- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Yézi: 10 év
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Spyra: nagynyomású, akkus, automata vízipuska
- GoodSpeed: Ugrás 32 GB RAM-ról 64 GB RAM-ra: Corsair Vengeance CMK64GX5M2B6000Z30
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sztenly
tag
Kot-kot-kot
Majd 110-es VWCE-n visszaszállok a hajóra. -
tototos
addikt
válasz
Csabroncka #131836 üzenetére
Jah jó lehetőség lenne ha maradt volna befektetni való pénzem
-
Hmmz
aktív tag
Teslánál megvan az 50% zuhanás negyedéven belül..
(Palantir felkészül)
Mikor decemberben eldobtam volt egy olyan érzésem hogy a világ balekja vagyok
Bár titokban akartam rá shortot is dobni, mer mér ne, de végül elmaradtSztenly: Nyuszi vagy?
(Azt félév múlva mindenki hozzád fog sorba állni pénzért, hogy fedezzük a Margin Call-okat) -
Sztenly
tag
Én ma az USA kitettségem 2/3-adát dobtam.
Lassan olyan mintha a covid bizonytalanságnál tartanánk csak most a bika vége is mintha jönni akarna.
Akkor 21% esés volt. Ez SPX 4800-at jelent körülbelül.
Rengeteg részvénynél még a biztos oldalazást se látni. De lehet valaki a business news-al kel fekszik mond majd egy jobbelőrejelzésttippet. -
nort_on
senior tag
válasz
bozsokiandra #131835 üzenetére
Nem teljesen, más a neve is.
De tulajdonképpen nincs akkora különbség, simán lehet venni VWCE helyett. Éves hozamban nem lesz 10% különbség köztük, szerintem 0.5% sem.
-
DarkByte
addikt
Azt akartam még a fentihez hozzátenni, hogy engem személy szerint a Buda Péteres legutolsó Friderikusz epizód sokkal jobban felzaklatott, hogy mégis mi a túró várható a világban. Lehet nem a tőzsde lesz egyik-másik esetén a legnagyobb problémám.
(Érdemes amúgy rendesen végighallgatni, mert az elején kiragadott szakasz csúnyán szenzáció hajhász, kontextusában a felvezetéssel jobban érthető mit is mond.)
-
bozsokiandra
tag
Nézegetem az új bétás etf-eket nyeszre.
SPDR MSCI WORLD UCITS ETF USD IE00BFY0GT14
Ez lényegében ugyanaz mint a VWCE? -
DarkByte
addikt
Egyébként nem mondom, csípi a szemem a -6%.
De ha kinagyítasz a grafikonon, csak visszamentünk a tavaly novemberi szintre. Ez még mindig nem akkora wasistdas igazából.
(ha mellé rakom hogy a céges RSU amiből átraktam ETF-be az most -12%-on áll, akkor még jól is csináltam hogy átraktam; pont ez a lényege az ETF-nek hogy tompít az egyéni részvények mozgásához képest; pl. most Tesla-m se szívesen lenne -45%-al; pedig amúgy a VWCE-ben az is van)
Szerintem venni kell szépen a megálmodott stratégia szerint tovább, minden hónapban. Így fog kijönni hogy egyenlő arányban vásárolsz olcsón is és drágán is és majd kiátlagolódik. -
lemusz
addikt
válasz
Wn2tl #131825 üzenetére
Egy amcsi youtuber srác - aki 3 hete még full bullish volt
- most meg van győződve róla, hogy trumpék direkt előidéznek egy recessziót, mert ezt még így hamariban a Biden adminisztrációra lehet kenni politikailag (még ha nem is így van), aztán utána a ciklusa utolsó éveiben szép emelkedésekkel a háta mögött térhet majd nyugovóra, mint hős megmentő.
-
Hmmz
aktív tag
válasz
tototos #131824 üzenetére
Nem kell ebbe ennyi emóciót bevinni, az csak káros : F
Ha mentálisan bírod, akkor ülni kell a fenekeden, jó lesz az idővel.. ha meg nem, akkor bele se kellett volna vágni, de inkább dobjad
Inkább ne várd meg amig még véletlen 20% esés jön meg szivroham..
(Én maradnék benne, nem a te helyedben, hanem a magam helyében)Tessék egy abszolut friss video neked, hátha jobb kedvre derít (pedig nem vagyok feliratkozva)
Tessék ráfigyelni -
tototos
addikt
S&P500 tech(QDVE) nálam -17%-nál jár.
@lemusz: Jah aki most vált PMÁPból annak jó. Én decemberben kiszálltam az összesből, gondolván hogy az EUR feljebb megy és Musk és Trump majd elhozza a kánaánt. Na ennek a szöges ellentéte jött.
Amit beraktam egyösszegben karácsonykor annak a 1,5%-át tudom havonta most betenni. -
lemusz
addikt
válasz
tototos #131817 üzenetére
Szerintem aki most lump-summolna pl PMÁP-ból annak nagyon jó belépő ez. EURHUF is nagyon jó, EURUSD is nagyon jó, ATH-tól már szemmel látható távolságra vagyunk. Ha igaza lesz az elemzőknek és év végére 6500 körül végez az SPX, a forint meg mondjuk 420-on, akkor annak a befektetőnek nem lenne semmi oka a panaszra. Mi elég szar időben lumpoltunk, a trump rally végén, karácsonyi rally elmaradásával, vicces ez egyébként hogy akik annyira várták a narancsembert most azok shortolnak a legvadabbul. Havi DCA-d hogy aránylik, hány százaléka az eredetileg tavaly betett összegnek? Minél nagyobb % annál kevésbé fájó most ez, de ha nagyon alacsony, pl 0,5% alatti, akkor fáj mint a rosseb.
-
Hmmz
aktív tag
válasz
tototos #131814 üzenetére
Ez a 100 forintos kérdés amit a profik se tudnak pontosan
Az biztos hogy hosszú léptékben érdemes gondolkodni, és hogy nem kivánságműsor..
8,4%-os esésnél tartunk a csúcsról (snp500)
Ez már combosabb korrekció, de előfordul, azért medvét még nem kell kiáltani..Lehet RheinMetall lesz a következő Tesla
-
tototos
addikt
válasz
lemusz #131815 üzenetére
Amikor elfogy a tartalék pénz is majd csak DCA-val betolom a havit adagot aztán piaci áron megveszem az ETF-t. Senkinek nem ajánlom a lumpsumot, mégha a statisztika azt is mutatja hogy jobb mint a DCA. Hosszú távon(10-20 év) biztos elenyésző a különbség, de nálam lehet még az a táv is kevés hogy jobban jöjjek ki.
-
lemusz
addikt
válasz
tototos #131814 üzenetére
5500-as SPX-et mondanak, de ha recesszió is lesz akkor 4400. Meg azt veszem ki a trader/elemző videókból mindenki a VIX spike-ot várja, hogy legyen egyféle pánikolós pillanat, furcsa ez nekem 2-3 hét folyamatos extreme fear és VIX emelkedés után miközben semmi counter move nem volt, de hát én még tapasztalatlan vagyok.
-
tototos
addikt
Tippek hol lesz az alja az esésnek? Lassan elköltöm a félre rakott pénzt is de mindig lett lejjebb...
-
JoinR
őstag
Nem mindent adok el, de a felszabadult pmáp egy részéből már jól bevásároltam (
), úgyhogy inkább a kötvény lábat erősíteném (és azért az erstés tbsz-hez nyúltam, mert kicsit fregmentált volt, és inkább egyetlen papírt transzferálnék év végén).
Én további esésre és oldalazásra számítok, különben nem adnék el semmit. -
aAron_
őstag
válasz
JoinR #131810 üzenetére
Ha egy ilyen kicsi esés ennyire rosszul érintett, valamit rosszul csinálsz, nem jól van beállítva a portfóliód, nem vagy képben a kockázatvállalási hajlandóságoddal, az nincs összhangban a részvény kitettségeddel.
Ezeket sürgősen elolvasnám:
A lusta portfólió · András György
Okos pénz, buta pénz · András György+
The Case for Index Funds
Choosing an Asset Allocation (How Much in Stocks vs. Bonds?)
https://investor.vanguard.com/tools-calculators/investor-questionnaire#131811TCr: Az nem tudjuk, hogy most fent vagy lent van-e a piac. Rövid-, középtávon ugyan annyit mehet le meg fel is még, nagy volatilitással.
-
JoinR
őstag
Kicsit megütött az elmúlt pár hét esése, úgy érzem, valamit tennem kell, és az egyik RC-károsult TBSZ-em az Ersténél van, ahol keresnék valami értelmezhető kötvényt vagy kötvény ETF-et, ennél tudtok jobbat esetleg? Kb. 1 évre másznék át, vagy amíg "rendeződik" a helyzet (fuck yeah új világrend).
-
TCr
veterán
Félre ne értsetek, én sem szórom a pénzt, és az ételt is én / párom főzi, a kedvenc hobbim a túrázás + fotózás, szóval ezek megvannak... mégsem tudom elképzelni, hogy minden hónapban ennyi pénzből kelljen elketyegnem.
Igaz, a tévét már régen kiköttettem, a "gamer laptopot" én szinte csak tanulásra és Lightroom-ra használom, ráadásul autóm is van, amibe havi 80-100e Ft között locsolok benzint, egyrészt (főként) munkába járás miatt, másrészt az említett túrákra sem gyalog szoktam otthonról, az Alföldről elindulni.Másik: nem a NYESZ miatt nyitnám a K&H-t, hanem hogy a páromnak is legyen olyan saját értékpapírszámlája, amely számára is érthető és átlátható.
-
Moleman
addikt
válasz
Dare2Live #131806 üzenetére
Gamer gépet ritkán építek, a mostani 7 éves, egyszeri nagy kiadás volt, de nem számolom folyó költségnek.
A gitárjaim nagy részét is 8-9 éve vettem, egy normális embernek amúgy sincs szüksége 20+ gitárra, csak én voltam ilyen hülye.Meg én amúgy is hülye vagyok, előbb halnék éhen, mint hogy pénzzé tegyem őket.
Szerencsére ez a veszély most már nem fenyeget.
De igen, tény, hogy egyedül tényleg nagyon nehéz lenne megélni 250-ből, ehhez kell az, hogy a lakhatás és a rezsi feleződnek. Amúgy a 100m2 vidéki ház bérleti díja nem annyira vészes, egy nagyobb lakás se lenne olcsóbb. A rezsi is egészen baráti.
#131809 TCr
Na igen, az autó sokat el tud vinni, főleg ha munkába is kell járni vele.
Mi szerencsére itthonról dolgozunk, boltba is gyalog járunk, sokszor hónapokig be sem indítom a kocsit, csak néha rátöltök az akksira, hogy ne haljon meg. -
Dare2Live
félisten
Állampapír vonalon nyugdíjas mibe rakja a pénzét?
Nekem most talán a BMAP a legszimpibb, a német "1000" milliárd eur, Trump vonal miatt DKJ emelkedést várok.
-
-
Hmmz
aktív tag
Még 2-3 gyerek is az SZJA-t talán vissza is kapod a fizudból
Ebből biztos el is tartod őket : FLehet menni túrázni, közben ezerféle "buli" pl, vagy gyerekkel sokat horgászunk (neki ez olcsó), focizunk, sportok, ingyenes korcsolyapálya (persze használt korival, úgyis kinövi), facebook programok, a Forma 1-et is lehet nézni, nyaralást se borabora-n töltjük, vannak azért lehetőségek..
Jó most sarkitva mondom, nyilván vannak fizetős bulik is nálunk is, de szerintem semmi szüksége egy 2-3 éves gyereknek hogy megnézze élőbe a Miami Seaquáriumot, meg végigrángasd a repülőúton..Amúgy úgytünik hogy mégsincs NYESZ BÉTa buli a K&H-nál, nehogy ezmiatt menj oda
-
AMD Power
titán
Még azért az sem mind1,hogy milyen "helyzetben" keresel havi 400-500e nettót. Más egy tehermentes lakás, autó és megtakarított pénz mellett,vagy ugyan ez semmi megtakarítás mellett,albérletben. Az sem mindegy,hogy egyedül élsz, vagy barátnő/feleséggel esetleg.
-
Moleman
addikt
-
Dare2Live
félisten
Van egy barát(nőm).
Annyit tud, hogy német szakot végzett (~anyanyelvi a némete) és ~középfokon tud angolul. Logisztikában dolgozik soksok éve. ~360bruttot keres.
Az elmúlt ~5évben ~nem jelentkezett sehova. Én javítottam ki az önéletrajzát és adtam be. Elvan miközben tényleg simán kereshetne ~uennyivel melóval +50-100%al többet.
Agitáltam ahogy bírtam de nem. Közben meg megy a sírás. Képtelen vagyok megérteni. Ráadásul ha b*tom vele akkor elüti/felhuzza magát.
-
Hmmz
aktív tag
válasz
Moleman #131793 üzenetére
Pedig 400-ból is milyen "úriasan" meg lehet élni, ha kenyéren is vizen nevelkedett(JOBBESETBEN) valaki mi?
-
Drizzt
nagyúr
NEM. Az 1.5%-os papir. Tehat 2026-ban 5.2% a kamat. 2027-ben meg jelen allas szerint magasabb(tippre 6% felett valamivel). Ha 1-2 even belul kell kivenni belole penzt, akkor nem erdemes hozzanyulni. 3 even belul meg ugyis lejar. Ha addig tartja az ember, akkor a helyette vasarolt papirral addig le kene dolgozni az 1%-os visszavaltasi koltseget legalabb. Szerintem semmelyik ma kaphato papirnal nem egyertelmu, hogy 3 ev alatt tulteljesiti legalabb 1%-kal. FixMAP pl. elso evben tulteljesiti, de masodikban szerintem alul, vagy egal. A harmadik ev meg meg jo messze van, ott valoszinuleg felul. De osszessegen varhatoan boven 1%-on beluli kulonbseg lesz. En szerintem nem erdemes hozzanyulni.
-
Ez akkor valid, ha menedzsment stremben gondolkodsz. Viszont elég sok szakmában sima szakértői melóval is lehet vastagon keresni. Persze ahhoz tényleg prónak kell lenni, esetleg külföldre melózni, stb. És ott is határ a csillagos ég.
#131789Moleman
Inkább elmentem külföldre, komolyabb IT területre, de kismókus pozícióba....háromszor annyit keresek, mint az előző stresszes helyen...
Pontosan azt csináltad, amit emvy is írt. -
Hmmz
aktív tag
válasz
batazs #131781 üzenetére
Az 0,25-ös kamatprémiumos ugye?
Nagyjából bármibe rakhatod ott, attól függ mibe hiszel, még akár EUR-ra is átválthatod, sokak szerint jó az árfolyam, azt vissza EMAP előretervezve a vásárlásra.Nézhetsz olyat ami visszaváltási költség nélküli rövid lejárós DKJ, vagy csökkentett: máp+(A kamatfizetést követő 5 munkanapos időintervallumban a forgalmazók nettó 100%-os árfolyamon visszaváltja, ezenkivül 0,5% "csak") vagy simát is, pl BMÁP: 1% visszaváltással ha kell a pénz..
Azt vizsgáld meg hogy megéri e lehetségesen kettőször 1% többletköltséget fizetni érte
(Most 1% és amikor kell a pénz 1%) -
Moleman
addikt
Én meg is értem őket, főleg ha csinálnak mellette valami mellékest is. Jobban megéri, mint a stressz, ami egy magasabb pozival járna.
Az előző munkahelyemen végigcsináltam, 7 év alatt 2 szinttel sikerült fentebb küzdenem magam, ezalatt kb 4× tettek keresztbe. Aztán elegem lett a céltalan meetingekből, meg hogy fogalmatlan felsővezetőknek magyarázzak dolgokat, amiket úgysem értenek, mert hülyék mindenhez, csak ismeretségi alapon voltak ott.
Inkább elmentem külföldre, komolyabb IT területre, de kismókus pozícióba, és nem is áll szándékomban előrébb lépni. Itt szerencsére a kismókus pozikat is megfizetik, most már nem is kétszer, hanem háromszor annyit keresek, mint az előző stresszes helyen. És ha nagyon akarnám, még egy kis mellékes is beleférne az időmbe. (És közben bűntudatom sincs, mert osztrák viszonylatban amúgy nem keresek jól.)
-
aujjobba
addikt
Ertheto a tortetes, amikor 400-rol kellene 800-ra lepni, mert a 400-bol megelni mar szukos.
De ha teszemfel 2M-rol lehetne 2.5M-ra lepni sokkal tobb felelosseg felvallalasaval, a nyugodt szabadido terhere, akkor en nem tornem magam.
Van az a pont, amikor mar merlegelsz es letojod.
Nyilvan azert a szintet tartani kell, ha ahhoz kell tanulni, idot raforditani az termeszetes, de szintet lepni mar nem feltetlen akar a joember. -
válasz
Dare2Live #131783 üzenetére
Ja, en se ertem.
Illetve ertem, legalabbis most kezdem megerteni -- valojaban az emberek jo resze azert nem keres tobb penzt, mert nem akar. Lehetne mondjuk 400 helyett 800, ha kicsit tobb felelosseget vallalna a munkahelyen, vagy kicsit kevesebbet kene kavezni, vagy csak siman energikusabban kellene reszt venni a megbeszeleseken... es eleg sok ember erre azt mondja, hogy 'inkabb nem'.
-
Dare2Live
félisten
"Sokkal-sokkal egyszerubb mondjuk havi 400e forint helyett havi 1 milliot keresni, mint stabil 4% hozam helyett stabil 6% hozamot elerni."
Közben pedig óriásit fut a FIRE/passzív jövedelem témakör a havi "400e"t keresők pár milliós megtakarítással rendelkezők körében. Pedig tényleg sokkal enyszerübb 1milliót keresni... -
Hmmz
aktív tag
Az is egyfajta forum ha a HVG-t olvasod, vagy a portfoliót, vagy a bloomberg TV, vagy a CNBC, forbes, wallstreetJ, stb
Nem kell hogy irogassanak..
De 83-ban megszerzett tudás nem örökérvényű, csiszolni kell..
jé egy ETF azmi?Mennyivel kényelmesebb és -persze nem célravezető- megkérdezni hogy "Bástya, mi hozza most a legtöbbet?" kérdésre a válasz, "Tedd a pirosra tezsvirem",
Ahelyett napokat hetek hónapok éveket tanulnék róla, vagy méginkább arról hogyan kereshetek többet..az sokkal nyomorúságosabb és nehezebb.Egyetlen ÓRÁNYI pénzügy tanulással is ki lehet alakitani portfoliót.
Hát tedd index etf-be, várj 30 évet..
Jó de ettől bonyolultabb a helyzetem? jah akkor még tájékozódni kéne kicsitNekem is a pénzügy hobbim, meg a meló.. szerencsém van.
Régebben puskával lövöldöztem embereket a játékban, annak is megvolt a varázsa, de ez jövedelmezőbb -
batazs
csendes tag
Sziasztok, teljesen elfeledkeztem a PMÁP 2028/I papíromról, mire lenne érdemes szerintetek átpakolni Államkincstáron belül? Valószínűleg nem lenne szükségem a pénzre, amennyiben igen, akkor külföldi ingatlanvásárláshoz használnám fel. Köszönöm!
-
> Különben az összes befektető pénzügyi fórumokon nyomulna, vagy legalább néha csiszolná a tudását.
Mibol gondolod, hogy a penzugyileg muvelt emberek barmennyit nyomulnak forumokon?
Eleve pl. szerintem az emberek 99%-a jobbat tenne a penzugyi helyzetevel, ha a penzkeresesre fokuszalna, es nem a megtakaritasra/befektetesre. Sokkal-sokkal egyszerubb mondjuk havi 400e forint helyett havi 1 milliot keresni, mint stabil 4% hozam helyett stabil 6% hozamot elerni.
Ilyen forumokra az ember szorakozni jar elsosorban.
-
Hmmz
aktív tag
válasz
Brandynew #131770 üzenetére
Jól látod.
Igen sok Bef. alap fektet ETF-ekbe, (helyetted) és kicsárdzsolják neked ennek az alapkezelési és sikerdiját.
Papiron meg nem is néz ki rosszul a 2-3%-os dij, és nem is hangzik soknak valóban, pedig az
Egyszerűbb/kényelmesebb is megvenni, de ennek ára van.Azért mert valaki gazdag, még nem feltétlen pénzügyileg inteligens, vagy tudatos..
Különben az összes befektető pénzügyi fórumokon nyomulna, vagy legalább néha csiszolná a tudását.
Megaztán leginkább induljuk a tavalyi hozamokból (WRONG!)
Elterjedt tévhit az is hogy egy profi alapkezelő mindig megveri a piacot.. hiszen ért hozzá nem?De ez helyett temérdek ember a megtakaritásait a szomszéd Józsiról mintázza, akinek Micike ajánlat a Bef alapot a pultban... mert csak..
És Ő nem fog neked ETF-et ajánlani, amikor egy BEF alapon kaszálhat a bankja, plusz még elő is van neki irva a tervszám (Mint a benzinkúton a 100-as benzin eladási kvóta.)
Nem túl életszerű asse hogy az OTP-ben ERSTE-s alapot fognak neked javasolni, az övék helyettÁltalában kimondható, hogy a kötvényhozam fordítottan korrelál a részvény-árfolyamokkal, (persze nem mindig)
Az OTP SUPRA-nak azért vannak (lett) lerontva hosszútávú hozamai mert az alapkezelő (Szalmacsaba) benézte kovid esést 2020 évelején és közel 50%-ot zuhantak ezmiatt hirtelenbe
na meg a 2022-es Háborús esést is.. (Ezekbe bele is bukott késöbb )
Mindazonáltal nekem is van egy kis BEF. alapon
-
golfvariant
aktív tag
Sajnos én esélyesebbnek tartok egy recessziós időszakot. Amit Trump és Viktorunk kommunikációja nagyban hasonlít, amit mondanak, kb az ellentetje igaz
Múltkor VWCE 140 árfolyamnál gondolkoztam a dobáson (habár sajnos mégsem tettem) az idő engem igazolt eddig, mert már 130 alatt van...
-
confuser
senior tag
válasz
Csabroncka #131772 üzenetére
Nem is az ÖNYP-kre gondoltam, hanem a kedves államunkra.
-
axioma
veterán
válasz
Csabroncka #131767 üzenetére
Valakinel hasonlo (kiutalasi koltseg) infoja van MBH esetere? A folyoszamlat mar megszuntettem naluk, de ha a hitelkartyamra ami naluk van kiadjak, az is jo... epp ma akartam bekuldeni.
-
aujjobba
addikt
válasz
Brandynew #131770 üzenetére
Jol latod, szerintem sem jobb, csak kerestem egy befalapot amely évi bruttó 3-4%-nál többet hoz.
Az ETF-ek elott veszegettem ezeket az alapokat, nemzetkozi részvény alap, plusz 2024 deep value (ami azota 2029 deep value) van nekem azokbol az idokbol parszazezer forint ertekben. -
confuser
senior tag
válasz
Csabroncka #131767 üzenetére
Annak nem kell ingyenesnek lennie?
Na nem mintha fejben lenne a rendelet, de az eddigi hasonló "akciókat" úgy szokták megfogalmazni, hogy egy ingyenes legyen a felhasználás. Mondjuk az enyém Allianz, talán ott más a díjazás.
-
Csabroncka
addikt
Na 60 napon belül megjött OTP ÖNYP lakáscélú felhasználás. Az élősködők felszámolásában továbbra is megerősít, hogy a 3milla kiutalása 17.000 forintomba került.
-
Brandynew
őstag
Sziasztok,
Én vagyok a hülye, vagy tényleg nincs olyan befektetési alap a piacon, amely évi bruttó 3-4%-nál többet hoz? Nyilván eltekintve az elmúlt 3 év extrém kilengéseitől, amikor még egy állampapír is közel 20%-ot hozott.
Keresem, de nem találom. Jól látom, hogy pl. egy OTP Suprának is ilyen 2-2,5% az éves bruttó hozama vagy a legnagyobb eszközértékkel rendelkező OTP Optima Tőkegarantált Kötvény Alapnak 3-3,4%?
Biztos csak elnézek valamit, mondjátok meg, mit. (Máskülönben minek venne boldog, boldogtalan befektetési jegyet.)
-
Hmmz
aktív tag
Trump szerint érdeklődés hiányában elmarad a recesszió odakint, akkor indulhat a kockázatmentes 5x tőkeáttételes S&P 500?
-
jalos
tag
Nekem azért nem teljesen tiszta: mit jelent az x évben igénybevett adójóváírás? Az adóévet, amit a következő évben vallunk be és kapunk rá jóváírást, vagy azt az évet amikor a jóváírást ténylegesen kapjuk?
Példa: 2020, és 2021- adóév után nem vettél igénybe adójóváírást, akkor 2022. január 01-n megszüntetheted? (amiről az adóbevallást majd csak 2022 márciusában adod be?), vagy majd csak 2023. 01-01-n? -
tlac
nagyúr
válasz
Yager01 #131748 üzenetére
úgy tudod elkerülni teljesen a költségeket, hogy az utolsó 2 adójóváírást kihagyod
átalakításnál elvileg az új tbsz gyűjtőévre esik és utána ezt rögtön töröd is felerste tájékoztatóból (pdf): [link]
Ha a NYESZ-R számla TBSZ számlára történő átvezetéssel szűnik meg és e számlád után vettél igénybe adójóváírást, akkor az átvezetés évében és az azt megelőző évben jóváírt adójóváírást 20%-kal növelten kell visszafizetned önadózással.
PredatorZoli fejtegetései is itt vannak: [link]
-
Directors
senior tag
Köszi mindenkinek!
-
Directors
senior tag
Sziasztok!
Van Fix Magyar Állampapírom és Prémium Magyar Állampapírom.
Azt hol tudom megnézni hogy mikor tudom kifizettetni "büntetés" nélkül ?
MÁK-nál van a számlám. -
-
Yager01
senior tag
A NYESZ TBSZ-re konvertálást hogyan kell pontosan érteni? Nem lesz "büntetés" mert nem kiveszem a pénzt a számláról, hanem egy másik adóvonzatú számlára alakítom? Ha TBSZ lett belőle akkor úgy kell rá tekinteni adózás szempontjából, mintha akkor nyitottam volna egy teljesen új számlát? Tehát a pénzed harmadik év végén veheted ki 10 százalékos kamatadó és 8 százalékos szocho mellett, vagy az ötödik év végén adómentesen.
-
st6969
őstag
válasz
tototos #131744 üzenetére
Mindenkinek köszönöm
Érdekes a téma, kicsit lehet, hogy jobban bele is ásom magam.Egyébként nem célom, hogy "nyugdíjba" menjek 45/46 évesen, mert az mindenféle biztonságérzetemet lenullázná, ugyanakkor a 24. órában vagyok, hogy otthagyjam a munkahelyem ~20 év után, mert ezzel a mennyiségű konstans stresszel már nem tudok/akarok együtt élni. Viszont a környéken nincs olyan lehetőség, ami értelmezhető fizetést adna (értsd. a bevételem 70%-át elbuknám, céges autót szintén, 1 nap home office-t, és azt is, hogy 500m-re lakom a munkahelytől), de nem is akarnék magasabb hozzáadott értékű munkát végezni (legalábbis egy ideig). A család részéről ennek ellenére meg van a 100% "felhatalmazásom", támogatásuk, hogy lelépjek mindezek tudatában, de mégsem tudom megtenni. Egyelőre...
Elnézést az OFF-ért -
Hmmz
aktív tag
válasz
st6969 #131743 üzenetére
Ezt sokféleképpen lehet számolni, mindegyik csak támpont..
El akarod e költeni az egészet, mire menyországba lépsz, vagy maradjon is (a gyereknek/párodnak)?
Kapsz e majd nyugdijat? mennyit? 65 évesen?
Múlik a lokáción, budapest/megyeszékhely/magasabb végzettség emeli a várható életkort.
Ha 1980 környékén születtél akkor és tökátlagos vagy akkor 65,5 év lesz a korodHa holnap akarnál nyugdijba menni és 65,5 évig élnél akkor 20év*4milla/év=80M+autó
Ez a nagyon minimum...
De mi van, ha nem holnap mész hanem addig még keresel hozzá, akár félállásban vagy teljesben.
És ha csak 100 évesen halsz meg?
Mi van ha betegség miatt többet kell költeni?
Ő pl elhatározta (107 éves)hogy addig nem hal meg amig vissza nem kapja az összes nyugdijjárulékot amit befizetett
Sokan számolnak a 4%-os szabállyal.Sok olyan van aki elment nyugdijba aztán késöbb visszajött mert elfogyott a pénz
Pl... Hip Hop Boyz -
st6969
őstag
Sziasztok,
a kérdés csak elméleti...(és csak érintőlegesen kapcsolódik, így OFF-ba is teszem), de korábban olvastam erről egy cikket (a konklúzióra nem igazán emlékszem), és kíváncsi lennék, hogy ti hogy vélekedtek erről, illetve bárki végzett-e ezzel kapcsolatos "számításokat"?
Legyen az alany egy 45 éves, vidéken (kissé szegényebb régióban) élő ember, és tételezzük fel, hogy egy évben mondjuk 4M Ft-ot költ (élelem, rezsi, budget nyaralás, kevés hobbi). Autó - ha kell - ezen felül. Vajon mekkora összegű megtakarítása kellene, hogy legyen ahhoz, hogy "nyugdíjba" tudjon menni úgy, hogy fenntartja (esetleg egy kicsit visszafogja az életszínvonalát)?
Létezhet erre valami ökölszabály, illetve, van értelme egyáltalán ilyeneken agyalni? -
Paxker315
veterán
válasz
[CS]Blade2 #131741 üzenetére
Koszonom, így lesz : )
-
[CS]Blade2
addikt
válasz
Paxker315 #131739 üzenetére
Ha jól emlékszem, az azonosítót ők is elküldik e-mailben pdf-ben vagy postán papíron.. Új jelszót így nem kértem, de elvileg az azonosítószámra és a hozzá tartozó e-mail-re kérhető új jelszó.
Értékpapír nyilvántartási-számla száma vagy valami ilyesmi a szerződésen. Valszeg többször is szerepel rajta.Ha a szerződés sincs meg, akkor tényleg sakk-matt, és lehet bemenni.
-
Paxker315
veterán
Jesszusom mibe keveredtem. Anyámnak regisztráltam még referáló keretében kincstárnál, felírtam azonosítót, jelszót egy papírra, amit odaadtam neki, hogy legyen meg. Nos, a papír vlszg ki lett dobva a bánatba, nem tudja az azonosítóját sem.
Milyen módon lehet visszaszerezni? Pl személyesen kincstárnál az illető személyi irataival meg tudja ezt oldani? Jó lenne, ha ennyire egyszeru lenne.
-
mokus18
tag
Ertse Future, van valakinek tapasztalata arról, h mind a 24 hónapban, ugyanazt a kódot kötelező alkalmazni?
Vagy ellehet térni? -
aAron_
őstag
Nyereség önmagában nem mond semmit. A fő kérdés sokkal inkább az, hogy mekkora a fenntartható eszközarányos megtérülés a kockázati szinttől elvárthoz képest.
Első cikkben van egy 23%-os ROE. Ez így önmagában (teljesítmény megítéléséhez kevés) valóban nem alacsony, de ha az elmúlt évek eseményeit hozzátesszük, talán annyira mégsem magas.
-
Hmmz
aktív tag
válasz
Ixion77 #131732 üzenetére
Kell a bevétel, ott is infláció van..
2023-ban rekord 115 Milliárd nyereség
2024-ben újabb rekord 132 Milliárd nyereség
OTP nél tegnap lett meg az 1000 milliárd (én meg asse tudom hogy az hány nulla összesen, 1 000 000 000 000?!? )
-
Simia
junior tag
válasz
Peetey91 #131718 üzenetére
Igen, én is ezt mondom.
Néhányan helyesen azt írták hogy a munkába menet bekövetkezett baleset nem munka(helyi) baleset. Ez tudtommal tényleg így van, de szerintem nem releváns kérdés, mert van egy másik kategória az üzemi baleset, amibe beletartoznak azok a balesetek amik munkába menet következnek be, és jár rájuk a táppénz.
Ha jól értem, jelen esetben a munkahely azt vitatja hogy "baleset" következett be, nem azt, hogy ha baleset lenne üzemi balesetnek számítana.
-
Hmmz
aktív tag
Elkészült az ERSTE várvavárt új netbróker felülete..
(Jobb későn mint soha elvre épülve)Sajnos még nem enged be, csak kevés tesztelőnek elérhető egyenlőre, de márciusban lesz elvileg a nagy csinnadratta a nyitással, gondolom küldenek mailt majd. ha már csak fele olyan jó mint az LY egy szavam se lesz
A kis könyvecskéjét mán lehet nézegetni
#Sajtos: Erről ezerfélét olvasni a neten,
olvastam már hogy warningot küldenek elsőre,
meg hogy simán eladod és annyi, nincs is 85EUR,
meg persze azt is hogy kicsárdzsolták.. -
sajtos365
tag
válasz
temporello #131723 üzenetére
Akkor más elszámolóhoz tartozik, díjat csak 390 forintot mutat ha 1 db-ot akarnék eladni, meg sem említi a 85 eurót, de sejtettem háttérköltség van ott valahol.
-
sajtos365
tag
válasz
360xbox360 #131721 üzenetére
Néztem a listát ezért találtam rá ugyan arra az etf-re a béta-n amit vettem a frankfurti tőzsdén euróban, most megjelent az etf mellett eladható mennyiség a forintos etf-nél is meg az eurosnál is. Elvileg eladható mindkét tőzsdén vagy csak ahol vettem?
-
360xbox360
tag
-
Elemental
addikt
válasz
szabi__memo #131713 üzenetére
Mi meg a nőket feketjük
-
sajtos365
tag
Ersténél a frankfurti tőzsdén vett eurós ETF-eim megjelentek forintban BÉTa-n is eladhatóként vagy ez valami bug?
-
Peetey91
senior tag
válasz
Simia #131716 üzenetére
Traumatológus vagyok, naponta több embert vizsgálunk, aki munkába/ból menet balesetet szenved, emelt táppénzre jogosult, ez a mai napig létezik. Az, hogy egy collapsus kapcsán szerezte a törést és ezen a munkáltató befeszül lehet érthető, de szerintem minimum véleményes és támadható, viszont nem vagyok szakértő. Én nem hagynám ennyiben, felkeresnék egy munkajogászt.
-
Simia
junior tag
válasz
A Zéé #131702 üzenetére
Ez igaz, de két fogalom van: munka(helyi) baleset, és üzemi baleset.
A munkába menés közben bekövetkező baleset üzemi baleset továbbra is.
Szélsőséges esetben, pl. ha otthon dologozol, akkor az otthonodban bekövetkező balesetek egy része is lehet üzemi baleset (pl. legurulsz a lépcsőn miközben a laptopodat közelíted meg munkavégzés céljából :-).
Oktatni engem sem oktattak már két éve, de valami tesztet minden évben töltenem kell...
-
szabi__memo
nagyúr
-
Llew
senior tag
válasz
tomazin #131707 üzenetére
Kevertek két dolgot.
A Paxker315 által leírtak (#131696) alapján: "az eset pont akkor történt, mikor elindultam munkahelyről, és kb 100 méterre jártam tőle" ez a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 52. § (1) bekezdése szerinti üzemi, vagy un. úti baleset:Üzemi baleset az a baleset, amely a biztosítottat a foglalkozása körében végzett munka közben vagy azzal összefüggésben éri. Üzeminek minősül az a baleset is, amelyet a biztosított munkába vagy onnan lakására (szállására) menet közben szenved el (a továbbiakban: úti baleset). Üzemi baleset az is, amely a biztosítottat közcélú munka végzése vagy egyes társadalombiztosítási ellátások igénybevétele során éri.
A munkabalesetet a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 87. § 3 pontja definiálja:
Munkabaleset: az a baleset, amely a munkavállalót a szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben éri, annak helyétől, időpontjától és a sérült munkavállaló közrehatásának mértékétől függetlenül. A munkavégzéssel összefüggésben következik be a baleset, ha a munkavállalót a foglalkozás körében végzett munkához kapcsolódó közlekedés, anyagvételezés, anyagmozgatás, tisztálkodás, szervezett üzemi étkeztetés, foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás és a munkáltató által nyújtott egyéb szolgáltatás igénybevétele során éri. Nem tekinthető munkavégzéssel összefüggésben bekövetkező balesetnek az a baleset
a) amely a munkavállalót a lakásáról vagy szállásáról a munkahelyére, illetve a munkahelyéről a lakására vagy szállására menet közben éri, kivéve, ha a baleset a munkáltató saját tulajdonában álló, bérleti vagy más szerződés alapján, továbbá egyéb megállapodás alapján biztosított járművel történt;
A részletek nem nagyon derülnek ki (#131691), csak hogy vmiért nem ismeri el a munkáltató üzemi balesetnek.
-
Paxker315
veterán
a pénzügyes szerint nem, mert nem külső behatás történt, mivel először elájultam, s már csak arra ébredtem, hogy mentőben fekszem zavartan kb 45 perc múlva (agyrázkódás, kb 1 hét "szomnolenciával"
egyelőre nem engedtem el a balesetet, de itt már kevés befolyásom van.
De szerintem ezt a szálat én lezárom, csak picsogtam egy sort, hogy pont most kellene még összeg, amíg diszkont-áron lehet vásárolni.
#131709 Segal Az a baj, hogy tudom, pedig nincs két hete, hogy megvolt a lemezelés. Így kissé nehezen maradok "fegyelmezett".
-
Segal
veterán
válasz
Paxker315 #131691 üzenetére
Régi "szép" emlékek a hook lemezről. Üdv a csapatban. (1 sorstárs)
Ha esetleg kilennél hogy nem nagyon tudod emelni a karod váll fölé (ha már lehet egyáltalán) a jó hírem hogy anno én sem hittem benne hogy ez valaha rendbe tud jönni, de idővel minden szépen helyreállt. -
tomazin
veterán
válasz
tomazin #131705 üzenetére
Mod:
Ezek szerint a fiuk megint segitettek benne, h a paraszt jobban vedve legyen, ugyanis:
Nem tekinthető munkavégzéssel összefüggésben bekövetkező balesetnek (munkabalesetnek) az a baleset, amely a sérültet a lakásáról (szállásáról) a munkahelyére, illetve a munkahelyéről a lakására (szállására) menet közben éri, kivéve, ha a baleset a munkáltató saját vagy bérelt járművével történt. Azaz nem tekinthető munkahelyi balesetnek az az eset, mely az alatt következik be, amikor a munkavállaló otthonától a munkahelyére tart, illetve munkahelyéről hazafelé tart gyalog, gépjárművel illetve tömegközlekedési eszközzel.Ami szvsz eleg gaz, mert nem igy volt es senki nem azert mar be a munkahelyere, mert uri jokedve igy hozza.
Mod2: random kereses elso talalat.
-
-
A Zéé
addikt
nope...
Legalábbis nekünk tavaly volt oktatás, és ott mondták, hogy változott a jogszabály, csak a munkaidőben, munkakörrel összefüggő tevékenység során történő baleset a munkahelyi baleset. Tehát ha ebédidőben elvágod az étkezőben a kezed, az nem munkahelyi baleset. Ahogy az sem, ha munkaidőben egyik helyről a másikra megyek át autóval, és akkor ér baleset, mert az én munkaköröm építésvezető, nem sofőr. Hiába ülök céges autóban, munkaidőben.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- EA Sports WRC '23
- ABIT AB-PR5 R2 segítség kérés
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Path of Exile (ARPG)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- ÁRCSÖKKENTÉS Panasonic Viera 37" TH-37PV8P plazma TV eladó (2 HDMI)
- IBM/Lenovo Thinkpad T60
- HP EliteBook 850 G7 Fémházas Szuper Strapabíró Laptop 15,6" -65% i7-10610U 16/512 FHD IPS MATT HUN
- Dell Latitude 5400, 14," FULL HD IPS Touch, I7-8665U CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11, 27% áfás szá
- Eladó alaplapok
- Samsung Galaxy S25 Ultra 1TB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 Prémium
- Logitech MX Magyar Business Windows Edition HU Átalakítás és testreszabás / mx keys
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Asus Rog Zephyrus G14 notebook - R9 4900HS 16GB RAM 512GB SSD RTX 2060 6GB Max-Q WIN10
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged