- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- RIOS Gépház: Terheléses támadás alatt a PROHARDVER! lapcsalád
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Kínai X99 lap + Xeon E5 V3/V4 + ECC DDR4
- GoodSpeed: AdGuard Family Plan: Lifetime Subscription akár 9 eszközre!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- btz: Internet fejlesztés országosan!
-
LOGOUT.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
DarkByte
addikt
Átvittem inkább IBKR topikba, de ha valaki tud segíteni a számla kamat utáni adóbevallással, megköszönném. [link]
-
aAron_
őstag
válasz
aAron_ #132953 üzenetére
Ez itt eléggé OFF, azt hittem, itt vagyunk.
-
aAron_
őstag
Stratégiámmal szembemenve, de most úgy gondolom, se belevenni se újrasúlyozni nem fogok egészen addig, amíg nem tisztázódik az amerikai politikai helyzet. Ez lehet a midterm lesz (2026 november). Persze nekem, veled ellentétben, van részvény kitettségem, és maradni is fog.
Ne legyen igazam, de a liberation day még lehet csak egy figyelmeztetés, szerintem sokkal nagyobb a valószínűsége egy komolyabb eszkalációnak, mint sokan gondolják.
Csak egy példa:
Inside the Race for Greenland's Billions in Rare Earth Minerals
Take Trump Seriously About Greenland - The Atlantic
China hits back at US tariffs with export controls on key rare earths | ReutersEddig is pesszimista voltam a jövővel kapcsolatban, de azt nem gondoltam, hogy ilyen korán realizálódhatnak dolgok.
-
Scytha
tag
Valamennyire hasonló nálam is. Én passzív befektető vagyok, de november óta leálltam a vásárlással, drága volt minden illetve volt/van egy nagyobb készpénz/állampapír állományom amit át akartam forgatni VWCE-be.
Március közepén már úgy éreztem alakul, 127-en vettem az összeg negyedéből, utána most a hét vége felé elégettem a másik negyedét (az esésekbe vettem bele kétszer) így most féltávnál vagyok a tőzsdére szánt pénzemen, így 122-es átlagon vagyok az utóbbi hónapban. Persze az ath-hoz képest nem rossz, de lehetett volna jobb is, meg ugye ki tudja mi jön még. Illetve az utolsó körig forintból ment 400-on váltottam az javít valamit a képen a mostani állapotokat elnézve.
Természetesen most már úgy gondolom elkapkodtam, főleg az utóbbi kettő vételt amikor alábecsültem, hogy a vámháború milyen spirált indít be.Most az összeg második felén gondolkodom milyen ütemben toljam be (ez egyébként tisztem EMAP már, nem kell váltani). Inkább most már az emelkedés elejét csípném el, esésbe venni azért elég stresszes. Tudom-tudom nem nekem való
, de itt arról van szó, hogy portfóliót strukturálok át (számomra nagy összegekkel) és nem akartam lump sum-olni, ami eddig elég okos döntésnek bizonyult.
Ki mit gondol esésbe belevenni vagy már az emelkedést várni (mivel az alját úgysem lehet eltalálni)?
-
Vesa
veterán
Én itt sokakkal ellentétben nem vettem semmit az elmúlt hónapokban, ami volt azt szinte eladtam (bár az aranyat nem kellett volna, így utólag persze), és kp.-ben ülök még mindig, mert várom a beszállót. Nem hinném, hogy túl sok stratégia van eséskor, vagyis megint a hülye rulettkerék, hogy mikor vegyek bele. Külföldi ingatalnnal egyelőre jobban jártam, de kell némi diverzifikáció.
Van-e itt valaki, aki tervez belevenni most az esésbe, és ha igen, mikor, és melyik lapra tesz?
-
tlac
nagyúr
válasz
tototos #132936 üzenetére
Szintén zenész a TBSZ módosítás miatti kivétel még decemberben.
ezen én is sokat gondolkoztam, hogy idő előtt eladjam-e a pmáp-okat, csak, hogy még betoljam év végén a tbsz-be
de arra jutottam, hogy a fix 18-19%-os kamatokat nem éri meg felváltani a bizonytalanra
főleg, hogy addigra már menetelt kb. ugyanennyit a tőzsde, ami azért nem a szokásosde a tanulság nekem az, hogy nem annyira érdemes nyomásra cselekedni, főleg nem kapkodni
-
julius666
addikt
válasz
DarkByte #132947 üzenetére
Ezen felül kockás füzet van (Excel tábla), meg előre tervezés. Elkövetkező 5-10 évben milyen nagyobb projekteket akarsz megvalósítani.
Na helyben is vagyunk. Hogyan tudsz 5-10 évre előre tervezni, amikor pár év alatt többszöröződik az esetleges anyagi céljaid ára? Pláne egy viszonylag nyugis, infláció nélküli évtized után.
"Számolnod kellett volna egy világjárvánnyal, egy európai háborúval meg egy vámháborúval, bro! Nem voltál elég körültekintő!"
-
DarkByte
addikt
válasz
julius666 #132946 üzenetére
Csak azt ismerem hogy 100-életkor legyen tőzsdén, maradék kötvényben.
Ezen felül kockás füzet van (Excel tábla), meg előre tervezés. Elkövetkező 5-10 évben milyen nagyobb projekteket akarsz megvalósítani.
Ezen felül hagyni egy egészséges tartalékot, pl. az a 6 havi bérplusz amit ismételgetnek azért elég sok mindenre elég: ha hirtelen megszűnik/megutálod a munkahelyed; pár hónapra távpénzre kell menni mert lerobbansz; betojik a gázkazán; kocsiban ki kell cserélni valami drágább dolgot, stb. akkor ehhez hozzá lehet nyúlni annak fényében hogy utána egyből visszapótlod.
A vis major helyzetekre hogy ki kell fizetni egy több milliós műtétet, vagy porig ég a ház vagy totál káros lesz az új kocsi én személy szerint nem parkoltatok pénzt likvid formában, mert ezek a kockázat kategória nálam. Ha ezek bekövetkeznek, akkor lehet fel kell törni a TBSZ-t, de azért arra számítok hogy ezek nem következnek be, vagy részben megoldható lesz máshogyan (pl. biztosítások fedezik egy részét, vagy nem kell egyből orvosolnom és szakaszosan finanszírozni tudom pl. az amúgy további megtakarításra szánt összegből).
Át kell gondolni egyénileg, élethelyzettől és körülményektől függően.
-
-
ngaba
aktív tag
válasz
Gabesz87 #132938 üzenetére
"Viszont az IB-n olvasottakat meg úgy értelmezem, hogy ha nem éri el a 2000-et, akkor ebből levonják a kereskedési ktg-et, és azt a különbözetet kell fizetnem."
Ha összeadod a kereskedési költséget és a csökkentett TBSZ díjat, az összesen épp 2000 ft. Szendrei Ádám így értette.
-
Blaymoira
tag
válasz
Dr.NX #132939 üzenetére
- Limitáras esetén az adott árfolyamon vagy attól jobb árfolyamon fogja eladni, mint amit te megadsz.
- Piaci esetén pedig az aktuális könyvbeli árfolyamon fogja eladni. Ez veszélyes tud lenni, ha történik valami nagy ugrás a könyvben vagy ha nem valósidejű adataid vannak és nem tudod hol jár az árfolyam.A többi opció szerintem lényegtelen neked.
-
kovsol
titán
válasz
Gabesz87 #132938 üzenetére
2000Ft -t mindenképp kifizetsz az IB-nek. A kérdés, hogy mire.
Kereskedési költséget azt a tranzakciókor vonja le a TBSZ számlán. Ha az nem éri el a 2000Ft -t akkor a fennmaradó összeget 2000Ft ig a fő számládról veszi le.Pl: Vettél ETF -t abban a hónapban a TBSZ számládón ami került 1000Ft-ba, akkor még 1000Ft -t levon a fő számládról.
Ha annyit kereskedtél, hogy már 2000Ft fölött volt ez az összeg a hónapban, akkor a fő számládról már nem von le további összeget, mert a 2000-t már megkapták tőled. -
válasz
julius666 #132897 üzenetére
Én úgy látom, épp azt erősítetted meg, amit mondtam. Szépen menetelt minden, ezért nyugodtan a tőzsdére tolt mindenki minden pénzt, mert úgy volt vele, hogy úgy is pluszban lesz. Ha beüt egy kis krach és akkor már hozzá kell nyúlni ahhoz a pénzhez, akkor annak addig sem ott lett volna a helye.
Persze az is egy taktika, ha azt mondja az ember, hogy kockáztat és többet rak a tőzsdére, mint ildomos lenne, arra fogadva, hogy rövidebb távon is megtérül és nagyobb haszna lesz, mint ha tényleg csak a "10 évig nem kell" pénzt teszi oda. De ez már megint más kérdés.Ha valaki most jön rá, hogy fel kell törnie egy 5 éves TBSz-t, mert köhög a gazdaság, akkor már az elején rosszul mérte fel, hogy azt a pénzt a tőzsdére teheti-e.
Szintén, ha valaki nem mer emiatt most egy TBSz-t megnyitni, akkor neki valójában nincs annyi felesleges/maradék pénze, amiből tőzsdéznie kellene. -
Dr.NX
addikt
Sziasztok, egy kis segítséget kérnék, el akartam adni OTP részvényeket (Erste Befektetési Zrt.), de rájöttem, hogy egy kicsit több opció van mint gondoltam.
Ezek közül mi mit jelent, és nekem mit kéne kiválasztani?
Köszi, ha valaki irányba állít!
-
Gabesz87
veterán
IB-nek a 2000 Ft-os levásárolható TBSZ díját magyarázzátok már el kérlek, mert nem teljesen világos. Szendrei Ádám egyik IB-s leírásában a HSZ-ok közt ezt írta:
Ha tehát 3.500 Ft a kereskedési költség, akkor nem 2.000 Ft + 3.500 Ft -ot kell fizetni, csak összesen 3.500 Ft-ot.
Ha a kereskedési költség 1.200 Ft lenne, akkor abban a hónapban 2.000 Ft-ot kell fizetni, tehát az 1.200 Ft nem merült fel pluszban.
Az IB oldalán a FAQ-ban meg ez áll:The minimum activity fee is reduced based on the total commission generated from trading in the TBSZs in each month. For example, if you have four TBSZs, and each generates commission equivalent to 300 HUF, the payable minimum activity fee would be 800 HUF (2,000 – 4 * 300 = 800).
A fenti elmélet alapján ha a kereskedési ktg nem éri el a 2000-et, akkor 2000-et fizetek. Viszont az IB-n olvasottakat meg úgy értelmezem, hogy ha nem éri el a 2000-et, akkor ebből levonják a kereskedési ktg-et, és azt a különbözetet kell fizetnem. -
julius666
addikt
válasz
Drizzt #132920 üzenetére
Most például a piacok már idén 4 kamatvágást valószínűsítenének idénre. Volt amikor ez a szám nullán állt nem is olyan régen. Ha ez bekövetkezik, akkor jó eséllyel Magyarországon is lesz kamatcsökkentés.
Ha az USA-ban (és vele együtt az egész világon) beköszönt a recesszió, meg egyre több a bizonytalanság a jövővel kapcsolatban, egyáltalán nem triviális, hogy a forintos hozamkörnyezet követi a bunkerdevizák hozamkörnyezetét. Sőt.
-
tototos
addikt
válasz
lemusz #132934 üzenetére
Szintén zenész a TBSZ módosítás miatti kivétel még decemberben. Számomra is nehéz felfogni az 5 évet, nemhogy ennek többszörösét. Persze tudom gondoljak a nyugdíjas évekre, amikor az állam egy fillért nem fog adni stb. De jelenleg 35 éves vagyok és még nagyon sok van nyugdíjig. Erre szokott lenni a válasz, hogy ott a FIRE és nem kell életed végéig dolgozni.
-
hellan
csendes tag
válasz
stingy2 #132930 üzenetére
Bevallom, hogy amúgy sem vagyok alapból az a nagy kockáztatós típus és már valamilyen szinten annak örülök, hogy legalább annyira tudatos vagyok pénzügyileg, hogy nem a párnacihában tartom a megtakarításaimat és várom a csodát, hanem leg állampapírban infla vmennyi része visszajön.
-
lemusz
addikt
válasz
tototos #132932 üzenetére
A kormány hibája az egész, ha már nagyon akarok hibáztatni valakit.
Amellett hogy büdös trumpisták és látjuk trump mit művel, még a TBSZ törvénymódosítással is extra ösztönzőt adtak. (Időelőtti feltörés megemelkedett költségei, 10% helyett 28% 3 év után.) Megmondom őszintén ha ez nem lett volna lehet kisebb PMÁP összeggel léptem volna bele ebbe a világba, hiszen nem voltam hülye, láttam hogy ATH, de gondoltam nem mindegy hogy 3 év múlva 10% vagy 28%-ot kell-e fizetni. Nem, nem kell azzal jönni hogy tévesen átgondolt időtáv kérem senki ne válaszoljon ilyesmit, mert nekem egyelőre még a TBSZ 5 éve is rohadt hosszúnak tűnik, nemhogy 10 meg 20 év amikről ilyenkor szól a fáma, de érdekes az is hogy nyugalmi bull piacban ez valahogy mindig 5-10 évnek hangzik, 45-ös VIX-nél meg felmegy 10-20 évre. 50%-os esésnél 50 év lesz? Ki fog még akkor élni?
-
tototos
addikt
válasz
lemusz #132929 üzenetére
Utólag mindenki okosabb. Én Pmápban tartottam tavaly a pénzt mert hát szépnek látszott a hozam. Decemberi kivetelkor szép is volt de azt kb lehuztam az ATH vásárlással. Fogalmam sincs mikor lesz szükség a pénzre így most reménykedem hogy 5 10 év múlva pozitivba fordul.
-
stingy2
senior tag
válasz
hellan #132927 üzenetére
Persze, élethelyzet kérdése is, ha ingatlanra kell a pénz, nyilván nem optimális részvénybe, ETF-be fektetni. Bár én azért egy 50%-os index drawdown-nál erőteljesen elgondolkodnék, de attól azért még messze vagyunk.
#132929lemusz
Ebben igazad van, azért is írom óvatosan, hogy lehet gondolkodni a vételeken, nem pedig, hogy mindent is toljon be mindenki.
Hosszú távon a rv-piacon nagyobb eséllyel keresel több pénzt, mint állampapírral, de itt ugye a hosszú távon van a hangsúly.
A SPY meg nem minden héten esik hipp-hopp 20%-ot, ami persze lehet még több is, ki tudja. -
lemusz
addikt
válasz
stingy2 #132925 üzenetére
ÉÉÉÉÉésss akkor ilyenkor mosódnak/keverednek össze a rövid és hosszútávú tervek, pénzek, elképzelések ésatöbbi. Vicces egyébként hogy tavaly Q4-ben azon rágódtam miért nem kezdtem el már hamarabb mondjuk év elején a tőzsdézést, hiszen figyelemmel kísértem a pénzügyi témát az európa rekorder inflációnk óta. Kérdeztem is magamtól, miért fixmápot vettem egész évben amikor annyit gyengült 1 év alatt a forint, hogy - ha nem is tőzsdére lépve - de legalább eurót véve mindenféle kamat nélkül párnacihában tartva is többet hozott volna. Most meg 3-4 hónappal később ebben az időpontban az összes közül (tőzsde, eurós álompapír, fixmáp) mégis a fixmáp az éppen aktuális győztes.
#132928DarkByte: Igen, erre én is gondoltam. Már ha csak azt nézem is, hogy 1.10-ről lemegy majd esetleg újra 1.03 környékére az EURUSD, már az is pumpálni fogja ezeket a VWCE/VUAA papírokat.
-
DarkByte
addikt
válasz
lemusz #132922 üzenetére
Bizonytalan vagyok nem-e kutyaharapást szőrével akarok orvosolni azzal hogy most EU-s ETF-et akarok venni.
Mármint hogy ezt nem most kellene csinálni, pont hogy majd most a VWCE-t lenne érdemes gyarapítani ahogy egyre olcsóbb és olcsóbb lesz (vagy valami S&P 500-at, akár a SPY-t ha az All world helyett az szimpatikusabb).Mindenesetre azt is túlzónak érzem hogy a US gazdaságot leírjuk teljesen. Trump csak belehajított egy téglát a fekáliás vödörbe, a tőzsdét pedig a hangulat irányítja. Túl régóta nem követem ezt, de az elmúlt évben is volt nem egy példa erre. Április hátralévő napjai szerintem sokat elmondanak majd a csapásirányról.
-
hellan
csendes tag
válasz
stingy2 #132925 üzenetére
Őszintén szólva én éppen lakásra gyűjtögetek, így minimálisan vagyok érintett ETF kitettséggel. Csak az a gond, hogy most azt látom h kövi 1 év alatt nem igen fog ez összejönni, így ezért toltam be a dolgokat BMÁP és fixMÁP kombóba; viszont minden emelkedik kb, csak a fizetésem nem, ami pöttyet nehezíti a dolgot.
-
stingy2
senior tag
válasz
hellan #132923 üzenetére
Azért a fixMÁP, BMÁP, PMÁP titlitoli közben ne felejtsétek el, hogy jelen pillanatban -17% on áll csúcsához képest a SPY. Lehet, h szabad tőkével ilyenkor nem feltétlen legeslegjobb választás az amúgy recesszióban x@rt sem fizető állampapperek vétele. BMÁP-nál lemanipulálják a DKJ hozamát, PMÁP-nál elhazudják az inflációt, fixMÁP-nál meg leviszik a kamatot, hogy utána felzabálja az infla.
Nyilván nem azt mondom, hogy mindenki rohanjon $-t váltani és kp-t, hitelt, házat tőkeáttétellel azonnal betolni a tőzsdére, de gondolkodni már lehet a vételeken.
Nyilván a gond az, ha ez csak egy korrekció, akkor gyorsan jól fognak hozni a mostani vételek, de ha egy hosszabb ( 12+ hónap) medvepiac eleje, akkor még korai a vétel. Ezt sajna csak utólag tudjuk majd meg. -
bul07
nagyúr
válasz
lemusz #132922 üzenetére
Ha beüt minden, letarolja a országot a betegség minden sertést és marhát el kell pusztítani akkor olyan drágulás lesz a boltokban, már most azt mondják hogy a tej igény 7-10% oda van
Aztán ha vámok nem változnak a autó gyáraknál gyártás csökkenés, ez begyűrűzik a beszállító cégekhez is , elbocsájtások, minden más
És EU-ban felmenne infláció mondjuk 5-7% ig akkor nálunk simán meglenne a 10% körül
És sorra vágják meg a bónuszokat
Így lehet hogy ami PMÁP ad +1.5%-ot lehet újra jobban fog hozni minden más kincstári ajánlathoz képesKis rizikót/esetleges veszteséget vállalva én ezért tartottam meg a +1.5%-kat
-
hellan
csendes tag
válasz
Drizzt #132920 üzenetére
Szép összefoglaló. Ide igazi jósgömb kellhet h mi fog következni...
Úgy gondolom h MNB tuti h ápr végén alapkamatot fog csökkenteni és ezáltal fixMÁP kamata is csökken, tippre kövi sorozat 6-6.25% körül lesz. Emellett mesterségesen próbálják DKJ-t és ennek okán a BMÁP kamatot is lejjebb tornászni + ugye kamatprémiumot vágják. Aztán h az infláció alapú PMÁP-al mit akarnak... szvsz oda tarthatunk h jó pár papír hasonló kamatot fog hozni hamarosan, de BMÁP még 1-2 negyedévig vezető lesz kamat szempontból (leg is nekem 29/N-em van, ami emlékeim szerint május végén fizet legközelebb és addig nem tudják letornászni DKJ-t...)Nekem 75/25% arányban BMÁP és fixMÁP-om van amúgy.
-
lemusz
addikt
válasz
bul07 #132899 üzenetére
Nem kizárható, de azért remélem hogy kétszámjegyű infla egy jó darabig most nem lesz. Ha mégis így is lenne, valamennyire lekövetné a BMÁP is, ráadásul gyorsabban tenné és vélhetően lenne egy megfelelő időpont ahol át lehetne ülni az akkor aktuálisan kibocsátott PMÁPba. De ha már ilyen elméleti síkon vagyunk, mi van ha jön Mo. leminősítése? Vagy egy TISZA győzelem utáni piaci bizonytalanság? BMÁP vélhetően jobban működne ilyenkor.
#132903 Hmmz: Eldobtam ja és mondom, szerintem a májusban 4,7%-ra fordulót is elfogom, 5% alatti forintos papír jelen környezetben nekem nem kell. Az egyik 5,2%-ost is csak szájhúzogatva hagytam meg, volt másik ilyen is kisebb álománnyal későbbi lejárattal, azt zokszó nélkül felszámoltam.
#132913 pictigjis: IMAE-re esküszöm és ahhoz fohászkodom, bár a MEUD is tetszik. Mindig megkérdezi a gyóntatóm a gyomorgörcseim közepette: "Meg volt-e a napi IMA-E?" Én meg mondom, hogy hát ha a napi nem is, de a havi az már meg, atyám!
#132917 DarkByte: Az a bajom a VWCE and NOT CHILL-el
, hogy alig van benne európa, ha nem tévedek valami 10% körül csak. Home bias ide vagy oda, szerintem ennél többet érdemel.
-
pictigjis
őstag
válasz
tototos #132919 üzenetére
nem tudom, hogy jobb-e, de azt sem, hogy rosszabb-e. azt tudom viszont, hogy tobb elemzesben is szerepelt az, hogy europanak talan kevesbe lesz rossz, es az is, hogy az europai tozsdek ideje is johet. ez termeszetesen lehet tevedes, de az olyan alapvetoen vwce-jellegu embernek, mint amilyen en vagyok, jo lehet diverzifikaciora
-
Drizzt
nagyúr
válasz
hellan #132918 üzenetére
Gyakran változik a monetáris politikai várakozás világszerte. Most például a piacok már idén 4 kamatvágást valószínűsítenének idénre. Volt amikor ez a szám nullán állt nem is olyan régen. Ha ez bekövetkezik, akkor jó eséllyel Magyarországon is lesz kamatcsökkentés. Ebben az esetben pedig nem fog sokáig tartani a BMÁP előnye. Fixmáp és hosszú államkötvények előnybe kerülhetnek. De persze az is benne van, hogy végül még egy nagyot fordul a viág és mégse csökkennek a kamatok. Lassan abban a szituációban vannak a jegybankok, hogy csak rossz döntést tudnak majd hozni, mert vagy nagy infláció, vagy recesszió. De nyilván eddig is kellett egyensúlyozgatni ezek között, de a Trump tarifák változtatnak a helyzeten jelentősen.
Én személy szerint kb. 2041/A és BMÁP között vásárolgattam az utóbbi időben, különböző súlyokkal. De azért a BMÁP a kamatprémum változásokkal veszít a vonzerejéből. Gondolom lassan vágnak majd FixMÁPot is. Esetleg a második félévet még megéli ezen a szinten. De a 2041/A-at azt nem ajánlom átlag lakossági befeketetőnek, mert könnyen lehet rajta bukni rövid távon. Viszont ha meg bejön a kamatcsökkentés, akkor nyerni is lehet azért rajta rövid távon.
-
hellan
csendes tag
válasz
velizare #132915 üzenetére
Hosszú hetek óta asszem h magasan fixMÁP nyer hetente. Most nem tudom h itt annyiról van szó h a nagyon sok PMÁP kamatos meglátott annyit h fix 6.5% és mivel fix és nincs benne bonyodalom, így ezért ezt veszik... vagy itt már nagyon sok matek zseni tud vmit a háttérben BMÁP fronton.
-
DarkByte
addikt
válasz
erdey_a #132906 üzenetére
Ha majd odaér az idő sem lesz célszerű egyben eladni a részvényeidet, ahogy most sem az a legjobb megoldás hogy egyben betolsz egy összeget és 10 évig rá se nézel. A fokozatos gyűjtés, és a fokozatos felélés az átlagolásban mindkét irányban segít. A FIRE megközelítésnél pont ezért életképes a 4%-os szabály, vagyis hogy csak ennyit adsz el belőle évente.
#132913: ez engem is foglalkoztatni kezdett, mi van ami még ilyen sláger lusta portfolió elem és ki tudja egészíteni. Talán most már eljött az ideje hogy ne csak 100% VWCE/FWRA-t vegyek innentől (habár az is "csak" 60% USA, ha azt nézzük).
-
Hmmz
aktív tag
válasz
erdey_a #132906 üzenetére
Esetleg egy jó 40 éves tőzsdei iterakciót neked?
Még csak 15 napos a cikk, de már kicsit régi..Az "f@sza" ebben a buliban, hogy ha pl. 3000-ről volt s&P 500-as kitettséged mondjuk felment 5év alatt 6000 pontig, az 100% emelkedés.
(Évi átlag 20% hozam USD-ben?!? Ezért egyesek már ölnének is)
De ha neaggyisten visszesik 3000-ig megint, az már "csak" 50%-os zuhanás@bIg: Nem találtam erről cikket, pedig olvastam volna róla, (akkor nemrég múltál 18 mi? :D)
Mi akkortájt OTP Optimát vettük mer jó magas volt a 20-25%, senki nem mondta hogy számit, hogy az infláció meg 30% volt, igy csak 5-10% bukó lesz, (de ha monták volna, biztos akkor is azt vesszük) -
sajtos365
tag
A Gránit Banknál szeretnék érdeklődni a részvények osztalékkifizetésének díjairól. Tudja valaki, hogy van-e külön díj az osztalék jóváírására, vagy ezt ingyenesen intézik?
-
pictigjis
őstag
amugy szuletett valami konszenzus arrol, hogy melyik europa vagy non-us world etf ajanlott?
-
Paxker315
addikt
válasz
robag93 #132910 üzenetére
: ) nemrég mosolyogtam, mikor láttam a témát-vendéget.
Semmi újdonság - továbbra is részvény all-the-way! - de ez a téma a fórumon is nagyon pörög arrafelé, még a régebbi Cederburg-beszélgetésekre is folyamatosan érkeznek válaszok. Követni sem érdemes. : )
Továbbra is kitartanak az álláspontjuk mellett Cederburgék (2/3 nemzetközi részvény, 1/3 hazai részvény (ez Mo-n európa).Én nem feltétlen értek vele egyet, az alapján, amit a józan ész és valós élet megközelítéséből leszűrtem, hogy nem mindenkinek való a 100% equity élet végéig. Jobban hozhat? Igen. DE, az emberi elme nem ilyen utilitárius. Minden esetre "tanácsos az", a megfelelő emberektől : ) : )
-
hellan
csendes tag
A forgalomban lévő lakossági állampapírokból a 13. héten az alábbi bruttó mennyiségek kerültek értékesítésre.
Lakossági állampapír Bruttó értékesített mennyiség (mrd Ft)
Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) 18,5
Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) 5,6
Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) 75,1
Fix Magyar Állampapír (FixMÁP) 106,0
nyomdai Magyar Állampapír Plusz (nyomdai MÁP Plusz) 0,6
Kincstári Takarékjegy (KTJ) 11,5 -
erdey_a
addikt
válasz
pictigjis #132892 üzenetére
aztán ha holnaptól 10 évig megyünk az égig, és megint jön valami arc, aki beleszarik a ventilátorba és 20-30-50% megy a levesbe, akkor majd meghallgatjuk a "20 évre kellett volna tervezni" című lemezt.
ha az se jön be, akkor a 30-at. Tudjuk, hogy a világ ilyen, dev tapsolni azért nem kell neki.
Olyan pénz van, ami - előre láthatólag és remélhetőleg - 10 vagy 20 évig nem kell, de olyan nincs ami sosem. De ha valaki tud ilyenről, akkor adok egy számlaszámot. -
Hmmz
aktív tag
Nem tilos ám részvények esésére játszani IBKR-en kivül sem, vannak jó kis SHORT leveraged ETF-ek,
Ott van pl. 3x Tesla short ETP, mennyit ment ma fel? 22,87%-ot
Mennyit esett ma az alaptermék? 10+%-ot
Hogy jön ki a 3x10%= 22%-nak?... hoppá?!?
De ne aggódj ha véletlen bukóban vagy vele majd lehet nagyobbat ugrikvagy jó tőkeáttételes certifiktok teljes befektetett tőke bukási lehetőséggel, hiányos árjegyzéssel, felfüggesztéssel, szitkozódással, meg persze BLUE Chipeket is lehet, vagy vannak BÉTa-n is ilyen részvények
Csak eladod (akkor is ha nincs is neked olyan), ha lement az ára visszaveszed (hogy nulla darabszámon legyél megint), és nyertél...
Elméletben ilyen könnyű, na de gyakorlatban jobb sz*pni nemigaz?
Ki érzi úgy hogy még gyorsan vesztene/nyerneszivesen azon felül ami eddig megvolt pár nap/hét alatt?
Főleg (kezdőknek) akkor nyerhetsz(veszteséget) ha nem ismered mit csinálszNo de nem akarok bátorítani senkit, nem pénzügyi tanács, nehogy aztán rámfogjátok majd
-
Hmmz
aktív tag
válasz
lemusz #132898 üzenetére
Akkor a 4,2% -ost eldobtad ma?
Én is a legvégén csak, BMÁP-ra, de kár volt kivárnom, ha ma nem ment volna a webkincstár flottul, főleg 14 óráig bezárólag akkor ráfaragok (vótmá olyan, csak akkor nem akartam venni, mázli)5,2%-ost én is tartottam meg, hasonló okokból, hosszabb lejáratúakat, még jól jöhet, nem kötelező egyfélében ülni sztem se..
A végén kiderül hogy veszünk intézményit belőle (kicsit vettem amúgy)EMÁP-ba végigvettem az esést 402 alatt... -csak úgy gyakorlás képpen- emelkedő DCA-val, fele jutott TBSZ-re is, végül jól kijött, de nem annyira rajtam múlt, meg biztos jobban jártam volna ha kérek egybe egy árfolyamot a banktól, nagyobb mennyiségre hivatkozva, akár eshetett volna lejjebb is azokután amiket látunk
Azt számolgattam hogy ha 400-ról van EUR akkor 426-ra HA felmenne 1 év alatt akkor az már 1éves fixmáp kamatnak megfelel.. pfff, EMAP-ban lehet a fele is elég, csak az EURIBOR csúnyán jön lefele
Xeon biztos jobb lett volna, ez van, de majd innen fordul, ha meg nem akkor áttesszük féléves vagy 1 éves kamatért cserébe majd -
Hmmz
aktív tag
A SPOT VIX közben mégjobban bedurvult.. már talán jövöget vissza de egy ilyet még lőttem..
Na ilyet se látunk mindennap...
Backwardation?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Kerékpárosok, bringások ide!
- DUNE médialejátszók topicja
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Futás, futópályák
- Formula-1
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kerékpársportok
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- 2022-es M2 MacBook Pro (8GB/256GB) Dobozos, Töltővel 98%-os Akku
- AKCIÓ!!! DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F + RX 6800 16GB GDDR6 + Új 16-32GB DDR5! GARANCIA/SZÁMLA!
- Msi Thin Gamer laptop új állapotban, 2év 4 hónap garanciával, dobozával és töltőjével.
- Ryzen 7 5800X / RTX 4060 Ti / A520M / 16GB vagy 32GB RAM / 256GB + 1TB M.2 SSD / 650W
- Asus ROG Strix G15 Gamer laptop
- BESZÁMÍTÁS! 6TB WD RED 3,5 SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
- Bezámítás! HP Elitebook 840 G11 üzleti notebook - Ultra 5 135U 16GB RAM 256GB SSD Intel Graphics W11
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE A520 R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- DDR5 8/ 16/ 32GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest