- Fűzzük össze a szavakat :)
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Asszociációs játék. :)
- "Egyszerű" Ügyfélkapu+ regisztráció
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Mindent a StreamSharkról!
- Milyen mosógépet vegyek?
- Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Konvektor korszerűsítés - Computherm KonvekPRO felszerelése Q7RF szobatermosztát
- Szivat a ONE. Digi és követeléskezelő (Második rész)
-
LOGOUT.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
st6969
őstag
Sziasztok!
Először is, boldog új évet kívánok mindenkinek!
Egy általános jellegű kérdésem lenne. Sokszor elhangzik, hogy nem szabad egy helyen tartanunk a megtakarításokat, diverzifikálni kell. Rossz példa vagyok.
A MÁK-nál van nagyobb összegű megtakarításom. Párnaciha/bankszámla nem jó, bankbetét sem fizet kamatot már egy jó ideje. Részvényekhez abszolút nem értek. Ingatlan jutott még eszembe, de nem szívesen mennék ebbe az irányba. Ehhez a világhoz sem ártana érteni valamennyit.
Milyen lehetőségeim maradtak a diverzifikálásra?
Köszönöm -
st6969
őstag
Sziasztok! OFF-ba teszem, és előre is elnézést kérek, mert nem a topic témája (ilyet konkrétan nem találtam ph-n), viszont pénzügyileg tudatos emberek vannak itt, bízom benne, hogy maradhat itt ez az egy post. Utasbiztosítást szeretnék kötni 1 hét görög nyaralásra (most egyedül, de jövőre majd családdal). Az összehasnonlító oldalakban nem tudom, mennyire bízhatok. Van esetleg valaki, aki ebben járatos? Nem a legolcsóbbat keresem, hanem aminek értelme is van (arra az esetre, ha baj van...persze ezen belül a legolcsóbbat ). Autóra nem kell (most utas leszek, jövőre cégessel megyünk, amire van assistance).
Milyen irányba induljak ezzel? Akár privátban is szívesen fogadom a tanácsokat. Előre is köszönöm -
st6969
őstag
válasz st6969 #119352 üzenetére
Sziasztok,
Jelentem, sikerült a 15M felét befektetni, ahogy itt is írtam, MÁP+ lett a befutó. Most megpróbáltam a másik felét, de azt írja, max. 10M Ft értékben lehet ilyen magánszemélynek. Akkor ez most azt jelenti, hogy másik papírba kell fektetnem, vagy várnom kell valamennyi időt, hogy a másik felét is MÁP+-ba tehessem, vagy mi ilyenkor a teendő?
Köszönöm. -
st6969
őstag
válasz kovsol #119354 üzenetére
Ő még "jól járt".
Nálunk a párom az elmúlt 10 évben havonta fizetett be fix összeget, mert a rokon srác 18 évesen elment biztosítási ügynöknek, mert jó pénzkereseti lehetőség. Jó dumás, jól öltözött mentorral együtt járták a rokonságot, hogy majd mindenkivel szerződést kötnek, akivel csak lehet. Közeli rokona a páromnak, jó szándékú gyerek, mi baj lehet...Igen, csak a srácnak valójában lövése sem volt, hogy mit írat alá a keresztanyjával, ő tényleg azt hitte, hogy ez valami jó dolog, mert a mentor ezt tanította neki, és grafikonokkal is levezette. Én finoman jeleztem, hogy szerintem át kellene ezt gondolni (bár tényleg szépek voltak a grafikonok), de hát mit avatkozok én ebbe bele, miért ne lehetne neki is jó befektetése. Nem kérte ki a tanácsom (de talán jobb is, mert én nem akartam volna, hogy aláírja, aztán lehet évekig kaptam volna, hogy miért akadályoztam meg egy jó befektetést, mennyivel több pénze lenne most, stb...). Így aláírt, 10 éven keresztül fizette, összesen 2M Ft gyűlt össze. A grafikon szerint ehhez mesés hozam társulna ilyen időtávon (nem emlékszem a számokra). Most, hogy letelt a 10 év, itt az idő, hogy mosolyogva kiszálljon. Biztosító válasza: hát sajnos úgy alakultak a dolgok, hogy 1,8MFt-ot tudnak kifizetni (mínusz a kezelési ktg.). Át kellett volna sorolni időben a papírokat máshová
A srác a szerződés kötés után kb. 2 hónappal már "kiszállt" a biztosítás ügynökösködésből, mert ezen kívül talán még egy szerződést, ha el tudott adni, de talán annyit sem... -
st6969
őstag
válasz stephan0s_ #119322 üzenetére
+axioma
Nagyon köszönöm
Beírtam 15M 60 hónap, kidobta, hogy MÁP Plusz magasan a legjobb hozamot termelő papír.
Ha jól értem, inflációtól fügetlen kamatozású, tehát akkor van "baj", ha ismét nő az infláció, akkor meg majd ki kell szállni belőle (?) és mást pl. PMÁP-ot (?) választani.
Remélem nem írtam nagy hülyeséget, nagyjából eddig tart a "tudásom"...
Persze a kollégák, barátok javasolják, hogy ha nem értek hozzá, miért nem fordulok pénzügyi szakemberhez....hát azért, amit írtatok is, hogy ő elsősorban magának akar jót, nem feltétlenül nekem, így nem bízom bennük, ezért maradt az az alapelvem, hogy legyen kevesebb a hasznom inkább, de az legyen meg biztosra.
Mindenkinek köszönöm a segítséget -
st6969
őstag
Sajnos ezt saját bőrünkön megtapasztaltuk. Egy 10 éves biztosítós "befektetés" futott most ki nemrég, és meglepődve tapasztaltuk, hogy annyit sem kapunk vissza, mint amennyit 10 év alatt befizettünk, nem hogy hozamot. És akkor még az inflációt nem is figyelembe véve. Soha többet
Állampapírból melyik az, amit most érdemes megfontolni (mondjuk 3-4-5 éves távlatban)?
Köszönöm -
st6969
őstag
Sziasztok!
Úgy alakult, hogy ~15MFt-ot volna lehetőségünk befektetni, amihez rövidtávon de talán középtávon sem kell hozzányúlni.
Sajnos pénzügyi területen nem vagyunk jártasak, így bártokodnék tanácsot kérni, hogy szerintetek ezzel az összeggel mit lenne érdemes kezdeni?
Államkincstárnál van számlánk, oda tudunk beutalni, ha az megfelelő irány lehet.
Előre is köszönöm -
st6969
őstag
Sziasztok,
sajnos eléggé laikusként teszem fel a kérdést: 8M Ft-ot fektetnék be most. Régebben bankbetétekben volt a pénzem (azt a folyamatot értettem ), de mióta az "értelmetlen" lett, áttettem PMÁP-ba (ennek a működése nekem már komplikáltabb, de részben értem). Most is ezt akartam ezzel az összeggel, de láttam, hogy már csak 10 éves futamidőre lehetséges? Így is ezt érdemes választani?
5-6 éves távban gondolkodom jelenleg, előreláthatólag nem akarok hozzányúlni ezen a távon. Az sem kizárt, hogy 10 évig sem nyúlnék hozzá. PMÁP-nál jobb állampapír van most közép-hosszú távon?
Köszönöm. -
st6969
őstag
válasz Vision #104934 üzenetére
+104935 dellfanboy
Tulajdonképpen nem az enyém, hanem a páromé, de nincs is ennek gyakorlati jelentősége...sajnos ez most egy állapot, amit kezelni akarunk.
Évente jött papír, igen, kértem is, hogy keresse elő, de nincsenek meg, talán az utolsó, ha szerencsénk van, még meg lehet. Azon remélem, rajta van, hogy kivel kötött szerződést és a termék is, hogy mire.104933 robag93
Nekem is az az érzésem, hogy meg kellene szüntetni -
st6969
őstag
Sziasztok,
egy kis segítséget/útba igazítást szeretnék kérni. Korábban volt "divat" (talán még ma is), hogy valamelyik családtag elkezd biztosításokat értékesíteni mellékállásként jutalék fejében, és pár jó szándékú, de hozzá nem értő családtag csatlakozik, mert biztos jó az, meg miért ne, hiszen családtag megbízható...Így volt ez nálunk is (csak épp ő sem tudta pontosan, mit árul). 10 évvel ezelőtt elkezdtünk fizetni egy életbiztosítást, havi 10ezer Ft-tal (évente picit korrigáltak rajta felfelé, olyan 13k-nál tart a havi összeg most). Mindezt úgy, hogy lényegében fogalmunk sem volt, hogy pontosan mi is ez, pár meggyőző táblázatot lobogtattak akkor (igen, tudom, tudom... hogy lehet így...igazatok van, jogos, de ez van...). Most letelt a 10 év. Szerintem ez egy megtakarítási életbiztosítás, de bevallom, pénzügyi analfabéta vagyok, nem tudom, hogy most mit kellene csinálnom. Ebben kérnék tanácsot. A családtag persze már jó rég nem foglalkozik ezzel, a biztosító pedig kész egyeztetni bármikor (évek óta próbálna), de ő meg fog győzni, hogy nekem az a jobb, ha tovább fizetem...
1. Hogyan tudnám kideríteni, hogy mekkora összeg jár, ha most befejezem és ki akarom venni (anélkül, hogy menne a ködösítés, mellébeszélés)? Kell, hogy legyen valami online felület vajon?
2. Érdemes-e konkrétan ezt tovább fizetnem, vagy inkább vegyem ki és fektessem máshová (PMÁP)? Ha mehet tovább, hogyan tudom nyomon követni, hogy állok éppen?Egy pár oldalt fotóztam, a szerződéskötéskori csalogató táblázatokról, ígéretekről, hátha mond ez valamit...
[kép] [kép] [kép] [kép] [kép] [kép] [kép]
Előre is köszönöm a segítő szándékot -
st6969
őstag
válasz Gigicuci #86580 üzenetére
"Sokkal izgalmasabb kérdés, hogy a számszakilag megkapott kamat valójában milyen vásárlóerőt fog jelenteni a gyakorlatban"
Emiatt választottam infláció követő megoldást. Azt reméltem, hogy ezzel ezt a problémát "megoldottam".#86581 tomazin Nincs ilyen probléma, szerencsére. A "mi" az nem ellenséges örökösöket jelent, szigorúan nézve a vagyon az enyém, de van egy kis családom (párom és a lányom). Az ő "hírforrásuk" a szomszéd, meg a face...tudod, hogy megy ez. Ők aggódnak jobban, de jó értelemben. Persze bennem is van aggodalom, azért jöttem ide, hogy megtudjam, ti hogy látjátok.
Számomra megnyugtató véleményeket olvastam, amit ezúton is köszönök mindenkinek -
st6969
őstag
válasz PredatorZoli #86572 üzenetére
Köszönöm a rövid választ is
#86574 stingy2 ezt meg főleg köszi, "hitelminősítés, IMF", ezzel remélem meg tudom nyugtatni a családot.
"ha parázol diverzifikálj" Igen, ezen agyaltam, de nem értek ilyenekhez. Bankbetét meg államkincstár, eddig tart a "tudományom".
Most lett betéve, szóval a büntetőkamat is fájna[ Szerkesztve ]
-
st6969
őstag
válasz votinka #86564 üzenetére
Sziasztok,
(valójában nem neked válasz, csak látom, hogy te is PMÁP-ba teszed a pénzed...)
Az utolsó kb. 100 hsz-t elolvastam, próbálnék tájékozódni, viszont a gazdasági/pénzügyi dolgokhoz sajnos lövésem sincs. Egy öröklés kapcsán úgy alakult, hogy a komplett családi vagyon (több tíz M Ft) egyetlen 5 éves PMÁP-ban lett elhelyezve kb. 1 hónapja. Mivel a családom még ennyire sincs otthon a pénzügyekben, szomszédoktól, nagyokosoktól, facebook posztokból, stb. kezdődik a riogatás, hogy minden fillért ki kell venni az államkincstárból. Itt viszont nem olvasok ilyeneket, és sokkal inkább adok ennek a közösségnek a véleményére.
Tudom, hogy senki sem jövőbe látó, de véleményetek szerint szükséges-e készülni rövid vagy középtávon olyasmire, hogy "kimenekítsük" a pénzünket? Én lehet, hogy naiv vagyok, de egyelőre nyugalomra intem a családot, bár én magam sem tudom, hogy mivel érveljek feléjük.
Ha pedig erre van reális esély, akkor honnan fogjuk tudni, hogy lépni kell, milyen jelekből (hogy ne legyen késő)?
Előre is köszönöm, ha megosztotok pár gondolatot ezzel kapcsolatban. -
st6969
őstag
Sziasztok!
Ismét szeretnék segítséget kérni. Sürgős lenne. Párom befektetné 1M Ft-ját. Tudom, nem nagy pénz, de ha csak a bankszámlán áll, annál talán bármi jobb.
1-3 év között gondolkodik (a 3 év az nagyon max.). CIB banknál van, jó lenne, ha ott tudná befektetni. Az ügyintéző ajánlotta neki a CIB 30 tőkevédett származtatott részalap-ot. Ismeri valaki?
Ezen felül állampapírokat ajánlottak neki.
Mit javasolnátok, milyen papírt vetessek vele?
Köszönöm -
st6969
őstag
-
st6969
őstag
+korcsi
Én elhiszem, hogy ez nektek nagyon egyszerű, köszi a leírást, a korcsi által linkelt táblázatokat is megnyitottam...hát most már azt sem értem, amiről eddig azt hittem, hogy értem. Én anno pár 2 hónapos akciós bankbetétbe kötöttem le a pénzem, azt egyszerű volt kiszámolni, mennyit kapok 2 hónap múlva.
De ez...bruttó, nettó vételi árfolyam, felhalmozott kamat...fogalmam nincs, mikor mit kell nézni.
Nem gondoltam, hogy ez ennyire komplikált, azt hittem, sokkal egyszerűbbet kérdeztem a 3 konkrét esetemmel.
Így viszont lehet, hogy hagyom az egészet a francba, vagy átváltom az összes MÁP+-t PMÁP-ra szeptember 3-án.
Mindenesetre köszi -
st6969
őstag
Köszi, akkor 3 vagy 5 éves PMÁP lesz.
"A fordulónapra ha közel van..." --> Az elsőnél nem kérdés, annál megvárjuk, mivel az holnap után lesz.De mi a helyzet a másik kettővel? Pl. a második még 4 hónap a fordulónapig. A 0,5% bünti az 92500Ft. Hogy tudnám kiszámolni, hogy megéri-e elbukni ezt a 92500Ft-ot, és azonnal átváltani PMÁP-ra, vagy várjam meg a január 6-ot? Apropó, a fordulónap az ugyanaz, mint a esedékességfizetés napja? Azt írja, hogy 01.06-án 924121Ft lesz a kamatfizetés. Ezt ugye nem bukom el, ha most visszaváltom a MÁP+-t (időarányosan megkapom)?
Ugyanez a dilemma a 3. befektetéssel is, bár ott "csak" 17500Ft a bünti.
Köszönöm -
st6969
őstag
Sziasztok,
Állampapír befektetés témában jártas fórumtársaktól szeretnék segítséget/tanácsot kérni. Van néhány MÁP+-os befektetés (nem mind az enyém ), nekem kellene javasolnom, hogy mi legyen velük, de bevallom, én nem igazán értek a befektetésekhez (sajnos). Igyekeztem fórumot, és cikkeket olvasgatni, amiben számomra túl sok az "idegen" kifejezés, de mégis nekem az jön le, hogy a magas infláció miatt érdemes lenne ezekből kiszállni, és inkább PMÁP-ot venni. Ezt meg tudnátok erősíteni (esetleg mást javasolni)? 3-5 éven belül előreláthatólag nem kell hozzányúlni (per pillanat az látszik, hogy utána sem, jelenleg nincs olyan cél, amire nagyobb összeg kellene, de ki tudja mit hoz a jövő). Ha jól tudom, fordulónap környékén érdemes a MÁP+-t visszaváltani, de jelen inflációs helyzetben akár hamarabb is (?). Tehát az érdekelne, hogy váltsam-e vissza, mikor (azonnal, vagy valamelyiknél várjam meg a forduló napot), és hogy vegyek-e belőle PMÁP-ot vagy mást. Magas kockázatot nem igazán szeretnénk vállalni.
Nagyon köszönöm a tanácsokat előre is!
A paraméterek:
1. MÁP+ 2024/13, 13MHUF, fordulónap 09.02.
2. MÁP+ 2025/01, 18,5MHUF, fordulónap 01.06.
3. MÁP+ 2025/45, 3,5MHUF, fordulónap 11.09. -
st6969
őstag
Sziasztok,
Van egy TBSZ-em, azon 2016-ban elhelyeztem egy kis összeget. Legyen mondjuk 1M Ft. Azzal tisztában voltam, hogy 5 évig nem szabad hozzányúlni, hogy adómentes legyen. De évente fizetett kamatot is. Azt úgy értelmeztem, hogy ha ismét befektetem, akkor azt csak TBSZ-en belül tehetem meg, de akkor ismét ki kell várni az 5 évet, ezért a kamatokhoz nem nyúltam hozzá. Most lejárt az 5 év, és ott van a TBSZ-en a kamatokkal növelt, mondjuk 1,1M Ft. Ezt az egészet most áttehetem a normál számlámra, hogy MÁP+-t, vagy egyebet vegyek belőle?
Ugye nem csak a tőke részét? Mert a kamatokat évente kaptam, azoknál nem kell megvárni az újabb 5 évet (mivel nem fektettem be)?
Sorry, tudom, nagyon láma a kérdés, de sík hülye vagyok ehhez -
st6969
őstag
Sziasztok!
Tudom, hogy nehéz a téma így ennyi infó alapján, de...tudnátok tanácsot adni? Egy családtagom (42 éves) fektetné be összegyűjtött pénzét. 25M Ft-ról van szó, jelenleg bankszámlán csücsül. 3-5 éves távlatban (esetleg hosszabb) mit érdemes nézni? Államkincstári dolgokhoz nem igazán ért (mondjuk én sem, szóval segíteni sem igazán tudok benne), de talán tanulható...Vagy nézzen inkább ingatlant (vidéki használt lakás, esetleg újépítésűbe befizetni?)? Előre is köszönöm -
st6969
őstag
válasz Shade45 #35657 üzenetére
Köszönöm, neked is kovisoft.
Kb. 60/40 arányban osztottam el MÁP+ és 5 éves PMÁP közöttMás: TBSZ-em is van, rajta 5 éves PMÁP, ami 2021-ben jár le. Van ott HUF egyenleg, gondolom a tavalyi kamatfizetés?! Jól sejtem, hogy az nem kamatozik "magától", hanem arról nekem kéne rendelkeznem? Az átrakható a sima értékpapír számlára, vagy a TBSZ-en kell vennem valamit?
-
st6969
őstag
Sziasztok,
sajnos nagyon minimális tapasztalatom van pénzügyekben, anno, mikor megérte, akciós bankbetétekbe kötöttem le, 2-3-6-12 hónapokra, több banknál volt számlám. Mindig volt 3-4 lekötésem is, azért, ha valamelyiket váratlanul fel kell törni, akkor ne a teljes kamatot bukjam.
Most van 10M körüli összeg a webkincstárban az értékpapír számlámon. Az olvasottak alapján MÁP+ gondoltam jegyezni. Előre láthatólag nem fog kelleni ez az összeg 5 évig, de sose lehet tudni. Ezért kérdezném, hogy itt is lehet/érdemes úgy csinálni, hogy mondjuk felosztani 2 kisebb és egy nagyobb részre, ha netán idő előtt fel kellene "törni" (nem fordulónapon), akkor a többi kamata ne sérüljön?
Bocs az amatőr kérdésért -
st6969
őstag
válasz buherton #32186 üzenetére
Itt a névérték 99,5%-a marad meg (7601800Ft) és hozzáadom kamatként ennek az 1,34%-át (102376Ft)? Illetve ez utóbbiból lejön 16% kamatadó? 6000Ft-ért pedig kiutalom.
Ez így helyes?
Köszi mindenkinekszerk.: ja most látom, piaci értékkel kell számolni ugyanezt?!
[ Szerkesztve ]
-
st6969
őstag
-
st6969
őstag
válasz axioma #29189 üzenetére
"Ha aggodalmaskodsz, megkerdeznem a mak-ot hogy a kartyatulaj ha elmegy egy kormanypontban ott jogosult-e a kartyajaval a te szamladra befizetni."
Igen, picit aggódok, mert nem keresem a bajt, csak ezt a pofátlan 27-50eFt-os illetéket szeretném okosan, de törvényes keretek között megkerülni. Jól értem, hogy nem is feltétlenül muszáj valami papírt venni, hanem lehet pénzt is számlára mozgatni úgy, hogy az bankkártyás vásárlásnak minősüljön? A kormánypontban fogják tudni, hogy - amennyiben a leírtak működhetnek - a tranzakció ennél a takarékszövetkezetnél vajon kp. felvételnek minősülnek vagy kártyás vásárlásnak?
Mert ha kockázatos, akkor inkább belenyugszunk a biztos 27eFt-os tranzakciós díjba, ugyanis ha kp. felvételnek minősítik, akkor az 50eFt-ba fáj. -
st6969
őstag
válasz axioma #29184 üzenetére
és (#29180) hati
Köszönöm a választ, nem fog kp-ben kelleni, tovább fogom utalni (de az már ingyenes egy régi, már nem értékesített, de nagyon kedvező számlacsomag révén).Viszont volna egy probléma, hátha tudtok rá megoldást. Ezt az 5M Ft-ot kölcsön adom családon belül. Aki visszafizeti, annak sajnos egy takarékszövetkezetes számlájára fog érkezni a pénz. Utánajártunk, hogy hogyan lenne a legkedvezőbb onnan hozzájutni, és számomra megdöbbentő a valóság: kp. felvét jutaléka ~50eFt, utalás fiókban ügyintézéssel ~50eFt, utalás internetbankon keresztül (ami nincs lévén 72 éves nyugdíjasról van szó) 27eFt És ez a legkedvezőbb, a fiókban is megerősítették.
Valami olyasmin törtem a fejem, hogy nem lehetne ezt az összeget bankkártyás vásárlásként átmozgatni az Államkincstári számlámra? Valami hasonlót olvastam itt, de lehet, hogy valamit nagyon félreértek Szóval a takarékszövetkezeti számla a mamáé bankkártyával (nem tudom, milyen limittel, és módosítható-e), az Államkincstár számla meg az enyém.
Vagy valami egyéb ötlet, hogy ne kelljen feleslegesen kifizetni ezt a 27ezret?
(az sajnos nem megoldás, hogy nyisson a mama egy bankszámlát és arra érkeztessük a pénzt, mert ingatlanügyletről van szó, az adásvételi már megköttetett ezzel a számlaszámmal, a vevő munkáltatói kölcsön keretében erre kell utaltasson).
Előre is köszönöm -
st6969
őstag
Sziasztok,
nem tartozik szorosan ide, de sokan rutinosak vagytok ebben is: Államkincstári számlán lejárt a féléves kincstárjegyem. Belföldi Ft számlára szeretném kiutalni. Van tranzakciós illeték vagy ingyenes? Esetleg jobban járok, ha készpénzben veszem fel? 5M Ft-ról van szó.
Köszönöm! -
st6969
őstag
Sziasztok,
Babakötvényre fizetek havi 5000Ft-ot, úgy kb. 4 éve, mert anno azt mondták, így lehet "kimaxolni" a támogatást. Érdemes megemelni ezt az összeget?
Köszi -
st6969
őstag
kicsit off:
Van valakinek számlája a Hold Alapforgalmazó Zrt-nél?
A szerződésben van egy ilyen pont, hogy:"7.7. Jelen Keretszerződést Ügyfél bármikor határidő nélkül felmondhatja. Felmondása azonban csak
akkor érvényes, ha egyidejűleg más számlavezetőt is megjelöl."Ennek mi értelme? Milyen másik számlavezetőt? Akár egy bankot, mondjuk OTP-t, ha ott van számlám?
-
st6969
őstag
"Lehet, hogy jobban kijön az ember, ha választ pár jó concorde/platina alapot az alapok online kínálatából, ahol viszont nincsenek plusz díjak."
Elkezdtem ismerkedni ezzel, nyitnék itt egy számlát. Az a terv, hogy "próbaként" vennék 2-3 félét, alacsonyabb és magasabb kockázatút is. Nézem a kondíciós listát, de nem igazán értem ezt a 90%-ot itt:
Ha mondjuk befektetek 1M Ft-ot ami x idő múlva 1,2M-ra hízik, akkor az 1,2M-nak csak a 90%-át (mínusz adók) vehetem fel? Vagy valamit nagyon félre értelmezek -
st6969
őstag
válasz concret_hp #28115 üzenetére
Igen, ezt tudom És el is hiszem, de számomra (majdnem teljesen laikusként) tulajdonképpen nem nagyon van más támpont, ha valami alapot vásárolnék, csak az, ha a múltbéli hozamokat nézegetem. Akkor meg már nyilván olyat választanék, ami nem csupa negatív 5 évre visszamenőleg, hanem inkább növekvő, jellemzően 2 számjegyű.
Köszönöm a hozampláza tippet, és neked is KMT, utánanézek (aztán lehet, hogy ismét elmegy a bátorságom, de ahogy az előbb is utaltam rá, megpróbálom "szerencsejátékként" felfogni). -
st6969
őstag
válasz carl18 #28105 üzenetére
Bankoknál befektetési alapokba fektetni nem szerencsejáték?
Közeli ismerőssel történt meg, laikusként végighallgattam a bankos hölgy monológját. 2M régóta kuporgatott Ft-ot szeretett volna befektetni, hosszas beszélgetés után a hölgy azt javasolta, hogy kincstárjegyet vegyen, aminek ugyan nem nagy a hozama, de biztonságos. Így is lett (nagyrészben). És megmutogatott egyéb lehetőségeket is, múltbéli hozamokkal (persze kihangsúlyozta, hogy ez nem garancia). Volt olyan alap, aminek a hozama emlékeim szerint olyan 20-30% között mozgott kisebb-nagyobb kilengésekkel, de rövid és hosszútávon is. Ajánlani semmit nem ajánlott a hölgy, csak megmutogatta több alapjuk hozamát. Na, ezután úgy döntött az ismerős, hogy 200k-t próbából rászán. Pár hónap elteltével már 30k pluszban volt, majd most hívott (1 évre, hogy befektette a 200ezret), hogy 65k Ft-ot vett ki.
Hát mit mondjak, kedvet kaptam én is, hogy kipróbáljak egy ilyet.
Ha befektetési alapban gondolkodom, a számlavezető bankomban érdemes körülnézni, vagy van jobb/olcsóbb/célszerűbb megoldás is? Próbaként 3-4 féle különböző kockázatút kiválasztanék, és azt figyelemmel követném. Mit javasoltok:
1. felejtsem el, nem értek hozzá
2. menjek pénzügyi tanácsadóhoz
3. vegyek valamit a bankban, aztán majd lesz valahogy
4. ...???
Két célom lenne vele: 1-2 éves távlatban egy kis plusz hozam, illetve hosszabb távon nyugdíj(kiegészítés) -
st6969
őstag
válasz concret_hp #26607 üzenetére
Bevallom nem, és elég láma vagyok ebben a kérdésben, könnyebbnek gondoltam itt megkérdezni.
De akkor böngészek. -
st6969
őstag
Sziasztok,
MÁK-nál most 15M-t (ingatlan eladás) 3 vagy 5 évre mibe érdemes fektetni? Bemegyek a héten oda, megkérdezem őket, de jó lenne, ha megírnátok a véleményeteket
Köszi -
st6969
őstag
Igen, ez logikus. De létezik-e valóban bank független szolgáltatás? Ha egy pénzügyi tanácsadó függetlennek vallja magát, attól még simán elképzelhető, hogy azt fogja eladni, ami után a legtöbb jutalékot kapja, nem pedig azt, ami valóban a legjobb befektetésnek tűnik az adott helyzetben.
Emiatt szerintem irány a MÁK, nyitok egy számlát, és veszek valamit 3 évre. -
st6969
őstag
válasz Cathfaern #26496 üzenetére
"az alap hogyan kezeli a pénzt. Mibe fektet, kockázatot hogy kezeli, stb..."
Na igen, itt viszont tényleg megállt a "tudományom". Semmilyen tapasztalatom, szempontrendszerem és támpontom nincs. Ezért gondoltam, hogy a banki tanácsadó majd javasol valamit. De erre azt mondták itt a fórumon, hogy a javasolt papírok kockázatosak szoktak lenni.
Szerintem egy elég szűk kör lehet, aki ebben a témában ki tud igazodni. Valószínűleg akkor marad az állampapír. -
st6969
őstag
válasz Cathfaern #26491 üzenetére
OK, de akkor mi az a megjegyzés, hogy tőkevédett? Nem az, hogy legrosszabb esetben a betett pénzem kapom vissza?
Ajánlották, hogy szánjak rá egy kis időt, hogy utánanézzek a bef.alapoknak. A múltbéli hozamokon kívül mi mást tudok utánanézni? De ha abból nem indulhatok ki, akkor miből?(#26490) concret_hp
A jegybanki alapkamatra gondolsz? Az elég régóta alacsony szinten van, mégis ilyen hozamokat produkálnak ezek a papírok... -
st6969
őstag
A linken rányomtam a keresésre (a közepes kockázat volt beállítva). Ezt dobta ki az első oldalon. Itt minden hozam pozitív, ráadásul elég magas, még 5 évre visszamenőleg is. De akkor miért közepes a kockázat? Van két tőkevédett alap is. Annak nem pont az a lényege, hogy nem bukhatod a tőkét? Mert akkor az nekem inkább kockázatmentesnek tűnik.
A számokat jól értelmezem? A bekarikázott YTD 29,75% azt jelenti, ha én január elején veszek ebből a papírból 1M Ft értékben, most meg visszaváltom, akkor lenne 1.297.500Ft-om? (mínusz adók, jutalékok...) -
st6969
őstag
válasz #95561216 #26477 üzenetére
és (#26478) skristof
KöszönömLehet, hogy kicsit előreszaladtam. Alapvetően szinte semmit nem értek ezekhez az alapokhoz. Nagyjából annyit, amit a CIB bankos hölgy 2 hete a páromnak elmagyarázott, én meg végighallgattam: X alapot megveszed mondjuk 1,00-ás árfolyamon, ez az árfolyam elkezd változni...mondjuk 1 év múlva ha 0,95, akkor 5%-ot buktál, ha 1,05, akkor 5%-ot nyertél. Plusz kifizeted a váltás költségét. Érdekes, hogy amiket mutogatott, azok jó része 5-7-10 és afölötti hozamokat produkáltak 5, 3, 1 év, de még 6 hónapos időtávon is (persze volt kivétel, ami mínuszos volt, de többnyire pluszos, volt egy-két 20% fölötti is). Persze hozzátette, amit ilyenkor szoktak: a múltbéli hozamok nem jelentenek garanciát... Ezt én értem, de akkor mégis mi alapján válasszak? Végül az lett, hogy nagyrészt kamatozó kincstárjegyet vettünk, és egy kisebb összegben a "játék kedvéért" ráböktünk egy papírra, ami szépen hozott a múltban, kíváncsi leszek, mi lesz belőle.
Tehát visszatérve: én most így hirtelen 2 lehetőséget látok. 3 évre akarom befektetni egy vidéki lakás árát. Vagy bemegyek a KBC-hez, nyitok egy értékpapírszámlát, és veszek belőle azt / azokat, amiket az ügyintézők javasolnak (ha egyáltalán adnak ilyen tanácsot), és figyelgetem az árfolyamokat, ha kellően felmegy (nyerek mondjuk 5-6%-ot, kiveszem), vagy a másik lehetőség, hogy a Magyar Államkincstárnál veszek valami állampapírt 3% körüli hozamra számítva.
Mit gondoltok, melyik irányba induljak el?
-
st6969
őstag
Üdv,
lehet, hogy ez így nem a legjobb megközelítés, de azt szeretném tudni, hogy melyik banknál érdemes befektetési alapokat venni? Nem arra gondolok, hogy mondjátok meg a tuti legnagyobb hasznot hozó papírt, stb... hanem, hogy hol a legkedvezőbb az értékpapír számlavezetés, befektetési jegy adás-vétel jutaléka, ilyesmi járulékos költségek. Már ha egyáltalán vannak különbségek. Én most kezdtem el bújni a kondíciós listákat, de elveszek bennük, meg sok az idegen fogalom. Most jutottam el odáig, hogy lépnék valamilyen irányba, de ingatlanvásárlásról lecsúsztam, bankbetét semmit se fizet...
2-3 évben gondolkodunk. Elsősorban K&H, Raiffeisen és OTP bank érdekelne (ott van folyószámla).
Köszönöm
Új hozzászólás Aktív témák
- SSD kibeszélő
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Mindent vitt az iPhone az ünnepi időszakban
- Milyen TV-t vegyek?
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Melyik a legerősebb Low Profile VGA kártya?
- Sweet.tv - internetes TV
- További aktív témák...
- Akció! Dell E5440 laptop (14/i5-G4/4GB/256SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Dell Precision M4500
- Mint az új! Steam Deck 1TB SSD + 64GB SSD + műanyag tok + hordozó tok + üvegfólia + Windows 11 Pro
- Samsung 50" 4K Crystal UHD WIFI TV UE50AU8002
- Akció! Dell Latitude E5540 laptop (15,6FHD/I5-G4/4GB/128SSD) - 1 év garancia, 27 % számla