- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gerner1
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
-
LOGOUT
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
BlackV
őstag
Maradt a BBB- kategóriában a magyar államadósság besorolása, viszont az eddigi stabilról negatívra változtatta a kilátást a Standard and Poor's nemzetközi hitelminősítő a péntek esti döntésében.
A fiskális és külső kockázatokkal indokolta a lépését a hitelminősítő.
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20250411/kilatasrontast-kapott-magyarorszag-az-elso-hitelminositoi-dontesen-754569 -
BlackV
őstag
Engem az állampapír politikai kockazata aggaszt. Államcsődtől nem félek, de a 26os valasztastol igen. Lehet forrongásból belarusz féle pályára is fordulhatnak a dolgok aztán hirtelen elszállhat a forint. A devizavaltast meg ideiglenesen korlátozzák.
-
BlackV
őstag
válasz
Drizzt #133193 üzenetére
"Nagy Márton lenyilatkozta már, hogy nem cél a lakosságnak vonzó papírt adni. "
És ezt meg is tehetik miután lezárták az utat az alternatívák felé szochoval, szja-val, mindenféle tranzakciós díjakkal. Tbszezni se túl vonzó, mert ha törni kell akkor szja szocho, adóbevallás. Ez sokakat eltantorit. Ki van ez találva.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
ngaba #133190 üzenetére
Nagy Márton lenyilatkozta már, hogy nem cél a lakosságnak vonzó papírt adni. Ha nem tetszik, vegyünk államkötvényt. Miért kéne kihozniuk újat, ha láthatólag nem ebből akarják a közeljövőben leginkább finanszírozni az államot? [pf: Nagy Márton: csökkenhet a lakossági állampapírok prémiuma, és jön a szigorúbb állampapírtartás]
-
Hmmz
aktív tag
Tartja e valaki a megtakarításainak egy részét alacsony árfolyamú -és ezért igen kockázatos- részvényekben, a magasabb profit reményében?
Ha igen melyikben és milyen meggyőződésből?
Százalékos arány közlése esetén előre is extra köszi!
(Majd irok persze én is ha érdekel bárkit)
-
-
lemusz
addikt
Csökkent a lakossági álompapírállomány. [link]
....gondolom nem a jó tőzsdei beugró miatt. -
bigdady
nagyúr
Hali
Nem tudja valaki milyen számlára és milyen közleménnyel kell küldeni az állandó megbízást Erste future-re ha global-t akarok venni a gyereknek havi szinten? -
Hmmz
aktív tag
válasz
akosxyz #133181 üzenetére
A 90 napos szünet bejelentés elött vette nagyon nemsokkal, közvetlen a bejelentés elött, tőkeáttételes opcióval, ~100x-os lóvé.. vagy több
1M dolláros téttel már egész jól hoz..
Valahogy akkortájt mikor Trump kidobta facebookra hogy nem kell félni nem fog fájni, jók lesznek a befektetések
Ez volt a jel?
(Természetesen lehetne a csökkenést is ugyanigy megjátszani) -
Hmmz
aktív tag
válasz
Lex Icon #133177 üzenetére
Nekem eltünt magától...idővel... ügyintézés, lezárás, lassan örlő malomkerekek, határozatok, érvényesítés, néha lassú már az a postakocsi.. (IB-re nem tudom transzferkor mivan)
gigi: Nekem is meghaladta, de átállítottam, *vásárlás után meg vissza..
(Ez EUR KI-utalás forintos számlára viszont eltartott pár napig IBAN segitségével, magyar bankhoz, de legalább müxik) -
Gigicuci
senior tag
Azt tudja esetleg valaki, hogy az államkincstárba történő forint utalás milyen gyorsan íródik jóvá az egyedi számlán? (a b.kártya limitet meghaladná az összeg, így az most nem opció) Köszönöm.
-
Hmmz
aktív tag
válasz
ArGab #133173 üzenetére
A rutin és a megérzés, feltette rá a vagyont, és bejött, miért baj ez?
A nokiás doboz továbbfejlesztve, valahogy ki kellett fizetni a haverokat, mos mé baj még az is, ha a fönök is keresett vele kicsit..
Irigy vagy
#Bindzsisztán
(A tőzsde topikban már részletesebben kiakadtak)
-
LaySoft
tag
Ilyenkor valahogy az egésztől elmegy a kedvem:
Bennfentes kereskedelem: Donald Trump videón dicsekszik barátai óriási tőzsdei nyereségével
-
Hmmz
aktív tag
válasz
aujjobba #133169 üzenetére
Igen, én is ezért aggódtam kettővel ezelőtt
De hogy is mondja az őskeresztyény népdal?
*Ha nem tudom nem fáj*
Megaztán ez NEM állampapir, ez csak Optima
De van még harmadik népi bölcsesség is ehhez:
"Kegyelmes hazugság nem fáj senkinek" -
aujjobba
addikt
Az EUR rovid kotveny KIID-jeben is allampapirokat emleget, mondjuk azt meg lehet nezni melyik allam, ha reszletezi.
szerk.: itt a reszletek, van ebben magyar is, meg minden is.A tokegarantalt megintcsak allampapir tulsuly, csoborbol vodorbe.
Ingatlan alapnak altalaban magas kilepesi koltsege van, ha valoban csak par evre gondolkozik az illeto.
A tobbi meg kockazatos, reszvenyes, par evre megint lutri.Ertem en, hogy csak azt sorolom mi nem jo, elnezest.
szerk.:
Az OTP Optima Alap, olyan befektetés, amellyel döntően rövid lejáratú kötvényekbe,
jelzáloglevelekbe lehet elhelyezni. Az alap jellemző kitettségeit hazai diszkontkincstárjegyek,
rövid lejáratú államkötvények, jelzáloglevelek alkotják. -
Köszi, szóval, akkor a banki befektetések a költségek miatt inkább a nominális veszteség felé viszik a pénzt. (én is mindent elvittem onnan sok éve) Ha euróban, OTP-ben tartja, akkor kb. pénzénél lesz, mert számlavezetési díj évi 1 E Ft, a kamat meg 0,05%.
Összességében, akkor az OTP-ben a pénze a befektetés határa inkább csökken.
Hát igen, juró esetleg revolut Ft megtakarítás vagy Cofidis Takarékszámla, ha kiviszi a bankból mégis. -
Lmh
őstag
válasz
mastodon #133158 üzenetére
Idegesítő amikor feltesz az ember egy kérdést, hogy szeretne választani 3 dolog közül, valamint elmondja hogy mit nem szeretne. Erre az emberek azt javasolják amit nem szeretne vagy javasolnak egy 4. dolgot.
Átérzem a helyzetet, de én a felsorolt három opció közül egyiket sem választanám, eskü inkább imádkoznék az alacsony infláért és hagynám rohadni a folyószámlámon
Ha állampapír offos, amit megértek, akkor esetleg EUR-ba átváltani és úgy tárolni? Arről sem tudnád meggyőzni? (mondjuk annak is szép költsége lehet OTP-n, de akkor is). Az öregeknél sokszor van ilyen jókis pénzváltós nosztalgia, hátha... -
Hmmz
aktív tag
válasz
Steve_Brown #133160 üzenetére
Hol láttál ilyet?
Verseny van, nevezz be rá van ha megtalálodmastodon: Azokból még adózhat is szépen, ha nem tbsz-en tarja.
A tőkegarantáltak meg általában állampapirra épülnek, tehát állampapirt vesz SOK költséggel, csak nem látja
+1 vote a sima állampapirra -
-
aujjobba
addikt
válasz
mastodon #133158 üzenetére
EMDA - 8.75% eves koltseghatas?
Reszvenyalapot par evre egyebkent se.
Allampapir, fix 6.5%, az egyertelmu is, kiszamithato is. -
Egy idősebb rokonom szeretne pár éves megtakarítást tenni, pár millióból. Nem akar állampapírt venni, és OTP-nél van befektetési számlája, ott akar félretenni. Iszonyat lehúzásnak tűnik, látom, nem tőkevédettek. de ha nem akar mást, akkor ezek jó lehetőségek lehet a többihez képest?
OTP EMDA ABSZOLÚT HOZAMÚ SZÁRMAZTATOTT ALAP A - 1.5% (ez a legkisebb vásárlási díjú)
OTP QUALITY SZÁRMAZTATOTT RÉSZVÉNY ALAP - 2,5%
OTP KÖZÉP EURÓPAI SZÁRMAZTATOTT RÉSZVÉNY ALAP EUR - 2,5% -
bigdady
nagyúr
tlac: ekkorát nem gyengült a HUF.
Hmmz: Investing.com watchlistet nézem realtime, most sem jobb (de egész nap ez volt kb a különbség):
Bud: 212.000 HUF +8,16%
Frankfurt: 510,16 EUR -4,16%
Csak próbálom értelmezni -
bigdady
nagyúr
Mi okozza hogy Bp zöld, Frankfurt meg piros?
Frankfurt magasabban zárhatott ennyivel és már benne volt >5% erősödés? Na de tegnap? -
Pá
addikt
válasz
Mercutio_ #133146 üzenetére
Értem, hogy a dömping ár nem ideális, de egyrészt szerintem Kínának sem az.
Másrészt amíg Kínára nincs érdemi befolyásunk egyedül azt dönthetjük el, hogy milyen reakciót adunk rá. Szerintem vámháborúzni nem optimális reakció. Vagy ha mégis, akkor max nagyon célzottan és arányosan a dömpinges cuccokra.
Ami most történik azzal szerintem egy szub-optimális helyzetből csinálunk egy sokkal rosszabbat.
Mint ha valaki megvágja a hüvelykujját, aztán bepánikol és csukóból amputálja miatta a kezét. -
Mercutio_
félisten
Döntsd már el, hogy egyszerű fogyasztó, vagy ország/gazdasági Közösség sapka van rajtad
Ha nem zavar a dömping, akkor nem érted az abból eredő problémákat...
A dömpinggel adott területen monopol/oligopol helyzetet hoznak létre + az adott iparágban a szakmai tudás is leépül, szabadalmak sem lesznek a többi szereplőnél.
Azt, hogy egy monopol helyzetű aztán hogyan diktálhatja az árakat mind a vevők, mind a beszállítók felé gondolom te is tudod...
Az nagyfokú naivitás, hogy Kína nem fogja bírni a dömping árakat. Az USA után a második legnagyobb és központilag oda koncentrálja ezt a hatalmas tőkét ahová akarja, egyszerűen - a legnagyobb világcégeket kivéve - nem egy súlycsoport.
Az tény, hogy hosszú távon ki kell valamit találni, mert a vámok csak egy ideig védenek. -
[CS]Blade2
addikt
válasz
aAron_ #133143 üzenetére
Szerintem a Fix 7%-os is nagyon jó, nekem van egy raklappal, de van 29N-em is, papíronként nézve konkrétan abból van a legtöbb. Kicsit másra való a kettő. Aztán biztos vannak sokan, akik nem grammozták ki, hogy feltehetően pár ezer Ft-al többet hoz-e az egyik, mint a másik, mert elég hasonló tud lenni normál esetben a kettő. Ha úgy alakul a dolog, hogy valami nagyon kedvez az egyiknek, akkor lehet nagyobb különbség, de ezzel úgy látszik, hogy annyira nem foglalkozik a teljes vevő skála.
A topic pedig csak egy nagyon szűk része ennek, és vannak itt igen csak extrém gondolkodású emberek, olyasmikkel is számolnak, amivel a legtöbben nem is akarnak, nem is érdekli őket. Teljesen egyértelmű, hogy nem vagyunk reprezentatívak.
Mennyi lehet a topic heti állampapír vásárlása a 100-200 milliárdokból? Kerekítési hibák vagyunk valszeg. -
aldebaran
addikt
Most jön majd egy nagyobb összeg a számlámra és hát ugye a jelenlegi PMÁP-ból mindig vannak kamatok.
Melyik állampapírba lenne érdemes most tenni hosszútávra?
Eddig csak pmáp-ba tettem a pénzt. -
hellan
csendes tag
A forgalomban lévő lakossági állampapírokból a 14. héten az alábbi bruttó mennyiségek kerültek értékesítésre.
Lakossági állampapír Bruttó értékesített mennyiség (mrd Ft)
Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) 17,9
Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) 3,7
Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) 54,3
Fix Magyar Állampapír (FixMÁP) 68,9
Magyar Állampapír Plusz (nyomdai MÁP Plusz) 0,7
Kincstári Takarékjegy (KTJ) 9,1Ahogy nézem a mai 12 havi DKJ aukció átlag hozama 6.36% lett. BMÁP-om május végén fizet legközelebb, egyelőre nem aggódom h kövi negyedéves is alacsony kamattal menne
-
Hmmz
aktív tag
válasz
bigdady #133139 üzenetére
Nagyon belelendültél
Nézd meg a Yahoo finance-t is
Itt is vannak realtime árfolyamok is
Pénzügyi adatok, chat, hirek, leírások, egyebek. (baloldalt)De ez is egy szakma, évek gyakorlása kell(ene) hozzá, a profik úgy csinálják mintha (fél)munkahelyük lenne.. Meg illene tanulni mi miért lehet.. , de nézd meg a szomszéd tőzsde topikot, ott biztos vannak ilyen gengszterek..
(Mintha neked azt mondanám hogy építs fel egy házat 0 tudással, ha nem ez a szakmád.. pénz, szerszámok, tervek, cégek, tanulás, utánajárás, számolgatás, hozzáállás, kitartás, rutin, stb )Na ez itt is igy megy:
Fundamentális és technikai tényezők, hírek, piaci/befektetői hangulat, infláció, céges tervek, CEO, hitelek, akkviziciók, versenytársak, pénzügyi helyzet/analízis, negyedéves jelentések, meg még jópár másik dologÉs ha ezt mind vágod akkor jön Trump és szétb@ssza az egészet
Enélkül elég fifty-fifty..
Belevehetsz valami óriás-cégbe aki jónak "tünik", és benne vagy évekig, és reméled hogy nem KODAK-ot választottál, aki anno az egyik óriáscég volt de ma már hire hamva sincs.Na ezért IS jó a VWCE, ott nincsenek ilyen gondok
-
eldoble
aktív tag
válasz
dugo_ #133131 üzenetére
Köszi, és akkor ez meg még egy harmadik? https://netbroker.erstemarket.hu/
-
dugo_
veterán
válasz
eldoble #133130 üzenetére
Nem, az az új. Ez a régi:
https://www.ersteinvestment.hu/hu/index.html
bigdady:
https://www.boerse-frankfurt.de/en
Három instrumentumot lehet real time listában tartani.
-
eldoble
aktív tag
Ez a régi felület: https://netbroker.erstebroker.hu ?
-
keselyumadar
csendes tag
Ha vettem S&P etf-et először 150ezren anno és 250ezren is év elején és el akarok adni most belőle akkor lifo lenne érdemes ha jól gondolom de tudja Erste nyeszen?
-
Hmmz
aktív tag
Nem akarom elhessegetni a szuperrózsaszín felhőket egyből, de azért NE felejtsük el ebben a világraszóló boldogságban amilyet ritkán látunk, (Nasdaq több ~12% ugrott ma, WTF), hogy Trump azért INSTANT 10% vámot azonnali hatállyal odavert mindenkinek amig 90 napra felfüggeszti a reciprocal tariff-ot, gondolom tárgyalgatna(k)
Kinával meg holtartunk 125% épp?Némi feketehumorral: ez kb olyan mint mikor majdnem fejbelőnek, de mégis a füledet viszi el a golyó nem? Ennek örülünk ennyire?
Akkor eléggé pozitiv a világképünk
Csak nehogy legyen mégegy shooter vagy mégegy golyó,..Szóval mielött kiszeded a nagyi hallókészülékéből az elemet és eladod, hogy abból is tőkeáttételes LONG legyen, azért érdemes ebbe is belegondolni..
-
Hmmz
aktív tag
válasz
bigdady #133117 üzenetére
A BÉT 9-17 óráig van nyitva (meg van egy kis elő-utó szakasz)
A Xetra 9-17:30 ig (PL. VWCE)
Az USA (NYSE és NASDAQ) most 15:30-22:00-ig (magyar idő szerint, de óraátállításnál változik), de itt is van sokkal nagyobb elő-utó szakasz éjjel kettőig, de devizaváltás már nincs ilyenkor.Erste Netbróker:
EUR ETF-et (vagy európai részvényt) csak XETRA-n kapsz (meg párat BÉTa piacon forintért)
De USD-ért vehetsz részvényt USA piacon is, mondjuk TESLA-t vagy bármi mást.
Meg van amúgy XETRA-BÉCS is
Szóval van kínálat bőven, de azért nem egy IBKR szintű.
Gondolom tudod, hogy adóköteles, ha nem TBSZ-en bulizol hanem sima ÉP számlán. (vagy feltöröd a TBSZ-t akkor is)
Csak ÉSSZEL a részvényekkel, ez nem VWCE, k* hamar seggére lehet verni a lóvénak ha kevés a rutin
PL a TESLA több mint 50%-ot esett a csúcsról amig az S&P500 "csak" ~20%-ot.
Inkább csak kicsivel kezdj, ha nagyon belefolynál, de elöbb még azért nem árt olvasgatni sem. Ez már jó régi video, sorozat,de hátha van benne valami használható is
Meg amúgy mindjá jön az ÚJ felület. -
Bandit21
addikt
válasz
Brandynew #133120 üzenetére
Az világos nekem is csak mire eljutunk oda addig 3-4* megszedi magát egy réteg aki mindig előre tudta hogy aznap este épp merre fordul Trump.
Nyilván 4 napja kellett volna venni, 2 napja eladni mára és akkor ott lenne 10 %.
De amit erre a játékra szán az aki nem lát előre ott a 10% is semmi. -
Pá
addikt
válasz
Dare2Live #133115 üzenetére
Valahogy engem nem zavar a dömping. Egyrészt, mint fogyasztó örülök, hogy olcsón tudok vásárolni. Működik a globalizmus.
Másrészt azt gondolom, hogy hosszú távon ez nem jó Kínának. Egy egészségtelen modell, ami kárt csinál neki belülről, még ha évtizedes távon is fog kijönni, de a számlája be lesz nyújtva, pont azért mert nem természetes és éppen ezért nem hiszem, hogy fenntartható.Harmadrészt nem hiszem, hogy mindenben lehet dömpingelni. Különösen a magas hozzáadott értékű termékekben nehéz, de pláne nem lehet egész pályán egyszerre minden iparban, azt még Kína sem bírná. Én hagynám, hogy fárassza magát azokkal az iparágakkal, amire ráfeküdt (napelem, autók, akksik stb) és próbálnék máshol érvényesülni. Nem feltétlenül ez a legoptimálisabb, de amíg közvetlenül nem tudok hatni Kínára, addig ez maradt, mint legjobb megoldás.
Vámokkal visszaépíteni az ipart kb annyira látom működőképesnek, mint árstoppokkal letörni az inflációt. Remélem ezt Nagy Márton nem olvassa.
-
Brandynew
őstag
válasz
Bandit21 #133112 üzenetére
Teljesen egyértelmű, hogy nem ilyen vámok lesznek. Ez egy alkupozíció, jelzés arra, hogy mostantól nincs az óvatoskodó, langyos vízben pancsikolós soft diplomácia. Plusz az esésből bejött a kasszába (és a bennfentesek és szemfülesek tárcájába) néhány ezer milliárd dollár adó és árfolyamnyereség formájában.
-
bigdady
nagyúr
Erste netbrókeres ép vásárlás esetén elég ha az Erste számlán van a pénz? Vagy az értékpapírszámlára át kell vezetni hozzá úgy amúgy mintha nem lehet Erste bankszámla?
-
Dare2Live
félisten
"amiben meg mi tudunk lenni világelsők és azzal fizetni a Kínai cucokért"
Én nem látok ilyen területeket. Egyszerűen azért mert amikor az EU valamikben világelső volt akkor azt kína ellopta aztán ledömpingelte a piacot. Most is jöhet valami amiben világelsők vagyunk. Kína pillanatok alatt ellopja és utána olyan szintű állami támogatást kapnak amivel szétdömpingelik a piacot.
Könnyűipar nem csak a cipő és a poló. A könnyűipar elvesztését én komoly gondnak látom. Stratégialag is.
Az adaptálódással egyet értek. Kérdés hogy. Lehet a Kína féle piacvédelem és ha el akar itt valami "fejlettet" adni akkor 50%os vegyesvállalat és a gyártás itt EUban jó induló pont lenne. Csak a kölcsönösség jegyében...
"Kína akkor tud valamit megfojtani, ha jobban csinálja."
pl a dömping az szerinted jobban csinálás? Mert az EUs könnyűipart a 90es években a dömping nyírta ki. Vagy nézzük meg pl ként, hogy lett a Huawei a legnagyobb telkó bázis, gerinc... vonalon? Loptak, dömpingeltek, loptak, dömpingeltek. -
Hmmz
aktív tag
AZIGEN, acélgerinc mi?
Shortosok mennyire jártak jól nyitva hagyott pozival mondjuk itthon vagy XETRA-n?!?Bigdady: USA nyitva 22 óráig, bele is vettem most..
-
gg07
tag
Na aki berakta a nagy lovét most keresett egy csomó pénzt
90 napig szünetel a vám -
Hmmz
aktív tag
válasz
Travelos #133106 üzenetére
Minden egyes nap a tiszta árat látod a brókernél, amiből már levonták a költségeket, (meg hozzáadták osztalékokat ha újrabefektető ETF).
Ha 1 napig tartod akkor is van költsége, de pl egy 0,07%- SXR8 TER mutatótnál még el kell osztani 365-el:Legyen 500 EUR az 1db ETF ára.
Évente 0,35 EUR a TER költséged
Ez 1 napra vetitve nem túl sok, és igy szinte 0 lesz
Napi veszteségként 0,00096 EUR, azaz ~0,096 cent.Lehet ha minden nap reggel veszed este eladod és tfh jutalékmentesen is kereskedsz (Nincs eladás vételi költséged) akkor megspórolhatod a TER mutatót 1 év alatt?
-
Travelos
őstag
-
Hmmz
aktív tag
válasz
bigdady #133102 üzenetére
Te a BÉTa piacra gondolsz, itt forintért veheted meg mondjuk SXR8-as S&P500-as ETF-et.
Ugyanazt igazából amit a XETRA-n is vehetsz DE EUR-ért.
Ha megnézed még az ISIN kód is megegyezik.
De ez csak a forintos forgalmat mutatja, nem igazán kirívó, ha megnézed nagyobb (3hó) léptéknél is.
Ha ilyened van akár a XETRA-n is eladhatod, de általában sokat csárdzsolnak érte.
A profik soxor csak NYESZ-re szokták venni, különben inkább EUR-ért megveszik "odakinn". (Mert NYESZ-re csak forintos cucc tehető)
Meg mert nagyobb a spread költség és a illikvidebb is, viszont megspórolhatod vele a pénzváltás költségét.
(Chatgpt segít ha kell, biztos valami ilyesmit mond az is) -
többnyire egyetértek, de nem mindenben. kína használ olyan eszközöket is, amelyek az euban tiltottak, pl. állami finanszírozás, vagy szigorúbban szabályozottak, ezért versenyelőnyhöz jut, pl. környezetvédelmi előírások, stb.
az eu alapvetően versenypárti, de azt is akarja, hogy minden versenyszabály mindenkire egyformán vonatkozzon. emiatt a közös piacára belépő országokon is áttolja a versenyjogi szabályozását, vagy ha arra nem kéoes, vámokat ír elő helyettük, hogy azzal védje a piacát.
mert a kínai áruk is csak addig olcsóak, amíg egyedül nem maradnak, utána, monopolhelyzetben már nem azok, vagy nem lesznek azok.más kérdés, hogy van-e értelme mondjuk egy feldolgozó- vagy könnyűipart újra felfejleszteni, és hogy lehet ezt versenyképesen üzemeltetni az unión belül. nagyon-nagyon minőségi termékeket kell gyártani hozzá és nagyon-nagyon hatékonyan, hogy meglegyen rá az a kereslet, ami ezt el tudja tartani akár a magyar munkabérek mellett is. ez a kettő úgy általában nem a magyar ipar jellemzője.
vagy behozni külföldről olcsó munkaerőt, de ugye ezt megintcsak nem akarjuk. -
Hmmz
aktív tag
Nagy hibát vétett Trump, friss portfolio podcast, jelen állás szerint
Mit tehetnek a befektetők a vámháborúban?
Accord CEO elemzése
(Én egyetértek) -
bigdady
nagyúr
Azt látni ossz vissz 81 db S&P etf forgalom volt ma béten. Ez csak nekem smafu? Vagy ezt hogy kell értelmezni? Daxból Frankfurtban 5db?
-
Pá
addikt
válasz
Dare2Live #133100 üzenetére
Szívesen elmélkedem itt a fórumon, de nem szeretem azt a fajta vitastílust, ahol a másik állításából kiragadunk 1-2 gondolatot, azt eltúlozzuk a végtelenbe, aztán visszaadjuk a szájába. Sokkal jobban tetszene, ha behoznál új szempontokat. Ilyenkor nem az a cél, hogy legyőzd a másikat, hanem, hogy együtt gondolkozva kihozzatok valami többet, mint egyedül ment volna.
Én úgy látom, hogy a nyugati világ pánikol és csapkod, mert Kína magához képest megerősödött és néhány iparágában, amit központilag tolnak valóban világelső lett.
Erre szerintem nem az a megoldás, hogy besündisznóznak és elkezdik lenyomni, amiben Kína előrement. (lose - lose).
Hanem inkább előre kell menekülni, meg kell erősíteni 1-2 területet, amiben meg mi tudunk lenni világelsők és azzal fizetni a Kínai cucokért. (win-win) Comaparítv előnyök meg miegymás.Stratégiailag fontos iparágat nem szabad elengedni, de pl nekem a könnyűipar nagy része nem hiányzik. Nem látom problémának, hogy nem mi gyártjuk a pólókat, meg cipőket, ha másol harmadannyiból kijön. Annyi, hogy kell pár versenyképes és magasabb hozzáadott értékű ágazatot ki kell építeni, hogy legyen miből fedezni az importot.
A bezárkózós logika, nekem hasonló, mint amikor a szövőszékre meg a gőzgépre jöttek a géprombolások. A világ változik és adaptálódni kell, nem pedig felborgatni a sakk bábúkat, csak mert éppen vesztettél egy futót.
Kína akkor tud valamit megfojtani, ha jobban csinálja. Ha valamiben mi vagyunk előrébb, akkor nem fogja tudni megfojtani, hiába akarja nagyon. Ez a piaci verseny. Nem tiltani kell, hanem jobban csinálni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Xbox Series X|S
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- MOBILTELEFON / TARTOZÉK / OKOSÓRA / OKOS KIEGÉSZÍTŐ beárazás
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- fűnyíró traktor
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- További aktív témák...
- LEÁRAZVA Dell Precision 7560 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-11850H 32/512 NVIDIA T1200 4GB FHD
- Acer NITRO V 16 Gamer Tervező Laptop -35% 16" RYZEN 7 8845HS 16/1TB NVIDIA 4060 8GB FHD+ 165Hz
- ÚJ GAMER PC, INGYEN POSTA R5/RTX4060/32GB RAM/1TB SSD
- OnePlus Open 512GB / 16GB RAM Tökéletes állapot
- Samsung Odyssey G4 S25BG400EU IPS Monitor! 25" fHD / 240Hz / 1ms / G-Sync /
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- HP ProBook 430 G3 laptop Pentium 4405U CPU (hibás)
- Apple Pencil 2.gen, Új, Dobozával 12 hónap garanciával
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest