Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux Mint

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

A Linux Mint bemutatása

A Linux Mint egy modern számítógépes operációs rendszer, ami a legtöbb x86 és x64 architektúrájú rendszeren képes futni és betölteni ugyanazt a szerepet, mint a Windows, Mac OS X. Képes együttműködni más operációs rendszerekkel így alkalmazható „dual-boot” vagy „multi-boot” környezetben.

Alapjaiban az Ubuntu Linux operációs rendszerre épül, annak csomagjaival kompatibilis, de saját fejlesztésű asztali kezelőfelülettel, programokkal és rendszereszközeivel sikerült az egyik legnépszerűbb disztribúcióvá válnia.
Másik ágon fut a Linux Mint Debian, LMDE 4 kiadása, mely Debian alapú, az Ubuntu csomagokkal nem kompatibilis és minimális gyakorlottsági szint szükséges a telepítéséhez ill. a használatához.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#14051) inf3rno válasza Joker88 (#14050) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nem tudom lehet e így, az hiszem a driverrel együtt kell befordítani a kernelt vagy valami ilyesmi. Gondolom utána meg új telepítőt kell gyártani. Szerintem a legjobb, ha megkérsz egy fejlesztőt, hogy tegyék bele a drivert, vagy csesztesd őket, hogy mikor lesz support, mert nem egyszerű összerakni. De ez csak megérzés, semmi biztosat nem tudok.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#14052) Cucuska2 válasza Joker88 (#14050) üzenetére


Cucuska2
őstag

Megpróbálhatod a Fedora Cinnamont, a frissebb kernel miatt lehet, hogy menne.

Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!

(#14053) zizidor válasza Joker88 (#14050) üzenetére


zizidor
senior tag

Nekem egy Asus gépen úgy sikerült, hogy az Optane supportot kellett letiltani.

Az intelligens ember csodákra képes. Az idióta ember bármire.

(#14054) szotadi


szotadi
tag

@Joker88
Szia! BIOS-ban a VMD- t kapcsold ki! [link]

[ Szerkesztve ]

(#14055) KAMI911


KAMI911
aktív tag

Milyen nyelven használjátok főleg a grafikus felületet Linux alatt?

(#14056) gregory91 válasza KAMI911 (#14055) üzenetére


gregory91
senior tag

Magyar(nyomokban angol).

Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.

(#14057) inf3rno válasza KAMI911 (#14055) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Attól függ. Most éppen angol, leginkább azért, hogyha nincs valamilyen feature, vagy nem találom, akkor könnyen kereshető legyen, vagy tudjak írni róla kérdést, ami nem ilyen ad-hoc fordítás, hanem a hivatalos változat. De én sokat kérdezgetek külföldi fórumokon vagy keresek rá angolul problémákra, úgyhogy ezért alakult így.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#14058) NeoPampalini válasza KAMI911 (#14055) üzenetére


NeoPampalini
aktív tag

It's complicated. :DDD :D (A rendszer "elvileg" angol, aztán valahogy bekeveredik ide némi magyar is...) De már megszoktam, fel se tűnik. :D

(#14059) Aszi123 válasza Aszi123 (#14033) üzenetére


Aszi123
csendes tag

No, meghalt az ssd és vele a Win is, nem hülye ez a noti, na. ;]

Lányomnak is ment fel a Mint, viszont ő nagy filmnéző. Kellene egy olyan player amin lehet a hw gyorsítást bekapcsolni, a jobb és bal nyilakra előre illetve hátra menetet rakni az up/down pedig a hangerőt, tudtok ilyet ajánlani?

(#14060) Aszi123 válasza Aszi123 (#14059) üzenetére


Aszi123
csendes tag

Ok, megvan. Celluloid ezt tudja

(#14061) gregory91 válasza Aszi123 (#14060) üzenetére


gregory91
senior tag

VLC

Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.

(#14062) Aszi123


Aszi123
csendes tag

Thx: gregory

Másik kérdés. Párnapja új ssd van a gépemben, csakhogy telepítésnél elfelejtettem particionálni. (1TB egyben, marha.) Ez hiba volt, utólag lehet ezt Mint alatt? Értem a kérdés alatt, hogy simán formázom, majd particionálom ahogy akarom vagy jobb, ha újratelepítés alatt végzem? Lemezekben ennyicske van csak.

(#14063) zizidor válasza Aszi123 (#14062) üzenetére


zizidor
senior tag

Nem szokott probléma lenni. Egy live rendszer alól GParteddel simán átméretezheted és csinálhatsz új partíciókat is.

Az intelligens ember csodákra képes. Az idióta ember bármire.

(#14064) growler válasza Aszi123 (#14062) üzenetére


growler
őstag

Az SSD vezerloje particion belul nem sorrendben rakosgatja az adatokat.
Ha csak siman atmeretezned, szerintem serulne a rendszer.
Tekintve hogy uj telepites, - nincs nagyon belakva, - inkabb
ujratelepitest javasolnak. (Legalabb gyakorolsz, tanulsz :) )

(#14065) Aszi123 válasza growler (#14064) üzenetére


Aszi123
csendes tag

Ok, ez lesz. A mailnaggal amúgy is meggyűlt a bajom, este még jó volt reggelre már nem. Ment is a csába, gmail jobban is tetszik, de még működik is. Meg elqrtam a Tidalt is. Ismétlés a tudás anyja....

(#14066) csixy válasza Aszi123 (#14065) üzenetére


csixy
addikt

Nagy baja nem történne szerintem, ha live linuxot bootolva Gparteddel átméreteznéd a partíciót, de az akár több órát is igénybe venne. Gyorsabban boldogulsz az újratelepítéssel.

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#14067) ubyegon2 válasza growler (#14064) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Az SSD vezerloje particion belul nem sorrendben rakosgatja az adatokat.

Ez tény, mivel nem is látja sem az OS-t sem a particiókat, kizárólag NAND/cella szinten lát és pakolássza az adatokat. Ha az SSD nem hibás, akkor kizártnak vehetjük, hogy OS szintű particionálással adatvesztést érjünk el! Max annyi történhet, hogy már meglévő adatmennyiség/partició függvényében tovább tarthat az adatok pakolászása, mint egy majdnem üres meghajtónál, de SSD-nél ez az idő elhanyagolható a HDD-hez képest. Különben a modernebb vezérlők üresjáratban kb folyamatosan pakolásszák az adatokat a cellák kiegyenlített terhelése miatt.

Ez esetben viszont valóban célszerűbb az elejétől normálisan felépíteni telepítés előtt a szükséges particiókat. :K

Anno én is megcsináltam az üres helyeket 30gigás particiókra, és nemrég csökkentettem őket, mert kellett még egy OS-nek hely, de kb minden partición volt már rendszer, nincs ilyenkor mitől tartani.

(#14066) csixy

Nekem az 5 már belakott partició 30GB-ról csökkentése megvolt 5-6 perc alatt. Nem HDD ez, hogy órákig szuttyogjon! ;] Egy mezei SATA Samsung 860 EVO az eszköz, nem egy PCIe 4-es NVMe SSD!

[ Szerkesztve ]

(#14068) ubyegon2 válasza KAMI911 (#14055) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Mindig magyar nyelvűt telepítek, mivel azoknál is magyar az OS, akiknek esetleg segítenem kell, ha elakadnak és így egyszerűbb. ;]

(#14069) csixy válasza ubyegon2 (#14067) üzenetére


csixy
addikt

Ezt jó hogy írtad, mert nekem is birizgálta a csőröm, hogy ideírjam, hogy nem az oprenccer feladata, hogy tudja, hogy hol vannak az adatok egy SSD-n fizikailag, mert azokat az SSD vezérlője keveri állandóan mint a csemperagasztó-keverő a cefrét (csak itt az egész cefréshordó tartalma turmixolódik folyamatosan, még az üres helyek is és üres helyek nélkül nem működhetne ez az egész) és csak az tudja, hogy mikor melyik adatdarabka éppen melyik cellában foglal helyet. Épp emiatt nincs értelme és tilos az SSD-t defragmentálni. Még azt szeretném tudni, hogy ez a kutyuló mechanizmus külön külön megy partíciónként, vagy az egész vasra vonatkozik egy-az egyben a bootsector(oka)t kivéve, vagy azok is bele vannak keverve ebbe az egész slamasztikába?

[ Szerkesztve ]

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#14070) ubyegon2 válasza csixy (#14069) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Épp emiatt nincs értelme és tilos az SSD-t defragmentálni.

Jaja, mondjuk sok gond nem lenne a defrag-gal se, de feleslegesen generál rengeteg írást, ami SSD-nél nem célszerű.

Még azt szeretném tudni, hogy ez a kutyuló mechanizmus külön külön megy partíciónként, vagy az egész vasra vonatkozik egy-az egyben a bootsector(oka)t kivéve, vagy azok is bele vannak keverve ebbe az egész slamasztikába?

Korán van még, nem fideltél erősen! :D Az SSD vezérlője nem lát sem fájlrendszert sem particiót, ezért is mindegy, hogy az overprovisioning miatt szügséges szabad hely, a 7-28% particionált vagy particionálatlan területen valósul meg! Bootszektorokkal hirtelen fogalmam sincs, mi a helyzet, ezeréve nem olvasgattam SSD-s témában, de valami olyan van, hogy például a GPT séma esetén a bootszektor a meghajtó elején és végén van duplikálva, lehet ezt nem piszkálja a vezérlő, de tényleg nem tudom. Tény, hogy abból sosincs gond, hogy a vezérlő optimalizálgat az egyenlő NAND kopások miatt!

Amúgy a MBR szektorokat nem látja a particionáló sem, szóval lehet, hogy azok védettek....de ennek utána kéne járni. Arra gondoltam amúgy, hogy ezeket a boot sektorokat a fájlrendszeren keresztül nem tudják az OS-ek kezelni semmiképpen, szóval az SSD controller sem piszkálja, gondolom a fw tudja ezt.... :F

Igaz fs létrehozásakor lehet változtani a sectorméretet, szóval nem egyértelmű a dolog! [link]

[ Szerkesztve ]

(#14071) csixy válasza ubyegon2 (#14070) üzenetére


csixy
addikt

Én is így gondoltam, hogy a bootsectorok kivételével mindent kutyulgat.
A bootsectorokat valószinüleg nem, mert találkoztam már olyan Gparted beszólással GPT partíció kapcsán hogy a tartalék bootsector sérült.

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#14072) Joker88


Joker88
őstag

LinuxMinten be lehet állítani,hogy egy adott notebook az akksijának pl 60%ig töltse fel ? mivel nagyon sokat lóg a gép hálózaton, ily módon óvva az akkuját..
Windowson,van az ASUSnak ilyen programja,ahol be lehet állítani..:

In loving memory of Garrett Lockhart

(#14073) growler válasza Joker88 (#14072) üzenetére


growler
őstag

[link] ?
Systemd-s rendszereken (Mint):
sudo ./limitd.sh 60
Miutan a "limitd.sh" fajlt futtathatova tetted.

(#14074) ubyegon2 válasza csixy (#14071) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

találkoztam már olyan Gparted beszólással GPT partíció kapcsán hogy a tartalék bootsector sérült

No ennyit ér a super GPT/UEFI...mindig azt olvastam, hogy mennyivel jobb a Legacynál, mert ennél van egy tartalék boot sektor, de MBR esetén én még sosem tapasztaltam, hogy kampeca lett volna a boot sector, nem is olvastam ilyet! ;]

(#14075) ubyegon2 válasza Joker88 (#14072) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

LinuxMinten be lehet állítani,hogy egy adott notebook az akksijának pl 60%ig töltse fel ? mivel nagyon sokat lóg a gép hálózaton, ily módon óvva az akkuját..

Hacsak nem valami nagyon ótvar gagyi az az akksi, akkor sokkal jobb magának az egész gépnek, ha töltőn van, kb feltölt 100%-ra és utána az akksit megkerülve hálózatról üzemel, a lion akksik elektronikája már óvja eléggé, felesleges beállítanod, főleg 60%-ra! :Y

Tippek-trükkök: Ha a laptop fel van töltve, akkor ki kell húzni a töltőt?

De megnézheted mennyit romlott egy 9 éves akkumulátor 4 év folyamatos hálózaton lógástól. Kb napi 10-16 órákat használtam napi szinten. Csak egy 3,5 éves és egy mostani értéket tudok mutatni, de ebből is jól látható...nálam 4 éve van a gép, de már 9 éves! ;)

Battery:
ID-1: BAT0 charge: 40.7 Wh condition: 43.2/43.2 Wh (100%) volts: 12.3/10.8
model: Hewlett-Packard Primary type: Li-ion serial: 33254 2013/03/12
status: Unknown

Battery:
ID-1: BAT0 charge: 36.3 Wh condition: 38.3/38.3 Wh (100%) volts: 12.3/10.8
model: Hewlett-Packard Primary type: Li-ion serial: 33254 2013/03/12
status: Unknown

Itt vannak mai értékek is az akksiról:

ubyegon@Mint-C-20:~$ acpi -i -b
Battery 0: Unknown, 94%
Battery 0: design capacity 3546 mAh, last full capacity 3546 mAh = 100%
ubyegon@Mint-C-20:~$ upower -i /org/freedesktop/UPower/devices/battery_BAT0
native-path: BAT0
vendor: Hewlett-Packard
model: Primary
serial: 33254 2013/03/12
power supply: yes
updated: 2022. okt. 29., szombat, 11:33:29 CEST (48 seconds ago)
has history: yes
has statistics: yes
battery
present: yes
rechargeable: yes
state: fully-charged
warning-level: none
energy: 36,2988 Wh
energy-empty: 0 Wh
energy-full: 38,2968 Wh
energy-full-design: 38,2968 Wh
energy-rate: 0,0176257 W
voltage: 12,287 V
percentage: 94%
capacity: 100%
technology: lithium-ion
icon-name: 'battery-full-charged-symbolic'

ubyegon@Mint-C-20:~$ upower -i `upower -e | grep 'BAT'`
native-path: BAT0
vendor: Hewlett-Packard
model: Primary
serial: 33254 2013/03/12
power supply: yes
updated: 2022. okt. 29., szombat, 11:33:29 CEST (109 seconds ago)
has history: yes
has statistics: yes
battery
present: yes
rechargeable: yes
state: fully-charged
warning-level: none
energy: 36,2988 Wh
energy-empty: 0 Wh
energy-full: 38,2968 Wh
energy-full-design: 38,2968 Wh
energy-rate: 0,0176257 W
voltage: 12,287 V
percentage: 94%
capacity: 100%
technology: lithium-ion
icon-name: 'battery-full-charged-symbolic'

ubyegon@Mint-C-20:~$ acpi -V
Battery 0: Unknown, 94%
Battery 0: design capacity 3546 mAh, last full capacity 3546 mAh = 100%
Adapter 0: on-line
Thermal 0: ok, 26.0 degrees C
Thermal 0: trip point 0 switches to mode critical at temperature 128.0 degrees C
Thermal 0: trip point 1 switches to mode passive at temperature 55.0 degrees C
Thermal 1: ok, 0.0 degrees C
Thermal 1: trip point 0 switches to mode critical at temperature 128.0 degrees C
Thermal 1: trip point 1 switches to mode passive at temperature 102.0 degrees C
Thermal 2: ok, 34.0 degrees C
Thermal 2: trip point 0 switches to mode critical at temperature 128.0 degrees C
Thermal 3: ok, 127.0 degrees C
Thermal 3: trip point 0 switches to mode critical at temperature 128.0 degrees C
Thermal 4: ok, 44.0 degrees C
Thermal 4: trip point 0 switches to mode critical at temperature 128.0 degrees C
Thermal 4: trip point 1 switches to mode hot at temperature 104.0 degrees C
Thermal 5: ok, 32.0 degrees C
Thermal 5: trip point 0 switches to mode critical at temperature 128.0 degrees C
Cooling 0: Processor 0 of 10
Cooling 1: x86_pkg_temp no state information available
Cooling 2: Processor 0 of 10
Cooling 3: Processor 0 of 10
Cooling 4: intel_powerclamp no state information available
Cooling 5: Processor 0 of 10
ubyegon@Mint-C-20:~$ acpitool -B
Battery #1 : present
Remaining capacity : unknown, 94.78%
Design capacity : 3546 mA
Last full capacity : 3546 mA
Present rate : 0 mA
Charging state : Unknown
Battery type : Li-ion
Model number : Primary
Serial number : 33254
ubyegon@Mint-C-20:~$ ibam -ra
Bios percentage: 95 %
Battery percentage: 95 %
Soft low percentage limit: 5 %
Charge percentage: 95 %
Bios time left: 1:54:00
Battery time left: 1:48:00
Adapted battery time left: 1:48:00
Charge time left: 0:06:00
Adapted charge time left: 0:06:00
Total battery time: 1:54:00
Adapted total battery time: 1:54:00
Total charge time: 2:00:00
Adapted total charge time: 2:00:00
Profile logging enabled.
Current file: /home/ubyegon/.ibam/profile-000-battery
ubyegon@Mint-C-20:~$ acpitool -e
Kernel version : 5.4.0-125-gener - ACPI version : 20190816
-----------------------------------------------------------
Battery #1 : present
Remaining capacity : unknown, 94.78%
Design capacity : 3546 mA
Last full capacity : 3546 mA
Present rate : 0 mA
Charging state : Unknown
Battery type : Li-ion
Model number : Primary
Serial number : 33254

AC adapter : online
Fan : <not available>

CPU type : Intel(R) Core(TM) i7-3520M CPU @ 2.90GHz
Min/Max frequency : 1200/3600 MHz
Current frequency : 1325 MHz
Frequency governor : powersave
Freq. scaling driver : intel_pstate
Cache size : 1325.698 KB
Bogomips : 5786.87
Bogomips : 5786.87
Bogomips : 5786.87
Bogomips : 5786.87
Function Show_CPU_Info : could not read directory /proc/acpi/processor/
Make sure your kernel has ACPI processor support enabled.

Thermal info : <not available>

Device S-state Status Sysfs node
---------------------------------------
1. LANC S5 *enabled pci:0000:00:19.0
2. EHC1 S3 *enabled pci:0000:00:1d.0
3. EHC2 S3 *enabled pci:0000:00:1a.0
4. XHC S3 *enabled pci:0000:00:14.0
5. PCIB S5 *disabled
6. RP02 S4 *disabled pci:0000:00:1c.1
7. ECF0 S4 *disabled
8. RP03 S4 *enabled pci:0000:00:1c.2
9. RP04 S5 *enabled pci:0000:00:1c.3
10. WNIC S5 *disabled pci:0000:24:00.0
11. RP06 S5 *disabled
12. NIC S5 *disabled
13. RP07 S4 *disabled
14. RP08 S4 *disabled
15. HST1 S5 *disabled

Ha nincs hálózaton és jön egy áramszünet, jóval nagyobb kárt okozhat a gépnek, quasi szünetmentesként is működik ilyenkor az akksi! Ja és ha mondjuk teljesen lemerül, az valóban károsítja, míg a hálózaton lógás meg nem! Mint látod a HP 8570p akksija most 94%-os 9 évesen és ebből 4 évet tuti rá volt dugva hálózatra!

Kihúztam, hogy megnézhessem, 2:43 órát bírna az akksi jelenlegi böngészős használattal. Ez persze vagy valid érték vagy nem.... ;]

[ Szerkesztve ]

(#14076) csixy válasza ubyegon2 (#14074) üzenetére


csixy
addikt

Én találkoztam sérült MBR-ű vincseszterrel még régi IDE vinyó volt. Rövid használat után elkezdett kettyegni, Bekapcsolás után csak annyit lehetett hallani, hogy az írókarja ritmikusan kettyeg. Mást nem is csinált. Gondolon, hogy már az első útjelzőtáblánál elakadt és nem tudta hogyan tovább. Seagate Barracuda volt.

[ Szerkesztve ]

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#14077) csixy válasza ubyegon2 (#14074) üzenetére


csixy
addikt

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#14078) K0zm0 válasza csixy (#14076) üzenetére


K0zm0
aktív tag

Nem tudom én vagyok-e ilyen szerencsétlen, de nálam döglenek a Seagate-k. Amennyi gépem volt, ahány HDD-vel, ha bedöglött tuti az volt. Most is van azt hiszem 2, de már szektorhibásak. A 10 éves WD meg vígan üzemel egy szó nélkül. (Megjegyzem, nem tartok semmi fontosat rajta, így ha kifingana, akkor hadd menjen.)

"A valóság az, ami akkor sem tűnik el, ha már nem hiszünk benne." - PKD \\\ CTRL+ALT+BAKANCSTALP ///

(#14079) inf3rno válasza csixy (#14076) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Mikrofonra kell tenni, aztán dobosnak még jó egy zenekarba.

Seagate Barracuda volt nálam is, aminél valami olyan firmware hiba volt, hogy beütött, és azóta el sem indult, aztán 5 év múlva USB - Tx/Rx átalakítóval valami csoda módszerrel megmókoltam, és akkor már kerregve indult az egész. Az állásban ment tönkre. Az volt az utolsó, hogy Seagate terméket vettem.

Buliban hasznos! =]

(#14080) inf3rno válasza K0zm0 (#14078) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Seagate kuka szerintem is, a WD-vel nem volt gondom, de már SSD-t veszek csak.

Buliban hasznos! =]

(#14081) ubyegon2 válasza csixy (#14076) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

IDE csatolós Seagate.... ;] Nem is mondtam, hogy nem létezik ilyen, de igen ritka, mármint a MBR kampeca! A GPT backup corruption meg főleg akkor van, ha valaki ügyesen már egy használt vinyót konvertál és nincs tisztában vele, hogy a meghajtó végén kéne x méretű hely a GPT-nek. Bár nem ismerem a GPT-t, valami tároló HDD van arra sémázva talán, de nincs rajta rendszer.

Seagate HDD nálam is kampeca lett ammo, míg ugyanabban a gépben a WD Black túlélte a zűrt, két 10 év körüli WD Black-em van, ami él és virul...igaz pár éve nem használom őket...

(#14082) csixy válasza ubyegon2 (#14081) üzenetére


csixy
addikt

Najó akkor ATA (nekem egykutya = nem SATA) :) . Azt a GPT hibát meg én mókoltam valahogy, de már mekkcsináltam.

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#14083) ubyegon2 válasza csixy (#14082) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Jól írtad, nem azon kacajgtam, hanem ugye az IDE csatoló ezeréves. :D

P ATA = IDE
S ATA = SATA

No ezt jól megmondtam, no mindegy, szóval mindkettő ATA igazából. :D

Azt a GPT hibát meg én mókoltam valahogy, de már mekkcsináltam.

Nem lepődtem meg, képes vagy ilyesmire! Is. :D

[ Szerkesztve ]

(#14084) Alcsi69


Alcsi69
senior tag

GuyZZZ and GrillZZZ!

Kezdek kiragelni, eredetileg KDE Plasma-s Fedora-t raktam fel az új laptopra (Vivobook S, 12500H, 16GB memó, 500GB NVMe SSD), de még véletlenül sem akarja érzékelni a lapi billjét (külső billel telepítettem az OS-t).

Ezután próbáltam egy Manjaro Live USB-t, szintén ugyanez (igaz, az is KDE volt).

Most pedig a Cinnamon-os Linux Mint Live-ban sem érzékeli, külső bill still megy.

Ez azért fura, mert alapból W11 volt a lapin, minden is működött. Nem, nem fogom sűrűn használni a beépített billentyűzetet, de néha tuti kellene.

Van valami ötletetek ilyen problémára Mint-en belül? :)

(#14085) ubyegon2 válasza Alcsi69 (#14084) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ahogy kivettem a lényeget a fórumról, vagy megvárod a 6.1 kernelverziót vagy kernelpatch-et forgatsz...életemben nem csináltam ilyet, de egyébként itt leírják a lépéseket.

Erről a Manjaro fórumról indultam és az alábbi két bugzilla linket javasolják:

Bug 216158 - Laptop Internal keyboard not working on ASUS VivoBook K3402ZA_S3402ZA OLED on ubuntu 22.04.

Bug 216579 - Laptop Internal keyboard not working on ASUS VivoBook S5602ZA on ubuntu 22.04.

Ezeken így sorrendben haladj végig, ha van kedved és csináld meg a patchelést az askubuntu linkről és ha minden OK, akkor sikerrel jársz. Amúgy lehet nincs már messze az említett kernel 6.1 sem.... :N

(#14086) Alcsi69 válasza ubyegon2 (#14085) üzenetére


Alcsi69
senior tag

Megpróbálom majd holnap ezt a kernelpatch dolgot, kíváncsi vagyok rá. :)

Köszi! :R

(#14087) KAMI911 válasza ubyegon2 (#14085) üzenetére


KAMI911
aktív tag

Jönni fog a patchelt kernel Ubuntu-ba, itt lehet figyelni:

[link]

(#14088) ubyegon2 válasza KAMI911 (#14087) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Köszi, ez lenne a könnyebb megoldás valóban, elég sokan jelezték gondolom, hogy van ez a bug! :)

(#14086) Alcsi69

Én is kíváncsi vagyok, sikerül-e nálad, de ha nem, akkor jön a peccselt Ubuntu kernel szerintem hamar. Rohadt bosszantó lehet egy ilyen bug egy új gépnél....főleg addig, amíg nem tudja az ember, mi okozza! :(

[ Szerkesztve ]

(#14089) Alcsi69 válasza ubyegon2 (#14088) üzenetére


Alcsi69
senior tag

Igen, elég nagy hülyeség szerintem is. Érdekesség hogy a W11 telepítés sem olyan egyszerű hogy next next, hiányoznak neki RST driverek meg ilyenek. Szóval egy nem hozzáértőnek ez a gép eléggé meh lenne. :(

Próbáltam közben más Linux distrokat is, openSUSE látja a billt, viszont ez meg a külső billt és a hangkarit nem. :DDD

(#14090) ubyegon2 válasza Alcsi69 (#14089) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Jaja, mostanában sok helyen szembe jön új Asus/Acer notiknál ez az Intel RST-t hiányoló probléma is, de Linuxnál is olvastam, hogy BIOS-ban ki kell kapcsolni valami VMD-t...Ha egy igazi home user szembesül ilyen gonddal, kb semmit nem tud kezdeni a gépével, de azok sem, akik tesznek bele egy új NVMe SSD-t és egyszerűen nem látja a rendszer. Elég durva bugok ezek valóban! :W

Ilyenek miatt is vagyok úgy vele, hogy se től régi, se túl új gépet nem vennék! :N Jó öreg ws vagy pro üzleti notikkal sosincs semmi gondom! Dell Precision M4700-at még az se zavarta, hogy nem kompatibilis nVidia VGA drivert raktam fel rá, ment vele simán. ;]

Próbáltam közben más Linux distrokat is, openSUSE látja a billt, viszont ez meg a külső billt és a hangkarit nem.

Néha ezeken is elcsodálkozom, mikor olvasom, hogy Debian alapún nem megy valami, próbáld az Arch vonalat vagy Fedora, etc.... :Y

(#14091) Alcsi69 válasza ubyegon2 (#14090) üzenetére


Alcsi69
senior tag

Igen, van valami VMD a biosban amit nem is tudok micsoda, meg annyira nem is érdekel mondjuk. :D

Igen, egy kicsit már én is bánom hogy ezt a lapit vettem, a régebbi laptopomon bezzeg a pop minden gond nélkül fut (4720HQ, 970m stb.). :))

(#14092) Alcsi69 válasza Alcsi69 (#14091) üzenetére


Alcsi69
senior tag

Na megcsináltam ezt a kernelpatchet Mint-en, megy a lapi billje is és a külső is, plusz a hangkari is. :DDD

(#14093) ubyegon2 válasza Alcsi69 (#14092) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Super! Szerintem nagyon ügyi voltál, eléggé bíbelődős volt az a kernel peccselés, de akkor megérte legalább! ;] Tényleg nem lenne rossz, ha nem kéne ilyenekkel is foglalkozni, bár amúgy meg...most már ilyet is tudsz, jó ez! :D

Amúgy meg jó lesz az a laptop, az ezt követő kernelekben meg benne is lesz minden hozzá, később nem lesznek ilyen gondok vele ;)

Életemben nem hallottam erről a VMD-ről még én sem, az IRST-ről igen, de az meg régen csak egy opciós driver vagy mi volt, most meg fel kell rakni, hogy működjön egy OS.... :U

[ Szerkesztve ]

(#14094) inf3rno válasza ubyegon2 (#14093) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Tőlem eléggé idegen ez a kernelbe fordított driver koncepciója is. Én simán mikrokerneleznék, ha lenne rá lehetőség, aztán a gyártók repoiból szedném le a drivereket, ha lennének ilyenek. Hagyjuk. :DDD

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#14095) Alcsi69 válasza ubyegon2 (#14093) üzenetére


Alcsi69
senior tag

A VMD az a 'Volume Management Device', meglestem most. :))

Igazából kifejezetten élveztem ezt a műveletet, villamosmérnökire járok, azon belül is leginkább az embedded swe vonal vonz, szóval tényleg érdekes volt számomra. :D

(#14096) ubyegon2 válasza inf3rno (#14094) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Én simán mikrokerneleznék, ha lenne rá lehetőség

Én is, ha azt szeretném, hogy maradék hajszálaim is világgá meneküljenek! Ja meg, ha picit is értenék hozzá. ;] Nekem anno az is komoly kihívás volt, hogy egy nyamvadt processor nocst opciót kell kernel paraméterként használnom bootkor, hogy a kétmagvas proci ne csak egyetlen magot használjon....nem épp ma volt, de szívtam szegény Toshiba Satellite notimmal rendesen! :N

(#14095) Alcsi69

Sejtettem, hogy van affinításod ilyesmikhez, mert ha normál home user kezdő lennél, hamar visszaírtál volna, hogy ne szórakozzak ezekkel a linkekkel! Mondjuk én se értek belőlük szinte semmit, mindössze megtalálni tudom az ilyen okosságokat. Ez a látóasszony effekt nálam! ;]

A VMD az a 'Volume Management Device', meglestem most.

No és szerencsére nem is minden BIOS-ban ilyen néven szerepel! :Y

[ Szerkesztve ]

(#14097) inf3rno válasza ubyegon2 (#14096) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Ja végülis teljesen igazad van, egy dolog a szórakozás, másik dolog, ha használni is akarja az ember a gépet. A BSD-vel én is elbohóckodtam egy darabig, de ha használnom is kell, az már más dolog. A fő gond szerintem, hogy van sok kicsi csomag a Linuxban, de nincsenek jól megtervezett absztrakciók, nincs kigondolva, hogy hogyan kapcsolhatóak ezek össze, milyen felületű adapterek kellenek. Vagy hát a BSD gondolom olyan, mint a Linux 2o éve, és ott látom ezt, hogy minden tákolt, és muszáj a végén a CLI-hez nyúlni, hogy alapvető dolgok működjenek, mert pl. egy jelszavas titkosításos partíciót nem lehet felcsatolni GUI-n keresztül, mert erre a feature-re senki nem gondolt. Linuxnál is rogyadozik a dolog, de pl. Ubuntu és Mint esetében egész jó a felhasználói élmény. A Windows meg elég stabil, legalábbis az Ubuntu 22-höz képest jóval stabilabb volt a Win7, csak már lejárt az ideje sajnos, a fizetőssége meg a szinte már nyílt megfigyelés miatt inkább elmentem a Unix felé. Telon is megcsinálnám, csak nem tűnt úgy, hogy lenne épkézláb alternatíva Androidra, úgyhogy ott még egy kicsit tolerálom a hallgatózást, amíg el nem gurul a gyógyszer. :DDD

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#14098) tvamos válasza ubyegon2 (#14096) üzenetére


tvamos
nagyúr

Egy Yocto projekthez hasonlo disztro tetszene, amihez lenne mondjuk egy boot pendrive, es azon egy minimum rendszer, ami osszegyujti a gep hardver osszetevoit, majd online fordit telepitot. Vagy valami ilyesmi.

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#14099) zizidor válasza inf3rno (#14097) üzenetére


zizidor
senior tag

https://www.youtube.com/watch?v=MFbXFG2xDJI

Az intelligens ember csodákra képes. Az idióta ember bármire.

(#14100) inf3rno válasza zizidor (#14099) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Kezdésnek egész jó. A telemetriát, ahogy a lehallgatást hívják manapság viszont szerintem nem szünteti meg. Ahhoz olyan OS kell, amit nem a Google vagy a Microsoft fejleszt. Mondjuk amit a FB chatben írunk, az is megjelenik 5 percre rá a reklámok között. De chat alkalmazást legalább tudok írni sajátot, mobil OS-t meg nem, és az a jelek szerint állandóan bekapcsolt mikrofonnal hallgatózik. Ideális mondjuk az lenne, ha lenne hardveres kapcsoló a mikrofonra, az megnyugtató. [link] [link] Na azt hiszem meg is találtam a következő mobilom, Manjaro OS. :-)

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux Mint
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.