- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gerner1
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sh4d0w: Árnyékos sarok
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dorian
félisten
-
luciferc
őstag
Szétnéztem amerikai meg ausztrál oldalakon. Ott vannak nagyon komoly cartridge-os vízforgatók, bőven 10m3/h felett is. Szóval úgy tűnik létezik az, csak ide nem jut el. Tippem szerint pszichológiai okok miatt is. Nehéz legyőzni az 1,2m3/h-s papírszűrős vízforgatók általi rossz marketinget.
-
luciferc
őstag
válasz
Piftuka #2615 üzenetére
Amit a papírszűrőről írtál (szűrésre még hatékonyabb is, mint a homok, mert kisebb részeket is kiszűr), az elgondolkodtató és amerikai oldalon is láttam már, hogy van, ahol inkább a cartridge-est, ami a papírszűrő, javasolják inkább, pont emiatt. Már csak az a kérdés, hogy miért nem párosítják a papírszűrőst erősebb szivattyúval. Mondjuk ha vesz az ember két 4m3/h-s papírszűrőst, akkor ott a 8m3/h-s forgatás, de valami oka csak van, hogy nincs elég nagy papírszűrős. Az is lehet, hogy pszichológia? A sok kis teljesítményű miatt a papírszűrőst játékszernek tartják az emberek, a homokszűrős meg komolyabbnak hat és máris nem vennék meg a nagy teljesítményű papírost. És hát valóban több vele a munka is.
-
j.bravo
addikt
A merevfalú az szerintem kemény műanyagból egybe fröccsöntött medencetest, de lehet hogy én tudom rosszul
Mondjuk ha nincs leásva, annak se árthat a csővázas támasztás
Kicsit kisebb (366-os átm. kerek, csővázas) medence alatt nálunk a 40x40-es járdalapok vannak, kétszer rostált sóder (homokszerű) ágyban. Pár év alatt némelyik kicsit megmozdult (télen gondolom ahogy mosta az eső), de egy réteg műfűvel letakarva rendben van (meg persze vissza is lehet igazgatni).
Vannak olyan arcok akik ősszel bontás helyett téliesítik a medencét; az is egy lehetőség. -
luciferc
őstag
válasz
DoItYourself #2637 üzenetére
szivattyú: a homok tömeget néztem én is, hogy az általam korábban linkelt bestway-be 9kg megy, míg az intexbe 23kg. De a hozzászólások alapján a bestway-es is teljesen jól teszi a dolgát. Lehet, hogy minimálisan hatékonyabb a több homokkal töltött, de a topik alapján ez nem biztos, hogy észrevehető. Persze közvetlen összehasonlítás nincs, de a kevesebb homokkal szűrősök sem panaszkodnak, hogy nem jól szűr.
-
DoItYourself
addikt
A 20 kg-ot én úgy értelmeztem, hogy azzal lesz 2/3-ig, és kb. úgy is volt, 25 kg-os 0,4/0,8-as zsákot találtam olcsón a Bauhaus-ban, de nyilván nem töltöttem bele mindet.
A porszívó adaptert lehet külön is venni, kb. 2-3eFt áron van, de azt kicsit sokalltam érte, így inkább vettem egy szkimmert, mert ahhoz is jár, és mégiscsak több műanyagot adnak 7e-ért.
Az átmérőre figyelj, nálam minden 32 mm-es. -
Gömbike
senior tag
Én az udvaron betonból csináltattam meg a medence helyét. Megkapta a vasalást, stabil. Arra ment 3cm-es xps, fólia és úgy a medence. Az xps azért kellett, hogy alulról minél nehezebben veszítsen hőt, hiszen ott a legnagyobb felület.
Ha elteszem a medencét, teszek majd rá műfüvet tavaszig, “ oszt jó napot”.
-
havri1
félisten
válasz
Az elektronika nélkül olcsón ki lehet hozni amúgy. Kell egy betonháló, amire rögzítve lesz, a cső, és az idomok. Kb 50e. Ha van Kraft a homokszuroben, megforgatja lassan, végeredmény tekintetében mindegy, hogy néha gyorsan meleg, vagy folyamatosan langyos víz áramlik. A holeadas ugyan annyi. A vezérlés és a szivattyú volt nagyobb tétel.
-
YxVs
senior tag
válasz
Nekem is ilyen homokszűrőm van.
Viszont én csak 2/3-ig töltöttem homokkal, ahogy a használati utasítás írja, azaz kb. 15 kg-ot tettem csak bele.
Az adaptert, amit a medence szívócsonkhoz kötöttél a porszívóhoz, lehet külön is venni? -
Dorian
félisten
Erős nyomásban vagyok feleség, gyerekek részéről, hogy jövőre legyen medencénk.
Ismeretem zéró, szóval szeretnék némi infót arról, hogy milyen típust (akár konkrétan, esetleg ha most van vmi akció megveszem) érdemes választani, milyen kiegészítőket kell hozzá venni, ill. mik hozzá az alapfeltételek.
Amit most tudok: merevfalú (=csővázas?) medence a cél, formára a téglalap-ovális lenne az ideális, kb. 480 x 360 a hely ahol el kell férnie, bár ha lekerekített sarkú téglalap a forma, úgy egy kicsivel nagyobb is elfér, de lehet, hogy nem is kell ilyen nagy. Kb. a fele felett diófa van, így valami ráhúzható védőháló/tető is szükséges lesz.
A terep jelenleg füves, gondolom ezt síkra kell egyengetni. Ennyi elég, vagy kell esetleg vmi alapot készíteni? Földesen nem fogom hagyni, mert akkor a medencétlen 8 hónap alatt egyszer sártengert, egyszer porsivatagot kellene nézegetnem. Szóval kell egy zúzottkő ágyazat + lemezalap, vagy elég lerakni homokba ültetett 40x40-es Semmelrock lapokat? -
DoItYourself
addikt
Kösz, hogy leírtad a tapasztalatodat az LPE csöves barkács vízmelegítőről, gondolkoztam rajta én is, de inkább ejtem a projektet.
---------------
Múltkor elfogyott a kombi tablettám, és egy kicsit lazára vettem a vízkezelést (csak mini klór tablettákat használtam), meg is lett az eredménye a 36 fokban: szép algásodás. Először egy normál klórsokkal, és 1 dl algásodás gátlóval próbálkoztam. Kiporszívóztam az egész medencét, oldalfalakat-alját, mert ott már zöld volt. Visszaöblítettem a homokszűrőt, zöld lé folyt ki belőle, még jó, hogy átlátszó a gégecső, amit tettem rá.
Ezután 3-4 napig úgy tűnt minden rendben, de megint algásodott az oldala, alja, zöld volt mindenhol, de a víz átlátszó maradt. Most már mindenből 2x annyit tettem bele, vettem kombi tablettát, egyet az előszűrőbe, egyet az úszó adagolóba tettem, pH-t beállítottam. Kiporszívóztam ismét, közben 2x visszamostam a homokszűrőt, most úgy néz ki jó lett.
--------------
Porszívó témához: 3m-es gégecsövet használok, ami a medence szívócsonkra van kötve, az ehhez szükséges adaptert a szkimmerhez adták. A gégecső másik végére egy porszívó kárpitisztító fejet applikáltam, meg egy nyelet, majd rakok be róla fotót. Ez így elég jól működik, de nyilván kell hozzá egy homokszűrő.
---------------
Szivattyú témához: nekem 4 m3/órás van, viszont 20 kg homok megy bele, korábban linkeltem. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy szerintem nem csak a teljesítmény számít, ha szűrési képességről beszélünk. -
Piftuka
veterán
válasz
luciferc #2632 üzenetére
Akár egy ilyet: INTEX mikro-szűrőzsák
Gumis a pereme, így szvsz simán ráapplikálható a Kokido gyári zsákjára is. Éppen úgy, ahogyan az INTEX szűrőzsákra.
Egyébként hasonló anyagból, varráshoz értő ügyeskezű asszonyka tud készíteni könnyen ilyesmit.
És igen, egy vastag frottír zokni is megfelelő lehet.
-
Piftuka
veterán
válasz
luciferc #2630 üzenetére
Egyetértek. A Li-ion aksi volna a másik javaslatom az INTEX "fura urainak".
Mint említettem, tavalyhoz képest ha nem is sokat, de érezhetően gyengébb a szívóteljesítménye már. (Még nekifutok egy teljes lemerítéssel. Most addig használom, amíg le nem kapcsol.)
És többek között ezért is választanám már a "Kokido Telsa 5"-öt, mert az bizony Li-ion aksit kapott.
-
havri1
félisten
válasz
luciferc #2627 üzenetére
Eddigi tapasztalatból azt mondom, vagy rendes kollektor panel, ami képes 100 fokos vizet gyenge nap mellett is előállítani, vagy házi barkács, de akkor köré kell egy keret, plexi vagy polikarbonát, és akkor sokkal hatékonyabb. Nekem 100m cső van a rendszerben, vékonyfalú csepegtető (nem jut eszembe a neve), kb 70m van napon. Kevés. 2x ennyi jobban teljesítene, de ugye ha szar idő van, ez se dolgozik, és így fürdés sincs. Előnye annyi, hogy picit hamarabb melegszik, mint amúgy.
Draga nagyon a szivattyú, főleg ha ennyibe fog kerülni az energia, de valamit valamiért. Sajnos. -
Piftuka
veterán
válasz
balint82 #2623 üzenetére
Derített, mikroszkopikus szennyeződés, ami a multitablettában található pelyhesítő adalék hatására vált ki a vízből. Amikor minden körülmény stimmel, akkor a homoktartályban kellene összeállnia, de esetedben (legalább részben) visszajutott a medencébe.
Előfordul, de túl nagy jelentőséget ne tulajdoníts neki. Kiporszívóztad, és rendben is van így.
Egyébként "algaölő" adalékot teljesen felesleges még külön is használni. A multitablettában is van réz-szulfát (erős, gomba- és algagátló anyag), de a klór ugyanolyan hatékony.
Ha rendesen "karban tartod" a vizet, akkor felesleges a gyorsklór és a multitabi mellé még algagátló folyadékot is önteni a vízbe.(Nagyon extrém környezet és üzem tenné szükségessé.
(Sőt, tulajdonképpen pusztán gyorsklór alkalmazásával is tisztán lehet tartani a medencét. Sokan mást nem is használnak.)
-
havri1
félisten
válasz
luciferc #2620 üzenetére
Sokat ne adj a polár dolgokra, bár nem emlékszem mekkora a víztömeged (kisebb víznél sokkal jobban számít, de itt meg ugye a levegő hőmérséklete és a nap is eleve hamarabb melegíti fel), de nálam harmatfing a rendszer. Ha nincs ereje a napnak, szinte semmit sem ér. Ha van ereje (12h-tól 18h-ig), akkor fűt, de akkor a medence is melegszik szépen..
Az éjszakai visszahülést (24-26 fokra képes visszahülni), délutánra melegíti vissza (30-32 fok).
Ha borús az idő, vagy hideg a levegő, max 26 fokos a víz. Sajnos rájöttem, jövőre kell az a hőszivattyú. -
luciferc
őstag
válasz
Piftuka #2617 üzenetére
Köszi, a szivattyú akkor forma forma, szétnézek hol miért adják őket.
A szolárszőnyeg azért kell, mert a főnökség (nők) a meleg vizes kellemes lubickolást szeretik, ha lehet még ősszel is használnánk és hamarosan árnyékban lesz a medence, jövőre pedig szinte teljesen.
A porszívókat megnézem ilyen szemmel. Vannak itt olyan vonzó leírások, hogy elég erős szivattyúval a szépen középre ülepített koszt egy sima csővel kikapják, lehet még ezt is megpróbálom először.
-
-
Piftuka
veterán
válasz
luciferc #2613 üzenetére
Egyes vélemények szerint az "INTEX" jobb minőségű, egyes vélemények szerint csak az INTEX hozza a ráírt névleges teljesítményét, de egzakt módon alátámasztania ezt senkinek nem sikerült, és nem is sikerült.
Ugyanott készül mindegyik Kínában.
Hibás példányba, és sok évig kifogástalanul működő példányba ugyanolyan eséllyel futhatsz bele.
Egy technikai előnye van a Bestway modelljének: a talapzat kialakítása olyan, hogy később könnyen elhelyezhetsz rajta egy másik (gyakorlatilag bármilyen gyártmányú) szivattyút is. Az INTEX viszont ferde talapzatot alakított ki, hogy csakis INTEX gyártmányú szivattyúval lehessen használni. (Legalábbis komolyabb "házibarkács" nélkül.)
Egyébként nekem éppen ez a Bestway modell van. Már harmadik éve megbízhatóan végzi a dolgát.
Szerintem ott és azt vedd, amelyiket Te szimpatikusnak találod. (Bár azonos teljesítmény esetén szerintem nincsen értelme ~20.000 ezer forintos többletet fizetni bármelyikért. Hozzátéve azt is, hogy egyébként a Pools.shop egy rendkvül korrekt, osztrák cég.)
- Ami a szolárszőnyeggel kapcsolatos kérdésedet illeti...
Mert miért van rá egyáltalán szükséged egy ilyen kicsi medencéhez? Árnyékban van a medencéd egész nap? Vagy szeretnél még a napos, de már hővösebb őszi időszakra is kitolni a szezont?
- "Olcsó" medenceporszívó megoldásként csak a slag jut eszembe. Nyilván nem kényelmes megoldás, és nem is a leggyorsabb, de használható, ha nem akarsz sokat költeni.
Ezen kívül vannak a "Venturi" elven működő, csapról-slagról üzemeltethető megoldások, amelyek csak "darabos" szennyeződéshez használhatóak, valamint a vízforgató rendszerről üzemeltethető porszívók. Előnyük, hogy viszonylag olcsón, pár ezer forintért is megvásárolhatod őket.
Ezen kívül különféle akkumulátoros kézi porszívók is. Pl. "INTEX 28620", "Kokido Telsa 5".
Ám ezek több tízezer forintba kerülnek. Igaz, vitán felül rendkívül kényelmes és zökkenőmentes a használatuk. Pár méteres hobbi medencéhez szerintem a legjobb.
Nekem tavaly óta INTEX van, de most már inkább a Kokido modelljét venném. Nem a hatékonysága miatt, mert az még remek. Hanem a szívófejet tartó hüvely rögzítése miatt. Az botrányosan rossz sajnos!
Szívesen elbeszélgetnék az INTEX tervezőjével, vezetőjével, milyen irányba kellene módosítani, hogy jó eszköz legyen. Egyébként egy min. 1-2 teljes fordulattal, a testre rácsavarozható, tökéletesen záró hüvely volna a megoldás.
(És egy jobb aksi, mert bizony tavaly mindössze ~2 hónapot üzemelt, és idén már érezhetően gyengült kicsit a szívóereje.)
A Kokido megoldása már sokkal jobb. Igaz, az INTEX berendezéshez egy finomabb anyaggal is kiegészített dupla szűrőzsákot adnak. (Bár olyat pedig utólag a Kokido-ba is lehet tenni.)
-
Piftuka
veterán
válasz
johnny82 #2607 üzenetére
A szűrőüveg előnyeként a sokkal hosszabb távú használatot szokták felemlegetni fő előnyként. Valamint, hogy nem képződik rajta ún. "biofilm" réteg.
Hobbi medencék esetében, amit minden szezonban elcsomagolsz (és ha kellően igényes vagy, tehát a berendezést is elmosod, megszárítod) ez nem létező előny a homokkal szemben.Hátránya, hogy mivel a legtöbb ilyen rendszer óhatatlanul juttat a vízbe a szűrőközegből is egy minimális mennyiséget, ha az apró szemcséi bejutnak a bőröd alá (mert ráléptél, rátenyereltél), akkor az életed végéig nem szabadulsz meg tőle.
A homok olcsó, természetes anyag, éppen annyira hatékony, és ezekkel az automata berendezésekkel (amely segítségével visszamoshatod, öblítheted a szűrőközeget) rendkívül felhasználóbarát a használata. A szezon elején feltöltöd, és nem kell puszta kézzzel mosogatnod, cserélgetned a szezon végéig.
Utóbbi sem a papírpatronra, sem a szűrőlabdára nem igaz. Hatékonyságban egyébként a papír is tökéletes volna (az üveghez és homokhoz képest még kisebb méretű szennyeződést is leköt), a probléma az, hogy nem kapható olyan méretű patron, és olyan teljesítményű szivattyúval szerelt papírszűrős vízforgató, ami egységnyi idő alatt ugyanolyan szűrési teljesítményre lenne képes, mint a leggyengébb homokszűrős vízforgató.
(A legnagyobb változat alkalmas rá 3-4 méteres medence méretig, de a rendszeres szétszerelés, mosás, patroncsere, stb. ott is szükséges.)
A szűrőlabda esetében más a helyzet, mert azokhoz nagyobb teljesítményű berendezést gyártanak, de azokat csak azzal ajánlott használni. (Más a tartály kiképzése; szélesebb, "totyakosabb" modellek a gyárilag "szűrőlabdás" vízforgatók.)
Én ezen kívül semmi előnyét nem tudnám felsorolni. Fel nem foghatom, miért jobb bárkinek 4-5 naponta szétszerelnie a vízforgatót, és kézzel, vagy mosógépben tisztára mosogatni a szűrőlabdákat, mint egy kart elforgatni (homokszűrős vízforgató) ugyanolyan időközönként!?
Hozzáteszem, én éppen a legolcsóbb homokszűrős vízforgatóra nem költenék. Lehet, hogy az a "legolcsóbb", de minden jellemzőjét figyelembe véve nem a legjobb ár/érték arányú.
A nagyobb modellek előnye, hogy azok szivattyúján jellemzően már van egy előszűrő kosár. Extrém tisztán tartott és 2-3 hónapig üzemeltetett medencénél ennek ugyan nincsen túl nagy jelentősége , de ott, ahol szkimmert is használnak, és/vagy rengeteg "dzsuva" (haj, föld, homok, levél, rovar, stb.) kerül a vízbe a mindennapi használat során, már van jelentősége. Előtét szűrő nélkül az összes ilyen "darabos" szennyeződés közvetlenül a szűrőközegbe jut.
Ennek csak egy része tud kiürülni a visszamosással. Szóval ott gyülemlik, rohadozik a szűrőközegben.
Nyilván mindenek felett a pénztárca szabja meg a lehetőségeket; ha megvan az erre szánható/költhető keret, akkor a fentiek alapján lehet és érdemes választani kinek-kinek ízlése szerint.
-
havri1
félisten
válasz
luciferc #2612 üzenetére
Én ezt vettem, kb 10e volt. Tökéletes.
Ezzel a szűrővel.
Vagyis azt hiszem ez... Intex sf80220rc-2Szerk: na pont most linkelted, ilyenem van, rohadt jó
-
luciferc
őstag
Homokszűrős vízforgatóból ezt a kettőt néztem most ki. Van bármelyik ellen/mellett érv? Esetleg más javaslat? A medence jelenleg egy 3,66mx1m-es. Az Intexbe jóval több homok kell, ez nem tudom előny vagy hátrány, vagy lényegtelen.
-
luciferc
őstag
3,66m-es kör medencéhez milyen porszívót javasoltok nem aranyárban?
-
luciferc
őstag
Két kérdés:
1. Ha a szűrést és a szolárszőnyeges melegítést két külön szivattyúval oldom meg, akkor szükséges a szivattyúk elágazásához váltószelep, vagy elegendő a sima T elágazás? Elvileg ezek a szivattyúk nem (vagy alig) szívnak, ha jól tudom, ezért úgy gondolnám, hogy elég a sima T elágazás, a víz majd arra folyik, amelyik szivattyú megy és a másik szivattyúból nem szívódik ki.
2. Ha a szivattyúm nagyobb áramlási sebességű, mint a sóbontó igénye, akkor ha teszek egy bypass ágat a sóbontó mellé, hogy a sóbontón csökkenjen az áramlás, az vajon rontja a fertőtlenítési hatékonyságot?
-
Üveg jobb, mint a labda és a homok? Miben más/jobb?
#2605havri1: ennél szinte biztosan nem lesz nagyobb, ez fér el és elég is nekünk. Akkor ehhez a mérethez elég ez a legkisebb homokszűrő, ugye?
#2606Vesa: a vegyszerezés tuti jó, mert 2 naponta nézem, abból gondolom, hogy édes kevés a szűrő, mert mindig barnás a papírszűrő. 32-es csővel "porszívózok", amennyire tudok, de elég sokáig tart... :-)
A papírszűrőt, ahogy írtam, most minden nap cserélem, így azért szép tiszta a víz. Amikor 2 naponta cseréltem, nem volt ilyen jó. Meg az sem tetszik, hogy ennek a szűrőnek egész nap mennie kell. Jobban örülnék, ha mondjuk csak pl 3×2 órát kéne mennie.
-
Vesa
Topikgazda
válasz
johnny82 #2598 üzenetére
A vízforgató nagyon fontos, de önmagában nem csinál tiszta vizet. Mindenképpen kell a helyes vegyszerezés, ami nem engedi az algásodást és a PH eltolódását. A szűrő azért fontos, mert a szerves és szervetlen szennyeződéseket kiszűri, így azok -főleg az előbbi csoport- nem tudják elmozdítani a PH-t, aminek révén aztán csökken a klór hatékonysága és már meg is jelenik az alga. Tehát ez egy olyan hibrid rendszer, aminek mindkét eleme legalább annyira fontos.
Összefoglalva: Hiába jó a vízforgató, ha a vegyszerezés nem megfelelő és emiatt szaporodni tud az alga. De ugyanígy, hiába jó a vegyszeezés, ha a vízforgató nem hatékony, akkor az elhalt algát és egyéb szennyeződést nem tudja megfelelően eltávolítani, így a víz ki fog billenni az egyensúlyból és ismét jön az alga.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Formula-1
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Okos Otthon / Smart Home
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen monitort vegyek?
- Mozilla Firefox
- sziku69: Szólánc.
- Milyen NAS-t vegyek?
- További aktív témák...
- Siemens EQ6 Series 700 premium ritka tipus keveset használt
- ROLLEREK: ÚJ, Újszerű, Használt 30+ db listát tudok küldeni
- Techsend Electric Scooter Cyber Monster elektromos roller 2024, garanciával, eladó!
- Eging PV 410W silver napelem verhetetlen áron
- AWS 5x108 R17 felni + Bridgestone Potenza Sport gumi
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- Csere-Beszámítás! Számítógép játékra! R5 3600 / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD + 1TB HDD
- Samsung Galaxy Z Flip 5 256GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Be Quiet! 730W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest