- Gurulunk, WAZE?!
- bambano: Bambanő háza tája
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Kempingezés és sátrazás
Új hozzászólás Aktív témák
-
FőDudu
veterán
Nekem a padlasrol lehozott Steinbach Comfort 50 eseten a kar elforgatasa utan kb 1 liter viz a labamra omlott. Azaz valahol a fedel tetejeben annyi viz volt egesz szeptembertol mult vasarnapig.
Szoval ha fagyos helyen lett volna, akkor lehet problemat okoz. Nem tunt ugy, hogy barmi is lenne benne.
-
Vesa
veterán
Valójában nem "lehetőség szerint kell" meglegyen a vízszintes talaj, hanem az egy alapfeltétele a medenceállításnak!
Rengeteg ilyen típusú kérdés van, hogy lejtős telekre rá lehet-e tenni, pedig ennek egyértelműnek kéne lennie. Nem lehet rátenni, csak kiszintezett területre. A szimplán alá töltött homok sem jó, mert egy nagyobb eső képes kimosni alóla annyira, hogy már torzul a geometria. Sajnos a hülye kínaiak miatt van ez is, mert lefotózzák a medencét egy sima füves területen a boldog családdal a képen, aztán emiatt sokan azt hiszik, hogy akkor erre a medencére nem vonatkoznak a fizika törvényei és random akárhol le lehet tenni. Nem lehet.Minimum kiszintezett, stabil, kövektől, kavicsoktól és egyéb kiálló izéktől mentes alapra lehet letenni, minimum fóliára, de inkább valami komolyabban előkészített talajra. Betonozni nem kell, van más módja is.
-
Én ugyanekkora medencéhez az eggyel nagyobb, előszűrős modellt vettem az itt olvasottak után. Találsz homokot is és jó áron Kokido Telsa 5 akkus porszívót is. Ha van Auchanos ismerősöd, aki odaadja a dolgozói bizalomkártyáját, akkor mindből még lejönne 12%.
De én is csak kérdező vagyok itt!
-
Auchanban van még 10% kupon is:
10% kedvezmény az áruházi vásárlás végösszegéből
A benzinkúti árkedvezményes hétvégéken (2023. június 2-4., 2023. június 9-11. és 2023. június 16-18.) bármely üzemanyagtípus bármilyen mennyiségben történő tankolása után a fizetéskor kapott blokkon lévő kóddal 10% kedvezménnyel lehet vásárolni az Auchan hipermarketekben. A kódok legalább 15.000 Ft értékű vásárlás esetén használhatók fel, június 2-31. között. -
cd930
senior tag
Sziló-szerű ragasztónak Griffon Aqua Max típust találtam, nem tudom egy ilyen tubus mennyire kiadós.
-
-
RR-13
őstag
Ajánlott a leírás szerinti 0,4-0,8 -ig méretű homokot használni.
25kg-os kiszerelésben lehet kapni:Itt az OBI-ban tudsz venni olyat, vagy itt is, ha van arra Auchan áruház, és készleten is van nekik.
Mi az Auchanban vettünk tavaly, 2 ezerért, ilyet:
A fentebb írt 0,7-1,2-es szemcseméret, ebbe a Bestway szűrőbe biztos nagy lesz, mert logikusan végiggondolva nem fog olyan hatékonysággal szűrni.
-
gollum
tag
Szerintem, az spf-250 70-ért jobb döntés a majdnem dupla teljesítményű szivattyújával, de biztos jó a bestway is annyiért, sokkal jobb, mint bármelyik papíros, megbánni nem fogod, csak hogy nem hamarabb vetted.
Első 2 nap után, mikor letisztította a sok koszt, visszamosattam, azóta nem kellett, csak megy, szűr, teszi a dolgát, gyakorlatilag foglalkozásmentes. Ha majd nő egy picit a nyomás, megint visszamosatom, azt megy tovább. -
RR-13
őstag
Nem azt írtam, hogy ott vedd meg, csak azt, hogy ilyet javaslok, és mivel jelenleg csak ott találtam készleten, elég jó áron a korábbiakhoz képest, ahol már nincs, ezért linkeltem mutatóba azt az oldalt!
Érdemes keresni máshol kb. ilyen áron akkor.Egyébként van 30-as számuk, érdemes felhívni őket, ha elérhetőek, és felveszik, akkor baj már nem nagyon lehet velük.
-
RR-13
őstag
Több szempontból is Bestway 5,678l/h Homokszűrőt ajánlom.
Nekünk is ilyen van, és idén üzemeltük be elsőnek, nagyon profi, több üzemmóddal van ellátva.
-
cd930
senior tag
Ja, már TIP sem kapható.
OK, kis medence lévén B verzió: vennék egy önfelszívós előszűrős szivattyút, ezt a megoldást itt a fórumban is ajánlottak korábban.
300W-os TIP SPP300F típusú 27 ezer Ft, amiből külföldről rendelve jobb minőséget lehetne ennyiért rendelni, de akinek most kell, az ugye fizessen..
Ebből milyet ajánlotok?
Aki ilyet használ, annak mennyire elég ez a szűrő? -
Vesa
veterán
Papíros -főleg gyenge teljesítményű- vízforgatóval nem igazán lehet rendesen porszívózni. Kicsi a nyomás, nem lesz hatékony, gyenge az emelési magasság stb. Sima csövet rákötve pedig csak annyit érsz el -ha a szivattyú bírja is-, hogy beküldöd a koszt/homokot/egyebet a papírszűrőbe, ami eleve könnyen telítődik, így meg pláne. Ez akkor jó, ha van egy erős homokszűrős forgatód. Legalább egy spéci medencékhez való porszívófejet érdemes venni rá, mert az egy külön szűrőzsákba gyűjti a dzsuvát (képen a jobb felső cucc. Ezt használhatod úgy is, hogy rákötöd a kerti slagot, de ezzel a módszerrel vezetékes vizet használsz és közben töltöd fel a medencét is. Akkor lehet jó, ha nagy a kipárolgás nyáron és amúy is pótolni kell a vizet.
A következő szint az akkus porszívó.
-
Vesa
veterán
"állítólag az édesvizi alga nem szereti,"
Én a helyedben innentől tudomást sem vennék erről! Egyesek szerint, állítólag a Föld lapos.
A kérdésedet illetően: Lehet sót használni, már amennyiben van sóbontó készüléked és homokszűrős vízforgatód! A só önmagában nem csinál semmit, a sóbontó készülékben történik a lényeg, ahol elektromos töltés hatására (elektrolízis) HOCl, vagyis hipoklórossav keletkezik, ami innentől elvégzi a fertőtlenítést. Kis medencékhez gyakorlatilag értelmetlen, maximum akkor érdemes rá költeni, ha teljes vegyszer-iszony uralkodik a családban.
És keményen zsebbe kell nyúlni. Sajnos klór allergiásoknak nem jó, mert kis mértékben itt is visszáramlik a vízbe az előállított klórvegyület.
-
Piftuka
veterán
Én más "levetett" szűrőjét nem venném meg. Pláne látva, tudva, hogy a felhasználók döntő többsége milyen higiéniás viszonyok között üzemelteti, és/vagy mennyire vigyáz rá.
A döntés persze a tiéd.
(Másik Hecht vízforgató volt 45 ezerért. Amúgy az 56 ezres ár jó azért a modellért, ahogyan a 65.000 is a Bestway 5.7-esért.)
-
Piftuka
veterán
"Épp most mértem vele és nagyon elégedett voltam a pH 7,4 és Cl 0,6-os értékkel. Akkor ezt ne vegyem készpénznek?"
Hát most erre mit mondjak?
Eddig én is a tablettás teszterben bíztam. A folyadékos tesztelő igazolta, hogy pontatlan volt.
Ami a vízforgatót illeti... Mi számít "baráti árnak"? Mennyit vagy hajlandó költeni a célra?
-
Vesa
veterán
Ezt így mi nem tudjuk, Te látod a vízelemzővel, hogy hol áll a víz PH-d! le kell olvasni a színskáláról az értéket, az más kérdés, hogy ezt nappali fénynél kell, mert este már nem látod, lámpafénynél pedig nem hiteles a szín. Szóval holnap lenne ideális. Nem mindegy, hogy 9-ről kell levinni a PH-t, vagy 7,9-ről. Ennek megfelelően kell adagolni.
-
cd930
senior tag
Rosszul számoltam. 120g pH- granulátumot adagoltam az 5-6m3 vízhez.
A vegyszer papírja szerint kicsit keményebb víznél ez csak 0,2-0,3-mal csökkenti a pH szintet.
Mennyit kell még, hogy hozzáadagoljak? Még legalább ugyanannyit, de mennyivel nem lövök mellé, ha már jóra szeretném állítani?
Ha hozzáadom a szükségesnek tűnő mennyiséget, mennyi idő után mérhetem újra a pH szintet?
Köszi a mintavételi eljáráshoz a tanácsot, így fogok eljárni. -
Vesa
veterán
Előbb be kell állítani a PH-t! A színskála mutatja az értékét, ennek megfelelően kell adagolni a PH--t. Ha a PH már jó (méréssel ellenőrizni), akkor mehet a klórsokk. Amíg a PH nem jó, a klór hatástalan.
A 20g-os tablettából adott esetben 2 vagy 3 db is mehet az adagolóba, attól függően, milyen az idő. Ilyen brutál melegben nekem 3db van benne. Klórsokkot este érdemes csinálni, mert letakart medencénél hatékonyabb (nem tud könnyen kipárologni a klór). -
Piftuka
veterán
Persze, gyakorlatilag az összes kombi tabletta ugyanazokat a hatóanyagokat tartalmazza.
(A "Steinbach Total Blue" kicsit más, mert nincsen benne pelyhesítő, de van benne réz és aquamarin.)Nem írtam, de PH csökkentés előtt érdemes a medencében körbe-körbe járni egy irányba, és amikor már jó sebességgel mozog a víz, kiszállni, és hozzáadni a PH csökkentőt. (Így gyorsabban elkeveredik a víztömeggel.
)
Miután ez megvolt, és jól átforgattad a vizet, mérheted is a PH-t. Úgy merítsd le a mérőt, hogy befogod a nyitott lyukakat a fiolákon, és a medence aljáig meríted, majd ott veszed le róla a kezedet. Akkor onnan fogja venni a vizet.
Ha a PH szintet esetleg túlságosan alacsonyra vitted (1.2-es csökkentés mellett ez könnyen előfordulhat), akkor szódabikarbónával növelheted.
Ha van otthon hypo, akkor azzal is, de óvatosan! Nem csak a PH-t növeli (13-14!!! körüli a PH értéke), hanem a szabad klór szintet is. (És akkor lehet, hogy már nem is kell klórsokkolnod.)
Persze, ha a tesztelő szerint 7.0 és 7.6 között van a PH, akkor tökéletes.
-
Piftuka
veterán
Szia!
Néhány tanács:
- Algaölőt a következő szezonra már ne vegyél! Az esetek 99%-ában felesleges, mert a klórsokk is gátolja az algásodást, és a multitabiban lévő összetevők is.- A PH beállítása után alkalmazz klórsokkot! Ez elengedhetetlen. Ezzel indul a szezon, miután vízzel feltöltötted a medencédet.
- A PH beállítása után alkalmazd a klórsokkot! Nem megfelelő PH érték nélkül a klór kb. annyit ér, mintha porcukrot szórnál a vízbe helyette.
- Vegyél egy homokszűrős vízforgatót! Ekkora medencénél is meghálálja az alkalmazást.
(A te vízforgatód névleges szivattyú teljesítménye 1,25 m3/h. Vízből kb. 0,7-0,8 m3-t forgat meg egy óra alatt. Kb. semmit nem ér, vagy éppen csak egy fokkal többet. Tudom, mit beszélek... ilyet használtam korábban. Elegem is lett belőle.)- Szkimmert ne vegyél! A te vízforgatód mellett a legkisebb típus is használhatatlan. Úgy min. 6-7 m3/h vízforgatási teljesítményű szivattyú esetén van értelme szkimmerben gondolkodni.
Az elég erős hozzá, ugyanis a szkimmer viszonylag sokat ront a szűrés hatékonyságán.A szkimmer nem is elengedhetetlen eszköz. Hacsak nincsen extrém szennyezés a levegőből, és "rovarinvázió" a közeletekben, akkor az az 1-2 tucat belehulló szennyeződés egy fölözö hálóval is leszedegethető.
(Ha pedig használaton kívül takarjátok a medencét, akkor nem is jut bele semmi ilyesmi a vízbe.)- Legalább egy sötét takaróponyvát vegyél! Az algásodás ellen rendkívül sokat segít, hiszen elzárja a fényt.
- Ebben az extrém hőségben és/vagy extrém mértékben felfűtött medence víznél gyakran kell mérni a víz szabadklór-tartalmát, és a beüzemelés első heteiben a PH értéket is. (Utóbbi mindig 7,0-7,6 között legyen.)
- A papír alapú mérőcsík a legmegbízhatatlanabb. Nem javaslom.
A tablettás vízelemző megbízhatóbb, ha a tabletta ép, és "friss". Gyakran vannak benne "romlott" darabok. Az nem mér semmit. (Cserébe pár levélnyi tesztert is megvehetsz egy ezresből, mert nem drága.)
Harmadik módszer hobbi medencéhez a csepegtetős vízelemző. Az Auchan és OBI kínálatában elvileg kapható ilyen: Folyadékos vízelemző készlet pH és klór méréshez TVP Clean Pool
- Porszívózásra a legkulturáltabb módszer egy akkus porszívó:
Akkumulátoros medence porszívó INTEX 28620Már szinte mindenhol elfogyott; benne vagyunk a szezonban... Pár hete még 23.000-ért vettem meg.
Az Auchan-ban érdemes esetleg megnézned, hogy van-e még készleten náluk ez: KOKIDO Telsa5 Akkus Porszívó
Ha "csak" homokot kell felszívnod a medencéből, akkor használhatod a szűrőről üzemeltethető szettet is, de ahhoz mindenképpen egy nagyobb teljesítményű, homokszűrő szükséges.
A Venturi-elven (slagra köthető) működő szett is jó lehet, de mivel ilyenem van, tudom, hogy a hozzá adott tüllzsák az apró szennyeződést átengedi. Emiatt nem javaslom.
- Alapszabály: medencébe lezuhanyozva megyünk, tiszta lábbal. Előbbi különösen fontos, hogy ne képződjenek klóraminok túlzott mértékben. Az utóbbit szerintem pedig nem is kell magyarázni.
(Nem csak amiatt, amit megtapasztaltál, hanem a földes kosz még plusz kórokozókat juttat a medencébe.)
Summa summarum:
- Medencebeüzemelési kezdőszett: PH mínusz + klórgranulátum (a sokkoláshoz) + "Quattrotabs"
Kellemes medencézést, hosszú szezont kívánok Nektek!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó KTM női kerékpár!
- Új Ctek D250TS premium 12V/24V auto akkumulátor töltő 10A/200Ah - 5 év bolti garival! -
- Immax - EV utazó töltőállomás elektromos autókhoz AC Type 2 32A/380V 22kW + dugó 230V 5m Wi-Fi Tuya
- Eladó használt XIAOMI Vacuum MOP Pro robotporszívó!
- BOSCH Tronic Heat 3500 ERP elektromos kazán 230V, 6 kW
- Apple iPhone 15 Pro Max 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Manli RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- Eladó ÚJ BONTATLAN Honor Magic6 Lite 8/256GB fekete / 12 hónap jótállással!
- Csere-beszámítás! Számítógép PC Játékra! I3 14100F / RTX 3060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged