Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Filmek / Sorozatok 2024/2025
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Öregszem
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
- Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Atom_Anti
senior tag
Nem semmi, ekkora tesztet megcsinálni, hatalmas munka lehetett
-
Ciccuka
veterán
Szép nagyra sikerült teszt lett egyébként.
[ Szerkesztve ]
Cicák támogatása: www.fos.hu/1176
-
Unigine Superposition-nál nekem megy a crossfire radeon pro duo-nál. Viszont be kellett driverből kapcsolni hozzá. (gondolom nincs hozzá profil mint ahogy az új játékok nagyrészéhez) Persze nyilván utólag már mindegy. RX5700 szint kb már ha azok átlagfps-ek.
1080P medium 114 average 156 max
1080P extreme 44 average 51 max
4k optimized 59 average 72 max[ Szerkesztve ]
-
Televan74
nagyúr
válasz beyruth82 #95 üzenetére
Mert a mai közönséget bőben kielégíti az hogy a Youtube vidiben, x kártya mennyi fps -t kap y processzorral az aktuális játékokban.
Itt szeretném megköszönni GAI -nak a hatalmas cikket, maximális respect érte. Nekem nagyon tetszett visszatekinteni egy - egy régebbi típusra hogy teljesítenek a mai játékokban. És volt egy két kártya amit ami is vállalnék 1080p/medium zárolt 30fps -re.
Mindenbe beleugatok!!!
-
MeroM
senior tag
Még az rx560D t berakhatnád, tisztazni h mi is az 😁 (felbiosolt 460 vagy butitott 560?!)
-
MeroM
senior tag
Amúgy ebből meg a régiből könyvet is lehetne kiadni.
-
MeroM
senior tag
Köszönjük ,sokak nevében, elérkeztünk az újszövetséghez 😂😂😂
-
Dany007
veterán
Teljesen érthető. Főleg a 30x árakat ismerve. Lehet kellene szponzort keresni
De az olvasottság szerintem nem a cikk vagy az igények miatt gyengébb a múltkoritól, hanem azért, mert szerintem az egész online platform, amit a logout képvisel kezd hanyatlani. Legalábbis szerintem és rendkívül sajnálatos módon.Nekem és még sokunknak is rendkívül hasznos és nagyon örülünk neki, hogy létezik. Azonban az elmúlt években már én is inkább csak visszatérő szellem vagyok a PH!-n. Elszaladt az élet a fejem fölött... Család, gyerek, vállalkozás stb... Amíg régen a napi hozzászólás átlagom 6 fölött volt, az utóbbi 5 évben jó ha évente van 6 hsz-em az oldalon.
Pedig hiányoznak a régi idők. De sajnos megváltoztak a prioritások. Régen csak munka volt, utána vagy csajozás vagy gépezés. Egész késő estig, itt a PH!-n (is). Most már munka vagy lazítás estig.
Plusz a digitális világ is átalakult. A PS5 meg a mobilok világa bőven kielégít mindenkit. A PC világ már meg úgy eleve az ilyen technikai dolgok mélyvize inkább már csak egy szűkös kör érdeklődését fogja meg, ismét, mint anno a 90-es években. És ez ránt magával minden ilyesmit.
Emlékszem pár éve tűnt fel, hogy mikor időnként vissza-vissza jártam ide a Logout-ra még mindig ugyanaz a cikk volt a címlapon. Pedig anno, mikor én is aktív voltam 2-3-4 naponta változott a címlap. Most meg mit látok? 3-4-5 hete(!) ugyanazok a cikkek vannak a címlapon. Nyilván nem véletlenül. Sajnos, mert amúgy tök jó ez az egész és remélem idővel újraéled majd. -
477il4
tag
csak annyit írnak: KÖSZÖNÖM!
csak annyi a szívfájdalmam h nincs nyomtatóbarát változat! kinyomtatnám és lefűzném! az első rész mellé![ Szerkesztve ]
-
Fücsök007
őstag
válasz beyruth82 #98 üzenetére
Egyedül Intelnél várható normális árú videókártya (alsó közép és belépő szint), de a következő generáció megjelenéséig PC-n nem lesz jelentős fejlődés. Akkortájt várható jelentősebb javulás teljesítményben, addig a mostani konzolok jobbak lesznek az átlag PC-nél, pláne ha egy jó OLED TV-ra vannak rákötve. Árak tekintetében Nvidia és AMD oldalon 300 dollár MSRP alatt nem szeretnének "normális" kártyát eladni ha minden igaz.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Pontosan.Én pont az irracionális videókártya árak miatt váltottam pc-ről xbox series x-re játék terén.185 ezerért vettem egy egyet amivel 4k-ban tudok jatszani a legújabb játékokkal is, mig egy ugyan ilyen szintű pc konfiguráció 1 milla körül indul nagyjából. Hihetetlen volt látni a legdurvabb időszakban hogy egy gtx 1650S videokártya 195 ezer forint volt újonnan, míg tavaly év végén még csak 70 ezer 😱😱😱
Azota mérseklődtek az árak de még mindig nem éri meg játék szempontjaból pc-re beruházni.Nagyon nem. -
_drk
addikt
Rohadt nagy most a negativítás a PC felé, pont a drága VGA árak miatt, tehát ezen nem csodálkozok.
A másik hogy a használt a piac úgy eldurvult, nem éri meg vissza kacsingatni, veszed jelenlegit, pont amire éppen pénzed van.
Max egy AMDvsGerfoce összehasonlítás elég.Anno mikor vettem egy kártyát volt egy csomó variációm, akkor élvezet volt olvasni a cikked. Főleg a gtx6**—9**, mellette a HD7****-rx390. Össze vissza minden, átnevezéssel, nagyobb fejlesztésekkel, egyik ebben, jó másik amabban.
De Most a káosz előtt megvolt a keretem. Gtx1650super jött volna ki, AMD oldalon semmi. Vissza menőleg 1060ak már drágák, régiek, hiába emeltem csak az éppen futók maradtak még és lett egy 1660super belőle, Kb 1070el partiban de másik oldalon ugyanúgy semmi releváns, ami árban és korban még jó.
Nem is kellett sokat utána járnom, konfigon kicsit változtattam hogy ez a kártya beférjen és annyi.
Mikor vettem a gtx660ti-t meg tényleg játszott vagy 10 kártya. 7870-rx270, ha kicsit hozzá teszek rx380 vagy már 770! De lehet elég a hd7770 vagy a 750ti. AJJ de ment a matek! -
veterán
Azért mert túl igényes és részletes valószinűleg. Én 1 éve vagyok komolyabban pc felhasználó és azóta érdekelnek a különböző hardverek, de az egy év alatt még csak megközelítőleg sem találtam magyar nyelven ennyire jó összegzést a videókártyákról. Ez egy igazi hiánypótló írás, kár hogy nincs a helyén kezelve és a mélysége miatt kevésbé népszerű. 😟
Remélem azért folytatod az írást mert nagyon nagy szükség van a sok felszínes, hiányos, téves információ miatt rá. -
válasz beyruth82 #93 üzenetére
A jelenlegi árak mellett sajnos nem tudtam vállalni a 30-as széria szerepeltetését, hiszen szponzorok híján az összes kártyát (néhány kölcsön kapott példány kivételével) saját pénzből kellett beszereznem a cikkhez. Úgyhogy a 30-as széria majd csak egy esetleges évek múlva elkészülő cikkemben lesz benne (ha lesz rá igény, mert ennek a mostani cikknek az olvasottsága messze elmarad a korábbiaktól valamiert)
-
veterán
Gratulálok a cikkhez, nagyon reszletes és szerteágazó, mégis közérthető laikusok számára is.Magyar nyelven még sehol nem találtam ilyen komoly ismertetést ami nagy segitseg a videokártyák tengerében való eligazodas során.Kar hogy a 30-as széria már nincs benne, remélem a cikk szerzője ír majd egyszer azokrol is vagy bővíti ezt.
-
Cannabis7
senior tag
ez elmebeteg
-
proci985
MODERÁTOR
eszmeletlen munka!
----
295x2 eredmenyeket neztem Far Cry New Dawn alatt ahol nekem kb 100%ot skalazodott egy 290Xhez kepest, de en 5760x1080on, teljes GPU limit mellett toltam, sokkal regebbi driverekkel. konkretan az 5700XTre valtas ilyen -10-15%ot jelentett ott. viszont az is teny, hogy nalam ket 290X OC volt vizesblokkal (es legalabb az egyik kartyanal kiutott TDPvel), ami kb 20% OCt jelentett egy gyengebb hutesu modellhez kepest.
Dirt Rally is hasonlo volt, igaz ott is eyefinityztem mielott VRre valtottam.
egyebkent ez siman lehet driveres is, 2019 elejen mar erezhetoen futott ki a CF tamogatas, aztan nekem vege lett az egesznek mert lehalt az egyik kartyan a memoria.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
Fücsök007
őstag
Nagyon jó lett a cikk!
-
aDamker
aktív tag
Azt hittem ahogy olvastam hogy csak történelem óra lesz, de amikor megláttam hogy teszt is van.....
Respect minden szinten! -
Yutani
nagyúr
Óriási munka, maxi respect, kolléga!
#tarcsad
-
Dany007
veterán
Gratulálok!
"Itt voltam" az elsőnél is. Az se volt gyenge. Ez most épp aktuális és hasznos is számomra. Nem semmi teljesítmény, tényleg le minden nem létező kalapommal!
Köszönjük!szerk.: még abban is segít, hogy milyen monitort vegyek legközelebb, mert épp egy 1440p-n gondolkodom dual-ban (a 4K munkából adódóan egyelőre felejtős). És jó volt látni, hogy a kártya, amit kinéztem magamnak, az pl 1440p-ben többet ad a jelenlegi kártyámhoz képest, mint 1080p-ben.
[ Szerkesztve ]
-
nexplo
őstag
Huu nem semmi munka. RESPECT. Még idő kell mire tüzetesen átnézegetem. Le a kalappal!!
Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn! :)
-
-
nagyúr
Hát ez valami elképesztő lett Nyilván tudom, mire számítsak a cikkeidnél, de egy dolog számítani valamire, és teljesen más kinyitni a 66 oldalas cikket, és áttekinteni, hogy 5 generációnyi VGA-t mindkét oldalon a teljes vertikumban ismertetsz és megmérsz. Maximum respect
A cikket egyelőre csak átfutni volt időm, ill. a konklúziót elolvastam - de azt hiszem, lesz mivel foglalkoznom augusztusban
[ Szerkesztve ]
"We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
Ciccuka
veterán
GTX1060 3GB-os változat elég sokáig az egyik legjobb vétel volt évekkel korábban is és most is el lehet játszogatni vele még.
TechPowerOp-on idénre még kikerült a tesztekből ez modell és csak a 6GB-os van még benne (a 3GB-os olyan 32% körül lenne talán):
GPU Test System Update March 2021 a nagy videókártya teszt
VGA ReviewKorábbi, amiben még benne van a GTX1060 3GB-os
[ Szerkesztve ]
Cicák támogatása: www.fos.hu/1176
-
-
-
cellpeti
nagyúr
Beteg vagy GAI(nem kicsit)
Óriási tisztelet, hoggy megírtad ezt a cikket. Fantasztikus lett. Átlátható, követhető...egyszerűen szuper
Tigris, tigris, csóvafény...
-
-
Sajnos egy ekkora kártyahalmazt nem lehet kompromisszumok nélkül összehasonlítani. A leggyengébb kártyák szinte törvényszerűen elvéreznek a legtöbb tesztben, a legerősebbek pedig nem tudják kifutni magukat. A játékok kiválasztásánál általában középre lövök, vagyis olyan címeket válogatok be, amik a középmezőny kártyáival már jól futnak. Emellett pedig ebben a cikkben 3 féle detail preset, és 3 féle felbontás is szerepelt, ami szintén azt a célt hivatott szolgálni, hogy legyen olyan beállítás, ami a gyenge kártyáknak is jó, és olyan is, ahol a nagyvasak is el tudnak lépni a mezőnytől.
-
-
Pont azért szerepelt fullhd és low detail is a cikkben, hogy ezek a kártyák is labdába tudjanak rúgni valahol. Pont ez a lényege a cikknek, hogy mindent mindennel összehasonlítunk. Különben is, hol húznád meg a határt? Mi alapján döntenéd el, hogy na ebben a tesztben ez a kártya még szerepelhet, de a másik már nem, mert “nincs értelme”? Szerintem pont az az egyik legfőbb érdekessége a cikknek, hogy megmutatja, hogy az egyes beállítások hogyan hatnak a régebbi/gyengébb kártyák teljesítményére. Es igen, ha 5 fps lesz, akkor annyi lesz, azt is meg kell mutatni.
-
Le a kalappal. Brutális nagy meló lehetett vele. Részletes, informatív, átlátható. Egyik legkomolyabb összehasonlító tesz, amit az utóbbi időben olvastam. Csak gratulálni tudok.
Volna itt még valami, ami azért szúrja a szemem. És általában minden tesztelő elköveti ezt a hibát. Mind írott, mind videó formájában.
A dolog pedig a következő : Miért kell szenvedtetni 7750, 7770, R7 240, GT 730 stb. kártyákat új címeken Full HD-ban, 4K-ban? Helyén kell kezelni a dolgokat. Ezt a szintet már nem tudják. Viszont mind a 4 pokoli jó kártya. Sokkal többet tudnak, mint a teszt mutat DX12-ben. Értem én, hogy kellett az összehasonlításhoz.
-
félisten
Azt a leborult szivarvégit.. Ez nem semmi munka és összefoglaló. Eszméletlenül részletes és egyedülálló, nem csak kishazánkban nem igen találni ilyen cikket! gratulálok hozzá és köszönöm! élmény volt olvasni de még kétszer legalább el fogom az biztos.
A Pascal szerintem az utóbbi pár év egyik legjobb kártyacsaládja lett.[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
-
-
Sundesz
őstag
És az 5500 XT konklúzió is biztos frissítve lesz miután kiderült, hogy hibás a kártya.
Hörcsög Powa'
-
FingR86
őstag
ez tetszett:
"Szétszedni és újrapasztázni nem akartam, mert kölcsönkapott kártya volt"
de egy bios flash bele fért -
Hát ez remek cikk lett gratula
Eszméletlenül sok munka lehet benne, jó volt olvasni is
Köszönöm szépenGépelés nem az erősségemasdsdk
-
egyébként ha megvannak még a nyers adatok jo lenne látni egy grafikont a teljes VGA történelemről, hogy hogyan fejlödtek mekkkora ugrás volt köztük és , hogy az árak hogy alakultak a kiadáskor.
Egyfajta tendenciát lehetne nézni , csak, hogy az ár teljesitmény hogy aránylott egymáshoz, az also közép és a felsőkategóriában. -
antikomcsi
veterán
Na, ezt sem 3 perc volt összelapátolni!
Elismerésem a munkádért, és köszönöm, hogy megosztottad velünk!
-
zoo8800
veterán
Wow. Igazán megérdemelnél valami egyéni rangot... Logout istene, vagy valami ilyesmi.
rip and tear, until it is done
-
veterán
Ez egyszerűen tökéletes munka, nem kevés idő ment rá.
duree54
-
-
Végre egy ilyen minden egybe teszt és leirás. igy legalább lehet látni, hogy néha mekkora parasztvakitás az amit a VGA gyártók csinálnak, hogy az uj verzios kártya alig jobb mint az elözö generáciok.
Egy kis optimalizálással a 2-3-4 éves VGA-k is vigan jok lennének .Azt is jol láttad, hogy a DX12 is egy ilyen mézesmadzag volt, mert semmi nagy ugrás nem volt, semmiben a dx11 hez képest.
Pedig arról volt szó, hogy jobban kihasználja a hardvereket, jobb lesz a kompatibilitás a játékokkal mert nem a VGA gyártóknak kell drivert irni hozzájuk, hanem a játékfejlesztüknek.
A grafika sem lett jobb sokkal legalább is azt ahogy mondták, hogy a 100k drawcall helyett már millios nagyságuak is lehetnek ugyan azon a VGA-n. ezzel uj szintre emelve a részletességet.És azt is jol irtad, hogy a 8as sorozatu kártyák a felső közép kategoria.
Néhányan azt mondták nekem , hogy rosszul tudom, mert az mindig is a csucs volt.
Mikor mondtam nekik, hogy a oasok mellett még minidg volt a 9es és az ultra ami a csucsokat jelentette arra azt mondták, hogy az már nem a játékosoknak készult csak a pár kiválasztottnak.
pedig sztem is a x3xas-tol x5x-esig volt a low és a x6x-x8x-ig a közép és a x9xesek és az ultra a felső kategoria.
mindegyik oldalon.
És ha az árakat is megjelenitenéd egy grafikonon akkor az is látszana, hogy napjainkban valami nagyon elcsesződött az árazás terén.
Mert a középkategória az mindig 300-500 dollár sávban mozgott kiadáskor és általában az elözö sorozat felso kategóriájának a teljesitményét hozta.
Tehát tudta az ember, hogy ha kivár egy kicsit akkor a következő verzio középkategoriájával ugyan azt tudja majd mint a felső kategoriással akkor. és árban se kellett megfizetnie a felső árát.
Ezért volt az, hogy személy szerint én minden második szériának a 8as sorozatábol vettem és ugyan ugy kb 50k körüli összegeket fizettem értük. hd4850 ,hd7850es VGA volt amiket cseréltem szinte azonos árban ujonnanEllenben most, az also kategória annyiba kerül mint a középkategória és a kozép mint a felső . tehát egyel felfelé tolodtak az árak a hétköznapi ember számára alig megfizethető árba.néha 3x os áron. még akkor is ha lenne belöle raktáron. És ez nemcsak a bányászat miatt, mert már a kezdő árak is magasabbak voltak kategóriánként mint a normális megszokott .
A teljesitmény meg most bár ugrott egy nagyobbat, de semmit nem jelent ha az elötte lévovel is bőven a játszható szintet tudja hozni.Sose volt a mostani verzio elött olyan , hogy egy középkategóriás VGA 100k ft felett söt inkább 200k -300k környékén legyen és a felso meg a fél egymilliohoz közelitsen. ekkora teljesitmény és vagy minöségbeli ugrás nem volt az elözö generáciohoz képest, még azt sem mondhatják el, hogy drasztikusan jobban használnák ki a DX11 és a DX12 közti különbséget és csak és kizárolag ezekkel lehetne látványos grafikai javulást elérni.
mint volt régebben a hardveres Tesselácio, meg a shaderek.Remélem, hogy elöbb utobb lépnek a gyártók vagy a felhasználók, hogy kezdjenek valamit ,mert igy nem lesz a PC-bol semmi, ha ilyen drágán és enynire hozzáférhetetlen modon árulják a termékeket. mert senki nem fog tudni fejleszteni , senki nem fogja ezért megvenni a játékokat, mert nem lesz amin elmenjen.
-
Vagy nem kéne olyan kártyát tervezni, ami 3.0 alatt elvérzik, amíg nem terjed el a 4.0
Látom neked sem sikerült értelmezni a cikk célját. Ez NEM egy RX5500XT review, hanem egy 100 kártyát felvonultató összehasonlító cikk. Akit az 5500XT sebessége érdekel, az talál kismillió cikket róla a neten. Ilyet meg nem nagyon talál másikat. Ezért készült.
[ Szerkesztve ]
-
Kimerítő cucc, gratula Még úgy is érdekes, hogy nem játszik az ember
Mutogatni való hater díszpinty
-
flymi
addikt
Várós volt nagyon, bár én is az előző részt fogom még sűrűbben lapozgatni.
Ment is a kedvencek közé!/// "A félelmet lazán arcul csapom és fricskát nyomok az orrára" (T.B.A) ///
-
Skyline15
tag
Sajnos az én 5500XT m is "hibás", és valószínűleg garanciáztatom is, nagyon sokszor eldobja a drivert, utána viszont szétesik a kép, ami valljuk be nagyon idegesítő.
MSI mech 5500XT oc 4gb:
- TimeSpy QHD nálam 4812 pont lett, - Unigine Heaven 1400pont (55.6 átlag fps FHD ultra, extreme, aa x8 beállítással).
- Superpositon FHD medium: 9209 pont 57.5min 68.88 avg, 86 max fps.
- Superpositon FHD extreme: 2664 pont 16.44min, 19.93 avg, 23.1 max fps."- Nagyapa, Te hős voltál a háborúban?. - Nem de örülök hogy hősökkel szolgálhattam."
-
Tamás88
őstag
Vagy csak ennyi a hibája.
-
Na ezek szerint a radeon pro duoval nem lőttem nagyon mellé igaz csak régi címekkel játszom és ahol megy a cf ott azért elég erős. Főleg úgy hogy most már tudom is mire képes a konkrét kártyám!
Köszönöm a cikket! Megy az örök kedvencek közé! -
Skyline15
tag
5500XT az pcie 4.0x8, az alaplap pedig pcie 3.0x16,mivel a kártya csak 8 lane t tud, ezért pcie 3.0x8 on van, ez is okozhat teljesítmény ingadozást, nem szabadna, de okozhat. Nálam kb 10% os javulás volt b450m-a vs b550m tuf lap között, gpu teljesítmény téren.
"- Nagyapa, Te hős voltál a háborúban?. - Nem de örülök hogy hősökkel szolgálhattam."
-
-
-
MtHq
tag
Nálunk van az 5500 XT. Azt gyanítjuk, hogy egy hibás kártyával van dolgunk, több gépben is néztük, csűrtük-csavartuk, egyszerűen alulteljesít
-
envagyok
veterán
-
A PCIE mód korláttal már én is találkoztam, de ez itt nem áll fenn: az 5500XT eleve csak 8x-os módban tud menni, de az megvolt, ellenőriztem.
Az órajelcsökkenés általában túlmelegedés következménye, itt az sem állt fenn, ellenőriztem a hőmérsékleteket.
Laggolás, akadozás szintén nem volt, hanem konstans volt lassú
Ez egy teljesen újszerű állapotú kártya volt egyébként, amiket te írsz, azok inkább a tizenéves, ütött-kopott, ezer kézen átment kártyákra jellemzőek. Persze akadhatnak kivételek.
-
Иван
őstag
Szerintem a Geforce8/HD2000 széria volt az utolsó nagy újítás. Szinte minden azóta azoknak az egyenesági leszármazottja. Bár most az RT/AI cuccok megint hozhatnak új dolgokat, talán izgi évek lesznek megint.
Plusz azt se feledjük el, hogy ezeknek a szériáknak az idejébe esik a Crysis ami számomra az utolsó igazán nagy "wow-faktor" volt a grafikában. Az egy nagy ugrás volt, utána minden inkrementális. Talán 1-2 RTX demó/effekt szorongatta meg újabban, de ennyi.
Egy szó mint száz, az a 2007-es időszak egy nagy vízválasztó mind hardveresen, mint szoftveresen számomra.
i5 10400f | ASUS RTX 3060 Ti 8GB LHR | 16GB DDR4 | Asus TUF VG27AQ | meg egy csomó körítés | Nintendo Switch V2
-
KISDUCK
addikt
Köszi a részletes tesztet!
-
envagyok
veterán
Nálam már járt Nvidia és AMD kártya is, ami működött de lassabban futott velük minden 3d alkalmazás, mint kellett volna.
Főbb hibák:
- Leverődött alkatrész vagy érintkezési hibák miatt 1-2-4× pcie sebeséggel konnektál csak. Tipikusan a pcie csatlakozónál szoktak leesni az smd kondik.- Olyan is volt több, hogy nem boostolt fel, vagy nem teljesen boostolt fel a GPU és/vagy ram freki
- És előfordult még az is, hogy a GPU forraszainál nem tökéletes az érintkezés, emiatt meg-megakadt, laggolt a 3d.
-
-
Skyline15
tag
Ha gondolod, tudok készíteni pár 5500XT tesztet, ugyan azokkal a programokkal.
Tudom, hogy teszt konfig más lesz így, bár a memória megegyezik az enyémmel, illetve ezt a drivert le tudom szedni
[ Szerkesztve ]
"- Nagyapa, Te hős voltál a háborúban?. - Nem de örülök hogy hősökkel szolgálhattam."
-
válasz Armagedown #30 üzenetére
A nagy részük "saját" volt abban az értelemben, hogy megvettem őket a cikkhez, majd eladtam. Ezen felül van egy kisebb gyűjteményem, a régebbi csúcskártyák pl onnan jöttek. A modernebb típusok (főleg Radeonok) között voltak olyanok, amiket kölcsön kaptam a cikkhez.
APU-kat és IGP-ket direkt nem tettem a cikkbe (az egy szem Intel is csak a vicc kedvéért van benne, hogy látszódjon mennyit bír a többihez képest). Régebben terveztem egy ultra-low-end VGA-k vs IGP-k cikket írni, csak elég macerés lenne, és nem túl sok embert érdekelne De még nem kizárható, hogy egyszer nekivágok.
[ Szerkesztve ]
-
Armagedown
őstag
Nagyon jó lett ez az írás, biztos kellett egy pár hóna, hogy elkészítsed a teszteket.
A videókártyák közül melyik az, amelyik saját?
Kár, hogy nem szerepelnek a tesztben az erősebb APUk.“If you don't read the newspaper, you're uninformed. If you read the newspaper, you're mis-informed.”
-
Mivel nem volt módom rá, hogy összehasonlítsam egy másik 5500XT-vel, ezért ezt már sosem tudjuk meg. De személyes véleményem (jópárszáz kártyával történt tapasztalatom alapján) az, hogy nem igazán létezik olyan, hogy egy kártya "jó, csak lassú". Ha egy kártya döglődik, akkor fagy, blackscreenezik, vagy eldobálja a drivert, vagy csíkoz/pöttyöz/vertex hibákat rajzol ...stb. Nem nagyon találkoztam még olyan kártyával, ami úgy lett volna hibás, hogy az csak a sebességében mutatkozik meg. Ennélfogva legalább 70%-ra teszem annak az esélyét, hogy egy másik 5500XT is hasonló eredményeket adott volna. Arra már nagyobb esélyt látok, hogy a tesztkonfiggal lépett föl valamiféle inkompatibilitás. Bárhogy is legyen, ez a kártya nálam ennyit tudott. Pont ezért írtam le, hogy várakozáson alul szerepelt, és pont ezért emeltem ki a cikk végén is ezt a kártyát (sőt, igazából az egész utolsó oldal nagyrészt emiatt született), hogy látszódjon, hogy itt valami nem kerek. Aki pont 5500XT-t akar vásárolni, annak az én cikkem nem feltétlen ad elégséges információt a döntéshez. De a másik opció az lett volna, hogy az 5500XT-t kompletten kihagyom a cikkből, ezt pedig nem akartam.
[ Szerkesztve ]
-
Sundesz
őstag
Igen körülírtad a dolgot valóban, egyértelműen nem foglaltál állást hogy most mi van, kivéve talán a végszóban (kifejezetten nem ajánlod a típust). Ott olvasva szúrt nekem is szemet a gyenge szereplése.
"Máig nem tudom, hogy csak ez a (kölcsön kapott) példány volt hibás, vagy mindegyik ennyit tud"
A tesztelt kártya ennyit tud, maga a típus nem, igazából ez nem kérdés.[ Szerkesztve ]
Hörcsög Powa'
-
Bele van írva 2 helyen is:
8. oldal: "A puszta adatok alapján nem tűnik annyira vészesen gyengének az RX 5500 XT, mint amilyen vérszegény teljesítményt nálam nyújtott a tesztek alatt. Sajnos nem volt lehetőségem másik példányt szerezni belőle az összehasonlítás kedvéért, de a nálam járt kártya is stabil és hibamentes működést produkált, csak éppen a sebessége nem volt összhangban a specifikációi (na meg az ára) alapján elvárható szinttel."
66. oldal: "Ez a kártya borzalmasan gyengén teljesített nálam, lényegében a fentebb látható R9 380-assal megegyező végeredménnyel zárta a tesztet, miközben alsó hangon is háromszor annyiba kerül. Máig nem tudom, hogy csak ez a (kölcsön kapott) példány volt hibás, vagy mindegyik ennyit tud, de a kártya stabilan, hibák nélkül, és hűvösen üzemelt, csak éppen lassú volt."
Szerintem ennél részletesebben fölösleges ezt boncolgatni a cikkben. Minden szereplő kártyát használtan szereztem be, így megvan rá az esély, hogy valamilyen hibájuk van, bár megmondom őszintén, nem sok olyan kártyát láttam még eddig, aminél a hiba nem fagyásban vagy képhibákban jelentkezett, hanem lassú sebességben. Mindazonáltal elképzelhető, hogy itt ez a helyzet, és ezt le is írtam a cikkben, ahogyan azt is, hogy a saját tapasztalataim alapján én nem tudom ajánlani ezt a típust senkinek. Ha a cikk fő témája pont az 5500XT teljesítménye lett volna, akkor persze jobban utánamegyek a kérdésnek, de szerepel még benne 99 másik kártya is, ahol ugyanilyen kutatást lehetett volna folytatni arról, hogy na most az én eredményeim mennyire vannak összhangban más oldalak méréseivel. -
Sundesz
őstag
Oké, ez után elengedem a dolgot ígérem. A várakozásokon alul teljesít enyhe kifejezés. Ha van egy eredmény, ami az összes tesztben látottaktól messze elmarad, akkor a saját eltérő eredmény csak érdekességnek jó. Konklúzió alapján azt várod és sugallod, hogy egy ilyen kártya másnál is így teljesít majd. Dícseretes, hogy sok minden megpróbáltál, lehet tényleg ez az egy kártya volt hibás (ha tudnék küldenék neked másikat).
Esetleg írd bele a tesztbe, hogy ez a konkrét kártya alulteljesített nálad, ami nem reprezentatív és a típus helye valójában az 1650 Super szintje felett van egy kicsivel. Hogy ennek az oka a hardverkörnyezet, vagy a konkrét kártyáé az ugye kérdés. Akié volt a kártya, az nem tud 1-2 mérést csinálni?
Ezek a saját méréseim Ryzen 7 2700 mellett:
Hörcsög Powa'
-
Hidd el, sokkal többet próbálkoztam azzal a kártyával, mint amennyi időt átlagosan eltöltök egy tesztalannyal. Újraflasheltem a BIOS-át, hátha "bányász BIOS" van rajta, és amiatt lassú, de nem segített. Kipróbáltam többféle drivert is (amit egyébként nem szoktam, mert minden kártyát ugyanazzal a driverrel mérek), de az sem hatotta meg. Szétszedni és újrapasztázni nem akartam, mert kölcsönkapott kártya volt, de egyébként nem melegedett túl, szóval az sem lehetett a gondja. Stabilan működött, képhibák és fagyások nélkül, csak éppen lassú volt. Elkönyveltem, hogy ez ennyit tud, és visszaadtam a kártyát a tulajdonosának. Ha lett volna lehetőségem másik 5500XT-t szerezni, akkor csináltam volna egy összehasonlító mérést, de nem tudtam mástól kölcsön kérni, használtan meg épp olyan áron mentek, hogy a pofám leszakadt, annyiért nem voltam hajlandó csak a kontrollmérések miatt vásárolni egyet. Szóval maradt így. Minden cikkemben szokott lenni 1 vagy 2 kártya, ami az elvárások alatt teljesít. Itt ez lett az.
-
Sundesz
őstag
40-50%-al gyorsabb kb az 5500 XT, mint ami nálad kijött. Értem, hogy ez a saját mérésed, de akkor is valami nem volt rendben. Ha tudod, hogy nem jó eredmény jött ki, akkor abból nem lehet konklúziót levonni. Inkább az okára kellene rájönni, mert nem pár százalék hiányzik csak.
RX 560 is volt nálam, az tényleg hurka kártya és mindig is az volt. Szerintem nem volt hype az 5500 XT körül sem, vártuk, aztán csalódtunk és az ennek megfelelő helyre került az ajánlasokban is.
Ennyi kártyát letesztelni nagyon durva, úgyhogy a fenti dolog nem vesz el az értékéből.
[ Szerkesztve ]
Hörcsög Powa'
-
-
Hát én csak abból tudok konklúziót levonni, amit magam tapasztalok Egyébként az RX460 és 560 is gyengébben szerepelt, mint az elvárható lett volna, csak talán nem akkora mértékben. Ezért is írtam, hogy ezek a low-end Radeonok sose hozzák nálam azt az eredményt, amire a körülöttük kialakult hype alapján számítanék. Mindegyik úgy van beharangozva megjelenésekor, mint a kispénzű gamerek messiása, aztán mikor letesztelem, csak egy gyengén teljesítő vacak az összes. Már a régebbi cikkeimben is találkoztam ezzel a jelenséggel, szóval nem újdonság számomra.
[ Szerkesztve ]
-
nullpoint
őstag
Nagyon érdekelne az írásod.
Ha megvan valamilyen formában, egyben ,amiben nem kell 66 kattintásból végigolvasni, (pdf, word) akkor légyszíves küldd el privátban.
Köszönöm!
kdvsdmnkrvndttrlgsdnhzzszlsmt
-
Sundesz
őstag
Akkor ez egy érdekes rejtély. Viszont a negatív hangvétel a kártyával szemben nem teljesen indokolt, tekintve hogy egyértelmű, hogy nálad volt valami anomália, az eredményből így nem érdemes konklúziót vonni. Bocsi, nem kötekedni akarok.
Ár értékben jobb volt az 1650 Super azt tény, de pl. az én Sapphire 5500 XT-m ha jól emlékszem annyiba került, mint egy jobb 1650 Super, viszont a hűtése néma volt és még játék is járt hozzá. A 8 GB-os modell iszonyat túlárazott volt akkor is.
[ Szerkesztve ]
Hörcsög Powa'
-
Nem vitatom, sőt többször is leírtam a cikkben, hogy az 5500XT várakozáson alul teljesített nálam. Viszont nem volt kéznél másik 5500XT hogy lemérjem azt is, így maradtak ezek az eredmények. A PCIE sávokkal nem hiszem hogy gond lenne, x16 3.0 módban fut minden kártya ami képes rá, ez meg x8 3.0 módban futott. Volt a lapban NVME SSD, de azt a chipset szolgálja ki, nem a proci. A proci 16 sávja a VGA-nak megy. De egyébként ha nem így lenne, akkor az más kártyákat is érintett volna, hiszen ugyanazok a körülmények voltak az összes kártya számára.
A lap blokkdiagramja:
[ Szerkesztve ]
-
A 2060S gyári tuningos kártya volt, a sima 2060 pedig nem, ez okozhat a szokottnál nagyobb különbséget közöttük. Ezen kívül a 2060S hűtése sokkal komolyabb volt, vagyis talán a Boost órajelet is tovább tudta tartani. De tény, hogy a 2060S igen jó benyomást tett rám, gondolkoztam is, hogy az kerüljön a cikk végén a "pozitív meglepetés" blokk alá, csak úgy már túl sok NV kártya lett volna ott, és a végén megszólnak miatta
-
Sundesz
őstag
Más tesztekben is ez jött le:
Ugye ez a kártya csak 8 sínes (PCIe 4.0x8), lehet valami elvette a sávszélességet, ez főleg a 4 GB-os kártyánál lehet gond. Önmagában a PCIe 3.0 lap nem fogja vissza általában, nálam is abban ment a 4 GB-os (magas textúraminőségnél -20% lehet).
Lehet rosszul tudom, de az i7 9700 16 PCIe sínt tud és ha van nvme SSD, akkor az levesz 4 sínt. De lehet hülyeséget mondok.
Hörcsög Powa'
-
Sundesz
őstag
Gratulálok, remek szerzemény lett megint.
Annyival vitatkoznék, hogy az 5500 XT egy sokkal jobb kártya, mint ahogy itt lejön. Nekem volt MSI Gaming X 1650 Super és Sapphire 5500 XT 4 GB kártyám is és szinte ugyanazt a teljesítményt hozták (van is egy excel táblám jó pár saját méréssel, most direkt visszanéztem). A sima 1650 azért jóval gyengébb.
Hörcsög Powa'
-
Fred23
nagyúr
Szuper, hogy végre megjelent, de azért az előző nagy cikket biztosan többet fogom még lapozgatni a fiatalkor-faktor miatt.
A számomra legérdekesebb korszak 1999-től 2005-ig tart. -
Tamás88
őstag
Most RTX 3070-em van, de előtte 6GB GTX 1060-am volt, és nagyon népkártya, ami ráadásul fullHD-ben jól teljesít. Sőt a mai napig a Steam statisztikában pont ezt a kártyát használják a legtöbben.
-
MtHq
tag
Gratulálok! Igényes, mint az első is
Örülök, hogy hozzájárulhattam valamivel az elkészültéhez
-
doooo
veterán
Köszi a hosszadalmas, fáradtságos munkát! Nosztalgikus is volt, meg aktuális is.
A felhasznált RTX 2060-as, meg a 2060 Super közötti különbség ugyanakkor elég érdekes...
Előbbi sokszor abnormálisan alulteljesített, utóbbi meg sokszor abnormálisan felülteljesített (pedig a specifikációk nem indokolnak ekkora különbségeket).
Ez nyilván nem a te hibád, vagy bármi hasonló, csak tényleg érdekes. -
envagyok
veterán
Végrevégre
Köszönet a szerzőnek! -
AssAssynn
őstag
Ez egy szakdolgozat?
"Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)
-
joghurt
addikt
Ezért volt az idézőjel. Az én cikkeimben sem szokott tényleges javítani valót találni a korrektor(?).
Igazából a szerzők számára tök mindegy, hogy pontosan melyik PH-s belső folyamatnál akadnak el ilyen hosszú időre az írások. Az a folyamat nem jó, és kész. (Hallottam xy nevét emlegetni, aki kézben akar tartani mindent, és sokszor már azzal telnek a hetek, mire kiosztja valamelyik szerkesztőnek. Vagy hiába végez a szerkesztő pár nap alatt a végignézéssel, xy újra hetekig ül rajta. Mert csak. [Nincs elég ideje.])A tej élet, erő, egészség.
-
-
Ismét egy nagy és értékes írás . Nemcsak a befektetett munka, hanem ennyi kártya beszerzése is egyedülállóvá teszi. Ezt is viszonyítási pontnak használom, tesztek és az esetleges vásárlás esetén is.
A 3 test probléma nem megoldható.
-
-
csendes tag
Végre elkészült, grat a cikkhez! Már olvasom is.
Csak a Windows 7 :)
-
törölt tag
Ebben a formában - finoman fogalmazva sokat veszít az élvezeti értéke azáltal, hogy, sza-na-szét van tagolva reklámokkal és bannerekkel a tartalom. Ennél sokkal több tiszteletet érdemelne Ph! részéről a szerző által befektetett munka.
Itt az alkalom, hogy összefogva lobbizzunk azért hogy Logout-on is újra funkcionáljon a "nyomtatóbarát verzió" gomb. Mert ez így ... sz@r, ha el akarom olvasni, ki kell másolgatnom az oldalakat, hogy görgethető, átlátható legyen.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bestbuy játékok
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Milyen TV-t vegyek?
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Kompakt és jól szellőző alumíniumházzal indítja a jövő évet az Antec
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Intel Core i3 / i5 / i7 4xxx "Haswell" és "Haswell Refresh / Devil's Canyon" (LGA1150)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest