Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- ATI vs. NVIDIA kezdetektől napjainkig II.
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Digitális Állampolgárság Program
- Karácsonyi pofára esés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Kellemes Karácsonyi Ünnepeket!
- Egy korszak vége
-
LOGOUT.hu
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
derrik
őstag
válasz sszemtelen #11299 üzenetére
...nem kell kp-nak venni csak egy javaslat ha már Jupiter. Vannak sokkal szakavatottabb fórumtársak itt.
-
derrik
őstag
válasz sszemtelen #11295 üzenetére
Talán 45 dkg, kompakt, bevonatos, éles, tartja az árát
-
jjeahh
nagyúr
200-as Pentacont ennyiért nem lehet kifogni? Szerintem az egy jó üveg
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
80hun
addikt
Igen olcsó , de ha kiszakítja a bajonett kiscsavarjait a vázból lesz egy papírnehezék A6000-ed
-
sszemtelen
őstag
válasz derrik #11293 üzenetére
Miben jobb a 11A-hoz képest? Leszámítva az f/4 vs. f/3.5-öt.
Köszi!80hun: Ebben az árban (11k) ez az egyetlen normális m42-es 200mm-es obi, amit találtam..:/
Jobb szeretem a manuális obikat, valahogy jobban megragadnak, mint az OSS-es obik. Persze nézegettem az 55-210-et, és a 18-105G-t is. Azonban mindig a manuálnál lyukadok ki[ Szerkesztve ]
-
80hun
addikt
válasz sszemtelen #11292 üzenetére
A Jupi 21M-et meg ne vedd arra a kis vázra , 1kg-os objektív
Nagyon sok 200mm-es jobb és sokkal könyebb obi van nála.Eleve én csak a könnyű darabokat ajánlanám mert a 600g felettiekhez mindenképp illik álványgyűrűt rakni.
Ajánlott egy SEL 55-210mm-re gyüjtögetni
[ Szerkesztve ]
-
derrik
őstag
válasz sszemtelen #11292 üzenetére
Jupiter 37a 135/3.5 MC
....szerintem -
sszemtelen
őstag
Sziasztok!
Jupiter 11A (135mm f/4), és a Jupiter 21M (135 f/4) közt a távon kívül mi a különbség még? Érdemes mind a kettőt beszerezni, vagy a 11A is elég a legtöbb esetben? Inkább tájakat, pihenő madarakat szeretnék vele fényképezni.
Mind a két lencse 11k HUF.(Sony a6000 - APS-C -n lenne használva.)
Köszönöm! -
Rapid136
őstag
válasz GyureX #11287 üzenetére
Na egy m42-es zebra 4/20mm-es Flektogont találsz is a hirdetéseim közt :-)
Érdemes egyféle bajonettre ráállni, vagyis inkább nem sokfélébe belenyúlni. Kényelmesebb egy rendszert megszokni, van ahol balra tekerve van a végtelen, van ahol jobbra. Ha manuálozol ez kényelmetlen tud lenni.
A 28-35-50-135-200 választék elég nagy, hamar találhatsz belőlük átlagos fényerővel. Amit jobb az általában drágább is, felnyomja a piac az árát.
A bajonettes manuálos obik általában egész jók, a gyáriak persze, de a független márkák is okoznak meglepetést.
Szóval ha van lehetőséged nyugodtan érdeklődj hirdetésekre és menj el kipróbálni. Ami másnak tuti, az lehet hogy neked valamiért nem jön be. 5-20.000 Ft között nem kis választék lesz, tesztelni kell őket.
A 17-24mm közötti már keményebb dió lesz.Sony A9 + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."
-
.mf
veterán
Phillip Reeve oldalán a lens guides szerintem jó kiindulópont, Minolta SR és Canon FD részletesebben, valamint összefoglaló ajánlások ezekkel plusz natívok és pár ajánlottabb C/Y, Zeiss, Pentax obival (pl. ~100 USD alattiak illetve ~500 USD alattiak).
Pentaxokról és Pentax-mountra is gyártott 3rd party obiról bővebben a Pentaxforums lens reviews oldalán.Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
fattyu
veterán
50: yashica ml 1.7 pentax a/m 1.7
28: zeiss distagon 28/2,8 c/y ( ez zsebbenyúlósabb de ISZONYATOSAN bajnok obi ) olcsóbban pentax smc 28 3,5
135: sonnar 3.5 mc electric
én ezeket a gyútávokat ismerem és ezek amiket írtam bitang jó üvegeket amik nem azért jók mert az árához képest jó hanem mert attól független sem kell jobb.a 28as zeiss megéri az árát ha sikerül lőni egyet. Szerintem teljesen edngame keeper üveg.
a hülyeséget, az embereket, a dugót, az időjárást, a késést, és a várakozást leszámítva szinte mindent jól viselek
-
GyureX
tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni lencsevásárlás ügyében. Jövőhéten meglesz végre az A7II-m, és szeretnék hozzá összerakni egy frankó kis sort manuálokból. Egy ideje már nyálazom a fórumokat, képeket nézegetek, árakat lesem, de egyre inkább elveszek a választékban.
A cél az lenne, hogy egy ár/minőség arányban kihozni a a lehető legjobbat, egy objektívre ha lehet 30 ezer Ft-nál nem szeretnék többet költeni. Ha valami bestbuy, akkor megfontolom, hogy hozzá rakjak még, de ha kevesebből megvan az még jobb. Szép apránként szeretném összeszedni, nem kerget a tatár.
Jelenleg m42 adapterem van a géphez, de nem ragaszkodok ehhez a bajonetthez.
Hiú ábrándokat sem szeretnék kergetni, de jó lenne a minél fényerősebb, ami már nyitva is éles.
A sor az uwa-tól a nagyteléig lenne, igazából mindent lefedve. Ha valamiből nincs a kritériumnak megfelelő, akkor az kimarad, majd egyszer, ha sok pénzem lesz.Mit javasolnátok kezdésnek?
Köszönöm előre is!
[ Szerkesztve ]
-
.mf
veterán
Hupsz, látom közben jöttek még válaszok, a szerk. idő pedig lejárt...
Kinek mi, én szívesen eljátszok manuálokkal, és a széles oldalon nem zavar túlzottan az AF hiánya.
Jókat hallottam és olvastam a 16-35-ről, a tartomány is nagyon jól jönne, csak a német aprókon 1000 EUR-os ára visszatartott. 700 GBP / 800 EUR már jobban hangzik, csak annyiért még nem láttam...Chris: 600 USD a 40 f2? felejtős
Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
.mf
veterán
válasz Mr.Csizmás #11280 üzenetére
Van néhány érdekes darabjuk, a 7.5 f2 m4/3-ra kíváncsi leszek, amint megjelenik. A 15 f2 is ígéretes, és 15 f4 is jó lenne, nekem nem is annyira a makró, hanem a shift fícsörje tetszik nagyon (igaz azt mondják FF-en kicsit izzadtságszagú, mert shiftelve nem rajzolja ki az obit); de a 14 f2.8 már megvan, annak is elég kicsi az MFD-je még ha nem is makró, és messze olcsóbb náluk.
M39... A Leica obik kicsit drágábbak, mint amit ki lennék hajlandó adni értük
Ami az oroszokat illeti, Jupi-8 50 f2 kicsi és aranyos, kicsit gondolkodom is rajta, de optikailag az MD 50 f2 kenterbe veri, méretben az is egészen kompakt, és az már megvan. A Jupi-3 50 f1.5 eléggé orosz rulett hírében áll, és a -8-nál is kevésbé éles és kontrasztos. A Jupi-12 35 f2.8 is cukker, de csak középen éles, a széle sosem lesz az. A Jupi-9 85 f2 sem túl éles és kontrasztos nyitva, méretben és tömegben viszont az MD 85 f2 is hasonló, és az pengeéles és kontrasztos.
Szóval bár aranyosan kicsik, de inkább választom a náluk csak pár tíz grammal több, de SLR-mércével még mindig könnyű és kompakt Minolta MD-III, Canon nFD, Olympus OM vagy Pentax K obikat, klasszisokkal jobb élességgel és kontraszttal.Chris: igen, benne is van a fenti 85~105-ös listámban Úgy hallom azok közül mind jóféle, a kérdés csak az, hogy melyiket sikerül találni, a 100-asok eleve nem voltak túl gyakori darabok... aztán még az állapot, ár...
Ez a 40 f2 is nagyon cuki... tetszene is, de gondolom elég ritka, most hallok róla először. MD-re is van 45 f2, szintén pöttöm és éles, pár fokkal gyakoribb (az egyik boltban láttam is egyet, vázsapka helyett ). MD 35 f2.8 is optikailag elég jó darab hírében áll, olyat is találtam boltban, csak sajnos karcos volt...Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
MrChris
nagyúr
válasz Mr.Csizmás #11282 üzenetére
Persze bármit! Volt egy ilyenem, de annyira nem nyűgözött le, legalább egyet, inkább kettőt kellett rekeszelni. Meg még mellette 50/1.7 és 135/3.2. Az ötvenes átlagos volt a tele érdekesebb, nyitva is egész jó. Utánna lett OM ami külsőre is jobban átgondolt, finomabb szerkezet, legalábbis számomra.
Ez az OM 40/2 nemtom milyen de 600 dollárt kérnek érte, annyiért már csak tud mást is mint hogy ritka darab.[ Szerkesztve ]
-
jmakk
őstag
Bocsi, nem manuál ellen akarok uszítani...
De nem értem mit szarozol az alsó tartományokban. Oda egy Sony FE 16-35/4 kell neked, ez a napnál is világosabb. 520g és simán kivált két manuál obit, ami összsúlyban kb. ugyanennyi lenne. A stabija 2-3 fé-t megfog, tehát kézből lövéssel kb. ott vagy mint egy f2-s manuállal. 700-750GBP-ért vehetsz egy használtat és ha nem jön be ennyiért el is megy. Képminőségben verni fogja az összes olcsó manuált, főleg a széles végén.
És ha felette megtartod a 85/1.4-t lehet nem is kell más.[ Szerkesztve ]
-
MrChris
nagyúr
Nekem egy OM 100/2.8 van, nyitva is éles m4/3-on, nemtom mekkora a minőségi szórás, de ajánlom. Pár milivel nagyobb az 50/1.4-nél és ugyan akkora 230gr súlyú. Ha meg igazán kicsi, normál, sétálós akkor a 40/2 kedvencem lenne A7-en.
Az igaziak persze a rangefinder obik lennének. -
.mf
veterán
válasz Matska #11278 üzenetére
Gondolom elrettentett a wall of text
A Samyang 24 f1.4 is egy 700 g-os monstrum, pont ezt akarom elkerülni, ~300 g-ban akarom maximalizálni a járkálós obik tömegét, és most ebbe a halmazba keresek új elemeket. A 14 f2.8 és 85 f1.4 megmarad speciális helyzetekre.
A 100 nem a 85 fölé, hanem helyére kerülne: ha kifejezetten portrézni mennék, akkor a 85 f1.4; de napi járkálósnak egy 100 f2.5~2.8 közel fele tömeggel jobban hangzik.
A 85 vs 100 témában a 85-ösök többségét portréra optimalizálták, tehát nyitva lágyabb, rekeszelni kell a saroktól-sarokig élességhez. Ez alól kivétel az MD 85 f2, ami a rendszer egyik legélesebb obija volt; csak elég ritka már ez is, meg en bloc az egész "éles, kontrasztos, kompakt és könnyű 85 vagy 100" kategória. A könnyebben beszerezhető 85 f2-es Jupiterek minősége sajnos eléggé orosz rulett, és nyitva elég lágyak és alacsony kontrasztúak.Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
Matska
senior tag
24mm-re miért nem a Samyang 24mm F1.4-esét választod. Aránylag széleslátó és asztro fotóra tökéletes lenne, főlé valami F2-es 35mm-est, F1.4-es 50-est, F2-es 85-öst választanék. A 100mm-t én feleslegesnek érzem a 85 fölé, inkább 135.
https://www.flickr.com/photos/146088520@N03/
-
Rapid136
őstag
Az a baj hogy mindenkinek más az ideális szett. És persze pénz kérdése is. Vehetsz adapteres manuális 35-öst, de ott a nativ Zeiss, vagy épp távmérősben is van 35-ös.
Szóval ami kezedbe akad azt ki kell próbálni. Ha normális áron van akkor később hasonló áron eladható.Sony A9 + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."
-
.mf
veterán
Ah, szinte el is felejtettem, hogy ez a topic is van... akkor jövök ide boldogítani titeket
Szóval röviden összefoglalva: elsősorban tájképelek. Az A7-esek árának csökkenésével úgy gondoltam én is kipróbálok egyet, az addig főgép EM5 vörös csatornája sajnos elég könnyen kiég, és szerettem volna egy kicsit nagyobb dinamikát, jobban húzható rawt, jobb magas ISOt, egy kicsivel több játékot a mélységélességgel, stb. (ezeknek végül csak egy része teljesült). De nem akartam fejest ugrani a rendszerbe, és megpróbálom a költségvetésben is visszafogni magam, így leginkább régi manuál fixekkel fogom használni, amiből Minoltára volt is egy sorom, 28 (Tokina RMC f2.), 50 (MD-III f2) és 135 (MC Tele-PF f2.8). Miután meglett a váz, még szereztem egy Samyang-párost: 14 f2.8 és 85 f1.4 (EF).
Ez így elméletben jónak tűnt, gyakorlatban már annyira nem. A 14, 85 és 135 elég nagy és nehéz (a legkönnyebb is bő félkilós), én viszont jobban szeretek egy aránylag kompakt járkálós kitet; jók ezek is, csak nem cipelném mindig magammal, hanem inkább speciális helyzetekre valónak gondolom.
- A terv a kistelére egy könnyebb és kompaktabb 85~105, f2~f2.8 obi (ha már Minolta, akkor MD 85 f2, 100 f2.5; vagy Pentax 100 f2.8, Oly OM 100 f2.8, vagy FD 100 f2.8 - 80hun? ).
- Következő lépésként valami 20~21. A 14 volt az egyik érv a FF mellett, mert asztrofotóra nagyon jó, és elég érdekes látószög, de egyben elég extrém és így ritkán használatos is, és nagy közte és a 28 között a szakadék. Minolta, Canon nFD, vagy Nikon AI 20 f2.8, vagy a palacsinta Voigtländer 20 f3.5, ide ezeket gondolom jelöltnek?
- Gondolkozom még a Tokina 28 leváltásán is, mert bár élességre jó, de flare és coma terén elég csehül áll. Minolta 28 f2.8?
- Vagy a 20~21 és 28 helyett legyen egy 24, és akkor 24-50-100 felállással 3 obira tudom redukálni? Azonban OMD-n a 9-18-cal az ekv. 18-at használtam messze legtöbbet, a 24-et és 28-at ritkán, afelett pedig a 20-ast (40) csavartam fel... Ezesetben a nFD 24 f2.8-ról hallottam jókat; s ha 24 és 100 is FD, akkor egy +50-essel full-FD setup és kevesebb adapter...
- Kicsit hiányzik egy 35-ös is, leginkább ez áll közel hozzám - Minolta 35 f2.8-ra vadászok
- Az 50 f2-t szeretem, mert kicsi, könnyű, kontrasztos és saroktól sarokig éles már minimális rekeszeléssel is; hátránya csak az f2 és kicsit ideges boke, igaz ezt az MD 50 f1.4-re is mondják, esetleg egy nFD 50 f1.4-et megnézek még majd.A fentiekre vélemény, vagy tippek, ha kihagytam valamit? Köszi!
Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
tvamos
nagyúr
Mi olyan szuper jó az Orion 15-ben, hogy az ember 60 ezret akár érte?
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
tvamos
nagyúr
válasz Rapid136 #11269 üzenetére
Közben kiderítettem, hogy ez pont nem a NASA-s Hasselblad.
Zeiss Biogon f-5.6/60 mm, Zeiss Planar f-2.8/80 mm, vagy a Zeiss Sonnar f-5.6/250 mm közül kéne választani! Gondolom, ezek nem lehetnek túl nagyok.
-
Rapid136
őstag
válasz tvamos #11268 üzenetére
Valószinűleg nagy, mert gondolom 6x6-os... és lehet hogy központi záras is ráadásul.
Ennél azért bármelyik kistele kisebb, fényerősebb és könnyebb.Sony A9 + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."
-
tvamos
nagyúr
Most van egy HASSELBLAD C-OPTIK SONNAR 1:4 f=150mm. Milyen ez az obi?
-
tvamos
nagyúr
válasz tvamos #11266 üzenetére
Lehet, hogy vigasztalódhatnék egy 200mm f/4-es Nikkorral, de már van egy AUTO CHINON 1:3.5 f=200mm. Ehhez képest a Nikkor nem nagy előrelépés. Vagy egy Jupiter 21? Esetleg egy Tamron adaptall 200/3.5?
[ Szerkesztve ]
-
Rapid136
őstag
válasz catroot #11263 üzenetére
Mondjuk igy a közelpont is távolabb kerül ami portrénál számithat. APS-C vázon kevésbé gond.
Sony A9 + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."
-
catroot
veterán
Srácok!
Az adapter hiba lehet, ha SMC Takumar 50/1.4-nél "hamarabb" van végtelenem? Nem is kicsivel.
Röhej, de eddig fel sem tűnt. Eddig belenéztem a keresőbe és addig tekertem, amíg éles nem lett a téma.
De valamelyik nap fogtam az obit és végtelenig tekertem és totál életlen volt. Vissza kellett vennem, hogy minden éles legyen.
Nem nagy gond, mert végül is, így is lehet használni, csak érdekes.
"I live in the weak and the wounded, Doc."
-
Rapid136
őstag
válasz tvamos #11261 üzenetére
Már majdnem igent mondtam, de közben rájöttem hogy nincs Pentax adapterem...
Úgyhogy elvetettem az ötletet :-)Sony A9 + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."
-
Rapid136
őstag
-
Rapid136
őstag
válasz sszemtelen #11255 üzenetére
Van jónéhány obi kicsit jobb fényerővel.
Én pl. ilyet használok.Sony A9 + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."
-
tvamos
nagyúr
Ez...
-
jmakk
őstag
válasz sszemtelen #11255 üzenetére
Kitömött madárhoz jó a makróobi is.
-
sszemtelen
őstag
Sziasztok!
Második szériás Vivitar 70-210 f/4.5-5.6-os obiról mik a vélemények? Rekeszelve mennyire alkalmas egy-helyben lévő madarakat lekapni?
Köszönöm!
-
Rapid136
őstag
válasz tvamos #11250 üzenetére
Nagy, állítólag jó kis obi. Áll egy a polcon egy régi Minolta vázamon, néha használom amikor nem akarom az 1,2-est cipelni :-). Persze kérdés mennyiért.
Canonosok előszeretettel alakíttatják át, meg persze más MC/MD obikat is.Sony A9 + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Posta, csomagküldés
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Asszociációs játék. :)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Mobil flották
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Synology NAS
- Futás, futópályák