintem - nem erről szól.
Olyan, hogy joul, nem létezik, gondolom, elírtad. Joule van, de ismét csak azt tudom mondani, hogy a tudálékoskodás ült tort, amikor idekeverted. Sokan tisztában vagyunk vele, hogy a kWh nem SI-mértékegység, mégis ezt használjuk a fogyasztás mértékegységeként. Majd ha Joule-t írnak a villanyórákra kWh helyett, akkor releváns lesz a felemlegetése elektronikai cikkek fogyasztása kapcsán.
-
félisten
válasz interstate76 #26535 üzenetére
OFF, de talán van értelme
Akkor még egyszer: én komolyan kérdeztem, hogy mit értesz 10 w óránként alatt, mivel nem is olyan régen láttam már kétféle feloldását is.
Az erdőbe biztosan nem akartalak bevinni, de szerintem nem is vittelek be. Kellemetlenkedni Te kezdtél, személyeskedni meg különösen.
A joul-t valóban elírtam. Ez viszont szerintem nem elvi hiba, csupán elírás. De ha már így belekötöttél: az bizony joule, és nem Joule...
És ismétlem: egy ilyen elvi hiba kijavításának egy ilyen (és még alacsonyabb szakmaiságú) fórumban nem csak helye van, de szerintem hiba nem szólni érte.
Tudom, hogy mostanság a lazaságként felfogott igénytelenség a menő, de tényleg ezt akarod támogatni?
MaCS
-
interstate76
addikt
válasz MaCS_70 #26536 üzenetére
A lazaságként felfogott igénytelenség szerintem egyikünknek sem kenyere.
A "10W óránként alatt"-ra már válaszoltam korábban. Nem tudom, kielégíti-e az általad elvárt szakmaiságot, de őszintén szólva nem is érdekel.
Annyi elvárásom van azzal szemben, aki belejavít a mondandómba, hogy tárgyilagosan, kioktató stílus és magamutogatás nélkül tegye. Részedről ez nagyon nem volt meg, és ez egy totál felesleges és hosszú beszélgetést generált. Részemről over.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz interstate76 #26537 üzenetére
Részemről is.
Nem akartam kioktató lenni, ezért elézésedet kérem.
De így legalább annyit remélek, hogy mindezt olvasva valakiben, aki eddig nem értette, megragad a teljesítmény, munka -- watt, kilowattóra, stb. összefüggésrendje.
MaCS
-
Tonyk
veterán
Érdekes ez. Én megértettem mire gondolt, mit írt. Szerintem vagyunk ezzel még páran így.
Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!
-
boba6
senior tag
Első Synology DS220j review, elég népszerű lesz itthon szerintem a kevés RAM ellenére!
Mikrovállalkozásoknak, alap otthoni felhasználásra nem kell komolyabb szerintem. Sok elődjét telepítettem cégekhez, ezt még hajlandóak itthon is kifizetni. A szoftverrel meg elboldogul a tulaj 5. osztályos gyereke is... "Have you tried turning it off and on again?" .... "Is it definitely plugged in?" ... • • • • • • • • • • • • ha nem kapsz választ 24 órán belül, emlékeztess!
-
Liverport13
csendes tag
Sziasztok!
Ebben a témában teljesen újként, ismeretlenként szeretnék beszerezni egy NAS-t.
Alábbiakra szeretném használni:
-torrentek letöltése (gépen csak elindítanám, de azt szeretném ha egyből a nas-ra töltené le és a gépen ne foglaljon helyet)
-az így letöltött filmeket szeretném elérni a nappali és a haloszobai tévén keresztül
-mindezt 4K-ban szeretném.
-vezetékesen szeretném megoldani mindkét tv-re a gyorsabb adat továbbítása miatt.
ha mindez megvalósítható lenne így akkor milyen NAS-t ajánlatok ? (Inkább legyen drágább de használható )Elnézést ha vmit nem jól fogalmaztam, de még laikus vagyok a témában.
elore is köszönöm a segítséget -
Alex91
félisten
válasz Liverport13 #26541 üzenetére
Interneted sebessege?
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
addikt
válasz Liverport13 #26541 üzenetére
Illetve kérdés még az adat mennyisége, hány lemezt szeretnél, kell-e adatvédelem.
Így látatlanban valamelyik Synologyval elégedett lennél."After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
Liverport13
csendes tag
válasz AiRLAC #26543 üzenetére
Hat 4K filmeket, sorozatokat szeretnék nézni úgyhogy minimum 2 Tb-ra gondoltam. Nem lenne rajta semmi pótolhatatlan, de hosszabb távra venném , 2 lemezesre gondoltam hogy a későbbiekben tudjam bővíteni is ha meggondolnám magam.
elsosorban a média lejátszás lenne fontos nekem hogy az gördülékenyen menjen 4K-ban. -
interstate76
addikt
válasz Liverport13 #26545 üzenetére
"elsosorban a média lejátszás lenne fontos nekem hogy az gördülékenyen menjen 4K-ban."
Ha a végpontokon lévő lejátszók nem jelentenek szűk keresztmetszetet, akkor szinte bármilyen eszköz alkalmas a céljaidra.
-
Somatom
veterán
válasz Liverport13 #26545 üzenetére
Sztem az nem lesz tuti, bármilyet veszel. Idő, pénz és energia szempontból is jobban jársz, ha egy box játszik le a NAS -ról. A Gigabit kihajtásához is kell vas, de nem annyi, mint egy nem kompatibilis 4K tartalom hálózati lejátszásához. A NAS -okban meg aránytalanul drágán mérik a vasat.
-
Somatom
veterán
válasz AiRLAC #26548 üzenetére
Én sem. Azt írta, hogy a TV. Minden ilyen témával foglalkozó topikban olvasok ezzel kapcsolatos problémákról. Formátum inkompatibilitás, feliratkezelés, stb. Sztem az a tuti, ha a NAS megmarad fájlszervernek, az ahhoz csatlakozó médialejátszó végzi a dekódolást, az eredményt kiküldi HDMI -n, a TV pedig csupán megjelenítő.
-
Alex91
félisten
válasz Liverport13 #26544 üzenetére
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PlayStation 5
- Házimozi belépő szinten
- Milyen TV-t vegyek?
- Apple notebookok
- Két MSI alaplapban is leégett az AMD új Ryzenje
- AliExpress tapasztalatok
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Összerakja az AI-t és az 5G-t az NVIDIA
- Ukrajnai háború
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- További aktív témák...
- Imperium Ryzen 5 Phoenix 8000 PC Ryzen 5-8600G, A620TUF, 16GB DDR5 RAM, 1TB SSD
- Garanciális be quiet! Silent Loop 2 360mm (BW012) ( Light Wings ventikkel )
- IPad Mini 4 - 128 GB - Cellular + Wifi (+ TOK + FÓLIA)
- ÚJ Lenovo Legion 5 16IRX9 - 16" WQXGA 2k 165Hz - i5-13450HX - 16GB - 512GB - RTX 4060 - 3év garancia
- 1 TB Samsung M.2 2280, NVMe, PCIe, Gen4X4, SSD /számlával / 12 hónap jótállással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs