Hirdetés

2024. május 20., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux Mint

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

A Linux Mint bemutatása

A Linux Mint egy modern számítógépes operációs rendszer, ami a legtöbb x86 és x64 architektúrájú rendszeren képes futni és betölteni ugyanazt a szerepet, mint a Windows, Mac OS X. Képes együttműködni más operációs rendszerekkel így alkalmazható „dual-boot” vagy „multi-boot” környezetben.

Alapjaiban az Ubuntu Linux operációs rendszerre épül, annak csomagjaival kompatibilis, de saját fejlesztésű asztali kezelőfelülettel, programokkal és rendszereszközeivel sikerült az egyik legnépszerűbb disztribúcióvá válnia.
Másik ágon fut a Linux Mint Debian, LMDE 4 kiadása, mely Debian alapú, az Ubuntu csomagokkal nem kompatibilis és minimális gyakorlottsági szint szükséges a telepítéséhez ill. a használatához.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#12398) Frawly


Frawly
veterán

Ha Ubuntu-vonalon is maradsz, akkor 16.04-ről ne 18.04-re, hanem mindjárt 20.04-re ugorjál, újratelepítéssel. Frissíteni ugyanis csak két menetben lehet, 16.04-ről 18.04-re, onnan meg 20.04-re, ugrasz 4 főverziót, 2 LTS verziót, erősen esélyes, hogy nem fog hiba nélkül menni. Nyilván látóasszonyok topik, de meglepődnek, ha hibamentesen zajlana 2 LTS-nyi ugrás.

Ha már így is tanulnod kell dolgokat, átírnod, és mindenképp Ubuntu LTS-t akarsz, akkor menjen fel a 20.04.

A rollingnak egyébként a filozófiája más. Annál arra építenek, hogy nagyon gyakran frissítesz, ezért egy frissítési adagra csak pár csomag frissül, az is csak 1 alverziót ugrik. Pont ezért nincsenek nagy hirtelen változások, minden biztonságosabb, kisebb léptékben frissül, mivel egyszerre nincs sok változás. Ha mégis bejön egy nagyobb változás, pl. ilyen systemd-re váltás szintű, vagy jelentős változás csomagkezelésben, arról előre is szólnak a hírekben, meg mikor megtörtént a változás, akkor is írnak kézi beavatkozást. Meg mivel kisebb adagokban frissítesz, ha hiba is jön elő, gyorsabban megvan az oka, mert csak pár csomag között kell keresni a bűnöst.

Pont az a veszélyesebb, hogy több éves ugrásokban frissítesz, sok változást, verziót ugrassz át, így érnek a sokkal durvább meglepetések, ilyenkor jössz rá, hogy mennyi változást kell lekövetned, sok csomag frissül nagyon sokat, ergó nagyobb eséllyel is törik el valami egy régről maradt beállítás miatt; ami egy friss installon nem jönne elő.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux Mint
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.