Új hozzászólás Aktív témák

• b.vr

őstag

Dpreview: Hands-on with the OM System OM-1
    A szenzor résznél (bár az itt sem világos mi az információ forrása de most már mindegy, ha a dpreview elfogadta akkor remélem teljesen ellenőrzött)
    "This is where the real fun begins. The OM-1 features a new 20MP stacked Live MOS sensor, but that number is a bit deceiving. It's an 80MP quad-pixel sensor covered by 20 million microlenses and a corresponding Bayer Filter array, giving it an effective resolution of 20MP. This means that each pixel comprises four photodiodes, each of which can be read out
    independently and used to drive the camera's AF system."

Most túl azon hogy innentől amíg ki nem alakul egy normális terminológia nem lesze gyszerű beszélni (ott is egymás utáni mondatban szerepel hogy ez egy 20MPes szenzor, utána meg hogy 80MP, aztán a pixel vs fotodióda (amire tegnap utalgattam a "szub-pixellel" pont azért idézőjelbe téve hogy itt azért "suskus" van - hiszen miért is számolnánk a szenzorra kerülő filter alapján a megapixelt mint a _szenzor_ jellemzőjét) és ez nem egy terminológiai kérdés, merthogy innentől ha tiszta lappal ezt a szenzort elkezdjük 80 MP-esnek nevezni, máris kezd érthetővé válni amit tegnap Thom Hogantól beidéztem aki alaposan hiszi hogy a GH6-ban ugyanez a szenzor lesz csak a Pana másként implementálta. Természetesen ezt Thom Hogan sem biztosra állítja, nem erről van szó, ezt majd jövő héten (talán) megtudjuk. De így fizikailag elképzelhető hogy a Pana pedig másmilyen filterrel terveztette és ezért lesz neki meg közel 6k videója. Na mindegy, ez majd kiderül.
    Továbbá azzal hogy ez kész van, nem tudom ehhez magán a vázon is mókolni kell-e (tehát az majd egy mk-ii) vagy elég firmware-ben, de akkor mégiscsak lehetséges lenne a HDR mód ami a quad bayer fő értelme lenne ha már ott van.
    Továbbá ha már van egy ilyen 80 mp-es szenzor, akkor innentől lényegében simán lehetne normál bayer filterrel is gyártatni, persze dinamikában az nem lenne túl jó (mert az egyedi fotodiodák fizikailag kicsik, és (a gyártástechnológián kívül persze) ez ezen múlik) de nagy felbontású műtermi gépnek viszont szuper lenne, lehetne értelmesen kétféle termékvonal (mint anno a Nikon stb hogy a riportergépek meg a nagy felbontású gépek)
    Amúgy is az emlegetett "wow"ságnak is _lenne_ némi értelme (túl azon hogy a marketingesek elszabadultak) csak éppen most (nem tudni miért, ezer oka lehet, kár lenne találgatni) ez még nincs kiaknázva (attól még továbbra sem világos hogy ettől még ezt a szenzort lehetett _volna_ kiemelten prezentálni (és még lett is volna műszaki tartalom a marketing mögött), nem igazán értem miért ilyen felemásan lett ez kezelve (a dpreview azért mégiscsak az egyik legnagyobb oldal, a tegnapi bejelentéskor mégsem volt erről egy árva szó sem, feltétetelezem mert nem volt róla akkor még megbízhatónak tekintett forrásuk)

[ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák