2024. május 29., szerda

Gyorskeresés

Épített NAS

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Még 2012-ben kezdődött ez a történet, amikor megvettem életem első NAS-át egy Synology DS213-ast. Az ismerkedés eltartott 2-3 hétig és még most is tanulom a dolgokat, de mivel érdekelt a működése, a mikéntek, ezért elkezdtem utánaolvasni a dolgoknak és egy egészen új világ tárult ki előttem. Megismertem a különböző megosztási protokollokat, a routerem lelki világába is beleástam magam és a komolyabb szerverek felépítése és szoftverezése is foglalkoztatott. Elsőre 2x2 TB WD RED lemezzel kezdtem a Syno-ban, de egy év se telt el és kijöttek a 3 TB-os RED-ek, és a kényelem miatt pár hónap alatt 2x3 TB-ra bővítettem. A korábbi lemezek meg megmaradtak biztonsági másolatnak, külső adattárnak. Idővel sajnos kezdem kinőni a két lemez adta korlátokat és a Syno DSM-jét. Vinyóm már volt több, így saját, több lemezes NAS építésére adtam a fejem. Nem volt egyszerű a megfelelő komponensek kiválasztása, de több hetes fórumozás, utánaolvasás, átgondolás után az alábbi komponensekből raktam össze a saját NAS-omat:

Alaplap: kellett a sok SATA csati + 1150-es foglalat. Asus H87I-Plus
RAM: 2x2GB DDR3 Kingston HyperX Blu 1600 MHz (IMP-vel)
Proci: Intel Pentium G3450 (Haswell Refresh)
Táp: Be Quiet! System Power 7 300W
Procihűtő: az alap helyett egy torony hűtő borda elfért a lemezek mögött venti nélkül. Ehhez egy ritkásabb lamellákkal rendelkező példányt vadásztam: Alpenföhn Brocken :B
Ház: kellett a sok HDD hely + jó házszellőzés, de csendes is legyen: Fractal Design Node 304 (feketében)

Összerakás:

A Node 304-ben kicseréltem az első két ventit Noctua-ra

Eredeti felállás:

Csere után:

A stock proci hűtő helyére felkerült az Alpenföhn Brocken:

Kiindulás:

A proci hűtő a ház mellett:

Alaplap kiszerelve:

Akadtak azért gondok a túloldalon. Valaki nem tartotta be a szabályokat! Egy kicsit faragtam rajtuk:

A hűtő a lapra szerelve:

A lapot ilyen nagy hűtővel már nem volt olyan egyszerű a házba rakni. Először a HDD tartók keresztmerevítőjét kellett kivennem, aztán a tápot is. Viszont a hűtő olyan magas, hogy a hátsó 14-es venti előtt van pont:

Mindent visszarakva, beszerelve, bekötve már korántsem olyan szellős a helyzet:

Másik oldalról:

Fentről:

Elismerem, kicsit kaotikus a kábelek vezetése, de a kapott hőfokokat (proci idle 30-32 fokos, 21 fokos szobában, HDD-k 29-30 fokosak) látva nem éreztem késztetést a változtatásra. :)

És a szoftverezés: no ezt még nem sikerült összehozni. Terv: Debian Jessie + OMV + esetleg KODI és MPD.

folyt. köv.

Update 2017.07:

A cikk megírása után még kapott a gép egy AliExpress-ről rendelt PCI-E mSATA kártyát, amibe vettem egy 30 GB-os Kingston mSATA SSD-t, hogy külön, gyors tárolón legyen az OP rendszer és ki tudjam használni a Node 304 mind a 6 HDD helyét.
A kártya a gépben:

A Synology DS213-as NAS-omat eladtam és így beraktam az összes WD RED HDD-met az épített NAS-omba, így most 3x3 TB + 3x2 TB pörög a gépben, átlag 50-55W-ot kérve konnektorból.

Az OP rendszer is kikristályosodott azóta: Open Media Vault 3.0 (Erasmus), de nem magában. A teljes szabadság miatt az alap egy minimál Debian Jessie lett, amire netes útmutatások alapján felraktam az OMV 3-at és azóta szépen ketyeg a házi szerver.
A Debianra azért volt szükségem, hogy az OMV 3 alatt elérhető pluginek viszonylag szűk körét kibővíthessem bármivel, amit fel lehet parancssorból rakni Debian-ra. Jelenleg ez most kimerül egy MinimServer-ben, de lehet idővel majd ez is bővül.

Hozzászólások

(#1) nemlehet


nemlehet
őstag

Amúgy nem overkill egy kicsit ez a config? Nekünk itthon egy P4-es gép van, 1 gb RAM-al és tökéletesen ellátja a NAS feladatokat. miniDLNA, Transmission, smb szerver, owncloud és nyomtatószerver amire használjuk. Gigabites hálókártya van benne, szimultán is kiszolgál 5-6 eszközt gond nélkül (mondjuk 99% filmet/sorozatot néz róla mindenki). Openmediavaultot használok, nekem ez a NAS disztro vált be legjobban. Van benne RAID is, de azt jelenleg nem használjuk.

Mondjuk KODI mellett lehet kevés lenne, de akkor is picit túllövésnek érzem a tiédet. Bár ha telik rá, akkor tényleg időt álló lesz. Meg a hűtőt sem értem. Nem passzív a rendszer mert van benne 2 venti. Akkor egy kis undervolttal alacsony fordulaton nem lett volna jobb egy hűtő mint ez a batár?

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#2) PistiSan válasza nemlehet (#1) üzenetére


PistiSan
addikt

A 2x 4gb ram nekem is szemet szúrt, otthoni nasomban 256mb ram van debiannal, arm 2 magos procival (passzív hűtés), meg vannak a saját korlátai, de ez egy szörnyeteg! A több kilós procihűtőt én sem tudtam hová tenni a többi ventilátor megléte miatt.
Egyébként teszik a cucc :Y

(#3) velizare


velizare
nagyúr

en a batár nagy prociborda helyett beraktam volna valami kompakt vizet. pár ezressel lett volna több, de marad hely és légáramlat a ház belsejében is.

Tudod, mit jelent az, hogy nemezis? Az érintett, erősebb fél kinyilatkoztatása a méltó büntetés mértékét illetően. Az érintett fél jelen esetben egy szadista állat... én.

(#4) gery2123


gery2123
őstag

Na ez nem gyenge NAS-nak az tuti!!! :)
Jó lett az írás és várom a folytatást is. A 8 gb ram szerintem nem túlzás, mert a torrent képes megenni még ezt is ha úgy van. Igaz a proci szerintem egy kicsit sok, de ha belefér a keretbe akkor miért ne. Már csak az a kérdés, hogy nem e lett volna elég 4 sata és egy J1900?

-- PSN_ID: GerY2123

(#5) nemlehet válasza gery2123 (#4) üzenetére


nemlehet
őstag

A torrent képes megenni? Azt hogy? :D Nekem fut vagy 600 torrent és 1 GB RAM-os NAS-al semmi gond sincs. Mondjuk csak 25 Mbit-es a netünk, de olyan 15-20% között szokott lenni a RAM amikor maximális sebességgel tölt le. Főleg ha valami cél disztrot alkalmaz egy normális linuxos torrent kliensel, azok elég erőforrástakarékosak, nem hinném, hogy akár csak 2 GB RAM-ból ki tudna futni. Esetleg valami médiaszerverrel on fly convertálással.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#6) Patice válasza nemlehet (#1) üzenetére


Patice
nagyúr

"Amúgy nem overkill egy kicsit ez a config?"

Lehet, de pár évre tervezek vele, és nem akartam alálőni a várható igényeknek vas terén. A vas már megvan, már csak szoftvereznem kell.

Amúgy 3 venti van benne (2x92mm elöl + 1x140mm hátul) és azért lett egy ekkora borda belerakva, hogy a procin már ne legyen külön venti, és ez volt jó áron aprón. :)

(#2) PistiSan:

Azért ne túlozzunk, az a procihűtő nincs egy kiló....

Amúgy azért lett ennyi RAM belerakva, mert ez volt itthon készleten és jelenleg még asztali gép funkcióban van. :B

(#3) cain69:

Kompakt vízen agyaltam, de inkább hagytam így és szépen átszívja/átfújja a 3 venti a házat.

(#4) gery2123:

Van egy gyári Synology NAS-om, 512 MB RAM-mal, de nem nagyon ette még meg a torrent. Volt, hogy 500+ ment seed-ben és mindig van/volt jó pár aktív, ami megy is vissza, és nem kevés a RAM.

A 8GB lehet kicsit túlzás, de virtuális gépeket is tervezek futtatni a vason és ehhez meg majd kell, főleg ha egy időben több user is lesz majd + kamerákat is akarok ráaggatni, meg az összes többi szokásos szolgáltatás is futni fog (fájlmegosztás, DLNA, video/audio eszközök kiszolgálása stream-ekkel, biztonsági mentés, központi tárhely az egész családnak, stb.) Szóval lesz mit csinálnia. :K

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#7) PistiSan válasza Patice (#6) üzenetére


PistiSan
addikt

Virtualizációval már értem a ram mennyiségét, a bőséges leírásban ha ezeket is megemlítetted volna, akkor nem hüledezünk ennyire. :)

(#8) Patice válasza PistiSan (#7) üzenetére


Patice
nagyúr

Ja, a bejegyzés még nem végleges, amit eddig leírtam, az még csak a hardver. :D

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#9) akom


akom
senior tag

Ez eddig így mennyibe van eddig?

(#10) Patice válasza akom (#9) üzenetére


Patice
nagyúr

A gép lemezek és SSD nélkül kb. 80-ból volt meg.

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.