- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Gurulunk, WAZE?!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
boomba335
tag
Sziasztok!
Valaki használ univerzális távkioldót? Vagy tud ajánlani egy Panasonic G7-hez vezetékest amit már használt is?
Köszi előre is.
-
p_adam
addikt
válasz
boomba335 #10994 üzenetére
Na most összenéztem, Sony E adapterrel együtt szinte teljesen megegyezik a súlyuk (460g) és a hosszúságuk is, az OM viszont fényerősebb és beépített a napellenző, ezek miatt rá lehet mondani, hogy 'jobb', de a Canon is jó csak másabb, pl. távolra könnyebb vele pontosan élességet állítani.
Canon Olympus -
p_adam
addikt
válasz
boomba335 #10989 üzenetére
Nekem ez a kettő van éppen (és hamarosan 70-200-at veszek helyettük)
Igen, azt jelöli, itt egy teszt rólaDe ahogy írtam korábban a nagyon olcsóakon kívül szinte csak jó 135-ösök vannak, inkább a használatban van különbség (az OM mechanikája pl. nagyon finoman mozog, a Canon LTM-nél együtt mozog a rekeszgyűrű az élességállítással)
-
boomba335
tag
Sziasztok!
Milyen obit tudtok ajánlani 135mm körüli méretben ami borotvál
Most van egy Derek Gardner 135/F2.8, ami viszonylag ritka, de nem vagyok maradéktalanul elégedett vele. Valakinek valami javaslat?
-
fattyu
veterán
válasz
Matska #10982 üzenetére
elég nagy ám a szórás jupi 3ak között is. van ami egészen használható nyitva is meg van amit láttunk itt. Alapvetően ugye egy szinte ismeretlen és aranyárban menő zeiss sonnar copy ami egyáltalán nem rossz csak a focus shift a problémája.
Szóval maga a design annál amit itt láttunk jelentősen sokkal többet tud. csak egy ilyen határértékes koncepciónál nagyon nem mindegy hogy de jót dugtam reggel olgával a raktárban napja volt szergejnek, vagy fúdekibaszottmásnaposvagyokszarokazegészbe.
-
Matska
senior tag
válasz
Muerte68 #10980 üzenetére
Háááát... a Jupiter 3-at már elvetettem fejben, most ismét megtettem. Legjobb FF-en lenne, de hosszútávra terveztem berendezkedni a Fuji X rendszerbe, épp a natív obik miatt.
Ha mindenképp öreg manuál, akkor inkább Biometarra szórnám el azt a pénzt ami Jupiter 3-asra menne.
Rapid136: Köszi, mindig tanul az ember
-
Rapid136
őstag
válasz
Matska #10979 üzenetére
Egy darabig egy kicsiszolt m42 adapterben volt az obi mert a bajonett kb. 43mm-es, és van eltérés a bázistávban, de használható igy is.
Altix van Tessarral is, a Trioplan talán ritkább. Hirdetésben bele lehet futni esetleg olcsón mert Altix adapter nem nagyon van, nem egyszerű másik gépre rakni. E bajonettre egy lengyel srác gyárt és árul az ebay-on.
Egyedi a bajonett (központi zár van mögötte a vázban) igy nem igazán éri meg nagy tételben adapter gyártani.
Összesen 5 objektiv volt hozzá :-) -
MrChris
nagyúr
válasz
Rapid136 #10971 üzenetére
50-es Trioplanban mintha a bubi lenne az extra tulajdonság? Szerintem így, tájképre már zavaróan szétcsapja a fényt. Kép középső 1/3-a elmegy bár erősen becsillan, aztán nagyon elkeni. Olyanra tűnik jobbnak ahol ez már nem számít és jönnek háttérben a bubik.
Mibe kerül manapság egy ilyen obi? -
Rapid136
őstag
válasz
Zozzant #10970 üzenetére
Belenagyitva 100%-on azért látszik erős különbség kontrasztban, részletben, szinben.
A Trioplan meglepően éles már nyitva is és a Telefogar is, mig a 100-as Trioplan azért nem ilyen.
A Jupiter3 nyitva elég gáz, bár a kis méret és a 1,5-es kezdőfényerő miatt jó utitárs tud lenni esti sétánál, persze utómunkával azért lehet kihozni belőle normálisabb képet.
Szóval összességében ezek a régi cuccok nem rosszak, mondjuk APS-C vagy m4/3 vázon már kérdéses az eredmény. De fullframe-re a többség gond nélkül használható. -
Rapid136
őstag
Ha valaki szeretne pixelbuzulni, A7 vázon néhány obi RAW-ból, daylight wb...
Jupiter3 1,5/50mm
Trioplan 2,9/50mm
Telefogar 3,5/90mm
Zeiss 1,8/55mm
Megára feltöltött képek, asztali gépről regisztráció nélkül megnyitható a legtöbb böngészőből -
CollectoR
aktív tag
Canon FL 55/1.2 -vel van valakinek tapasztalata? A full framet kivetíti, azon gondolkodom, kompatibilis lenne-e a camdioxos reduceremmel.
-
Matska
senior tag
válasz
Muerte68 #10963 üzenetére
Elvitte a cica
Súlycsökkentés, ezért olcsóbb mint a Planar
Attól még kéne egy ilyen. Múlt héten vettem is volna jófogáson, de az ember hiába hirdeti, nem akarja eladni. Hívtam telefonon, írtam neki e-mailen, facebookon, és semmi válasz. Nem kell neki a pénz, pedig egy Heliost is vettem volna tőle.
Inkább eltapsoltam menetbővítő gyűrűre, napellenzőre a Jupiterhez, hátsó kupakokra meg egy másik Heliosra. Nekem így is jó
-
faki_
senior tag
válasz
boomba335 #10958 üzenetére
Ez megint nem a legjobb irány, főleg adapterezve, a 70-300-asok marketingmakrók. Aki elvan két kitobjektívvel (pl. 18-55, 70-300), annak jó kiegészítés, hogy a tele végén képes kb. 1:3 leképezésre. Ilyennel minőségben messze lennél akár egy közgyűrűs jófajta fixtől, akár a legolcsóbb manuális makróobitól.
-
MrChris
nagyúr
válasz
boomba335 #10960 üzenetére
Miért nem veszel egy jó OM50/1.4-et meg közgyűrűt? Ez a kombó biztosan jó. Itt egy összelövésem a dedikált OM makro és a közgyűrűzött 50/1.4-el. Elég hosszú a szerkezet
Meg persze makró sín se árt, meg kicsi-nagy állvány...
-
80hun
addikt
válasz
boomba335 #10958 üzenetére
A 70-300-as sigmából létezik rekeszgyűrűs , ha jól emlékszem pentax-hoz. De a sony A és Nikon G adapterek rekeszgyűrűsek.
Viszont egy ilyen telét panasonicon-n stabi nélkül használni kínlódás. Olympuson jól megfogja a stabi viszont mindig be kell álítanod a gyújtótávot.
Makrózni akár a gyári olympus kit 40-150-es tele is jó viszont nálad nem lesz stabi, a panasonicról nem tudok nyilatkozni de abban van ois.
Vagy veszel egy deidkált makró manuált, mondjuk egy nikkor 55/3.5 micro-t és azt akár ha akarod közgyűrűzheted is.
-
boomba335
tag
Nekem csak az adapter meg a blende előválasztás miatt kellene, de ha az nem megy, akkor nem érdekes. Szeretnék venni egy Sigma 70-300 macro obit, de így esélytelen, nem tudom lerekeszelni. A natív obi elég drága kezdésnek sajna, ezért gondoltam egy ilyen irányba elindulni, meg ezt ajánlották is többen. Milyan macro obik vannak amik közgyűrűsek? Hogy érdemes ezt keresni?
-
80hun
addikt
válasz
boomba335 #10956 üzenetére
Ha nincs rajta érintkezősor akkor természetesen nem.
Így kell hogy kinézzenElég sok makró obi közűl válogathatsz minek közé focal reducter?
Kersess olyan obit ami rekeszgyűrűs.Vagy vegyél egy gyári olympus m.zuiko 60mm f2.8-at és kész. Korrekt darab.
-
boomba335
tag
Sziasztok!
Nem tudja valaki, hogy a Lens Turbo II-vel tudok rekeszt állítani egy Canon EF objektíven? Nem találtam erről infót sajnos. Lenne egy makró obi amivel szemezek, de Canon EF bajonettes, viszont nincs lehetőség az objektíven állítani a blendét sajna
-
-
Tua
tag
Hátha valakit érdekel, pár hete csináltam egy rövid "tesztet" a C/Y végű Yashica ML 50mm f1.7-tel (Olympus E-M10 vázam van):
Yashica ML 50mm f1.7 teszt -
Rapid136
őstag
válasz
MrChris #10948 üzenetére
Itt van az 1,2/50-es Rokkor nyitva 24 mpixelen. Sima RAW konvertálás, utóélesítés és egyéb nélkül.
35-40 éves létére simán használható és rekeszelve még élesebb lesz. -
Tua
tag
Sziasztok, ha veszek egy Canon EF-m43 focal reducert, illetve hozzá egy CY -> EF, illetve M39 -> EF gyűrűt, akkor úgy lesz velük végtelenem egy CY végű Yashica ML 50mm f1.7-tel, illetve M39-es Jupiter 9-cel? (Illetve gondolom akkor már az EF -> M42 is működhet)
Köszi.
-
tailor
őstag
válasz
boomba335 #10937 üzenetére
Szia!
Igen, ilyen, csak későbbi sorozatból. Keresnem kell képeket, de csak a hét vége fele fogok tudni, mert most nyomdai leadások vannak, hajnalig tartó melóval. Írok majd - bár azt vedd figyelembe, hogy m4/3-on a nagy pixelsűrűség miatt máshogy fog rajzolni az obi, mint FF-en!
-
MrChris
nagyúr
válasz
tailor #10929 üzenetére
Nekem volt legalább öt darab. Köztük sn1.100.000 is. Végül a legjobbat (hangypöcsnyivel
) tartottam meg ami a képen is van.
Aki ilyet keres, azt tanácsolom, hogy kerülje a barna csillogású frontlencséset (ezek single coated-esek) és a 'silver nose'-t aminek fényes tubusélei vannak. Ilyet tesztelt az a Hispan, így jól leszerepelt nála az OM. Az MC feliratot nem mindig tüntették fel, a többrétegűeknek kifejezetten modern, kékes zöldes csillogású a lencséjük. Van olyan is ami nemtom milyen bevonatos, de se nem barna(SC), se nem MC-re jellemző, egész víztiszta. Viszont sokkal jobb mint a SC, közel úgy hasított mint az MC, 445e-s volt.boomba335: ebayről vettem az OM 100/2.8-t. Amúgy meg rohadtul felmentek az árak, manapság már alig van köze az olcsósághoz, a manuál búm lassan lecseng. Már csak a régi batár manuál szarzoomok maradtak a filléres kategóriában.
-
boomba335
tag
válasz
MrChris #10928 üzenetére
Jó az om, tetszene is, csak nem nagyon van eladó belőle, vagy adjatok linket ahol a csodákat fel lehet lelni, mert én nem találtam, de SMC "minden bokorban" van
A Canon fd nekem egy nagy csalódás volt 50/1.4-ben. A Minolta MD 50/1.7-em megeszi reggelire. Az egyik 6eft volt a masik meg 20, és nem a Canon volt az olcsóbb
-
-
MrChris
nagyúr
válasz
boomba335 #10920 üzenetére
Ezeket 45/1.8+16mm-es villanyátvivős extension tube-al csináltam kézbül, tesztelésnek, mert új a gyűrű. Nekem ekkor azért jól jött az AF, persze a fókusz tartomány ilyenkor lencsétől mérve csak 120-155mm-ig terjed. Legnagyobb nagyításnál 36mm a kép alsó éle. A 16+10-es gyűrűvel már csak 90-100mm a tartomány, 31mm a kép alsó éle. A 10-es gyűrűvel 165-245mm a fókusz tartomány és 50mm a kép alsó éle.
Géptartással fókuszálok, LCD-n kb élesnek láttam aztán AF és sorozatlövésLehetne fókusz sorozatot is lőni, még nem próbáltam. Pedig pont stacking miatt vettem.
-
boomba335
tag
válasz
tailor #10919 üzenetére
Köszi az infót, ezen még agyalok majd akkor, mert tervben van egy SMC Takumar 50/f1.4 beszerzése aminek a képe elviekben egy Gilette. Lehet ahhoz szerzek egy gyűrűsort aztán megkátjuk mi lesz. Nem nagyon találtam olyan obit ami Macro/ manuál és még számomra elfogadható áron van, ezért is gondoltam a portré 45/1.8 kombóra. Annak elviekben jó képe van, m4/3 gyűrűm van.
-
fattyu
veterán
válasz
boomba335 #10920 üzenetére
felejtsd már el. közgyűrűvel az af tartomány az obi frontüvegétől mondjuk 13 centitől 15centiig tud lefedni. de az hagyján de nincs az az af ami leköveti a makró által felerősített kézremegést. tessék gyakorolni, és megtanulni hogy makrót nyakból fókuszálunk. ennyi.
-
tailor
őstag
válasz
boomba335 #10915 üzenetére
Ha nem tekered a fókuszgyűrűt, nem állítódik el az élesség. Rekeszeléssel a- mélységélesség a tárgy előtt és utána is nőni fog - a tárgy utáni területre esik a nagyobb mértéke.
A zuiko digital 35 macro egy 4/3-os obi, inkább statikus témákra jó, mivel nagyon kicsi a közelpontja, de cserébe 1:1 leképezést tud. Én inkább egy 50-es makrót vennék kezdésnek.
-
tailor
őstag
válasz
boomba335 #10913 üzenetére
A gyútáv soha nem lesz 2x, a látószög változik meg (szűkül) ilyen mértékben
És attól még ugyanolyan közel kell menni az obival a tárgyhoz, mintha full frame gépen használnád, tehát a fizikai tulajdonságai nem változnak az obinak.
Igen, normális ha laggol, nálam is ezt csinálja A7-en. Kevesebb a fény, erősítenie kell a jelen, azért.
Ha nyitott blendével fókuszálsz, majd ezután szűkíted le, az megoldás erre a problémára (ahogy az AF obik is dolgoznak). -
boomba335
tag
Igen, de a crop miatt 2X a gyútáv, tehát az 50-es most 100-asként funkcionál, nem tudom, hogy a tele nem lesz e nagyon sok már.
A Pana G7-en ha kikapcsolom a blende figyelmen kívül hagyását akkor laggol a kép nagyon sajna, az normális amúgy? Ez a blendehatás off szerintem.
-
tailor
őstag
válasz
boomba335 #10907 üzenetére
Nincs közöttük hűdenagy különbség, bármelyiket is veszed. Nekem a Zuiko 50-es makróm volt, illetve a Yashica 55/4-em van most is (na meg a Volna-9 50/2.8), mindegyik penge. Pixelbuzerálva lehet, hogy kijönnek a különbségek, de az engem soha nem érdekelt.
A kolléga által említett Nikkor makró is nagyon jó (sőt, talán az "a legjobb" ezek közül). Szóval nem nyúlsz mellé, bármelyiket is veszed. Amúgy vehetsz 90-100 mm-es gyútávúakat is, de persze azok drágábbak - cserébe rovarokat ezekkel jobban tudsz fotózni, mivel nagyobb tárgytávolságot tesznek lehetővé.MrChris
"...8-11-16-ig is ajánlott rekeszelni a nagyobb mélységélességért, csak épp így sötét a kijelző..."
Nem tudom, mivel fotózol,de élőképes gépen ki lehet kapcsolni, hogy a blendéhez igazítsa az élőképet, így bármilyen rekesszel világos előnézeti képpel tudsz élességet állítani. -
MrChris
nagyúr
válasz
boomba335 #10909 üzenetére
A flickr erősen ráélesít. Tavaj készítettem összelövést OM50/1.4+közgyűrű és OM50/3.5 makróval. Képileg nem sok előnye volt a makrónak, hangyányival nagyobb nagyítást adott. Persze alátéve aközgyűrűt már bitangul nagyít. Inkább a hosszú fókuszjárata volt előnyös. Viszont úgy általában marhára megnehezíti a manuális makrót, hogy 8-11-16-ig is ajánlott rekeszelni a nagyobb mélységélességért, csak épp így sötét a kijelző, viszont az élesség állítás meg csak nyitott rekesznél ajánlott/látható. No meg a záridő is megnő. OM esetében meg lehetne csinálni hogy manuális blendebeugrasztás legyen, de akkor meg fogni, nyomni kell a gombját, csak rövid záridővel menne. Készíthetnének elektronikus blendebeugrasztós adaptert. Kényelmeseknek még olyan funkciót is, ha éles a kép elsüti
Amúgy én kézből manuális sorozatot lövök, kicsit még expók között mozgatom is a fókuszpont körül előre/hátra, egyik csak éles lesz
Most AF-t is használok, mióta megjött a jelátvivős közgyűrű. Tapival pinpoint, nagyon pontos, aztán mehet a fókuszsift sorozat. Az IS is sokat segít, meg szeretnék beszerezni valami körfényt, bár nem vagyok nagy makrós, csak hébehóba. -
80hun
addikt
válasz
boomba335 #10906 üzenetére
Van itt egy álványos tesztképem is egy régi manuál obival
A nikkor 55/3.5-re keress rá az egy jó eltalált kis obi
-
boomba335
tag
Vettem egy makró vakut, meg gyárottam házi, földbe szúrható derítőket. Meglátjuk azzal milyen lesz
igazából nem a bemozdulás a baj, hanem a pontatlan fókusz, mert a kis kijelzőn( hiába nahyítok bele) könnyü eltéveszteni a dolgot. Van állvány is, meg van egy kis hungarocell párnám, amire a gépet fixen le tudom tenni, de vhogy nem az igazi. Nem tudok akkora élességet elérni mint szeretnék sajna. Biztos én csinálok vmit rosszul.
-
tailor
őstag
válasz
boomba335 #10900 üzenetére
Na AF makróval lesz aztán sok "mellément" képed... A makrózás kifejezetten "manuális" műfaj, csak ugye modern világunk embere megköveteli az automatikát mindenhol...
Szinte bármilyen manuál makrót vehetsz, kezdésnek mindegyik penge: OM Zuiko 50/3.5 macro, Canon FD 50/3.5 macro, Yashica ML 55/4 vagy 55/2.8 macro, stb. Ezek mind 20-35 ezer között kaphatóak és 1:2 leképezést tudnak.
És ugye egy jó állvány sem árt... -
80hun
addikt
válasz
boomba335 #10900 üzenetére
Bemozdúlsz. A rövid záridő a kulcs, minnél nagyobb a nagyítás annál rövidebb záridő kell még a lepkefing is bemozdítja a témát ha nem jó.
Ez pl kézből úgy hirtelenjében lőttem , ja meg az oly szenzorstabi kiszedi a kézremegésem ami nagy áldás
faki által ajánlott industar 61 L/Z
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó Formei sky blue 2.72 X 11m-es kék papír fotó háttér papírháttér fotóháttér
- Canon 600D + Canon AF 50mm f/1.8 II + Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 Tele-Macro objektívek + LP-E8 akksi
- Fujinon XF 50-140mm f/2.8 R OIS WR
- Canon EOS 2000D gépek, objektívekkel, kiegészítőkkel, (ÚJ! / 100 / 1100 / 4200 expoval )
- Dji Osmo Pocket 3
- Beszámítás! Apple iPad Pro 13 2024 M4 512GB Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 15" 2019 i9 9980HK 32GB 500GB Radeon Pro 560X hibátlan működéssel
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Microsoft Surface Laptop 3 - 15 col - Fekete
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Odyssey G5 32 144Hz WQHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest