Új hozzászólás Aktív témák

• yle_greg

aktív tag

válasz theporcupine #99680 üzenetére

Én szeretem videó közben az arc/szem keresős, és a sima követő autofókuszt is, amikor rákoppintva a kijelzőre "megjegyzi" az adott folt színét, és rajta tartja a fókuszt. Két óvodásom van, ha a rohangálásuk közben mindig tekergetnem kéne az obit, már lötyögne rajta a gyűrű, ráadásul állandóan pofára is estem volna, ha nem nézem, hogy merre lépek. De való igaz, hogy sokszor van szükség MF módra, viszont az nagy odafigyelést igényel. Családi banzáj, vagy egy kirándulás esetén "falura elmegy" a követőfókusz, de kevés fénynél már inkább MF. Ha a jelenet megrendezett, akkor könnyebb a MF, mert rá lehet készülni fejben. Az én családom viszont egy káosz, de nem baj, mert így szeretem őket. :-)

Ahogy nézem, egy Cine obi és egy sima manuális/vintage között az a különbség, hogy mért (valós) T stoppot adnak meg a számított, (elméleti) F érték helyett. Fixeknél nincs parfokalitás, egyedül a fókusz légzés lehet még gond. Ilyet egyszerűbb gyártani, sok kínai gyárt "Cine" objektívet (pl. Meike) így erre a piacra nem érdemes hagyatkoznia a Panának, mert kevesebb a marzs. Legalábbis szerintem, de simán lehet, hogy tévedek, a Cine obikról keveset tudok, szólj ha hülyeséget írok!

A 10-25 mint minden más eszköz, van akiknek túl sok (nehéz, drága, és felesleges) és van akiknek kevés (mert ők komoly filmet forgatnak, ami ipari cuccot igényel). Viszont van egy szerintem széles réteg a kettő között, akinek jó annyira, hogy fizetős munkát vállaljon vele, ami visszahozza az árát. Jó pár review írja, hogy videós munkákra a 10-25 párosítva a 25-50 -el mennyire jó, mert összesen két objektívvel, teljesen azonos képi jellemzőkkel fedik le az ekv. 20-100 tartományt, ráadásul kifejezetten nagy fényerővel. Nincs más MFT objektív szet, ami ehhez fogható lenne.

Én erőn felül vettem a 10-25 -öt, ez tény, de ez egy olyan hiba az életemben, amit megérte elkövetni. Imádom ezt az obit, de tényleg. Én amatőr vagyok, így soha nem fog megtérülni anyagilag, de az, hogy beltérben milyen jó ez a fényerő és tartomány, az valami elképesztő. :-)

Hogy a Pana mi felé megy? Azt nem tudom. De szerintem megpróbálja MFT vonalon kiszolgálni a profi/félprofi fényképész, és videós jómunkásembereket is, miközben ad az amatőr, és középhaladó népeknek is bőven, gondolok itt az intelligens meg intelligens plusz módra, vagy hogy hívják.

Új hozzászólás Aktív témák